|
|
#61 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: ja i moja matka
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
koniec
Edytowane przez Wierzbiccy2 Czas edycji: 2010-01-05 o 14:01 |
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
i to wszystko wina jej rodziny............ TAAAA....
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
koniec
Edytowane przez Wierzbiccy2 Czas edycji: 2010-01-05 o 14:01 |
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Masz 30 lat, gnieździsz się w małym mieszkanku z tyloma ludźmi, założyłaś rodzinę kompletnie nie będąc na to gotowa, jesteś dorosła, oczekuje się od ciebie pewnych rzeczy, jako żona matka i córka, powinnaś odciążyć rodzinę i wynająć choćby ten durny pokoik za 400 zł a nie jęczeć że cie los pokrzywdził... Nie rozumiem. Ja bym już dawno temu poszła do pracy (zacznijmy od tego) nie stać cię na zabawienie córeczki. Już dawno bym się spakowała i wyszła z tego domu. (tak tak ja wiem że to prosto powiedzieć 'znaleźć pracę'. Ale spójrz - siedzisz w domu całe dnie z córeczką prawda? Moja bratowa kombinowała w tą stronę że brała od znajomych dzieci normalnie jak opiekunka, bo i tak siedziała z dwójką swoich. Nie wiem, może to jest wyjście. Ale to wszystko jest piękne tylko w teorii)
Cytat:
Rozumiem gdybyś miała naście lat i wpadła. Ale jesteś {prawie} trzydziestolatką z dwuletnim dzieckiem, czego ty oczekujesz? Mieszkanie ma ci spaść z nieba? Postaw się na miejscu matki, pewnie nie jest jeszcze babcią, chciałaby mieć trochę swobody. Nie wiem nie rozumiem o czym ty myślałaś jako dorosła kobieta zakładając rodzinę. Jest dziecko jakoś to będzie i wszystko fajnie? Mówisz że to mama i babcia za ciebie zadecydowały że będziesz z nimi mieszkać? Nie rozumiem. Języka nie masz? Gdybym ja w przyszłości, miała mieszkać ze swoją mamą, dorosłą córką i jej rodziną, też bym pewnie zbzikowała. Czy ona tak od zawsze? Odrzuć te relacje ona ich nie chce {tzn nie chce dobrych relacji}. Znamy tylko jedną stronę więc na wszystko biorę poprawkę zwłaszcza że nie rozumiem co ci strzeliło do głowy z zakładaniem rodziny kompletnie bez warunków.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-03 o 22:16 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#68 |
|
Raczkowanie
|
przeczytalam ze masz 29 lat dziecko ma 2 lata czyli urodzilas ja jak mialas 27. co robilas do tej pory? dlaczego nie pomyslalas wczesniej o mieszkaniu przeciez nie zaszlas w ciaze odrazu po szkole nie jestes nastolatka ze nie mialas nigdy swoich pieniedzy
|
|
|
|
|
#69 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Chyba niezbyt no nie?Ogolnie radze wytrzymac jeszcze troche, zacisnac zeby, powoli rozgladac sie za pracą, juz zaspisac dziecko do przedszkla na wrzesien, zaczac rozmawiac z mezem o wyprowadzce.Mysle, ze stosunki sie unormuja kiedy pojdziecie na swoje. Teraz jest ciezko, ale z czasem bedzie łatwiej, bo dziecko bedzie wieksze. Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2010-01-03 o 22:32 |
||
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mieszkam w bloku nad taka wielopokoleniowa rodzinką co kisi się w 50 m2 i kłotnie sa codziennie. Człowiek potrzebuje pewnej minimalnej przestrzeni tylko dla siebie. To fakt psychologiczny. Przeładowane cele w więzieniach też skutkują zamieszkami.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Piszesz, że Ty byś poszła do pracy.. autorka wątku wiele razy pisała, że też bardzo by tego pragnęła.. ale nie stać jej na prywatne przedszkole, tym bardziej opiekunkę.... wspominasz również, że jako dorosła kobieta nie powinna zakładać rodziny bez warunków, owszem, prawdopodobnie masz rację, ale kurczę.. z drugiej strony jednak ile można tej rodziny nie mieć? może dziecko nie było planowane? tak na prawdę to wiele osób jest w bardzo podobnej sytuacji.. mieszka na początku u rodziców z małym dzieckiem..moim zdaniem to bardzo naturalne.. i tu zaczyna się temat wątku : autorka pytała jak może poprawić.. albo raczej poradzić sobie z sytuacją w domu, by to przetrwać? przecież nie mogła ona przewidzieć, że sytuacja w domu tak diametralnie się przekształci.. kurczę, na prawdę nie rozumiem niewyrozumiałości innych.. cecha naszego narodu - jest komuś źle to co tam, zdołujmy go jeszcze bardziej...ja przynajmniej tak to odbieram.
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym dalej twierdzę, ze mąż autorki to nie obcy ale "swój", czlonek rodziny. |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#76 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dobrze pomagał, ale ile można ciągnąć od matki? Ona nie chce by córka z nią mieszkała i powiedziała to wprost. Mama najzwyczajniej w świecie może nie mieć ochoty z nią mieszkać (nie znamy relacji, przypominam że nie ma nas tam i nie widzimy tych kłótni). Czy rodzice do końca życia mają być uwiązani do dziecka i mu pomagać jak tylko wpakuje się w kłopoty? W innym wątku Fresa pisała że "niezależność finansowa to element dorosłości" - w tej sytuacji się to sprawdza. To nie jest 18 latka która wpadła i nagle potrzebuje pomocy od rodziców. To nie jest studentka której trudno pogodzić studiowanie z pracą dzieckiem i mężem. To kobieta. Dorosła.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jaka niewyrozumiałość? Wy nie jesteście wyrozumiałe dla jej matki. Mam głaskać po głowie 30 letnią DUŻĄ KOBIETĘ która mieszka na głowie mamie która EWIDENTNIE nie chce z nią mieszkać i mówi WYPROWADŹ SIĘ I DAJ MI SPOKÓJ ... Myślicie że wszystkie matki skaczą z radości na myśl że wprowadzi się córka z mężem i dzieckiem?
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-03 o 22:36 |
|||
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale czy ty żyłaś w takiej jednej izbie? Jak nie, to sobie daruj, jak tak, to gratuluję zgodnej rodziny. Ja się ze swoją zagryzałam jak psy, walczyliśmy o skrawek pokoju jak koty o terytorium. Niestety wszyscy jesteśmy tylko ludźmi.
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Dawniej ojciec był głową i panem rodziny , a matka z córkami siedziały cicho jak trusie (panny doppóty ich jakiś kawaler nie zechciał), a nie pyskowały. Teraz każdy prowadzi własne życie, ma własne poglądy i to sie odbija na stosunkach miedzyludzkich.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Człowiek dorosły powinien umieć o siebie zadbać, a zwłaszcza o rodzinę którą założył. Wiadomo, że noga może powinąć się każdemu i wtedy konieczna będzie pomoc z zewnątrz, ale nie mylmy tej doraźnej z wiecznym korzystaniem z tego przywileju... no, litości, to każdy by tak chciał, że ma mieszkanie za darmo, płaci jedynie połowę za rachunki no i jeszcze święty spokój by się przydał... Niestety. Nie zawsze można mieć wszystko. Więc. Albo się lubi, co się ma. Albo się robi wszystko, by polepszyć komfort życia, nawet kosztem czegoś. W tym przypadku byłoby to kosztem spadku stopy życiowej, przynajmniej na początku. Bo za mieszkanie/pokój trzeba by było płacić, a z 2 tysięcy raptem kilka więcej się przecież nie zrobi.
|
|
|
#81 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#82 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sprawa jasna. Masz 30 lat, szkoły skończyłaś, masz męża, mąż zarabia, zrobiłaś sobie pięknego dzidziuśka, ale teraz po prostu idź i daj nam cieszyć się spokojną starością. Spaliłabym się ze wstydu gdybym wykrzyczała matce że ma się zajmować moim dzieckiem bo zachowuje się jak księżniczka. Żenada. Można prosić, ale mama NIE CHCE i może sobie nie chcieć ma do tego najświętsze prawo. Tak samo jak może nie chcieć mieszkać ze swoją córką. Co to za obowiązek, matka polka cierpiąca wychowująca wszystkie dzieci wkoło bo córki nie potrafią sobie życia zorganizować. Ja nie wiem zachowujecie się jakby świętym obowiązkiem babci dziecka byłoby zajmowanie się i podmywanie mu tyłka kiedy mama będzie zarabiać. Nie.
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Matki pewnie nie skacza z radosci, ale doskonale zadja sobie sprawe jak ciezko obecnie odłozyc z pensji na kupno mieszkania. |
|
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A nie każda babcia ma ochotę być Babcią Polką uwiązaną do dzieci i wnuków i nikt jej do tego nie zmusi. Starszej kobiecie też się od życia należy coś więcej niż tylko niańczenie wnuków i dorosłych dzieci.
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak komuś o taką jakość życia chodzi, to proszę bardzo. To już jest udowodnione badaniami, że zbyt wiele osób na małej powierzchni nieuchronnie rodzi konflikty. Chcesz wyjść do kuchni - tam teściowa, było nie było, obca kobieta. Chcesz iść do łazienki - siedzi w niej teść i robi kupę. Oszaleć można. No i nigdy nie wierz ludziom, jak opowiadają, że cudownie im się żyje w takiej sytuacji jak Twój wujek. Chory układ, gdzie ma 50 metrach mieszkają 3 małżeństwa. Głaskanie po głowie nie pomoże w takiej sytuacji. Niestety, ale zostać z małym dzieckiem w domu tak naprawdę mogą jedynie kobiety w dobrej sytuacji materialnej, chyba że ktoś chce klepać biedę i robić z męża woła roboczego, który musi się martwić, za co rodzina wyżyje przy jego skromnej pensji. Może autorka wątku powinna chociaż dorobić pilnowaniem dzieci i sprzątaniem domów? Dać ogłoszenie do gazety? Zawsze jakiś grosz wpadnie, a jak zyska sobie dobrą opinię, to praca zawsze sie znajdzie, bo ludzie polecają sobie opiekunki. |
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W stolicy w dodatku za 320zł, z opłatami wszystkimi poza prądem. Kumpel wynajmuje taki od ładnych kilku miesięcy.edit:a, i nawet jak pokój kosztuje 500zł i się do niego doliczy opłaty, to kosztuje mniej więcej 600zł razem. Tak więc da się przeżyć. No, chyba, że ktoś musi mieszkać w ścisłym centrum. Autorko, co robiłaś przed urodzeniem dziecka, czemu nie wynajęliście mieszkania, nie odłożyliście pieniędzy? Edytowane przez lady karen Czas edycji: 2010-01-03 o 22:54 |
|
|
|
|
|
#87 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.opiekunka.org/ jest WIELE serwisów. ale to tak nawiasem mówiąc. Cytat:
http://www.szybko.pl/search-room-c10.html http://www.hogo.pl/pok%C3%B3j/wynajem/Wroc%C5%82aw miliardów te pokoje nie kosztują. większy problem znaleźć kogoś kto zgodzi się wynająć pokój małżeństwu z dzieckiem.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-03 o 22:55 |
||
|
|
|
|
#88 | |
|
Raczkowanie
|
rapifaren...
dobrze, niech Ci będzie.. w ogóle się nie łapiesz za słówka, bedzię po Twojemu. oczywiście opieka nad wnukami to nie obowiązek.. ale nie znam babci, która odmówiłaby w takiej sytuacji.. chociaż od czasu do czasu, by autorka mogła zacząć pracować gdzieś na pół etatu. Cytat:
Jednak mnie z kolei moi rodzice nigdy nie zostawili by bez pomocy..dachu nad głową, nawet gdyby im to nie pasowało lub by się męczyli..zrozumieli by..oni też żyją na tym świecie... to nazywa się miłością. za kilka lat ta matka będzie potrzebować pomocy.. role się odwrócą.. co wtedy? córka powie, że nie chce pomagać i tego po prostu nie będzie robić? tak właśnie wygląda twoja teoria..
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#90 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

Chyba niezbyt no nie?

a kto czuje sie wywołany, tez moze sobie wybrac
W stolicy w dodatku