Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 348 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-16, 15:23   #10411
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz II

Dziękuję ślicznie, dziewczyny
Czekam zatem na wiadomość, a sama szykuję się już powoli do wyjścia i zabawy w olejowanie w saunie Ech... za chwilę będzie cały tydzień olejowania (czwartek, niedziela, poniedziałek, czwartek...)!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 15:37   #10412
mg78
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez laudik Pokaż wiadomość
a z jakich zapuszczasz?

ja sie wlasnie ogarniam z tematem, ze moze tzreba zmienic stosunek do swojej grzywy i potraktowac ja jako specjalnej troski.
do dzis myslalam, ze wlos krecony to musi byc taki na maxa skrecony. ala pudel. jak moja siostra albo moj maz.
dzis zrozumialam , ze niekoniecznie
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1252262278 tu jest zdjęcie
a ja spróbuje polubić te swoje loki no cóż nie po to je obcinałam na tak krótko żeby znowu wrócić do prostownicy ...chociaż korci jak

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

[QUOTE=syrenka;15300407]Witajcie nowe kręconowłose

im więcej nas tym lepiej witam

i jeszcze małe pytanie czy ten żel palomy można tylko kupić w Rossmannie ...dzisiaj wszystkie sklepy u siebie zwiedziłam i nic każda babka gały na mnie wywalała jak się o niego pytałam

Edytowane przez mg78
Czas edycji: 2009-11-16 o 15:56
mg78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 16:38   #10413
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Nika135, proszę bardzo

Eloe77, do ogólnego doedukowania chemiczno-pielęgnacyjnego polecam też LU - Laboratorium Urody

A co do wypadania włosów, pijesz herbatki, masujesz skalp? Może jakiś suplement diety? [pewnie pisałaś o tym wcześniej, ale wyleciało mi z głowy]
Nie wiem co mi dokładnie pomaga (bo trochę na skalp kładę), ale włosów wypada mi teraz bardzo mało.
Mogę Ci wysłać mieszankę ziół hinduskich, coś mi się zdaje, że nie wykorzystam ich przed upływem terminu ważności (kwiecień 2004).
czy tylko ja zauważyłam ten błąd, czy cofnęłam się w czasie?
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 16:43   #10414
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
czy tylko ja zauważyłam ten błąd, czy cofnęłam się w czasie?
Nie wiem czy tylko Ty, ale chodziło mi o kwiecień 2010
Dzięki za zwrócenie uwagi.

Edytowane przez syrenka
Czas edycji: 2009-11-16 o 16:44
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 17:25   #10415
convallaria
Raczkowanie

Dziewczyny, nie nadążam z czytaniem nowych wiadomości w wątku

Witam nowe kręconowłose

Ja chciałabym dorzucić obiecane fotki - są umyte fitomedem, potem odżywka z miodem wax beauty formulas, nivea curls + plunking (efekt świetny, szkoda, że krótkotrwały...) i jeszcze jedwab wax (pierwsza próba).
Zdjęcia nie są najlepszej jakości (komórka) i nie pokazują tak dokładnie moich włosów, ale coś tam widać

Co do jedwabiu to...ja nie zauważyłam żadnego działania
Nałożyłam dwie krople na dłoń, roztarłam i energicznie ugniatałam włosy - efekt: tłuste dłonie Miałam wrażenie, że wcale się to na włosach nie znalazło.. Ale jeszcze kiedyś wypróbuje, może wyciągnę jakieś konkretniejsze wnioski.

A teraz pozdrawiam Was z waxem latte na głowie i wielką czapą

convallaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 17:33   #10416
tinkussia
Zadomowienie

Przetłumaczone z http://www.naturallycurly.com/curlre...p-on-silicones

O co chodzi z silikonami?

Dostajemy bardzo dużo pytań na temat silikonów, z tego powodu, że są wielu produktach i są ciągłym zmartwieniem dla wielu kręconowłosych klientów. Pomyślałam, że w tym miesiącu moglibyśmy zmierzyć się z paroma tymi pytaniami w szybki, praktyczny (miejmy nadzieję) sposób, aby zapobiec niekończącemu się procesowi przyglądania się składom i doborowi kosmetyków.

Q: Czy jest jakiś sposób, aby sklasyfikować silikony w oparciu o ich rozpuszczalność w wodzie, oraz polecić najlepsze surfaktanty potrzebne do ich usunięcia?

A: trudno jest sklasyfikować silikony, jeżeli chodzi o ich rozpuszczalność w wodzie, ponieważ są one rozpuszczalne lub nie. Większość silikonów jest nieusuwalna wodą przez to, ze są niepolarne(Polarność – właściwość indywiduów chemicznych polegająca na występowaniu w nich elektrycznego momentu dipolowego w wyniku nierównomiernego rozłożenia cząstkowych ładunków elektrycznych w ich objętości.- źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Polarność ), ale jest też parę zmodyfikowanych chemicznie aby stały się bardziej kompatybilne z wodą. Poniższa tabelka zawiera główne typy silikonów znajdujące się w składach kosmetyków do włosów. Wskazuje ona także czy są rozpuszczalne w wodzie, oraz które surfaktanty są najlepsze do zmycia poszczególnych silikonów z włosów. Badania zrobione przez Dow Corning pokazały, że nieusuwalne w wodzie silikony nie pokazały znacznego nabudowywania(?) gdy użyto szamponu z jednym z poleconych surfaktantów.

Q: Po co są silikony w szamponach? (I czy szampon może nawilżać?)
A: Wiele łatwo dostępnych szamponów ma silikony na liście składników. Dodatki te zachowują się jak środek kondycjonujący, przez ich możliwość zatrzymywania się na powierzchni włosa i tworzenia filmu podczas płukania w procesie mycia szamponem.* Pomaga to nawilżyć włosy przez zastępowanie olejów wypłukanych z włosa przez środki myjące w szamponie. Zaznaczone są one jako produkty ‘’dwa w jednym’’, lecz teraz znajdują się one w wielu produktach, szczególnie, gdy znajdowane są nowe właściwości, takie jak zdolność niektórych silikonów do poprawiania koloru włosów. Zawarcie olejów w szamponie może robić podobny efekt nawilżenia.
Jedną z interesujących rzeczy jest to, że opublikowane badania w ‘’The Journal of Cosmetic’’ pokazujące, że obecność polimeru katonicznego(jonu polimerowego?) (w tym badaniu polyquaternium-10) znacząco podniosła nabudowywanie dimethicone na włosach przez pewien czas.** Obecność tych polimerów kationowych polepsza przyczepność silikonu na powierzchni włosa. W odniesieniu do współdziałania tych dwóch typów składników, będą one często używane razem w składach szamponów.

Silikony daja mnostwo korzysci, zarówno jako składniki produktów do pielęgnacji włosow jak również - ostatecznie - klientom. Uważne czytanie etykiet oraz rozumienie które silikony wymagają okazjonalnego usunięcia szamponem z surfaktantem pozwalają użytkownikom na cieszenie się dobrymi efektami działania silikonów(gładkość, blask, lepsze wyeksponowanie koloru, zwiększona podatność na ukladanie), oraz nie cierpienie na żadne efekty uboczne nabudowywania.

* Marchioretto, S., “Optimizing the Use of Silicones in Haircare Products”, Dow Corning Europe, 1998

** Gruber JV; Lamoureux BR; Joshi N; Moral L, J.Cosmetic Sci; 2004, 52 (2), 131-136, “The use of x-ray fluorescent spectroscopy to study the influence of cationic polymers on silicone oil deposition from shampoo”

Edytowane przez tinkussia
Czas edycji: 2009-11-16 o 18:12
Stary 2009-11-16, 17:52   #10417
laudik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
Przetłumaczone z http://www.naturallycurly.com/curlre...p-on-silicones

O co chodzi z silikonami?

Dostajemy bardzo dużo pytań na temat silikonów, z tego powodu, że są wielu produktach i są ciągłym zmartwieniem dla wielu kręconowłosych klientów. Pomyślałam, że w tym miesiącu moglibyśmy zmierzyć się z paroma tymi pytaniami w szybki, praktyczny (miejmy nadzieję) sposób, aby zapobiec niekończącemu się procesowi przyglądania się składom i doborowi kosmetyków.

Q: Czy jest jakiś sposób, aby sklasyfikować silikony w oparciu o ich rozpuszczalność w wodzie, oraz polecić najlepsze surfaktanty potrzebne do ich usunięcia?

A: trudno jest sklasyfikować silikony, jeżeli chodzi o ich rozpuszczalność w wodzie, ponieważ są one rozpuszczalne lub nie. Większość silikonów jest nieusuwalna wodą przez to, ze są niepolarne(Polarność – właściwość indywiduów chemicznych polegająca na występowaniu w nich elektrycznego momentu dipolowego w wyniku nierównomiernego rozłożenia cząstkowych ładunków elektrycznych w ich objętości.- źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Polarność ), ale jest też parę zmodyfikowanych chemicznie aby stały się bardziej kompatybilne z wodą. Poniższa tabelka zawiera główne typy silikonów znajdujące się w składach kosmetyków do włosów. Wskazuje ona także czy są rozpuszczalne w wodzie, oraz które surfaktanty są najlepsze do zmycia poszczególnych silikonów z włosów. Badania zrobione przez Dow Corning pokazały, że nieusuwalne w wodzie silikony nie pokazały znacznego nabudowywania(?) gdy użyto szamponu z jednym z poleconych surfaktantów.

Q: Po co są silikony w szamponach? (I czy szampon może nawilżać?)
A: Wiele łatwo dostępnych szamponów ma silikony na liście składników. Dodatki te zachowują się jak środek kondycjonujący, przez ich możliwość zatrzymywania się na powierzchni włosa i tworzenia filmu podczas płukania w procesie mycia szamponem.* Pomaga to nawilżyć włosy przez zastępowanie olejów wypłukanych z włosa przez środki myjące w szamponie. Zaznaczone są one jako produkty ‘’dwa w jednym’’, lecz teraz znajdują się one w wielu produktach, szczególnie, gdy znajdowane są nowe właściwości, takie jak zdolność niektórych silikonów do poprawiania koloru włosów. Zawarcie olejów w szamponie może robić podobny efekt nawilżenia.
Jedną z interesujących rzeczy jest to, że opublikowane badania w ‘’The Journal of Cosmetic’’ pokazujące, że obecność polimeru katonicznego(jonu polimerowego?) (w tym badaniu polyquaternium-10) znacząco podniosła nabudowywanie dimethicone na włosach przez pewien czas.** Obecność tych polimerów kationowych polepsza przyczepność silikonu na powierzchni włosa. W odniesieniu do współdziałania tych dwóch typów składników, będą one często używane razem w składach szamponów.

Silikony oferują wiele korzyści, zarówno w składach kosmetyków do włosów jak i w ‘’end-user’’(nie wiem co to może znaczyć w tym kontekście). Uważne czytanie etykiet oraz rozumienie które silikony wymagają okazjonalnego usunięcia szamponem z surfaktantem pozwalają użytkownikom na cieszenie się dobrymi efektami działania silikonów(gładkość, blask, lepsze wyeksponowanie koloru, zwiększona manageability (zarządzalność?)), oraz nie cierpienie na żadne efekty uboczne nabudowywania.

* Marchioretto, S., “Optimizing the Use of Silicones in Haircare Products”, Dow Corning Europe, 1998

** Gruber JV; Lamoureux BR; Joshi N; Moral L, J.Cosmetic Sci; 2004, 52 (2), 131-136, “The use of x-ray fluorescent spectroscopy to study the influence of cationic polymers on silicone oil deposition from shampoo”

"manageability" - w tym przypadku podatnosc na ukladanie

laudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 17:55   #10418
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
"manageability" - w tym przypadku podatnosc na ukladanie
dzięki ci dobra kobieto, w życiu bym na to nie wpadła
już zmieniam
Stary 2009-11-16, 18:04   #10419
laudik
Zakorzenienie

"Silicones offer many benefits, both to the hair care product formulator and the end-user".

silikony daja mnostwo korzysci, zarowno jako skladniki produktow do pielegnacji wlosow jak rowniez - ostatecznie - klientom ("user" w tym przypadku to uzytkownik)

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

podeslalam jeszcze jeden poprawiony kawalek - mam nadzieje, ze pomoglam

Stary 2009-11-16, 18:06   #10420
Kanaig
Raczkowanie

Cytat:
Moja odpowiedź będzie obarczona pewną dozą niepewności.
Wg tego co przeczytałam na anglojęzycznych blogach Twoje odżywki mają to co potrzebne do mycia czyli np. cetyl alcohol w towarzystwie cetrimonium chloride.
Tu piszą tylko o 'chloridach': http://thebeautybrains.com/2009/11/1...ethod-for-you/
A na The Natural Haven/ No-poo Jillipoo twierdzą, że dobrze, żeby "chlorid" występował w towarzystwie fatty alckohol (alkohol tłuszczowy?).
Inna sprawa, że Cetrimonium Chloride występuje trochę dalej w składzie, musisz sprawdzić odżywkę na własnych włosach.
Chyba nie ma w nich oblepiaczy (niech się ktoś mądrzejszy wypowie) i są to fajne odżywki do odżywiania (ja bym takie chciała ;-)
Na pewno są tanie i duże? To też dość istotny czynnik przy wyborze odpowiedniej odżywki.
Dziękuję bardzo za odpowiedź No właśnie to są najtańsze jakie mogę tu dostać. W tej serii są różne rodzaje, w niektórych naturalne składniki są na samym końcu, w tych dwóch właśnie bliżej początku dlatego pomyślałam że lepsze. Maże faktycznie te kupie do odżywiania a jakąś inną do mycia.
Stary 2009-11-16, 18:07   #10421
anka.d
Wtajemniczenie

a pierwsze zdanie ostatniego akapitu:

end-user - jak dla mnie to uzytkownik końcowy, czyli my

wydaje mi sie ze tutaj formulator to rzeczownik - osoba ktora zajmuje się formulacją kosmetyków. (z reszta pozniej jest takie zdanie: Due to this synergy between the two types of ingredients, they will often be used together by formulators in shampoos. - gdzie wyrazniej widac ze formulator to osoba, ktora formuuje )

czyli cos w tym stylu:
Silikony oferują wiele korzyści, zarówno osobom tworzącym nowe kosmetyki jak i ich użytkownikom.

laudik mnie uprzedzila

i jeszcze jedno
Cytat:
Większość silikonów jest nieusuwalna wodą przez to, ze są niepolarne(Polarność – właściwość indywiduów chemicznych polegająca na występowaniu w nich elektrycznego momentu dipolowego w wyniku nierównomiernego rozłożenia cząstkowych ładunków elektrycznych w ich objętości.- źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Polarność ), ale jest też parę zmodyfikowanych chemicznie aby stały się bardziej kompatybilne z wodą.
niby nie ma tu nic blednego, ale te indywidua chemiczne mnie rosmieszyly prosciej bylo by chyba:
Większość silikonów jest nierozpuszczalna w wodzie, ponieważ nie mają ładunku elektrostatycznego (lub - są obojętne elektrostatycznie), jednak część z nich modyfikuje się chemicznie, aby były lepiej rozpuszczalne w wodzie.

to zdanie tuz przed tabelka, gdzie postawiłas znak zapytania jak dla mnie jest ok.

Cytat:
Jedną z interesujących rzeczy jest to, że opublikowane badania w ‘’The Journal of Cosmetic’’ pokazujące, że obecność polimeru katonicznego(jonu polimerowego?) (w tym badaniu polyquaternium-10) znacząco podniosła nabudowywanie dimethicone na włosach przez pewien czas.
Co interesujące i godne zapamiętania, wyniki badan opublikowane w ‘’The Journal of Cosmetic’’ pokazują, że obecność polimeru o ładunku dodatnim (polimeru naładowanego dodatnio) (w tym badaniu polyquaternium-10) znacząco obniżyła skłonnosci do nadbudowywania dimethicone na włosach. Obecność tych dodatnich polimerów poprawia także zmywanie silikonów z włosów.

czyli ten fragment wlasciwie odwrotnie jak ty napisałas.

a poza tym - to pojechałyście mi po ambicji :P
dzisiaj obiecuje ostatnia czesc tego przydlugawego wywaidu od no-poo jilipoo - tym razem o myciu, zmywaniu, i mydlach do wlosow

Edytowane przez anka.d
Czas edycji: 2009-11-16 o 18:26
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 18:07   #10422
syrenka
Wtajemniczenie

Tinkussia, dzięki za kolejne tłumaczenie
Stary 2009-11-16, 18:10   #10423
laudik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
a pierwsze zdanie ostatniego akapitu:

end-user - jak dla mnie to uzytkownik końcowy, czyli my

wydaje mi sie ze tutaj formulator to rzeczownik - osoba ktora zajmuje się formulacją kosmetyków.

czyli cos w tym stylu:
Silikony oferują wiele korzyści, zarówno osobom tworzącym nowe kosmetyki jak i ich użytkownikom.

laudik mnie uprzedzila

hehe

Stary 2009-11-16, 18:14   #10424
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
"Silicones offer many benefits, both to the hair care product formulator and the end-user".

silikony daja mnostwo korzysci, zarowno jako skladniki produktow do pielegnacji wlosow jak rowniez - ostatecznie - klientom ("user" w tym przypadku to uzytkownik)

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

podeslalam jeszcze jeden poprawiony kawalek - mam nadzieje, ze pomoglam
jasne że pomogłaś ja już chyba o tej porze nie myślę

a macie pomysł co do tego: polimeru katonicznego(jonu polimerowego?) ? chemia, a ja z chemii noga jestem
Stary 2009-11-16, 18:21   #10425
syrenka
Wtajemniczenie

Dla zainteresowanych, które nie zauważyły: na górze forum o pielęgnacji znajduje się informacja o rozbudowie forum i ewentualnym utworzeniu pod-forum o włosach kręconych. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=381840

Eloe77, w kwestii obciążenia włosów (żeby się lepiej kręciły) skoro oleje mogą być zbyt ciężkie może spróbuj mleczka, mazidła mają owsiane, migdałowe itd.

Tinkussia, może po prostu tak jak napisałaś w późniejszym zdaniu? Polimery kationowe?

Edytowane przez syrenka
Czas edycji: 2009-11-16 o 18:25
Stary 2009-11-16, 18:29   #10426
laudik
Zakorzenienie

no jakis skladnik co jednoczesnie powoduje lepsze przyleganie silikonow do powierzchni wlosa, a jednoczesnie powoduje mniejsze nabudowywanie sie ich nadmiaru w trakcie uplywu czasu...?

moze ktos biegly w chemii to rozwiaze, choc miejmy nadzieje, ze akurat wiekszosc kreconowlosych wizazanek przezyje bez doglebnej wiedzy na ten temat

Edytowane przez laudik
Czas edycji: 2009-11-16 o 18:30 Powód: literowka
Stary 2009-11-16, 18:36   #10427
Kanaig
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Kanaig mnie ze względu na te ekstrakty wysoko żal by było tych odżywek do mycia. Dołożyłabym raczej choć łyżeczkę miodu i naładowałabym na włoski pod czepek. A jeśli już koniecznie którą musisz, to zdecydowałabym się na tę drugą. W pierwszej fajniejsze ekstrakty
.
Dziękuję
Za Waszymi radami jednak kupię tą pierwszą i będę ją stosować do układania. Piszecie że aloes pomaga na skręt, więc może ta odżywka się do tego sprawdzi
Stary 2009-11-16, 18:39   #10428
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:

i jeszcze jedno
niby nie ma tu nic blednego, ale te indywidua chemiczne mnie rosmieszyly prosciej bylo by chyba:
Większość silikonów jest nierozpuszczalna w wodzie, ponieważ nie mają ładunku elektrostatycznego (lub - są obojętne elektrostatycznie), jednak część z nich modyfikuje się chemicznie, aby były lepiej rozpuszczalne w wodzie.

po prostu przekleiłam to z wikipedii, jak napisałam z chemii jestem straszna

to zdanie tuz przed tabelka, gdzie postawiłas znak zapytania jak dla mnie jest ok.

Co interesujące i godne zapamiętania, wyniki badan opublikowane w ‘’The Journal of Cosmetic’’ pokazują, że obecność polimeru o ładunku dodatnim (polimeru naładowanego dodatnio) (w tym badaniu polyquaternium-10) znacząco obniżyła skłonnosci do nadbudowywania dimethicone na włosach. Obecność tych dodatnich polimerów poprawia także zmywanie silikonów z włosów.

czyli ten fragment wlasciwie odwrotnie jak ty napisałas.

rzeczywiście, bo increase to zwiększyć

a poza tym - to pojechałyście mi po ambicji :P
dzisiaj obiecuje ostatnia czesc tego przydlugawego wywaidu od no-poo jilipoo - tym razem o myciu, zmywaniu, i mydlach do wlosow
powodzenia w tłumaczeniu

Cytat:
Tinkussia, może po prostu tak jak napisałaś w późniejszym zdaniu? Polimery kationowe?
też mi się tak wydaje
Cytat:

no jakis skladnik co jednoczesnie powoduje lepsze przyleganie silikonow do powierzchni wlosa, a jednoczesnie powoduje mniejsze nabudowywanie sie ich nadmiaru w trakcie uplywu czasu...?

moze ktos biegly w chemii to rozwiaze, choc miejmy nadzieje, ze akurat wiekszosc kreconowlosych wizazanek przezyje bez doglebnej wiedzy na ten temat
tak, czekamy na pomoc

przy okazji szukania informacji o tych polimerach kationowych znalazłam coś takiego:
http://bez-recepty.pgf.com.pl/index....k&id_artyk=583

nie czytałam bo nie mam czasu, ale może akurat coś ciekawego będzie
Stary 2009-11-16, 18:40   #10429
syrenka
Wtajemniczenie

convallaria, ładny skręt i długość włosów, pewnie uda mi się do takiej długości dobić za 10 lat ;-)
Stary 2009-11-16, 18:47   #10430
anka.d
Wtajemniczenie

polimery kationowe - jak najbardziej poprawnie i zgrabnie, mozna tez napisac polimery z ładunkiem dodatnim. nie zawsze sie pamieta ktore to anion ktore to kation, a jak bedzie napisane wyraznie plus lub minus, to juz wiemy co sie ma prawo z czym przyciagac lub odpychac.
Stary 2009-11-16, 18:50   #10431
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Tymczasem nadal mnóstwo włosów wylatuje mi podczas mycia odżywką Potem jeszcze je przeczesuję i zostają włosy, a potem podczas nakładania odżywki bez spłukiwani i czegoś do stylizacji też wyciągam pojedyncze włosy Pocieszam się, że to głównie długie z kolorowa końcówka, więc może te nowe wypychają zniszczone starocie. Czy to wypadanie się kiedykolwiek skończy?
Znam ten ból, wczoraj poleciało mi tyle włosów, że Może to wina antybiotyku, który biorę? Jeszcze aż tak nie było...
Cytat:
Napisane przez mg78 Pokaż wiadomość

i jeszcze małe pytanie czy ten żel palomy można tylko kupić w Rossmannie ...dzisiaj wszystkie sklepy u siebie zwiedziłam i nic każda babka gały na mnie wywalała jak się o niego pytałam
Jak ja zapytałam w Naturze to wszystkie jednocześnie stwierdziły "Nie"
Ale był w Rossmanie, w innej naturze też widziałam po promocji i żałuję, że tam nie kupiłam

Może głupie, ale mnie to zastanowiło Chodzi głównie o to, że od czasu do czasu mamy myć głowę szamponem z SLS dla oczyszczenia, a przecież to też silikon, który trzeba by było usunąć, a to jest błędne koło.

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 18:59   #10432
laudik
Zakorzenienie

http://www.redken.com/whats-hot/theh...rl-perfection/

niechcacy weszlam na strone redkena.
moze ktoras z dlugimi lokami to zainteresuje

Stary 2009-11-16, 19:38   #10433
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Może głupie, ale mnie to zastanowiło Chodzi głównie o to, że od czasu do czasu mamy myć głowę szamponem z SLS dla oczyszczenia, a przecież to też silikon, który trzeba by było usunąć, a to jest błędne koło.
oj. czytanie ze zrozumieniem

SLS to NIE SILIKON. to DETERGENT, zwany tez srodkiem powierzchniowo czynnym lub surfakantem. jak zwal tak zwal. SLS zmywa silikony (i inne rzeczy).

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Cytat:
http://www.redken.com/whats-hot/theh...rl-perfection/

niechcacy weszlam na strone redkena.
moze ktoras z dlugimi lokami to zainteresuje
omatko - a mi sie kompletnie nie podoba to co ten fryzjer zrobil tej biednej kobiecie. mialo byc no frizz, a ja tam sam frizz widze.

pomijajac te technike - gdybym ja tak wymietosila swoje wlosy to bym z domu nie mogla wyjsc. zeby nadal miec loki po takim mietoleniu trzeba miec na prawde mocny skret.

a sklad jednego z tych redkenów
Ingredients:
Aqua/Water, Propylene Glycol, Dimethicone, Polyquaternium-11, PPG-5-CETETH-10 Phosphate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Phenoxyethanol, Hydroxypropyl Guar, Parfum/Fragnance, Laureth-23 Methylparaben, Sodium Benzonate, Hydrolyzed Wheat Protein, Ethylparaben, Disodium Edta, Limonene, Hexyl Cinnamal, Hydrolyzed Wheat Starch, Oleth-10, Disodium Cocoamphodipropionate, Citronellol, Citral, Geraniol, Octylacrylamide/Acrylates/Butylaminoethyl, Methacrylate Copolymer, Lecithin, Phosphoric Acid, Polyquaternium-10 (D6800/1)

na pierwszym miejscu nablyszczacze, sama chemia, jakies proteiny w srodku. jak na moje zupelnie nie-eksperckie oko to to sie nie nadaje.

jeszcze jedno:

mam w swoich tlumaczeniach problem ze slowkiem substantive. diki.pl podaje tłumaczenie merytoryczny, konkretny, rzeczowy. niby mozna sie domyslic co moze oznaczać ze jakis skladnik lub odzywka jest substantive, ale jakiego słówka tu użyc???

Edytowane przez anka.d
Czas edycji: 2009-11-16 o 19:56
Stary 2009-11-16, 20:03   #10434
Eloe77

Kochane loczki!

taki mały off top, ale chciałam wam polecić dyskusję na temat rozbudowy forum fryzjerskiego. Jest propozycja, by rozbudować forum o podforum dla kręconych. Miałybyśmy osobne podforum, na którym swoje watki znalazłyby też te po trwałej i te, co swoje włosy tylko od czasu do czasu chcą kręcić.
Taka rozbudowa pozwoliłaby choćby na rozdziął loków od fal (ale tęskniłabym strasznie za falami!), zamieszczanie dyskusji nad substancjami, które nam służą i szkodzą. Nie wiem, co jeszcze. Na pewno znalałby się tam też nasz dziennik i artykuły.
I mogłybyśmy też opisać historie naszych włosów - jeśli kto tego potrzebuje.
Rzuciłam kilkoma pomysłami, które niekoniecznie muszą być zrealizowane.
Proszę, zastanówcie i wypowiedzcie się w wątku, do którego link podałam wyżej.

Myśle, że to ważne - mamy szansę dostać osobne miejsce własnie dla kręciołków!

A tymczasem pędzę myć włoski. Dziś Yung różowy, Lorys z NMF i Joanna z apteczki Babuni. Proteiny, wiem. Postanowiłam nie nakładac nic do stylizacji. Chcę się przekonac, jak będą wyglądac.
Wracam zaraz z Lorysem na głowie.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2009-11-16 o 20:08
Stary 2009-11-16, 20:09   #10435
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

jeszcze jedno:

mam w swoich tlumaczeniach problem ze slowkiem substantive. diki.pl podaje tłumaczenie merytoryczny, konkretny, rzeczowy. niby mozna sie domyslic co moze oznaczać ze jakis skladnik lub odzywka jest substantive, ale jakiego słówka tu użyc???
Hmm, czy ten cytat ma się jakoś do znaczenia Twojego słówka?
Działanie kondycjonujące środków do pielęgnacji włosów w dużej mierze zależy od ich zdolności przeciwdziałania efektowi odtłuszczającemu, jakie niosą ze sobą stosowane w szamponach detergenty oraz od ich substantywności, przy czym ten ostatni termin oznacza powinowactwo środka do powierzchni poddanej jego działaniu.
http://bez-recepty.pgf.com.pl/index....k&id_artyk=583

Ania*aneczka, chciałaś listę protein. Proszę bardzo

Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed casein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed collagen
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed hair keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed rice protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed silk
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed soy protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein
Cocodimonium hydroxypropyl silk amino acids
Cocoyl hydrolyzed collagen
Cocoyl hydrolyzed keratin
Hydrolyzed keratin
Hydrolyzed oat flour
Hydrolyzed silk
Hydrolyzed silk protein
Hydrolyzed soy protein
Hydrolyzed wheat protein
Hydrolyzed wheat protein
Keratin
Potassium cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed soy protein

http://www.naturallycurly.com/curlre...-care-products
Stary 2009-11-16, 20:13   #10436
anka.d
Wtajemniczenie

syrenka - super! własnie o cos takiego mi chodzilo. dziękuje

w takim razie na przyszlosc bede zostawiac po prostu 'substantywny', tylko mysle ze warto bedzie gdzies przytoczyc sama definicje substantywnosci, bo to raczej malo potoczne slowo i kazda nowa osoba bedzie sie zastanawiac
Stary 2009-11-16, 20:14   #10437
Haylee
Zakorzenienie

Artykuły świetne, dzięki dziewczyny

Właśnie wróciłam z łazienki z olejowania Co prawda jeszcze nie zaopatrzyłam się w jakiś porządny olejek, ale zrobiłam sobie taki mix : olejek babydream, trochę rycynowego, trochę więcej palomy plus psik protein od babuni z Joanny... Ciekawe z co z tego wyjdzie
Chciałabym w końcu pojawić się w dzienniku regeneracji kędziorków, ale wciąż brak mi odwagi
Stary 2009-11-16, 20:47   #10438
syrenka
Wtajemniczenie

Anka.d,myślę, że mogłabyś zrobić przypis wyjaśniający ten termin

Haylee, ja się dosyć długo opierałam dziennikowi, ale się przekonałam, teraz twoja kolej ;-)
Nic się nie bój

Eloe, wysłałam Ci PW ;-)

Edytowane przez syrenka
Czas edycji: 2009-11-16 o 20:56
Stary 2009-11-16, 21:00   #10439
Eloe77

Syrenka co tam data. Ja się domyśliłam, że chodzi o 2010. Masz aż tak dużo tych ziół, że nie jestes w stanie ich zużyć? Wow!
Co do olejów, to przedasziłam w psikadełku z ilością i dlatego wywołują taki, a nie inny efekt. wystarczy kropla, dwie albo trzy, a nie dwie nakrętki lub więcej...
dzięki za radę dotycząca mleczek. Kto wie? Myślałam już o kokosowym, ktore wypróbowała Chatul, bo dostępne w Karfurze
Dziękuję za PW. Widziałam i zaraz będę dokładnie czytać. Na pewno odpowiem.

Convallaria na tych zdjęciach widac nawet, że Twoje włosy są błyszczące Ciekawe, jak wyglądałyby w lepszej jakości. Dodaj, prosze, swoje doświadczenia do dziennika. Myślę, że bedzie co pooglądać i poczytać!

Tinkussia ponowne Musze się zabrać za jakiś nowy artykuł, bo wstyd zaczyna się robić. Ten, co zaczełam, zdenerwował mnie banalnością ujęcia
I jeszcze -zauważyłyście, że amodimethicone jest zaznaczony jako niezmywalny wodą? I co teraz? Na wizażu uchodzi za tak samo łatwy do usunięcia, jak dimethicone copolyol lub modyfikowany z PEG. Dyskusja? Doświadczenia?

Kanaig do układania? Ja bym tę pierwsza wzbogaciła, by móc nałożyć do odżywiania. Ciekawie się prezentuję

Anka.d na aniony i kationy mam nieco muzyczny sposób. Anion kojarzył mnie się z gamą a-moll, więc na drugim, durowym biegunie stał kation Moll, jak wiadomo potocznie, smutny, a dur - wesoły i radosny. czyli minus i plus
Poza tym katalizator jako ten pozytywny dla środowiska (mam na myśłi katalizator spalin )

Haylee fotki, opis i już jestes w dzienniku! Czego sie wstydzić? Ja to dopiero nie mam co pokazać i wsadziłam swoje rzadziuchy do dziennika. A jak patrze na zdjęcie sprzed 17 lat... Ech, chciałoby się mieć tyle włosów... Ale wtedy przede mną było liceum i studia. Kosztowało mnie to trochę czuprynki.
Aż nie chcę myśleć, co bedzie, gdy będę w ciąży...

MÓJ IDEAŁ

Stary 2009-11-16, 21:07   #10440
kolezankaa
BAN stały

Send a message via Skype™ to kolezankaa

dziewczyny co robicie na noc z waszymi lokami? ja mam je gdzieś do łopatek, myję wieczorem gdy idę do szkoły na następny dzień, schną same, kładę się zazwyczaj z wilgotnymi i jeśli je zwiąże to porozwalają się przy głowie a jak nie zwiążę to w ogóle całe się rozprostują i zrobi się siano jakieś porady?
kolezankaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości