Ateizm.. - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: jestem:
niewierzący/niewierząca 345 44,57%
wierzący/wierząca 255 32,95%
wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca 174 22,48%
Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-14, 20:27   #1381
Deede
Zakorzenienie

Dot.: Ateizm..

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Nie, to nie sa fakty, tylko teoria.

A kto mowi, ze nie jest uzanwana przez Kosciol ? Ja tylko mowie, ze zgodnie z nazwa jest teoria.
Z tego co wiem, to wg kościoła nie ewolucjonizm a kreacjonizm jest słuszną "teorią". Tylko o ile ewolucjonizm jest podparty faktami (ewolucjonizm to nie tylko stworzenie człowieka, przypominam), o tyle idea "jest siła wyższa i ona zrobiła jakiś "myk" i powstali ludzie" jest czysto... Hm, no to takie s-f w zestawieniu z nauką (a jak było, to nie wiemy i kiedyś się dowiemy..) Ewolucjonizm też kuleje, jasne, ale póki co nikt na nic sensowniejszego nie wpadł..
A co do jakiejś mody na ateizm niby - obciachem jest mentalność "moheru", natomiast żadnej mody na "nie-wiarę" nie zauważyłam. Przeciwnie. Ludzie, którzy otwarcie mówią, że nie wierzą w Boga, wcale nie są tak ochoczo przyjmowani, bo nadal wzbudzają lęk ("to czego można się po nim spodziewać, jak w żadną świętość nie wierzy?"). Można powiedzieć "no nie wierzę w kościół, ale wierzę w Boga po swojemu" to tak, spoko, ale weź się zadeklaruj otwarcie "Nie wierzę w Boga. Wg mnie nie ma czegoś takiego jak "bóg", siła wyższa itd" to sam się przekonasz..

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 22:57   #1382
aaricia8
Zakorzenienie

Owszem, teoria Darwina opiera sie na naukowo popartych FAKTACH. Jesli ktos w to nie wierzy - jego sprawa. Dodatkowo przez 150 lat nikt nie wymyslil niczego trafniejszego.
Dedee zalezy ktory kosciol masz na mysli. Papiez Jan Pawel II uznal teorie Darwina. Tyle ze wg niego to bog kieruje ewolujcą.

Edytowane przez aaricia8
Czas edycji: 2009-12-14 o 23:00
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 23:31   #1383
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to wg kościoła nie ewolucjonizm a kreacjonizm jest słuszną "teorią".
Wg kosciola jedno z drugim nie jest sprzeczne zdaje sie.

Cytat:
Tylko o ile ewolucjonizm jest podparty faktami (ewolucjonizm
to nie tylko stworzenie człowieka, przypominam), o tyle idea "jest siła wyższa i ona zrobiła jakiś "myk" i powstali ludzie" jest czysto... Hm, no to takie s-f w zestawieniu z nauką (a jak było, to nie wiemy i kiedyś się dowiemy..) Ewolucjonizm też kuleje, jasne, ale póki co nikt na nic sensowniejszego nie wpadł..
Naukowe teorie powstawania zycia to takie same s-f.

Cytat:
A co do jakiejś mody na ateizm niby - obciachem jest mentalność "moheru", natomiast żadnej mody na "nie-wiarę" nie zauważyłam. Przeciwnie. Ludzie, którzy otwarcie mówią, że nie wierzą w Boga, wcale nie są tak ochoczo przyjmowani, bo nadal wzbudzają lęk ("to czego można się po nim spodziewać, jak w żadną świętość nie wierzy?"). Można powiedzieć "no nie wierzę w kościół, ale wierzę w Boga po swojemu" to tak, spoko, ale weź się zadeklaruj otwarcie "Nie wierzę w Boga. Wg mnie nie ma czegoś takiego jak "bóg", siła wyższa itd" to sam się przekonasz..
Ja tam osobiscie na wizazu widze mode, na mowienie, ze jest sie ateista i jak to ciezko sie ateistom zyje i jacy sa dyskryminowani i przesladowani i dorabianie wielkiej martyrologii.

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Owszem, teoria Darwina opiera sie na naukowo popartych FAKTACH.
Owszem, teoria Darwina ma podstawowe dziury i luki jak dotad.

Cytat:
Jesli ktos w to nie wierzy - jego sprawa.
No ja mam taka przykra przypadlosc, ze kwestionuje rzeczy, ktore nie sa udowodnione faktami.

Cytat:
Dodatkowo przez 150 lat nikt nie wymyslil niczego trafniejszego.
Przepraszam, a co to za argument? Typu: teoria jest kulawa, ale przyjmymy ja, bo nie ma mniej kulawej ?

Cytat:
Dedee zalezy ktory kosciol masz na mysli. Papiez Jan Pawel II uznal teorie Darwina. Tyle ze wg niego to bog kieruje ewolujcą.
Wydaje mi sie, ze jestes w bledzie, a wynika to z tego, ze blednie utozsamiasz teorie Darwina z ewolucja.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 00:02   #1384
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Ja tam osobiscie na wizazu widze mode, na mowienie, ze jest sie ateista i jak to ciezko sie ateistom zyje i jacy sa dyskryminowani i przesladowani i dorabianie wielkiej martyrologii.
Tak, Wyrak, jest pełna tolerancja, a pojawiające się tu co jakiś czas tego typu wątki, to tylko przejaw tej mody, albo młodzieńczy bunt gówniarzy, którzy nie wiedzą gdzie ich miejsce.
rabid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 00:16   #1385
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Tak, Wyrak, jest pełna tolerancja, a pojawiające się tu co jakiś czas tego typu wątki, to tylko przejaw tej mody, albo młodzieńczy bunt gówniarzy, którzy nie wiedzą gdzie ich miejsce.
Rabid, a czy jedno wyklucza drugie ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-12-15, 01:14   #1386
rabid
Zadomowienie

A wiesz co, ja osobiście zauważam ostatnio taką modę u kobiet na mówienie, jak to ciężko im się żyje, jakie to one są dyskryminowane i jak im źle i dorabianie wielkiej martyrologii, i patriarchalizm be i coś, że seksizm, coś im się ubzdurało, że nadają się do czegoś więcej niż stare, dobre KKK, ale na szczęście nie trzeba traktować ich poważnie, bo wiadomo, że to tylko taka moda, albo jęki szantrap, które nie wiedzą gdzie ich miejsce. Zresztą, jedno nie wyklucza drugiego.

To analogiczny sposób myślenia, z popełnieniem tych samych błędów poznawczych. Nie zdziwiłbym się, gdybyś z tym też się zgadzał, bo to takie wygodne dla mężczyzny, tak samo jak wygodna i łatwa do zlekceważenia dla wierzącego (lub) obrońcy Kościoła jest dyskryminacja ateistów.
Stary 2009-12-15, 02:30   #1387
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A wiesz co, ja osobiście zauważam ostatnio taką modę u kobiet na mówienie, jak to ciężko im się żyje, jakie to one są dyskryminowane i jak im źle i dorabianie wielkiej martyrologii, i patriarchalizm be i coś, że seksizm, coś im się ubzdurało, że nadają się do czegoś więcej niż stare, dobre KKK, ale na szczęście nie trzeba traktować ich poważnie, bo wiadomo, że to tylko taka moda, albo jęki szantrap, które nie wiedzą gdzie ich miejsce. Zresztą, jedno nie wyklucza drugiego.

To analogiczny sposób myślenia, z popełnieniem tych samych błędów poznawczych. Nie zdziwiłbym się, gdybyś z tym też się zgadzał, bo to takie wygodne dla mężczyzny, tak samo jak wygodna i łatwa do zlekceważenia dla wierzącego (lub) obrońcy Kościoła jest dyskryminacja ateistów.
Nie uwazam tego sposobu myslenia za analogiczny.

Natomiast stwierdzenie o dyskryminacji ateistow to juz z cyklu to ma byc zart, czy ciekawostka dropsa Ergo, popelniles co nieco bledow poznawczych i ocena jest jaka jest

Stary 2009-12-15, 08:50   #1388
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
No ja mam taka przykra przypadlosc, ze kwestionuje rzeczy, ktore nie sa udowodnione faktami.
A istnienie Boga jest udowodnione faktami? ;-)
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 09:05   #1389
rabid
Zadomowienie

Cytat:

Natomiast stwierdzenie o dyskryminacji ateistow to juz z cyklu to ma byc zart, czy ciekawostka dropsa Ergo, popelniles co nieco bledow poznawczych i ocena jest jaka jest
Nie, to, że kolejna oburzona matka każe córce rzucić chłopaka, bo nie chodzi do kościoła, a tacy to, parafrazując, upadli na dno i nie mogą być dobrymi ludźmi, bo komuś kto odchodzi od Boga nigdy nic w życiu nie wychodzi, nie ma nic wspólnego z dyskryminacją. To tylko opiekuńczość.

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Oczywiście, że tak. Kto inny mógłby wymyślić wymiotowanie kałem?

Edytowane przez rabid
Czas edycji: 2009-12-15 o 09:11
rabid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 09:49   #1390
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
chciałam zadać identyczne pytanie ;-)
Stary 2009-12-15, 10:39   #1391
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
chciałam zadać identyczne pytanie ;-)
Hehe swoją drogą ciekawe zjawisko. Katolicy lubią kwestionować wszystko, co nie udowodnione naukowo OPRÓCZ ich religii ...
Stary 2009-12-15, 10:40   #1392
Deede
Zakorzenienie

Cytat:

Wyrak, ja cię teraz zszokuję, ale w końcu ktoś musi to powiedzieć - prawdziwe życie jest poza Wizażem.. Nie wiem, jak sprawa z ateizmem wygląda naprawdę na tzw. Zachodzie, ale wiem, jak w Polsce odbierani są ateiści.. Mnie nikt nie szykanuje za poglądy, bo otaczają mnie ludzie otwarci, tolerancyjni, którzy sami mają dość niestandardowe przekonania (ad. przyjaciół, partnera). Ale na łonie rodziny, w pracy czy wśród "normalnych" znajomych nawet nie poruszam tych tematów. Kiedyś robiłam ten błąd - dziękuję, postoję. To jak z posiadaniem dzieci - nikt matki nie pyta - "a dlaczego zdecydowałaś się na dziecko? Po co ci ono?" Ale zadeklaruj tylko "nie chcę mieć dzieci". Ciągłe tłumaczenie się, jakby robiło się coś złego i nienormalnego jest wk.. Zaraz będziesz mi dowodził, że "a pokaż mi przepis prawny czy inny, który sprawia, że ateiści/kobiety/bezdzietne kobiety/geje/wstaw co chcesz są dyskryminowani czy traktowani w sposób odmienny od reszty?". Wiesz, nie muszę natknąć się na kartkę w drzwiach sklepu "psom i ateistom wstęp wzbroniony" żeby odczuć, że coś jest nie tak.. Że to moje subiektywne odczucie - a co z tego? Każdy człowiek odczuwa subiektywnie - na tym to polega. Tylko że "subiektywne odczucia" mogą być - i często są - konsekwencją obiektywnej postawy wobec otaczającej rzeczywistości i zdarzeń. Twoje odczucia też są subiektywne, a jak to mówią - "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Jak mi facet mówi, że "dyskryminacja czy seksizm wobec kobiet to bzdura, bo on się z tym nie zetknął", to mogę się co najwyżej .. zaśmiać..

Edytowane przez Deede
Czas edycji: 2009-12-15 o 10:42
Stary 2009-12-15, 10:46   #1393
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Wyrak, ja cię teraz zszokuję, ale w końcu ktoś musi to powiedzieć - prawdziwe życie jest poza Wizażem.. Nie wiem, jak sprawa z ateizmem wygląda naprawdę na tzw. Zachodzie, ale wiem, jak w Polsce odbierani są ateiści.. Mnie nikt nie szykanuje za poglądy, bo otaczają mnie ludzie otwarci, tolerancyjni, którzy sami mają dość niestandardowe przekonania (ad. przyjaciół, partnera). Ale na łonie rodziny, w pracy czy wśród "normalnych" znajomych nawet nie poruszam tych tematów. Kiedyś robiłam ten błąd - dziękuję, postoję. To jak z posiadaniem dzieci - nikt matki nie pyta - "a dlaczego zdecydowałaś się na dziecko? Po co ci ono?" Ale zadeklaruj tylko "nie chcę mieć dzieci". Ciągłe tłumaczenie się, jakby robiło się coś złego i nienormalnego jest wk.. Zaraz będziesz mi dowodził, że "a pokarz mi przepis prawny czy inny, który sprawia, że ateiści/kobiety/bezdzietne kobiety/geje/wstaw co chcesz są dyskryminowani czy traktowani w sposób odmienny od reszty?". Wiesz, nie muszę natknąć się na kartkę w drzwiach sklepu "psom i ateistom wstęp wzbroniony" żeby odczuć, że coś jest nie tak.. Że to moje subiektywne odczucie - a co z tego? Każdy człowiek odczuwa subiektywnie - na tym to polega. Tylko że "subiektywne odczucia" mogą być - i często są - konsekwencją obiektywnej postawy wobec otaczającej rzeczywistości i zdarzeń. Twoje odczucia też są subiektywne, a jak to mówią - "punk widzenia zależy od punktu siedzenia". Jak mi facet mówi, że "dyskryminacja czy seksizm wobec kobiet to bzdura, bo on się z tym nie zetknął", to mogę się co najwyżej .. zaśmiać..
Szkoda pisać. Niektórzy po prostu mają wybitny talent do pojmowania świata wyłącznie według swoich subiektywnych odczuć. U Wyraka widzę niestety taki objaw.
Stary 2009-12-15, 12:53   #1394
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Przechodzenie jednego gatunku w drugi. Tj. mamy czlekoksztaltne malpy i ludzi pierwotnych, ale brakuje ogniw posrednich. Podobnie, brakuje tej ryby, ktora wyszla na lad itd.

Chocby na muszkach owocowych - zyja bardzo krotko, wiec mozna robic na nich badania do woli, w krotkim czasie przechodzi wiele pokolen. Takie badania zdaje sie juz byly (czytalem o tym lata temu, wiec zrodlem nie rzuce) i muszki ewoluowaly, ewoluowaly... az wrocily do punktu wyjscia; wg teorii Darwina, powinien z nich wyewoluowac nowy gatunek, nieprawdaz?
Jednego czego brakuje to twojej wiedzy. Gdybys mial pojecie o temacie to bys wiedzial ze nie ma 'tej ryby ktora wyszla na lad', natomiast sa formy pomiedzy rybami, plazami a innymi wymarlymi gatunkami. I te formy sa sukcesywnie odnajdywane.

Lista znalezionych ogniw --> http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...tional_fossils

lista ogniw u czlowiekowatych--> http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...lution_fossils.

Szukanie zajelo kilka sekund -to tylko lista jak kogos interesuje temat, to wie gdzie szukac najnowszych informacji.

Widze ze muszki dalej na topie u ciebie . Mozesz mi podac ktory uniwerstytet czy osrodek badawczy probowal stworzyc nowy gatunek muszek? Chetnie poczytam .

Badania nad muszkami sa prowadzone aby zrozumiec mechanizy krzyzowania, dziedziczenia, tworzenia sie mutacji czy zmiany w genach.
I nie te muszki nie wracaly do punktu wyjscia - co masz na mysli piszac ze wracaly?
Gdybys zdawal sobie sprawe ze skali zjawiska to bys wiedzal ze nawet biorac pod uwage krotki okres zyciowy owocowki - takie dowiadczenie w stabilnych warunkach musialo by trwac setki lat.

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
A wiesz, ze tylko 1% gatunków swiata da się sklasyfikować wedle tej teorii?
To jest tylko teoria, za jakiś czas można ją obalić .
O ciekawe - jakies linki? Poczytamy.

Edytowane przez lorelei
Czas edycji: 2009-12-15 o 13:04
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 13:45   #1395
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
Jednego czego brakuje to twojej wiedzy. Gdybys mial pojecie o temacie to bys wiedzial ze nie ma 'tej ryby ktora wyszla na lad', natomiast sa formy pomiedzy rybami, plazami a innymi wymarlymi gatunkami. I te formy sa sukcesywnie odnajdywane.

Lista znalezionych ogniw --> http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...tional_fossils

lista ogniw u czlowiekowatych--> http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...lution_fossils.

Szukanie zajelo kilka sekund -to tylko lista jak kogos interesuje temat, to wie gdzie szukac najnowszych informacji.

Widze ze muszki dalej na topie u ciebie . Mozesz mi podac ktory uniwerstytet czy osrodek badawczy probowal stworzyc nowy gatunek muszek? Chetnie poczytam .

Badania nad muszkami sa prowadzone aby zrozumiec mechanizy krzyzowania, dziedziczenia, tworzenia sie mutacji czy zmiany w genach.
I nie te muszki nie wracaly do punktu wyjscia - co masz na mysli piszac ze wracaly?
Gdybys zdawal sobie sprawe ze skali zjawiska to bys wiedzal ze nawet biorac pod uwage krotki okres zyciowy owocowki - takie dowiadczenie w stabilnych warunkach musialo by trwac setki lat.

O ciekawe - jakies linki? Poczytamy.
8 lat rycia biologii (nie to, co teraz jest..), matura z tegoż przedmiotu i nie zorientowałam się, że ewolucjonizm to lipa.. (Sorry, jeszcze na studiach miałam pewne zagadnienia z biologii..)
P.S. A wspomnijmy chociażby stadia rozwoju ludzkiego płodu..

Jasne, ewolucjonizm nie tłumaczy wszystkiego, pewne założenia wydają się mało trafne, albo źle je warunkowaliśmy, natomiast założenie, że nawet jeśli ewolucja to prawda, to wszytko jest dziełem boga/bóstw nie jest faktem naukowym, a kwestią wiary. Chyba, że Wyraczku masz naukowe dowody na to, że jest inaczej, to wal. Nobla masz w kieszeni.
(oczywiście nie udowodnię, że tak nie jest - inaczej nie mówilibyśmy o wierze..)
Kiedyś wierzono, że Ziemia jest płaska, Słońce kręci się wokół niej, a ludzie po przeciwnej stronie globu muszą być potworami (i że nie pospadają, jak tam wiszą do góry nogami??). I się okazało, że tak nie jest..
Ale wracając - czy to dowodzi, że Boga nie ma? Nie, ale nie dowodzi też jego istnienia.

Jest jakiś guru od kreacjonizmu i on obrazuje to wszystko tak - kiedy darwinista znajdzie zegarek w lesie, to zacznie się zastanawiać "jak i z czego to bydlę wyewoluowało, że doszło do tak złożonej formy?". Kreacjonista natomiast założy, że siła wyższa musiała ten zegarek stworzyć, bo to bez sensu, żeby to wyewoluowało z czegoś. To zbyt skomplikowany mechanizm, aby samo sobie z siebie powstało. Przyznam - wygodne założenie. Tylko mam pytanie - co za idiota majstruje zegarek i zostawia go w środku lasu?

Edytowane przez Deede
Czas edycji: 2009-12-15 o 13:48
Stary 2009-12-15, 14:50   #1396
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli wychodzi na to, ze ateisci wierza, taka wiara jak wierzacy w dany byt transcendentalny w teorie Darwina W takim razie luz - w koncu wiara ateistow nie jest w zaden sposob gorsza niz kogokolwiek innego

Cytat:
Nie, to, że kolejna oburzona matka każe córce rzucić chłopaka, bo nie chodzi do kościoła, a tacy to, parafrazując, upadli na dno i nie mogą być dobrymi ludźmi, bo komuś kto odchodzi od Boga nigdy nic w życiu nie wychodzi, nie ma nic wspólnego z dyskryminacją. To tylko opiekuńczość.
Mozesz jeszcze wyjasnic, jak to sie ma do tego co ja napisalem? Bo wyskoczyles z tym jak filip z konopii, jakby to mialo zwiazek z tym co napisalem, badz tym bardziej to wykluczalo

Cytat:
Hehe swoją drogą ciekawe zjawisko. Katolicy lubią kwestionować wszystko, co nie udowodnione naukowo OPRÓCZ ich religii ...
Co w tym ciekawego, badz dziwnego, ze nie uznaje jako faktow rzeczy ktore faktami nie sa, a do tego wierze badz nie w cos?

Cytat:
Wyrak, ja cię teraz zszokuję, ale w końcu ktoś musi to powiedzieć - prawdziwe życie jest poza Wizażem..
Dlatego wyraznie pisze, ze na wizazu jest taka moda. W odpowiedzi na co dostaje przyklad, jak to jakiejs wierzacej osobie nie podoba sie niewierzacy misiaczek corki, no litosci

Nie rozumiem tez wyciagania przez osoby deklarujace sie jako niewierzace na sile kosciola - gdy stwierdzilem, ze teoria Darwina nie jest udowodniona faktami, to zaraz teksty - kosciol to czy kosciol tamto, niektorzy ateisci sa najbardziej chetni w rozpatrywaniu tego w kontekscie kosciola

Cytat:
Szkoda pisać. Niektórzy po prostu mają wybitny talent do pojmowania świata wyłącznie według swoich subiektywnych odczuć. U Wyraka widzę niestety taki objaw.
Jeszcze powiedz mi, jak ktos ma pojmowac swiat inaczej niz wedlug wlasnych odczuc, bo to jest oczywiste Co wcale nie oznacza nieprzyjmowania pewnych rzeczy do wiadomosci itp zachowan.

W kontekscie Twojej wypowiedzi fajnie wyglada, ze zrobilas z mojego tekstu, ze uwazam, ze na wizazu jest moda na... pojmowanie swiata No i kto tu nie przyjmuje pewnych rzeczy do wiadomosci ?

Cytat:
Co nie zmienia faktu istnienia luk w teorii.

Cytat:

lista ogniw u czlowiekowatych--> http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_human_evolution_f ossils.

Jak znajdziesz jakies wiarygodne a nie wikipedie, to wklej. Jesli chcesz, to nawet pisz ile czasu zajelo Ci szukanie tego.

Cytat:
Juz pisalem, ze zrodla nie przytocze; ba, na tyle dawno o tym czytalem, ze moglem cos pomerdac.

Cytat:
8 lat rycia biologii (nie to, co teraz jest..), matura z tegoż przedmiotu i nie zorientowałam się, że ewolucjonizm to lipa.. (Sorry, jeszcze na studiach miałam pewne zagadnienia z biologii..)
P.S. A wspomnijmy chociażby stadia rozwoju ludzkiego płodu..
Bzdury jakies. Dlatego stawiasz znak rownosci pomiedzy teoria Darwina a ewolucjonizmem?

Cytat:
Jasne, ewolucjonizm nie tłumaczy wszystkiego, pewne założenia wydają się mało trafne, albo źle je warunkowaliśmy, natomiast założenie, że nawet jeśli ewolucja to prawda, to wszytko jest dziełem boga/bóstw nie jest faktem naukowym, a kwestią wiary. Chyba, że Wyraczku masz naukowe dowody na to, że jest inaczej, to wal. Nobla masz w kieszeni.
(oczywiście nie udowodnię, że tak nie jest - inaczej nie mówilibyśmy o wierze..)
Oczywiscie, ze to kwestia wiary, ja tylko nie rozumiem, po co Ty i inne osoby to wywlekacie. Bo to conajmniej dziwne, ze na stwierdzenie o tym, ze pewne rzeczy sa niewytlumaczone, zalozenia malo trafne, ktos musi wyciagac kosciol i wiare, jakby to byl atak na ateistyczne bozki.

Cytat:
Jest jakiś guru od kreacjonizmu i on obrazuje to wszystko tak - kiedy darwinista znajdzie zegarek w lesie, to zacznie się zastanawiać "jak i z czego to bydlę wyewoluowało, że doszło do tak złożonej formy?". Kreacjonista natomiast założy, że siła wyższa musiała ten zegarek stworzyć, bo to bez sensu, żeby to wyewoluowało z czegoś. To zbyt skomplikowany mechanizm, aby samo sobie z siebie powstało. Przyznam - wygodne założenie. Tylko mam pytanie - co za idiota majstruje zegarek i zostawia go w środku lasu?
Pyszna anegdotka, ale nie zmienia faktu, ze zalozenie, ze zycie ot tak sobie powstalo z pierwotnej zupy, jest zalozeniem i tyle.

Stary 2009-12-15, 15:07   #1397
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Co nie zmienia faktu istnienia luk w teorii.

Jak znajdziesz jakies wiarygodne a nie wikipedie, to wklej. Jesli chcesz, to nawet pisz ile czasu zajelo Ci szukanie tego.

my też chętnie poczytamy,ale jak zawsze chowasz się za kimś
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 16:24   #1398
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli wychodzi na to, ze ateisci wierza, taka wiara jak wierzacy w dany byt transcendentalny w teorie Darwina W takim razie luz - w koncu wiara ateistow nie jest w zaden sposob gorsza niz kogokolwiek innego
Wiara w to, że bóg-bogowie są lub ich nie ma, nie jest do wartościowania "lepszy - gorszy" itd., bo nikt nikomu niczego nie udowodni. A teoria Darwina ma jednak podstawy naukowe i sama leży u podstaw współczesnego ewolucjonizmu. No i mamy coś takiego jak neodarwinizm.. Owszem, teoria Darwina jak i w ogóle ewolucja może nie przeczyć istnieniu Boga i wg ciebie kościół nic do niej nie ma. Tylko mi odp. na pytanie, dlaczego w USA (a teraz zaczyna się i w Europie) w wielu szkołach toczy się walka ewolucjonizm (w tym teoria Darwina) kontra kreacjonizm? Wierzący rodzice "nie życzą" sobie, aby w szkołach uczono m.in. teorii Darwina, ewolucjonizm w ogóle jest be i domagają się nauki kreacjonizmu. I powstają prywatne szkoły, w których uczy się tylko kreacjonizmu. Niech sobie ludzie wierzą w co chcą, ale to tak jakby ktoś nie uznawał genetyki i "nie życzył sobie", żeby jego dziecko się tego uczyło. To albo ewolucjonizm jest sprzeczny z wiarą w Boga albo nie..

a propos wikipedii, tak już na marginesie:

"Darwin sformułował cztery główne twierdzenia:
  • świat istot żywych jest zmienny
  • proces zmian jest ciągły i stopniowy
  • wszystkie gatunki są ze sobą spokrewnione
  • zmiany ewolucyjne są wynikiem doboru naturalnego
Dwie pierwsze tezy zostały (po fali nie-merytorycznych dyskusji) przyjęte jeszcze za życia Darwina. Niezbitych dowodów na potwierdzenie trzeciej dostarczyła dopiero biologia molekularna. Teza czwarta zyskała potwierdzenie dzięki badaniom ekologicznym i biogeograficznym."

Cytat:
Dlatego wyraznie pisze, ze na wizazu jest taka moda. W odpowiedzi na co dostaje przyklad, jak to jakiejs wierzacej osobie nie podoba sie niewierzacy misiaczek corki, no litosci
Szczerze - nie zauważyłam nawet tutaj tej mody. A że niewiara może stanowić problem i jak widać często stanowi, to ludzie zakładają takie a nie inne wątki. "Moda na ateizm" (nawet tylko na wizażu) to twoja interpretacja. Wg mnie NADinterpretacja.

Cytat:
Nie rozumiem tez wyciagania przez osoby deklarujace sie jako niewierzace na sile kosciola - gdy stwierdzilem, ze teoria Darwina nie jest udowodniona faktami, to zaraz teksty - kosciol to czy kosciol tamto, niektorzy ateisci sa najbardziej chetni w rozpatrywaniu tego w kontekscie kosciola
Może dlatego, że to wątek o ateizmie, który jest jakby w kontrze do teizmu?? A może dlatego, że są 2 podstwowe koncepcje: ewolucjonizm (w tym kluczowa teoria Darwina) i kreacjonizm, który jest nierozerwalnie związany z wiarą w Boga i / lub siły wyższe?

Cytat:
Jeszcze powiedz mi, jak ktos ma pojmowac swiat inaczej niz wedlug wlasnych odczuc, bo to jest oczywiste Co wcale nie oznacza nieprzyjmowania pewnych rzeczy do wiadomosci itp zachowan.
Z całym szacunkiem - wydrukuj i powieś sobie nad łóżkiem..

Cytat:
Bzdury jakies. Dlatego stawiasz znak rownosci pomiedzy teoria Darwina a ewolucjonizmem?
Dlaczego tak twierdzisz? Ale pomijając - teoria Darwina dotycząca powstawania i ewoluowania gatunków jest najbardziej znana i można uznać ją za podstawę. Ewolucjonizm, darwinizm, neodarwinizm - zwał jak zwał - nie prowadzimy debaty naukowej. Rzucisz hasło "Darwin" i każdy wie, o czym mówimy.

Cytat:
Oczywiscie, ze to kwestia wiary, ja tylko nie rozumiem, po co Ty i inne osoby to wywlekacie. Bo to conajmniej dziwne, ze na stwierdzenie o tym, ze pewne rzeczy sa niewytlumaczone, zalozenia malo trafne, ktos musi wyciagac kosciol i wiare, jakby to byl atak na ateistyczne bozki.
Na Boga.. Toż to wątek o ateizmie..

Zwróć uwagę, że to głownie twoje "obiektywne" wypowiedzi przez wiele osób są traktowane jak atak ..

Stary 2009-12-15, 16:53   #1399
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Wiara w to, że bóg-bogowie są lub ich nie ma, nie jest do wartościowania "lepszy - gorszy" itd., bo nikt nikomu niczego nie udowodni.
Pewnie.

Cytat:
A teoria Darwina ma jednak podstawy naukowe i sama leży u podstaw współczesnego ewolucjonizmu. No i mamy coś takiego jak neodarwinizm..
Deede, zaczyna mnie meczyc udowadnianie, ze nie jestem wielbladem

Byla wypowiedz, ze to sa fakty, a wg mnie to nie sa fakty, tylko najszerzej przyjeta teoria, w danym stopniu przebadana naukowo, z danymi zalozeniami, lukami i ograniczeniami. Z jakiegos dziwnego powodu, to oczywiste zdawaloby sie stwierdzenie wywolalo:
- odwolanie do kosciola
- pisanie rozmaitych (wg mnie truizmow) i jakies teksty o odrzucaniu ewolucji, stawianie teorii Darwina w rownosci z ewolucja itd. Nie rozumiem po co to i na co.

Tak jak moj post o tym, ze uwazam, ze na wizazu jest na cos moda, wywolal nastepujace komentarze:
- ze zdarzaja sie zjawiska przeciwstawne - co bylo typowym wyskoczeniem jak filip z konopii
- oraz ze zycie to nie wizaz, jakby ktos to kwestionowal

Cytat:
Owszem, teoria Darwina jak i w ogóle ewolucja może nie przeczyć istnieniu Boga i wg ciebie kościół nic do niej nie ma. Tylko mi odp. na pytanie, dlaczego w USA (a teraz zaczyna się i w Europie) w wielu szkołach toczy się walka ewolucjonizm (w tym teoria Darwina) kontra kreacjonizm? Wierzący rodzice "nie życzą" sobie, aby w szkołach uczono m.in. teorii Darwina, ewolucjonizm w ogóle jest be i domagają się nauki kreacjonizmu. I powstają prywatne szkoły, w których uczy się tylko kreacjonizmu. Niech sobie ludzie wierzą w co chcą, ale to tak jakby ktoś nie uznawał genetyki i "nie życzył sobie", żeby jego dziecko się tego uczyło. To albo ewolucjonizm jest sprzeczny z wiarą w Boga albo nie..
Nie obchodzi mnie to (przynajmniej na ta chwile), nie o tym dyskutowalem, nie wiem po co ktos w ogole ten temat wyciagal, niech sobie ktos dyskutuje na ten temat jesli chce, a wg mnie ta dysputa ma sie do moich stwierdzen jak piesc do nosa.

Cytat:
Szczerze - nie zauważyłam nawet tutaj tej mody. A że niewiara może stanowić problem i jak widać często stanowi, to ludzie zakładają takie a nie inne wątki. "Moda na ateizm" (nawet tylko na wizażu) to twoja interpretacja. Wg mnie NADinterpretacja.
Ty nie zauwazylas i Ty uwazasz ze to nadinterpretacja, kazde z nas ma prawo do swoich obserwacji i opinii.

Rzekome czeste stanowienie przez niewiare problemu, jest dla mnie wlasnie objawem tej mody. Pewnie, ze takie sytuacje moga sie zdarzyc, ale tutaj nagminnie jest to wyolbrzymiane i jest masa szukania dziury w calym wg mnie.

Cytat:
Może dlatego, że to wątek o ateizmie, który jest jakby w kontrze do teizmu?? A może dlatego, że są 2 podstwowe koncepcje: ewolucjonizm (w tym kluczowa teoria Darwina) i kreacjonizm, który jest nierozerwalnie związany z wiarą w Boga i / lub siły wyższe?
No i? To, ze ateizm jest przeciwny teizmowi (przyjmujac to zalozenie), ma oznaczac, ze ktos bedzie naciagal stan faktyczny przez wlasne przekonania

Cytat:
Z całym szacunkiem - wydrukuj i powieś sobie nad łóżkiem..
Jako ze zupelnie nie ma to do mnie zastosowania, nie widze takiej potrzeby, za rade dziekuje

Cytat:
Dlaczego tak twierdzisz? Ale pomijając - teoria Darwina dotycząca powstawania i ewoluowania gatunków jest najbardziej znana i można uznać ją za podstawę. Ewolucjonizm, darwinizm, neodarwinizm - zwał jak zwał - nie prowadzimy debaty naukowej. Rzucisz hasło "Darwin" i każdy wie, o czym mówimy.
Dalej nie rozumiem, po co ktos przytacza argument o zerowej sile, ze cos jest najbardziej znane, jakby popularnosc teorii naukowych byla wyznacznikim ich prawdziwosci.

Cytat:
Na Boga.. Toż to wątek o ateizmie..
No wlasnie, o ateizmie, nie pogladach kosciola na x czy y.

Cytat:
Zwróć uwagę, że to głownie twoje "obiektywne" wypowiedzi przez wiele osób są traktowane jak atak ..
Cytat:
Ba, oprocz zwrocenia uwagi na to, zwrocilem tez, ze ludzie odpisuja na niewiadomo co, ale raczej nie moje posty (pisalem o tym wyzej).

Stary 2009-12-15, 17:37   #1400
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:

Co w tym ciekawego, badz dziwnego, ze nie uznaje jako faktow rzeczy ktore faktami nie sa, a do tego wierze badz nie w cos?

W kontekscie Twojej wypowiedzi fajnie wyglada, ze zrobilas z mojego tekstu, ze uwazam, ze na wizazu jest moda na... pojmowanie swiata No i kto tu nie przyjmuje pewnych rzeczy do wiadomosci ?

Juz pisalem, ze zrodla nie przytocze; ba, na tyle dawno o tym czytalem, ze moglem cos pomerdac.

Pyszna anegdotka, ale nie zmienia faktu, ze zalozenie, ze zycie ot tak sobie powstalo z pierwotnej zupy, jest zalozeniem i tyle.
1. Żadna wiara nie jest gorsza, tak samo wiara w teorię ewolucji nie jest gorsza od Twojej wiary. Tym bardziej, że teoria ewolucji jednak jakieś podstawy ma, a wiara w Boga ?
2. Ja też nie uznaje jako faktów rzeczy, które faktami nie są, a właśnie faktem dla mnie nie jest istnienie Boga takiego, jakim przedstawiają go katolicy. A wierzyć mogę w złote smoki.
3. Na wizażu nie ma żadnej mody. Równie dobrze mogłabym napisać, że na wizażu jest moda na katolicyzm, bo jest tysiąc wątków o tym temacie ... a co do przykładu - nie rozumiem czemu go lekceważysz = wg Ciebie to nie jest dyskryminacja? dyskryminacja człowieka TYLKO ze względu na to, że do kościoła nie chodzi! jest całe mnóstwo takich przypadków, gdzie ludzie dowiadując się, że osoba nie jest wierząca od razu odrzucają ją jako złą, nie chcąc nawet jej poznać. Jeśli to dla Ciebie nie jest dyskryminacja to może opisz mi swoją jej definicję.
4. Jak ktoś już zauważył - wątek ma nazwę ATEIZM, a jeśli rozmawiamy o tym, że czegoś istnieniu przeczymy to chyba normalne jest, że to coś jest również tematem wątku.
5. I właśnie sam sobie odpowiedziałeś. Osobiste odczucia to jedno, a drugie to sztuka słuchania, obserwacji, analizy odczuć innych. Ateiści się czują dyskryminowani i możesz sobie zaprzeczać ile chcesz, bo przecież nie Ciebie to dotyczy i co Ty o tym do cholery możesz wiedzieć?
p.s. tylko krowa nie zmienia poglądów.
6. Tutaj to już tak się zakręciłeś, że nie wiem co chciałeś napisać. Jaka moda na jakie pojmowanie? ja tylko zwracam uwagę na to, że niektórzy nie potrafią spojrzeć na sprawę z innej strony niż czubek własnego nosa.
7. Miło, że potrafisz przyuznać się do błędu
8. Co to są "ateistyczne bożki"? I co my tu wywlekamy? myślałam, że to rzeczowa dyskusja na argumenty
9. Jeszcze pyszniejszą anegdotką jest to, że świat powstał w 7 dni

Uf.
Stary 2009-12-15, 18:13   #1401
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
1. Żadna wiara nie jest gorsza, tak samo wiara w teorię ewolucji nie jest gorsza od Twojej wiary. Tym bardziej, że teoria ewolucji jednak jakieś podstawy ma, a wiara w Boga ?
Ja wcale tego nie neguje, niech kazdy sobie wierzy w co chce Chodzilo mi tylko o, ze to nie sa fakty, co wyzej przyznajesz jak rozumiem ; nie widze tez sensu porownania jednego z drugim, bo z punktu widzenia KK chocby nie wykluczaja sie.

Cytat:
2. Ja też nie uznaje jako faktów rzeczy, które faktami nie są, a właśnie faktem dla mnie nie jest istnienie Boga takiego, jakim przedstawiają go katolicy. A wierzyć mogę w złote smoki.
A wierz sobie i nawet w latajacego potwora spaghetti itd. Gdyby istnienie Boga bylo potwierdzone, nie byloby mowy o wierze w ogole.

Cytat:
3. Na wizażu nie ma żadnej mody.
Aha, bo Ty tak uwazasz i juz

Oczywiscie, ze na wizazu sa mniejsze i wieksze trendy, mody itd., o ile mozna sie spierac o dane konkretne mody, to samo zaprzeczanie wystepowaniu czegos takiego na duzym forum jest wg mnie absurdalne.

Cytat:
Równie dobrze mogłabym napisać, że na wizażu jest moda na katolicyzm, bo jest tysiąc wątków o tym temacie ...
Tysiac? Tak o sobie rzucasz liczbami na wiatr?

Mozesz sobie uwazac, ze na wizazu jest moda na cokolwiek, przynajmniej dopoki nie uwazasz, ze na wizazu zadnych mod nie ma, bo sie jedno z drugim wyklucza.

Cytat:
a co do przykładu - nie rozumiem czemu go lekceważysz = wg Ciebie to nie jest dyskryminacja? dyskryminacja człowieka TYLKO ze względu na to, że do kościoła nie chodzi! jest całe mnóstwo takich przypadków, gdzie ludzie dowiadując się, że osoba nie jest wierząca od razu odrzucają ją jako złą, nie chcąc nawet jej poznać. Jeśli to dla Ciebie nie jest dyskryminacja to może opisz mi swoją jej definicję.
Ja go wcale nie lekcewaze. Po prostu, nie ma to bezposredniego zwiazku z moja wypowiedzia i uwazam za bezsensowne zestawianie jednego z drugim w tym kontekscie.

Cytat:
4. Jak ktoś już zauważył - wątek ma nazwę ATEIZM, a jeśli rozmawiamy o tym, że czegoś istnieniu przeczymy to chyba normalne jest, że to coś jest również tematem wątku.
Tyle, ze ja Boga do tej dyskusji nie mieszalem, tylko kilka osob odpowiadajac na to, co chcialo zobaczyc w moim poscie, a czego tam nie bylo. Nie bardzo rozumiem, czemu ma sluzyc ten punkt w kontekscie moich wypowiedzi w obecnej dyskusji

Cytat:
5. I właśnie sam sobie odpowiedziałeś. Osobiste odczucia to jedno, a drugie to sztuka słuchania, obserwacji, analizy odczuć innych. Ateiści się czują dyskryminowani i możesz sobie zaprzeczać ile chcesz, bo przecież nie Ciebie to dotyczy i co Ty o tym do cholery możesz wiedzieć?
No wlasnie, osobiste odczucia tych osob to jedno, a stan faktyczny drugie Oczywiscie w mojej ocenie.

Cytat:
p.s. tylko krowa nie zmienia poglądów.
p.s a co ma piernik do wiatraka? Bo znowuz nijak to pasuje do tego o czym pisalem.

Cytat:
6. Tutaj to już tak się zakręciłeś, że nie wiem co chciałeś napisać. Jaka moda na jakie pojmowanie? ja tylko zwracam uwagę na to, że niektórzy nie potrafią spojrzeć na sprawę z innej strony niż czubek własnego nosa.
Nie ja sie zakrecilem, uwazam, ze wszystko jasno pisze, tylko o dziwo niektorzy dopatruja sie tam niewiadomo czego.

Cytat:
7. Miło, że potrafisz przyuznać się do błędu
No coz, w swietle tego, ze to bylo dawno temu i zrodla nie przytocze, coz innego zrobic.

Cytat:
8. Co to są "ateistyczne bożki"?
Np ta nieszczesna teoria Darwina, czy poglad o powstaniu zycia ot tak sobie z ogranicznej zupy. Bozki przez to, ze sa uznawane za stan faktyczny.

Cytat:
I co my tu wywlekamy? myślałam, że to rzeczowa dyskusja na argumenty
Wg mnie absolutnie nie jest to rzeczowa dyskusja na argumenty, w momencie gdy ja stwierdzam, ze teoria Darwina to nie fakty, a ktos wyciaga zdanie kosciola na ten temat itp.

Cytat:
9. Jeszcze pyszniejszą anegdotką jest to, że świat powstał w 7 dni

Uf.
O dziwo osobom, ktorym Biblia nie pasuje brak jakiegokolwiek przyjmowania abstrakcji i alegorii, wszystko jest toczka w toczke, jak jest napisane 7 dni, to sie musi rownac 168 godzin.

Stary 2009-12-15, 18:33   #1402
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Ja wcale tego nie neguje, niech kazdy sobie wierzy w co chce Chodzilo mi tylko o, ze to nie sa fakty, co wyzej przyznajesz jak rozumiem ; nie widze tez sensu porownania jednego z drugim, bo z punktu widzenia KK chocby nie wykluczaja sie.
No więc ja sobie wierzę w teorię ewolucji. I już. Bo mam więcej przesłanek, że ona jest prawdziwa, niż że prawdziwy jest Bóg katolicki. To Ty na siłę udawadniasz, że teoria ewolucji jest be.

Cytat:
A wierz sobie i nawet w latajacego potwora spaghetti itd. Gdyby istnienie Boga bylo potwierdzone, nie byloby mowy o wierze w ogole.
j.w., ale teoria ewlolucji ma chyba większą szansę na potwierdzenie przynajmniej wg mnie.

Cytat:
Aha, bo Ty tak uwazasz i juz
Napisałam skrótowo, przepraszam, że niektórzy nie rozumieją. Na wizażu wg mnie nie ma mody na ateizm.

Cytat:
Oczywiscie, ze na wizazu sa mniejsze i wieksze trendy, mody itd., o ile mozna sie spierac o dane konkretne mody, to samo zaprzeczanie wystepowaniu czegos takiego na duzym forum jest wg mnie absurdalne.
j.w. Oczywiście są większe i mniejsze mody, ja mody na ateizm nie widzę.

Cytat:
Tysiac? Tak o sobie rzucasz liczbami na wiatr?
Przepraszam, zapomniałam, że przy Wyraku każde słowo jest na świeczniku. Pisząc "tysiąc" miałam na myśli "mnóstwo"

Cytat:
Mozesz sobie uwazac, ze na wizazu jest moda na cokolwiek, przynajmniej dopoki nie uwazasz, ze na wizazu zadnych mod nie ma, bo sie jedno z drugim wyklucza.
j.w. chyba się już jasno wyraziłam

Cytat:
Ja go wcale nie lekcewaze. Po prostu, nie ma to bezposredniego zwiazku z moja wypowiedzia i uwazam za bezsensowne zestawianie jednego z drugim w tym kontekscie.
Ma. Ty twierdzisz, że ateiści nie są dyskryminowani. Więc dostałeś przykład, że są.

Cytat:
Tyle, ze ja Boga do tej dyskusji nie mieszalem, tylko kilka osob odpowiadajac na to, co chcialo zobaczyc w moim poscie, a czego tam nie bylo. Nie bardzo rozumiem, czemu ma sluzyc ten punkt w kontekscie moich wypowiedzi w obecnej dyskusji
Ale jakbyś nie zauważył od samego początku Bóg jest mieszany w tą dyskusję, a przede wszystkim jest dyskusja, czy on w ogóle istnieje (nazwa wątku). Nie rozumiem oburzenia.

Cytat:
No wlasnie, osobiste odczucia tych osob to jedno, a stan faktyczny drugie Oczywiscie w mojej ocenie.
Oczywiście stan faktyczny jest taki, jak Wyrak oceni
Rozumiem, że jeśli poczujesz się przez kogoś obrażony, a wg tej osoby, która to zrobiła tak nie było, to liczy się tylko ocena tej osoby? Więc wyobraź sobie, że ateiści bardzo często czują się obrażani przez katolików. Ale tym drugim oczywiście ciężko to zauważyć

Cytat:
p.s a co ma piernik do wiatraka? Bo znowuz nijak to pasuje do tego o czym pisalem.
Taka moja luźna uwaga. Nie można?

Cytat:
Nie ja sie zakrecilem, uwazam, ze wszystko jasno pisze, tylko o dziwo niektorzy dopatruja sie tam niewiadomo czego.
Ja się niczego nie dopatrywałam, bo zwyczajnie tego zdania nie zrozumiałam. Próbowałam, widać nie wyszło

Cytat:
No coz, w swietle tego, ze to bylo dawno temu i zrodla nie przytocze, coz innego zrobic.
Można jeszcze poszukać podejrzewam, że niektórych temat mógłby zainteresować. Ale jak wolisz

Cytat:
Np ta nieszczesna teoria Darwina, czy poglad o powstaniu zycia ot tak sobie z ogranicznej zupy. Bozki przez to, ze sa uznawane za stan faktyczny.
Hmmm ... wg Twojej teorii więc bożkami jest cała masa teorii w świecie nauki, nawet w matematyce są takie kwiatki, które nie są do końca udowodnione, ale przyjmuje się, że tak jest, bo wszystko na to wskazuje

Cytat:
Wg mnie absolutnie nie jest to rzeczowa dyskusja na argumenty, w momencie gdy ja stwierdzam, ze teoria Darwina to nie fakty, a ktos wyciaga zdanie kosciola na ten temat itp.
[/QUOTE]

Hmm jak dla mnie to jest na temat, jeśli kościół faktycznie przyjmuje taką ewentualność jest to dość istotna informacja w tej dyskusji. Przynajmniej jak dla mnie ma to sens.

Cytat:
O dziwo osobom, ktorym Biblia nie pasuje brak jakiegokolwiek przyjmowania abstrakcji i alegorii, wszystko jest toczka w toczke, jak jest napisane 7 dni, to sie musi rownac 168 godzin.
Hehe wyobraź sobie, że czasem sobie żartuję. To był właśnie taki moment
Stary 2009-12-15, 18:38   #1403
aaricia8
Zakorzenienie

Wyrak, tak się zapętlasz, że aż smutno to się czyta.

A co do tego, że nie ma dyskryminacji ateistów bo jej nie widzisz to powiem Ci, że głodnych dzieci w Afryce również nie ma. Nie widzę ich z nad talerza z obiadem. Czyli ich nie ma?
Stary 2009-12-15, 19:50   #1404
Deede
Zakorzenienie

Tak - na wizażu jest moda na nieudane związki - tyyle tu tych wątków. Wstyd napisać, że komuś dobrze

Wyrak, tak nawiasem - masz rację - teoria ewolucji Darwina to nie jest "teoria" a potwierdzenie faktu.. Chyba, że swoje informacje zaczerpnąłeś z książeczki "Czy Darwin miał rację" Georg Sim Johnston - to gratuluję..

Ciekawe o czym można pisać w wątku o ateizmie? O wierze, o kościele?? Nieee.. To tak jakby w wątku o anarchizmie ktoś się czepnął, że porównujemy go do różnych ustrojów, stylów rządzenia państwem itd. Anarchia jako oderwany konstrukt filozoficzno-polityczny bez kontekstu społecznego czy jakiegokolwiek innego, bez analizy porównawczej. Tia.. No ale to tylko szczególik mały tak na koniec.

Edytowane przez Deede
Czas edycji: 2009-12-15 o 19:54
Stary 2009-12-15, 20:01   #1405
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

co to za "nowomoda" co takie kontrowersje budzi??

wyluzujcie bo sie spinacie strasznie

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 20:04   #1406
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniko 23 Pokaż wiadomość

Temat jako taki mnie wcale nie spina, bo niby czemu..?

Stary 2009-12-15, 20:04   #1407
mel89
Zakorzenienie

Jestem agnostyczką. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić istoty wyższej, która miałaby tym wszystkim kierować a co do tego stworzyć. Jeśli jednak stworzyła i w dodatku tym kieruje (?!) to zrobiła niezły bajzel, a my - ludzie - jesteśmy w moim odczuciu wielką pomyłką ewolucji ;]

Polecam na youtubie wpisać sobie pana George'a Carlina. Świetny facet- komik, szkoda, że już nie żyje .
Stary 2009-12-15, 20:07   #1408
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez aniko 23 Pokaż wiadomość

No właśnie sama chciałabym wiedzieć co to za moda, o której ja nic nie wiem ah ten mój brak spostrzegawczości
Stary 2009-12-15, 20:24   #1409
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie sama chciałabym wiedzieć co to za moda, o której ja nic nie wiem ah ten mój brak spostrzegawczości
Może chodzi o to, że dla niektórych samo przyznanie się do bycia ateistą jest "uleganiem głupiej modzie". No bo jak - widziałaś mądrego ateistę "z przekonania"? Mądrość w ogóle wyklucza ateizm..

"Jestem Bogiem - uświadom to sobie. Ty też jesteś Bogiem, tylko wyobraź to sobie.." - pod tym się podpiszę

Stary 2009-12-15, 20:41   #1410
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
No więc ja sobie wierzę w teorię ewolucji. I już. Bo mam więcej przesłanek, że ona jest prawdziwa, niż że prawdziwy jest Bóg katolicki.
Skoro dla Ciebie to kwestia wiary, to luz, nie wnikam

Cytat:
To Ty na siłę udawadniasz, że teoria ewolucji jest be.
Bzdury, nic takiego nie twierdzilem

Cytat:
Przepraszam, zapomniałam, że przy Wyraku każde słowo jest na świeczniku. Pisząc "tysiąc" miałam na myśli "mnóstwo"
A nie wpadalas na to, ze 7 dni w Biblii moglo oznaczac jakis okres czasu ?

Cytat:
Ma. Ty twierdzisz, że ateiści nie są dyskryminowani. Więc dostałeś przykład, że są.
Znowuz bzdura, nic takiego nie stwierdzilem, wrecz przeciwnie:
Rzekome czeste stanowienie przez niewiare problemu, jest dla mnie wlasnie objawem tej mody. Pewnie, ze takie sytuacje moga sie zdarzyc, ale tutaj nagminnie jest to wyolbrzymiane i jest masa szukania dziury w calym wg mnie.

Cytat:
Ale jakbyś nie zauważył od samego początku Bóg jest mieszany w tą dyskusję, a przede wszystkim jest dyskusja, czy on w ogóle istnieje (nazwa wątku). Nie rozumiem oburzenia.
Zauwazylem, stwierdzam po prostu, ze to jest bez sensu. Pisze - teoria Darwina to nie fakty, w odpowiedzi slysze - istnienie Boga jest niepotwierdzone, kosciol uwaza to czy tamto na temat stworzenia swiata. No 0 zwiazku.

Cytat:
Oczywiście stan faktyczny jest taki, jak Wyrak oceni
Ja w przeciwienstwie do niektorych nie przebieram sie w szatki obiektywizmu, bezstronnosci, wyraznie mowie, kiedy cos jest moja opinia i nie dorabiam sobie martyrologii.

Cytat:
Taka moja luźna uwaga. Nie można?
Jako ze polemika ze mna jest prowadzona o rzeczach nie majacych zwiazku z moimi wypowiedziami, takich wlasnie luznych uwagach to sie zastanawiam o co kaman. Pewnie ze mozna, tylko po co ?

Cytat:
Hmmm ... wg Twojej teorii więc bożkami jest cała masa teorii w świecie nauki, nawet w matematyce są takie kwiatki, które nie są do końca udowodnione, ale przyjmuje się, że tak jest, bo wszystko na to wskazuje
Jesli to jest na zasadzie - wierze w dane twierdzenie matematyczne, bo mi pasuje do swiatopogladu, to i owszem, taki bozek wychodzi.

Cytat:
Hmm jak dla mnie to jest na temat, jeśli kościół faktycznie przyjmuje taką ewentualność jest to dość istotna informacja w tej dyskusji. Przynajmniej jak dla mnie ma to sens.
Luz, skoro dla Ciebie to takie wazne, co o tym sadzi kosciol, to niech bedzie.

Cytat:
Wyrak, tak się zapętlasz, że aż smutno to się czyta.
[citation needed]

Cytat:
A co do tego, że nie ma dyskryminacji ateistów bo jej nie widzisz
[citation needed]

Badz uprzejma przytoczyc moje wypowiedzi, ktore powyzsze usprawiedliwiaja.

Cytat:
Tak - na wizażu jest moda na nieudane związki - tyyle tu tych wątków. Wstyd napisać, że komuś dobrze
Oj, sama dobrze wiesz, ze na intymnie jest masa durnowatych mod

Cytat:
Wyrak, tak nawiasem - masz rację - teoria ewolucji Darwina to nie jest "teoria" a potwierdzenie faktu.. Chyba, że swoje informacje zaczerpnąłeś z książeczki "Czy Darwin miał rację" Georg Sim Johnston - to gratuluję..
Jest teoria.

Nie znam ksiazki o ktorej wspominasz.

Cytat:
Ciekawe o czym można pisać w wątku o ateizmie? O wierze, o kościele?? Nieee.. To tak jakby w wątku o anarchizmie ktoś się czepnął, że porównujemy go do różnych ustrojów, stylów rządzenia państwem itd. Anarchia jako oderwany konstrukt filozoficzno-polityczny bez kontekstu społecznego czy jakiegokolwiek innego, bez analizy porównawczej. Tia.. No ale to tylko szczególik mały tak na koniec.
W kontekscie moich wypowiedzi pisanie o kosciele nie ma wg mnie sensu.

Ciach bajera z mojej strony na razie.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości