![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Kradzież bramy "Arbeit macht frei"- szok!
Cytat:
To moze by równie dobrze Polak jak Niemiec, Amerykanin czy Żyd. Albo Japończyk. Cytat:
Całą sytuacją jestem wytrącona z równowagi
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To Ci sie zle wydaje - biorac pod uwage informacje w tym watku, nie masz zadnych podstaw do wyciagania takich wnioskow. Wiec albo przedstaw takie info, albo jak najbardziej mozna stwierdzic, ze nie masz zadnych podstaw ku temu co powiedzialas.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak pisałam tamtego posta dopiero co dowiedziałam się o kradzieży tego napisu, napisałam moje przypuszczenia, nigdzie nie pisałam, że mam rację. To tylko moje domysły sprzed kilku godzin. Ja tu w żadne teksty nie wierzę, tak samo na innych forach gdzie ludzie o tym piszą. Jeśli napis się znajdzie to się dowiemy co i jak i dlaczego. A tak to sobie możecie spekulować w nieskończoność i przemądrzać się kto wie więcej o obozach i kto ma do czego podstawy i kto gdzie czytal coś o tym czy o tamtym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
A wiesz, że w Niemczech wciąż jeszcze żyją ludzie, którzy szczycą się poczynaniami Hitlera? Ludzie, którzy są dumni z tego, ze na świecie istnieją dawne obozy zagłady? Myślisz, że taki człowiek nie chciałby mieć w jakiejś swojej chorej alla-historycznej kolekcji napisu z Auschwitz? Wg mnie mogłoby tak być, tego nie wie nikt. Takie oto są moje bezpodstawne podstawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Rozeznanie
|
Okropna wiadomość. Jak można coś takiego ukraść? Przecież to brak szacunku dla tysięcy ludzi, którzy przechodzili pod tą bramą skazani na pewną śmierć.
![]() Mam nadzieję, że napis się znajdzie, a złodzieje zostaną surowo ukarani. Na forach zagranicznych huczy, tylko niech oni nie będą tacy mądrzy, skoro za granicą spora osób nie wie gdzie leży Polska, kiedy była II wojna światowa i czym był holokaust. ![]() SKANDAL !!! ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Cytat:
Miejmy jednak nadzieję, że da się go odzyskać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez marta_d1 Czas edycji: 2009-12-18 o 15:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takie osoby zyja w roznych krajach, wiec takie spekulacje, bez racjonalnych podstaw sa nieuzasadnione wg mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Rozeznanie
|
Nie tylko w Dachau.
Napis na rozkaz generała SS Theodora Eicke pojawił się na bramach wejściowych kilku niemieckich obozów koncentracyjnych (oprócz Auschwitz, także w Dachau, Gross-Rosen, Sachsenhausen, Theresienstadt, Flossenbürg). Edytowane przez aninka Czas edycji: 2009-12-18 o 15:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Rozeznanie
|
Szanowny Panie, ja też byłam. W takim układzie jednak nie wszystkie obozy są tak świetnie zachowane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam w Oświęcimiu i jestem w ogromnym SZOKU!!!!!!!!!!
![]() |
#72 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
BAN stały
|
uważam, że to ukradł Polak, w końcu kto ma się lepiej orientować w polskich realiach, jak nie rodak, a druga sprawa, na czyje zlecenie.
Co do zlomu, osobiście wątpię, jeszcze tyle torów i trakcji energetycznych wkoło nas. ![]() Poza tym, moim zdaniem, to trzeba by być idiotą, by tego rodzaju przedmiot opychać na metalach. Mnie też tam nie było;-), ale uważam, ze to maksymalny obciach ''dać sobie zwinąć'' takie dziedzictwo historii (trudno je nazwać kulturowym), do tego o światowym znaczeniu. Ja się w takim momencie jak ten na fakt bycia Polką serio zawstydzam. ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
szczęka mi opadła jak usłyszałam o tym w wiadomościach
![]() jak tak można... ![]()
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dachau jest w stanie b. dobrym a Stutthof oceniam słabiej... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ten napis kojarzy mi się przede wszystkim z ludzką tragedią, mam również wrażenie że jego złodziej, czy złodzieje czy też zleceniodawca ma w w tym cel który świadczy o jego "spaczonym" światopoglądzie ![]()
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
'115 tysięcy złotych wyniesie nagroda dla osoby, która pomoże w odnalezieniu skradzionego nad ranem napisu "Arbeit Macht Frei" z bramy obozu w Auschwitz-Birkenau. Sto tysięcy przeznaczy na ten cel muzeum, które dostało już zgodę resortu kultury. Wcześniej małopolski komendant policji ufundował 5 tys. zł nagrody. 10 tys. zł przeznaczyła na ten cel firma ochroniarska Art-Security Group.' Edytowane przez whoaboa Czas edycji: 2009-12-18 o 19:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Ja też nie uważa, że nie ukradli tego napisu po to, by oddać na złom.
Komu chciałoby się podjeżdżać autem i rozkręcać napis, zwłaszcza, że teren jest monitorowany? Prawdę mówiąc, gdy się o tym dowiedziałam, myślałam, że to jakiś głupi żart. Ale coraz bardziej zaczynam w to wierzyć, że napis został skradziony przez/na zlecenie jakiegoś kolekcjonera-fanatyka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
stary jednooki dachowiec
|
Również jestem w szoku... Napis był symbolem, tą kradzież odbieram jako policzek wymierzony ludziom, którzy cierpieli w Auschwitz. Upokorzenie.
Wątpię, żeby ktoś zadał sobie tyle trudu po to, by oddać tablicę na złom, raczej sądzę, że to faktycznie kradzież na zlecenie jakiegoś kolekcjonera. Mam nadzieję, że uda się odzyskać napis...
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
Sprawa jest szokująca.W głowie się nie mieści do czego ludzie są zdolni.
Swoją drogą zawsze się zastanawiłam jak to jest cieszyć się z czegoś(czegokolwiek) co pochodzi z nielegalnego źródła.Tak w 4 ścianach ,po cichu.Bez sensu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I szczerze wątpię, że chodziło o złam, bo kto im to na skup przyjmie? Policja pierwsze co to wszystkie złomowiska przetrzepie.
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
W Szwecji też jest sporo 'fanów' Hitlera. Przypływali promem do trójmiasta a potem masowe wycieczki do Stutthofu mieli.
Wycieczki edukacyjne na zlecenie szkół. I to nie mało ich było... Takich ludzi nie brakuje nigdzie, czy to Niemcy, czy Polska czy inny kraj.
![]() |
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
chore, podejrzewam, że to sprawka nazistów ... z całym szacunkiem do tego miejsca i wszystkiego, co w nim jest bądź było, ale obrzydza mnie sama myśl, że ktoś mógłby powiesić to u siebie w domu ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
ALe na świecie jest mnóstwo świrów których preferencji normalny człowiek nigdy nie zrozumie. Dla mnie jest niewytłumaczalne samo bycie neonazistą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
O całej sprawie dowiedziałam się dopiero z tego wątku, ale muszę przyznać, że jestem w ogromnym szoku
![]() Póki co wiem tyle, co na szybko znalazłam na ten temat w internecie, niemniej przychylam się do spekulacji dotyczącej kradzieży na zlecenie ![]() Sama znam osoby kolekcjonujące pamiątki z II wojny światowej, ale oczywiście pochodzące z legalnego źródła i nie tego kalibru.. Niemniej łatwo mi sobie wyobrazić, że znalazł by się amator i to nie jeden na taki napis ![]()
![]() |
#87 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dlatego nie ferowałabym wyroków, że jest to przejaw antysemityzmu, i że działania wymierzone były przeciwko Żydom - bo może się okazać chociaż całkowicie nie musi, że ktoś ze środowiska żydowskiego próbował ochronić bolesną część historii.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Dopiero na wizazu o tym czytam. To nie znalezli jeszcze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Nie. I pewnie nie znajdą...
![]()
![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
Jak szybko nie znajdą, to ja dopiero wtedy będę się wstydzić.
![]() Dla mnie to jest równoznaczne z bezczeszczeniem grobów i to ponad miliona na raz.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:25.