|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: jestem: | |||
| niewierzący/niewierząca |
|
345 | 44,57% |
| wierzący/wierząca |
|
255 | 32,95% |
| wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca |
|
174 | 22,48% |
| Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 | |
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Ateizm..
Cytat:
|
|
|
|
#1532 |
|
Zakorzenienie
|
Kiciu dobrze wiesz że nie napisałaś tego wprost ale proszę nie odwracać kota ogonem - wparowałaś tu i ciągle biadolisz jacy ci ateiści no po prostu okropni są.
To może niech wszyscy ateiści polski pójdą w niedziele do kościoła i zaczną lamentować na głos jacy ci katolicy są równie beznadziejni. Żyj i daj żyć innym, wątek jest dla ateistów, forum dla wszystkich, ale to twoje wjeżdżanie bez sensu i dolewanie oliwy do ognia mija się z celem. Pewnie i tak zaraz napiszesz 'proszę przytoczyć mi przykład....'
|
|
|
#1533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1534 | |
|
|
Cytat:
Nadal czekam aż przytoczysz przykłady, w których ewidentnie wyrażam się niegrzecznie o ateistach. Napisałaś nawet słowa wulgarne, które rzekomo ja gdzieś wcześniej na liku stronach zamieściłam, proszę napisać mi gdzie?
|
|
|
|
#1535 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę że zdarła ci się płyta
|
|
|
#1536 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mysle, ze czesc ludzi wierzacych po prostu nie traktuje ateistow powaznie, nie widze raczej dyskryminacji, chociaz nietolerancja pewnie sie zdaza (patrz kilka ostatnio watkow na Intymnym, gdzie rodzice na wiesc, ze chlopak jest ateista reaguja "musisz z nim zerwac, bo my takiego dla ciebie nie chcemy" - maja prawo do takiej opinii, ale...).Ja, kiedy pytana odpowiadam, ze nie mamy zamiaru chrzcic naszego dziecka, spotykam sie najpierw ze zdziwieniem, potem zaczyna sie przekonywanie, ze jak to, dziecku bialej sukienki i imprezy z prezentami odmowie? Jak ja moge byc tak okrutna? I ze bedzie mialo problemy w szkole, bo tu wiekszosc szkol katolicka. To ze strony dalszych znajomych. Przyjaciele nie mowia nic, mysle, ze akceptuja nasza decyzje. Rodzina - moja mama zareagowala lekka agresja i zniecierpliwieniem, ze mi sie w glowie poprzewracalo. Siostra nie rozumie czemu tego nie zrobie dla swietego spokoju: "co ci zalezy sklamac?". Mama TZ jeszcze nie wie. Z jednej strony rozumiem, ze dla wierzacych chrzest jest bardzo wazny i pewnie boli ich kazde kolejne nieochrzczone dziecko, ale kurcze, smutne, ze wielu z nich nie potrafi po prostu zaakceptowac mojego wyboru.
|
|
|
#1537 |
|
|
|
|
|
#1538 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Przez roznych autorow, o ktorych uwaza sie, ze ich pisma byly natchnione. Przypominam, ze powstaly na przestrzeni dlugiego okresu czasu.
Bzdura, kto powiedzial, ze nie wszystkie? W jakich znowu pozostalych? Cytat:
Ja sobie doskonale zdaje sprawe ile to lat, to Ty nie chcesz przyjac faktow do wiadomosci. Rozne ksiegi byly spisane w roznym jezyku, w roznym czasie i przez roznych autorow. Na temat autorow zaleznie od ksiegi jest mniejsza lub wieksza dyskusja wsrod badaczy. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
To Ty jakies konfabulacje wysnuwasz, ze opinie przeciwne do Twoich sa na podstawie amerykanskich filmow. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak swoja droga, to po grzyba wyciagalas to ziolo? Aha, smieszy mnie jak to niektore osoby wielbiace THC pomstuja na etanol. Przyganial kociol garnkowi.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-12-17 o 17:17 |
|||||||
|
|
|
|
#1539 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, no właśnie widzę..
Dobra, dam sobie siana, bo jak wizaż wizażem w gadce z tobą jeszcze do żadnych sensownych wniosków z tobą nie doszłam.
|
|
#1540 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Cytat:
![]() Kiedy funkcjonuje nie ma zwiazku z przesileniem zimowym, przeciez prawoslawni, czy kosciol ormianski ma wigilie w styczniu
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#1541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chwalę się, przytaczam Ci kwestię z życia, w którym akurat gandzia mi pomogła coś fajnego wymyślić. Ale Ty świetnie manipulujesz osobami, wciągasz do dyskusji, a następnie jak podaję Ci ARGUMENTY, to twierdzisz, ze się puszę. Żal. i nigdzie nie napisałam, że MUSZĘ, nie wciskaj mi kitu i nie rób ze mnie ćpuna, co to musi się najarać żeby coś dobrego wymyślić. Ignor.
|
|
|
|
#1542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że niektóre religie działają wg przesuniętego kalendarza, to i święta im sie przesunęły. |
|
|
|
|
|
#1543 | |
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Faktycznie klops, moje twierdzenia pokrywa tylko nauka. Swoja droga ciekawe rozumowanie : nie wiem o czyms/nie widzialem - wiec nie istnieje. To ma nawet swoja nazwe w medycynie. Co tobie sie wydaje ze ewolucjonisci, preparuja dowody, wycinaja kozikami czaszki i podrzucaja na pustynie? A potem wypisuja bzdury w Wikipedii kontrolowanej oczywiscie przez Zydow i masonerie OK wprowadze cie w swiat tajemniej wiedzy dostepnej dla nielicznych . Oczywiscie poziom musze dostosowac do wiedzy jaka reprezentujesz. A wiec pierwsza pozycja ktora wprowadzi cie w nieznany ci dotad swiat. Potem proponuje zajrzec tu , Jak reklamuja bogaty materiał ilustracyjny (rysunki, tabele) ułatwia zrozumienie prezentowanych treści oraz ich zapamiętanie Jak juz przebrniesz to polecam --> klik - utrwalisz sobie wiedze oraz sprawdzisz czy zrozumiles co przeczytalas. Zapobiegnie to ‘merdaniu’ ci sie faktow, do czego masz predyspozycje. Kto wie, moze nawet uda ci sie rozwiazac krzyzowke genetyczna i dowiesz sie dlaczego muszki nie wracaja do punktu wyjscia. Na koniec polecam ta ksiazke. Jak juz te szokujace informacje uleza ci sie w glowie, na deser polecam ksiazki Jerzego Dzika, profesora paleontologii U.W. Jak twierdzisz ogniw posrednich nie ma, wiec facetowi sie wybitnie nudzi i raz na czas stworzy sobie jakies fantazy. Dialogi u niego co prawdza kuleja ale przynajmniej sa ciekawe opisy przyrody. |
|
|
|
|
|
#1544 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Cytat:
Jednoznacznie chrześcijańskie święto to Boże Narodzenie i Wigilia. W odłamie katolickim tak się jednak składa, że jakimś dziwnym trafem przypada wtedy, kiedy pradawne Szczodre gody, które są pogańskim świętem słońca. Z całych obrządków "wasza" jest chyba tylko pasterka. Spytaj wujka Google co to jest za święto i jakie były związane z nim obrządki. p.s. Przy okazji może spójrz też pod hasło "Jare Święto" - to tak na zaś, żebyś mi nie żałował pisanek na wiosnę
Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2009-12-17 o 18:36 |
||
|
|
|
|
#1545 |
|
Zakorzenienie
|
A tak generalnie po polecam wykłady i książki Richarda Dawkinsa, bardzo interesujące.
Na tyle interesujące, że nawet katolicy do niego listy piszą: http://www.youtube.com/watch?v=oJemE4dnLiY
|
|
|
|
|
#1546 |
|
Zakorzenienie
|
MarudexuS - to jest tylko data
nie utożsamia się jej z prawdziwą datą narodzin Chrystusa. Przyjęlo sie to X lat temu i teraz większość ludzi słysząc 24/25 grudnia skojarzy te dni z Bożym Narodzeniem a nie pogańskimi świętami.Książek Dawkinsa nie miałam okazji przeczytać, ale o samym autorze i jego poglądach trochę artykułów poznałam. Z niektórymi trudno się nie zgodzić. Jednak często są mocno przekoloryzowane. Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2009-12-17 o 19:22 |
|
|
|
|
#1547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja polecam pana po nazwisku george carlin. bardziej lajtowo, bo to komik jest, ale jest w tym dużo prawdy świetnie przedstawionej. http://www.youtube.com/watch?v=DnQmTQQD-0w 10 minut trwa : ) 1,15 min. mnie rozwala :- ) Naprawdę, zobaczcie sobie i inne jego skecze, np. o ratowanie planety - bomba!!!!
|
|
|
|
#1548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawostką przyrodniczą jest to, że akurat kiedy wypadały główne święta obchodzone od dawien dawna z powodów przyrodniczo-objawowych obchodzi się święta wielkich religii. Czyć to nie zastanawiające? |
|
|
|
|
|
#1549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to przeszkadza mi, jak mi katolicy chcą odmówić choinki i prezentów, bo to "nie moje" święto pff.Ja tam sobie czczę słońce i właśnie te święta między innymi oznaczają dla mnie koniec "ciemnej" pory i wydłużanie się dnia czyli można powiedzieć, że obchodzę sobie to święto po pogańsku. Chyba mi wolno, prawda?A co poniektórym katolikom można tylko poradzić doedukowanie się na temat własnej religii, zanim wyjadą z takimi "zakazami". Na pasterkę nie chodzę, więc niczego mi zarzucić nie mogą
|
|
|
|
|
|
#1550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1551 |
|
Zakorzenienie
|
widze ze watek o ateizmie przejeli antyteisci, oo i Dawkins sie pojawil...no w koncu tak madrze facet pisze
![]() tak na rozluznienie atmosfery
|
|
#1552 |
|
Zakorzenienie
|
Powiedziałabym że słabe, bo na ślub można iść cudzy ;p
|
|
|
#1553 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1554 |
|
Zakorzenienie
|
alez owszem czemu nie...
|
|
#1555 |
|
Zakorzenienie
|
Też czegoś takiego nie znoszę i należy tępić ludzi którzy niegodni przyjmują sakramenty tylko dlatego bo mamusia źle powie bo babcia się źle spojrzy. tragedia moim zdaniem.
Demotywator trafny ale byłby trafniejszy gdyby było napisane "własny ślub"
|
|
|
#1556 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#1557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja znów poprowokuję sobie:Skoro katolikom można "zbłądzić" i np uprawiać sex przed ślubem ;-) , bo ateiści chyba mogą "zabłądzić" do kościoła raz w życiu co?
|
|
|
|
|
|
#1558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet gdy bezczesci swiete obrzedy...kto wie moze to wlasnie jej droga do nawrocenia-niezbadane sa wyroki boskie
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-12-17 o 20:47 |
|
|
|
|
|
#1559 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm to jest tak, błądzić można kwestia tego czy się żałuje. Katolik wziął na siebie obowiązek postępowania zgodnie z zasadami religii, przyjmuje je dobrowolnie. Może uprawiać seks, może współżyć regularnie. Może po 3 latach stwierdzić że to jest złe przerwać i żałować i nic się nie dzieje. Problem jest gdy ktoś mówi wprost - nie liczę się ze zdaniem kościoła w tej kwestii i nigdy się z nią nie będę liczył. Tego podejścia nie trawię tak samo jak ateistów biorących ślub. Nie ma nic na usprawiedliwienie takiego zachowania. Ateista co prawda nie bierze na siebie obowiązków postępowania zgodnie z kodeksem jakiejś grupy, ale ludzie to wysoce niesmaczne. To brak szacunku do innych. A Katolik który całkowicie jasno klarownie i świadomie grzeszy nie chcąc absolutnie po prawy i nie myśląc o żalu - też coś nie tak. Jest różnica między zgrzeszyć i żałować a grzeszyć i nie żałować. Można błądzić ale osoba która pisze wprost - "jestem katoliczką ale mam gdzieś to co mówią księża, macica jest moja, mam prawo wstawić sobie tam spiralkę i współżyć 24 godziny na dobę bo to jest moje ciało" - czy na prawdę jest katoliczką? Czy ona błądzi? Chyba nie.
|
|
|
#1560 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.

Od kilku stron powtarzasz że ateiści to chamy gbury prostaki i w ogóle tragedia a forum jest dla wszystkich. I co, nadal piszesz kontrowersje tylko po to żeby móc się powydzierać z kimś. 

Mysle, ze czesc ludzi wierzacych po prostu nie traktuje ateistow powaznie, nie widze raczej dyskryminacji, chociaz nietolerancja pewnie sie zdaza (patrz kilka ostatnio watkow na Intymnym, gdzie rodzice na wiesc, ze chlopak jest ateista reaguja "musisz z nim zerwac, bo my takiego dla ciebie nie chcemy" - maja prawo do takiej opinii, ale...).

To Ty jakies konfabulacje wysnuwasz, ze opinie przeciwne do Twoich sa na podstawie amerykanskich filmow. 

ale naprawde nijak sie ma do moich zastrzezen. Ja ewolucji bynajmniej nie odrzucam, a juz na pewno nie z pozycji, z ktorymi ten tekst polemizuje.