|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#992 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
|
|
|
|
#993 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzięki za namiary na aukcje. Ja nastawiam się na zakup łóżeczka w sklepie. Widziałam ostatnio takie za 215 zł. Bardzo mi się spodobało i raczej kupimy w sklepie. Boki dłuższe - szczebelki nie takie rurki, a raczej takie mini listewki, kolor coś ala jasna olcha, boki krótsze -ciemny brązowy - całość (taka niby listwa), na tym doklejona żyrafa Bez szuflady, bo raczej schowam pod łóżko ze 2 kartony np z Ikei, 3 poziomy. Bardzo mi się spodobało |
|
|
|
|
#994 |
|
Rozeznanie
|
w czasie kar,ienia, przez pierwsze 4 tygodnie od narodzin nie możemy spozywac następujace produkty, ze względu na wystąpienie kolki i alergii u dzieci:
potrawy tłuste, smażone, pikantne, sztuczne barwniki dodawane do jedzenia, groch fasola, kapusta biała kiszona,, kalafior, grzyby, kiszonki i konserwy cebula czosnek szczypior rzodkiew, owoce kwasne i cytrusowe, truskawki i owoce pestkowe soki z puszek i buetelek czekolada, cukier w duzych iościach, kawa naturalna, mocna herbata, alkohol ostre przyprawy napoje gazowane i zimne |
|
|
|
#995 |
|
Zakorzenienie
|
ja łóżeczko upatrzyłam sobie takie, tylko jeszcze TŻ musi zaakceptować zakup
![]() http://www.allegro.pl/item832105386_...k_posciel.html albo: http://www.allegro.pl/item840150065_...mat_bonus.html takie najprostsze... co sądzicie?
|
#996 |
|
Rozeznanie
|
z tego co możemy jeść to wychodzi że chleb pełnoziarnisty, do pół litra mleka dziennie ( ale uwaznie po spożyciu mleka obserwowac dziecko czy nie wsytąpiła alergia) wędlina tak w małych ilościach najlepiej bez konserwantów, ale to cięzko stwierdzić, absolutny zakaz jedzenia czerwonego mięsa, tylko białe i GOTOWANE!!! owoce najlepiej gotowane, ale nie te z podanej wyżej listy, dopuszcza się soki naturalne z marchwii jabłka....także same widzicie że wachlarz możliwośći nie jest taki wielki, a do tego dodam, że nasi mężczyźni beda musieli nam te posiłki przygotowywać gdyż, my bedziemy zbyt słabe i zmęczone zajmowaniem się dzieckiem
![]() ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- warzywa gotowane, a nie owoce
|
|
|
|
#997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
eee tam... ja bym nie przesadzała i nie panikowala moim zdaniem należy jeść po prostu lekkostrawne rzeczy ( nie tylko marchewka i gotowany kurczak), wykluczyć wszelkie niezdrowe, wzdymające, z konserwantami itd. Nam na SR mówili żeby jeść zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, podobnie jak w ciązy i na bieżąco sprawdzać jak dziecko reaguje
|
|
#998 |
|
Rozeznanie
|
Youyou absolutnie się zgadzam, bo to już lekka przesada, mój TŻ się śmiał, że bedzie miał ułatwione zadanie bo da mi pajde chleba i wode do popicia i to cały mój posiłek
![]() ![]() na pewno jogurty i lekkostrawne potrawy....
|
|
|
|
#999 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W sumie sporo rzeczy kupiłam przez allegro, ale z mebli nic i chyba nadal nie kupię nic z mebelków, bo się lękam
|
|
|
|
|
#1000 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak matki karmia rok czasu to przez rok maja jesc marcheweke i gotowanego cycka? ![]() Nie mozna zjeść nic normalnego? Z czego dziecko ma czerpać wszystkie wartości odżywcze? |
|
|
|
|
#1001 |
|
Zakorzenienie
|
Kasya, Patinka super, że na wizytach w porządku
a gdzieś czytałam, ze sporo maluszków lubi się obrócić bardzo późno więc może jeszcze to uczyni.
|
|
|
|
#1002 |
|
Rozeznanie
|
Hej jestem, dziękuję bardzo za miłe słowa
Trochę mi się poprawił humor, ale zapomniałam wspomnieć o najważniejszym przyczynku : w moim szpitalu( 5 min drogi od domu) jest zakaz odwiedzin, czyli pewnie również nie ma porodów rodzinnych .Strasznie przykre, pamiętam jak Tomek pomagał mi przy poprzednim i teraz ma go nie być ...Nie zacytowało , a nie nadążam za Wam i zapomniałam co miałam napisać, więc tylko ogólnie opiszę:ja teściowej powiedziałam "mamo"( teścia nie mam) już na ślubie, bo bałam się że potem będzie trudniej. Jest taka tradycja to niech ma, choć czasem jak mnie wkurzy to Nam na szkole rodzenia podali listę pokarmów zakazanych, ale nie było tak źle, wszystko z umiarem, unikać wzdymaczy, smażonego, słodyczy itp. Pediatra i położna na patronażowych wizytach zalecały wszystko, bo " z tych diet to się właśnie kolki biorą" Jeżeli chodzi o szczepienia to Agatka dostała tylko te z listy, zazwyczaj na trzy wkłucia. Nie było nigdy reakcji poszczepiennej, nawet rozpacz trwała chwilkę. Dodatkowo wzięliśmy 3 dawki na pneumokoki. Generalnie do tej pory praktycznie nie chorowała, jedynie katar się czepiał. Teraz praktycznie od września non stop syropy, krople i antybiotyki , już sama nie wiem jak jej ulżyć, męczy się a my razem z nią.Uciekam, bo małż chce projekty robić. Dobranoc
|
|
|
|
#1003 |
|
Zakorzenienie
|
Bardotka nie wolno nic wzdymajacego - groch, fasola, kapusta.Zamiast pieczonego tylko mieso gotowane,duszone.Nie wolno tez owocow cytrusowych i truskawego bo sa silnie uczulajace.Tak nam wczoraj mowila neonatolog na SR.Aha nie wolno tez przesadzac z nabialem, bo bialko mleka krowiego przejdzie do naszego mleka i dziecko moze dostac skazy bialkowej.Mozna jesc wedliny, ser zloty, bialy, pozostale owoce, ciasta, pic kawe (lepsza niz mocna herbata).Zamiast smietany uzywac kefiru
|
|
|
|
#1004 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo co do jakości to dlatego wybrałam tylko łóżeczka Drewexu bo to porządna firma i z tego co pamiętam to parę dziewczyn już ma takie łóżeczko..
|
|
#1005 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przy takim wyborze dań, to w ciągu miesiąca będziemy ważyły mniej niż przed ciążą nie warto, skoro po urodzeniu chleb i woda ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
, więc skoro się zdecydowaliście na któreś łóżeczko, to warto kupić
Edytowane przez kocurazab Czas edycji: 2009-12-09 o 22:38 |
||
|
|
|
#1006 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chyba łatwo zjedą ze mnie te kilogramy bo na takiej diecie ja nigdy nie byłam
|
|
|
|
|
#1007 |
|
Zakorzenienie
|
BubiGirl u nas na SR lekarka powiedziala, ze jezeli nie ma bledow przy karmieniu piersi, tzn. dziecko jest dobrze przystawione do piersi, to nie bedzie kolek.
Bardotka z ta dieta to sprawa indywidualna.Wiadomo, ze najbardziej trzeba uwazac na poczatku, a pozniej to tylko obserwowac dziecko i same bedziemy wiedzialy, czy cos z naszej diety mu szkodzi, czy nie Spokojnie - damy rade ![]() Joli glowa do gory - teraz prawie w kazdym szpitalu zakaz odwiedzin i porodow rodzinnych, wiec kazda z nas to czeka
Edytowane przez aldii Czas edycji: 2009-12-09 o 22:46 |
|
|
|
#1008 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i nakłonić do obrotu---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- oj , uciekło mi parę Waszych postów ,do teściów mówię trochę bezosobowo, ale rzadko ich widuję, to nie ma problemu.Rzeczywiście w czasie karminia to chleb i woda, 0 seksu;-), to poprostu klasztor . Dziewczyny , to znaczy ,że można się obżerać! .Jak "stare" macie łożysko ?Bo ja mam dwójeczkę i co mam sie już martwić?
|
|
|
|
|
#1009 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kolka222 jak to przemawiać ciekawe czy to rzeczywiście pomaga spróbować nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
#1010 |
|
Zakorzenienie
|
Kolka 2 w III trymestrze jest jak najbardziej prawidlowa.Martwic sie mozesz zaczac jak bedzie 3
|
|
|
|
#1011 |
|
Zadomowienie
|
przeczytałam was na szybko bo duzo piszecie a ja mało na necie.
jestem u bratowej i własnie obserwuje co ona jada i nie jest tak zle tylko trzeba obserwowac,mały ma miesiac i chyba te z ma skaze białkowa jak starszy brat(ten ma 4lata i chyba własnie mu przechodzi),wiec nie moze nic z mlekiem,serów ,jogurtów itp.kawe 1 pije,ciasto je,zupka brokułowa np dziś tez jadła wiec da sie przezyc. mały taki słodziak,dziś go 1raz przewijałam he he musze sie podszkolić![]() my dziś dostaliśmy mebli cd.........tzn wymiana szafy i konmoda i znów ale sprzedwca bardzo miła babka,mysle ze w sklapie tez tak by sie moglo zdarzyc bo to sie w paczkach odbiera wiec mogloby byc gorzej nawet z reklamacja(bo moglismy my uszkodzic w transporcie).własnie dzis poruszałam temat tych drogich [platnych szczepionek z bratowa i ja chyba nie bede szczepic malej,bo to spory koszt. tak piszecie o tesciowych "mamusiach" a kamyku witaj spowrotem ![]() a z tymi porodami tzn zakazem to niestraszcie bo sie załamie,taka jestem nastawiona ze tż bedzie z nami ![]() dobra lece spać.trzymajcie sie |
|
|
|
#1012 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no i firma mająca dobre opinie. Także się nie zastanawiaj ![]() ---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ---------- A tak w ogóle to dzień dobry brzuszki ![]() Miałam ciężką noc: zero snu, bóle brzucha....... no ale tak to już ma być tydzień przed porodem..... Jak tu być cierpliwą.... ---------- Dopisano o 07:27 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ---------- Cytat:
Ja tylko w zasadzie takie rzeczy jadam, więc luzik
|
|
#1013 |
|
Zakorzenienie
|
Kamyku dobrze,że już w domu i ciśnienie lepsze. dobrze,że napisałaś o miednicy-zapytam się mojego gina jaką ja mam.
Agapee wspaniale, że u Was wszystko OK. Trzymam kciuki żeby mała zaczęła przybierać na wadze. ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Syla fajnie,że wszystko OK. Gosbaj ja się dowiedziałam o spotk. opłatk. bo zadzw. do szkoły i wyszło,że klasa mnie zaprosiła i dyr.zaprosiła na spotkanie. |
|
|
|
#1014 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a że wczoraj jeszcze byliśmy po fochu no to tak wyszło ![]() Z imion podobają mi się magdalenka i Emilka ![]() Cytat:
ale generalnie zaszczepić trzeba tylko jest ból rodzica jak się patrzy na dziecko które płacze po ukłuciu... My bierzemy na pewno szczepionki skojarzone, więc tych ukłuć będzie mniej. Do tego na następnej wizycie u gina muszę poprosić o receptę na Engerix dla Natalki, bo u nas w szpitalu po porodzie szczepią Euvaxem - były z tym różne przypadki, więc my zakupimy swoją szczepionką.Cytat:
Od 1 stycznia urlop macierzyński wynosi 22 tygodnie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja tam właśnie czekam na święta bo to będzie ostatnia okazja co by się najeść Wiadomo, że nie nażrę się jak świnia co by potem nie zdychać przez całą noc, ale spróbować wszystkiego napewno mam zamiar ![]() Cytat:
Cytat:
Także powodzenia ![]() Cytat:
nie jest tak źle Wiadomo, że nie mozna przyprawiać mocno, nic wzdymającego, niektórych owoców, alkoholu, gazowanego... Nam babka powiedziała, że najlepiej wprowadzać sobie jedną nowa rzecz dziennie - wtedy będziemy wiedzieć obserwując dziecko co w razie co mogło zaszkodzić.Wczoraj pogodziłam się z tym moim chłopkiem więc jest wsio ok
|
|
|
#1015 |
|
Zakorzenienie
|
Joli, Kamyczu Witajcie
Agape ucałuj swoją kruszynkę niech ładnie przybiera na wadze i rośnie jakna drozdzach Sorkiiiiii nie będę cytowała bo strasznie dużo wczoraj naskrobałyście...trochę poczytałam ale tego jest tyle ze szok A ja szykuje się na wizytę u gin ...ciekawe jak ta moja szyjka ![]() Trzymajcie kciuki
|
#1016 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za Ciebie, Dzidzię i szyjkę
|
|
#1017 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Kolka o szcepionkach jeszcze nie myślę.
Bubi wielkie dzięki za tą listę! ![]() Brzoskwinka fajnie,że z dzidzią OK.ciekawe kiedy urodzisz? ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Youyou a gdzie Ty pracujesz? ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
nie masz się czym martwić-ja w 30tyg2d miałam 1/2. |
||||
|
|
|
#1018 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Tak się zastanawiam czy dzieci w Danii różnią się od tych w Polsce i czy coś się zmieniło w PL od 3,5 roku??????? Otóż,ja jak rodziłam prawie 3,5 roku temu to na śniadanie po porodzie dostawałam : twarożek ze szczypiorkiem,kanapkę z chleba razowego,albo białego do wyboru z szynką drobiową i pomidorem,serem albo serek do wyboru i zupa mleczna.I herbata z cytryną. Kolacja podobnie wyglądała tylko bez zupy. A na obiad to było mięsko duszone z sosem,ziemniaki i jakaś surówka. A jak podjadałyśmy owoce to nikt nam nic nie mówił,że są pestkowe to nie wolno,że są takie czy owakie. Osobiście uważałam z czekoladą tylko.Jadłam po 1 kostce dziennie i obserwowałam,to samo co do innego zakazanego produktu. Poza tym w TV niedawno słyszałam,że dziecko do 4 tygodni kolki nie miewa,dopiero po 4 tygodniu się wszystko ewentualnie zaczyna. W Danii natomiast położne każą jeść wszystko to co się chce,ale obserwować dziecko jak reaguje na dane produkty. A po porodzie moja koleżanka dostała kawę świeżo parzoną,aby nabrała sił.Także chyba coś tu jest nie tak do końca z tymi produktami??? Być może wszystkie wymienione przez was dziewczyny mają coś w sobie co mogą,ale nie muszą uczulać.Trzeba próbować i nie dać się zwariować.Bez przesady ![]() Z tego co widzę to w PL wszystko jest zakazane w ciąży i po porodzie.Sama to przechodziłam,bo synka rodziłam w Polsce,ale teraz mam porównanie i normalnie ręce mi opadają czasami. Same sobie sprawdzajcie co szkodzi,a co nie waszemu maluszkowi
|
#1019 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry bobry
![]() Cytat:
Malga19 zdecydowanie Magdalenka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
. Może się jeszcze obróci urwisek![]() Cytat:
(tak samo z resztą na panią - trzeba mieć wygląd i pieniądzeCytat:
![]() Cytat:
już zaciśnięte. Czekamy na dobre wieści-------------- Nie mam co pisać ciekawego . Biorę się za naukę, bo później korki (kasa ) i umówiłam się z koleżanką. Więc oby do wieczora.Brzuch mi dalej rośnie, tak mnie boli skóra pod żebrami. Jest taka naciągnięta, że aż dotknąć się nie mogę choć smaruję cały czas.Buziolki
|
||||||
|
|
|
#1020 | ||||
|
Rozeznanie
|
Hej mamuski z rana
jak sie dzis czujemy?? ja mam ostatnio jakiegos dola. 2 dni temu wyszlam na zakupy i rozbeczlam sie na srodku sklepu, bo uswiadomilam sobie, ze za miesiac bede miala dzieciaczka, a moi rodzice nawet go nie zobacza, bo sa daaaaleeeko. i bedziemy takie dwie samotne siedzialy w domku w oczekiwaniu na Tz wracajacego z pracy, smutno mi troche, ze rodzina tak daleko. no i dzis mi sie snilo, ze do Pl chce wracac, co sie u mnie nie zdarza bo zawsze mialam sny, ze wszedzie byle nie Polska. a teraz, ciagnie mnie tam jakos podswiadomie. Cytat:
super, ze wszystko w porzadkuBardotka dla Ciebie tez za wizyte ![]() Cytat:
![]() Cytat:
no i czekamy na fotke brzuszka Cytat:
nie ma go caly dzien, a jak wraca to sam oczekuje obiadu na stole._________________________ ____ Tz wczoraj poinformowal mnie, ze mamy dwie opcje Sylwestra- albo domowka, albo na jakiejs sali. on chyba troche nie zdaje sobie sprawy, ze ja w ciazy jestem. pomijam fakt, ze nie mam wczym isc, to jeszcze do tego nogi zaczely mi puchnac i juz kostek nie widac, wiec nawet nie mam butow, zeby zalozyc na taka impreze. smieje sie, ze jak ja sie pokaze z takimi swinskimi nozkami?? ![]() co do puchniecia, to wy cos robicie, zeby niepuchly? czy po prostu mam sie z tym pogodzic i nic sie nie da zrobic?? no i Pysiamn kciukasy za wizyte
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.

a ile juz dzidzia wazy ?

.
...
, a nie nadążam za Wam i zapomniałam co miałam napisać, więc tylko ogólnie opiszę:
nie warto, skoro po urodzeniu chleb i woda 
ciekawe czy to rzeczywiście pomaga 
gin dzisiaj powiedział, żebym postarała się zmieścić w 20 do porodu
jeszcze się okaże że nie będę mogła w święta jeść bo będę karmić
za Ciebie, Dzidzię i szyjkę