Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-13, 11:03   #2131
aldii
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III

Addicted zepsulo sie cos jeszcze ?
Malinka ojoj moje fatum jednak idzie dalej.....Ale na szczescie masz zdolnego TZ i wszystko sam naprawil Ja niestety musze smigac po serwisach
PatkaM tez tak mam od ponad tygodnia.Dzis wreszcie przespalam prawie cala noc na SR babka powiedziala, ze to normalne i niebawem bol powinien przejsc w inne miejsce....czekam wiec
Celka jak spie z poducha miedzy nogami to boli jeszcze bardziej
Brzoskwinka kondolencje - trzymaj sie
Gooha bo dzidzia jest co raz wyzej i to dlatego
Patinka ja mam w 32

Edytowane przez aldii
Czas edycji: 2009-11-13 o 11:05
aldii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 11:04   #2132
Sweet Delights
Zadomowienie

Kolejne nowe nowości odnośnie becikowego jakbyście miały ochotę poczytać

http://wyborcza.pl/1,97654,7247060,Nowe_becikowe.html

************************* ************************* *

Nie przejmujcie się ułożeniem maluszków, jeszcze mają troszkę czasu Mój Filip też bardzo długo siedział w poprzek, dopiero parę dni temu się przekręcił na nietoperka i to też na próbę bo dzisiaj w nocy np znowu poprzecznie wygibasy sobie urządzał A to już 33 tc:roleyes: na pewno wszystko się ułoży łącznie z naszymi Maluszkami Pozdrawiam i miłego dnia brzuszki
Sweet Delights jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 11:08   #2133
malinka118
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez addicted to wizaz Pokaż wiadomość
malinka - to jakaś czarna seria z tym sprzętem

Bo to drugie dziecko, przy pierwszym byłoby cc.
Ale mam nadzieję, że się obróci. Chociaż u jednej z moich koleżanek w pierwszej ciąży córcia do końca się nie obróciła i miała cc.
Przekonam się za 3 tygodnie, jak będę miała kolejne usg.

Miłego dnia mamuśki
Moja koleżanka miała zaplanowaną cesarkę, a dzidziuś zrobił psiukusa i tydzień przed zabiegiem się przekręcił - to był 38 tc. To też była jej 2 ciąża.
malinka118 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 11:23   #2134
Madziulka83
Zadomowienie

GG do Madziulka83

majkela dzięki za kciuki, hehe już zapomniałam jak to jest pisać testy

brzoskwinka najszczersze kondolencje

A ja mam dylemata z tym wyjazdem do Polski. Niestety w listopadzie nie pojedziemy, bo mąż nie da rady sobie wziąść urlopu, nawet na dwa dni! No to sie nastawiłam na grudzień, tzn. mielibyśmy jechać 4 w piątek,a wracać 8 we wtorek. Mąż się wczoraj zaczął zastanawiać czy aby to nie będzie dla mnie za bardzo męczące itd. Zaproponował, że może teraz sama bym pojechała do Polski, a on w grudniu odbierze te wszytskie rzeczy, co ja jeszcze dokupię. Tylko tak, jakbyśmy pojechali razem to przynajmniej się podjedzie samochodem wszędzie, a jak pojadę sama to wszędzie będę musiała jechać autobusami, jeszcze z siatkami. A zresztą wiadomo, jak jest w autobusach
Zresztą wczoraj się dowiedziałam, że zaraz po naszym powrocie ma kurs w Niemczech, 3 dniowe I zastanawiam sie też nad tym, czy nie zostać wtedy jeszcze tych trzech dni, a potem wrócić pociągiem
Ale Wam nanudziłam, ale przynajmniej jest komu
Stary 2009-11-13, 11:24   #2135
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Byłam ciekawa twojego zdania, bo pamiętam że masz małopłytkowość (chyba dobrze zapamiętałam). Nie przejęłam sie jakoś bardzo mocno, bo jednak mieszczą się w normie (chociaż nie dostałam wydruku z wynikami i szczerze mówiąc jakie są te normy). Najśmieszniejsze było to, że gin najpierw stwierdziła, że płytki mieszczą się w dolnej granicy, a potem że skoro spotykamy się za 3 tygodnie to nie ma sensu robić kolejnej morfologii. Ja na to, że może chociaż skontrolować same płytki - no i przyznała mi rację. A że nie ma sensu samych płytek to będzie oczywiście cała morfologia.
A co do sn to jak pisałam, ponoć przy drugim dziecku jest to możliwe.

Dobrze, że juz się trochę lepiej czujesz. Jak widać nie zawsze można się wykurować domowymi sposobami.
Tak, mam maloplytkowosc. Powiem Ci, ze nawet ja przy moich kiepskich poziomach nie robie morfologii co 3 tygodnie. Czasem sobie z lekarzem odpuszczamy badanie W kazdym razie poziom bezpieczenstwa jest mniej wiecej na granicy 40 tys plytek (tyle wystarczy do prawidlowego krzepniecia pod warunkiem, ze wszystkie pozostale uklady krzepniecia sa w porzadku i caly organizm poprawnie dziala). A tak do porodu i w ogole to wystarczy Ci spokojnie 100 tys (i to ze sporym zapasem). Ponizej 70 tys najczesciej robia cc.

Cytat:
Napisane przez brzoskwinia82 Pokaż wiadomość
Patka dopiero co Tobie kondolencje składałam, a w nocy zmarła babcia mojego TŻ
Wspolczuje
Cytat:
Napisane przez gooha3 Pokaż wiadomość
JA tez tak mam. Na plecach to tylko chwile mogę poleżeć bo później mi źle. Spie głównie na lewym boczku i obłożona poduszkami.
Nie wiem jak wam, ale mi się jakoś coraz ciężej oddycha.
A mi najwygodniej an prawym boku Na lewym jakos gorzej mi sie oddycha

Cytat:
Napisane przez aldii Pokaż wiadomość
Celka jak spie z poducha miedzy nogami to boli jeszcze bardziej
A mi tak wygodniej. Nawet przed ciaza spalam tak ze koldra pomiedzy kolanami
celka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 11:38   #2136
Sensuel
Wtajemniczenie

Witam kobitki z przedpołudnia

Ja też nie wiem czy mój maluch się odwrócił,ale myślę ,że tak.Bo czasami czuję coś miedzy żebrami,a poza tym wczoraj bawiłam się z nim latarką.Ale miałam ubaw .Świeciłam mu w dole brzucha i reagował,wiec może tam jest głowę.Jakby ktoś mi po gałach dawał latarką też bym się wkurzała

Dzisiaj na obiadek jemy spagetti bolognese ,uwielbiam.A moje to już jest wyborne śmiem twierdzić .
Zaraz idę na ploty do koleżanki,bo wagary sobie zrobiłam

Do usłyszonka
Stary 2009-11-13, 11:40   #2137
aldii
Zakorzenienie

Celka przez jakis czas tez spalam z poducha i bylo mi lepiej.Ale odkad bola mnie te biodra, to poducha jeszcze to nasila.Nie wiem czemu
Stary 2009-11-13, 11:53   #2138
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Napisane przez patinka_ Pokaż wiadomość
moja dzidzia jest cały czas chyba poziomoa na pewno nie jest główką w dół bo pod żebrami nic nie kopie:/ to już 30tc-mam nadzieję, że się odwróci w środę idę do gina to dokładnie wypytam o ułożenie...a wy kiedy macie to ostatnie dokładne usg?bo 3 tygodnie temu moja ginka tylko słuchała serduszka-więc nie wiem czy to już czas na kolejne pomiary..bo coś mi się obiło o uszy że koło 30tc się robi..
Ja się wczoraj ucieszyłam bo Mała była mega pionowo, na pewno główką tam gdzie powinna, a pod wieczór znów ułożyła się poprzecznie Także jeszcze pewnie jest czas na przełożenie się

Cytat:
PatkaM tez tak mam od ponad tygodnia.Dzis wreszcie przespalam prawie cala noc na SR babka powiedziala, ze to normalne i niebawem bol powinien przejsc w inne miejsce....czekam wiec
W inne miejsce mówisz Byle nie gorsze hehehhe

Dominiś - 20.05.2012
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 11:57   #2139
Kancia
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za trzymanie kciukasów - zdały rezultat Zdaje relację, a potem postaram się was nadrobić.

Mały już nie jest taki mały, bo wg usg ma 2109 g i wg tej wagi jestem w 33 tc 3d, czyli powinnam rodzić 28 grudnia, ale oczywiście tym terminem mam się tak bardzo nie sugerować (z poprzednich usg wychodzi 10 stycznia). Jedyny mankament - to Maciek póki co ma zamiar przywitać świat (zgodnie z opisem "położenie podłużne miednicowe"). Gdyby to było pierwsze dziecko, to miałabym cc, a tak najprawdopodobniej czeka mnie sn. Za 3 tygodnie mam kolejną wizytę i kolejne usg i wtedy się okaże, czy dzidek się odwróci.
Co do mnie to wszystko OK, szyjka w porządku, wyniki też, poza płytkami krwi, które mieszczą się w dolnej granicy - 144 tys.
duży chłopczyk juz a co do sn to ja bym się bała
pewnie dlatego lekarz mówi o sn w drugiej ciazy ze pierwszą tez miałaś sn pewnie gdyby pierwsza była cc to już byłoby inaczej.

aldii czytałam wczoraj ten artykuł, dramat dla rodziców ale może to coś zmieni w czekaniu przez lekarzy na ostatnią chwilę
dla mnie jest to nie do pomyślenia, zeby wbrew rozsądkowi kazać kobiecie się męczyć w imię SN

brzoskwinia

ja własnie wrociłam z glukozy masakra a jeszcze do tego wczoraj coś mi zaszkodziło i cała noc i rano mnie musliło. Juz myslałam, ze nie dam rady z tą glukozą ale jakś poszło. Jeszcze baba w labie się machnęła i zrobiła mi 50g a ja miałam mieć 75g dobrze, ze się szybko zorientowałam i dorobiła mi te 25g no ale musiałam wypic 2 razy

Edytowane przez Kancia
Czas edycji: 2009-11-13 o 11:59
Kancia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 12:09   #2140
lila12
Zadomowienie

Witajcie Mamusie
po wczorajszych dołach związanych z bólem brzucha przespalam 12 h w nocy i czuję się lepiej
Zamartwiałam się na maxa ale dziś przeszło. Może już tak musi byc z tym bólem....

Piszecie o spodniach: ja od jakiegoś miesiąca dopiero nie mieszczę się w swoje normalne dżinsy, nosiłam cały czas biodrówki - było OK. Teraz chodzę w legginsach, też niziutkich. Bo jakoś te spodnie z panelem były dla mnie niewygodne - pas i szwy uciskały brzuszek, a w biodrówkach jest zdecydowanie wygodniej. No i noszę rajstopy grube ciążowe z H&M - są rewelacyjne! Miękkie, miłe, cieple i wygodne. Do tego ciepłe tuniki i sukienki. W zasadzie nie mam ubrań typowo ciążowych, poza bielizną.

Życzę Wam miłego dnia!!!!
Stary 2009-11-13, 12:12   #2141
fleurdelacour
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość

Mam już fotelik
Jest cudny.....ładniejszy niż na zdjęciu w necie i ten kolor kawa z mlekiem i czekolada z deseniem pasuje do adapterów już siedzi w stelażu....bo boję się że Kuba jak wstanie to będzie chciał w nim posadzić tyłeczek

No i spiworek MaxiCosi też jest fajny milutki w środku ciepły polarek i rozcięcia na szelki tak więc łatwo z niego mozna korzystać
a czy on sie przypadkiem nie nazywa mistic brown. taki z jasnymi kropeczkami na brzegach na dole i wokol glowki? jesli tak to mamy taki sam. ja mialam miec maxi cosi w kolorze wozka, ale zobaczylam ten w sklepie i poprosilam, zeby podmienili

Cytat:
moja dzidzia jest cały czas chyba poziomoa na pewno nie jest główką w dół bo pod żebrami nic nie kopie:/ to już 30tc-mam nadzieję, że się odwróci w środę idę do gina to dokładnie wypytam o ułożenie...a wy kiedy macie to ostatnie dokładne usg?bo 3 tygodnie temu moja ginka tylko słuchała serduszka-więc nie wiem czy to już czas na kolejne pomiary..bo coś mi się obiło o uszy że koło 30tc się robi..
moja tez mnie kopie po bokach, a polozna po macaniu, a pozniej usg twierdza, ze male jest glowka do dolu. widocznie sie lapkami rozpycha.

Cytat:
Celka przez jakis czas tez spalam z poducha i bylo mi lepiej.Ale odkad bola mnie te biodra, to poducha jeszcze to nasila.Nie wiem czemu
mnie tez strasznie bola biodra, ale tylko nad ranem, jak wstane to przechodzi. pocieszam sie, ze jak sie miednica poszerzy to bedzie mi latwiej rodzic.
fleurdelacour jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 12:29   #2142
kesita
Raczkowanie

Pysiamn dziękuję

U mnie synuś to leży chyba w poprzek, bo kopie mnie po bokach. W przyszłym tygodniu mam wizytę u lekarza, to się dowiem.

Przeczytałam artykuł. Ja poszłam do gina w 6 tygodniu, bo już wtedy właśnie wiedziałam, że takie przepisy mają wejść w życie. Chodzę prywatnie, więc wydaje mi się, że nawet jakbym się zgłosiła później, to raczej by mi wystawił takie zaświadczenie. To już druga ciąża, którą prowadzi. Chodzę do niego ponad 3 lata.
kesita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 12:29   #2143
filka2
Zadomowienie

brzoskwinko współczuje

ja tez czasami spać nie moge,tzn budze sie nad ranem a potem nadrabiam do 12dzis,przez to że spie dlugo te dni tak szybko lecą,za 2,5 godz tz wraca,potem jakieś zakupy i koniec dnia,wydawało by sie że jeszcze tyle czasu miałam do konca a tu już 33tydz leci a ja nic nie uprane i uprasowane,a z moim kregosłupem to hurtowo tego nie zrobie tylko na raty.może tż zatrudniehe he he a jeszcze musimy pralke zakupić.
moja nadal jest chyba główka u gory albo czasami w poprzek,ciekawe....:rolle yes:

z tym beciowym to juz pisałyśmy że nas obowiązuje od 1listopada,nie wstecz,nikogo nie bedzie obchodziło czy chodziłysmy przed listopadem do dr,tzn nie powinno!!!

Edytowane przez filka2
Czas edycji: 2009-11-13 o 12:31
filka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 12:42   #2144
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Patinka nie wiem kiedy bede miala jeszcze dokladne usg.mi lekarz robi na akzdej wyzycie choc osttanio, czyli w 27 tyg tylko posłuchał serduszka, zobaczył czy siusiak nadal jestsparwdził wody i czy łożysko się nie starzeje.dostałam od mojego gina taką karteczkę:badania zalecane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne i tam jest napisane,że między 27 a 32 obowiązkowo należy wykonać badanie ultrasonograficzne. i po 40tyg jest zalecane wykonac badanie ultrasonograficzne z ocena masy plodu i badanie ktg.

Pewnie będziesz miała dokładne badanie na następnej wizycie, najwyżej zawsze możesz się upomnieć.
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 12:47   #2145
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Witam mamuśki

Nastawiłam czwartą pralkę, tym razem zielono - błękitną i końca nie widać...

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
Ale masz powera Kamyku
Eeee... Raczej nie... Zmęczyłam się wczoraj strasznie...

Cytat:
Napisane przez PatkaM84 Pokaż wiadomość
A u mnie coraz gorsze nocki są... Biodra bolą, długo nie wyleżę na boku ani na jednym ani na drugim, na plecach też nie za długo... I jak tu spać?
Ja też już nie wiem jak spać... Biodra strasznie mnie bolą...

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
filka, te mebelki klupś safari - miodzio!!! Szkoda że nie mam miejsca na nie (dzidzior będzie miał tylko swój kącik, bo domek dopiero się buduje) bo już bym je zamawiała! I cena OK
Spojrzałam sobie na nie i są super

Cytat:
Napisane przez brzoskwinia82 Pokaż wiadomość
Patka dopiero co Tobie kondolencje składałam, a w nocy zmarła babcia mojego TŻ Pogrzeb dopiero w poniedziałek niestety i też nie idę, chociaż chciałabym. Ale dla dobra brzuszka lepiej sobie odpuścić i no wszyscy na mnie naciskają żebym nie szła...
Bardzo mi przykro
Stary 2009-11-13, 12:47   #2146
mamaidy
Raczkowanie

Cześć wszystkim.

Brzoskwinko bardzo mi przykro z powodu babci.
Kołyska śliczna

Addicted to Wizaz super, że synek taki duży i wszystko ok. Ułożeniem się na razie nie martw, bo przy kolejnej ciąży może czekać do kilku przed porodem na przewrócenie się. Oby tak było.

Wiecie co z tym ułożeniem to chyba jest tak. Lekarka mi to pokazywała w pierwszej ciąży. Dzidzia jest głową w dół, plecki ma jakby bokiem do boku naszego a zwinięte nóżki są wtedy z drugiego boku, bo jest dzidzi skulone w pozycji embrionalnej i to jest najlepsza pozycja do porodu. Więc u góry jest pupka. Rączki są nisko w okolicach pachwin- to już kilka tyg. przed porodem. Nie wiem czy coś pomogłam wyjaśnić, ale próbowałam

Śliczne zakupy dziewczynki.
mamaidy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 12:59   #2147
pola25
Zakorzenienie

[QUOTE=Sweet Delights;15252381]Kolejne nowe nowości odnośnie becikowego jakbyście miały ochotę poczytać

http://wyborcza.pl/1,97654,7247060,Nowe_becikowe.html

Sweet Delights dzięki za świetny artykuł!

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Madziulka83 Pokaż wiadomość
majkela dzięki za kciuki, hehe już zapomniałam jak to jest pisać testy

brzoskwinka najszczersze kondolencje

A ja mam dylemata z tym wyjazdem do Polski. Niestety w listopadzie nie pojedziemy, bo mąż nie da rady sobie wziąść urlopu, nawet na dwa dni! No to sie nastawiłam na grudzień, tzn. mielibyśmy jechać 4 w piątek,a wracać 8 we wtorek. Mąż się wczoraj zaczął zastanawiać czy aby to nie będzie dla mnie za bardzo męczące itd. Zaproponował, że może teraz sama bym pojechała do Polski, a on w grudniu odbierze te wszytskie rzeczy, co ja jeszcze dokupię. Tylko tak, jakbyśmy pojechali razem to przynajmniej się podjedzie samochodem wszędzie, a jak pojadę sama to wszędzie będę musiała jechać autobusami, jeszcze z siatkami. A zresztą wiadomo, jak jest w autobusach
Zresztą wczoraj się dowiedziałam, że zaraz po naszym powrocie ma kurs w Niemczech, 3 dniowe I zastanawiam sie też nad tym, czy nie zostać wtedy jeszcze tych trzech dni, a potem wrócić pociągiem
Ale Wam nanudziłam, ale przynajmniej jest komu
Madziulka masz ciężki orzech do zgryzienia. Ale chyba lepiej z TŻ samochodem, autobusy zdecydowanie odpadają. Bardzo byś się namęczyła.

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Lila dobrze,że z brzuszkiem ok!!

Pisałyście o spaniu-dzisiaj miałam ciężko noc. Brzuch mi wczoraj ciągle twardniał, troszkę mnie to martwiło i jak zasypiałam to brzuch mi przeszkadzał. Może jednak kupię ten kojec...

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Zapomniałam Wam napisać, że kupiłam sobie śliczną koszulę do spania z długim rękawemszaro-różową z kokardką...
Stary 2009-11-13, 13:00   #2148
aldii
Zakorzenienie

Sweet dzieki za artykul - czyli jednak musimy miec zaswiadczenie

A czy ktoras z Was pytala juz o nie swojego gina ??
Stary 2009-11-13, 13:04   #2149
addicted to wizaz
Zadomowienie

brzoskwinia - z powodu babci
gooha
- to skorzystajcie jeszcze kiedyś z takiej okazji, bo jak się dzieciątko urodzi to nie będzie już tylu okazji
Wygodnego noszenia ciuszków
majkela - ale byłoby śmiesznie, jakbyśmy się spotakły na porodówce. No to te sukienki balowe już musimy mieć przygotowane
patinka - ja usg miałam wczoraj czyli 31tc 4dni i następne mam za 3 tygodnie
aldii - odpukać w niemalowane na szczęście nic więcej
Madziulka - samej to chyba będzie ci trochę trudniej, jak sie dobrze czujesz to ja bym poczekała na tż - ale oczywiście wybór należy do ciebie
celka - ja myślę, że gin nie miała się do czego przyczepić, ale z drugiej strony dobrze że tego nie zbagatelizowała
Sensuel - to my mieliśmy śmiesznie w pierwszej ciąży, co tż wyciągnął kamerę i włączył światło, żeby nakręcić jak mi się brzuch rusza, to synuś akurat wtedy przestawał sie ruszać. Jak wyłączył światło, to mały za chwilę znowu zaczął dawać do wiwatu. Ale w końcu trochę udało się nam nakręcić. Teraz cały czas się zbieramy, żeby nakręcić nowemu synkowi filmik, ale póki co kończy się na chęciach

......................... ........
Dziękuję za rady i uwagi dot. ułożenia malucha. Na razie muszę cierpliwie poczekać jeszcze 3 tygodnie do usg i może wtedy się okaże, że się dzidek odwróci.
youyou - wydrukowałam sobie z innej strony te ćwiczenia i chyba się trochę zmobilizuję i poćwiczę. Tylko te 10 minut z do góry do jakaś porażka.
O ile się nie mylę to dziś na SR będziemy mieli malowanie brzuszków zgodnie z ułożeniem dzieciątka w brzuszku - ciekawe czy położna dobrze wyczuje położenie mojego Maciusia?
addicted to wizaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 13:04   #2150
pola25
Zakorzenienie

Cytat:

Aldii jeszcze nie pytałam gina.
Stary 2009-11-13, 13:15   #2151
brzoskwinia82
Zadomowienie

Dzięki dziewczynki za wyrazy współczucia
Ja jeszcze nie pytałam gina o to zaświadczenie...ale myślę że nie będzie problemu, dowiedziałam się o ciąży w 5 tygodniu, do tego chodzę do niego prywatnie od kilku lat...

brzoskwinia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 13:20   #2152
Sweet Delights
Zadomowienie

Cytat:

Wrzuciłam link nie po to, żeby powtórzyć coś o czym już kiedyś była mowa i truć Wam bez sensu ale po to właśnie, że jest to już najnowsza interpretacja wprowadzonych zmian i wg tego jednak właśnie my również musimy mieć zaświadczenie...

Ja mnie więcej w połowie ciąży zamieniałam lekarza i na ostatniej wizycie poprosiłam o wystawienie zaświadczenia kiedy byłam na pierwszej wizycie. Tak na wszelki wypadek wolałam wziąć od razu, a teraz tylko obecny lekarz do którego chodzę dopisze resztę i mam nadzieję, że na tym koniec i już nic nowego nie wymyślą
Sweet Delights jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 13:23   #2153
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez celka2000 Pokaż wiadomość
A mi najwygodniej an prawym boku Na lewym jakos gorzej mi sie oddycha
Mi też wygodniej na prawym boku, staram się na lewym ale zmuszać się nie będę. Zresztą położna na SR powiedziała nam żeby nie przesadzać z tym i na siłę próbować spać na lewym, w innych pozycjach dziecku przecież nic się nie stanie a najważniejsze żeby mamusia była wypoczęta

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
ja własnie wrociłam z glukozy masakra a jeszcze do tego wczoraj coś mi zaszkodziło i cała noc i rano mnie musliło. Juz myslałam, ze nie dam rady z tą glukozą ale jakś poszło. Jeszcze baba w labie się machnęła i zrobiła mi 50g a ja miałam mieć 75g dobrze, ze się szybko zorientowałam i dorobiła mi te 25g no ale musiałam wypic 2 razy
Ech wiem co czujesz, na samo wspomnienie tego badania robi mi się niedobrze

Cytat:
Napisane przez filka2 Pokaż wiadomość
z tym beciowym to juz pisałyśmy że nas obowiązuje od 1listopada,nie wstecz,nikogo nie bedzie obchodziło czy chodziłysmy przed listopadem do dr,tzn nie powinno!!!
No właśnie nie, tak już wcześniej czytałam i jest to w tym artykule że interpretacje się zmieniły i my też będziemy musiały przedstawić takie zaświadczenie.

Ale to chyba żaden problem, myślę że każda z nas była u lekarza przed 10tc, myślę że nie ważne tu jest kiedy byłą założona karta ciąży (u mnei w 12tc) ale jakikolwiek ślad że było się u lekarza, np pierwsze usg, czy badanie krwi. A nawet bez tego myślę że lekarze nie będą robili problemów i będą wystawiać takie zaświadczenia...
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 13:28   #2154
addicted to wizaz
Zadomowienie

Kancia - dobrze, że chociaż ty byłaś przytomna z tą glukozą, a baba pewnie jeszcze była zaspana, ale i tak należą jej się
Co do porodów, to też się z toba zgadzam - nic na siłę, najważniejsze żeby zminimalizować ryzyko zarówno dla matki jak i dziecka
aldii - ja jeszcze nie pytałam gin o zaświadczenie, ale nie sądzę, żeby był z tym jakiś problem. A swoją drogę to alternatywnie mogliby też uznawać książeczki ciąży. Znając życie jak jest napisane zaświadczenie, to nie ma przebacz.
Stary 2009-11-13, 13:30   #2155
brzoskwinia82
Zadomowienie

Cytat:

No właśnie nie, tak już wcześniej czytałam i jest to w tym artykule że interpretacje się zmieniły i my też będziemy musiały przedstawić takie zaświadczenie.

Ale to chyba żaden problem, myślę że każda z nas była u lekarza przed 10tc, myślę że nie ważne tu jest kiedy byłą założona karta ciąży (u mnei w 12tc) ale jakikolwiek ślad że było się u lekarza, np pierwsze usg, czy badanie krwi. A nawet bez tego myślę że lekarze nie będą robili problemów i będą wystawiać takie zaświadczenia...
Dokładnie, moim zdanie problem mogą mieć te kobiety które faktycznie do lekarza nie chodziły całą ciążę (są w ogóle takie???) albo ewentualnie takie które do różnych lekarzy chodzą...ale kto zmienia lekarza po 5 razy, najwyżej raz w ciąży, jak na nie przypasuje...

brzoskwinia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 13:31   #2156
addicted to wizaz
Zadomowienie

Cytat:
Mi też wygodniej na prawym boku, staram się na lewym ale zmuszać się nie będę. Zresztą położna na SR powiedziała nam żeby nie przesadzać z tym i na siłę próbować spać na lewym, w innych pozycjach dziecku przecież nic się nie stanie a najważniejsze żeby mamusia była wypoczęta
Mi to też mówiono na SR, że nawet jak któraś chce to może spać na brzuchu pod warunkiem, że odpowiednio obłoży się poduchami.
Na szczęście ani biodra ani kręgosłup nie dokuczają mi podczas spania.
Stary 2009-11-13, 14:02   #2157
gooha3
Zadomowienie

Cytat:

Ech wiem co czujesz, na samo wspomnienie tego badania robi mi się niedobrze
Ja jakoś cały czas sie ukladałam na lewym boku, dopiero niedawno gdzies o tym przeczytałam, że tak powinno być najwygodniej.
Wiadomo że dla każdego może być inaczej wygodnie, a mi lewy bok najbardziej odpowiada nie wiem czemu
Za to na brzuchu nie ma szans. Ostatnio chciałam żeby mi mężuś plecki wymasował na leżąco, ale ni jak się nie odważę na brzuchu leżeć, chociaż się obkładam poduchami.

Z tą glukozą to cieszcie się że już po. Na mnie to czeka za jakies 3 tyg. aż się boje.

Mareczek 24 II 2010r

Karolinka 23 VIII 2012
gooha3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 14:53   #2158
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Mi to też mówiono na SR, że nawet jak któraś chce to może spać na brzuchu pod warunkiem, że odpowiednio obłoży się poduchami.
Na szczęście ani biodra ani kręgosłup nie dokuczają mi podczas spania.
Ja słyszałam, że dopóki brzuch nie przeszkadza to można spać na brzuchu - potem to już niestety dziecko nie pozwoli nawet przy poduszkach

Cytat:
Napisane przez gooha3 Pokaż wiadomość
Z tą glukozą to cieszcie się że już po. Na mnie to czeka za jakies 3 tyg. aż się boje.
Gosia nie martw się na zapas Będzie dobrze Nastaw się tylko na wypicie mega słodkiego, weź ze sobą jakąś książkę czy gazetę żeby dało się wachlować - mi momentami było strasznie gorąco i słabo, weź cytrynę no i coś żebyś mogła zająć myśli

Dominiś - 20.05.2012
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 14:58   #2159
pysiamn
Zakorzenienie

Jestem...........

Uffffffffff zmachałam się....

Mam mięką szyjkę ...naszczęście bez rozwarcia ...jest zamknięta, ale mam odpoczywać i brac nospę forte

Po mikołajkach idę na USG już sią zapisałam ....dziś słuchalam serduszka Pysiolinki

Musze poczytać co naskrobałyście

fleurdelacour tak to własnie kolor mistic brown

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-13, 15:07   #2160
Zaslona
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sensuel Pokaż wiadomość
Zasłona...Ty dopiero teraz nie mieścisz się w swoje spodnie??No to nieźle,też bym tak chciała.
Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
No co ty??????? Spodnie sprzed ciąży????? Ja już od miesięcy na oczy nie widziałam...
Cytat:
Zaslona ja juz dawno zapomnialam co to sa spodnie sprzed ciazy
Mam to szczęście, że wszystko idzie mi w brzuch a nie w biodra, ale trzeba będzie pomyśleć o jakiś luźniejszych spodniach

Cytat:
Napisane przez filka2 Pokaż wiadomość
ale dzis dzień,o mały włos a i ja bym sie z tż pokłóciła mam jakis humorek i jestem rozdrażniona,a nie kłócilismy sie już ze 2miesiącechyba zbyt dlugo.
U mnie też jak narazie jest dobrze. Po ostatniej kłótni w której prawie się rozstaliśmy, teraz dogadujemy się super. Tylko ciekawe kiedy znowu się pokłócimy i o co :/

Cytat:
"Jakie są sposoby, aby zmienić położenie maleństwa?
Niektórzy lekarze lub położne zalecają wykonywanie w ostatnich ośmiu tygodniach ciąży specjalnych ćwiczeń. Choć nie ma dostatecznych dowodów, że taki trening pomaga, można próbować.
Dwa razy dziennie układaj się tak, żebyś miała miednicę wyżej niż żołądek. Gdy leżysz na plecach, podłóż pod pośladki kilka poduszek albo klękając na podłodze i podpierając się na zgiętych ramionach, jak najwyżej unieś pośladki. Trzeba pozostać w takiej pozycji przez minimum 10 minut.
Wypróbuj też wizualizację. Będąc na czczo, skup się na rozluźnieniu mięśni brzucha i wyobraź sobie, że dziecko się obraca. Powinnaś tak robić dwa razy dziennie przez dziesięć minut. Lekarka, autorka tej metody, ocenia jej skuteczność na 89%. Jest też inna możliwość – obrót zewnętrzny. Wykonuje go jedynie lekarz pod kontrolą aparatu USG. Nie jest to jednak obojętny zabieg i może go robić tylko doświadczony położnik."
Moja bratowa, która jest w Anglii miała dziecko 'ręcznie' odwracane tzn. bo mała miała główkę u góry i lekarz dał jej jakiś zastrzyk na rozluźnienie, posmarował brzuch żelem i ręką tak masował i masował brzuch, że dziecko się odwróciło.

Pisałam wczoraj, że bratowa chyba rodzi, a tu dzisiaj brat dzwoni, że to był fałszywy alarm i, że bratowa lepiej się czuła i poszła dzisiaj do pracy jeszcze A brzuch ją ponoć bolał, bo podrażniła wyrostek. Nie gadałam z nią ale jakbym gadała to bym ją nieźle opieprzyła! Ma dwa tygodnie do terminu a ona pracuje jeszcze, zamiast siedzieć w domu i odpoczywać, bo jeszcze w tej pracy urodzi!

Odebrałam dzisiaj wyniki glukozy, moczu i krwi i wszystko jest ok, nie mam cukrzycy.

Idę się położyć albo pomóc robić mamie gołąbki

Amelia

Zaslona jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości