Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 349 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-16, 21:07   #10441
syrenka
Wtajemniczenie

Dot.: naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz II

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Syrenka co tam data. Ja się domyśliłam, że chodzi o 2010. Masz aż tak dużo tych ziół, że nie jestes w stanie ich zużyć? Wow!
Co do olejów, to przedasziłam w psikadełku z ilością i dlatego wywołują taki, a nie inny efekt. wystarczy kropla, dwie albo trzy, a nie dwie nakrętki lub więcej...
dzięki za radę dotycząca mleczek. Kto wie? Myślałam już o kokosowym, ktore wypróbowała Chatul, bo dostępne w Karfurze
Dziękuję za PW. Widziałam i zaraz będę dokładnie czytać. Na pewno odpowiem.

Tinkussia ponowne Musze się zabrać za jakiś nowy artykuł, bo wstyd zaczyna się robić. Ten, co zaczełam, zdenerwował mnie banalnością ujęcia
I jeszcze -zauważyłyście, że amodimethicone jest zaznaczony jako niezmywalny wodą? I co teraz? Na wizażu uchodzi za tak samo łatwy do usunięcia, jak dimethicone copolyol lub modyfikowany z PEG. Dyskusja? Doświadczenia?
Każdego z wyjątkiem neem miałam po 100gram, a na jedno użycie schodzi mi łyżeczka.

Co do silikonów, mówiłam, że wizaż mówi co innego od zagranicznych autorów nie w kwestii wniosków (stosuj z głową), ale informacji jakie one są, co je zmywa itd.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 21:21   #10442
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

No właśnie. Ale nie spodziewałam się, takiej odmienności!
W sumie wiele wizażanek odwołuje się do własnej praktyki (ja tez pamiętam, jak wyglądały moje włosy po silikonach i SLSach i wole takie, jakie mam dziś) i obserwacji głównie swoich włosów.
Ja też twierdze, że każdemu co innego służy.

Jakiś czas temu w wątku odżywkowym poajwiła się też Kosmetolog1, która wprowadziła spore zamieszanie - zresztą nawet dobrze się stało - w kwestii silikonów.
Dochodza jeszcze możliwości parowania tych substancji. Cyclomethicone paruje najszybciej, więc nie powinien szkodzić. A tymczasem jest cykliczny. I bądź tu mądra, kręcona kobieto!

Poza tym artykuł nie zawiera tych silikonów, których nazwy kończą się na -xane, a też przecież istnieją. Szkoda Trzeba będzie poszukać.

A dla ciekawostki silikonowej podam skład środka, którego używałam przed CG w ilościach sporych (codzienna stylizacja): aqua, alcohol denat, vp/pa copolymer, cyclomethicone, peg/ppg-15/15 dimethicone, polyacrylamide, bis-phenyl propyl dimethicone, amodimethicone, panthenol, dimethiconol, methoxy peg/ppg-7/3 aminopropyl dimethicone, c13-14 isoparafin, peg-40 hydrogenated casor oil, vcetrimonium chloride, benzophenone-4, laureth-7, trideceth-12, parfum, benzyl salicytate, citronellol, coumarin, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional, linalool.
Ładne, prawda? Jak to Chatul powiedziała - Schwarzkopf to zło.
Pierwsza butelka była ekstra. Potem już coraz gorzej. Susza (alkohol!) i sklejone włosy w coraz gorszym stanie.

Koleżankaa ja mam za krótkie, by coś robić. Jak wstanę, tak wyglądają. A śpię dość niespokojnie. Dziewczyny polecają ananasa (spięte na czubku głowy dużą klamrą) lub modyfikację - kilka klamerek w miejscach strategicznych (by rano nie opadło ) albo warkocz. Kosmarka śpi z włosami zarzuconymi za łóżko (jako ona to robi?! czarodziejka ). Można też spróbowac spać z ręcznikiem od ręcznikowania.
Do wyboru.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2009-11-16 o 21:25
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 21:28   #10443
SweetPea
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Obleciałam w sobotę kilka aptek w poszukiwaniu lanoliny. Droga przez mękę! W jednej mieli, ale tylko do robienia maści na receptę jako bazowy surowiec i absolutnie nie na sprzedaź. Jako zamiennik wszędzie proponowano mi Linomag, więc wzięłam na próbę, nie wiem co to da, jak się nie nada to zużyję na skórę. W składzie - olej lniany, lanolina, wazelina......szalona dziewczyna....
Do mnie dzisiaj dotarła paczuszka z Mazideł, a w niej miedzy innymi olej lanolinowy (a Ty szukałaś oleju lanolinowego czy lanoliny w jakiejś innej postaci?)
Nie mogę na razie napisać nic na temat działania, bo pierwszy raz nałożyłam lanolinę na włosy, a na dodatek w mieszance z czterema innymi olejowymi składnikami (kokos, jojoba, orzech włoski i macerat marchwiowy), ale mogę napisać o zapachu, który jest niezachęcający. Nie jest co prawda bardzo intensywny, ale rzeczywiście pachnie czymś pomiędzy brudną owcą a spoconym psem (czyli prawidłowo, bo przecież to "tłuszczopot" eh... co za nazwa... ) Pachnący kokos ani trochę nie przyćmił tego "aromatu". . Ale ja jestem wytrzymała na smrodki, więc jakoś to przeżyję.
Konsystencja jest przyjemna. Lanolina ładnie połączyła się z olejami. O efektach będę pisać w niedalekiej przyszłości.
Cytat:
Napisane przez zielonka88 Pokaż wiadomość
Mam jednak 2 pytanka:
1. Co robicie w zimę gdy trzeba chodzić w czapce? Jestem zmarźluchem, ale widzę, że czapki mi przyklepiają włosy i przez to też się mniej kręcą, tracą na objęteści Jak temu zaradzić?
2. Czy jeśli co jakieś 2-3 tyg.wyprostuję włosy to zaprzepaszczę dotychczasową pielęgnację fal?
Z góry dzięki za odpowiedzi
To bardzo ciekawe pytania. Sama często się nad tym głowię.
Nakrycia głowy to moje przekleństwo już od dzieciństwa. Niby mam włosy mocno kręcone, ale jednocześnie delikatne i bardzo podatne na wszelkie odkształcenia, więc założenie czapki (nawet na 10 minut) sprawiłoby, że miałabym włosy proste przy głowie a mocno skręcone tylko na końcach
Nie noszę kapturów/beretów/kaszkietów (tak... wiem, że są modne), bo jakoś to kompletnie nie pasuje do mojego stylu i nie umiem się przełamać.
Tak więc złotym środkiem okazały się szerokie jedwabne przepaski na włosach (za przepaskę służy apaszka związana z tyłu - pod włosami). Wiem, że nie jest to idealna ochrona przed utratą ciepła, ale lepsze to niż nic - przynajmniej uszy nie marzną.
A co do Twojego drugiego pytania - rozumiem Cię, bo też czasami mam ochotę na odkurzenie prostownicy, ale pamiętaj że używając jej musisz stosować preparaty termochłonne, które zazwyczaj zawierają te najtrudniej zmywalne silikony. A po czymś takim trzeba obowiązkowo oczyścić włosy szamponem z SLS.
No i prostowanie co 2-3 tygodnie to chyba jednak za często. Zmęczysz tym włosy i nawilżająca pielęgnacja pomiędzy prostowaniami może okazać się syzyfową pracą.
Cytat:
Napisane przez zielonka88 Pokaż wiadomość
A jeszcze jedno pytanie mam- żadna z was nie używa kosmetyków matrix- moja koleżanka bardzo sobie chwali , mówi że po tym ma piękne fale, mimo, ze ogólnie ma włosy proste.... Nie chce wydawać pieniędzy w błoto, więc wolę się z wami skonsultować Znane są wam te kosmetyki? Któraś ich używała? Jak wrażenia?
Ja używam i bardzo sobie chwalę.
Moim ulubieńcem jest Krem nawilżający bez spłukiwania Matrix Biolage Hydratherapie (może i skład nie wygląda zbyt zachęcająco - dużo chemii, kilka silikonów - w tym dimethicone, ale z tego co zaobserwowałam, to dimethicone jest silikonem lubianym przez moje włosy - nie obciąża ich, chociaż myję je tylko odżywką a szamponu używam bardzo sporadycznie).
Mam też odzywkę wygładzającą Matrix Sleek Look, którą czasami myję włosy - też jest bardzo dobra (sprawia, że włosy mniej się puszą nie rozprostowując przy tym loczków). Jest w niej lanolina, masło shea i amodimethicone, czyli sympatyczny silikon, z którego łatwo oczyścić włosy).
(Polecam też Lakiery z serii Matrix Vavoom (ja sama prawie nigdy nie używam lakierów, ale w opinii mojej mamy ten konkretny lakier jest bezkonkurencyjny)
Cytat:
Napisane przez convallaria Pokaż wiadomość
Ja chciałabym dorzucić obiecane fotki
Masz bardzo ładne włosy
I ta długość.. Ja nigdy takich nie zapuszczę

tinktussia - świetnie, że przetłumaczyłaś ten artykuł o silikonach
najciekawszy jest moim zdaniem ten fragment:
Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
Uważne czytanie etykiet oraz rozumienie które silikony wymagają okazjonalnego usunięcia szamponem z surfaktantem pozwalają użytkownikom na cieszenie się dobrymi efektami działania silikonów(gładkość, blask, lepsze wyeksponowanie koloru, zwiększona podatność na ukladanie), oraz nie cierpienie na żadne efekty uboczne nabudowywania.
Ostatnio właśnie dochodzę do wniosku, że pewne silikony, które nie są zmywalne wodą, ale też nie są tą "najcięższą artylerią", wystarczy usuwać z włosów szamponem z SLS raz na kilka tygodni. Mówię tu np. o dimethicone i amodimethicone.
Pomimo tego, że myję włosy odżywką, nie widzę żadnego przeciążenia i smętnego oklapnięcia (a tak było, kiedy stosowałam np. cyclomethicone - chociaż zmywałam go regularnie SLSem).
Wychodzi na to, że silikony naprawdę nie są takim strasznym złem... zwłaszcza że zmniejszają łamliwość włosów, co przy zapuszczaniu cienkich, delikatnych suchelców jakie mam nieszczęście posiadać jest zbawieniem. Tak więc na dzień dzisiejszy unikam tylko simethicone, trimethicone, cyclomethicone, cyclopentasiloxane, trimethylsilylamodimethic one i trimethylsiloxysilicates. Cała reszta może być.

Edytowane przez SweetPea
Czas edycji: 2009-11-16 o 21:33
SweetPea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 21:38   #10444
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie. Ale nie spodziewałam się, takiej odmienności!
W sumie wiele wizażanek odwołuje się do własnej praktyki (ja tez pamiętam, jak wyglądały moje włosy po silikonach i SLSach i wole takie, jakie mam dziś) i obserwacji głównie swoich włosów.
Ja też twierdze, że każdemu co innego służy.

Jakiś czas temu w wątku odżywkowym poajwiła się też Kosmetolog1, która wprowadziła spore zamieszanie - zresztą nawet dobrze się stało - w kwestii silikonów.
Dochodza jeszcze możliwości parowania tych substancji. Cyclomethicone paruje najszybciej, więc nie powinien szkodzić. A tymczasem jest cykliczny. I bądź tu mądra, kręcona kobieto!

Poza tym artykuł nie zawiera tych silikonów, których nazwy kończą się na -xane, a też przecież istnieją. Szkoda Trzeba będzie poszukać.

A dla ciekawostki silikonowej podam skład środka, którego używałam przed CG w ilościach sporych (codzienna stylizacja): aqua, alcohol denat, vp/pa copolymer, cyclomethicone, peg/ppg-15/15 dimethicone, polyacrylamide, bis-phenyl propyl dimethicone, amodimethicone, panthenol, dimethiconol, methoxy peg/ppg-7/3 aminopropyl dimethicone, c13-14 isoparafin, peg-40 hydrogenated casor oil, vcetrimonium chloride, benzophenone-4, laureth-7, trideceth-12, parfum, benzyl salicytate, citronellol, coumarin, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional, linalool.
Ładne, prawda? Jak to Chatul powiedziała - Schwarzkopf to zło.
Pierwsza butelka była ekstra. Potem już coraz gorzej. Susza (alkohol!) i sklejone włosy w coraz gorszym stanie.
Grzeszyłaś kobieto

Czytałam komentarze Kosmetolog1, właściwie częściowo pokrywają się z naszymi artykułami.
Zgadzam się w zupełności, że wszystko trzeba sprawdzić na własnej głowie, aczkolwiek wydaje mi się, że niektóre wizażanki pomijały część przekazu wizażowego i silikony traktowały jako zło w czystej postaci.

Tak czy inaczej takie rozbieżności i wynikająca z nich dyskusja (o ile będzie miała miejsce) może przynieść trochę pożytku: nie ufaj w 100% naukowym opracowaniom, sprawdź co lubią twoje włosy.
Stary 2009-11-16, 21:47   #10445
Eloe77

O tak, tak!
Lecę zmyć Lorys i spróbuję trochę się podsuszyć.
Oglądałam filmik polecany wcześniej. Rzeczywiście pani wyszła z puchem. Nie, to nie to.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2009-11-16, 22:01   #10446
SweetPea
Raczkowanie

Cytat:
Ja w kwestii podziału silikonów trzymam się tego co napisała marzena na LU w wątku "Uwaga na silikony!" trzy lata temu:
Cytat:
ROZPUSZCZLNE W WODZIE
-dimethicone copolyol
-lauryl methicone copolyol
-hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane
-kazdy silikon z PEG na poczatku
NIEROZPUSZCZALNE W WODZIE, LATWO USUWANE ZA POMOCA LAGODNYCH SZAMPONOW (np. na bazie coco betaine)
- amodimethicone ( ktory czesto jest laczony z trideceth-12 i cetrimonium chloride co jeszcze bardziej ulatwia zmywanie) - bardzo fajny silikon
-dimethicone
-dimethiconol
-beheonoxy dimethicone
-phenyl trimethicone
NIEROZPUSZCZALNE W WODZIE, CIEZKO USUWANE PRZEZ LAGODNE SZAMPONY (trzeba szampon zostawic na pare minut)
-simethicone
-trimethicone
WYMAGAJACE SULFATES DO USUNIECIA - lepiej sie od nich trzymac z daleka
-cyclomethicone
-cyclopentasiloxane
-trimethylsilylamodimethic one
- trimethylsiloxysilicates
Nie używam silikonów z dwu ostatnich podgrup,te z pierwszej podgrupy traktuję tak, jakby ich nie było, więc myję włosy samą odżywką, a te z drugiej podgrupy są w moim odczuciu niewiele cięższe niż te zmywalne wodą, więc z przyjemnością ich używam i z doświadczenia wiem, że mała dawka rozcieńczonego szamponu jest potrzebna tylko raz na kilka tygodni.

Edytowane przez SweetPea
Czas edycji: 2009-11-16 o 22:02
SweetPea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 22:15   #10447
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
oj. czytanie ze zrozumieniem

SLS to NIE SILIKON. to DETERGENT, zwany tez srodkiem powierzchniowo czynnym lub surfakantem. jak zwal tak zwal. SLS zmywa silikony (i inne rzeczy).[COLOR=Silver]

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------
Dzięki za naprowadzenie
Cytat:

I jeszcze -zauważyłyście, że amodimethicone jest zaznaczony jako niezmywalny wodą? I co teraz? Na wizażu uchodzi za tak samo łatwy do usunięcia, jak dimethicone copolyol lub modyfikowany z PEG. Dyskusja? Doświadczenia?
.
"NIEROZPUSZCZALNE W WODZIE, ŁATWO USUWANE ZA POMOCĄ ŁAGODNYCH SZAMPONÓW (np. na bazie coco betaine)
- amodimethicone ( ktory czesto jest laczony z trideceth-12 i cetrimonium chloride co jeszcze bardziej ulatwia zmywanie) - bardzo fajny silikon "
To ze składowego

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/

Edytowane przez solaola
Czas edycji: 2009-11-16 o 22:17
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 22:20   #10448
syrenka
Wtajemniczenie

Nie dorobiłam się jeszcze takiej wiedzy o działaniu silikonów na moje włosy jak Ty SweetPea, a chciałabym.
Trzeba być systematyczną, żeby dojść do tego co jak działa. Niełatwo określić co "zepsuło" danego dnia włosy, silikon X, proteiny, jakiś olej, za duża ilość humektantów czy jeszcze coś innego ;-)

A zalinkowany wcześniej artykuł całkiem interesujący (choć autor podszedł do silikonów zbyt bezkrytycznie ;-))
Stary 2009-11-16, 22:45   #10449
kassia20
Raczkowanie

A ja chciałabym nieśmiało poprosić o pomoc/ radę/ ocenę moich włosów (załącznik)

W dzieciństwie miałam na głowie baranka, z upływem lat baranek się z wierzchu zmienił w fale a pod spodem włosy nadal mocno się kręciły.
I moje pytanie brzmi: czy możliwe, żebym nadal miała kręcone włosy tyle że zniszczone niewłaściwą pielęgnacją (a dokładniej jej brakiem)?
Od wielu lat myje włosy najtańszym ziołowym szamponem (killer wysuszacz), a po myciu nakładam silikonową odżywkę typu pantene. Do tego wszystkiego dochodzi wieloletnie prostowanie po każdym myciu (w czerwcu porzucone, to co popalone już ścięte, człowiek na starość mądrzeje).
Aktualnie mam strasznie wysuszone, napuszone siano wywijające się we wszystkie strony, ni to proste ni to fale.
Przeczytałam część Waszego wątku i stąd wzięłam ten szatański pomysł, że może to moje siano to po prostu zniszczone loki- fale
kassia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 22:49   #10450
spioch7
BAN stały

No i jestem po olejowaniu w pierwszym momencie jak mylam to byla burza lokow..pozniej byly jeszcze wilgotne to bylam zachwycona mieciutkie sypkie grube...a jak doschly to sa suche na wiór.. moze bedzie jeszcze lepiejnie wiem..Czy same oleje wystarcza (co 2 dni na noc) by nawilzyc?Chce jeszcze kupic olej ze slodkich migdałow lub jakis inny ktory b odzywia?(po za rycynowym-nie mam pomyslu jaki) Odzywki powoduja u mnie smalec na glowie..

Edytowane przez spioch7
Czas edycji: 2009-11-16 o 22:54
spioch7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 23:34   #10451
poison.iv
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kassia20 Pokaż wiadomość
A ja chciałabym nieśmiało poprosić o pomoc/ radę/ ocenę moich włosów (załącznik)

W dzieciństwie miałam na głowie baranka, z upływem lat baranek się z wierzchu zmienił w fale a pod spodem włosy nadal mocno się kręciły.
I moje pytanie brzmi: czy możliwe, żebym nadal miała kręcone włosy tyle że zniszczone niewłaściwą pielęgnacją (a dokładniej jej brakiem)?
Od wielu lat myje włosy najtańszym ziołowym szamponem (killer wysuszacz), a po myciu nakładam silikonową odżywkę typu pantene. Do tego wszystkiego dochodzi wieloletnie prostowanie po każdym myciu (w czerwcu porzucone, to co popalone już ścięte, człowiek na starość mądrzeje).
Aktualnie mam strasznie wysuszone, napuszone siano wywijające się we wszystkie strony, ni to proste ni to fale.
Przeczytałam część Waszego wątku i stąd wzięłam ten szatański pomysł, że może to moje siano to po prostu zniszczone loki- fale
W jaki sposób teraz pielęgnujesz włosy? Używasz suszarki? Według mnie bardzo możliwe, że Twoje włoski to wciąż kręciołki Spróbuj zadbać o nie jak o włosy kręcone, oczyść z silikonów, nałóż jakąś mocno nawilżającą maseczkę, odżywkę bez spłukiwania, wgnieć odrobinę czegoś do stylizacji (balsam Nivea flexible curls, żel Paloma) i pozwól włosom wyschnąć samodzielnie
Moje gdy były przeładowane silikonami i suszone suszarką wyglądały podobnie, no były bardziej napuszone

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Zapomniałam się pochwalić, że siedzę sobie właśnie z olejem kokosowym i jojoba na włosach, a od ucha nałożyłam dodatkowo krem sutkowy z rossmanna Jutro opiszę moje spostrzeżenia po tej mieszance
poison.iv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 00:45   #10452
piegowata piratka
Raczkowanie

GG do piegowata piratka

Cytat:
Piegowata piratko a ja to nawet Cię pamiętam. Zaczęłaś pielęgnację jakiś czas temu i zniknęłaś. A teraz znów zaczynasz od początku to samo... Zarzuciłaś pielęgnację? Zapomniałaś? Co się stało?
A co oprócz Waxa stosowałaś? Może to niekoniecznie on.
Tak, to prawda. Byłam tu przez pewien czas,a potem jakoś zmieniłam upodobanie, poddałam się. Postaram się znów zawalczyć. Tylko ja czasami jestem jak dziecko, któremu od początku do końca trzeba powiedzieć co ma robić. Nie widziałam efektu, bo byłam zbyt mało cierpliwa i przez to zrezygnowałam. A teraz muszę znowu zainwestować w kosmetyki i w suszarkę z dyfruzorem. W końcu. Może się uda.

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Ten wax? https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1209054219

Szczerze mówiąc nie wiem co Cię mogłoby w tej masce uczulić. Wiem, że ekstrakty są potencjalnie uczulające, w wątku gdzie analizują składy wypowiadają się mądrzejsze specjalistki, może one bardziej Ci pomogą ;-)

Yung różowy tylko w Rossmannie, ale gdyby Ci nie podszedł zamień go na inny i próbuj dalej. Pottersów chyba w R. nie ma, ostatnio ich nie wypatrzyłam.
Babydream tylko w Rossmannie, Hippa widziałam tylko w niektórych R. oraz w tesco.
Mypa tylko w Naturze.
Do mycia dziewczyny używają też Glorii, Hegrona (nie ma ich w R.)

Myjąc odżywką trzeba być bardziej uważną dobierając odżywki i maski, uważać np. na silikony i polyquaternium (stronę, dwie wcześniej jest przetłumaczony o nich artykuł, polecam). Kluczowy jest dokładny masaż skalpu i dokładne spłukanie myjącej odżywki.
Co jakiś czas można umyć głowę szamponem, są osoby które robią to np. raz w miesiącu i nie narzekają na brudną głowę.
Zacznij tak jak planujesz od OMO, możesz powoli wprowadzać mycie odżywką do pielęgnacji. Ja myję na przemian Pottersem, OMO i szamponem (zmywam nim oleje), bo w moich niektórych odżywkach są silikony.
Musisz sama dojść do tego co lubią Twoje włosy ;-)

Przy okazji polecam tłumaczenia zagranicznych artykułów o włosach

Cierpliwości życzę, ja swoją świadomą pielęgnację zaczynałam ponad rok temu ;-)

Cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Tego mi brakuje. Zajrzałam na te dzienniki i zrobiłam dłuuugą listę kosmetyków. Zastanawiam się tylko jak ja wezmę tyle kasy teraz! Trza bd kombinować. Obecnie stosuję oprócz Waxu szampon Joanny z apteczki babuni, witaminki Ziaji i tego balsamu do kręconych Nivea. Jutro albo pojutrze nałożę sobię na godzinkę maseczkę z Dove, bo ją sobie chwalę. Potem może uda mi się umknąć przed mamą i pozwolę moim włoskom samodzielnie wyschnąć. Bd ciężko bo jestem chora...

Kochając siebie za to,jakim się jest.

Nauka i dbanie o kręciołki na łebku ; *
piegowata piratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 08:34   #10453
paulownia
Zakorzenienie

Wczoraj moje włosy zostały poddane kolejnemu eksperymentowi, po myciu nałożyłam Lorysa wzbogacongo odrobiną miodu i ( z duszą na ramieniu!) Linomagu. Po pół godzinie dokładne spłukanie, herbatka z hibiskusa i koniec pieśni.
Włosy wydają się być po tym lekko usztywnione, mocno błyszczą i tak jakby już nie potrzebowały dodatkowej stylizacji. Niestety spuszyły mi się dzisiaj. Podejrzewam że na razie są jeszcze za suche na takie zabiegi, i ten dodatek ( olej lniany, lanolina, wazelina) podziała trochę stylizująco ale od czasu do czasu a nie na stałe.
Na razie won z eksperymentami, wracam do rutyny lorysowo-miodowej. Babydream mi się kończy, ostatnio dolewam do niego co popadnie - a to olejek lawendowy, a to sok z aloesu..... świetnie myje.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 08:42   #10454
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SweetPea Pokaż wiadomość
tinktussia - świetnie, że przetłumaczyłaś ten artykuł o silikonach
najciekawszy jest moim zdaniem ten fragment:

Ostatnio właśnie dochodzę do wniosku, że pewne silikony, które nie są zmywalne wodą, ale też nie są tą "najcięższą artylerią", wystarczy usuwać z włosów szamponem z SLS raz na kilka tygodni. Mówię tu np. o dimethicone i amodimethicone.
Pomimo tego, że myję włosy odżywką, nie widzę żadnego przeciążenia i smętnego oklapnięcia (a tak było, kiedy stosowałam np. cyclomethicone - chociaż zmywałam go regularnie SLSem).
Wychodzi na to, że silikony naprawdę nie są takim strasznym złem... zwłaszcza że zmniejszają łamliwość włosów, co przy zapuszczaniu cienkich, delikatnych suchelców jakie mam nieszczęście posiadać jest zbawieniem. Tak więc na dzień dzisiejszy unikam tylko simethicone, trimethicone, cyclomethicone, cyclopentasiloxane, trimethylsilylamodimethic one i trimethylsiloxysilicates. Cała reszta może być.
gdyby nie pomoc dziewczyn byłyby w nim braki(i przekręcenia)

mi z kolei służą silikony, ale po pewnym czasie nawet pomimo zmywania SLS(co mycie) to jednak ''psują'' mi włosy i mogę ich używać tylko od czasu do czasu najczęściej wtedy, gdy wiem że będę długo przebywać na dworze(bo jakieś 2-3h dziennie to standard)
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 10:47   #10455
spioch7
BAN stały

http://www.allegro.pl/item805401436_...enowy_new.html

Co myslicie o tym szamponie?Ktos stosowal? przyznam ze zacheca mnie jego dzialanie..
Stary 2009-11-17, 10:55   #10456
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez spioch7 Pokaż wiadomość
No i jestem po olejowaniu w pierwszym momencie jak mylam to byla burza lokow..pozniej byly jeszcze wilgotne to bylam zachwycona mieciutkie sypkie grube...a jak doschly to sa suche na wiór.. moze bedzie jeszcze lepiejnie wiem..Czy same oleje wystarcza (co 2 dni na noc) by nawilzyc?Chce jeszcze kupic olej ze slodkich migdałow lub jakis inny ktory b odzywia?(po za rycynowym-nie mam pomyslu jaki) Odzywki powoduja u mnie smalec na glowie..
O ile dobrze pamiętam masz vatikę? Migdał jest fajny, polecam też masło shea, ale to ostatnie chyba tylko w sklepach internetowych (mazidła, biochemia urody itd).

Jakie stosowałaś do tej pory odżywki?
Bo ja bym jednak polecała po myciu włosów jakąś odżywkę, możesz ją nakładać np. tylko na połowę długości włosów.
Garnier ostatnio wypuścił na rynek odżywkę bez silikonów, która ma fajny skład, do kupienia np. w Rossmannie.

Albo może zrób jakieś psikadło? Mogłoby zawierać np. odżywkę do włosów i skóry Jantar (odżywka w płynie), żel aloesowy Paloma, wodę lub hydrolat, aloes (spożywczy do kupienia w aptekach, sklepach zielarskich albo w sklepach z półproduktami) oraz inne dodatki dostępne w sklepach z półproduktami (np. keratynę, proteiny, pantenol, aloes stężony, glicerynę, mleczko owisane/migdałowe i in.)

Daj swoim włosom kilka tygodni na poprawę stanu

W kwestii szamponów, moim zdaniem służą do mycia a nie pielęgnacji, najlepiej żeby były łagodne ;-)
Stary 2009-11-17, 10:58   #10457
Eloe77

Solaola co do amodimethicone ok. Jednak w wizażu utrzymuje się, że do jego zmycia (w postaci czystej, bez połączeń) wystarczy woda. Chodzi o samą wodę, nawet bez delikatnych detergentów. Ale zostawmy tę akademicką dyskusję.

Kassia20 włosy się zmieniają z upływem lat i tak jak proste mogą zacząć się kręcić, tak kręcone mogą przestać. Większość zniszczonych już obcięłaś, więc o wpływie dawnych sposobów stylizacji trudno przesądzać (no chyba, że mówimy o cebulkach albo skalpie). Jeśli jednak włosy są nieuporządkowane, warto sprawdzić, co na nie odpowiednio wpłynie, by zaczęły się układać zgodnie z naszą wolą. Z tego, co widać włosy nie są absolutnie proste, jakąś falę się wyciągnie. Nie wyglądają na zniszczone. Może spróbuj na początek zrobić ręcznikowanie (plunking lub plopping), które opisano w wątku wcześniej i wklej zdjęcie. Zorientujemy się, do czego włosy są jeszcze zdolne.
W pierwszym poście znajdziesz informacje dotyczące kosmetyków i metod pielęgnacyjnych.
Używasz tylko szamponu i produktu do stylizacji (bo silikonowy Pantene to chyba ten do układania fal i loków bez spłukiwania, czy też co innego masz na myśli)? Trochę mało, choć włosy nie wyglądają źle.

Spioch7 pierwsze olejowanie? Jak długo trzymałaś? Po pierwszym jeszcze nie będzie takiego efektu, niestety. Czym zmyłaś? Nałożyłaś odżywkę? Dołożenie oleju nie zwalnia od odżywki.
Napisz, jakich używasz, skoro powodują smalec. Może przyda się lżejsza?
Tutaj jest skład szamponu jajecznego Kallos
To, co dobre za połową. Poza tym substancje myjące w tym SLES. Nic nadzwyczajnego. szampon jak szampon. Masz jakieś specjalne oczekiwania co do niego?

Poison.iv oby Ci się sutki na włosach nie pojawiły A poważnie - daj znać, jak sprawuje się to cudo!

Piegowata piratko trochę cierpliwości, dziewczyno! Bez tego nie będzie efektów.
Co do kasy na kosmetyki, to chyba nie musisz się martwić - idą święta, więc możesz zainteresowanym wręczyć listę zakupów. Jeśli oczywiście byłaś grzeczna
I dużo zdrówka!

Paulownia usztywnienie po Linomagu... Ciekawe. I nie potrzeba nic więcej do stylizacji! To brzmi kusząco!

Moje włoski dostały wczoraj olej ryżowy z kokosowym, Yunga różowego, Lorys z olejkiem herbacianym, witaminą B5 i NMF (przesadziłam i trzymałam ponad godzinę pod czepkiem) oraz Joannę z apteczki babuni z miodem i proteinami mleka. Na koniec kapka balsamu Nivea. Zrobiłam jeszcze krótkie ręcznikowanie, by je nieco unieść (w czwartek chyba pójdę spać z ręcznikiem na głowie, jestem ciekawa efektów ). Dziś widzę nawet ładnie skręcone loki (standardowe 3 korkociągi - 2 z lewej i 1 z prawej), za nimi takie coś... Im dłuższe, tym częściej dochodzę do wniosku, że to niemożliwe, by chciały się kręcić od nasady
I mam puch oraz wygląd bezstrąkowy, co może oznaczać, że nieco protein się przydało. W czwartek zrobię bezproteinowo na Hegronie, Lorysie z tym samym i Radicalu. Zobaczymy, co się urodzi. Tymczasem trzymajcie kciuki, bym beztłuszczowo przetrwała do czwartku

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2009-11-17 o 11:44
Stary 2009-11-17, 11:19   #10458
kassia20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poison.iv Pokaż wiadomość
W jaki sposób teraz pielęgnujesz włosy? Używasz suszarki?
Moja aktualna pielęgnacja nadal nie wygląda tak jak powinna, ciężko jest mi zrezygnować z szamponów z SLS, a po myciu testuje wizażowe hity (kallos, gloria, lorys). Suszarki używam sporadycznie, zazwyczaj schną same. Myślę, że sporych szkód narobiła prostownica. Miałam włosy prawie do pasa, ścięłam do ramion, ale jednak to co mam teraz na głowie również spotkało się z żelazkiem A i po umyciu również są bardziej napuszone, tyle że zdjęcie robiłam dwa dni po myciu więc włosy zdążyły się już "wyleżeć" na poduszce

Cytat:
Kassia20 włosy się zmieniają z upływem lat i tak jak proste mogą zacząć się kręcić, tak kręcone mogą przestać. Większość zniszczonych już obcięłaś, więc o wpływie dawnych sposobów stylizacji trudno przesądzać (no chyba, że mówimy o cebulkach albo skalpie). Jeśli jednak włosy są nieuporządkowane, warto sprawdzić, co na nie odpowiednio wpłynie, by zaczęły się układać zgodnie z naszą wolą. Z tego, co widać włosy nie są absolutnie proste, jakąś falę się wyciągnie. Nie wyglądają na zniszczone. Może spróbuj na początek zrobić ręcznikowanie (plunking lub plopping), które opisano w wątku wcześniej i wklej zdjęcie. Zorientujemy się, do czego włosy są jeszcze zdolne.
Używasz tylko szamponu i produktu do stylizacji (bo silikonowy Pantene to chyba ten do układania fal i loków bez spłukiwania, czy też co innego masz na myśli)? Trochę mało, choć włosy nie wyglądają źle.
Tak jak pisałam wyżej: sporo obcięłam, jednak to co mam aktualnie również jest wynikiem starej "pielęgnacji". Zdjęcie niestety nie oddaje do końca wyglądu moich włosów, było robione pod wieczór bez lampy, z fleszem już nie jest tak pięknie
Tak, używam tylko szamponu, a pisząc o pantene miałam na myśli ich odżywki typu regenerująca itp.
Poczytam o tym ręcznikowaniu i wypróbuję, a o efektach na pewno napiszę

poison.iv Eloe77 dziękuję bardzo za rady, mam nadzieję że będę kiedyś mogła się tu pokazać jako kręconowłosa, nie ukrywam że bardzo bym chciała.
Stary 2009-11-17, 11:27   #10459
syrenka
Wtajemniczenie

Kassia20, podglądnij też w dzienniku regeneracji loków i fal jak dbamy w włosy (zbiorcze zestawienia).
Jeśli nie chcesz się od razu wyrzekać szamponów z SLSami, rozcieńczaj je chociaż w kubku wodą albo mieszaj z jakimś łagodniejszym (+woda) albo wybierz SLSowy, który nie ma detergentu na pierwszym miejscu po wodzie (np. Aloe Vera: woda, aloes, SLES...). Masz dłuższe włosy, możesz powli wprowadzać metodę OMO. Wypróbuj olejowanie.
Stary 2009-11-17, 11:29   #10460
peorth
Zadomowienie

A ja wpadłam na chwilkę tylko powiedzieć że super byłoby mieć nasze podforum

I... pochwalić się moimi loczkami
peorth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 11:44   #10461
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peorth Pokaż wiadomość

Loki pycha!
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 11:47   #10462
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Aha, pycha
Nic tylko o nie dbać, nawilżać, karmić i odżywiać
Stary 2009-11-17, 11:48   #10463
spioch7
BAN stały

Cytat:

Spioch7 pierwsze olejowanie? Jak długo trzymałaś? Po pierwszym jeszcze nie będzie takiego efektu, niestety. Czym zmyłaś? Nałożyłaś odżywkę? Dołożenie oleju nie zwalnia od odżywki.
Napisz, jakich używasz, skoro powodują smalec. Może przyda się lżejsza?

Opowiem od poczatku...Kiedy byłam małam baranka na glowie w okresie dojrzewania skret sie rozluznil dobilam wlosy farba. Jakis czas temu(kilka mies wstecz) trafilam na ten watek i znowu zapragnelam miec loki. Stosowalam porady tj nawilzalam włosy uzywalam waxu olejku rycynowego maseczki (jajo,olej cytryna) mialam kosmetyki fryzjerskie-maski odzywki i szampon(firmy nie pamietam) moja pielegnacja trwala do lata tymi metodami. Podkreslam ze wszystkie kosmetyki dokładnie zmywalam. Włosy zaczeły wypadac masowo jadlam skrzyp itd nie pomoglo i byly tluste kilka godz po myciu. we wrzesniu trafilam do dermatologa...stwierdzone łojotokowe zapalenie skóry. Cała moja dotychczzasowa pielegnacja poszla w odstawke. Dostalam leki do wcierania w skore glowy i szampon ktory BARDZO wysusza(polytar) teraz mam tej samej samej serii ale łagodniejszy. Nie dlugo koncze kuracje i moge juz "normalnie" pielegnowac włosy. Tzn czekam az dokoncze butelke szamponu i poszukam jakiegos lagodnego zamiennika( nie moga to byc dzieciece -stosowałam BD,J&J, Bambi) to one zrobiły mi istny łój na głowie;/ rozmawialam z dermatolog powiedziala ze powoli moge zaczac nawilzac włosy. Ale nie chce wrocic do ciezkich odzywek i szamponow owszem jak raz umyje wlosy np garnierem to nic sie nie stanie ale na dluzsza mete problem wroci. Mysle o jakims szamponie z aloesem np mypa i przed myciem same oleje. Oraz o psikadle albo samym zelu palomy. Generalnie chce stosowac tylko oleje(jako odzywke) i szampon do oczyszczenia.

Zapomnialam. Wczoraj olejek na glowie trzymalam 4 h zmylam szamponem leczniczym po myciu uzyłam waxa w spreyu. Dzis czuje ze włosy sa miekkie ale nadal wygladaja na suche, skóra głowy nie jest juz taka sciągnięta. ale wlosy nadal wygladaja jak siano mimo ze sie nie pusza i sa miekkie

Edytowane przez spioch7
Czas edycji: 2009-11-17 o 11:52 Powód: dopisek
Stary 2009-11-17, 12:06   #10464
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
http://www.allegro.pl/item805401436_...enowy_new.html

Co myslicie o tym szamponie?Ktos stosowal? przyznam ze zacheca mnie jego dzialanie..
niewiele, ale kilka opinii i skład jest w KWC

wczoraj mialam babskoplotkowy wieczor i podzielilam sie nowymi metodami pielegnacji z kolezanka - posiadaczka naturalnie kreconych wlosow, ale od lat nie rozstajacej sie z prostownica. uslyszalam ze mycie odzywką, na to odzywka ze splukiwaniem, odzywka bez splukiwania do stylizacji i jeszcze jakies maski i oleje to dla wlosow za duzo, ze musza one oddychac i ze nie powinnam tyle tego wszystkiego uzywac. ze kazdy fryzjer mi to powie, a wiadomo - ktos sie najlepiej zna na wlosach? fryzjer.

szczerze mowiac nie wiedzialam co powiedziec, nie wdajac sie w mega dluga dyskusje o tym jak to nadmiar silikonow moze byc obciazajacy, ze odzywki, ktore wybieram sa lekkie i pelne ekstraktów odzywiajacych, a nie srodkow poprawiajacych wyglad wlosa itp.

mam wrazenie ze dyskusja z kazdym, kto jest negatywnie nastawiony do tej metody (czy to ze wzgledu na uprzedzenie do faktu, ze odzywka nie jest w stanie umyć, czy ze za duze obciazenie - kazdy znajdzie sobie jakies ALE) nie doprowadzi do zadnych wnioskow, ani zmiany zdania zadnej ze stron.

przymierzam sie do podciecia koncowek za miesiac (ostatnie podciecie w lipcu) - nie wiem jak wytlumacze fryzjerce, ze nie chce by do stylizacji uzywano ciezkich silikonów, w ogole to mam wrazenie ze zostane potraktowana jak 'panienka, ktora naczytala sie bzdur i chce uczyc ojca dzieci robić'
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 12:07   #10465
kassia20
Raczkowanie

Cytat:
Kassia20, podglądnij też w dzienniku regeneracji loków i fal jak dbamy w włosy (zbiorcze zestawienia).
Jeśli nie chcesz się od razu wyrzekać szamponów z SLSami, rozcieńczaj je chociaż w kubku wodą albo mieszaj z jakimś łagodniejszym (+woda) albo wybierz SLSowy, który nie ma detergentu na pierwszym miejscu po wodzie (np. Aloe Vera: woda, aloes, SLES...). Masz dłuższe włosy, możesz powli wprowadzać metodę OMO. Wypróbuj olejowanie.
syrenka dziennik już znam, oglądałam go o tak, niesamowite co dobra pielęgnacja może zrobić z włosami. Aktualnie zmieniłam szampon właśnie na Aloe Vere Mypy, w kolejce czeka też Babydream (chociaż zanim się przełamię to pewnie jeszcze trochę poczeka). Metodę OMO na pewno zastosuję i będę stosować póki nie przekonam się do mycia odżywką.
Dziękuję za rady
Stary 2009-11-17, 12:21   #10466
Eloe77

Kassia20 myślałam, że to, co na zdjęciu to już odrosło po prostownicy. W takim wypadku tym bardziej próbuj!
Skoro nie możesz zrezygnować z tych szamponów, to rzeczywiście, jak radzi Syrenka, rozcieńczaj albo spróbuj omo (też w wątku), by oszczędzić przed szamponem włosy, a umyć skalp. Piana oczyści włosy wystarczająco. Zrób też zdjęcie świeżym włosom, będzie łatwiej ocenić ich stan.

Peorth jakie słodkie kręciołki! Czas na dziennik!
Napisałaś o podforum w wątku dyskusyjnym?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2009-11-17, 12:30   #10467
syrenka
Wtajemniczenie

Anka.d, niema się czym przejmować, dla niej autorytetem są fryzjerzy a nie spotkała się z takim, który by miał odmienne podejście do włosów. Swoją drogą zawód ten bardziej kojarzy mi się z umiejętnym ścinaniem włosów i ich stylizacją aniżeli holistyczną pielęgnacją i nauką o włosach oraz składnikach kosmetycznych.
A my tu bazujemy właśnie na składnikach, naukowych opracowaniach o włosach itd.
Założę się, że za granicą znajdziesz fryzjerów uświadomionych w pielęgnacji włosów kręconych, w Polsce trudno uświadczyć kogoś kto będzie znał techniki ścinania włosów kręconych co dopiero ich pielęgnacji.

A co do fryzjerów, to chyba zależy do jakiego pójdziesz, na pewno znajdą się tacy, którzy popatrzą na Ciebie jak na wariatkę, ale i tacy którzy zaakceptują Twój wybór, w końcu Ty płacisz.

Przy okazji ciekawy artykuł:
I love my hairstylist, but...
Stary 2009-11-17, 12:36   #10468
ania*aneczka
Wtajemniczenie

Cytat:

Ania*aneczka, chciałaś listę protein. Proszę bardzo

Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed casein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed collagen
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed hair keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed rice protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed silk
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed soy protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein
Cocodimonium hydroxypropyl silk amino acids
Cocoyl hydrolyzed collagen
Cocoyl hydrolyzed keratin
Hydrolyzed keratin
Hydrolyzed oat flour
Hydrolyzed silk
Hydrolyzed silk protein
Hydrolyzed soy protein
Hydrolyzed wheat protein
Hydrolyzed wheat protein
Keratin
Potassium cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed soy protein

http://www.naturallycurly.com/curlre...-care-products
Ojej, dziękuję bardzo, Syrenko Myślałam, że temat protein już wymarł, a tu widzę, że jeszcze o mnie pamiętałaś. I od razu weszłam na NC.com i znalazłam dodatkowo wszystkie substancje zawarte w produktach do włosów, więc chyba sobie wydrukuję i będę śmigać z kartką na zakupy dopóki się nie nauczę co jest co
ania*aneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 13:11   #10469
poison.iv
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kassia20 Pokaż wiadomość
Moja aktualna pielęgnacja nadal nie wygląda tak jak powinna, ciężko jest mi zrezygnować z szamponów z SLS, a po myciu testuje wizażowe hity (kallos, gloria, lorys). Suszarki używam sporadycznie, zazwyczaj schną same. Myślę, że sporych szkód narobiła prostownica. Miałam włosy prawie do pasa, ścięłam do ramion, ale jednak to co mam teraz na głowie również spotkało się z żelazkiem A i po umyciu również są bardziej napuszone, tyle że zdjęcie robiłam dwa dni po myciu więc włosy zdążyły się już "wyleżeć" na poduszce

Tak jak pisałam wyżej: sporo obcięłam, jednak to co mam aktualnie również jest wynikiem starej "pielęgnacji". Zdjęcie niestety nie oddaje do końca wyglądu moich włosów, było robione pod wieczór bez lampy, z fleszem już nie jest tak pięknie
Tak, używam tylko szamponu, a pisząc o pantene miałam na myśli ich odżywki typu regenerująca itp.
Poczytam o tym ręcznikowaniu i wypróbuję, a o efektach na pewno napiszę

poison.iv Eloe77 dziękuję bardzo za rady, mam nadzieję że będę kiedyś mogła się tu pokazać jako kręconowłosa, nie ukrywam że bardzo bym chciała.
Twoje włosy nie są całkiem proste, więc myślę, że jeśli odpowiednio o nie zadbasz, to będą mocniej falować Czeszesz włosy na sucho? Warto zaopatrzyć się w grzebień z szeroko rozstawionymi zębami i rozczesywać włosy tylko na mokro, najlepiej w towarzystwie odżywki
Cytat:

Bardzo ładne loczki Jest się czym chwalić
Cytat:
Opowiem od poczatku...Kiedy byłam małam baranka na glowie w okresie dojrzewania skret sie rozluznil dobilam wlosy farba. Jakis czas temu(kilka mies wstecz) trafilam na ten watek i znowu zapragnelam miec loki. Stosowalam porady tj nawilzalam włosy uzywalam waxu olejku rycynowego maseczki (jajo,olej cytryna) mialam kosmetyki fryzjerskie-maski odzywki i szampon(firmy nie pamietam) moja pielegnacja trwala do lata tymi metodami. Podkreslam ze wszystkie kosmetyki dokładnie zmywalam. Włosy zaczeły wypadac masowo jadlam skrzyp itd nie pomoglo i byly tluste kilka godz po myciu. we wrzesniu trafilam do dermatologa...stwierdzone łojotokowe zapalenie skóry. Cała moja dotychczzasowa pielegnacja poszla w odstawke. Dostalam leki do wcierania w skore glowy i szampon ktory BARDZO wysusza(polytar) teraz mam tej samej samej serii ale łagodniejszy. Nie dlugo koncze kuracje i moge juz "normalnie" pielegnowac włosy. Tzn czekam az dokoncze butelke szamponu i poszukam jakiegos lagodnego zamiennika( nie moga to byc dzieciece -stosowałam BD,J&J, Bambi) to one zrobiły mi istny łój na głowie;/ rozmawialam z dermatolog powiedziala ze powoli moge zaczac nawilzac włosy. Ale nie chce wrocic do ciezkich odzywek i szamponow owszem jak raz umyje wlosy np garnierem to nic sie nie stanie ale na dluzsza mete problem wroci. Mysle o jakims szamponie z aloesem np mypa i przed myciem same oleje. Oraz o psikadle albo samym zelu palomy. Generalnie chce stosowac tylko oleje(jako odzywke) i szampon do oczyszczenia.

Zapomnialam. Wczoraj olejek na glowie trzymalam 4 h zmylam szamponem leczniczym po myciu uzyłam waxa w spreyu. Dzis czuje ze włosy sa miekkie ale nadal wygladaja na suche, skóra głowy nie jest juz taka sciągnięta. ale wlosy nadal wygladaja jak siano mimo ze sie nie pusza i sa miekkie
A może spróbuj nakładać maski i odżywki na długość włosów od ucha. Wtedy nie powinny zaszkodzić na skórę głowy. Ogólnie proponowałabym Ci mycie metodą OMO. Przed myciem na włosy od ucha nakładasz odżywkę, myjesz szamponem skalp, dokładnie wszystko spłukujesz i na włosy od ucha znowu kładziesz jakąś maskę, odżywkę. W ten sposób skalp będzie dobrze oczyszczony, a włosy zabezpieczone przed wpływem detergentów i odżywione

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Eloe77 na szczęście sutków na włosach się nie dorobiłam Włosy mam jeszcze mokre, jak wyschną to napiszę jak wpłynęła na nie lanolina z maści. Na razie żadnej różnicy nie widzę
poison.iv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 13:15   #10470
convallaria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
niewiele, ale kilka opinii i skład jest w KWC

wczoraj mialam babskoplotkowy wieczor i podzielilam sie nowymi metodami pielegnacji z kolezanka - posiadaczka naturalnie kreconych wlosow, ale od lat nie rozstajacej sie z prostownica. uslyszalam ze mycie odzywką, na to odzywka ze splukiwaniem, odzywka bez splukiwania do stylizacji i jeszcze jakies maski i oleje to dla wlosow za duzo, ze musza one oddychac i ze nie powinnam tyle tego wszystkiego uzywac. ze kazdy fryzjer mi to powie, a wiadomo - ktos sie najlepiej zna na wlosach? fryzjer.

szczerze mowiac nie wiedzialam co powiedziec, nie wdajac sie w mega dluga dyskusje o tym jak to nadmiar silikonow moze byc obciazajacy, ze odzywki, ktore wybieram sa lekkie i pelne ekstraktów odzywiajacych, a nie srodkow poprawiajacych wyglad wlosa itp.

mam wrazenie ze dyskusja z kazdym, kto jest negatywnie nastawiony do tej metody (czy to ze wzgledu na uprzedzenie do faktu, ze odzywka nie jest w stanie umyć, czy ze za duze obciazenie - kazdy znajdzie sobie jakies ALE) nie doprowadzi do zadnych wnioskow, ani zmiany zdania zadnej ze stron.

przymierzam sie do podciecia koncowek za miesiac (ostatnie podciecie w lipcu) - nie wiem jak wytlumacze fryzjerce, ze nie chce by do stylizacji uzywano ciezkich silikonów, w ogole to mam wrazenie ze zostane potraktowana jak 'panienka, ktora naczytala sie bzdur i chce uczyc ojca dzieci robić'
Dziś kupiłam yunga i umyję nim włosy pierwszy raz ok. piątku Bo w środe jeszcze umyję szamponem, po wczorajszym waxie latte i kropli jedwabiu...

Chciałam sie z Tobą podzielić moim dośiwdczeniem z fryzjerką, poneważ jak szłam ostatnio podciąć końcóweczki po 2 miesiącach od ostatniego podcinania, to miałam identyczne dylematy jak ty.

A zatem: w dniu mojego mycia włosów (myjęco dwa dni) poszłam do takiego małego saloniku gdzie pracuje sobie tylko jedna dość młoda, cicha i skromna fryzjerka (sam salonik gustownie urządzony). Włoski miałam związane, przetłuszczone nieco u nasady Zapytałam ile kosztuje podcięcie końcówek BEZ MYCIA i czy Pani dysponuje zimnym powietrzem w suszarce gdyż od lat nie używam suszarki. Pani potraktowałam mnie grzecznie, bez zdziewienia Ostatecznie spryskałam moje włosy wodą ze spraya - były wilgotne, podcięła dokładnie tyle ile chciałam (co chwilę pytała, czy tyle może być). Na koniec delikatne i krótkie suszenie zimnym powietrzem., tak że jeszcze z troszkę niedosuszonymi wracałam do domu. Całość 15 zł
A wieczorem moje tradycyjne zabiegi

Myślę, że tak właśnie będą przebiegać moje wizyty u fryzjera (co jakieś 3 m-ce).

convallaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości