|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
Gratulacje dla rozpakowanych mam i dużo szczęścia dla tych jeszcze podwójnych
![]() Ja czekam na koniec stycznia, wtedy do szpitala na cc, mam komplikacje więc dwa tygodnie przed normalnym terminem muszę iść na "rozdwojenie". Boję się jak nie wiem co ale myślę że będzie dobrze ![]() Pozdrawiam wszystkie mamusie w dwupaku |
|
|
|
#3632 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja ze swojej strony mogę ci napisać,że jak stosujesz olejek do kapieli to nie trzeba potem dziecka smarować,no chyba że skóra tego wymaga.Ja osobiście smarowałam Oskarka po kąpieli i nie stosowałam olejków do kąpieli.Teraz mam zamiar robić to samo i tymi samymi kosmetykami sprawdzonymi przeze mnie czyli NIVEA. Pępuszek to smarujesz tylko ten kikut,a nie skórę wokół,bo podrażnić można. A czemu stosujesz osłonki na piersi?Masz już podrażnione czy wygodniej ci tak? Cytat:
.Zawsze trzeba mnie wyjście awaryjne.Widzę,że jesteś w 37tc.Ja wczoraj miałam robione 3D w szpitalu i podglądałam mojego kosmitę .Także zastanów się czy oby na pewno chcesz zrobić to USG bo jeżeli będziesz płacić to szkoda kasy,aby tylko na tyłeczek popatrzeć.Ja bym za to nie zapłaciła,a byłabym bardzo rozczarowana gdybym kasę wywaliła a buźki nie widziała.No chyba,że idzie tam w innym celu to już co innego
|
|
#3633 |
|
Zadomowienie
|
hej słoneczka melduję ze żyję i narazie nie rodzę
spadam prasować ![]() Patka super ze jeszcze pozamykana jesteś Bardotka coś zaczyna się dziać , trzymam kciukole Pysiu gratujuję siostrze Lila super że w domku jesteście , byle do przodu
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
|
|
|
#3634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a nie odnośnie usg hehehe
|
|
|
#3635 |
|
Rozeznanie
|
witam
tej nocy aż dziwne mi było bo wstałam do wc tylko raz także jestem super wyspana póki co nic się nie dzieje a ja bardzo chcę urodzić w pierwszych dniach stycznia u nas dzisiaj zaczyna się ostatni tydzień a jeszcze pamiętam jak robiłam test jakby to było wczoraj.. |
|
|
|
#3636 |
|
Raczkowanie
|
Oliviaooja zaczelam ostatni tydzien wczoraj i mam takie same odczucia jak Ty...nie wiem kiedy to zlecialo
...Dziwnie sie jakos dzis czuje, wstalam rano (po kolejnej srednio przespanej nocy)zjadlam jakies lekkie snidanko i tak mi sie slabo zrobilo ze myslalam ze nie dojde do lozka, udalo mi sie po chwili zasnac , obudzilam sie i dalej jakos mi tak dziwnie ...moze juz organizm zmeczony jest, ciaglym brakiem snu i obciazeniem...
|
|
|
|
#3637 |
|
Zakorzenienie
|
Ale wy dziewczyny jesteście poukładane ze wszystkim.
Wiecie czy i jakie znieczulenie chcecie. Ja jakoś nie mogę o tym myśleć, bo strasznie się zaczynam stresować A jak zaczynam czytać na "te" tematy, to już w ogóle mi słabo Tak więc zastanawiam isę jak ja w ogóle przeżyję poród jak od samego czytania mi słabo i zbiera na mdlenie A "swojej" położnej nie będe miała.
|
#3638 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Wpadłam się tylko przywitać lila super że już w domku patka fajnie że wszystko ok ![]() bardotka_a czyżby to już ![]() pysiamn gratulacje ciociu ![]() agusiamatyldka i oliviaoO gratulacje z okazji ostatniego tygodnia no to czekamy na Was![]() --------------- Kurcze nie wiem co zrobić na jutro do jedzonka. Wymyśliłam lasagne, sernik na zimno i chciałam zrobić jakąś sałatkę ale nie wiem jaką ![]() Dziewczyny a Wy co na jutro pichcicie ????
|
|
|
|
#3639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3640 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie moje drogie!
ja jutro ostatni dzień 39tc a dalej niech się dzieje co chce ![]() wczoraj wieczorem miałam schiza, że rodzę. czułam taki dziwny ucisk w dole brzucha i dzidzia jakoś tak bardzo się miotała, co było dość nietypowe bo w ostatnich tygodniach raczej bardzo spokojna była.. Na szczęście jeszcze nie urodziłam ![]() A dziś wizyta u ginki - trzymajcie kciuki, bo chcę wytrzymać do pt.
|
#3641 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Hol hol hol mamuski,
Dzis czuje sie jakbym miala urodziny, heh, bo ide na usg i zobacze mojego szkraba Cytat:
![]() Cytat:
Pysia czy latwiej to nie wiem, ja jakbym byla do konca swiadoma tego, przez co musze przejsc to bym chyba sie nerwicy nabawila, a tak to nie wiem jaki to bol, i sie jakos nieprzejmuje Cytat:
, powiem szczerze ze najpierw ten materac zobaczylam i pomyslalam, ze cos nie gra Cytat:
Cytat:
widze, ze sie rozkrecacie na maxa mamuski ![]() Cytat:
Cytat:
to dobrze, ze nie rodzimy, nie wszystkie na raz prosze kolejka obowiazuje Cytat:
![]() ********************* a u mnie szaro, ponuro, ktos mnie zarazil jakims cholerstwem i z nocha mi leci jutro Sylwek, my z Tz stwierdzilismy, ze jesli nigdzie niepojdziemy, to pewnie i tak wyladujemy w pizamkach w lozku o 22 bo my takie dwa pierniki juz jestesmy
|
|
#3642 |
|
Zakorzenienie
|
Pysiamn gratki ciociu
![]() Lila fantastycznie, ze juz jestescie w domku Senses Woman ![]() Majkela napichcilam sie na swieta i na jutro nawet nie kiwne palcem.Zostalo mi jeszcze mnostwo jedzonka od swiat i nie mam zamiaru nic gotowac ![]() za rozpoczete 40 tyg. za wizyty i za dzisiejsze
|
|
|
|
#3643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwłaszcza, że nie wiemy jeszcze gdzie spędzimy Sylwka - czy u nas w domu czy u znajomych, bo wciąż czekam na informację od brata czy przyjedzie czy nie
|
|
#3644 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no właśnie z tym pępuszkiem to w szpitalu psikali Ostepirexem i osuszali, w zasadzie tylko tyle. A chyba powinno się spirytusem 70% - rozumiem, że patyczkiem umoczonym w spirytusie oczyszczam to ciemne wewnątrz, aby nie dotykać skóry. A jak coś ewentualnie się suchego dostanie na skórę zwykłym patyczkiem lub gazikiem usunąć, prawda? Osłonki pomogły mi nauczyć się karmić, jak maluszek pogryzł mi brodawkę do krwi i tak już zostało. Próbuję uczyć siebie i jego bez osłonki, ale z jedną piersią nie będzie to łątwe, gdyż jest wklęsła brodawka. Bartuś ma przesuszoną skórkę dodatkowo przez fototerapię ciągłą, którą miał 4 doby, więc smaruję mu ciałko w przesuszonym miejscu kremem Emolium. Oj i tak jakoś sobie radzimy..... Najgorsze, że sama wszystkiego się nauczyłam, bo niestety szpitalne położne w większości mają Cię gdzieś, jak nie masz siły 10 godzin po cc podnieść Synka.... etc. etc... ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Mam pytanko: czy stosujecie wodę Żywiec do przygotowywania herbatek i / lub glukozy dla Maluszka? Czy lepiej zwykłą, przegotowaną?
|
|
#3645 |
|
Zakorzenienie
|
Lila swietnie sobie radzisz
A kto ci kazal podawac glukoze malemu ??????? Tak sie robilo jakies 30 lat temu.I tak robia polozne zeby miec spokoj w szpitalu jak dzieci placza.Nie daje sie malenstwu glukozy. A herbatke po co ? Maly ma kolki, czy zaparcia i dajesz mu koperek ? Jesli nie, to nie trzeba dziecka dodatkowo dopajac jak sie karmi piersia
Edytowane przez aldii Czas edycji: 2009-12-30 o 12:22 |
|
|
|
#3646 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3648 |
|
Rozeznanie
|
Lila ja używałam wody mama i ja lub dobrawy. Wiem , że można też primavere i żywiec. Zwykła kranówka ma za dużo zanieczyszczeń, a inne mineralne za dużo jonów i za bardzo obciążają nerki. A po co chcesz dopajać Bartusia? Jak karmisz piersią to nie trzeba.
|
#3649 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno spokojnie donosisz do piątku co najmniej ![]() Cytat:
hehehe, na razie mi się nie spieszy ![]() Cytat:
A ja się jakoś tak niespecjalnie czuję... Tak jakby słabo mi, tak wiecie, jakbyście czuły że za jakiś czas zemdlejecie czy cuś... Mam otwarte okno, nie mam gorąco a tak dziwnie się czuję... Jeszcze na dzisiaj zaprosiliśmy moją koleżankę z chłopakiem bo przylecieli z Anglii, niedługo odlatują i kurcze nie chcę ich odwoływać... A tu jeszcze muszę trochę ogarnąć i obiadek przygotować... ehh
|
|
|
#3650 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no i kciuki za dobre wyniki paciorkowcaCytat:
Co do osłonek, to pewnie za jakiś czas już dasz radę bez nich A jak śpi 3 godziny to tylko się ciesz ![]() Powoli, spokojnie nauczycie się siebie nawzajem Cytat:
Cytat:
Ja też mam dziś dzień prasowania ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
co do sałatki, to ja często robię taką prostą z tuńczyka: - 1 puszka tuńczyka, - 1 puszka kukurydzy, - kilka plasterków ananasa lub połówek brzoskwiń (ile tylko masz ochotę ) - oczywiście rozdrobnić,- trochę startego sera - majonez Wszystko wymieszać i voila ![]() Cytat:
Cytat:
Co do Sylwestra to wczoraj tż stwierdził, że nie wie czy doczeka północy W sumie i tak będziemy siedzieć w domu, wiec jak się nie doczekamy, to nic nie szkodzi.---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Może być Żywiec, albo np. Mama i ja, w zasadzie każda zalecana dla maluchów |
|||||||||
|
|
|
#3651 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja powiem Wam szczerze, że mimo , że mam jeszcze czas do porodu, ale nie boję się go. Bo wiem, że i tak mnie nie ominie. I czy będzie trwał 2 godziny czy 24 to wszystko jest do przeżycia. Będzie ból, będą nerwy, ale tego nie ominę. Dzieciątko zrekompensuje wszystko Teraz nie potrzebnie się zamartwiać tym co będzie Warto cieszyć się błahymi sprawami, bez nerwów, bez napięcia, bez emocji. Cieszmy się, że dziciątko będzie na świecie i w końcu go zobaczymy
|
|
|
#3652 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Brzucholinki
Ja własnie wróciłam z ostatniego USG....nieco zaniepokojona.....bo moja dzidzia do "gigantów" nie należy, lekarz powiedział, że średniak z niej i stwierdził, że wg tych parametrów jest dwa tygodnie młodsza. Waży 2150g. No ale powiedział, że nawet jesli jestem w 36 tygodniu to z tą wagą tez jest średniak, więc nie ma powodów do niepokoju. Ogólnie powiedział, że jest małym dzieckiem, ale nie jest to nic nienormalnego, mam się nie denerwowac, bo widział mniejsze, poza tym jeszcze miesiąc przed nami i może z niej gigant wyrosnąc. Wszystkie parametry ma w normie, płynu mam w sam raz, i wogóle wyniki wszystkie prawidłowe, łozysko II stopień. No i powiedział, że teraz już od dzidzi wszystko zalezy kiedy bedzie chciała wyjśc na świat Teraz sobie mysle, że lepiej żeby się nie spieszyła i podrosła trochę. Ech.....a ja myślałam, że urodz w drugim tygodniu stycznia....teraz sobie myślę, że oby nie, bo wolę żeby podrosła ta moja córa
|
|
|
|
#3653 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamuśki
Addicted i Pysia - dzięki za odp w sprawie suszarki, już się prawie zdecydowałam na remingtona, tylko muszę zamówić na all ![]() Lila - fajnie że już w domku jesteście i wszystko w porządku, a dylematy to pewnie każda z nas która pierwszy raz rodzi będzie takie miała ![]() Co do sylwestra, to mieliśmy być sami a tu się okazuje że brat tż z żoną do nas przyjdą i jeszcze jedni znajomi. TŻ bardzo ma ochotę na jabłkowca, więc mu zrobię i kupiłam gotowe skrzydełka w Lidlu, tylko do wrzucenia do piekarnika (polecam swoją drogą, pycha - mój tż uwielbia) dorobię do nich jakieś sosy (czosnkowy, musztardowy) i kanapeczki wymyśliłam z bagietki z twarożkiem, szyneczką i innymi duperelkami takie małe. No i zastanawiam się nad sałatką, nie wiem czy coś nie przyniosą ci znajomi ze sobą, więc jutro zdecyduję czy robić czy nie...jakby coś to taką szybką kluseczkową - szybko się robi i wychodzi jej sporo. U nas pada śnieg od rana tak że hoho, a tż chce po samochód jechać pod Warszawę aż, trochę się boję żeby nic się nie stało bo wiadomo jakie warunki, ale już się napalił. Byłam rano na ktg, ale z lekarzem nawet nie pogadałam bo mieli jakąś pilną sytuację na oddziale, rzucił tylko okiem na zapis, powiedział że ok, i następną wizytę mam u niego w przyszły piątek, ciekawe czy wytrzymam jak na razie nic nie wskazuje na rozpakowywanie
|
|
|
|
#3654 |
|
Rozeznanie
|
ja mam nadzieję, że u mnie to taka cisza przed burzą
![]() jak chodzę to mam wrażenie, że brzuch mi zaraz odpadnie przed snem miałam dwa skurcze i nic więcej.. ale jakby co to mogę rodzić za 36h chciałabym bo jeszcze w tych ostatnich dniach kilogramów mi przybędzie bo się objadam więcej niż w święta |
|
|
|
#3656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tunczyka jakos tak nie bardzo. Cytat:
Ja jestem tydzień dalej od Ciebie i moja Kluska ma na oko gina 3400 ale ja jestem duża i mój mąż też więc i latorość może być większa
|
|
|
#3657 |
|
Rozeznanie
|
Patka to sobie wyhodowałaś dużą dzidzię!!!!!
no ale to jest prawie 1,5 kg różnicy a tylko tydzień nas terminami dzieli....no ja jestem niska i może dlatego....
|
|
|
|
#3658 |
|
Zadomowienie
|
ale sobie pospałam.
brzoskwinka mój tż wymyslił ze jutro pojedzie na śląsk po auto ale po rozmowie ze mna jednak kogos wynajmie do tego bo ok 10godz by go nie było i mu powiedziałam zeby nie załował ze córka mu sie rodziła a on w trasie był-zrezygnował ,on w ogóle juz szaleje juz tak chce zeby z nami była a ja sie boje czy dam rade![]() tak jak lilla pisała u nas tez połozne po porodzie maja cie w d....i dziecko, też trzeba sie samemu zająć maleństwem. oliviao wg twoich obliczeń gdzieś zgubiłas jeden tydzien,bo to mi sie zaczyna jutro 40tydz a ty byłas zawsze tydzien do tylu ło matko 40tydz jak to dziwnie brzmi,a to było takie odległe i w ogóle.... też nie wiem co na sylwka zrobić,moze jakąś załatke zrobie z kurakiem z orzechami lub.... ![]() my mielismy siedziec w domu,ale chyba pojdziemy do tesciów bo tam ma przyjechac kuzyn z żona(też w ciąży) i sasiedzi maja też byc(rodzina),ale zobaczymy jutro.mam chec upiec karpatke bo chodzi za mna. a teraz lece zrobic na obiad kluski z jabłkami |
|
|
|
#3659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziś moja Kluska jakaś niemrawa - rzadziej się rusza... Ale cóż - ja mam beznadziejny dzień to może i ona też.
|
|
|
#3660 |
|
Wtajemniczenie
|
Aldii...rozmawiałam właśnie z mamą i tego się dowiedziałam
![]() Znieczulenie podpajęczynówkowe * bezpieczniejsze,bo mniej leków pacjent dostaje * ból popunkcyjne w duzej mierze zalezy od pacjenta i słuchac się lekarza np.lerzeć płasko aby płyn rdzeniowo- mózgowy nie wyciekał,głownie chodzi oto aby głowy nie podnosić (ból taki może być a nie musi) * silne bóle głowy * może spaść ciśnienie,ale podnosi się je płynami i lekami * po zabiegu pic dużo płynów najlepiej mineralnej * dla dziecka nie ma to wpływu bo leki nie docierają do łożyska * znieczulenie się podaje na wysokości na L3 i L4 to jest na wysokości bioder * przy rozszczepie kręgosłupa to lekarz decyduje o tym czy będzie ogóle czy miejscowe. Znieczulenie ogóle * podaje się leki zwiotczające,przeciwbólow e i usypiające * na dziecko nie ma aż takiego wpływu,bo na wydobycie jest od 5-10 min. * dziecko po lekach może jedynie urodzić się ospałe,bo skoro matka śpi to dziecko też
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.

.Zawsze trzeba mnie wyjście awaryjne.

...moze juz organizm zmeczony jest, ciaglym brakiem snu i obciazeniem...
A jak zaczynam czytać na "te" tematy, to już w ogóle mi słabo 

jutro Sylwek, my z Tz stwierdzilismy, ze jesli nigdzie niepojdziemy, to pewnie i tak wyladujemy w pizamkach w lozku o 22 

bo jeszcze w tych ostatnich dniach kilogramów mi przybędzie bo się objadam więcej niż w święta