Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-02, 15:56   #4591
patinka_
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III

Skurcze w ciąży

Jest wiele rodzajów skurczów - rozróżniamy je na podstawie siły i natężenia. Dodatkowo każda kobieta odczuwa je na swój sposób. Towarzyszą ciężarnej od pierwszych tygodni ciąży. Przygotowują macicę do porodu, a następnie "wypychają" dziecko na świat.
Skurcze w ciąży - przepowiadające

ALVAREZA są słabe, ale za to bardzo często się powtarzają. Mogą towarzyszyć ci od początku ciąży. Odczuwasz je jako delikatne napinanie brzucha.
BRAXTONA HICKSA przypominają miesiączkę, ale ból może być nawet nieco mocniejszy. Skurcze pojawiają się nieregularnie, co kilka minut (mogą być np. dwa w ciągu 10 minut). Są silniejsze i powracają tym częściej i intensywniej, im bliżej jest termin porodu. Ich głównym zadaniem jest przygotowanie macicy do porodu. Mogą pojawić się już ok. 13. tygodnia ciąży, ale odczuwalne zaczynają być później, po 20. tygodniu. Niektórym kobietom doskwierają nawet codziennie, a inne nie odczuwają ich wcale. Ból rozchodzi się od dna macicy ku dołowi. Łatwo wziąć je za skurcze porodowe. Wystarczy jednak przyjąć środek przeciwbólowy (np. Apap) albo rozkurczowy (np. No-spa), by wyciszyły się. Ulgę przynosi także ciepła (nie gorąca!) kąpiel i po prostu zmiana pozycji ciała (np. jeśli leżysz, wstań i pospaceruj).
OBNIŻAJĄCE pojawiają się około miesiąc przed porodem. Ich zadaniem jest obniżenie dna macicy, co będzie objawiało się opuszczeniem brzuszka (łatwiej będzie ci oddychać, za to odczujesz ucisk na pęcherz). Skurcze te są dość lekkie.
Skurcze porodowe

O tym, że poród tuż-tuż, oznajmią ci skurcze. Są one przede wszystkim bolesne, regularne i nasilają się, tzn. pojawiają się częściej (co 10, a następnie 7 i 5 minut) i trwają dłużej (od 40 sek. do minuty). Nie zmieniają się nawet, gdy się poruszasz. Ulgi nie przynosi ani kąpiel, ani leki. Skurczom często towarzyszy ból pleców (a zwłaszcza kości krzyżowej) oraz brzucha.
Pamiętaj, że podczas skurczu należy głęboko oddychać; staraj się też rozluźnić ramiona. Na pewno będzie to trudne, ale warto spróbować - dzięki temu malec będzie dobrze dotleniony, a i ból nieco zmaleje. Ulgę może przynieść delikatny masaż części lędźwiowej kręgosłupa.
Kiedy do szpitala?

Jeśli skurcze stają się coraz dłuższe (mierz od momentu jego odczucia do rozluźnienia) i silniejsze, a przerwa między nimi trwa coraz krócej, czas zbierać się do szpitala. Skurcze, których długość oraz intensywność się nie zmienia, a przerwa pozostaje taka sama, to fałszywy alarm. Choć nawet te pierwsze skurcze są naprawdę bardzo bolesne, maleństwo wcale ich nie odczuwa. Zadaniem skurczy w pierwszej fazie porodu jest rozwieranie szyjki macicy. Po niech następują skurcze parte i ich zadaniem jest wypchniecie dziecka na zewnątrz. Kiedy rodzisz łożysko, skurcze są dużo słabsze i mniej bolesne.
Warto wiedzieć

Po porodzie przez kilka tygodni będziesz odczuwała skurcze połogowe. Wpływają one na obkurczenie się macicy, by wróciła do naturalnych rozmiarów. Kobieta najsilniej odczuwa je podczas karmienia piersią. Wydziela się wtedy większa ilość oksytocyny, co powoduje nasilenie skurczy.

Stary 2009-12-02, 15:58   #4592
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BubiGirl Pokaż wiadomość
Pysiamn piękna kołyska...ja uwielbiam takie kolory właśnie...my żeśmy sie w końcu zdecydowali na łóżeczko ze szczebelkami....ale jeszcze czekamy z zamówieniem, bo narazie nie mamy gdzie go wstawić....jak mąż opróżni połowe swojego pokoju to może w końcu coś przyszykujemy

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Youyou ja mam zamiar na madalińskiego rodzić, ale jak juz się dwoiedziałąm jest takie obłożenie, że moga odesłać.....ale żeby mogli odesłać muszę mieć zapewniony dla Ciebie transport ( karetka) i miejsce w innym szpitalu. Jeśli odmówisz karetki możesz sama jechać....a wiem, bo ostatnio kolezanka rodziła
Mój gin pracuje na Madalińskiego i jak mnie odeślą z Żelaznej to pojadę tam
Jak byłam wczoraj w szpitalu na Żelaznej to pielęgniarki pytały się gdzie chcę rodzić i dlaczego nie na Madalińskiego skoro mój gin tam pracuje..
A ja wolę Żelazną, chodzę do SR położnej z tego szpitala, poza tym chcemy wykupić sale do porodów rodzinnych i mam nadzieję że mnie nie odeślą

------------

Sensuel gratulacje po wizycie

kalka apropos tego sprzedawcy to już dokładnie nie pamiętam jak to było.... zamawiałam od wielu sprzedawców na Allegro różne rzeczy i już mi się mylą, paczki przychodziły prawie codziennie ale z tego co pamiętam to od niego paczka przyszła bardzo szybko
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 16:04   #4593
Madziulka83
Zadomowienie

GG do Madziulka83

A ja przyszlam, zjadlam i za chwile uciekam

Filka sto lat, sto lat!!!!!

Soraya trzymajcie sie dzielnie

Dzieki za kciuki No mam nadzieje, ze podroz do Polski uplynie spokojnie Tak, jedziemy juz w piatek, maz sie wczesniej zwalnia z pracy, idziemy na 14 do gin i potem w droge. I wracamy we wtorek, bo tutaj wtorek jest dniem wolnym od pracy i maz wzial sobie urlop na poniedzialek Ale bedziemy miec duzo latania i zalatwiania, musze jeszcze zrobic liste i bedziemy odchaczac

Zakupki dziewczyny przesliczne

Zmykam bo autobus mi zwieje.....
Stary 2009-12-02, 16:05   #4594
aldii
Zakorzenienie

PatkaM dziekuje za info
Bardotka bardzo fajna ta koszulka
Pysiamn kolyska piekna
Sensuel
BubiGirl jak jest ponizej 0, to w ogole nie wolno wychodzi - bynajmniej tak nam mowila wczoraj na SR neonatolog
Elcia
Stary 2009-12-02, 16:12   #4595
BubiGirl
Rozeznanie

GG do BubiGirl

Patinka ale nam dałaś czadowy tekst
Youyou ważne żebyśmy rodziły, gdzie chcemy. Żelazna to baaardzo dobry szpital, tylko dla mnie przy drogi....a na madalińskiego sama się urodziłam poza tym jest blisko mojego domu jakby co...... a dlaczego wykupujesz salę do porodu rodzinnego, bo nie zrozumiałam....chodzi Ci o taką salę gdzie bedziesz czekała do porodu sama w pokoju czy sale porodową? bo z tego co wiem porody rodzinne powinny być darmowe....ja się zastanawiałam czy nie wykupić pokoiku przed porodem gdzie będe sobie sama leżała i przygotowywała na wejście do sali porodowej, ale w końcu zrezygnowałam....i tak mi bedzie wszystko jedno

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

Aldii mi sie też wydaje, że wogóle na minusową temperaturę nie można wystawiać dziecka, no ale widzisz co człowiek to opinia.....ja uważam, że jak bedzie na plusie to dopiero wyjdę z kruszynką, a tak pozostanie wietrzenie pokoju......
Stary 2009-12-02, 16:18   #4596
Sensuel
Wtajemniczenie

Elcia....normalnie aż niemożliwe
YouYou,Aldii....dziękuję bardzo
Patinka....ciekawy artykuł.z tych wszystkich skurczy opisanych to ja miałam porodowe i te parte,ale ich to w ogóle nie czułam.Położna mi mówiła kiedy co i jak,bo ja nic nie odczuwałam.Tylko ten pierwszy taki specyficzny,jak na kupe
Ale i tak już doczekać się nie mogę tego lutego
Stary 2009-12-02, 16:22   #4597
youyou
Zakorzenienie

BubiGirl - chcemy wykupić salę pojedyncza do porodu rodzinnego. Sam poród rodzinny jest bezpłatny, ale na Żelaznej są sale wspólne i możesz rodzić z kimś obok albo właśnie taki pojedynczy pokój tylko dla siebie, w którym jest wanna itd.

Położnej nie wykupuję bo tam wszystkie są fajne ale właśnie pojedyncza sala będzie super, chcę się czuć komfortowo przy przyjęciu naszego szkraba na świat

Trochę to kosztuje, bo normalnie 1000pln, ale po mojej SR mam zniżkę na 800pln, wciąż to niemało ale to mój pierwszy poród i pewnie wiele ich nie będzie a nie chcę rodzić tak jak właśnie w tych artykułach
Stary 2009-12-02, 16:24   #4598
zebra666
Zakorzenienie

Zrobiłam andruty z karmelem z mleka skondensowanego i umieramobżarłam się jak dzika świnianigdy więcej tyle słodkiego!!!

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 16:28   #4599
elcia0787
Zakorzenienie

GG do elcia0787

sensuel wkleje link to mozesz sobie poczytac
http://wiadomosci.onet.pl/2088264,28...adomosceu.html
elcia0787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 16:33   #4600
BubiGirl
Rozeznanie

GG do BubiGirl

Youyou no własnie na madalińskiego też jest taki pokój, kosztuje to 450 zł i leżysz w nim tylko do porodu, tez jest łazienka itp. po porodzie już na salę ogólną Cię kładą....zastanawiałam się intensywnie nad tym pokoikiem, bo to jednak komfort leżeć samemu i umierać w bólach jak nikt nie patrzy ale nie wiem jezcze co i jak....może sie w końcu zdecyduje
Zebra tylko chrumkać nie zacznij ale apetytu narobiłaś, podesłałabyś trochę

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Youyou bo ja ciężko myślę ostatnio już kapuje o co chodzi no własnie z tego co wiem na madalińskiego jest jedna sala "podwójna" przegrodzona jakimś parawanem a reszte, tzn 7 sal jest pojedyńczych już kapuje o co chodzi...no ja się modlę żeby do pojedyńczej sie dostać
Stary 2009-12-02, 16:40   #4601
youyou
Zakorzenienie

BubiGirl - planować to my sobie możemy ale co będzie to się okaże w lutym
Stary 2009-12-02, 16:42   #4602
Sensuel
Wtajemniczenie

elcia.....ale mnie nie chodziło o to,że ja Tobie nie wierzę
BubiGirl....w Danii wszyscy się dziwą,że w PL za wszystko trzeba płacić.za osobną salę,za poród rodzinny i za znieczulenie.Tutaj jest gratis wszystko.W szpitalu w którym ja rodziłam to za poród rodzinny kasowali 250zł chyba,albo 300zł,a za znieczulenie 500zł.Tutaj pokoje pojedyńcze to standard,ale jak po porodzie nic ci nie dolega i dzidzi to po 4h wychodzisz do domu.Pierworódki idą tylko na 2doby do hotelu sponsorowanego przez miasto.Taka polityka.Ale ja w PL nie chciałabym leżeć sama po porodzie.Zawsze to jest z kim pogadać.Miałam okazję być z 2 dziewczynami prze 3 dni i było super,a potem 3 dni sama i to był koszmar .Nudy,nudy i jakiś obłęd.
zebra....dawaj te andruty tutaj

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
BubiGirl - planować to my sobie możemy ale co będzie to się okaże w lutym
A ja się boję,że przenoszę .Nastawiłam się już na ten 19 luty i kazdy dzień później to będzie dla mnie katorga.Co innego jak zacznie się wcześniej ,ale nie za wcześnie.
Stary 2009-12-02, 16:47   #4603
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Zrobiłam andruty z karmelem z mleka skondensowanego i umieramobżarłam się jak dzika świnianigdy więcej tyle słodkiego!!!
brzmi strasznie słodko Ja zjadłam kanapki z nutellą i zagryzłam jabłkiem

Cytat:
Youyou no własnie na madalińskiego też jest taki pokój, kosztuje to 450 zł i leżysz w nim tylko do porodu, tez jest łazienka itp. po porodzie już na salę ogólną Cię kładą....zastanawiałam się intensywnie nad tym pokoikiem, bo to jednak komfort leżeć samemu i umierać w bólach jak nikt nie patrzy ale nie wiem jezcze co i jak....może sie w końcu zdecyduje
U nas w szpitalu sala przedporodowa jest 3 osobowa, ale sale porodowe już są pojedyńcze i nie trzeba za nie płacić. Płaci się jedynie za poród rodzinny co jest określane jako "datek na rzecz szpitala". A po porodzie można sobie wynająć - o ile są dostępne już sale pojedyńcze. Normalnie są 2 -osobowe. Bez łazienki kosztuje 100 zł za dobę, a z łazienką 200 zł za dobę i tu może tatuś też spędzać noce - jest dla niego łóżko rozkładane. My taką sale na pewno weźniemy ale czy tą z łazienką czy bez to jeszcze zobaczymy

Dominiś - 20.05.2012
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 16:54   #4604
elcia0787
Zakorzenienie

GG do elcia0787

sensuel kochana wiem ze nie chodzilo ci o to wkleilam ten artykol zebys przeczytala go sobie i inne dziewczyny
elcia0787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 17:08   #4605
BubiGirl
Rozeznanie

GG do BubiGirl

Sensuel no Polsce pewnie jeszcze daleko do polityki prorodzinnej, ale i tak myśle, że nie jest źle, w porównaniu np. do naszych mam może nasze dzieci będa juz rodziły w mega super warunkach
Ja tez się nastawiłam już na mój termin porodu i nie wyobrażam sobie, żeby urodzić później teraz to własciwie taki okres oczekiwania
Stary 2009-12-02, 17:32   #4606
Sensuel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elcia0787 Pokaż wiadomość
sensuel wkleje link to mozesz sobie poczytac
http://wiadomosci.onet.pl/2088264,28...adomosceu.html

Bezmyślność matki i tyle.Można jedynie współczuć tragedii.

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

Cytat:
Sensuel no Polsce pewnie jeszcze daleko do polityki prorodzinnej, ale i tak myśle, że nie jest źle, w porównaniu np. do naszych mam może nasze dzieci będa juz rodziły w mega super warunkach
Ja tez się nastawiłam już na mój termin porodu i nie wyobrażam sobie, żeby urodzić później teraz to własciwie taki okres oczekiwania

Też uważam,że PL to i tak ma wysokie standardy.Szkoda tylko,że za "luksus" który nam się należy trzeba płacić .
Wcześniej psioczyłam na Danie w dziedzinie medycyny,ale teraz widzę,że mają sporo racji tylko w PL jakaś dziwna nadgorliwość jest.Ale ja to rozumiem.Z drugiej strony punkt widzenia zmienia się z miejscem siedzenia i to jest chyba prawda
Stary 2009-12-02, 17:39   #4607
rybcia2309
Wtajemniczenie

jak ja bym chciała mieć taką szanse żeby sale sobie wykupić dla mnie i męża. tymczasem u nas w szpitalu to po porodzie leży się nawet na korytarzu z maleństwem, lub za parawanem, bo nie mamy szpitali dostosowanych do jakichkolwiek norm, jak ostatnio leżałam na przedporodowej to w sali dla 4 pacjentek było nas 7 lub 8, ale za to był rarytas bo była łazienka i to też jak zabrali jedną na cesarkę to przyszła salowa po jej torbę i z takim tekstem, ze te ciężarne to więcej rzeczy ze sobą nie mogą zabierać i że jej się kręgosłup nadwyręża, a przecież dziewczynę wyrwali ni z tąd, ni zowąd jak mogła przewidzieć, ze pójdzie na cc. Ja to już bym chciała rodzić, mieć to za sobą, a tak niewiadomo kiedy. Jestem w 35 tyg, za 2 tyg zacznę sprzątać i wieszać firanki, a i przypomnę sobie co to sexsik
rybcia2309 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 17:46   #4608
bardotka_a
Wtajemniczenie

Ciekawa jestem co u Agapee

Sensuel u nas to prawda w ciąży masa badań o jakich w innych krajach nie słyszeli, co chwila wizyta a przy porodzie traktują kobiety jak rzeczy zero intymności, jakiegoś poczucia, że ta chwila powinna być piękna jakieś to takie u nas do

I niech mi tylko ktoś tą chwile zepsuje powybijam małpy

Patka
możesz jeszcze raz podesłać linka z tym różowym łóżeczkiem chcę pokazać mężowi ale nie moge znaleźć

Edytowane przez bardotka_a
Czas edycji: 2009-12-02 o 17:52
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 17:55   #4609
pola25
Zakorzenienie

Filka wszystkiego naj naj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!

Mamaidy ttzrmam kciuki!

Soraya będzie wszystko dobrze

Xmila nie miałam nic do przegryzienia.ale mówię Wam obciach, cała bierdronka się gapila.juz mialam sie klasc na parapecie

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez patinka_ Pokaż wiadomość
Skurcze w ciąży

Jest wiele rodzajów skurczów - rozróżniamy je na podstawie siły i natężenia. Dodatkowo każda kobieta odczuwa je na swój sposób. Towarzyszą ciężarnej od pierwszych tygodni ciąży. Przygotowują macicę do porodu, a następnie "wypychają" dziecko na świat.
Skurcze w ciąży - przepowiadające

ALVAREZA są słabe, ale za to bardzo często się powtarzają. Mogą towarzyszyć ci od początku ciąży. Odczuwasz je jako delikatne napinanie brzucha.
BRAXTONA HICKSA przypominają miesiączkę, ale ból może być nawet nieco mocniejszy. Skurcze pojawiają się nieregularnie, co kilka minut (mogą być np. dwa w ciągu 10 minut). Są silniejsze i powracają tym częściej i intensywniej, im bliżej jest termin porodu. Ich głównym zadaniem jest przygotowanie macicy do porodu. Mogą pojawić się już ok. 13. tygodnia ciąży, ale odczuwalne zaczynają być później, po 20. tygodniu. Niektórym kobietom doskwierają nawet codziennie, a inne nie odczuwają ich wcale. Ból rozchodzi się od dna macicy ku dołowi. Łatwo wziąć je za skurcze porodowe. Wystarczy jednak przyjąć środek przeciwbólowy (np. Apap) albo rozkurczowy (np. No-spa), by wyciszyły się. Ulgę przynosi także ciepła (nie gorąca!) kąpiel i po prostu zmiana pozycji ciała (np. jeśli leżysz, wstań i pospaceruj).
OBNIŻAJĄCE pojawiają się około miesiąc przed porodem. Ich zadaniem jest obniżenie dna macicy, co będzie objawiało się opuszczeniem brzuszka (łatwiej będzie ci oddychać, za to odczujesz ucisk na pęcherz). Skurcze te są dość lekkie.
Skurcze porodowe

O tym, że poród tuż-tuż, oznajmią ci skurcze. Są one przede wszystkim bolesne, regularne i nasilają się, tzn. pojawiają się częściej (co 10, a następnie 7 i 5 minut) i trwają dłużej (od 40 sek. do minuty). Nie zmieniają się nawet, gdy się poruszasz. Ulgi nie przynosi ani kąpiel, ani leki. Skurczom często towarzyszy ból pleców (a zwłaszcza kości krzyżowej) oraz brzucha.
Pamiętaj, że podczas skurczu należy głęboko oddychać; staraj się też rozluźnić ramiona. Na pewno będzie to trudne, ale warto spróbować - dzięki temu malec będzie dobrze dotleniony, a i ból nieco zmaleje. Ulgę może przynieść delikatny masaż części lędźwiowej kręgosłupa.
Kiedy do szpitala?

Jeśli skurcze stają się coraz dłuższe (mierz od momentu jego odczucia do rozluźnienia) i silniejsze, a przerwa między nimi trwa coraz krócej, czas zbierać się do szpitala. Skurcze, których długość oraz intensywność się nie zmienia, a przerwa pozostaje taka sama, to fałszywy alarm. Choć nawet te pierwsze skurcze są naprawdę bardzo bolesne, maleństwo wcale ich nie odczuwa. Zadaniem skurczy w pierwszej fazie porodu jest rozwieranie szyjki macicy. Po niech następują skurcze parte i ich zadaniem jest wypchniecie dziecka na zewnątrz. Kiedy rodzisz łożysko, skurcze są dużo słabsze i mniej bolesne.
Warto wiedzieć

Po porodzie przez kilka tygodni będziesz odczuwała skurcze połogowe. Wpływają one na obkurczenie się macicy, by wróciła do naturalnych rozmiarów. Kobieta najsilniej odczuwa je podczas karmienia piersią. Wydziela się wtedy większa ilość oksytocyny, co powoduje nasilenie skurczy.
Patinka dzięki za info, bardzo przydatne
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 17:57   #4610
zebra666
Zakorzenienie

<andruty z karmelem> Macie Ja je znowu wcinam, bo mi przeszło

Stary 2009-12-02, 17:59   #4611
bardotka_a
Wtajemniczenie

Cytat:
<andruty z karmelem> Macie Ja je znowu wcinam, bo mi przeszło
hehe nieźle, nie ma to jak ciążowy apetyt

Jedz na zdrowie smacznego

ja jestem słodka mamusia więc się nie poczęstuje
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 18:00   #4612
pola25
Zakorzenienie

Zebcia zjadłoby się Twoich andrutów...

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

Cytat:
Napisane przez bardotka_a Pokaż wiadomość
hehe nieźle, nie ma to jak ciążowy apetyt

Jedz na zdrowie smacznego

ja jestem słodka mamusia więc się nie poczęstuje
Bardotka Ty nic słodkiego nie jesz?
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 18:00   #4613
zebra666
Zakorzenienie

Już wszytskich nimi nakarmiłam chybaale najwięcej zjadł Piotruś i ja

Stary 2009-12-02, 18:01   #4614
Sensuel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rybcia2309 Pokaż wiadomość
jak ja bym chciała mieć taką szanse żeby sale sobie wykupić dla mnie i męża. tymczasem u nas w szpitalu to po porodzie leży się nawet na korytarzu z maleństwem, lub za parawanem, bo nie mamy szpitali dostosowanych do jakichkolwiek norm, jak ostatnio leżałam na przedporodowej to w sali dla 4 pacjentek było nas 7 lub 8, ale za to był rarytas bo była łazienka i to też jak zabrali jedną na cesarkę to przyszła salowa po jej torbę i z takim tekstem, ze te ciężarne to więcej rzeczy ze sobą nie mogą zabierać i że jej się kręgosłup nadwyręża, a przecież dziewczynę wyrwali ni z tąd, ni zowąd jak mogła przewidzieć, ze pójdzie na cc. Ja to już bym chciała rodzić, mieć to za sobą, a tak niewiadomo kiedy. Jestem w 35 tyg, za 2 tyg zacznę sprzątać i wieszać firanki, a i przypomnę sobie co to sexsik

Ale masz fajnie.Ja to w 36 już zacznę szaleć z przyspieszeniem,bo już dzidzi nic grozić nie będzie.Mam na myśli wszystkie działania oprócz farmakologii oczywiście .A miałaś jakieś przeciwskazania co do sexu??
Stary 2009-12-02, 18:01   #4615
madzikUK
Rozeznanie

GG do madzikUK

Cytat:
Napisane przez filka2 Pokaż wiadomość

wstawiam fotki kombinezonu i rożka ale kolory w rzeczywistości sa zielone z białym a wyszły inne
sliczny

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
Puchatek jeszcze śpi zaraz idę go budzić...na 17 idziemy do ortopedy...trzymajcie kciuki

Aaaa kołyska już pachnąca czeka na Pysiolinkę
Tylko zafoljuje by się nie kurzyła
Załącznik 2693029
za ortopede, kolyska przecudnopiekna

Cytat:
Zeberka, Ty tam uwazaj, bo znowu na TV

a u mnie nastepujaco: bylam w pracy, ciacho i slodkoci zanioslam, wysciskalam sie, wycalowalam. prezenciku dzis nie dostalam, bo nie wiedzieli co kupic, ale kaske maja zebrana i przesla mi bony do Mothercare, to kupie Niunce co bedzie potrzeba

pozniej odwiedzila mnie mala szatanica- 14 miesiecy dziewuszka i latala po mieszkaniu jak tornado

zaczynam pakowac gramoty do samochodu, ale nie chce mi sie latac po schodach, wiec zrobilam sobie przerwe.

a co do wychodzenia z malenstwem na spacer w zimie, to u nas na szczescie zimy dosc cieple sa, wiec nie powinno byc problemu i malo jest dni z ujemnymi temperaturami
Stary 2009-12-02, 18:04   #4616
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
Wy takie pyszności wcinacie a ja suchary i gotowanego kurczaka

Cytat:
Napisane przez Sensuel;15625662[COLOR=Silver
][/COLOR]
A ja się boję,że przenoszę .Nastawiłam się już na ten 19 luty i kazdy dzień później to będzie dla mnie katorga.Co innego jak zacznie się wcześniej ,ale nie za wcześnie.
Ja mam "zalecone" od TŻ-ta przenosić o jednej dzień by urodzić 21 lutego w jego urodziny
Stary 2009-12-02, 18:05   #4617
zebra666
Zakorzenienie

Madzik już zapomniałam o mojej przygodzie z tv

Youyou widzę, że wiesz co lubię

Stary 2009-12-02, 18:10   #4618
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
youyou widzę, że wiesz co lubię:d:d:d
:d :d :d

Edytowane przez youyou
Czas edycji: 2009-12-02 o 18:13
Stary 2009-12-02, 18:13   #4619
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Za mną mężuś dzwonił, że już mnie nie ma 2,5 godziny i gdzie ja jestem, bo jego fryzjer obcina w 15 minut
Hi hi hi, mój to już się przyzwyczaił, wie że jak idę do fryzjera, lub na jakiekolwiek zakupy, to mnie standardowo nie ma pół dnia
kocurazab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 18:16   #4620
Sensuel
Wtajemniczenie

YouYou...to uda ściskaj ile sił

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości