|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: jestem: | |||
| niewierzący/niewierząca |
|
345 | 44,57% |
| wierzący/wierząca |
|
255 | 32,95% |
| wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca |
|
174 | 22,48% |
| Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ateizm..
Cytat:
) Ewolucjonizm też kuleje, jasne, ale póki co nikt na nic sensowniejszego nie wpadł..A co do jakiejś mody na ateizm niby - obciachem jest mentalność "moheru", natomiast żadnej mody na "nie-wiarę" nie zauważyłam. Przeciwnie. Ludzie, którzy otwarcie mówią, że nie wierzą w Boga, wcale nie są tak ochoczo przyjmowani, bo nadal wzbudzają lęk ("to czego można się po nim spodziewać, jak w żadną świętość nie wierzy?"). Można powiedzieć "no nie wierzę w kościół, ale wierzę w Boga po swojemu" to tak, spoko, ale weź się zadeklaruj otwarcie "Nie wierzę w Boga. Wg mnie nie ma czegoś takiego jak "bóg", siła wyższa itd" to sam się przekonasz..
|
|
|
#1382 |
|
Zakorzenienie
|
Owszem, teoria Darwina opiera sie na naukowo popartych FAKTACH. Jesli ktos w to nie wierzy - jego sprawa. Dodatkowo przez 150 lat nikt nie wymyslil niczego trafniejszego.
Dedee zalezy ktory kosciol masz na mysli. Papiez Jan Pawel II uznal teorie Darwina. Tyle ze wg niego to bog kieruje ewolujcą. Edytowane przez aaricia8 Czas edycji: 2009-12-14 o 23:00 |
|
|
|
|
#1383 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Naukowe teorie powstawania zycia to takie same s-f. Cytat:
Owszem, teoria Darwina ma podstawowe dziury i luki jak dotad. No ja mam taka przykra przypadlosc, ze kwestionuje rzeczy, ktore nie sa udowodnione faktami. Przepraszam, a co to za argument? Typu: teoria jest kulawa, ale przyjmymy ja, bo nie ma mniej kulawej ?Wydaje mi sie, ze jestes w bledzie, a wynika to z tego, ze blednie utozsamiasz teorie Darwina z ewolucja.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#1384 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#1386 |
|
Zadomowienie
|
A wiesz co, ja osobiście zauważam ostatnio taką modę u kobiet na mówienie, jak to ciężko im się żyje, jakie to one są dyskryminowane i jak im źle i dorabianie wielkiej martyrologii, i patriarchalizm be i coś, że seksizm, coś im się ubzdurało, że nadają się do czegoś więcej niż stare, dobre KKK, ale na szczęście nie trzeba traktować ich poważnie, bo wiadomo, że to tylko taka moda, albo jęki szantrap, które nie wiedzą gdzie ich miejsce. Zresztą, jedno nie wyklucza drugiego.
To analogiczny sposób myślenia, z popełnieniem tych samych błędów poznawczych. Nie zdziwiłbym się, gdybyś z tym też się zgadzał, bo to takie wygodne dla mężczyzny, tak samo jak wygodna i łatwa do zlekceważenia dla wierzącego (lub) obrońcy Kościoła jest dyskryminacja ateistów.
|
|
#1387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast stwierdzenie o dyskryminacji ateistow to juz z cyklu to ma byc zart, czy ciekawostka dropsa Ergo, popelniles co nieco bledow poznawczych i ocena jest jaka jest
|
|
|
|
|
#1388 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1389 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście, że tak. Kto inny mógłby wymyślić wymiotowanie kałem?
I could surf the earth on a banana peel Edytowane przez rabid Czas edycji: 2009-12-15 o 09:11 |
|
|
|
|
|
#1390 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1391 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, jak sprawa z ateizmem wygląda naprawdę na tzw. Zachodzie, ale wiem, jak w Polsce odbierani są ateiści.. Mnie nikt nie szykanuje za poglądy, bo otaczają mnie ludzie otwarci, tolerancyjni, którzy sami mają dość niestandardowe przekonania (ad. przyjaciół, partnera). Ale na łonie rodziny, w pracy czy wśród "normalnych" znajomych nawet nie poruszam tych tematów. Kiedyś robiłam ten błąd - dziękuję, postoję. To jak z posiadaniem dzieci - nikt matki nie pyta - "a dlaczego zdecydowałaś się na dziecko? Po co ci ono?" Ale zadeklaruj tylko "nie chcę mieć dzieci". Ciągłe tłumaczenie się, jakby robiło się coś złego i nienormalnego jest wk.. Zaraz będziesz mi dowodził, że "a pokaż mi przepis prawny czy inny, który sprawia, że ateiści/kobiety/bezdzietne kobiety/geje/wstaw co chcesz są dyskryminowani czy traktowani w sposób odmienny od reszty?". Wiesz, nie muszę natknąć się na kartkę w drzwiach sklepu "psom i ateistom wstęp wzbroniony" żeby odczuć, że coś jest nie tak.. Że to moje subiektywne odczucie - a co z tego? Każdy człowiek odczuwa subiektywnie - na tym to polega. Tylko że "subiektywne odczucia" mogą być - i często są - konsekwencją obiektywnej postawy wobec otaczającej rzeczywistości i zdarzeń. Twoje odczucia też są subiektywne, a jak to mówią - "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Jak mi facet mówi, że "dyskryminacja czy seksizm wobec kobiet to bzdura, bo on się z tym nie zetknął", to mogę się co najwyżej .. zaśmiać..
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-12-15 o 10:42 |
|
|
|
|
|
#1393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1394 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Lista znalezionych ogniw --> http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...tional_fossils lista ogniw u czlowiekowatych--> http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...lution_fossils. Szukanie zajelo kilka sekund -to tylko lista jak kogos interesuje temat, to wie gdzie szukac najnowszych informacji. Widze ze muszki dalej na topie u ciebie . Badania nad muszkami sa prowadzone aby zrozumiec mechanizy krzyzowania, dziedziczenia, tworzenia sie mutacji czy zmiany w genach. I nie te muszki nie wracaly do punktu wyjscia - co masz na mysli piszac ze wracaly? Gdybys zdawal sobie sprawe ze skali zjawiska to bys wiedzal ze nawet biorac pod uwage krotki okres zyciowy owocowki - takie dowiadczenie w stabilnych warunkach musialo by trwac setki lat. O ciekawe - jakies linki? Poczytamy. Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2009-12-15 o 13:04 |
|
|
|
|
|
#1395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), matura z tegoż przedmiotu i nie zorientowałam się, że ewolucjonizm to lipa.. (Sorry, jeszcze na studiach miałam pewne zagadnienia z biologii..)P.S. A wspomnijmy chociażby stadia rozwoju ludzkiego płodu.. Jasne, ewolucjonizm nie tłumaczy wszystkiego, pewne założenia wydają się mało trafne, albo źle je warunkowaliśmy, natomiast założenie, że nawet jeśli ewolucja to prawda, to wszytko jest dziełem boga/bóstw nie jest faktem naukowym, a kwestią wiary. Chyba, że Wyraczku masz naukowe dowody na to, że jest inaczej, to wal. Nobla masz w kieszeni. (oczywiście nie udowodnię, że tak nie jest - inaczej nie mówilibyśmy o wierze.. )Kiedyś wierzono, że Ziemia jest płaska, Słońce kręci się wokół niej, a ludzie po przeciwnej stronie globu muszą być potworami (i że nie pospadają, jak tam wiszą do góry nogami??). I się okazało, że tak nie jest.. Ale wracając - czy to dowodzi, że Boga nie ma? Nie, ale nie dowodzi też jego istnienia. Jest jakiś guru od kreacjonizmu i on obrazuje to wszystko tak - kiedy darwinista znajdzie zegarek w lesie, to zacznie się zastanawiać "jak i z czego to bydlę wyewoluowało, że doszło do tak złożonej formy?". Kreacjonista natomiast założy, że siła wyższa musiała ten zegarek stworzyć, bo to bez sensu, żeby to wyewoluowało z czegoś. To zbyt skomplikowany mechanizm, aby samo sobie z siebie powstało. Przyznam - wygodne założenie. Tylko mam pytanie - co za idiota majstruje zegarek i zostawia go w środku lasu?
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-12-15 o 13:48 |
|
|
|
|
|
#1396 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Czyli wychodzi na to, ze ateisci wierza, taka wiara jak wierzacy w dany byt transcendentalny w teorie Darwina
W takim razie luz - w koncu wiara ateistow nie jest w zaden sposob gorsza niz kogokolwiek innego Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie rozumiem tez wyciagania przez osoby deklarujace sie jako niewierzace na sile kosciola - gdy stwierdzilem, ze teoria Darwina nie jest udowodniona faktami, to zaraz teksty - kosciol to czy kosciol tamto, niektorzy ateisci sa najbardziej chetni w rozpatrywaniu tego w kontekscie kosciola ![]() Cytat:
Co wcale nie oznacza nieprzyjmowania pewnych rzeczy do wiadomosci itp zachowan. W kontekscie Twojej wypowiedzi fajnie wyglada, ze zrobilas z mojego tekstu, ze uwazam, ze na wizazu jest moda na... pojmowanie swiata No i kto tu nie przyjmuje pewnych rzeczy do wiadomosci ?Cytat:
Cytat:
Widze ze muszki dalej na topie u ciebie . Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
||||||||||
|
|
|
|
#1397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1398 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a propos wikipedii, tak już na marginesie: "Darwin sformułował cztery główne twierdzenia:
Cytat:
Cytat:
A może dlatego, że są 2 podstwowe koncepcje: ewolucjonizm (w tym kluczowa teoria Darwina) i kreacjonizm, który jest nierozerwalnie związany z wiarą w Boga i / lub siły wyższe?Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Zwróć uwagę, że to głownie twoje "obiektywne" wypowiedzi przez wiele osób są traktowane jak atak ..
|
|
|
#1399 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Byla wypowiedz, ze to sa fakty, a wg mnie to nie sa fakty, tylko najszerzej przyjeta teoria, w danym stopniu przebadana naukowo, z danymi zalozeniami, lukami i ograniczeniami. Z jakiegos dziwnego powodu, to oczywiste zdawaloby sie stwierdzenie wywolalo: - odwolanie do kosciola ![]() - pisanie rozmaitych (wg mnie truizmow) i jakies teksty o odrzucaniu ewolucji, stawianie teorii Darwina w rownosci z ewolucja itd. Nie rozumiem po co to i na co. Tak jak moj post o tym, ze uwazam, ze na wizazu jest na cos moda, wywolal nastepujace komentarze: - ze zdarzaja sie zjawiska przeciwstawne - co bylo typowym wyskoczeniem jak filip z konopii - oraz ze zycie to nie wizaz, jakby ktos to kwestionowal Cytat:
Cytat:
Rzekome czeste stanowienie przez niewiare problemu, jest dla mnie wlasnie objawem tej mody. Pewnie, ze takie sytuacje moga sie zdarzyc, ale tutaj nagminnie jest to wyolbrzymiane i jest masa szukania dziury w calym wg mnie. Cytat:
![]() Jako ze zupelnie nie ma to do mnie zastosowania, nie widze takiej potrzeby, za rade dziekuje Cytat:
No wlasnie, o ateizmie, nie pogladach kosciola na x czy y. Cytat:
|||||||
|
|
|
|
#1400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Ja też nie uznaje jako faktów rzeczy, które faktami nie są, a właśnie faktem dla mnie nie jest istnienie Boga takiego, jakim przedstawiają go katolicy. A wierzyć mogę w złote smoki. 3. Na wizażu nie ma żadnej mody. Równie dobrze mogłabym napisać, że na wizażu jest moda na katolicyzm, bo jest tysiąc wątków o tym temacie ... a co do przykładu - nie rozumiem czemu go lekceważysz = wg Ciebie to nie jest dyskryminacja? dyskryminacja człowieka TYLKO ze względu na to, że do kościoła nie chodzi! jest całe mnóstwo takich przypadków, gdzie ludzie dowiadując się, że osoba nie jest wierząca od razu odrzucają ją jako złą, nie chcąc nawet jej poznać. Jeśli to dla Ciebie nie jest dyskryminacja to może opisz mi swoją jej definicję. 4. Jak ktoś już zauważył - wątek ma nazwę ATEIZM, a jeśli rozmawiamy o tym, że czegoś istnieniu przeczymy to chyba normalne jest, że to coś jest również tematem wątku. 5. I właśnie sam sobie odpowiedziałeś. Osobiste odczucia to jedno, a drugie to sztuka słuchania, obserwacji, analizy odczuć innych. Ateiści się czują dyskryminowani i możesz sobie zaprzeczać ile chcesz, bo przecież nie Ciebie to dotyczy i co Ty o tym do cholery możesz wiedzieć? p.s. tylko krowa nie zmienia poglądów. 6. Tutaj to już tak się zakręciłeś, że nie wiem co chciałeś napisać. Jaka moda na jakie pojmowanie? ja tylko zwracam uwagę na to, że niektórzy nie potrafią spojrzeć na sprawę z innej strony niż czubek własnego nosa. 7. Miło, że potrafisz przyuznać się do błędu ![]() 8. Co to są "ateistyczne bożki"? I co my tu wywlekamy? myślałam, że to rzeczowa dyskusja na argumenty ![]() 9. Jeszcze pyszniejszą anegdotką jest to, że świat powstał w 7 dni ![]() Uf. |
|
|
|
|
|
#1401 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
; nie widze tez sensu porownania jednego z drugim, bo z punktu widzenia KK chocby nie wykluczaja sie.Cytat:
Aha, bo Ty tak uwazasz i juz Oczywiscie, ze na wizazu sa mniejsze i wieksze trendy, mody itd., o ile mozna sie spierac o dane konkretne mody, to samo zaprzeczanie wystepowaniu czegos takiego na duzym forum jest wg mnie absurdalne. Cytat:
Mozesz sobie uwazac, ze na wizazu jest moda na cokolwiek, przynajmniej dopoki nie uwazasz, ze na wizazu zadnych mod nie ma, bo sie jedno z drugim wyklucza. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Oczywiscie w mojej ocenie. p.s a co ma piernik do wiatraka? Bo znowuz nijak to pasuje do tego o czym pisalem. Cytat:
No coz, w swietle tego, ze to bylo dawno temu i zrodla nie przytocze, coz innego zrobic. Np ta nieszczesna teoria Darwina, czy poglad o powstaniu zycia ot tak sobie z ogranicznej zupy. Bozki przez to, ze sa uznawane za stan faktyczny. Cytat:
O dziwo osobom, ktorym Biblia nie pasuje brak jakiegokolwiek przyjmowania abstrakcji i alegorii, wszystko jest toczka w toczke, jak jest napisane 7 dni, to sie musi rownac 168 godzin.
||||||||
|
|
|
|
#1402 | |||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
przynajmniej wg mnie.Napisałam skrótowo, przepraszam, że niektórzy nie rozumieją. Na wizażu wg mnie nie ma mody na ateizm. Cytat:
Przepraszam, zapomniałam, że przy Wyraku każde słowo jest na świeczniku. Pisząc "tysiąc" miałam na myśli "mnóstwo" Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Rozumiem, że jeśli poczujesz się przez kogoś obrażony, a wg tej osoby, która to zrobiła tak nie było, to liczy się tylko ocena tej osoby? Więc wyobraź sobie, że ateiści bardzo często czują się obrażani przez katolików. Ale tym drugim oczywiście ciężko to zauważyć ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
podejrzewam, że niektórych temat mógłby zainteresować. Ale jak wolisz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Hmm jak dla mnie to jest na temat, jeśli kościół faktycznie przyjmuje taką ewentualność jest to dość istotna informacja w tej dyskusji. Przynajmniej jak dla mnie ma to sens. Cytat:
wyobraź sobie, że czasem sobie żartuję. To był właśnie taki moment
|
|||||||||||||
|
|
|
|
#1403 |
|
Zakorzenienie
|
Wyrak, tak się zapętlasz, że aż smutno to się czyta.
A co do tego, że nie ma dyskryminacji ateistów bo jej nie widzisz to powiem Ci, że głodnych dzieci w Afryce również nie ma. Nie widzę ich z nad talerza z obiadem. Czyli ich nie ma? |
|
|
|
|
#1404 |
|
Zakorzenienie
|
Tak - na wizażu jest moda na nieudane związki - tyyle tu tych wątków. Wstyd napisać, że komuś dobrze
![]() Wyrak, tak nawiasem - masz rację - teoria ewolucji Darwina to nie jest "teoria" a potwierdzenie faktu.. Chyba, że swoje informacje zaczerpnąłeś z książeczki "Czy Darwin miał rację" Georg Sim Johnston - to gratuluję..Ciekawe o czym można pisać w wątku o ateizmie? O wierze, o kościele?? Nieee.. To tak jakby w wątku o anarchizmie ktoś się czepnął, że porównujemy go do różnych ustrojów, stylów rządzenia państwem itd. Anarchia jako oderwany konstrukt filozoficzno-polityczny bez kontekstu społecznego czy jakiegokolwiek innego, bez analizy porównawczej. Tia.. No ale to tylko szczególik mały tak na koniec.
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-12-15 o 19:54 |
|
|
|
|
#1405 |
|
Zakorzenienie
|
co to za "nowomoda" co takie kontrowersje budzi??
wyluzujcie bo sie spinacie strasznie
|
|
#1406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1407 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem agnostyczką. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić istoty wyższej, która miałaby tym wszystkim kierować a co do tego stworzyć. Jeśli jednak stworzyła i w dodatku tym kieruje (?!) to zrobiła niezły bajzel, a my - ludzie - jesteśmy w moim odczuciu wielką pomyłką ewolucji ;]
Polecam na youtubie wpisać sobie pana George'a Carlina. Świetny facet- komik, szkoda, że już nie żyje .
|
|
|
#1408 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mądrość w ogóle wyklucza ateizm.. "Jestem Bogiem - uświadom to sobie. Ty też jesteś Bogiem, tylko wyobraź to sobie.." - pod tym się podpiszę
|
|
|
#1410 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bzdury, nic takiego nie twierdzilem ![]() Cytat:
? Cytat:
Rzekome czeste stanowienie przez niewiare problemu, jest dla mnie wlasnie objawem tej mody. Pewnie, ze takie sytuacje moga sie zdarzyc, ale tutaj nagminnie jest to wyolbrzymiane i jest masa szukania dziury w calym wg mnie. Cytat:
Ja w przeciwienstwie do niektorych nie przebieram sie w szatki obiektywizmu, bezstronnosci, wyraznie mowie, kiedy cos jest moja opinia i nie dorabiam sobie martyrologii. Jako ze polemika ze mna jest prowadzona o rzeczach nie majacych zwiazku z moimi wypowiedziami, takich wlasnie luznych uwagach to sie zastanawiam o co kaman. Pewnie ze mozna, tylko po co Cytat:
Cytat:
[citation needed] [citation needed] Badz uprzejma przytoczyc moje wypowiedzi, ktore powyzsze usprawiedliwiaja. Cytat:
Cytat:
Nie znam ksiazki o ktorej wspominasz. Cytat:
Ciach bajera z mojej strony na razie.
|||||||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

? Ja tylko mowie, ze zgodnie z nazwa jest teoria.
) Ewolucjonizm też kuleje, jasne, ale póki co nikt na nic sensowniejszego nie wpadł..

Naukowe teorie powstawania zycia to takie same s-f.
?
Ergo, popelniles co nieco bledow poznawczych i ocena jest jaka jest 

Nie wiem, jak sprawa z ateizmem wygląda naprawdę na tzw. Zachodzie, ale wiem, jak w Polsce odbierani są ateiści.. Mnie nikt nie szykanuje za poglądy, bo otaczają mnie ludzie otwarci, tolerancyjni, którzy sami mają dość niestandardowe przekonania (ad. przyjaciół, partnera). Ale na łonie rodziny, w pracy czy wśród "normalnych" znajomych nawet nie poruszam tych tematów. Kiedyś robiłam ten błąd - dziękuję, postoję. To jak z posiadaniem dzieci - nikt matki nie pyta - "a dlaczego zdecydowałaś się na dziecko? Po co ci ono?" Ale zadeklaruj tylko "nie chcę mieć dzieci". Ciągłe tłumaczenie się, jakby robiło się coś złego i nienormalnego jest wk.. Zaraz będziesz mi dowodził, że "a pokaż mi przepis prawny czy inny, który sprawia, że ateiści/kobiety/bezdzietne kobiety/geje/wstaw co chcesz są dyskryminowani czy traktowani w sposób odmienny od reszty?". Wiesz, nie muszę natknąć się na kartkę w drzwiach sklepu "psom i ateistom wstęp wzbroniony" żeby odczuć, że coś jest nie tak.. Że to moje subiektywne odczucie - a co z tego? Każdy człowiek odczuwa subiektywnie - na tym to polega. Tylko że "subiektywne odczucia" mogą być - i często są - konsekwencją obiektywnej postawy wobec otaczającej rzeczywistości i zdarzeń. Twoje odczucia też są subiektywne, a jak to mówią - "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Jak mi facet mówi, że "dyskryminacja czy seksizm wobec kobiet to bzdura, bo on się z tym nie zetknął", to mogę się co najwyżej .. zaśmiać..
.
Oczywiscie w mojej ocenie.
przynajmniej wg mnie.
.