|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2431 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy - część IV
A odzywka?
Szamponik jest mocno wysuszający. Może być przyczyną, ale nie musi. Jeśli o ten chodzi to poczytaj opinie innych. https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-1...arna-Rzepa.htm Jeśli w odżywkach, które używasz nie ma silikonów obstawiam,że to wina tego szamponu. Od takiego nawracającego problemu i konieczności mycia włosów ze względu na swędzenie i podrażnienie - kiedyś mi wypadły włosy. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-12-25 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#2432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uzywam z aloesem i wit. A+E ![]() Odzywka z silikonami- pantene lub Dove... Szamponu uzywam z racji tego, ze wlosy myje codziennie, wiec rodzice sie zbuntowali i kupili mi taki szampon, poniewaz taki szampon np. Dove mialam na ok. 2 tygodnie... A tak wgl, to chyba nie moge nakladac na wlosy oleje... Bo jak zmywam go, to wylatuje mi duzo wlosow... A ze mam ogolnie malo wlosow, wiec dla mnie to tragedia...
![]() |
#2433 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W takim razie spróbuj odstawić silikony i nawilżyc włosy i skórę głowy. Zaczekaj ze 2 -3 tygodnie po odstawieniu silikonów . Na początku może być jeszcze swędzenie ale potem sytuacja się powinna poprawić. Nie kładz silikonów nawet na końce. W moim przekonaniu wypadanie to nie jest wina olejów. Żeby włosy nie wypadały musisz wyleczyć skórę głowy. Ja bym kupiła babydreama i glorię. Spróbuj. Tylko chwilkę odczekaj bo skóra musi dojść do siebie. Dam se rękę uciąć ze łupież minie przy BD i glorii. Czy ten szampon, który stosujesz ma sls czy sles? Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-12-25 o 21:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2434 |
Zakorzenienie
|
Myjesz włosy metodą kubeczkową? Wtedy o wiele mniej szamponu się zużywa. Poza tym myj szamponem jedynie głowę, włosom wystarczy spływająca piana.
17.12.2007- Walka o zdrowe i piękne mo-hery ![]() Przewodnik po olejowaniu! Profil na Endo TF, CE, obwodówka- zrobione Bieganie + Turbo Ewy Ch. Edytowane przez Narek Czas edycji: 2009-12-25 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#2435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2436 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2437 |
Wtajemniczenie
|
rozcienczenie myjadła w kubeczku z wodą i wylanie na glowe rozcienczonego
|
![]() ![]() |
![]() |
#2438 |
Raczkowanie
|
Nalewasz do kubeczka trochę szamponu i rozcienczasz wodą. Bardzo fajny sposób, bo detergernty nie dzialaja tak silnie na wlosy, a po drugie malo szamponu idzie na takie cos a bardzo dobrze sie pieni.
#2439 |
Wtajemniczenie
|
poeksperymentujemy dzisiaj z tą metodą
![]()
#2440 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2441 |
Konto usunięte
|
Motylku - może być to spowodowane ekstraktem z rumianku - sprawdź go, może to on BD nie dla każdego jest super, dla moich mieszanych włosów się nie nadaje.
Edytowane przez 201604211128 Czas edycji: 2009-12-26 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2442 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O właśnie! Może rumianek? Sporo osób go nie toleruje. Spróbuj Motylku hippa w takim razie. Tam zdaje się brak rumianku i też delikatne detergenty. BD nie jest szamponem ,po którym są lejące włoski, a to zdaje się wiele osób sobie bardzo ceni. Ale nie powoduje łupieżu i nie wysusza tak jak slsy w innych. Nie ma w nim też aż tyle chemii, co dla jednych jest plusem a dla innych minusem (brak efektu lejących włosów i trochę kołtun). BD może uczulać ale w takim sensie jak każda substancja może mieć takie działanie, nawet mleko. Jednak są to przypadki sporadyczne. Z tego co widzę większość osób nie lubiących BD nie lubi go za kołtuna i konieczność stosowania odżywki. Niemniej jednak ma to swój plus, a mianowicie dowodzi,że nie ma w nim fury chemii , a tylko delikatnie myje. Po to żeby nie było kołtuna uzywa się dobrej nawilżającej odżywki. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-12-26 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2443 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co to jest SLES? I czym sie rozni od SLS? Cytat:
![]()
![]() |
#2444 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sodium Lauryl Sulfate - SLS Sodium Laureth Sulfate - SLES Detergenty syntetyczne. Ten pierwszy jest bardziej agresywny. SLES ponoć rzadziej wywołuje podrażnienie, a tylko może podsuszać.Łagodniejsze detergenty to cocamidopropyl betaine, coco betaine. Najpierw jednak radzę odstawić silikony mimo wszystko i to całkowicie. Dopiero wówczas będziesz mogła stwierdzić czy to ich wina. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2445 |
Zakorzenienie
|
ja robię to na oko, ale tak mniej więcej pół na pół lub więcej szamponu niż wody
![]() Jak sie spieszę to poprostu nalewam szampon na ręke, do tego trochę wody, mieszam i na głowę ![]() ![]()
#2446 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2447 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() P.S. Testujcie, a potem decydujcie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2448 |
Zakorzenienie
|
[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;1605990 6]ja tez robie tak samo,a szczerze mowiac,to myslalam ze kazdy tak robi
![]() nie wszyscy tak robią ![]() a najlepszym rozwiązaniem jest szampon mieszany z wodą w kubeczku, a jaka to oszczędność szamponu ![]()
#2449 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie dlatego,że przetestowałam na sobie to to polecam. Więc proszę nie mów,że ślepo podążam za tym co przeczytałam. Jeszcze dwa lata temu miałam od silikonów totalną masakrę na głowie. Im częściej myłam tym miałam gorszy łupież, skóra zaczynała mi się wręcz sączyć. Już po 2 godz.od umycia zaczynałam mieć swędzawkę. Potem dołączyło się wypadanie. Nie jestem tu od dziś i nie od dziś testuję różne rzeczy. Nic innego nie polecam jak testowanie na sobie radząc odstawienie silikonów. Zanim zacznie się dbać o wygląd najpierw trzeba wyleczyć skórę. Jeśli ktoś ma problemy to musi zmienić sposób pielęgnacji i tyle. Nie tylko mi silikony szkodzą, a jesli komuś pasują niech używa do woli. Zdaje się,że koleżanka ma problemy, a używa właśnie odżywek z silikonami i chyba szamponu z silnym detergentem. Nie każdy ma taki skalp,że mu płyn do mycia naczyć kładziony na głowę nie szkodzi. A gdybyś miała jeszcze wątpliwości to kup preparat do zwalczania wszy, jest oparty chyba w 100% na silikonie i zobacz co na głowę kładziesz. To jest poprostu smar. Tyle,że nabłyszcza. Ja jestem bardzo, bardzo dorosła, nie mam skóry dziecka i uwierz mi,że oprócz babydreama i hippa każdy szampon dotychczas używany powodował podrażnienie i przesuszenie. Nie wspomnę już o silikonach.Więc możliwe,że u niej może być tak samo. Radzę tylko żeby sprawdziła. Nic innego. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-12-26 o 16:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2450 |
Zakorzenienie
|
Ja leje mniej szamponu, od ilości, która mieści się w zagłębieniu dłoni. Wlewam do starego opakowania po jogurcie Gratce i leje wody do pełna.
#2451 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Podkreśliłam co ważniejsze w mojej wypowiedzi i w twojej napisałam numerki by wiedziałaś do czego się odnoszę. Edytowane przez 201604211128 Czas edycji: 2009-12-26 o 18:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2452 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-12-26 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2453 |
Konto usunięte
|
Mam nadzieję, że to nie wina tego, że biorę od lat pewne leki i to, że dosyć często muszę przechodzić antybiotykoterapię na bakterie.
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2454 |
Wtajemniczenie
|
a stosowała może któraś z was cynk? zauwarzyłyscie wzmocnienie włosów?
#2455 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2456 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2457 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie
![]() Pierwszy raz piesze tu, więc się przedstawię ![]() O zdrowe włoski walczę już ode pewnego czasu ![]()
![]() Pierwszy raz od ponad miesiąca wyprostowałam włosy. Oto efekty mojej walki ![]()
![]() Zapraszam na bloga: http://eowinymakijaze.blogspot.com/ Edytowane przez Eowina1818 Czas edycji: 2009-12-26 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#2458 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie stawiam znaku równości, to tylko tak dla wzmocnienia przekazu. ![]() P.S. Wczoraj podążając za Twoim artykułem kładłam oleje z koenzymem Q10. Czy coś może się stać jak daję trochę za duże stężenie Q10? Rozpuścił się cały bez problemu. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-12-27 o 08:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2459 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
co do płynu do mycia naczyń zapytałam bo już widziałam tu jakiś artykuł w którym ktoś napisał że kosmetyki na SLESie to to samo co płyny do mycia naczyń. a jeśli ktoś tak pisze to oznacza tylko że nie ma pojecia co jest w płynie i jak wzajemnie na siebie oddziałują związki powierzchniowo czynne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2460 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy Lorysy można dostać w Naturze, czy tylko w Auchanie? I gdzie można kupić Stapiz? W sklepach fryzjerskich? Z góry dzięki za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.