|
|
#1141 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mycie włosów odżywką
jeśli odpowiada wam metoda "mycia" odżywką to ja mogę tylko wyrazić mój podziw dla waszej determinacji. nie chcę wnikać w to czy mycie odżywką to tak naprawdę ulga dla włosów czy szkodzenie im. znając dokładnie fizykochemię usuwania brudu, procesy które muszą zajść aby brud usunąć mogę jedynie powiedzieć że myjąc odżywką nie zachodzi nawet pierwszy etap usuwania zanieczyszczeń i mogę polecić wam by włosy przynajmniej raz w tygodniu myć szamponem. czy będzie on ze slesem czy bez to już wasz wybór. ja mogę powiedzieć że SLES wam krzywdy nie wyrządzi
![]() polecić mogę alkillopoliglukozydy, lub szampony oparte na mieszance slesu i alkilopoliglukozydów. wtedy nawet betaina nie jest potrzebna. w linku który podałaś znalazłam coś takiego: Cytat:
![]() pozdrawiam i życzę miłego weekendu Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-11-20 o 20:46 |
|
|
|
|
|
#1142 |
|
Rozeznanie
|
A dla mnie to jest nielogiczne wszystko.
Z tego co wiem, prawa fizyki/chemii są tylko jedne i stanowią FAKT. No więc jak to jest możliwe, że 2 osoby znające się na rzeczy (z jednej strony Kosmetolog1, z drugiej panie ekspertki od curly girl) mówią zupełnie co innego na temat tego, czy odżywka jest w stanie usunąć zanieczyszczenie z włosów?? Kosmetolog czerpie wiedzę z książek/ze studiów. Skąd czerpie wiedzę druga strona? Rozumiem, że panie do pewnych wniosków doszły przede wszystkim praktyką, ale one tłumaczą również, jak to działa, więc stwierdzenia, które podają (chociażby na temat właściwości myjących odżywek) muszą mieć jakieś poparcie w teorii/literaturze/nauce. Więc nie jestem w stanie zrozumieć, jak mogą się tak diametralnie różnić, skoro obydwie teoretycznie bazują na nauce ![]() :conf used:
|
|
|
|
|
#1143 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Myślę, że w przypadku mycia odżywką ważnych jest kilka kwestii. Np. ta jak ma się definicja czystego włosa z punktu widzenia chemii do wyglądu włosa. Kosmetolog1 twierdzi, że odżywką nie da się oczyścić włosa z brudu. Może więc włos ładnie wygląda nie tylko oczyszczony całkowicie z brudu? Poza tym, włosy myjemy jednak nie tylko odżywką ale przede wszystkim wodą. Możliwe, że to woda usuwa z włosów część zanieczyszczeń, a odzywka jedynie nawilża włosy. Nie znam się na myciu od strony technicznej, mogę się mylić w moich przypuszczeniach. Ale na chłopski rozum to moje teorie trochę sensu mają (;
|
|
|
#1144 |
|
Wtajemniczenie
|
zgadzam sie z tym, ze wazne jest zdefiniowanie 'czystosci wlosów'
jesli wlos dobrze wyglada, nie jest tlusty, zdrowo sie blyszczy i dobrze uklada - to zdaniem wiekszosci, a moze nawet wszystkich z nas - taki wlos jest czysty. i taki efekt jestesmy w stanie uzyskac uzywajac do mycia tylko odzywki, czego dowodem jestesmy my i rzesza innych dziewczyn stosujacych te metode na calym swiecie. dodatkowo -patrzac na problem dlugoterminowo. wiecznie niedomyty skalp nie ma prawa pozostac zdrowy. a jak widać wrażliwcom (jak Eloe), jak i zupelnym niewrazliwcom (jak ja) ta metoda pasuje (mi od miesiaca, eloe chyba dluzej). nasze wlosy wygladaja po niej lepiej (ok - mozna przyznac, ze lekko natluszczone wlosy beda wygladac lepiej niz przesuszone), ale skoro eloe od czasu kiedy odstawila szampony (a jak pisala juz wczesniej wyprobowala ich cala mase) pozegnala sie z problemem swedzacego skalpu to cos w tym musi byc, prawda? i utrzymanie zdrowych (i pięknych!! poszukajcie zdjecia Tiffany, która wypowiadala sie w tlumaczonym przeze mnie artykule) wlosow, przez 7 i pol roku uzywania tylko odzywki do mycia wlosow tez nie moze byc takie do szpiku zle jak pisze kosmetolog1 (jak podaje w swoim profilu Tiffany - jest z wyksztalcenia kosmetologiem i fryzjerem) generalnie posiadam scisly umysl i wszelkie naukowe argumenty do mnie trafiaja. dzieki temu co napisala kosmetolog1, zdaje sobie sprawe, ze technicznie na moich wlosach moze byc troche kurzu. wiem tez, z kolei z autopsji, ze gdyby moje wlosy oczyscic bardzo dokladnie, to nawet po nalozeniu czegos nawilzajacego, wygladaly by jak snop siana. wiec wybieram - lekkie niedoczyszczenie wlosow przy myciu odzywką, niz hiper oczyszczenie szamponem. bo moja definicja czystosci w tym przypadku ogranicza się do 1. wygląda 2. pachnie 3. czuje się czysto. a poczucie estetyki mam (jak uważam) dosc wysokie swoja droga ciekawa jestem takiego eksperymentu. zebranie probek wlosow osob myjacych odzywką od jakiegos czasu (wiec z teoretycznie nagromadzonym juz brudem) i zbadanie ich pod tym kątem w laboratorium. jesli ktos sie tego podejmie - zostane z mila checia królikiem doswiadczalnym
|
|
|
|
|
#1145 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
włos może ładnie wyglądać nawet zabrudzony. załączam obrazek (przepraszam za jakość) pomarańczowa to warstwa sebum kurzu pyłu itd. na górze macie mechanizm mycia używając szamponu. związki myjące (mają część która wykazuje powinowactwo do tłuszczy- te ogonki i część wykazującą powinowactwo do wody- to kółeczka z minusem) wnikają w zanieczyszczenie następnie rozpulchniają zanieczyszczenie, odrywają je i emulgują w wodzie (to taki skrócony mechanizm mycia). na dole macie zachowanie odżywki. kationowe surfaktanty osiadają na włosie odwrotnie niż związki myjące (surfaktanty anionowe) część hydrofilową ("lubiącą" wodę- z plusikiem) mają przy brudzie, natomiast część "lubiącą" olej mają na zewnątrz. w ten sposób sprawiają wrażenie że włos jest miękki równy, natłuszczony, nawilżony. fioletowa warstewka która jest na drugim rysunku to emolienty z odżywki. woda i działanie mechaniczne może w jakimś stopniu usunąć część zanieczyszczeń, ale duża ich część jest na włosie utrwalana przez kationowe surfaktanty (jest to między innymi dowód na to że kationowe związki nie mają zdolności myjących). wiem że z niektórymi danymi naukowymi można dyskutować, ale mechanizm usuwania brudu jest jeden i nic się w nim raczej nie zmieni. tak samo jak jeden jest mechanizm działania związków kationowych na włos. innych nie znajdziecie. co do badania włosa to można zbadać go np. pod mikroskopem. jeśli myjecie odżywką to włos który ma budowę łuskową pod mikroskopem będzie wyglądał na w miarę równy, gładki. ale jeśli te same włosy umyjecie szamponem i obejrzycie ponownie pod mikroskopem to ta równość na skutek wymycia wszystkich oblepiaczy (emolienty, kationowe surfaktanty) może wyglądać okropnie. może to np. świadczyć o tym że odżywka nadając włosom natłuszczenie, wygładzenie maskuje tylko problemy włosów. świadczyć też mogą o tym wpisy w których dziewczyny piszą że gdy myją odżywką to włosy są gładkie miękkie natłuszczone, a gdy umyją szamponem robi się siano. wątpię że jednokrotne umycie szamponem może tak zmienić strukturę włosa. a co do swędzenia po umyciu szamponem to nie musi ono pochodzić od SLESU czy innych związków myjących. jeśli nie podrażniają kationowe surfaktanty z odżywek to sles nie powinin podrażniać tym bardziej, oczywiście poglądy na temat mycia moje i pani od tej metody mogą się różnić, ale trzeba by dotrzeć do informacji co ta pani rozumie przez proces mycia i włos w dobrej kondycji. pomijając już różnice w poglądach mogę was jedynie zapewnić że "zabójcze" dla włosów według tej pani sulfobursztyniany i sarkozyniany to związki bardzo delikatne zalecane m. in. dla dzieci. ich droga cena wynika z dość drogiej ceny substratów do ich produkcji i dość dorogiej (w porównaniu ze slesem) technologii produkcji. Załącznik 2669277 |
|
|
|
|
|
#1146 |
|
Wtajemniczenie
|
Wszystko, co napisałyście skłoniło mnie do pewnych przemyśleń i doszłam do pewnego, być może dziwnego wniosku. Fenomen mycia odżywką opiera się właśnie na fakcie, że nie domywa ona włosów w 100%. Detergenty zawarte w szamponach całkowicie pozbawiają włosy naturalnych olei(tak jak na rysunku umieszczonym przez Kosmetolog - włos jest całkowicie oczyszczony z sebum i innych zanieczyszczeń), co sprawia, że włos jest suchy i sianowaty. Włosy suche, a zwłaszcza kręcone i tak mają tych olei zbyt mało. Odżywka natomiast przy pomocy wody i masażu usuwa nadmiar sebum, kurz i inne zabrudzenia (czy wszystkie nie wiem, bo żadnych badań na ten temat nie przeprowadzałam
) pozostawiając na włosach część naturalnych olei dzięki czemu włosy nie są przesuszone. Wiem, że nie wymyśliłam nic nowego, bo z założenia myjemy odżywką żeby nie pozbawiać włosów naturalnych olei. Czy jest to dla włosów zdrowe, czy nie - nie wiem, ale nasuwa mi się jedno porównanie: a mianowice nie powinno się zbyt często kąpać psa, bo pozbawia go to naturalnej warstwy chroniącej skórę i sierść(czy jakoś tak)
|
|
|
|
|
#1147 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1148 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) czyli że związki kationowe "przyczepiają" się do włosa. Po czym stwierdza, że pomimo to są w stanie oczyścić włosa. No ale pytanie było w jaki sposób??? I nie ma na nie odpowiedzi. Wszyscy powołują się tylko ciągle na stwierdzenie, że związki kationowe to "łagodniejsze detergenty", ale w jaki sposób mają one niby działać już nikt nie wyjaśnia. Także tutaj 1:0 dla Kosmetolog, która logicznie i podpierając się ilustracjami ( ) wyjaśniła proces mycia.Nikt do tej pory nie wyjaśnił, jak to przebiega za pomocą związków kationowych. Ciekawa kwestia, którą poruszyłyście - czystość włosa i co ona oznacza. Myślę, że faktycznie tutaj jest pies pogrzebany. Ja mam podobne kryteria czystości włosa jak anka.d, opierają się głownie na wrażeniach organoleptycznych i jeśli włosy nie są tłuste, są lśniące i świeże, to również w moim pojęciu są czyste. Moje włosy po umyciu odżywką WYGLĄDAJĄ na czyste ( czy naprawdę są, nie jestem w stanie stwierdzić, właśnie próbuję do tego dojść ) według moich standardów. Jednak na moją logikę to warstwy tych związków kationowych będą się zawarstwiać po czasie, jeśli nie zostaną raz na jakiś czas usunięte ( dokładnie tak samo jak silikony). Dlatego ja osobiście modyfikuję jednak tę metodę, traktując ją jako świetny sposób na rzadkie stosowanie szamponu. Czyli 3, max 4 mycia odżywką i potem szampon bez SLSów. Na skórę głowy łagodny szampon przy każdym myciu (tutaj zdecydowanie zawierzam nauce, mówiącej, że kationowe związki są bardziej drażniące dla skóry głowy niż anionowe). Wiem, że dziewczyny bardzo sobie chwalą mycie skalpu odżywką i sprawdza się ona u nich lepiej niż mycie szamponem, u mnie (nie)stety próby zakończyły się łupieżem i swędzeniem głowy. W każdym razie takie mycie zamiennie szamponem i odżywką u mnie sprawdza się bardzo dobrze. I jeszcze pytanie do dziewczyn stosujących tylko mycie odżywką. Ja np. stosuję głębokie odżywianie tylko po umyciu szamponem, kiedy włos jest dobrze oczyszczony i składniki odżywcze mają szansę dostać się do włosa. Nie uważacie, że włos traktowany tylko odżywkami jest tak "zabezpieczony" kationowymi związkami ( nie chcę użyć słowa oblepiony, bo ma negatywne znaczenie , że te inne, bardziej wartościowe składniki odżywcze, które dostarczacie w bardziej bogatych i ciężkich odżywkach nie mają szans dostać się do włosa przez tę warstwę kationów?Jak to widzicie? Cytat:
![]() http://kopalniawiedzy.pl/trzmiel-lot...hrey-7485.html |
||
|
|
|
|
#1149 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast często powtarzany jest argument, o tym, że suche włosy kręcone niekoniecznie potrzebują super-oczyszczenia. W tej kwestii zgodzę się z poison.iv. |
|
|
|
|
|
#1150 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kationowe związki stosowane są do tzw. hydrofobizowania powierzchni(sprawia to że woda nie rozlewa się(nie zwilża) na takiej powierzchni lecz zbiera się w kroplę i spływa po niej). są stosowane m. in. w woskach do karoserii samochodowej, płynach do podłóg (dodam tylko że w woskach do karoserii i odżywkach stosowane są te same związki kationowe np. cetrimonium chloride ) jeśli chodzi o wnikanie substancji odżywczych to jeśli będą to oleje to przenikną one barierę hydrofobową. gdy to będą ekstrakty glikolowe to już z przeniknięciem przez taką barierę może być problem ( i nie chodzi tu o warstwę kationów, a o te "ogonki" tłuszczowe wystające na zewnątrz włosa)a co do właściwości myjących kationowych surfaktantów to informacji takich nie znajdziecie bo takich właściwości nie mają, gdyż zanieczyszczenie na włosie (tkaninie, talerzu) zawsze ma ładunek ujemny. i kationowe surfaktanty zawsze będą gromadzić się na włosie. co do kondycji włosów po "myciu" odżywką wierzę wam że są one w dobrej kondycji, ale zastanawiam się czy nie jest to w rzeczywistości efekt maskowania. ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- może i jest to istota tej metody, czyli niedokładne oczyszczenie włosa, jednak trzeba pamiętać, że sebum zawiera sporo fajnych związków (nawilżających, bakteriobójczych), jednak po pewnym czasie związki te mogą ulec utlenieniu (cześć ze składników sebum jest związkami nienasyconymi, mają podwójne wiązania w cząsteczce) i po utlenieniu juz takie fajne nie są. Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-11-21 o 23:10 |
|
|
|
|
|
#1151 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Bo polemizować można z wieloma rzeczami, ale z faktami już nie. Tu zastanawia mnie czy wszyscy ludzie wytwarzają takie same oleje? Czy skład ich tłuszczu jest taki sam albo chociaż bardzo podobny? Może w tym tkwi sedno, że jedni mają swoje naturalne oleje przyjazne skórze głowy nawet jak nie są zmyte z niej po jakimś czasie, a inni muszą ze swoich oczyszczać dokładnie głowę? Ale tutaj to naprawdę wymyślam :P
|
|
|
#1152 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez madziaa1986r Czas edycji: 2009-11-22 o 16:30 |
|
|
|
|
|
#1153 |
|
Wtajemniczenie
|
madziu, zadna z nas nie jest fryzjerka.
kosmetolog1 jest kosmetologiem pracujacym w zawodzie, a pozostałe wypowiadajace sie osoby to po prostu lekko skrzywione na punkcie pielegnacji kobiety ![]() co do szamponu. gdyby szampon otwieral luski wlosa to niezaciekawie bysmy wygladaly. otwieranie lusek jest bardzo szkodliwe i dzieje sie tak przede wszystkim w srodowisku zasadowym (czyli wszelkie ingerencje w strukture wlosa - trwale, rozjasnianie itp) szampon 'zmniejsza napiecie powierzchniowe' czyli po ludzku mowiac zmniejsza lepkosc zabrudzen - powoduje ze odczepiaja sie one od wlosa i splukuja z woda. odzywka jak nazwa wskazuje powinna odzywiac. zalezy co zawiera - jej fukcje moga byc rozne. gdybys choc troszke poczytala o metodzie mycia odzywka to zauwazylabys ze bardzo czsto pojawia sie temat dokladnego wyplukania wlosow. jak nie wypluczesz szampnu o tez nie bedziesz ciekawie wygladac. chyba to jest wlasnie wiodacy przyklad tego, z fryzjer to specjalista od ciecia i stylizacji, a nie od pielegnacji - NIESTETY :/ Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2009-11-22 o 00:37 |
|
|
|
|
#1154 |
|
Wtajemniczenie
|
Przy okazji pytania o przepuszczalność substancji w głąb włosa, chciałabym zrobić mały OT i zapytać Kosmetolog1 jakie substancje mają zdolność przenikania przez łuskę włosa? Oleje, proteiny, ekstrakty roślinne. Co jeszcze?
|
|
|
|
|
#1155 |
|
Raczkowanie
|
wiesz co wszystko zależy od wielkości cząsteczki. oczywiście nie wnikają całe ekstrakty, czy oleje a jedynie pojedyncze składniki. trudno jest tak powiedziec co przeniknie a co nie. duże znaczenie ma też to w jakiej sytuacji jest włos. gdy włos umyjesz szamponem to łuski są odsłonięte i wtedy wnikanie jest ułatwione. tak samo jak w przypadku farb. w farbie jest trochę SLESu który odsłania łuskę, amoniak ją otwiera i barwnik może wniknąć w głąb włosa. w farbach tych szybkozmywalnych gdzie nie ma amoniaku barwienie jest powierzchniowe i barwnik jedynie wiązany jest na powierzchni włosa i wgłąb już nie wnika. także wszystko zależy od wielkości cząsteczki (mogą wniknąć aminokwasy, niskocząsteczkowe składniki ekstraktów, mikroelementy które obecne są w ekstraktach i olejach) i kondycji włosa. ja wogóle jestem zwolenniczką że wzamcnianie włosów powinno odbywać się przez cebulki, a nie sam włos. bo włos jest strukturą martwą i takie wzmacnianie jest według mnie tylko doraźne i krótkotrwałe.
|
|
|
|
|
#1156 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#1157 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ogólnie, jeśli odżywka na skórę głowy komuś dobrze służy, to ja mogę tylko życzyć, aby tak było dalej i pozazdrościć odnalezienia optymalnej pielęgnacji Cytat:
![]() Cytat:
I dzięki Dziewczyny za wszystkie głosy oraz za merytoryczną i kulturalną dyskusję Z Waszą pomocą dochodzę do wniosku, że odżywka na pewno nie oczyści włosów w takim stopniu jak szampon, ale w przypadku kręconych/ suchych włosów jest to pożądane i przynosi rezultaty w postaci ładniejszych i łatwiejszych do pielęgnacji włosków. A dodatkowe "doczyszczenie" szamponem co jakiś czas to oczywiście kwestia indywidualna (wiem, Wy o takich wnioskach pisałyście już parę postów wcześniej, ale musiałam jeszcze podrążyć temat )Na pewno zawsze znajdą się zagorzali przeciwnicy tej metody, ale na jej obronę muszę jeszcze przypomnieć wszystkim prostowłosym, że włosy kręcone są ekstremalnie trudne w pielęgnacji i układaniu. Osoby w bezproblemowymi włosami nigdy tego nie zrozumieją Rynek oferuje głównie pielęgnację SLSowo- silikonową, która w przypadku kręconych włosów średnio się sprawdza, o czym świadczą tabuny zrozpaczonych kręconowłosych kobiet z wiecznym snopkiem na głowie nienawidzących swoich włosów. Jeśli mycie odżywką sprawi, że znowu polubią swoje włosy i będą miały z nimi mniej problemów, to w obliczu tych wymiernych korzyści chyba warto spróbować. |
|||
|
|
|
|
#1158 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1159 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1160 | ||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Ależ podoba mnie się ta dyskusja
![]() Parę osób powiedziało to, czego chyba nie udało się mnie wyrazić. Cytat:
Poza tym biorę jeszcze pod uwagę specyfikę włosów kręconych - dla nich wiele substancji może być właśnie "zabójczych". Za wyjaśnienia - cenne skądinąd - pięknie dziękuję Powtarzam sobie - uczmy się! Cytat:
Sprawdzam dokładnie skład. Podobnie było w przypadku mycia zagranicznym waxem dla blondynek, gdzie SLS jest trzeci w składzie. Tu sprawdza się teza o przypadkach osobniczych. ![]() Podobnie jak u dziewczyn moje wrażenia dotyczące czystości opierają się na doznaniach organoleptycznych. Nie umiem tego wyjaśnić zarówno posługując się chemią, jak i fizyką. Ale przecież - są takie rzeczy na niebie i ziemi, które nie śniły się naszym filozofom. Cóż więc, może nie tylko szkiełko i oko? Po prostu: - widzę obecnie włosy, a nie puszek, - włosy nawet po umyciu szamponem (a robię to teraz nie częściej niż raz na 3, 4 tygodnie) nie są takie, jak przed CG - może to być również zasługą olejów, ale oznacza, że jednak da się z pozytywnym skutkiem pielęgnować włosy, a nie tylko doświadczać tymczasowych sukcesów - nie swędzi mnie skóra głowy Na pewno nie odrzucę szamponów. Włos dopomina się dokładnego oczyszczenia po jakimś czasie (w moim przypadku to właśnie około miesiąca). Dlatego też wcześniej pisałam, że wskazane jest od czasu do czasu umycie włosów szamponem. Co do głębokiego odżywiania - stosuję je za każdym razem, mając całkowita świadomość, że nie wszystko i tak wniknie we włos (vide wypowiedź kosmetolog1). Jednak staram się lekko wmasować wmasować odżywkę w skalp, by nieco pobudzić cebulki. Bez nich i tak nic się nie zadzieje.
|
|
|
#1161 |
|
Zakorzenienie
|
Nieśmiało chciałabym zapytać o skład tego balsamu (ALOESOWY BALSAM DO WŁOSÓW JOANNA). Ostatnio pewien szampon (który jak się okazało przede wszystkim opierał się na silikonach) zrobił mi sieczkę z włosów. Na szczęście szybka zmiana kosmetyku przywróciła już po drugim myciu włosy do wcześniejszego stanu. Dzisiaj po raz pierwszy umyłam włosy Waszym sposobem, choć trochę go zmodyfikowałam - pierwsze mycie było nowym szamponem, drugie maską (http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...tti-Frutti.htm), a potem ciepła kuracja tą samą maską. Efekt boski. Dlatego zdecydowałam się na kompletne porzucenie szamponu, przynajmniej na jakiś czas. Wiem, że ta maska jest nieodpowiednia, więc proszę, spójrzcie na skład tego balsamu (skorzystałam już z wizażowego słownika, jednak nadal nie jestem pewna, czy to dobry produkt do mycia):
ALOESOWY BALSAM DO WŁOSÓW JOANNA: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dimethicone Copolyol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Isopropyl Alcohol, Parfum, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Citric Acid, Linalool. Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam.
68- 66.5 - 63.9 - 62.2 - 60.9 - 58.5 -56.8 - 55.6 - 54.0 - 50 (164 cm) Agencja Interaktywna Poznań 21.02.11 - start "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie" Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma
Edytowane przez Przezlosliwa Czas edycji: 2009-11-26 o 23:44 |
|
|
|
|
#1162 |
|
Wtajemniczenie
|
wydaje sie ok.
ma jeden silikon, ale rozpuszczalny w wodzie, wiec nie bedzie sie nadbudowywał. poza tym krótki skład, wypróbować nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
#1163 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję ślicznie.
68- 66.5 - 63.9 - 62.2 - 60.9 - 58.5 -56.8 - 55.6 - 54.0 - 50 (164 cm) Agencja Interaktywna Poznań 21.02.11 - start "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie" Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma
|
|
|
|
|
#1164 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny!!! ja również mam nieśmiałe pytanie, pewnie bardzo głupie ale co tam
mam półdługie włosy, raczej falowane, czasami kręcone (zależy od dnia i pogody , zaczęłam czytać wątek o myciu odżywką i baaardzo sie napaliłam. Wypróbuje metodę już dziś! przed chwila zainwestowalam w odżywke hegron![]() a teraz głupie pytanie:/ czy przy myciu odżywką nakładacie ją na suche włosy i masujecie? czy najpierw normalnie moczycie włosy wodą? <zawstydzony> mniemam że najpierw trzeba je zmoczyc, ale wolę spytać żeby niczego nie spasqdzic ![]() to moj pierwszy w życiu post na wizażu w ogóle ... dopiero się odważyłam więc bądźcie tolerancyjne plizz ![]() z góry dzięki i pozdrówka
|
|
|
|
|
#1165 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najpierw moczymy włosy wodą ![]() Potem odżywka na włosy, ja nakładam sporo, następnie dokładny masaż i ugniatanie włosów. Potem należy dokładnie spłukać odżywkę, następnie można nałożyć bardziej odżywczą odżywkę/maskę. Jeśli stosowałaś szampony/odżywki/preparaty do stylizacji zawierające silikony należy najpierw oczyścić włosy szamponem bez-silikonowym. W razie wątpliwości, pytaj śmiało
|
|
|
|
|
|
#1166 |
|
Zakorzenienie
|
ha! wiedziałam
wielkie dzięki syrenko ![]() ja poza tym od jakiegos miesiaca po każdym myciu włosów płucze je mixtura z kory dębu i innych zielsk, pomysł z płukanką z wizażu, ofkors. I 3mam to wszystko pozniej w folii na glowie niestety włosy strasznie sie przez to przesuszaja, dlatego jestem zdeterminowana żeby zacząć myć je odżywką własnie, bo z tego co piszecie efekty są olsniewajace:Omam nadzieje że odżywka, kore dębu, masowanie i wszystko razem nie sprawi ze wyłysieje, hehe dam cynk o efektach, jakby co![]() dzięki za rady 1 more time
|
|
|
|
|
#1167 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Powodzenia w eksperymentach. Polecam również znalezienie jakiejś odżywki/maski po myciu, może do tego olejowanie włosów? |
|
|
|
|
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
a co do silikonów, to nie wiem właściwie czy były w szamponach które stosowalam:/ musze to sprawdzic. byłoby szkoda ... bo strasznie jestem ciekawa tego mycia odżywką i chciałam wypróbować na sobie od razu
zwłaszcza ze mam cicha nadzieję że dzieki tem troche bardziej skręca mi się włosy, bo z tego co czytałam to na niektóre z Was własnie tak też to działa a na razie mam niestety sianowate z leksza
|
|
|
|
|
#1169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakaś nowość? Na stronie Joanny nic takiego nie widzę, a i Google niewiele mówi na jego temat...
|
|
|
#1170 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.

) pozostawiając na włosach część naturalnych olei dzięki czemu włosy nie są przesuszone. Wiem, że nie wymyśliłam nic nowego, bo z założenia myjemy odżywką żeby nie pozbawiać włosów naturalnych olei. 

) wyjaśniła proces mycia.

)

Sprawdzam dokładnie skład. Podobnie było w przypadku mycia zagranicznym waxem dla blondynek, gdzie SLS jest trzeci w składzie. 

Jakaś nowość? Na stronie Joanny nic takiego nie widzę, a i Google niewiele mówi na jego temat...