|
|
#781 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
OMG ;p
znalazłem taka fote przed zalozeniem aparatu ;p Jak to ujrzalem to az sie przerazilem ;p Daje do porownania PRZED I W TRAKCIE
|
|
|
|
#782 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a może Ty masz normalnie tylko ja mam jakoś dziwnie ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Cytat:
wcale nie miałeś takich złych zębów... gdybyś zobaczył moje to dopiero byś się wystraszył mogłam grać w horrorach
|
|
#783 | ||
|
Raczkowanie
|
właśnie że wrzucę! to moja kurzajka i będę nią rzucać gdzie chcę!
najwyżej ocenzuruję, żeby co wrażliwsi nie padli:PCytat:
![]() Cytat:
dziura to dziura, swoje prawa ma i trzeba się jej szybko pozbyć i nie jeść na noc cukierków więcej
|
|
#784 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ok, jak chcesz... tylko żebyś nie miała później wyrzutów że ktoś padł ![]()
|
|
#785 |
|
Przyczajenie
|
ale zobacz te wszystkie cofniete trzonowce ;p masakra ;p i dolne tez powykrzywiane na wszyskie strony swiata ;p
|
|
|
|
#786 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale przednie miałeś w miare proste... ja miałam każdy ząb w inną strone... jedynki były cofnięte mocno do tyłu a dwójka wypchnięta do przodu... a trzonowce szły zygzakiem na dole mam nie lepiej... ale za 2 miesiące założy mi i na dół z jakimś poniesieniem (bo mam wepchniętą jedynke do środka) nie wiem jak to bedzie wyglądać
|
|
#787 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A bez cukierkow, kochana, nie warto zyc. Szcegolnie tych na noc.
|
|
#788 |
|
Raczkowanie
|
TomaszH - przesadzasz
gdybym ja taka gore miala jak Ty to watpie ze bym zalozyla aparat
|
|
|
|
#789 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#790 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
chyba że to kanałowe, to też tyle płaciłam![]() Cytat:
![]() drut mi wylata!! znaczy latamy dziure po 6, więc 5 przyciągamy do 7. oprócz zwykłego druta mam tam gdzieś sprężynkę i taki śmieszny gumowy czerwony łańcuszek i czego ja tam nie mam jeszcze a teraz wylonił się jakiś bonusowy drut nie ten od łuku ale jakiś inny. i mi wylata! i kłuje a orto pewnie do nowego roku nie będzie i się wścieknę! już go wyrwac chciałam ale się nie dało wrr
|
|
#791 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() o nie! to wszyscy macie na 7 założone? To ja nie wiem dlaczego ja mam na 6 na dole i u góry... a za tymi szostkami na siodemkach normalnie mam zamki dam zdjęcie....
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy
|
|
|
|
|
#792 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Też nie mam ostatnio weny do pisania... Nic się nie dzieje ![]() Cytat:
|
|
|
#793 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) a dopiero później założyli Ci druty zwykłe-niezwykłe na górę i dół, o co kaman?Cytat:
![]() Cytat:
góra: prawa strona: podzamcze do szóstki, lewa strona: podzamcze do piątki, szóstka i siódemka siedzą w rurach, tłumaczenie orto było takie, że lewa strona jest bardziej skrzywiona (dlatego rury zamiast zamków) i za jakiś czas wwierci mi mikroimplant w dziąsło i o niego zahaczy jakieś sprężyny, żeby mi całą lewą stronę poprzestawiało w tył. Takie przyjemności sama sobie wybrałam, bo nie chciałam żeby mi wyrywał moje własne, wychuchane ząbki (ósemki się nie liczą ). Mało miejsca w szczęce mam i orto mówi, że i tak będzie trudno to poprzestawiać, no, zobaczymy.Mam jeszcze jeden dylemat natury ósemkowej: wyrwać czy nie wyrwać? Chodzi właśnie o tę ósemkę w lewej górnej szczęce, bo jest schowana w dziąśle, ale prawdopodobnie będzie utrudniała przesuwanie zębiszczy? Orto jest jakiś niezdecydowany, bo twierdzi, że usuwanie ósemek ani pomaga ani szkodzi, ale mi się jednak wydaje, że jak siódemka nie będzie miała sąsiada z jednej strony, to będzie się czuła swobodniej?
Edytowane przez Twitter Czas edycji: 2009-12-26 o 13:02 |
|||
|
|
|
#794 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() heh no przynajmniej nie sama mam na szóstkach Cytat:
![]() ![]() ![]() No i jak już mi przesuną ząbki aparatem stałym to chyba będę miala implanty dwojek bo nie mam zawiązkow stalych...
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy
|
||
|
|
|
#795 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() rzeczywiście, ten smród spalenizny jest okropny! wszystko musieliśmy prać, wiele rzeczy wyrzucić. w sumie to dobrze, że musieliśmy zrobić remont generalny, bo nie chciałabym czuć tej spalenizny w domu. do tej pory dym, ogień, woda źle mi się kojarzą... ale żeby zakończyć optymistycznie - nie ma to jak w domku ![]() Cytat:
ale wydaje mi się że większość ma aparat zakończony pierścieniem lub rurką, która znajduje się na 6 lub 7. Cytat:
|
|||
|
|
|
#796 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#797 |
|
Raczkowanie
|
Hmyy a ja mialam tylko rurki na 6-kach i nic wiecej ani przed nimi ani za nimi ;] Dziwne to jest, że kazdy ma inaczej
A kolega TomaszH chyba oszalał, chłopie w porównaniu z naszymi zębiszczami to nam do piet nie dostajesz :P Też bym się nie zdecydowała na aparat z takimi zębami Ale może jestes perfekcjonista i lubisz idealnie? ![]() Morfina- jestem prze strasznie, okropnie ciekawa jak to będzie wyglądać jak ci się te ząbki zaczną schodzić do kupy Bo na razie to zrobiły na mnie piorunujące wrażenie
Edytowane przez moonlight88 Czas edycji: 2009-12-26 o 15:00 |
|
|
|
#798 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
Ja po wizycie u ortodonty. Zalozyl mi gumki czerwono zielone SUper to wyglada Zeby sie przesuwaja, fajnie jest
|
|
|
|
#799 | ||
|
Rozeznanie
|
o matko
hehe dobrze, że mnie uświadomiłaś ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() hehe a to dlaczego? hihi są okropne![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#800 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam na szóstkach zamki (nie licząc jednego, który mi odpadł xP). No i tyle.
Żadnych rurek ani nic innego ;p. Chyba jestem wyjątkiem xD.
|
#801 |
|
Raczkowanie
|
No że tak powiem: są takie inne, a ja tak lubie jak coś jest inne i się mi strasznie podobają, poważnie
Wywołują u mnie szczery uśmiech na twarzy. Sama bym takich mieć nie chciała i współczuje i w ogóle życze szybkiego wyprostowania - co oczywiste, ale są pozytywne bardzo te Twoje zeby ![]() Co do rurek i pierscieni to znalazlam takie cos :jesli nie przewiduje się zakładania dodatkowych elementów do pierścieni na trzonowce np łuk podniebienny lub językowy, to rurki są nalepszym rozwiązaniem. wtedy zębów się nie separuje. noszenie i higiena są dużo bardziej komfortowe w przypadku rurek przyklejanych do zębów. zakładanie jest trudniejsze jak w przypadku pierścieni, ale wdzięczność pacjenta - bezcenna! ![]() i coś takiego : "od kilku lat zakaldam rutynowo rurki na 7ki, czasami tez na 8ki. podnosi to cenę o 200zł na aparacie, zakladanie jest trudne,niewdzieczne, uciązliwe, ale warto. nNe tylko można prawidłowo ustawić trzonowce, ale także ma to wplyw na lepsze ustawienie zebów przednich i dopasowanie łuków zębowych. Dobre zaktowienie na trzonowcach daje wiekszą kontrolę nad całym łukiem zębowym. Ważne aby stosować rurki przeznaczone na siódemki a nie na szóstki. Ważne, aby to byly rurki, a nie pierscienie. Niestety gdy sie chce zakladac rurki na 7ki to trzeba powiekszyc asortyment posiadanych części." Ostatni cytat nie jest dla mnie do konca jasny ale może ktoś zrozumie :P Edytowane przez moonlight88 Czas edycji: 2009-12-26 o 17:10 |
|
|
|
#802 |
|
Wtajemniczenie
|
Rurki służą do utrzymywania łuku aparatu ortodontycznego, stosuje się je zamiast pierścieni (jeśli ktoś ma to i to - wydaje mi się to dziwne, chyba że na osobnych łukach). Przykleja się je do zewnętrznej części zębów tak jak zameczki, wielkość mają podobną do zameczków, więc niektórzy mogą je mylić. Przechodzi przez nie drut. zamieszczam fotkę. Łot i cała historyja.
|
|
|
|
#803 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() tylko, że ja mialam separacje i mam łuk podniebienny wiec moja orto nie może liczyć na moją wdzięczność
|
|
|
|
|
#804 |
|
Raczkowanie
|
Więc może chodzi o to lepsze "zakotwiczenie" -pff literówka tam jest ;] na trzonowcach aby mieć lepsza kontrolę i lepiej panować nad łukiem zębowym ??
U Ciebie Mofrinko jest nad czym panować
|
|
|
|
#805 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to ja mam jeszcze inaczej... bo po tej 6 na której mam pierścień nie mam już nic ( nie mam zamka na 7) ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
A ja mam 4 zatrzymane 8 i orto powiedziała, że musze mieć 4 wyrwane zęby( ósemki lub piątki) ale jak narazie jeszcze nic mi nie wyrwała a mam aparat od 5 miesięcy... szczerze mówiąc to wolałabym 5 bo ósemki to przecież zęby mądrości ale z kolei jak wyrwie mi 5 to zostaną mi tylko 24 zęby chyba że 8 mi wyjdą---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
a ja miałam jakąś podobno rzadką kombinacje bo miałam zgryz otwarty i zgryz głęboki naraz tylko niestety moja wada może się nawrócić bebz noszenia aparatu retencyjnego ![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
ja mam różowo-zielone (oba kolory żarówiaste) wszystkim się podoba... orto powiedziała że jak dobrze naświetle to świecą w ciemności ale nie chce mi się siedzieć pół godziny przy lampce z wywalonymi zębami na wierzch
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2009-12-26 o 18:04 |
||||
|
|
|
#806 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dziękuję za wytłumaczenie ![]() ![]() Cytat:
![]() A ja mam 4 zatrzymane 8 i orto powiedziała, że musze mieć 4 wyrwane zęby( ósemki lub piątki) ale jak narazie jeszcze nic mi nie wyrwała a mam aparat od 5 miesięcy... szczerze mówiąc to wolałabym 5 bo ósemki to przecież zęby mądrości ale z kolei jak wyrwie mi 5 to zostaną mi tylko 24 zęby chyba że 8 mi wyjdą[COLOR=Silver]a ja miałam jakąś podobno rzadką kombinacje bo miałam zgryz otwarty i zgryz głęboki naraz tylko niestety moja wada może się nawrócić bebz noszenia aparatu retencyjnego [COLOR=Silver]ja mam różowo-zielone (oba kolory żarówiaste) wszystkim się podoba... orto powiedziała że jak dobrze naświetle to świecą w ciemności ale nie chce mi się siedzieć pół godziny przy lampce z wywalonymi zębami na wierzchja też mam mało ząbkow... hehe a z tym naświetlaniem to sobie wyborazam siedzienie nad lampką z otwartą paszczą hehe ![]()
|
||
|
|
|
#807 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale kiedyś może się zmotywuje i naświetle je szkoda że nie mam lampy ultra fioletowej
|
|
#808 |
|
Zadomowienie
|
a mnie po tym calym swiatecznym obzarstwie strasznie zeby bola, a dol to caly dzien dzis niezle daje mi popalic, dobrze dobrze, niech sie prostuja bo nastepna wizyta dopiero 28 stycznia
a gumki zielono - czerwone polecam, nie odbarwily mi sie i wszystkim sie podobaja, podobno urocze
|
|
|
|
#809 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Orto mówił, że, jeśli odleci mi rurka z szóstki (rurka jest przymocowana na plombie, a plomby ponoć gorzej trzymają metal niż zdrowe szkliwo), to założy mi pierścień. Czyli, w moim przypadku, potrzeba solidnej podstawy do ruchów prostujących szczękę: albo rura albo pierścionek ![]() Cytat:
To jak to jest z tymi ósemkami? Słyszałam, że ich wyrywanie nie poszerza pola popisu i nie można, dzięki temu zabiegowi, zyskać więcej miejsca? Miejsce zwiększa tylko wyrwanie czegoś z normalnego zębowego szeregu. Ja się nie dałam namówić na wyrwanie ani czwórek ani piatek Byłam twarda, tylko, że teraz nie mam gwarancji od orto, że mi paszczękę dobrze ustawi, i że robię to na własne ryzyko...Ale z dwojga złego wol wyrwać ósemki niż którekolwiek inne zęby, przydadzą mi się na starość ![]() ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() A fluorescencyjnych gumasów zazdroszczę! ![]() Po Sylwestrze planuję zestawinie czerwone z granatowymi - będzie pod kolor kraty płaszczyka
|
||||
|
|
|
#810 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój dentysta powiedział, że lepiej nie wyrywać 8 bo na starość nie będzie miał na czym mi protezy zaczepić jak na razie to nie myśle jeszcze o takiej starości ale w sumie nie chce chodzić później bez zębów
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2009-12-26 o 22:38 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:35.

myslalam, ze ja mam normalnie

nie ten od łuku ale jakiś inny. i mi wylata! i kłuje
a orto pewnie do nowego roku nie będzie i się wścieknę! już go wyrwac chciałam ale się nie dało

.