Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz.III - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-04, 09:59   #1381
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21
Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz

ide dzwonic do osrodka w sprawie szczepienia....

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
no niestety ma ewidentne problemy z zasypianiem i budzi się co godzinę
ciekawe czemu
ty karmisz piersia?
Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość

Rozpoczynamy dzisiaj sławną na cały wizaż akcję ekspozycji na gluten Trochę się obawiam jak mała zareaguje, bo ma skłonności do alergii. A no i mam pytanie, po jakim czasie od rozpoczęcia podawania glutenu można też nowości jedzeniowe podawać? No bo mięsko powinnam też wprowadzić więc jak?

aaa, Martynce zaczęły rosnąć włoski trochę ich ostatnio traciła i gdzieniegdzie łysinka prześwitywała, teraz wydaje mi się, ze każdego ranka ma ich więcej, rosną jej jaśniejsze niż miała, a te, które zostały robią się coraz dłuższe
ja tez mam zamiar dzisiaj zaczac z tym glutenem
Wercia tez ma lyse placki po bokach i z tylu glowy a na gorze dlugie na 15cm
Cytat:
Napisane przez Sweet_21 Pokaż wiadomość

i jak noc minęła?
dzieki za wieści od Skierki

no to nieźle z tymi kluczami

no dobrze sie spalo po sexiku

najlepsze ze wszyscy tych kluczy szukali i przepadly........ale mamy podejrzenia ze ktos ich podwedzil

Cytat:
Napisane przez Tulipfever Pokaż wiadomość

Hej kochane!
Oczywiscie sie pochorowalam Leje mi sie z nosa jak z wodospadu, gardlo zajete, po prostu pieknie. Maz zdrowy wrocil do pracy, myslalam ze w ostatniej chwili sie rozmysli i wezmie jeszcze kilka dni wolnego (jest sam sobie szefem), ale nie, twardo wyszturmowal do pracy. No cos, przestaje marudzic i biore sie za kuracje.

Ania zasnela, grzeczna dziewczynka. Mam nadzieje, ze sie ode mnie nie zarazi
duzo zdrowka

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 10:06   #1382
UnholyOne
Ola-Unhola

Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz

Witam się
Nie było mnie tylko kilka dni , a tu tyle naskrobane...
Przedwczoraj próbowałam przeczytać, ale sen mnie zastał i skończyłam na 36 str. Do dzisiaj +10, nie, nie nadrobię

A ktoś zauwazył moją nieobecność..

Miałam w sobotę gosci, troszke sie narobiłam (piers w ciescie-wszyscy zachwyceni ). Było miło, zgadałam sie tez ze szwagierka i dzisiaj Małz odbierze od niej parowar (ona nie uzywa i zagraca jej kuchnie). Nie wiem jaki itp, ale za darmo, wiec nie ma co wybrzydzac

Idę na śniadanko.
Stary 2010-01-04, 10:18   #1383
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylka79 Pokaż wiadomość
Też używamy codziennie i co rano wyciągamy jakies kózki,dla mnie super wynalazek ta Frida-choć moje dziecię nie zawsze zadowolone,nie raz muszę dobrze się przyczaić
(...)
Nie masz Kubusia z kim zostawić?
Kuba bardziej nie lubi Sterimaru niż fridy, więc kupuję Disnemar i wtedy jakoś idzie

Dzisiaj niestety nie, bo Małż do 19-ej w pracy. Co prawda przyjmują do 21-ej, ale zanim Małż wróci, będzie 20-ta, czyli kąpiel Kuby, a po kąpieli Mały idzie spać.

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Hello
Małż w pracy = żona na wizażu
(...)
Czytałam tylko, że chłpopaki Miramej i eleeri mają podejrzenie ZUM-u. Ściskam mocno. Jakby co to mogę służyć radą w sprawie zbierania moczu, czyszczenia siusiaka itp.

Dzięki

Cytat:
Dobrze, ze przyszla. kiedy bedziesz robic ten posiew?

Przesadzaja.
Mam nadzieję zrobić jutro, bo Małż może przyjść już o 15-ej. No przesadzają

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
dzień dobry

ja znów nie wyspana
W sobote mielismy gości - było nas 8 sztuk i dwójka maluchów ... Bartek jak zwykle pomagał Michałowi /1,5 m-ca/ w płakaniu i mieliśmy cyrk

Spać poszłam o 2, bo czekałam az się mały zbudzi na jedzenie, wczoraj wstałam wcześnie i znów poszłam spać późno ... dzisiaj podudka o 6,15 bo małż w delegacje jechał i musiałam go odwieźć
(...)
I trzymam kciuki za badania - Miramej i Eleeri .... tylko tyle udało mi się teraz przeczytać
Na dwa głosy ładniej brzmi

Małż znów w delegacji?

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
no niestety ma ewidentne problemy z zasypianiem i budzi się co godzinę
Współczuję

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 10:19   #1384
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
sisuski juz zaniesione
ogólne i posiew
dzwoniłam rano do laboratorium i dowiedziałam sie wszystkiego, więc wg. pan laborantek wystarczy umyć małego mydłem i tyle, mocz tylko do woreczka
przyznacie że nie są wymagające
żadnego spirytusu, rywanolu itp
Ja też dzwoniłam, u nas panie bardziej wymagające - chcą w pojemniczku i poleciły zdezynfekować rywanolem . Ja zaniosę jutro, muszę kupić woreczek do ogólnego i rywanol

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
Wcinam się troszkę w wasz temat, możesz podać linka do tej kaszki? Moja mała jest na Nutramigenie i kaszki ze zwykłym mlekiem mod. też nie za bardzo dla niej, kupiłam dzisiaj manną błyskawiczną, ale tamtej chyba nie trzeba gotować co?
(..)
Svinecko czytałam o tych ćwiczeniach na brzuch, no gdybyś dała radę i miała chwilę wrzucić ten filmik na youtube to byłabym wdzięczna nienawidzę, no nienawidzę brzuszków, ale musze coś zrobić, bo same mi się mięśnie nie wzmocnią, a brzuch wisi
(...)
Co do wieści z frontu: ząbek się przebija i przebić nie może, na szczęście żel działa, przynajmniej na razie. Rozpoczynamy dzisiaj sławną na cały wizaż akcję ekspozycji na gluten Trochę się obawiam jak mała zareaguje, bo ma skłonności do alergii. A no i mam pytanie, po jakim czasie od rozpoczęcia podawania glutenu można też nowości jedzeniowe podawać? No bo mięsko powinnam też wprowadzić więc jak?

aaa, Martynce zaczęły rosnąć włoski trochę ich ostatnio traciła i gdzieniegdzie łysinka prześwitywała, teraz wydaje mi się, ze każdego ranka ma ich więcej, rosną jej jaśniejsze niż miała, a te, które zostały robią się coraz dłuższe
Proszę:
http://allegro.pl/item870676857_holl...4m_niemcy.html

Sprzedająca napisała mi, że miesza się z ciepłą wodą.

A ja wciąż mam nadzieję, że same się wzmocnią

Trzymam kciuki za pomyślny początek ekspozycji na znienawidzony gluten , myślę, że należy potraktować go, jak każdą inną nowość.

Kubie też odrastają włoski , mógłby Mu tylko ten zaczes z czubka zniknąć

Cytat:
Nie pisałam, że wyćwiczyliśmy małemu siusiaka i już cały napletek schodzi Przy ćwiczeniach robi się duży ptak
(...)
Trzymam kciuki, żeby nic nie było. U nas przy krwiomoczu i ropomoczu, mocz był brunatny i b.mętny. Ja tam pucuje małemu pitolka gazikami Leko, jak w szpitalu. Odciągam i tam też pucuje, bo posiew może (nie musi) wyjść zafałszowany.
, u nas strasznie tam wąsko, nie bolało Maćka?

Kurczę, a jak ma jakąś rankę na siusiaku?

Cytat:
spedziliśmy osobno oczywiście, rano przyszedł z pracy, pocałował mnie (jak udawałam, ze śpie) i powiedział wszystkiego najlepszego ale i tak zdążyliśmy sie poprztykać już
Eh, faceci...

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-04, 10:23   #1385
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

i dupa nie moge sie dodzwonic
musze isc w takim razie osobiscie-dobrze mam blisko

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Witam się
Przedwczoraj próbowałam przeczytać, ale sen mnie zastał i skończyłam na 36 str. Do dzisiaj +10, nie, nie nadrobię

Miałam w sobotę gosci, troszke sie narobiłam (piers w ciescie-wszyscy zachwyceni ). Było miło, zgadałam sie tez ze szwagierka i dzisiaj Małz odbierze od niej parowar (ona nie uzywa i zagraca jej kuchnie). Nie wiem jaki itp, ale za darmo, wiec nie ma co wybrzydzac

Idę na śniadanko.
oczywiscie ze tesknimy
o parowar i to za free

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-01-04, 10:27   #1386
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Hej kochane!
Oczywiscie sie pochorowalam Leje mi sie z nosa jak z wodospadu, gardlo zajete, po prostu pieknie. Maz zdrowy wrocil do pracy, myslalam ze w ostatniej chwili sie rozmysli i wezmie jeszcze kilka dni wolnego (jest sam sobie szefem), ale nie, twardo wyszturmowal do pracy. No cos, przestaje marudzic i biore sie za kuracje.

Ojej, kuruj się , żeby Ania się nie zaraziła. A Twój mąż niezły, Ty koło niego latałaś, a on koło Ciebie nie może

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
no cóż - ja wiem, ze trzeba przemywać, a też nie przemywam
to jest taka prewencja, zeby buźkę naszych Skarbów nie skolonizowały bakterie wywołujące próchnicę
ale prawda jest taka, że przecież pilnujemy żeby nie lizać łyżeczek, smoczków, nie całujemy w usteczka itd... - więc to też jest prewencja - nie jesteśmy takimi wyrodnymi matkami

druga zaleta takiego czyszczenie to masaż dziąsełek, a to też jak któreś dzieciątko potrzebuje smarujemy, masujemy itp

ja się nie daje zwariować, ale zestaw do czyszczenia ząbków muszę nabyć, bo jak się już pojawi ząbek to koniecznie trzeba czyścić

i jeszcze przypomnę nieśmiało, że po czyszczeniu ząbków nie dajemy żadnej kaszki ani nic oblepiającego, a do picia tylko wodę nic słodzonego, ani herbatek (chyba, że cycuś jest w użyciu to dajemy oczywiście pierś, ale przedłużone nocne karmienie piersią też wywołuje próchnicę, więc staramy się oczywiście odzwyczajać dziecię od nawykowego ssania piersi w nocy - to mnie niestety dotyczy, bo mój pieszczoch się domaga samego poczucia cyca w buźce )

koniec tych nauk i zrzędzenia - jak byście miały pytania to chętnie się poprodukuję dla dobra naszych Smyków, żeby nie cierpiały z powodu ząbków
Ja całuję w usteczka

Dzięki za przydatne info , a z tym przedłużonym nocnym karmieniem to chodzi o to, że dziecko je w nocy jak jest już "starsze", czy za długo trzyma pierś?

Cytat:
Ja , ale zapomniałam napisać

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-04, 10:35   #1387
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
A może Tomusia boli brzuszek?

No właśnie,jeden lekarz mówi odciągać,drugi nie
Odciągałaś codziennie i w wodzie?

Tuli,dużo zdrówkai żeby Ania się nie zaraziła
Ja odciągam w kąpieli, codziennie Odciągam zawsze ile się da. Raz schodzi całkowicie, a jak siusiak zmarznięty to malutko U nas napletek wogóle nie schodził, zero, Maciusiowi groził zabieg ściągania. Ćwiczyłam, bo dość już mam szpitali. Poza tym teraz ściągam, bo tam gromadzi się tyle brudu, że sama byłam w szoku. A to jeden z kroków do ZUM-u.

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Ja też dzwoniłam, u nas panie bardziej wymagające - chcą w pojemniczku i poleciły zdezynfekować rywanolem . Ja zaniosę jutro, muszę kupić woreczek do ogólnego i rywanol

Proszę:
http://allegro.pl/item870676857_holl...4m_niemcy.html

, u nas strasznie tam wąsko, nie bolało Maćka?

Kurczę, a jak ma jakąś rankę na siusiaku?
Jak mogę doradzić, to jak będziesz wkładała siusiaka do woreczka, to przyłóż palec nad siukiakiem i lekko podciągnij skórę do góry - siusiak sam się podniesie (bez dotykania go) i hyc do worka. Później szybciutko przelej do kubeczka i gotowe. Podstawa - nie wolno wkładać palcy do worka. Jak zbiorę, to daję do lodówki do momentu, aż Małż zawiezie. Nie dłużej niż 1,5 godziny.

Jak pisałam Sylce, u nas wogóle nic nie schodziło, a teraz pięknie złazi. Wczoraj to mi się głupio zrobiło , jak Maćkowi zrobił się znowu duży ptak.

Zawsze czyszczę spirytusem jeszcze nie było płaczu. Ranę to miał, jak Mu siusiak pękł, po tym jak pielęgniarki czyściły. Robiłam wtedy przymoczki z Rywanolu. Pomogły od razu

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009

Edytowane przez magi77
Czas edycji: 2010-01-04 o 10:44
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 10:44   #1388
morska
Zadomowienie

Cytat:
Nie daję do 100ml wodybo skoro ma być łyżeczka tej kaszki manny,to na 100ml byłoby to bardzo rzadkieWody daję tak na oko,na dnie w małej szklanej miseczce,po wymieszaniu wychodzi jakieś 3-4łyżeczki dzidziowezmierzę na łyżeczki wody to Ci powiemNa tej mlecznej kaszce mannie z Bobovity jest napisane po 6 miesiącu,no ale skoro ma być ekspozycja...

Na dzień dzisiejszy mam w domu i sól fizjologiczną i spiritus i riwanolumPewnie kiedy zajdzie potrzeba(oby takowa nie zaszła)to nie będzie nic

Jadł zupkę z ziemniaczka,marchewki,sel era i pietruszki-ale wszystkie te składniki już jadł i nic mu nie było.Kupkę robi codziennie,wczoraj też była i nawet nie bardzo twarda.Ja zwalam to na bączki,bo nie słyszałam żeby purkał,dopiero przy zaginaniu nóżek coś poszłoNa szczęście noc przespana spokojnie
No tak, to ja pomieszałam
Ale jak już przygotujesz kaszkę to dajesz tak, jak piszą, na 100 ml przecieru?
Faktycznie po 6 miesiącu jest ta kaszka, też ją mam i dopiero zauważyłam ten napis

Tez tak często mam, że jak trzeba to nic nie ma pod ręką.

To dobrze, że brzuszek ma się lepiej

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
zidzius ma niebieski kartonik?
czy to bobas?
ja z bobasa bylam zadowolona, a teraz wypatrzylam proszek z tej samej linii
Baby shine firmy AMP,kupilam w tesco.Jest cudowny
Dzięki Poszukam w tesco i też wypróbuję

Cytat:
Miłego dnia kochane
Wzajemnie

Cytat:
Ja jednak po zastanowieniu odkażę czymś

No z tym glutenem to zwariować idzie , a Ty chcesz podawać mleczną kaszkę? Ja kupiłam na Allegro bezmleczną Holle, czekam na przesyłkę
A ja miałam zamiar czaić się na Wasze wyniki, aby zobaczyć jak się sól sprawi Ja zrobię samo ogólne, jak będzie ok, to z posiewem poczekam Często robię samo ogólne właśnie.

Nie wiem jeszcze Kupiłam tą mleczną mannę Bobovity, ale chcę poszukać jeszcze czegoś. Czaję się też na Holle. Jaką kupiłaś - grysik czy inną? Ja poprosiłam sprzedawcę, żeby mi napisał sposób przyrządzania, choć nie wiem w czym mi to teraz pomoże
Będę też pisać do Hippa, z pytaniem czy można ekspozycję zacząć od ciasteczek.

Cytat:
Dzięki , w woreczek pewnie łatwiej zebrać, co?

Kupię rywanol, spirytus sobie daruję, bo nie mam pewności, że nie jest nic podrażnione. Zresztą Małż mi zabronił, znów uważa, że to niehumanitarne

Tymek śpi z Wami?
No na pewno, niż się czaić z pojemnikiem

Wiesz, że lepiej w tabletkach? Bo płyn po otwarciu długo stać nie może i byłby na raz. Ja kiedyś nie wiedziałam

śpi z nami, ale ja tak to lubię.. i od jakiegoś czasu karmię leżąc na boku, dzięki temu nie wybudzam się tak bardzo jak kiedyś, gdy wstawałam.
Stary 2010-01-04, 10:44   #1389
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Ja odciągam w kąpieli, codziennie Odciągam zawsze ile się da. Raz schodzi całkowicie, a jak siusiak zmarznięty to malutko U nas napletek wogóle nie schodził, zero, Maciusiowi groził zabieg ściągania. Ćwiczyłam, bo dość już mam szpitali. Poza tym teraz ściągam, bo tam gromadzi się tyle brudu, że sama byłam w szoku. A to jeden z kroków do ZUM-u.

Jak mogę doradzić, to jak będziesz wkładała siusiaka do woreczka, to przyłóż palec nad siukiakiem i lekko podciągnij skórę do góry - siusiak sam się podniesie (bez dotykania go) i hyc do worka. Później szybciutko przelej do kubeczka i gotowe. Podstawa - nie wolno wkładać palcy do worka.

Jak pisałam Sylce, u nas wogóle nic nie schodziło, a teraz pięknie złazi. Wczoraj to mi się głupio zrobiło , jak Maćkowi zrobił się znowu duży ptak.

Zawsze czyszczę spirytusem jeszcze nie było płaczu. Ranę to miał, jak Mu siusiak pękł, po tym jak pielęgniarki czyściły. Robiłam wtedy przymoczki z Rywanolu. Pomogły od razu
Ja też w kąpieli staram się odciągnąć, tylko niewiele się udaje , wczoraj lekarka powiedziała, że jest wąsko i żeby nic na siłę, ale chyba po tym jej oglądaniu Kuba ma troszkę pęknięte tam

Na posiew spróbujemy złapać od razu do kubeczka, bo pani mówiła, żeby był środkowy strumień . Do woreczka to na ogólne chcę. Dzięki za radę A tak w ogóle to nie wiem, jak ten woreczek wygląda

Wezmę rywanolem jednak, bo skórka wydaje się być pęknięta.

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-04, 10:45   #1390
Sweet_21
Zakorzenienie

Cytat:

Hej kochane!

no nie, tz powinien teraz koło Ciebie skakać!!
mam nadzieje, że Anulke ominie

Cytat:
Witam się

Idę na śniadanko.
ja ale podobnie jak Miramejek zapomniałam napisać

i świetnie, że będziesz miała parowar i to za darmo, fiu fiu

Cytat:

Jak pisałam
Sylce, u nas wogóle nic nie schodziło, a teraz pięknie złazi. Wczoraj to mi się głupio zrobiło , jak Maćkowi zrobił się znowu duży ptak.
nie wiedziałam, że należy odciągać? bo zawsze słyszałam, że to dzieciaczki boli tzn wiem, że jak za dużo to na pewno..

hehe

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 10:50   #1391
p4w
Zakorzenienie

Cytat:

Ja całuję w usteczka

Dzięki za przydatne info , a z tym przedłużonym nocnym karmieniem to chodzi o to, że dziecko je w nocy jak jest już "starsze", czy za długo trzyma pierś?

nie powinno się całować, bo próchnica jest zaraźliwa (warto męża tudzież kochanka wygonić do dentysty, bo może nas zarażać )

chodzi o długie karmienie (starszy wiek dziecka, długość samego karmienia nie ma znaczenia - to tak jak u dorosłego - po umyciu zębów nawet łyk soku powoduje, ze trzeba zeby myc jeszcze raz)

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 10:52   #1392
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
A ja miałam zamiar czaić się na Wasze wyniki, aby zobaczyć jak się sól sprawi Ja zrobię samo ogólne, jak będzie ok, to z posiewem poczekam Często robię samo ogólne właśnie.

Nie wiem jeszcze Kupiłam tą mleczną mannę Bobovity, ale chcę poszukać jeszcze czegoś. Czaję się też na Holle. Jaką kupiłaś - grysik czy inną? Ja poprosiłam sprzedawcę, żeby mi napisał sposób przyrządzania, choć nie wiem w czym mi to teraz pomoże
Będę też pisać do Hippa, z pytaniem czy można ekspozycję zacząć od ciasteczek.

No na pewno, niż się czaić z pojemnikiem

Wiesz, że lepiej w tabletkach? Bo płyn po otwarciu długo stać nie może i byłby na raz. Ja kiedyś nie wiedziałam

śpi z nami, ale ja tak to lubię.. i od jakiegoś czasu karmię leżąc na boku, dzięki temu nie wybudzam się tak bardzo jak kiedyś, gdy wstawałam.
Pytałam laborantkę o sól i powiedziała, że mogą wyjść zafałszowane wyniki, bo nie odkaża. Więc biorę Rywanol. Już wiem, że lepszy w tabletkach , ba, wiem już nawet, że jeszcze inny istnieje , dzięki

Kupiłam grysik, oto sposób przyrządzania przysłany mi przez sprzedającą (jest jeszcze możliwość przygotowania na mleku, ale nie wiem, czy Cię interesuje)

"Sposób przygotowania kaszka bez mleczna

Zagotuj 200ml wody i ostudź do temperatury ok.50 ºC .

Wsyp 5łyżek stołowych(25g) kaszki do naczynia .

Zalej wodą dobrze wymieszaj,odczekaj 1min ,tak przygotowaną kaszkę podaj dziecku ostudzoną do temperatury 37 stopni."

Ja karmię tylko na leżąco (inaczej średni mi idzie - no nie umiem), ale spać z Kubą bym się bała i musiałabym jeszcze Małża pilnować, żeby Go nie przygniótł

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-04, 10:56   #1393
morska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
sisuski juz zaniesione
ogólne i posiew
dzwoniłam rano do laboratorium i dowiedziałam sie wszystkiego, więc wg. pan laborantek wystarczy umyć małego mydłem i tyle, mocz tylko do woreczka
przyznacie że nie są wymagające
żadnego spirytusu, rywanolu itp

ale to tylko pajac
nie zostawię go nagusieńkiego

ja go kupowałam w zwykłym sklepie, a widziałam go już w kilku także w Tesco i innych powinien byc
To trzmam za jałowy jestem ciekawa wyniku

Ale jak jest powyżej 24 to ja bym założyła body z krótkim na dzień. Mój w pajacu "chodzi" jak jest 20-21 i się zastanawiam czy nie za gorąco

Dzięki Kupię

Cytat:
Jak mogę doradzić, to jak będziesz wkładała siusiaka do woreczka, to przyłóż palec nad siukiakiem i lekko podciągnij skórę do góry - siusiak sam się podniesie (bez dotykania go) i hyc do worka. Później szybciutko przelej do kubeczka i gotowe. Podstawa - nie wolno wkładać palcy do worka. Jak zbiorę, to daję do lodówki do momentu, aż Małż zawiezie. Nie dłużej niż 1,5 godziny.
Nie można przelewać. Wyszedł Ci kiedyś jałowy posiew po przelewaniu? Przy przelewaniu większość mówi, że można zapaskudzić bakteriami.
Stary 2010-01-04, 10:56   #1394
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

a wiec jutro idziemy na szczepienie

lece sprzatac bo kolede mamy dzis

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-01-04, 10:57   #1395
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
nie powinno się całować, bo próchnica jest zaraźliwa (warto męża tudzież kochanka wygonić do dentysty, bo może nas zarażać )

chodzi o długie karmienie (starszy wiek dziecka, długość samego karmienia nie ma znaczenia - to tak jak u dorosłego - po umyciu zębów nawet łyk soku powoduje, ze trzeba zeby myc jeszcze raz)
Dzięki za odpowiedź , a kiedy karmienie jest już "przedłużone"?

Całować jednak będę

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-04, 11:04   #1396
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź , a kiedy karmienie jest już "przedłużone"?

Całować jednak będę
powyżej 18 miesiąca uważa się za przedłużone

zmykam na spacerek

3220g 54 cm

------------------

Stary 2010-01-04, 11:05   #1397
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też w kąpieli staram się odciągnąć, tylko niewiele się udaje , wczoraj lekarka powiedziała, że jest wąsko i żeby nic na siłę, ale chyba po tym jej oglądaniu Kuba ma troszkę pęknięte tam

Na posiew spróbujemy złapać od razu do kubeczka, bo pani mówiła, żeby był środkowy strumień . Do woreczka to na ogólne chcę. Dzięki za radę A tak w ogóle to nie wiem, jak ten woreczek wygląda

Wezmę rywanolem jednak, bo skórka wydaje się być pęknięta.
My też nic na siłę nie robiliśmy. Do wszystkiego doszliśmy małymi kroczkami. Jeżeli Kubuś ma pękniętego siusiaka jak Maciuś, to może Go tak samo boleć przy siusianiu. Poobserwuj i wrazie czego zrób przymoczki z Rywanolu. Pomaga

Woreczki wyglądają mniej więcej tak /zależy której firmy/:
http://www.bene.com.pl/photos2/woreczki.jpg

Moim zdaniem odp.zbieranie moczu do woreczka jest mniej narażone na zanieczyszczenia. Oczywiście to mój pogląd na sprawę. Dodatkowo, często maluchy nie sikają dużo, niekiedy tylko psikną.

Cytat:

(...)
nie wiedziałam, że należy odciągać? bo zawsze słyszałam, że to dzieciaczki boli tzn wiem, że jak za dużo to na pewno..

hehe
Ja też nie odciągałam z tych samych powodów, do momentu pobytu w szpitalu. Masz rację po troszku-nie boli.

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009

Edytowane przez magi77
Czas edycji: 2010-01-04 o 11:13
Stary 2010-01-04, 11:06   #1398
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
powyżej 18 miesiąca uważa się za przedłużone

zmykam na spacerek
Dzięki , a jak to się ma do zaleceń WHO, żeby karmić do 2 roku życia?

p4w Ty nigdy nie pocałowałaś Tomka w usta?

Miłego spaceru

H. MacLeod

.
Stary 2010-01-04, 11:10   #1399
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
Nie można przelewać. Wyszedł Ci kiedyś jałowy posiew po przelewaniu? Przy przelewaniu większość mówi, że można zapaskudzić bakteriami.
Jeżeli Maciuś ma mocz ok, to i posiew z woreczka zawsze wychodzi w porządku. Tak sobie myślę, że stanie z kubeczkiem i łapanie też może zanieczyścić próbkę. Pewnie w każdym przypaku jest trochę prawdy.

A jak poszerzenie u Tymka zmniejsza się? Co jaki czas kontrolujecie?

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2010-01-04, 11:13   #1400
UnholyOne
Ola-Unhola

Ja karmiłam prawie dwa lata Bartusia, zeby ma jak na razie ok, wiec mysle, ze nie ma reguły i składa sie jak w wielu przypadkach tez wiele innych czynników
Stary 2010-01-04, 11:15   #1401
magi77
Wtajemniczenie

A jak tak z innej beczki. Czy któraś z Was może mi w skrócie napisać jak to jest z tym glutenem. Maciek za 2 tyg. skończy 6 m-cy. Proszę o info "gluten w pigułce"

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2010-01-04, 11:23   #1402
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki , a jak to się ma do zaleceń WHO, żeby karmić do 2 roku życia?

p4w Ty nigdy nie pocałowałaś Tomka w usta?

Miłego spaceru
wiem, ze takie są wyznaczniki, niektórzy nawet piszą o karmieniu "jak najdłużej"
ja piszę tylko o wpływie karmienia na próchnice u dziecka (moze jeszcze dopiszę, że chodzi o karmienie w dzień, w nocy powinno się ograniczać już od 6 miesiąca do jednego karmienia, a potem wcale)

nie, nigdy go w usta nie całowałam

teraz już poważnie idę na dwór

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

karmienie do 18 miesiąca uznaje też ortodoncja - profilaktyka wad zgryzu

3220g 54 cm

------------------

Stary 2010-01-04, 11:24   #1403
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Kuba bardziej nie lubi Sterimaru niż fridy, więc kupuję Disnemar i wtedy jakoś idzie
Mam jeden i drugi,przy żadnym nie protestuje,trochę się krzywi

Cytat:
Też jestem ciekawaale obiło mi się o uszy,że jak dziecko długo trzyma pierś w buzi i śpi jeszcze z tym nie przełknietym mlekiem,to chyba to powoduje później próchnicę.Bartosz poje wyciągam cyca i śpi dalej

Cytat:

Damianowi odciągnęła lekarka na siłę jak był malutki,ale było płaczu-dobrze że mu nic nie uszkodziła.Myślałam,że nie będzie mógł się wysikać,bo na pewno go to bolałona szczęście sikał bez problemu,przemywałam riwanolem,moczyłam w rumianku i wszystko się super zagoiło.Teraz chciałabym tego uniknąć,trochę odciągam w dół,ale przeznaję że dalej sie bojęAle za Twoją radą,będę próbować,może mi się uda,aby później uniknąć bólu

sylka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 11:24   #1404
UnholyOne
Ola-Unhola

Ja nie stosowałam braku karmienia w nocy nawet pod sam koniec.
Jak akurat sie obudził w nocy, a był duzym pieszczochem, to przy cycusiu zasypiał. Żadko, bo żadko ( w tym wieku spi sie juz zazwyczaj całe noce), ale sie zdarzało.
Stary 2010-01-04, 11:25   #1405
morska
Zadomowienie

Cytat:
Jeżeli Maciuś ma mocz ok, to i posiew z woreczka zawsze wychodzi w porządku. Tak sobie myślę, że stanie z kubeczkiem i łapanie też może zanieczyścić próbkę. Pewnie w każdym przypaku jest trochę prawdy.

A jak poszerzenie u Tymka zmniejsza się? Co jaki czas kontrolujecie?
Jałowy?
Tu na wątku dziewczyny też robiły posiew z woreczka i jałowy nie był. Po wynikach i tak doszli do tego, że jest w porządku, ale jałowy jednak nie wyszedł.

Stoi się z kubeczkiem zamkniętym. Otwierasz przed samym łapaniem i siki łapiesz w locie. Nie ma szans na zanieczyszczenie.

Tak, nieco się zmniejszyło, ale On je ma malutkie. Wyszło na jaw jak Tymek miał miesiąc, kontrola była w 4 (tylko usg) i na następne pójdę gdzieś za miesiąc/dwa.
Stary 2010-01-04, 11:32   #1406
UnholyOne
Ola-Unhola

Dziewczyny, co stosowałyscie na zaparcia u naszych maluszków. Od tyg. Antos zrobił tylko dwa razy kupkę (tym sie nie przejmuję), ale w formie bobka Widze, ze chce ale sie meczy, płakał przy samym robieniu, jakby go bolało
Małz wezmie z apteki czopki i laktuloze, ale cos jeszcze polecacie sprawdzonego?

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

http://allegro.pl/item869024880_komb...ka_9_12_m.html
Co myslicie o tym komb. Wyglada na ciepły
Stary 2010-01-04, 11:33   #1407
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
Jałowy?
Tu na wątku dziewczyny też robiły posiew z woreczka i jałowy nie był. Po wynikach i tak doszli do tego, że jest w porządku, ale jałowy jednak nie wyszedł.

Stoi się z kubeczkiem zamkniętym. Otwierasz przed samym łapaniem i siki łapiesz w locie. Nie ma szans na zanieczyszczenie.

Tak, nieco się zmniejszyło, ale On je ma malutkie. Wyszło na jaw jak Tymek miał miesiąc, kontrola była w 4 (tylko usg) i na następne pójdę gdzieś za miesiąc/dwa.
Tak jałowy Na razie u nas ten sposób się sprawdza i nie zmieniam go, bo już opanowany mam do perfekcji.

Będę trzymała kciuki za usg i kontrolę

Cytat:
Dziewczyny, co stosowałyscie na zaparcia u naszych maluszków. Od tyg. Antos zrobił tylko dwa razy kupkę (tym sie nie przejmuję), ale w formie bobka Widze, ze chce ale sie meczy, płakał przy samym robieniu, jakby go bolało
Małz wezmie z apteki czopki i laktuloze, ale cos jeszcze polecacie sprawdzonego?
A zaparcia od nowych produktów?

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2010-01-04, 11:37   #1408
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie stosowałam braku karmienia w nocy nawet pod sam koniec.
Jak akurat sie obudził w nocy, a był duzym pieszczochem, to przy cycusiu zasypiał. Żadko, bo żadko ( w tym wieku spi sie juz zazwyczaj całe noce), ale sie zdarzało.
no nie dajmy się zwariować, jak dziecko jest niespokojne, miało dużo wrażeń, jest chore, albo zwyczajnie coś mu się przyśniło to można przystawić, zeby poczuł się bezpiecznie
ja miałam na myśli taki zwyczaj - ja już zauważyłam, ze mój Synuś budzi się z przyzwyczajenia na cyca, a nie dlatego, ze jest głodny, więc miałby tendencje do tego, zeby do późniejszego wieku się budzić w nocy na cyca - staram się go oszukiwać tzn. biorę na ręce przytulam, szepcze coś do uszka i odkładam - czasem się uda go oszukać, a czasem nie, ale próbuję

jak to sie będzie przeciągać będę dawac wodę, ale mam nadzieję, ze nie będzie trzeba

no i nici ze spaceru - Tomuś nie zasnął przed południem o normalnej porze, więc pomyślałam, ze przestawia się na system bez drzemki przedpołudniowej (ma już przecież pół roku )
chciałam wyjść na spacer jak zawsze, ale się mały rozkrzyczał, tarł oczka, więc go położyłam - spacerek będzie później
a ja kawka i wizaż

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:

http://allegro.pl/item869024880_komb...ka_9_12_m.html
Co myslicie o tym komb. Wyglada na ciepły
fajowy ten kombinezon

3220g 54 cm

------------------

Stary 2010-01-04, 11:42   #1409
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:

A zaparcia od nowych produktów?
Nie, jeszcze "od" piersi. Hmmm

Cytat:
no nie dajmy się zwariować, jak dziecko jest niespokojne, miało dużo wrażeń, jest chore, albo zwyczajnie coś mu się przyśniło to można przystawić, zeby poczuł się bezpiecznie
ja miałam na myśli taki zwyczaj - ja już zauważyłam, ze mój Synuś budzi się z przyzwyczajenia na cyca, a nie dlatego, ze jest głodny, więc miałby tendencje do tego, zeby do późniejszego wieku się budzić w nocy na cyca - staram się go oszukiwać tzn. biorę na ręce przytulam, szepcze coś do uszka i odkładam - czasem się uda go oszukać, a czasem nie, ale próbuję

jak to sie będzie przeciągać będę dawac wodę, ale mam nadzieję, ze nie będzie trzeba

no i nici ze spaceru - Tomuś nie zasnął przed południem o normalnej porze, więc pomyślałam, ze przestawia się na system bez drzemki przedpołudniowej (ma już przecież pół roku )
chciałam wyjść na spacer jak zawsze, ale się mały rozkrzyczał, tarł oczka, więc go położyłam - spacerek będzie później
a ja kawka i wizaż

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

fajowy ten kombinezon

No własnie, nie ma co wariowac. Chociaz powiem Ci, że Antos raczej bedzie miał dłuugo problem z niebudzeniem sie na cyca w nocy. On je wtedy wiecej niz w dzien, po północy mam wrazenie, ze budzi sie co chwilke. Jest tak głodny, jakbym cały dzień nie jadł, łapie łapczywie za cyca i aż się krztusi... Bartuś juz dawno spał mi całe noce...

Dzięki za odp, też mi się podoba
Stary 2010-01-04, 11:50   #1410
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, jeszcze "od" piersi. Hmmm

No własnie, nie ma co wariowac. Chociaz powiem Ci, że Antos raczej bedzie miał dłuugo problem z niebudzeniem sie na cyca w nocy. On je wtedy wiecej niz w dzien, po północy mam wrazenie, ze budzi sie co chwilke. Jest tak głodny, jakbym cały dzień nie jadł, łapie łapczywie za cyca i aż się krztusi... Bartuś juz dawno spał mi całe noce...

Dzięki za odp, też mi się podoba
każde dziecko jest inne i jakoś trzeba sobie radzić - najważniejsza jest świadomość matki i dążenie do tego, żeby nie zaszkodzić naszym dzieciom - trudno, żebyś nie dała dziecku jeść skoro jest głodny

musisz sama wyczuć kiedy możesz go "oszukać" sprawdzaj godzinę np. - jadł sporo godzinę temu, więc nie powinien byc głodny - na pewno nie zawsze się uda (wiem coś o tym ), ale trzeba próbować

3220g 54 cm

------------------

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości