|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Cytat:
za bardzo nie ma co porównywać bo już pisałyśmy że każde dziecko jest inne mimo zbliżonego wieku może robić coś innego albo tego nie robić. Amelka z plecków na boczki ładnie się obraca ale leżenie na brzuszku to masakra bo w ogóle prawie główki nie podnosi - a inne o wiele młodsze dzieci tak. też ładnie siada i podciąga się do góry. tylko z tym leżeniem na brzuszku ma problem, ale myślę że przyjdzie dzień kiedy ładnie będzie główkę podnosić |
|
|
|
|
#4652 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() [QUOTE=muszka66;15234831] Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Svinecko bardzo ladny efekt, podoba mi sie Ania zasnela, ja juz obiad zrobilam. Zauwazylam, ze lzawi Jej jedno oczko, wie moze ktoras z Was co z tym zrobic?
|
|
#4653 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Witaj, jak ten czas leci, niedługo maleństwo się urodzi |
|
|
|
|
#4654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może Ani by to pasowało ![]() spróbuj przemywać solą fizjologiczną, rumiankiem albo świetlikiem może jej coś wpadło do oczka ?
|
|
|
#4655 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Paracetamol 50mg czopki - po szczepieniu i w razie gorączki Nurofen czopki - przeciw zapalny i bólowy dla dzieci powyżej 3 miesiąca Laktoral - probiotyk przy biegunce i antybiotyku Smecta - biegunka Orsalit - elektrolity przy biegunce Marimer - woda morska 0,9% NaCl a 5 ml - sól fizjologiczna Esputicon - na gazy Nasivin Soft - katarek Viburcol - czopki uspakajające homeopatyczne maść majerankowa - katarek i chyba to wszystko jak coś sobie przypomne napisze [QUOTE=Svinecka;15238291]w zasadzie to z obydwoma ale z Marcelem nam sie spieszy bo TZ sie uparl na ten basen dla niemowlat i chcemy isc a to tylko do ktoregos miesiaca kiedy dzieci jeszcze umieja plywac pod woda i nie oddychac zdjecia bym zrobila ale pozyczylam aparat ojcu - chyba, ze komorka ale wtedy beda kiepskie Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4656 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny zebrało mi się na sentymenty..jak to fajnie było być w ciąży-tak spokojnie, mozna bylo się zająć sobą, czytać książki, oglądac w spokoju tv i wszyscy się mną interesowali jak sie czuję itp. Mozna bylo duzo jesc bez wyrzutow sumienia ahhhhhhh
Doła jakiegos mam
|
|
#4657 | |
|
BAN stały
|
chyba znalazłam sposób na Amelkę
---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
nie smutaj |
|
|
|
|
#4658 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to czekamy na relację ![]() A z wykresu jak wynika? Cytat:
![]() Cytat:
)Bójcie się ![]() Cytat:
![]() Cytat:
, nie łam się, tylko korzystaj, że jeszcze możesz się wysypiać ![]() Cytat:
, no w ciąży to było życie . Ale teraz jest jeszcze piękniej, wystarczy spojrzeć na taki bezzębny uśmiech i od razu świat jest cudowny Cytat:
Kuba już ładnie opierał się na przedramionach, a teraz też ręce na boki i leży oparty główką i się cieszy
|
|
|
#4659 | |||||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
dziekuje dziewczyny za opinie o firankach
![]() Cytat:
no ![]() Cytat:
![]() ja nie powiedzialam, ze rzeczownikow sie nie odmienia przez przypadki - ale nie odmienia sie przymiotnikow, a raczej nie robi sie z rzeczownika przymiotnika Ty odmieniasz moj nick jakby byl przymiotnikiem czyli jakiej? Svineckiej a to jest rzeczownik czyli kogo czego? Svinecki to tak jakbys odmieniala: kogo czego - truskawkiej kogo czego - krowiej kogo czego - kolezankiej kogo czego - mandarynkiej Svinecka nie odmienia sie jak przymiotnik bo jest rzeczownikiem - koniec kropka Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() w zasadzie ja i moje kolezanki wszystkie mamy dzieci i rzadko sie spotykamy, kazda ma swoja rodzine, swoje zycie...jakos nasze drogi sie tak rozeszly - jedynie wiosna i lato nam sprzyja bo spotykamy sie codziennie na spacerkach tak bo inaczej jakos tak dziwnie bylo - ten fiolet zlewa sie troche ze scianami i jakby byl od zewnatrz to by wygladalo jakby bylo mniejsze okno Cytat:
![]() ahhh padam dzis na twarz - umylam okna w salonie, wyprasowalam i powiesilam firanki, zrobilam pranie, pomylam lustra, umylam lazienki, odkurzylam, umylam podlogi i zrobilam obiad, a wszystko w przerwach w zajmowaniu sie dziecmi - jestem z siebie dumna - czekam na pochwaly od TZ jak przyjdzie, jak nie bedzie to wpier.....
|
|
|
#4660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będzie dobrze, pomyśl, że za niedługo dzieciątko będzie już bardziej samodzielne.
|
|
|
#4661 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
zna ktos sie na mp3? musze kupic Erykowi na urodziny bo bardzo chce, ostatnio zaczal sluchac muzyki i marzy mu sie mp3 a wiadomo dziecko w tym wieku nie potrzebuje niczego wymyslnego, chodzi o to zeby gralo i bylo proste w obsludze, no i zeby bylo niedrogie tak do 50zl (widzialam duzo na all) bo i tak jest to dodatkiem do prezentu bo prezent glowny juz mam
![]() ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- myslalam np o takim: http://www.allegro.pl/item809769192_...w_latarka.html poradzcie
|
|
#4662 | |||
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
Mamy aptekę, dlatego biorę co chcę bez recepty ![]() A wolę się teraz zaopatrzyć, bo potem może nawet w hurtowniach nie byc ![]() Cytat:
![]() A Ty taka pełna werwy jesteś ![]() ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
|
|
#4663 |
|
Raczkowanie
|
a moj maluszek chyba pomylil dzień z noca bo ma rwany sen ale śpi juz od 16 godziny ehhh wole nie myslec co bedzie w nocy a TŻ ostatnio wcale nie wstaje w nocy rano do 11 tez spi i olewka na jedno rozumiem bo praca musi sie wyspac ale z drugiej strony to ja tez marze by chociaz 8 godzin pospac ciągiem - naładowac baterie. Dzis strach pomyslec ale sie troche wystraszylam bo ledwo na oczy widziałam do tego czułam sie jakbym stala obok siebie, słyszałam swój głos ale brzmial obco czy któras z was tak miala?
|
#4664 |
|
Raczkowanie
|
Najprawdopodobiej 6 grudnia bedziemy mieć chrzciny i zastanawiam się co zrobić do jerdzenia -bedzie nas 15 osob. Na pierwsze danie bedzie zupa pieczxarkowa z kulkami miesnymi ,a co dalej??[/QUOTE]
wrednaafrodyta, u nas były naleśniki z mięsem i szpinakiem, ale fajnie byłoby też dać jakies kotlety na 2. danie, np. z kurczaka i schabowe, albo zraziki z kopytkami, do tego za 2 surówki lub buraczki, paprykę lub ogóreczki własnej roboty |
|
|
|
#4665 |
|
Zakorzenienie
|
Siemka
Coraz bardziej mnie rozkłada dzisiaj dlugo nie popisze bo chce sie wygrzac i wczeniej pójsc spac. Kuba juz spi. Juz od 17 jest marudny ale do 18 go przetrzymałam. Była moja mama to go zabawiała. ![]() Odnosnie naszego tytułu to tak wygląda liczna głosów: 1. Słodkie Dzidziusie i Dumne Mamusie- lipiec-sierpień 2009! 7 głosów 2. Nasze Dzieci Odlotowe, lipcowo- sierpniowe! 8 głosów 3. Lipiec Sierpień, dwa miesiące- na Świat przyszły nasze Brzdące! 5 głosów I na hasło Svinecki głosowały 2 osoby Kto jeszcze nie głosował, prosze zrobic to jak najszybciej ![]() ___________________ Wpadłam na jeszcze jeden pomysł. Podpatrzyłam na wątku mamuś marcowo - kwietnowych, że mają taką fajną liste ze zdjęciami maluszków z każdego miesiąca życia. Chciałabym cos takiego zrobic u nas, oczywiscie jesli pomysł Wam sie spodoba. W waszych albumach umiescicie fotki maluszków - zaraz po urodzeniu, 1 mies. , 2 mies. , 3 mies. itd. Podacie mi link to danego zdjecia a ja naniose to na liste. Będziemy mieli taki Wizażowy album oczywiscie dostepny tylko dla zaprzyjaznionych osób. ![]() Jak Wam sie podoba ten pomysł?
|
|
#4666 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
![]() Ja jestem jak najbardziej za dołączeniem fotek
|
|
#4667 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziewczyny, na laktacje pomogło mi piwo karmi - po prostu super! a ja nie wierzyłam, ze to zadziała u mnie. no ale jest mały problem - ono ma jednak te 0,5 % co sądzicce?a zeby nie bylo pelni szczescia - ja nie moge dac malenkiej tego mleka, bo dzis w nocy mialam 2 już w ciagu 2 miesiecy atak bolu pod piersiami, znowu bylo pogotowie, dali mi zastrzyk z ketonalu, nospy i jeszcze czegos, poza tym zanim przyjechali zażylam nospe i ranigast, i nie moge dac jej dzis cycusia ![]() Unholy, a czy cebion multi nie jest na receptę? jak sie cytuje wielokrotnie? Edytowane przez arinitti Czas edycji: 2009-11-12 o 19:04 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#4668 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A poza tym z apteczki przydało się na razie: maść majerankowa, Cebion, sól fizjologiczna, woda morska - ja mam Disnemar i jakiś probiotyk - ja mam BioGaię i Lacidofil. |
|||
|
|
|
#4669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obok ramki cytuj masz "wielocytuj".
|
|
|
#4670 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
lece robić kolację, potem się kąpię i kładę Amelkę bo godz temu chciała już spać i skończyło się na 5 min drzemce a już oczka trze. także na razie |
|
|
|
|
#4671 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4672 |
|
Zakorzenienie
|
Afrodytko, u nas na chrzcinach było 25 osób.
Menu wyglądało tak: 1. Zupa mandarynkowa + ziemniaki, kotlet z piersi i surówka z kapusty (jabłko, marchewa, por, majonez) 2. Flaki 3. Udka pieczone +zapiekany kalafior i brokuł 4. Ryba po grecku na gorąco Wędlina, pomidory z cebulką, 4 rodzaje sałatek, śledzie po sułtasku, śledzie po żydowsku, rolmopsy, jajka w majonezie, pieczarki marynowane, cukinia marynowana, ogorki konserwowe. Oprocz tego tort, ciasta, cukierki, półmiski z owocami.
|
|
#4673 | |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie to rosół z kaczki jest bogatszy w smaku.
Cytat:
Dzisiaj byłyśmy z Kingą na dwóch spacerach. Mała już wykąpana przysnęła na troszkę. Wiecie co mi się dzisiaj śniło??? Że rodziłam dziecko ![]() Na jutro zapowiedziała się w gości kolejna koleżanka. (Dobrze, że już się koleżanki kończą , bo chciałabym trochę z Kingą posiedzieć w domu w spokoju). Malga - TY już niedługo będziesz w terminie porodu |
|
|
|
|
#4674 | |
|
Zakorzenienie
|
no z wykresu jeszcze z półtora tygodnia będzie burza z piorunami ![]() Cytat:
![]() najpierw piszesz że przez przypadki nie odmienia się rzeczowników, a teraz piszesz że przymiotników ja nie muszę sprawdzać co to jest deklinacja, bo wiem, a gdybyś sprawdziła to nie pisałabyś że przez przypadki nie odmienia się przymiotników, bo odmienia się i przymiotniki i rzeczowniki i nie wiem dlaczego z uporem twierdzisz, że traktuję Twój nick jako przymiotnik ? kogo ? czego nie ma ? - Svineckiej, służącej służąca jak wiesz jest rzeczownikiem, nie przymiotnikiem ![]() a po drugie nie jest to wyraz polski więc skąd wiesz jak się odmienia ? po trzecie napisałam, że możesz być Svinecki, czy jak tam chcesz a Ty dalej się czepiasz. wiesz strasznie konfliktowa jesteś ![]() idę przygotować kąpiel małego, ale później z chęcią podyskutuję
![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png Edytowane przez eleeri Czas edycji: 2009-11-12 o 19:23 |
|
|
|
|
#4675 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kciuki za was zeby sie rozchmurzylo i wyszlo slonko ![]() Cytat:
Cytat:
Jedyne co to porod jeszcze jeden chcialabym przezyc, ale taki bez komplikacji, zdecydowanie krotszy i niewywolywany a sam z natury ![]() Cytat:
ja spotykam sie z Kikunia, ktora czasem nas tu odwiedza. Pijemy kawke, malo plotkujemy bo dzieci nas absorbuja ale powymieniamy sie spostrzezeniami.Tematy mamy iscie dzieciece.W obecnosci Jim Jama hipnotyzujemy nasze dzieci, a jak usna to idziemy na papieroska. Jutro np. spotykamy sie u mojej sis.Istne przedszkole bedzie he he Ostro wzielas sie z kopyta ![]() W takim razie oby zauwazyl,bo biedny bedzie ![]() Cytat:
ja sie nie znam. Mam mp3 od kompletu do wozka i z tego korzystam a racze korzystalam jak na spacerze bylam. Tz masz farmaceute? a ja myslalam ze bankowca czy cus ![]() czy tylko wlascicielami jestescie? Cytat:
Tobie nawet w pierwszej kolejnosci przysluguje wyspanie, bo ze zmeczenia rozne glupie rzeczy sie robi, spowolnione jest myslenie, refleks itp... Zarabianie pienizakow rowniez jest istotne, ale nie mozna umywac rączek. U nas podzial jest jasny.Dzien na dzien, i wkurzam sie bardzo jak probuje sie wymygiac ![]() jestem za
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||||||
|
|
|
#4676 |
|
Zakorzenienie
|
Co do chrzcin. U nas było 15 osób. Imprezę robiliśmy w restauracji. Na obiad podano:
1 danie - rosół 2 danie - ziemniaki , 3 rodzaje mięsa do wyboru (roladki z piersi kurczaka, zrazy, karkówka), 4 rodzaje sałatek oprócz tego deska serów, wędlin ciasto i tort, i oczywiście alkohol Kosztowało nas to łącznie 460 zł. (ciasto i tort były nasze) |
|
|
|
#4677 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
Cytat:
moj pomysl padl pozniej i nikt nie zdazyl na niego zaglosowac - zrobmy glosowanie od teraz co do zdjec - super pomysl ale kurcze ja juz nie wiem ktore zdjecia sa z kiedy ![]() wspolczuje choroby
|
|
|
#4678 |
|
Zakorzenienie
|
Cass, pomysł ze zdjęciami świetny, ale dodawanie zdjęć co miesiąc spowoduje, że będzie ich bardzo dużo i nikt nie będzie aż tylu oglądał - lepiej się umówić na fotki jak się coś zmieni - od razu po urodzeniu dziecko się bardzo zmienia, a potem już coraz mniej...
a gdzie miałyby być te zdjęcia? bo te które chcą i tak mają fotki w swoich albumach... ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- już doczytałam, że linki będą...
|
|
#4679 | ||
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Ja już się zmywam, czas posprzątać na jutrzejszą wizytę...bleee Także dobranoc Postaram się odezwać jutro z rana przed przyjściem bratowej
|
|
#4680 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
p4w mysle, że fajnie by było tak conajmniej z 12 miesiecy wkleic fotki miło bedzie sobie zerknąć na nasze brzdace jak miały np 3 miesiace i porównac z takim wiekszym szkrabem. ![]() Ale oczywiescie decydujcie jak ma byc. I mam prosbe, w wolnej chwili zerknijcie na wątek mamus marcowo - kwietniowych, i zobaczcie jak taka lista wygląda ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
Nie miałam nigdy podobnej sytuacji Viki, chyba jestes za bardzo przemęczona
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:16.

czy Twoja mala sie obraca sama np z pleckow na brzuszek?? bo moja cos nie bardzo, wygina sie jak lezy na plecach ale nie obroci sie sama. tak pytam z ciekawosci 
)

/QUOTE]
nie leczyl sie a teraz juz za pozno na operacje...i co on najlepszego zrobił ehhh

...i to tak osrtroo
.

co sądzicce?
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)