Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-25, 23:55   #781
TomaszH
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

OMG ;p

znalazłem taka fote przed zalozeniem aparatu ;p

Jak to ujrzalem to az sie przerazilem ;p

Daje do porownania PRZED I W TRAKCIE
TomaszH jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 00:00   #782
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Morfina Pokaż wiadomość
hehe w sumie nie widzialam jak mają inni myslalam, ze ja mam normalnie

a może Ty masz normalnie tylko ja mam jakoś dziwnie

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Cytat:
Napisane przez TomaszH Pokaż wiadomość
OMG ;p

wcale nie miałeś takich złych zębów... gdybyś zobaczył moje to dopiero byś się wystraszył mogłam grać w horrorach

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 00:03   #783
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
może lepiej nie wrzucaj
właśnie że wrzucę! to moja kurzajka i będę nią rzucać gdzie chcę! najwyżej ocenzuruję, żeby co wrażliwsi nie padli:P

Cytat:
Napisane przez yourenglish
sincarne, widzialam zdjecie! Ach, to diabelskie spojrzenie!
że niby ja? skąd

Cytat:
A, no i mozemy pokryzysowac razem: mi sie chyba robi/juz zrobila dziura w dolnej siodemce pod pierscieniem. Na wizycie mam sie zjawic ze zdjeciem no i sie zastanowimy, co by tu zrobic. A najgorsze jest to, ze moja ukochana dentystka ma zlamana reke i zajac sie mna nie bedzie mogla. Co ja z tym poczne?..
no trudno, pójdziesz do kogoś niepołamanego dziura to dziura, swoje prawa ma i trzeba się jej szybko pozbyć i nie jeść na noc cukierków więcej

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 00:13   #784
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
właśnie że wrzucę! to moja kurzajka i będę nią rzucać gdzie chcę! najwyżej ocenzuruję, żeby co wrażliwsi nie padli:P

ok, jak chcesz... tylko żebyś nie miała później wyrzutów że ktoś padł

Stary 2009-12-26, 00:17   #785
TomaszH
Przyczajenie

Cytat:
a może Ty masz normalnie tylko ja mam jakoś dziwnie

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

wcale nie miałeś takich złych zębów... gdybyś zobaczył moje to dopiero byś się wystraszył mogłam grać w horrorach
ale zobacz te wszystkie cofniete trzonowce ;p masakra ;p i dolne tez powykrzywiane na wszyskie strony swiata ;p
TomaszH jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 00:22   #786
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
ale zobacz te wszystkie cofniete trzonowce ;p masakra ;p i dolne tez powykrzywiane na wszyskie strony swiata ;p

ale przednie miałeś w miare proste... ja miałam każdy ząb w inną strone... jedynki były cofnięte mocno do tyłu a dwójka wypchnięta do przodu... a trzonowce szły zygzakiem na dole mam nie lepiej... ale za 2 miesiące założy mi i na dół z jakimś poniesieniem (bo mam wepchniętą jedynke do środka) nie wiem jak to bedzie wyglądać

Stary 2009-12-26, 08:56   #787
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
no trudno, pójdziesz do kogoś niepołamanego dziura to dziura, swoje prawa ma i trzeba się jej szybko pozbyć i nie jeść na noc cukierków więcej
Ja bym jeszcze dodala: i nie chodzic do dentystek-naciagaczek bez polecenia! Wowczas poszlam do tej baby bo bylo blisko Wcale sie nie zdziwie, jesli po niej zostala mi prochnica pod plomba. Plomba w innym zebie, ktory robila, wypadla po ok 4. mies. A zaplacilam za niego 350 zl! Malo co nie spadlam z krzesla jak uslyszalam te kwote. Naliczyla mi 13 zebow do leczenia i sie dopytywala kiedy do niej przyjde. A, i winna mo do dzis jest 10zl! Wrrr!

A bez cukierkow, kochana, nie warto zyc. Szcegolnie tych na noc.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 10:12   #788
gorzalkaa
Raczkowanie

TomaszH - przesadzasz gdybym ja taka gore miala jak Ty to watpie ze bym zalozyla aparat
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 11:53   #789
201610241259
Konto usunięte

Cytat:

to na szóstce też się zakłada zamek?? ja mam ostatni na piątce, ale może to zależy od ortodonty...
raczej nic nie powinno Ci się stać... myślę że orto Cię przyjmie... bo przyklejenie 1 zamka nie trwa chyba długo
ja mam pierścienie na 7kach więc tak, zakłada się :p
201610241259 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 12:18   #790
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
ok, jak chcesz... tylko żebyś nie miała później wyrzutów że ktoś padł
a tam. jak nie padli przy pooperacyjnych fotkach catchy albo przy tych wszystkich opisach dłutowania 8, ktore brzmią jak zarzynanie świniaka na wsi u mojej babci, to i przy małej kurzajce nie padną

Cytat:
Ja bym jeszcze dodala: i nie chodzic do dentystek-naciagaczek bez polecenia! Wowczas poszlam do tej baby bo bylo blisko Wcale sie nie zdziwie, jesli po niej zostala mi prochnica pod plomba. Plomba w innym zebie, ktory robila, wypadla po ok 4. mies. A zaplacilam za niego 350 zl! Malo co nie spadlam z krzesla jak uslyszalam te kwote. Naliczyla mi 13 zebow do leczenia i sie dopytywala kiedy do niej przyjde. A, i winna mo do dzis jest 10zl! Wrrr!
350?? za plombe?? ja bym przy rachunku powiedziała "pani sobie jednak te plombe zabierze" chyba że to kanałowe, to też tyle płaciłam

Cytat:
A bez cukierkow, kochana, nie warto zyc. Szcegolnie tych na noc.
nie mogę tak zasnąć nawet. mam wizję wielkich dziur od razu

drut mi wylata!!
znaczy latamy dziure po 6, więc 5 przyciągamy do 7. oprócz zwykłego druta mam tam gdzieś sprężynkę i taki śmieszny gumowy czerwony łańcuszek i czego ja tam nie mam jeszcze a teraz wylonił się jakiś bonusowy drut nie ten od łuku ale jakiś inny. i mi wylata! i kłuje a orto pewnie do nowego roku nie będzie i się wścieknę! już go wyrwac chciałam ale się nie dało wrr

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 12:24   #791
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
OMG ;p

ej nie ma się czym przerazić... moje są o wiele gorsze hehe

Cytat:
Napisane przez Lensky Pokaż wiadomość
ja mam pierścienie na 7kach więc tak, zakłada się :p
o nie! to wszyscy macie na 7 założone? To ja nie wiem dlaczego ja mam na 6 na dole i u góry... a za tymi szostkami na siodemkach normalnie mam zamki dam zdjęcie....

Aparat stały góra i dół 25.11.09r.

59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg
Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm
paznokcie; włosy; skóra
cellulit; tłuszcz; rozstępy
Morfina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 12:33   #792
Laity
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
P.S. Laity, jestes przekochana zes o mnie pamietala.

Zagladam tu caly czas, ale pisac nie mialam: a) czasu b) weny. No ktoz bedzie chcial czytac wypowiedzi w stylu: "U mnie nuda, nic sie nie dzieje".
Pewnie, że pamiętam
Też nie mam ostatnio weny do pisania... Nic się nie dzieje

Cytat:
o nie! to wszyscy macie na 7 założone? To ja nie wiem dlaczego ja mam na 6 na dole i u góry... a za tymi szostkami na siodemkach normalnie mam zamki dam zdjęcie....
Morfina, specjalnie dla Ciebie policzyłam zęby i ja też mam pierścienie na 6, i na górze i na dole. Tylko zamków już dalej nie mam

Laity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 12:59   #793
Twitter
Zakorzenienie

Cytat:
zdjęcia przed założeniem hyraxa i w trakcie noszenia hyraxa. Aktualnie nie mogę znaleźć zdjęć kiedy mialam 5mm przerwy między jedynkami
Morfiś, mnie zaciekawiło dlaczego najpierw miałaś rozsuwane zębiszcza (tak, jak widać na tych zdjęciach z hyraxem (kimkolwiek ów jest ) a dopiero później założyli Ci druty zwykłe-niezwykłe na górę i dół, o co kaman?

Cytat:
a tam. jak nie padli przy pooperacyjnych fotkach catchy albo przy tych wszystkich opisach dłutowania 8, ktore brzmią jak zarzynanie świniaka na wsi u mojej babci, to i przy małej kurzajce nie padną

350?? za plombe?? ja bym przy rachunku powiedziała "pani sobie jednak te plombe zabierze" chyba że to kanałowe, to też tyle płaciłam
nie mogę tak zasnąć nawet. mam wizję wielkich dziur od razu

drut mi wylata!!
znaczy latamy dziure po 6, więc 5 przyciągamy do 7. oprócz zwykłego druta mam tam gdzieś sprężynkę i taki śmieszny gumowy czerwony łańcuszek i czego ja tam nie mam jeszcze a teraz wylonił się jakiś bonusowy drut nie ten od łuku ale jakiś inny. i mi wylata! i kłuje a orto pewnie do nowego roku nie będzie i się wścieknę! już go wyrwac chciałam ale się nie dało wrr
Sincarne, zawsze mnie wymiata Twój podpis z lustereczkiem

Cytat:

Jeśli chodzi o debatę zamkowo-pierścieniowo-rurkową, to u mnie jest taka kombinacja:

góra: prawa strona: podzamcze do szóstki,
lewa strona: podzamcze do piątki, szóstka i siódemka siedzą w rurach, tłumaczenie orto było takie, że lewa strona jest bardziej skrzywiona (dlatego rury zamiast zamków) i za jakiś czas wwierci mi mikroimplant w dziąsło i o niego zahaczy jakieś sprężyny, żeby mi całą lewą stronę poprzestawiało w tył. Takie przyjemności sama sobie wybrałam, bo nie chciałam żeby mi wyrywał moje własne, wychuchane ząbki (ósemki się nie liczą ). Mało miejsca w szczęce mam i orto mówi, że i tak będzie trudno to poprzestawiać, no, zobaczymy.

Mam jeszcze jeden dylemat natury ósemkowej: wyrwać czy nie wyrwać? Chodzi właśnie o tę ósemkę w lewej górnej szczęce, bo jest schowana w dziąśle, ale prawdopodobnie będzie utrudniała przesuwanie zębiszczy? Orto jest jakiś niezdecydowany, bo twierdzi, że usuwanie ósemek ani pomaga ani szkodzi, ale mi się jednak wydaje, że jak siódemka nie będzie miała sąsiada z jednej strony, to będzie się czuła swobodniej?

Edytowane przez Twitter
Czas edycji: 2009-12-26 o 13:02
Twitter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 13:27   #794
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Laity Pokaż wiadomość

Morfina, specjalnie dla Ciebie policzyłam zęby i ja też mam pierścienie na 6, i na górze i na dole. Tylko zamków już dalej nie mam
hehe dzięki, ze policzyłaś heh no przynajmniej nie sama mam na szóstkach ale po co te zamki mi w takim razie na siodemkach to nie wiem...

Cytat:
Napisane przez Twitter Pokaż wiadomość
Morfiś, mnie zaciekawiło dlaczego najpierw miałaś rozsuwane zębiszcza (tak, jak widać na tych zdjęciach z hyraxem (kimkolwiek ów jest ) a dopiero później założyli Ci druty zwykłe-niezwykłe na górę i dół, o co kaman?
miałam rozsuwane, bo orto stwierdziła, że mam zgryz krzyzowy- górna szczęka jest węższa od dolnej i się rozsuneło. No, ale teraz mam łuk podniebienny bo orto stwierdziła, że malutki podniebiątko mam
No i jak już mi przesuną ząbki aparatem stałym to chyba będę miala implanty dwojek bo nie mam zawiązkow stalych...

paznokcie; włosy; skóra
Stary 2009-12-26, 13:41   #795
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
milutek, kochana, wspolczuje przezyc. Bylam w podobnej (choc nie tak powaznej) sytuacji, kiedy to niepelnosprawny umyslowo i do tego nieslyszacy maluch z parteru bawil sie w indianina na balkonie i podpalil krzesla. Nie wiem, w jakim stanie bylo potem ich mieszkanie bo na dodatek straz pozarna wyrwala kraty na balkonie razem z kawalkiem sciany by wejsc do mieszkania. Mysmy sie tylko strachu najedli bo oddychac sie w mieszkaniu nie dalo i wszedzie ten dym... Spalenizna smierdzialo jeszcze z polroku po tym. Nie wyobrazam sobie wiec co wyscie musieli czuc... Dobrze, ze juz na swoim!
witaj, witaj
rzeczywiście, ten smród spalenizny jest okropny! wszystko musieliśmy prać, wiele rzeczy wyrzucić. w sumie to dobrze, że musieliśmy zrobić remont generalny, bo nie chciałabym czuć tej spalenizny w domu. do tej pory dym, ogień, woda źle mi się kojarzą... ale żeby zakończyć optymistycznie - nie ma to jak w domku

Cytat:
hehe w sumie nie widzialam jak mają inni myslalam, ze ja mam normalnie
a ja nie mam pierścieni, tylko rureczki na szóstkach, wyrwane piątki u góry. na dole nie mam jednej szóstki więc rureczka na siódemce, z drugiej strony na szóstce, ale chyba trzeba będzie ją usunąć i wtedy rureczka będzie na siódemce
ale wydaje mi się że większość ma aparat zakończony pierścieniem lub rurką, która znajduje się na 6 lub 7.

Cytat:
oj kokietujesz, kokietujesz. wiekszość z nas ma lub miała dużo gorsze zęby. ale kolega chyba lubi pochwały
Stary 2009-12-26, 14:13   #796
201610241259
Konto usunięte

Cytat:
za pierścieniami nie masz zamków tylko rurki morfinko
201610241259 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 14:57   #797
moonlight88
Raczkowanie

Hmyy a ja mialam tylko rurki na 6-kach i nic wiecej ani przed nimi ani za nimi ;] Dziwne to jest, że kazdy ma inaczej A kolega TomaszH chyba oszalał, chłopie w porównaniu z naszymi zębiszczami to nam do piet nie dostajesz :P Też bym się nie zdecydowała na aparat z takimi zębami Ale może jestes perfekcjonista i lubisz idealnie?

Morfina- jestem prze strasznie, okropnie ciekawa jak to będzie wyglądać jak ci się te ząbki zaczną schodzić do kupy Bo na razie to zrobiły na mnie piorunujące wrażenie

Edytowane przez moonlight88
Czas edycji: 2009-12-26 o 15:00
moonlight88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 15:12   #798
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Witam!

Ja po wizycie u ortodonty. Zalozyl mi gumki czerwono zielone SUper to wyglada Zeby sie przesuwaja, fajnie jest
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 16:33   #799
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lensky Pokaż wiadomość
za pierścieniami nie masz zamków tylko rurki morfinko
o matko hehe dobrze, że mnie uświadomiłaś ojej to ja nie mialam pojęcia... czyli to są ruki? Bo to tak samo przyklejone jak zameczki... no i po co mi w takim razie pierścienie i rurki? Jeśli ktoś i moze powiedziec do czego te rurki są to bylabym wdzięczna... no i wszyscy tak maja?

Cytat:
Napisane przez moonlight88 Pokaż wiadomość
Hmyy a ja mialam tylko rurki na 6-kach i nic wiecej ani przed nimi ani za nimi ;] Dziwne to jest, że kazdy ma inaczej A kolega TomaszH chyba oszalał, chłopie w porównaniu z naszymi zębiszczami to nam do piet nie dostajesz :P Też bym się nie zdecydowała na aparat z takimi zębami Ale może jestes perfekcjonista i lubisz idealnie?

Morfina- jestem prze strasznie, okropnie ciekawa jak to będzie wyglądać jak ci się te ząbki zaczną schodzić do kupy Bo na razie to zrobiły na mnie piorunujące wrażenie
piorunujące mowisz? hehe a to dlaczego? hihi są okropne

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Witam!

Ja po wizycie u ortodonty. Zalozyl mi gumki czerwono zielone SUper to wyglada Zeby sie przesuwaja, fajnie jest
hehe ja planuje teraz wziąć wlasnie ten sam zestaw kolorystyczny

paznokcie; włosy; skóra
Stary 2009-12-26, 16:35   #800
natalka92
Wtajemniczenie

GG do natalka92 Send a message via Skype™ to natalka92

Ja mam na szóstkach zamki (nie licząc jednego, który mi odpadł xP). No i tyle.
Żadnych rurek ani nic innego ;p.
Chyba jestem wyjątkiem xD.

"Nikt nie wie, że jest pod seksem i dusza"! ;D

Vida me hace feliz .
natalka92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 16:51   #801
moonlight88
Raczkowanie

Cytat:
piorunujące mowisz? hehe a to dlaczego? hihi są okropne
No że tak powiem: są takie inne, a ja tak lubie jak coś jest inne i się mi strasznie podobają, poważnie Wywołują u mnie szczery uśmiech na twarzy. Sama bym takich mieć nie chciała i współczuje i w ogóle życze szybkiego wyprostowania - co oczywiste, ale są pozytywne bardzo te Twoje zeby

Co do rurek i pierscieni to znalazlam takie cos :jesli nie przewiduje się zakładania dodatkowych elementów do pierścieni na trzonowce np łuk podniebienny lub językowy, to rurki są nalepszym rozwiązaniem. wtedy zębów się nie separuje. noszenie i higiena są dużo bardziej komfortowe w przypadku rurek przyklejanych do zębów. zakładanie jest trudniejsze jak w przypadku pierścieni, ale wdzięczność pacjenta - bezcenna!

i coś takiego : "od kilku lat zakaldam rutynowo rurki na 7ki, czasami tez na 8ki.
podnosi to cenę o 200zł na aparacie, zakladanie jest trudne,niewdzieczne, uciązliwe, ale warto.
nNe tylko można prawidłowo ustawić trzonowce, ale także ma to wplyw na lepsze ustawienie zebów przednich i dopasowanie łuków zębowych.

Dobre zaktowienie na trzonowcach daje wiekszą kontrolę nad całym łukiem zębowym.

Ważne aby stosować rurki przeznaczone na siódemki a nie na szóstki. Ważne, aby to byly rurki, a nie pierscienie.

Niestety gdy sie chce zakladac rurki na 7ki to trzeba powiekszyc asortyment posiadanych części."

Ostatni cytat nie jest dla mnie do konca jasny ale może ktoś zrozumie :P

Edytowane przez moonlight88
Czas edycji: 2009-12-26 o 17:10
Stary 2009-12-26, 17:36   #802
milutek
Wtajemniczenie

Rurki służą do utrzymywania łuku aparatu ortodontycznego, stosuje się je zamiast pierścieni (jeśli ktoś ma to i to - wydaje mi się to dziwne, chyba że na osobnych łukach). Przykleja się je do zewnętrznej części zębów tak jak zameczki, wielkość mają podobną do zameczków, więc niektórzy mogą je mylić. Przechodzi przez nie drut. zamieszczam fotkę. Łot i cała historyja.
Stary 2009-12-26, 17:37   #803
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
No że tak powiem: są takie inne, a ja tak lubie jak coś jest inne i się mi strasznie podobają, poważnie Wywołują u mnie szczery uśmiech na twarzy. Sama bym takich mieć nie chciała i współczuje i w ogóle życze szybkiego wyprostowania - co oczywiste, ale są pozytywne bardzo te Twoje zeby

Co do rurek i pierscieni to znalazlam takie cos :jesli nie przewiduje się zakładania dodatkowych elementów do pierścieni na trzonowce np łuk podniebienny lub językowy, to rurki są nalepszym rozwiązaniem. wtedy zębów się nie separuje. noszenie i higiena są dużo bardziej komfortowe w przypadku rurek przyklejanych do zębów. zakładanie jest trudniejsze jak w przypadku pierścieni, ale wdzięczność pacjenta - bezcenna!

i coś takiego : "od kilku lat zakaldam rutynowo rurki na 7ki, czasami tez na 8ki.
podnosi to cenę o 200zł na aparacie, zakladanie jest trudne,niewdzieczne, uciązliwe, ale warto.
nNe tylko można prawidłowo ustawić trzonowce, ale także ma to wplyw na lepsze ustawienie zebów przednich i dopasowanie łuków zębowych.

Dobre zaktowienie na trzonowcach daje wiekszą kontrolę nad całym łukiem zębowym.

Ważne aby stosować rurki przeznaczone na siódemki a nie na szóstki. Ważne, aby to byly rurki, a nie pierscienie.

Niestety gdy sie chce zakladac rurki na 7ki to trzeba powiekszyc asortyment posiadanych części."

Ostatni cytat nie jest dla mnie do konca jasny ale może ktoś zrozumie :P
no jak narazie to się szybko prostują

tylko, że ja mialam separacje i mam łuk podniebienny wiec moja orto nie może liczyć na moją wdzięczność:hahah a:

paznokcie; włosy; skóra
Stary 2009-12-26, 17:43   #804
moonlight88
Raczkowanie

Więc może chodzi o to lepsze "zakotwiczenie" -pff literówka tam jest ;] na trzonowcach aby mieć lepsza kontrolę i lepiej panować nad łukiem zębowym ??

U Ciebie Mofrinko jest nad czym panować
Stary 2009-12-26, 17:59   #805
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

to ja mam jeszcze inaczej... bo po tej 6 na której mam pierścień nie mam już nic ( nie mam zamka na 7) ale może moje 7 były w dobrym położeniu i dlatego nie mam na nich zamku

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Mam jeszcze jeden dylemat natury ósemkowej: wyrwać czy nie wyrwać? Chodzi właśnie o tę ósemkę w lewej górnej szczęce, bo jest schowana w dziąśle, ale prawdopodobnie będzie utrudniała przesuwanie zębiszczy? Orto jest jakiś niezdecydowany, bo twierdzi, że usuwanie ósemek ani pomaga ani szkodzi, ale mi się jednak wydaje, że jak siódemka nie będzie miała sąsiada z jednej strony, to będzie się czuła swobodniej?

A ja mam 4 zatrzymane 8 i orto powiedziała, że musze mieć 4 wyrwane zęby( ósemki lub piątki) ale jak narazie jeszcze nic mi nie wyrwała a mam aparat od 5 miesięcy... szczerze mówiąc to wolałabym 5 bo ósemki to przecież zęby mądrości ale z kolei jak wyrwie mi 5 to zostaną mi tylko 24 zęby chyba że 8 mi wyjdą

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
hehe dzięki, ze policzyłaś heh no przynajmniej nie sama mam na szóstkach ale po co te zamki mi w takim razie na siodemkach to nie wiem...

miałam rozsuwane, bo orto stwierdziła, że mam zgryz krzyzowy- górna szczęka jest węższa od dolnej i się rozsuneło. No, ale teraz mam łuk podniebienny bo orto stwierdziła, że malutki podniebiątko mam
No i jak już mi przesuną ząbki aparatem stałym to chyba będę miala implanty dwojek bo nie mam zawiązkow stalych...

a ja miałam jakąś podobno rzadką kombinacje bo miałam zgryz otwarty i zgryz głęboki naraz tylko niestety moja wada może się nawrócić bebz noszenia aparatu retencyjnego

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Witam!

ja mam różowo-zielone (oba kolory żarówiaste) wszystkim się podoba... orto powiedziała że jak dobrze naświetle to świecą w ciemności ale nie chce mi się siedzieć pół godziny przy lampce z wywalonymi zębami na wierzch

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2009-12-26 o 18:04
Stary 2009-12-26, 18:57   #806
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
Rurki służą do utrzymywania łuku aparatu ortodontycznego, stosuje się je zamiast pierścieni (jeśli ktoś ma to i to - wydaje mi się to dziwne, chyba że na osobnych łukach). Przykleja się je do zewnętrznej części zębów tak jak zameczki, wielkość mają podobną do zameczków, więc niektórzy mogą je mylić. Przechodzi przez nie drut. zamieszczam fotkę. Łot i cała historyja.

dziękuję za wytłumaczenie hehe tyle na tych obrazkach pisze o komforcie a to własnie te rurki mnie obcierały

Cytat:
Więc może chodzi o to lepsze "zakotwiczenie" -pff literówka tam jest ;] na trzonowcach aby mieć lepsza kontrolę i lepiej panować nad łukiem zębowym ??

U Ciebie Mofrinko jest nad czym panować
hehe noo jest. Nie ma jak zaprzeczyć

A ja mam 4 zatrzymane 8 i orto powiedziała, że musze mieć 4 wyrwane zęby( ósemki lub piątki) ale jak narazie jeszcze nic mi nie wyrwała a mam aparat od 5 miesięcy... szczerze mówiąc to wolałabym 5 bo ósemki to przecież zęby mądrości ale z kolei jak wyrwie mi 5 to zostaną mi tylko 24 zęby chyba że 8 mi wyjdą[COLOR=Silver]

a ja miałam jakąś podobno rzadką kombinacje bo miałam zgryz otwarty i zgryz głęboki naraz tylko niestety moja wada może się nawrócić bebz noszenia aparatu retencyjnego
[COLOR=Silver]

ja mam różowo-zielone (oba kolory żarówiaste) wszystkim się podoba... orto powiedziała że jak dobrze naświetle to świecą w ciemności ale nie chce mi się siedzieć pół godziny przy lampce z wywalonymi zębami na wierzch[/QUOTE]
ja też mam mało ząbkow... hehe a z tym naświetlaniem to sobie wyborazam siedzienie nad lampką z otwartą paszczą hehe

paznokcie; włosy; skóra
Stary 2009-12-26, 19:00   #807
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
ja też mam mało ząbkow... hehe a z tym naświetlaniem to sobie wyborazam siedzienie nad lampką z otwartą paszczą hehe

ale kiedyś może się zmotywuje i naświetle je szkoda że nie mam lampy ultra fioletowej

Stary 2009-12-26, 20:36   #808
surykata
Zadomowienie

GG do surykata

a mnie po tym calym swiatecznym obzarstwie strasznie zeby bola, a dol to caly dzien dzis niezle daje mi popalic, dobrze dobrze, niech sie prostuja bo nastepna wizyta dopiero 28 stycznia
a gumki zielono - czerwone polecam, nie odbarwily mi sie i wszystkim sie podobaja, podobno urocze
surykata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 22:15   #809
Twitter
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
Dzięki za objaśnienia
Orto mówił, że, jeśli odleci mi rurka z szóstki (rurka jest przymocowana na plombie, a plomby ponoć gorzej trzymają metal niż zdrowe szkliwo), to założy mi pierścień. Czyli, w moim przypadku, potrzeba solidnej podstawy do ruchów prostujących szczękę: albo rura albo pierścionek

Cytat:

to ja mam jeszcze inaczej... bo po tej 6 na której mam pierścień nie mam już nic ( nie mam zamka na 7) ale może moje 7 były w dobrym położeniu i dlatego nie mam na nich zamku

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

A ja mam 4 zatrzymane 8 i orto powiedziała, że musze mieć 4 wyrwane zęby( ósemki lub piątki) ale jak narazie jeszcze nic mi nie wyrwała a mam aparat od 5 miesięcy... szczerze mówiąc to wolałabym 5 bo ósemki to przecież zęby mądrości ale z kolei jak wyrwie mi 5 to zostaną mi tylko 24 zęby chyba że 8 mi wyjdą

To jak to jest z tymi ósemkami? Słyszałam, że ich wyrywanie nie poszerza pola popisu i nie można, dzięki temu zabiegowi, zyskać więcej miejsca? Miejsce zwiększa tylko wyrwanie czegoś z normalnego zębowego szeregu. Ja się nie dałam namówić na wyrwanie ani czwórek ani piatek Byłam twarda, tylko, że teraz nie mam gwarancji od orto, że mi paszczękę dobrze ustawi, i że robię to na własne ryzyko...

Ale z dwojga złego wol wyrwać ósemki niż którekolwiek inne zęby, przydadzą mi się na starość

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
Cytat:

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

ja mam różowo-zielone (oba kolory żarówiaste) wszystkim się podoba... orto powiedziała że jak dobrze naświetle to świecą w ciemności ale nie chce mi się siedzieć pół godziny przy lampce z wywalonymi zębami na wierzch
Betti, to Twój zgryz musi być również ciekawym przypadkiem
A fluorescencyjnych gumasów zazdroszczę!

Po Sylwestrze planuję zestawinie czerwone z granatowymi - będzie pod kolor kraty płaszczyka
Stary 2009-12-26, 22:36   #810
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

To jak to jest z tymi ósemkami? Słyszałam, że ich wyrywanie nie poszerza pola popisu i nie można, dzięki temu zabiegowi, zyskać więcej miejsca? Miejsce zwiększa tylko wyrwanie czegoś z normalnego zębowego szeregu. Ja się nie dałam namówić na wyrwanie ani czwórek ani piatek Byłam twarda, tylko, że teraz nie mam gwarancji od orto, że mi paszczękę dobrze ustawi, i że robię to na własne ryzyko...

Ale z dwojga złego wol wyrwać ósemki niż którekolwiek inne zęby, przydadzą mi się na starość

Betti, to Twój zgryz musi być również ciekawym przypadkiem
A fluorescencyjnych gumasów zazdroszczę!

Po Sylwestrze planuję zestawinie czerwone z granatowymi - będzie pod kolor kraty płaszczyka

Mój dentysta powiedział, że lepiej nie wyrywać 8 bo na starość nie będzie miał na czym mi protezy zaczepić jak na razie to nie myśle jeszcze o takiej starości ale w sumie nie chce chodzić później bez zębów

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2009-12-26 o 22:38
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości