|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#10411 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz II
Dziękuję ślicznie, dziewczyny
Czekam zatem na wiadomość, a sama szykuję się już powoli do wyjścia i zabawy w olejowanie w saunie Ech... za chwilę będzie cały tydzień olejowania (czwartek, niedziela, poniedziałek, czwartek...)!
|
#10412 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a ja spróbuje polubić te swoje loki no cóż nie po to je obcinałam na tak krótko żeby znowu wrócić do prostownicy ...chociaż korci jak ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- [QUOTE=syrenka;15300407]Witajcie nowe kręconowłose ![]() im więcej nas tym lepiej witami jeszcze małe pytanie czy ten żel palomy można tylko kupić w Rossmannie ...dzisiaj wszystkie sklepy u siebie zwiedziłam i nic każda babka gały na mnie wywalała jak się o niego pytałam
Edytowane przez mg78 Czas edycji: 2009-11-16 o 15:56 |
|
|
|
|
#10413 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#10414 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy tylko Ty, ale chodziło mi o kwiecień 2010
![]() Dzięki za zwrócenie uwagi. Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2009-11-16 o 16:44 |
|
|
|
#10415 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie nadążam z czytaniem nowych wiadomości w wątku
![]() Witam nowe kręconowłose Ja chciałabym dorzucić obiecane fotki - są umyte fitomedem, potem odżywka z miodem wax beauty formulas, nivea curls + plunking (efekt świetny, szkoda, że krótkotrwały...) i jeszcze jedwab wax (pierwsza próba). Zdjęcia nie są najlepszej jakości (komórka) i nie pokazują tak dokładnie moich włosów, ale coś tam widać ![]() Co do jedwabiu to...ja nie zauważyłam żadnego działania ![]() Nałożyłam dwie krople na dłoń, roztarłam i energicznie ugniatałam włosy - efekt: tłuste dłonie Miałam wrażenie, że wcale się to na włosach nie znalazło.. Ale jeszcze kiedyś wypróbuje, może wyciągnę jakieś konkretniejsze wnioski.A teraz pozdrawiam Was z waxem latte na głowie i wielką czapą
|
|
|
|
#10416 |
|
Zadomowienie
|
Przetłumaczone z http://www.naturallycurly.com/curlre...p-on-silicones
O co chodzi z silikonami? Dostajemy bardzo dużo pytań na temat silikonów, z tego powodu, że są wielu produktach i są ciągłym zmartwieniem dla wielu kręconowłosych klientów. Pomyślałam, że w tym miesiącu moglibyśmy zmierzyć się z paroma tymi pytaniami w szybki, praktyczny (miejmy nadzieję) sposób, aby zapobiec niekończącemu się procesowi przyglądania się składom i doborowi kosmetyków. Q: Czy jest jakiś sposób, aby sklasyfikować silikony w oparciu o ich rozpuszczalność w wodzie, oraz polecić najlepsze surfaktanty potrzebne do ich usunięcia? A: trudno jest sklasyfikować silikony, jeżeli chodzi o ich rozpuszczalność w wodzie, ponieważ są one rozpuszczalne lub nie. Większość silikonów jest nieusuwalna wodą przez to, ze są niepolarne(Polarność – właściwość indywiduów chemicznych polegająca na występowaniu w nich elektrycznego momentu dipolowego w wyniku nierównomiernego rozłożenia cząstkowych ładunków elektrycznych w ich objętości.- źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Polarność ), ale jest też parę zmodyfikowanych chemicznie aby stały się bardziej kompatybilne z wodą. Poniższa tabelka zawiera główne typy silikonów znajdujące się w składach kosmetyków do włosów. Wskazuje ona także czy są rozpuszczalne w wodzie, oraz które surfaktanty są najlepsze do zmycia poszczególnych silikonów z włosów. Badania zrobione przez Dow Corning pokazały, że nieusuwalne w wodzie silikony nie pokazały znacznego nabudowywania(?) gdy użyto szamponu z jednym z poleconych surfaktantów. ![]() Q: Po co są silikony w szamponach? (I czy szampon może nawilżać?) A: Wiele łatwo dostępnych szamponów ma silikony na liście składników. Dodatki te zachowują się jak środek kondycjonujący, przez ich możliwość zatrzymywania się na powierzchni włosa i tworzenia filmu podczas płukania w procesie mycia szamponem.* Pomaga to nawilżyć włosy przez zastępowanie olejów wypłukanych z włosa przez środki myjące w szamponie. Zaznaczone są one jako produkty ‘’dwa w jednym’’, lecz teraz znajdują się one w wielu produktach, szczególnie, gdy znajdowane są nowe właściwości, takie jak zdolność niektórych silikonów do poprawiania koloru włosów. Zawarcie olejów w szamponie może robić podobny efekt nawilżenia. Jedną z interesujących rzeczy jest to, że opublikowane badania w ‘’The Journal of Cosmetic’’ pokazujące, że obecność polimeru katonicznego(jonu polimerowego?) (w tym badaniu polyquaternium-10) znacząco podniosła nabudowywanie dimethicone na włosach przez pewien czas.** Obecność tych polimerów kationowych polepsza przyczepność silikonu na powierzchni włosa. W odniesieniu do współdziałania tych dwóch typów składników, będą one często używane razem w składach szamponów. Silikony daja mnostwo korzysci, zarówno jako składniki produktów do pielęgnacji włosow jak również - ostatecznie - klientom. Uważne czytanie etykiet oraz rozumienie które silikony wymagają okazjonalnego usunięcia szamponem z surfaktantem pozwalają użytkownikom na cieszenie się dobrymi efektami działania silikonów(gładkość, blask, lepsze wyeksponowanie koloru, zwiększona podatność na ukladanie), oraz nie cierpienie na żadne efekty uboczne nabudowywania. * Marchioretto, S., “Optimizing the Use of Silicones in Haircare Products”, Dow Corning Europe, 1998 ** Gruber JV; Lamoureux BR; Joshi N; Moral L, J.Cosmetic Sci; 2004, 52 (2), 131-136, “The use of x-ray fluorescent spectroscopy to study the influence of cationic polymers on silicone oil deposition from shampoo” Edytowane przez tinkussia Czas edycji: 2009-11-16 o 18:12 |
|
|
|
#10417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"manageability" - w tym przypadku podatnosc na ukladanie
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#10418 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#10419 |
|
Zakorzenienie
|
"Silicones offer many benefits, both to the hair care product formulator and the end-user".
silikony daja mnostwo korzysci, zarowno jako skladniki produktow do pielegnacji wlosow jak rowniez - ostatecznie - klientom ("user" w tym przypadku to uzytkownik) ![]() ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- podeslalam jeszcze jeden poprawiony kawalek - mam nadzieje, ze pomoglam
|
|
|
|
#10420 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#10421 | ||
|
Wtajemniczenie
|
a pierwsze zdanie ostatniego akapitu:
end-user - jak dla mnie to uzytkownik końcowy, czyli my ![]() wydaje mi sie ze tutaj formulator to rzeczownik - osoba ktora zajmuje się formulacją kosmetyków. (z reszta pozniej jest takie zdanie: Due to this synergy between the two types of ingredients, they will often be used together by formulators in shampoos. - gdzie wyrazniej widac ze formulator to osoba, ktora formuuje )czyli cos w tym stylu: Silikony oferują wiele korzyści, zarówno osobom tworzącym nowe kosmetyki jak i ich użytkownikom. laudik mnie uprzedzila ![]() i jeszcze jedno Cytat:
prosciej bylo by chyba:Większość silikonów jest nierozpuszczalna w wodzie, ponieważ nie mają ładunku elektrostatycznego (lub - są obojętne elektrostatycznie), jednak część z nich modyfikuje się chemicznie, aby były lepiej rozpuszczalne w wodzie. to zdanie tuz przed tabelka, gdzie postawiłas znak zapytania jak dla mnie jest ok. Cytat:
czyli ten fragment wlasciwie odwrotnie jak ty napisałas. a poza tym - to pojechałyście mi po ambicji :P dzisiaj obiecuje ostatnia czesc tego przydlugawego wywaidu od no-poo jilipoo - tym razem o myciu, zmywaniu, i mydlach do wlosow
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2009-11-16 o 18:26 |
||
|
|
|
#10422 |
|
Wtajemniczenie
|
Tinkussia, dzięki za kolejne tłumaczenie
|
|
|
|
#10423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe
|
|
|
|
|
#10424 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a macie pomysł co do tego: polimeru katonicznego(jonu polimerowego?) ? chemia, a ja z chemii noga jestem
|
|
|
|
|
#10425 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla zainteresowanych, które nie zauważyły: na górze forum o pielęgnacji znajduje się informacja o rozbudowie forum i ewentualnym utworzeniu pod-forum o włosach kręconych. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=381840
Eloe77, w kwestii obciążenia włosów (żeby się lepiej kręciły) skoro oleje mogą być zbyt ciężkie może spróbuj mleczka, mazidła mają owsiane, migdałowe itd. Tinkussia, może po prostu tak jak napisałaś w późniejszym zdaniu? Polimery kationowe? Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2009-11-16 o 18:25 |
|
|
|
#10426 |
|
Zakorzenienie
|
![]() no jakis skladnik co jednoczesnie powoduje lepsze przyleganie silikonow do powierzchni wlosa, a jednoczesnie powoduje mniejsze nabudowywanie sie ich nadmiaru w trakcie uplywu czasu... ?moze ktos biegly w chemii to rozwiaze, choc miejmy nadzieje, ze akurat wiekszosc kreconowlosych wizazanek przezyje bez doglebnej wiedzy na ten temat ![]()
Edytowane przez laudik Czas edycji: 2009-11-16 o 18:30 Powód: literowka |
|
|
|
#10427 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Za Waszymi radami jednak kupię tą pierwszą i będę ją stosować do układania. Piszecie że aloes pomaga na skręt, więc może ta odżywka się do tego sprawdzi
|
|
#10428 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() przy okazji szukania informacji o tych polimerach kationowych znalazłam coś takiego: http://bez-recepty.pgf.com.pl/index....k&id_artyk=583 nie czytałam bo nie mam czasu, ale może akurat coś ciekawego będzie
|
|||
|
|
|
#10429 |
|
Wtajemniczenie
|
convallaria, ładny skręt i długość włosów, pewnie uda mi się do takiej długości dobić za 10 lat ;-)
|
|
|
|
#10430 |
|
Wtajemniczenie
|
polimery kationowe - jak najbardziej poprawnie i zgrabnie, mozna tez napisac polimery z ładunkiem dodatnim. nie zawsze sie pamieta ktore to anion ktore to kation, a jak bedzie napisane wyraznie plus lub minus, to juz wiemy co sie ma prawo z czym przyciagac lub odpychac.
|
|
|
|
#10431 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może to wina antybiotyku, który biorę? Jeszcze aż tak nie było...Cytat:
![]() Ale był w Rossmanie, w innej naturze też widziałam po promocji i żałuję, że tam nie kupiłam Może głupie, ale mnie to zastanowiło Chodzi głównie o to, że od czasu do czasu mamy myć głowę szamponem z SLS dla oczyszczenia, a przecież to też silikon, który trzeba by było usunąć, a to jest błędne koło.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
||
|
|
|
#10432 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.redken.com/whats-hot/theh...rl-perfection/
niechcacy weszlam na strone redkena. moze ktoras z dlugimi lokami to zainteresuje
|
|
|
|
#10433 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
SLS to NIE SILIKON. to DETERGENT, zwany tez srodkiem powierzchniowo czynnym lub surfakantem. jak zwal tak zwal. SLS zmywa silikony (i inne rzeczy). ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Cytat:
pomijajac te technike - gdybym ja tak wymietosila swoje wlosy to bym z domu nie mogla wyjsc. zeby nadal miec loki po takim mietoleniu trzeba miec na prawde mocny skret. a sklad jednego z tych redkenów Ingredients: Aqua/Water, Propylene Glycol, Dimethicone, Polyquaternium-11, PPG-5-CETETH-10 Phosphate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Phenoxyethanol, Hydroxypropyl Guar, Parfum/Fragnance, Laureth-23 Methylparaben, Sodium Benzonate, Hydrolyzed Wheat Protein, Ethylparaben, Disodium Edta, Limonene, Hexyl Cinnamal, Hydrolyzed Wheat Starch, Oleth-10, Disodium Cocoamphodipropionate, Citronellol, Citral, Geraniol, Octylacrylamide/Acrylates/Butylaminoethyl, Methacrylate Copolymer, Lecithin, Phosphoric Acid, Polyquaternium-10 (D6800/1) na pierwszym miejscu nablyszczacze, sama chemia, jakies proteiny w srodku. jak na moje zupelnie nie-eksperckie oko to to sie nie nadaje. jeszcze jedno: mam w swoich tlumaczeniach problem ze slowkiem substantive. diki.pl podaje tłumaczenie merytoryczny, konkretny, rzeczowy. niby mozna sie domyslic co moze oznaczać ze jakis skladnik lub odzywka jest substantive, ale jakiego słówka tu użyc??? Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2009-11-16 o 19:56 |
||
|
|
|
#10434 |
|
|
Kochane loczki!
taki mały off top, ale chciałam wam polecić dyskusję na temat rozbudowy forum fryzjerskiego. Jest propozycja, by rozbudować forum o podforum dla kręconych. Miałybyśmy osobne podforum, na którym swoje watki znalazłyby też te po trwałej i te, co swoje włosy tylko od czasu do czasu chcą kręcić. Taka rozbudowa pozwoliłaby choćby na rozdziął loków od fal (ale tęskniłabym strasznie za falami!), zamieszczanie dyskusji nad substancjami, które nam służą i szkodzą. Nie wiem, co jeszcze. Na pewno znalałby się tam też nasz dziennik i artykuły. I mogłybyśmy też opisać historie naszych włosów - jeśli kto tego potrzebuje. Rzuciłam kilkoma pomysłami, które niekoniecznie muszą być zrealizowane. Proszę, zastanówcie i wypowiedzcie się w wątku, do którego link podałam wyżej. Myśle, że to ważne - mamy szansę dostać osobne miejsce własnie dla kręciołków! A tymczasem pędzę myć włoski. Dziś Yung różowy, Lorys z NMF i Joanna z apteczki Babuni. Proteiny, wiem. Postanowiłam nie nakładac nic do stylizacji. Chcę się przekonac, jak będą wyglądac. Wracam zaraz z Lorysem na głowie.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2009-11-16 o 20:08 |
|
|
|
#10435 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Działanie kondycjonujące środków do pielęgnacji włosów w dużej mierze zależy od ich zdolności przeciwdziałania efektowi odtłuszczającemu, jakie niosą ze sobą stosowane w szamponach detergenty oraz od ich substantywności, przy czym ten ostatni termin oznacza powinowactwo środka do powierzchni poddanej jego działaniu. http://bez-recepty.pgf.com.pl/index....k&id_artyk=583 Ania*aneczka, chciałaś listę protein. Proszę bardzo ![]() Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed casein Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed collagen Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed hair keratin Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed rice protein Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed silk Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed soy protein Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein Cocodimonium hydroxypropyl silk amino acids Cocoyl hydrolyzed collagen Cocoyl hydrolyzed keratin Hydrolyzed keratin Hydrolyzed oat flour Hydrolyzed silk Hydrolyzed silk protein Hydrolyzed soy protein Hydrolyzed wheat protein Hydrolyzed wheat protein Keratin Potassium cocoyl hydrolyzed collagen TEA-cocoyl hydrolyzed collagen TEA-cocoyl hydrolyzed soy protein http://www.naturallycurly.com/curlre...-care-products |
|
|
|
|
#10436 |
|
Wtajemniczenie
|
syrenka - super! własnie o cos takiego mi chodzilo. dziękuje
![]() w takim razie na przyszlosc bede zostawiac po prostu 'substantywny', tylko mysle ze warto bedzie gdzies przytoczyc sama definicje substantywnosci, bo to raczej malo potoczne slowo i kazda nowa osoba bedzie sie zastanawiac
|
|
|
|
#10437 |
|
Zakorzenienie
|
Artykuły świetne, dzięki dziewczyny
Właśnie wróciłam z łazienki z olejowania Co prawda jeszcze nie zaopatrzyłam się w jakiś porządny olejek, ale zrobiłam sobie taki mix : olejek babydream, trochę rycynowego, trochę więcej palomy plus psik protein od babuni z Joanny... Ciekawe z co z tego wyjdzie ![]() Chciałabym w końcu pojawić się w dzienniku regeneracji kędziorków, ale wciąż brak mi odwagi
|
#10438 |
|
Wtajemniczenie
|
Anka.d,myślę, że mogłabyś zrobić przypis wyjaśniający ten termin
Haylee, ja się dosyć długo opierałam dziennikowi, ale się przekonałam, teraz twoja kolej ;-) Nic się nie bój ![]() Eloe, wysłałam Ci PW ;-) Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2009-11-16 o 20:56 |
|
|
|
#10439 |
|
|
Syrenka co tam data. Ja się domyśliłam, że chodzi o 2010.
Masz aż tak dużo tych ziół, że nie jestes w stanie ich zużyć? Wow!Co do olejów, to przedasziłam w psikadełku z ilością i dlatego wywołują taki, a nie inny efekt. wystarczy kropla, dwie albo trzy, a nie dwie nakrętki lub więcej... dzięki za radę dotycząca mleczek. Kto wie? Myślałam już o kokosowym, ktore wypróbowała Chatul, bo dostępne w Karfurze ![]() Dziękuję za PW. Widziałam i zaraz będę dokładnie czytać. Na pewno odpowiem. Convallaria na tych zdjęciach widac nawet, że Twoje włosy są błyszczące Ciekawe, jak wyglądałyby w lepszej jakości. Dodaj, prosze, swoje doświadczenia do dziennika. Myślę, że bedzie co pooglądać i poczytać! ![]() Tinkussia ponowne Musze się zabrać za jakiś nowy artykuł, bo wstyd zaczyna się robić. Ten, co zaczełam, zdenerwował mnie banalnością ujęciaI jeszcze -zauważyłyście, że amodimethicone jest zaznaczony jako niezmywalny wodą? I co teraz? Na wizażu uchodzi za tak samo łatwy do usunięcia, jak dimethicone copolyol lub modyfikowany z PEG. Dyskusja? Doświadczenia? Kanaig do układania? Ja bym tę pierwsza wzbogaciła, by móc nałożyć do odżywiania. Ciekawie się prezentuję Anka.d na aniony i kationy mam nieco muzyczny sposób. Anion kojarzył mnie się z gamą a-moll, więc na drugim, durowym biegunie stał kation Moll, jak wiadomo potocznie, smutny, a dur - wesoły i radosny. czyli minus i plus Poza tym katalizator jako ten pozytywny dla środowiska (mam na myśłi katalizator spalin Haylee fotki, opis i już jestes w dzienniku! Czego sie wstydzić? Ja to dopiero nie mam co pokazać i wsadziłam swoje rzadziuchy do dziennika. A jak patrze na zdjęcie sprzed 17 lat... Ech, chciałoby się mieć tyle włosów... Ale wtedy przede mną było liceum i studia. Kosztowało mnie to trochę czuprynki. Aż nie chcę myśleć, co bedzie, gdy będę w ciąży...
|
#10440 |
|
BAN stały
|
dziewczyny co robicie na noc z waszymi lokami? ja mam je gdzieś do łopatek, myję wieczorem gdy idę do szkoły na następny dzień, schną same, kładę się zazwyczaj z wilgotnymi i jeśli je zwiąże to porozwalają się przy głowie a jak nie zwiążę to w ogóle całe się rozprostują i zrobi się siano
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.

Ech... za chwilę będzie cały tydzień olejowania (czwartek, niedziela, poniedziałek, czwartek...)!

no cóż nie po to je obcinałam na tak krótko żeby znowu wrócić do prostownicy ...chociaż korci jak 
im więcej nas tym lepiej

Pocieszam się, że to głównie długie z kolorowa końcówka, więc może te nowe wypychają zniszczone starocie. Czy to wypadanie się kiedykolwiek skończy?
Może to wina antybiotyku, który biorę? Jeszcze aż tak nie było...
Musze się zabrać za jakiś nowy artykuł, bo wstyd zaczyna się robić. Ten, co zaczełam, zdenerwował mnie banalnością ujęcia