|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: jestem: | |||
| niewierzący/niewierząca |
|
345 | 44,57% |
| wierzący/wierząca |
|
255 | 32,95% |
| wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca |
|
174 | 22,48% |
| Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 |
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Ateizm..
Puenta.... i kto tak się "stara" aby ośmieszać wiarę? Wspaniali, grzeczni, kulturalni i zawsze mili ateiści.
|
|
|
#1502 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1503 | |
|
Zakorzenienie
|
No jakby na to nie patrzeć, to tak to wychodzi..
![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
|
|
|
#1504 |
|
Zakorzenienie
|
Eva ID - a ty się czujesz taka lepsza? Zamiast zażegnać wszystko chrześcijańskim pokojem i 'odwrócić się na brak kultury' jeszcze dolewasz oliwy do ognia.
|
|
|
#1505 |
|
Rozeznanie
|
eva najlepiej jak nam wytlumaczysz kiedy powstala biblia , ile razy byla przekladana, w czyich rekach byla przez tysiace lat, dlaczego mowi sie o tym ze Bog jest sprawiedliwy a tego na swiecie nie widac. I dlaczego katolicy gloszac ze sa katolikami uprawiaja seks przed slubem?
|
|
|
|
|
#1506 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie, od strony merytorycznej tekst ma beznadziejne bledy - przyklad - czlowiek nie zostal stworzony wg Biblii z grzechem pierworodnym, tylko wolna wola i zgrzeszyl. Nic nie podsumowuje, tylko prymitywnie i nielogicznie ocenia wszechmogacego Boga wg ograniczonych ludzkich kryteriow. Oczywiscie - nikt nie musi w Boga wierzyc, ale jesli juz wierzy, czy ocenia jak wyzej, to nie ma najmniejszego sensu ocenianie Boga wg kryteriow i ogranczen ludzkich ![]() Nie mowiac o tym, ze psia mac, prymitywne i chamskie teksty antyreligijne, to zawsze zarty, do ktorych trzeba miec dystans, a ateisci sa biedni, pokrzywdzeni i dyskryminowani. Zenujace i zalosne. Cytat:
? Ogolnie to zenujace jest prymitywne zachowanie i wypowiedzi niektorych antyklerykalow z jakimi sie spotkalem, ale to przeciez problem tych osob, a nie wyznacznik, ze ateisci sa tacy czy owacy ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
|
|
|
|
#1507 |
|
Zadomowienie
|
Chodzi o sposób w jaki się wypowiadają - co zresztą wyraźnie napisałam.
Żeby Ci przybliżyc - można powiedziec katolik lub katol, mocno wierząca starsza osoba lub moher z wypranym mózgiem. Rozumiesz jak różny jest wydźwięk tych wypowiedzi? Ze strony ludzi, o których pisałam spotykamy się właśnie z tym negatywnym wydźwiękiem. Pomijam, że chyba każda matka zamienia się w diabła tasmańskiego jak jej się sugeruje, że chce skrzywdzic swoje dziecko. |
|
|
|
|
#1508 | |
|
Zakorzenienie
|
Eva nie jestem, ale sprobuje
![]() Stary Testament powstal na przestrzeni ponad tysiaca lat przed narodzeniem Chrystusa. Nowy Testament - spisany w I wieku po narodzeniu Chrystusa. Biblia Tysiaclecia, obecnie standard - raz, bezposrednio z zachowanych tekstow oryginalnych. Ze co? Cytat:
Skad absrudalny wniosek, ze katolik = osoba swieta i doskonala?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#1509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jest program zły, to wina programisty chyba, a nie użytkownika, prawda?Napiszmy to wprost - w Polsce z chrześcijaństwa ogólnie żartować nie można. Dowcipy o Żydach można opowiadać, negatywnie oceniać islam, Koran itd., ale nawet żart w kierunku chrześc. - a zwłaszcza katolicyzmu - jest be. Potem tacy jak ty piszą, że to chamskie, prymitywne teksty wychodzą z naszej strony, bo przecież wy złego słowa o innowiercach i ateistach nie powiecie..
|
|
|
#1510 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1511 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Wyrak;15912004]Eva nie jestem, ale sprobuje
Stary Testament powstal na przestrzeni ponad tysiaca lat przed narodzeniem Chrystusa. To skad sie wzial stary ? Biblia Tysiaclecia, obecnie standard - raz, bezposrednio z zachowanych tekstow oryginalnych. ile bylo tego tesktu oryginalnego? wkoncu minelo sporo czasu i mialo sie prawo wyniszczyc..a ludzie kiedys byli rownie zawistni jak dzis i chcieli miec wladze, wiec mogli se smialo pozmieniac. przeciez skad masz wiedziec to.. Dlatego, ze zakladanie ludzkich, doczesnych norm sprawiedliwosci dla Boga to absurd, podobnie jak zalozenie, ze na tym sprawiedliwosc = dostatek i szczescie zycia doczesnego. To powiedz mi na czym ta sprawiedliwosc polega?? Skad absrudalny wniosek, ze katolik = osoba swieta i doskonala? bo jak chodzi na msze to powinna przyjmowac wartosci kosciola i jego zasad.. |
|
|
|
|
#1512 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość czy jesteście wierzące? jak się określacie : jako wierzące, wierzące niekraktykujące czy niewierzące? jeśli kiedys wierzyłyście,a teraz już nie , to co sprawiło że odsuneliście się od Kościoła, Boga? jaki jest Waszym zdaniem powód, że coraz więcej osób przechodzi na ateizm? i ostatnie pytanie.. czy w dzisiejszch czasach, w moherwoym społeczeństwie, łatwo być ateistą? przyznam się od razu bez bicia, że piszę o tym pracę praca-reportaż.. i liczę na wasze odpowiedzi i na prawo do wykorzystania waszych wypowiedzi dziękuję za pomoc ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
To tak jakbyś gejowi co chwilę mówił: wiesz stary, wziąłbyś się za leczenie, bo w sumie to tak nie może być, przecież to nienaturalne itd itp ... Ręce opadają ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2009-12-17 o 18:02 |
||||
|
|
|
|
#1513 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ze co? Jak to ile? Cala Biblia jest przekladana bezposrednio z oryginalnych tekstow. Bo? Skad taki pomysl? Cytat:
Naprawde, skad wniosek, ze to sie da sprowadzic rach ciach do ludzkich norm i ograniczen? Cytat:
![]() Cytat:
? To tak jakby powiedziec - ateizm jest zly, a pozniej sie wykrecac, ze chodzi tylko o niektorych ateistow ![]() Cytat:
Pewnie, ze biedne i chlopiec do bicia - przeciez to sa w wiekszosci stare babcie, ktore swoje w zyciu przeszly, a teraz sa nagminnie wyszydzane i wysmiewane. To Ty przeczytaj uwaznie, bo to jest zupelnie jednoznaczne, zaden watek KWA
||||||
|
|
|
|
#1514 |
|
|
![]() ps. to ateiści czują się lepsi.... najlepiej gdy zasiadają do wspólnej Wigilii z katolickimi "moherami" ze swojej rodziny.... wtedy czują się najlepiej, tacy wspaniali, uczciwi i pełni wyrozumienia dla katolików... i najgłośniej śpiewają "W żłobie leży"....
|
|
|
#1515 |
|
Zakorzenienie
|
a widzisz... a ja pamiętam Twoją dyskuje z kimś (chyba i nawet w tym wątku) jak się zapierałeś,że osoba X nie jest katolikiem bo nie wierzy w kościół i nie przestrzega przykazań itp.. i wmawiałeś tej osobie,że nie jest katolikiem tylko osobą wierzącą.. więc jak to w końcu jest ?
|
|
#1516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ilu znasz ateistów? Żadnego, prawda? Nie czuję się od nikogo ani lepsza ani gorsza, co to za absurd? |
|
|
|
|
|
#1517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co za stereotyp masz przed gałami, skoro widzisz tylko samych wegetujących przepaleńców na kanapach. Chyba za dużo amerykańskich filmów się naoglądałeś. Ktoś kiedyś powiedział, że skoro jesteś zdania takiego zdania, to powinieneś wyrzucić większą cześć swoich płyt z muzyką i obrazów, bo były one tworzone i nagrywane na HAJU Osobiście nie wierzę, że np. Djki puszczane na płycie nie są masteringowane po zielonym. Z prostej przyczyny - słucha po zielonym staje się bardzo wrażliwy na wszelkie niedogodności. Cóż, ja WIEM, że jak się człowiek nie upali do nieprzytomności i azjatyckich oczek (co za debilizm) to po małej chmurze staje się bardziej kreatywny i ma sto pomysłów na minutę. Ale oczywiście - nie jest to post, który można umieścić pod wątkiem o Ateizmie, dlatego koniec tematu, tylko Twoje stereotypowe do bólu podejście w sprawie palaczy mnie po prostu zamurowało. Mówię Ci, wyłącz już ten kolejny, amerykański film !
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2009-12-17 o 16:17 |
|
|
|
|
|
#1518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od kilku stron powtarzasz że ateiści to chamy gbury prostaki i w ogóle tragedia a forum jest dla wszystkich. I co, nadal piszesz kontrowersje tylko po to żeby móc się powydzierać z kimś. Zabawne, zaiste.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-12-17 o 16:18 |
|
|
|
|
|
#1519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Amen
|
|
|
|
|
|
#1520 |
|
Rozeznanie
|
Wyrak
No powiedz jak powstal stary testament? ja akurat nie wiem bo mnie to nigdy nie interesowalo a skoro wiesz to powiedz.. a wiec? Jak to ile? Cala Biblia jest przekladana bezposrednio z oryginalnych tekstow. skoro biblia jest przekladana z oryginalnych tekstow to nie masz pojecia ile uplynelo lat ze wszystko sie jakos zachowalo .. Nie gadam bzdur o ludziach ,bo ludzie sie nie zmienili. uwazasz ze wtedy ludzie byli takk porzadni niz teraz?? z rak do rak cos przechodzi i nikt przez tyle lat tego nie wykorzystal. bardzo ciekawe. "Naprawde, skad wniosek, ze to sie da sprowadzic rach ciach do ludzkich norm i ograniczen? " to nie jest odpowiedzia na pytanie dlaczego mowi sie ze Bog jest sprawiedliwy? skad sie to musialo wziac? czyzby kosciol wymyslil to.. Znowuz, co z tego? Przeciez to nie warunkuje doskonalosci/braku grzechow ![]() Grzechy sie ma bo "kazdy jest grzesznikiem" ale jesli ludzie katolicy potrafia nie zabijac i przestrzegac tych wszystkich przykazan itd to czemu akurat nie tego? bo jest garsta osob ktora seksu nie chca przed slubem. a co z reszta? chyba powinniscie sie uczyc od kosciola jego zasad a nie robic wbrew. no ale wkoncu lepiej machnac na to reka bo co tam..wkoncu to seks .. Edytowane przez elpii Czas edycji: 2009-12-17 o 16:24 |
|
|
|
|
#1521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musisz mieć chyba sporo ateistów w rodzinie-negatywnie nastawionych i jakichś w ogóle nienormalusów, skoro nie umieją uszanować Wigilii w rodzinie, skoro piszesz o śpiewaniu głośno przez nich kolęd. Chyba że nie słyszałaś, wobec tego nie masz podstaw żeby tak twierdzić
|
|
|
|
#1522 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Napiszcie, czy ejsteście wierzące czy nie (czyli zagłosujcie w sondzie albo się wypowiedzcie etc) A potem: Napiszcie DLACZEGO NIE JESTEŚCIE I JAK SOBIE Z TYM RADZICIE Czy to wg Ciebie są pytania do wierzących ??? |
||||
|
|
|
|
#1523 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brednie to jakies konfabulowanie, ze uzywki to srodek kontroli maluczkich przez rzad, ZOG czy kogotam sie nie wymysli. Cytat:
Cytat:
![]() [QUOTE=mel89;15912985Cóż, ja WIEM, że jak się człowiek nie upali do nieprzytomności i azjatyckich oczek (co za debilizm) to po małej chmurze staje się bardziej kreatywny i ma sto pomysłów na minutę. Ale oczywiście - nie jest to post, który można umieścić pod wątkiem o Ateizmie, dlatego koniec tematu, tylko Twoje stereotypowe do bólu podejście w sprawie palaczy mnie po prostu zamurowało. Mówię Ci, wyłącz już ten kolejny, amerykański film ![/QUOTE] Tak, szalenie kretywni sa palacze zielska, normalnie cala cywilizacja sie dzieki nim rozwija Ja w przeciwienstwie do Ciebie nie opieram sie wylacznie na filmach i tym kto zadzwoni do radia. Cytat:
Cytat:
Skad wniosek, ze stare teksty sie nie mogly zachowac? Cytat:
Cytat:
Cytat:
||||||||
|
|
|
|
#1524 |
|
Rozeznanie
|
Jak to jak? Byl spisywany na przestrzeni lat.
przez kogo? To chyba Ty nie masz pojecia Skad wniosek, ze stare teksty sie nie mogly zachowac? w taki ilosci ..hm..skoro nie wszystkie sa to co bylo w pozostalych? skad wiesz ze w pozostalych nie bylo jakiegos znaczacego punktu ktore by przeczylo niektorym kwestiom religijnym. i w jaki sposob sie zachowaly? nie zdajesz sobie sprawy ile to lat.. Kto i kiedy niby mial zmieniac, skoro tlumaczenie jest bezposrednio z tego co bylo wowczas spisane, po hebrajsku, aramejsku i grecku (w przypadku NT glownie po grecku). a jaki jezyk istnial na poczatku? i przez kogo bylo spisywanie? Wyraznie jest to napisane w tekstach, ktore wg wierzen chrzescijanskich sa natchnione przez Boga/ sa napisane w tekstach. ale nie uzyskalam odpowiedzi w czym jest sprawiedliowosc. Widze nastepna sie znajduje, co jej konikiem jest ocenianie moralnosci i zachowan wierzacych nie prawda. ja sie pytam normalnie. |
|
|
|
|
#1525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na mój ślub też zaprosiłam kilka osób nie wierzących- chciałam po prostu żeby tego dnia były ze mną. A gdyby tak zacząć dzielić w rodzinach na tych katolików i nie katolików to było by to raczej przykre. Być może za kilka naście lat moi synowi stwierdzą że nie wierzą w Boga, przecież z tego powodu nie powiem im że nie chcę ich widzieć u siebie na Wigilii.
Edytowane przez Nadin Czas edycji: 2009-12-17 o 16:52 |
|
|
|
|
|
#1526 | |
|
|
Cytat:
Proszę o przytoczenie moich ewentualnych postów z dokładnie tymi określeniami.
|
|
|
|
#1527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle, że ty sobie wystawiasz świadectwo takimi tekstami, a nie m.in. mnie. (Jak to dobrze żyć w prostym świecie, nie..?)Wyrak - nie rozumiesz tekstu z programistą? To szkoda cię bardzo. Wiem, tak wygodniej..
|
|
|
#1528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ze swojej strony powiem, jako że studiuję grafikę zioło nie jest mi obce w tej kreatywności. Dostałam wyróżnienie na triennalach plakatu realizując pomysł, który przyszedł mi po paleniu. Nie wiem, czy wpadłabym na niego, gdybym nie zapaliła. I już nie pisz nic, bo to bez sensu, zachowaj swoje uwagi dla siebie, please. Bo za grosz w Tobie chęci dojścia do consensusu, a łopatologiczne twierdzenia i upieranie się przy swoim świadczy o wielkim ego.
|
|
|
|
#1529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spójrz co ty robisz,wchodzisz na wątek pt ateizm i WIESZ co tam będzie a ty jeszcze się burzysz do ludzi za to jakie mają poglądy. Mało tego, dolewasz oliwy do ognia i widać masz świetną zabawę. Gdyby na prawdę tak bardzo cię raniły te wszystkie wypowiedzi już dawno by cie tu nie było. Super. Wiadomo forum, możesz sobie wchodzić i pisać co chcesz i gdzie chcesz. Ale kościół to nie miejsce dla ateisty (co mam wejść tak jak ty i drzeć się do ludzi jakim prawem mają takie a nie inne poglądy?) ludzie...
|
|
|
|
#1530 |
|
Zakorzenienie
|
/Sorry, komp mi świruje../
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-12-17 o 17:02 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.

? 

Ty tylko napisalas, ze religia to pranie mozgu. Daj spokoj, jesli nie widzisz, jak to obraza wierzacych i jaka opinie daje o wierzacych, to nie ma o czym gadac.
Amen