![]() |
#631 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
To zależy wszystko od miasta. Ja założyłam firmę w 2 godziny, bo w Krakowie co prawda jednego okienka nie ma, ale stanowisko UM do rejestracji w EDG jest 3 metry od GUSu, ten 2 metry od ZUSu i skarbówki, tak więc wszystko naraz i naprawdę szybko i miło. Kasa fiskalna to wiadomo, trzeba gdzieś kupić i złożyć jeszcze do skarbówki zawiadomienie, że będziesz używać kasy od takiego a takiego dnia (to jest potrzebne żeby dostać zwrot tych 90% za kasę). Potem trzeba wysłać do urzędu skarbowego jeszcze takie zawiadomienie po fiskalizacji, ale to wszystko wiedzą panowie od kas.
Blaskcs - no to masz problem. Jakoś nikt inny nie narzeka. Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2009-12-01 o 10:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#632 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale swoja drogą, ostatnio był artykuł w zdaje się gazecie prawnej, że jeśli w tym samym pokoju śpisz i pracujesz, to nie powinno się płacić jak za lokal z dg, tylko normalnie jak za mieszkalny. Aczkolwiek nie daję sobie za to uciąć łebka, bo gazety nie mam pod ręką ![]() ---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- A ja skorzystałam z "jednego okienka" i mogę powiedzieć, że nie polecam ![]() Edytowane przez Aoirghe Czas edycji: 2009-12-02 o 07:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#633 |
Raczkowanie
|
hmm z tym jednym okienkiem to sie zgodze zalezy od miasta , ja jestem jak na razie w trakcie
sprawy papierkowe powierzylam dla biura rachunkowego ok 120zl miesiecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#634 |
Raczkowanie
|
Mam pytanko natury bardzo technicznej
zakładając DG związaną z produkcją i sprzedażą biżu (sztuczne czy z metali szlachetnych) należy prędzej czy później zakupić kasę fiskalną czy macie jakąś sciąge w kwestii tego jakie produkty na tę kasę zaprogramować? czy są jakieś regulacje w tej kwestii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#635 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#636 |
Rozeznanie
|
Ponawiam pytanie jak wygląda firma założona poprzez inkubatory przedsiębiorczości? Jak z kasą fiskalną ? Też można dostać za nią zwrot?
![]() |
#637 |
Raczkowanie
|
O, a mnie powiedziano że nie trzeba tak sie rozdrabniać bo i tak na wszystko jest ten sam Vat 22%. Co więcej przy kolejnej wizycie w US pani mnie rozpoznała i dała mi nawet namiary na jakąś ustawę/rozporządzenie ale juz nie pamietam która to... (z czerwca 2007 chyba to było) W każdym razie tam wyraźnie było napisane że jeśli ta sama stawka Vat to nie trzeba rozdzielać na podkategorie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#638 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te same Panie z kontroli zasugerowały mi, że ja wcale tego wszystkiego nie musze nabijać na kasę, ważne żebym miała tyle pozycji... A co sobie będę nabijać, to one i tak nie są w stanie sprawdzić...
![]() |
![]() |
#639 |
Raczkowanie
|
Witam
W sierpniu skończe 18 lat i chce od razu otworzyć biżuteryjną działalność gospodarczą (internetową oczywiście bo na razie nie dam rady pociągnąć szkoły i jakiegoś sklepiku stacjonarnego) Przeczytałam cały wątek i zrozumiałam to tak : 1.ide do UM rejestruje działalność - mam nadzieje ze w warszawie załatwie to w jednym okienku . 2. Załatwiam kase fiskalną 3 Jak to jest z zusem w przypadku jeśli przez pierwszy rok działalności będe jeszce chodziła normalnie do liceum - Czy nie jestem zwolniona z płacenia zus jako uczeń ?? Dodam że robie biżuterie ze srebra , a doświadczenia mam juz prawie 4 lata . ![]() Z góry dzięki za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ha, to dobre ![]() urzedy tylko pogratulowac ![]() miej duzo kategorii na kasie nie po to zeby uzywac a po to zeby miec- bomba ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#641 |
Raczkowanie
|
Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć ? ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#642 |
Zakorzenienie
|
Martynasuchecka ZUS chyba i tak będziesz płaciła, ale ten obniżony na pierwszą działalność jakieś 300 zł z czymś... Chyba jeszcze jest ta opcja?
![]() |
#643 |
Raczkowanie
|
no cóż myślałam że jakiś cudem mi sie upiecze albo bede płaciłą tylko składke zdrowotna te 30 zł z kawałkiem (tak jak np osoby które pracują na etacie i prowadzą DG ) . Dzięki za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#644 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A jeśli o zus chodzi, to chyba najlepiej na www.zus.pl -jakby nie było info z pierwszej ręki ![]() Edytowane przez poice Czas edycji: 2009-12-03 o 23:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#645 |
Raczkowanie
|
ehh musiałam źle zinterpretować czyjąś wypowiedź , ale nie ważne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#646 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#647 |
Raczkowanie
|
dzięki bardzo mi wszystkie pomogłyście
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#648 |
Rozeznanie
|
Na pewno najpierw musisz złożyć wniosek o dotację. Nie możesz mieć otwartej działalności wcześniej bo dotacji nie dostaniesz. Zastanawiam się jednak czy Ty w ogóle się kwalifikujesz skoro się uczysz. Dotacje może dostać osoba bezrobotna.
![]() |
#649 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, przeczytałam cały wątek i mam pytanie: jeśli powiedzmy założyłabym działalność na szkolenia (bez VATu) i dodała do tego biżuterię (wiadomo, VAT), załatwiła kasę i jej fiskalizację, to czy zobowiązuje mnie to w jakiś sposób do comiesięcznego sprzedawania biżuterii? Prościej: co jeśli w ciągu powiedzmy pół roku mam szkolenia a nie sprzedam żadnych biżutków i nie będę miała paragonów z kasy?
Wiem, że to pytanie może się wydać oczywiste, ale nawet jeśli coś tam wiem, to chciałabym się upewnić. Z góry dziękuję ![]() Edytowane przez sunnyskies Czas edycji: 2009-12-04 o 13:11 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() EDIT: A, sorki, doczytałam, że koleżanka nie ma 18 lat. No to najlepiej poczekać rok, dostać się na studia i heja ![]() Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2009-12-04 o 13:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#651 |
Raczkowanie
|
Czy w każdym programie są obowiązkowe szkolenia , jak to wygląda i ile trwa (tak mniej wiecej ) ?, Dodam ze w momecie zakładania działalności bede nadal w liceum tz. w ostatnij maturalnej klasie .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#653 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#654 |
Raczkowanie
|
Wybaczcie, ze sie wtrace z innym problemem, ale mam pewna zagwozdke.
Kupilam kase - taka jak ma sporo z was - Malucha Bis i w poniedzialek mam ja fiskalizowac. Chcialam jednak troche sobie pocwiczyc "na sucho". Tyle, ze po wlaczeniu pojawia sie: R HASLO -------- Probowalam znalezc w instrukcji co mam zrobic/wpisac, ale jak na razie nic nie znalazlam. Boje sie, ze ja jakos przypadkowo ukatywnie czy cus ![]()
![]() |
#655 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja np. jestem zdziwiona, bo w regulaminie ogólnym 6.2 nie ma np. grupy takiej jak pracujący absolwenci lub studenci przed 35 rokiem życia, no ale jakoś zrobili ten program, w którym ja byłam, właśnie w ramach 6.2, więc pewnie różnie to jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#656 |
Wtajemniczenie
|
Sasilla - chyba standardowe hasło to 30
![]() A kody operacji masz chyba w instrukcji - 1 to jest drukowanie paragonów, 3 - raport dobowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#657 |
Raczkowanie
|
kulkam, bardzo dziekuje.
![]() Ta kasa to chyba to, co mnie przeraza najbardziej, nic z niej nie rozumiem. A instrukcje to im chyba ktos z Microsoftu pisal ![]()
![]() |
#658 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ponawiam pytanie z postu 649
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#659 |
Raczkowanie
|
Jestem w stanie zapłacić zus, kupić kasę, wynająć księgową itd ale chciałabym rozwinąć kwestię zameldowania i miejsca prowadzenia działalności gospodarczej. Zameldowana jestem w moim rodzinnym mieście, ale mieszkam i chciałabym prowadzić działalność gospodarczą w Poznaniu, gdzie wynajmuję mieszkanie. Czy mogę wskazać wynajmowane mieszkanie jako miejsce wykonywania swojej działalności?Z tego co pamiętam, to w umowie zostało zastrzeżone, że mieszkanie może zostać przeznaczone tylko na cele mieszkalne. Udało mi się ustalić, że w przypadku lokali na cele prowadzenia działalności gospodarczej jest naliczany VAT, czego nie ma przy wynajmie na cele mieszkaniowe. Domyślam się, że właściciel mieszkania nie będzie chętny otrzymywać dotychczasowej kwoty za wynajem pomniejszonej o ZUS. A przecież nie zakopię półfarykatów pod blokiem i nie będę brać narzędzi i półfabrykatów do parku, żeby robić biżuterię na ławce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#660 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Biżutki 2010 http://pretty.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=411256 ![]() http://pretty.wizaz.pl/forum/showthr...354928&page=11 Edytowane przez follow me Czas edycji: 2009-12-04 o 19:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.