|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#12151 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz. III
jesli dobrze pamietam to vatika miala zmiane skladu jakis czas temu i w tej nowej jest parafina... moze to to? (chyba ze pomylilam cos
)jak cie swedzi to nie nakladaj na skalp. po co sobie szkodzic. |
|
|
|
#12152 |
|
Raczkowanie
|
mam ten
http://www.allegro.pl/item874464455_...la_300_ml.html z ekstraktem amli, henny i olejkiem cytrynowym |
|
|
|
#12153 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, potrzebuję rady. Chciałam zacząć myć włosy odżywką, zaczęłam ze heboradinem czy jakoś tak się nazywa ( aki z fioletową nakrętą|) i pierwszy raz był świetny, włosy mięciutkie itd ale w miarę stosowania zaczęłao się robić coraz gorzej, tj. włosy na czubku głowy wyglądały po wyschnięciu jakby były ze 2 tygodnie nie myte. Dopiero jak umyłam szamponem były ok. I robiłam ak na zmianę - odżywka - szampon, ale nie wiem teraz czy po prostu ta akurat odzywka jest dla mnie niedobra czy trzeba to przecierpiec po prostu? A moze polecicie inną odzywkę która nie zostawi takiego " brudnego" wyglądu po wyschnięciu?
|
#12154 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podaruję Ci już tego kosmetologa Faktycznie dziwna ta odżywka, ciekawe jak się ją stosuje. Może jednak lepszy olejek Himalaya niż ten krem? Kosztuje chyba ok. 35zł, olejek do 15zł. |
|
|
|
|
#12155 |
|
Raczkowanie
|
proszę o poradę, farbuję włosy co 3-4 miesiące ostatnio Lorealem bez amoniaku, w salonie fryzjerskim, chcialam sie przerzucić na Loreala drogeryjnego ale wyczytałam, że farby źle wpływają na kręciołki i teraz nie wiem co robić, farbowć raczej będę musiała ponieważ pojawiły się u mnie pierwsze 3 siwe włosy
i teraz pytanie czym
|
|
|
|
#12156 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Czepialska Syrenka
![]() W sumie sama jestem za stosowaniem nazw żeńskich, nie wiem, dlaczego tak napisałam.Ciekawam, co to za specyfik. Pewnie był zbyt wodnisty i ktoś go na siłę emulgował. Powiedz, proszę, bo często się z tym spotykam - mineral oil to zawsze będzie paraffinum liquidum? Często pojawia się w nawiasie obok siebie ta albo druga nazwa.
|
#12157 |
|
Raczkowanie
|
OOooooooooooooo..... wątek dla mnie
kiedy ja przez niego przebrnę? ![]() nikt nie mówił, że będzie lekko
|
|
|
|
#12158 |
|
|
Maya74 farba dla kilku siwych włosów? Hmm... Może lepsze będą szamponetki Mariona, o których już dziewczyny pisały?
Poza tym zależy które farby. Te do rozjaśniania na pewno tak, więc celowałabym w ciemniejsze odcienie. Poza tym - i tu będzie z innej beczki - kto powiedział, że MUSISZ farbować siwe włosy?! Nie rozumiem tego kulturowo-społecznego nacisku. Jestem przeciwna
|
#12159 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Generalnie każde farbowanie osłabia włosy, przez co mogą być bardziej suche itp., dlatego trzeba wtedy o nie dbać ze zdwojoną siłą (a jak, to już polecam ten wątek do przejrzenia) i będzie dobrzeSyrenko, Eloe-też jestem za używaniem żeńskich nazw zawodów. Zawsze najbardziej podobało mi się określenie kobiety-chirurga, które wymyśliłyśmy bodajże z siostrą - chirurdżyca ![]() Eloe, wlaśnie zauważyłam Twojego posta i nie mogę się powstrzymać, żeby nie odpisać Zgadzam się, że farbowanie włosów tylko dlatego, że się uważa, że siwiejące kobiety powinny to robić (bo społeczeństwo tego oczekuje) nie jest dobrą motywacją. Aczkolwiek jest wiele innych powodów, dla których kobiety farbują włosy, część z nich uświadomionych, część nie. I niestety wydaje mi się, że czasami ten nakaz nadmiernego dbania u siebie i za wszelką cenę ukrywania oznak starzenia się jest tak już u kobiet zinternalizowany (uwewnętrzniony, uznany za własny), że trudno z nim walczyć...
Edytowane przez Pinsleepe Czas edycji: 2010-01-06 o 13:19 |
||
|
|
|
#12160 |
|
Zadomowienie
|
Cieszymy się że trafiłaś w odpowiednie miejsce
Nie martw się dasz radę,powoli do celu z nasza pomocą Domyslamy się że masz kręciołki ,możesz się tutaj nimi pochwalic ![]() i zajrzec na nasze fotki i opisy pielęgnacji (link w moim podpisie)
|
#12161 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale żeby takie były zrezygnowałam z wszelkich innych niszczących zabiegów (nie prostuję, nie suszę, nie używam lakierów, pianek itp.).Cytat:
|
||
|
|
|
#12162 |
|
Zadomowienie
|
poison.iv co do farbowania , moja siostra farbuje castingiem i włosy ma w przyzwoitym stanie (też ma kręciołki) mimo żę nie dba aż tak jak ja. Ważne jest że nie suszy suszarką, nie prostuje i przestałam używac pianek
![]() ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Pinsleepe przyznaje rację co do wewnętrznego nakazu dbania o siebie u kobiet. Sama go doświadczam i nie raz myślę sobie że jest on uciążliwy ,np dziś chodząc po drogeriach ,ale ja to mam tak jakby właśnie zakorzenione
|
#12163 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Problem w tym, że te nazwy nie istnieją same z siebie, czy "z natury", ponieważ te zawody były zarezerwowane tylko dla mężczyzn, więc niejako każdy żeński odpowiednik jest wymyślany "na siłę", ponieważ siłą kobiety musiały sobie wywalczyć prawo do pracy itp. Dobra, koniec mojego offtopu
|
|
|
|
|
#12164 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
(u mnie na roku było około 80% kobiet). Niemniej jednak wolę być panią psycholog, lub nawet psychologiem niż psycholożką |
||
|
|
|
#12165 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sama niedawno szukałam różnic między paraffinum liquidum a mineral oil, nie wiem czy doszłam do ładu. Zadowoliłam się informacją, że obie są pochodnymi ropy naftowej. Na wikipedii można przeczytać, że jedną z form parafiny jest parafina ciekła, a inne źródło podaje (Różański), że parafina ciekła to synonim oleju mineralnego. http://pl.wikipedia.org/wiki/Parafina http://www.rozanski.cal.pl/?p=190 http://www.jaworek.net/kosmetyki/czarne_owce.php#ropa Tekst z ostatniego linku wymienia parafinę na przemian z olejem mineralnym. Chyba można przyjąć, że w kategorii parafina mieści się podkategoria olej mineralny (?) Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do nazw żeńskich, jako że wywołałam ten temat chyba nie muszę mówić, że się w nich lubuję ![]() To jest kwestia osłuchania i przyzwyczajenia się do terminu. Jeśli komuś żeńskie formy wydają się śmieszne i nie poważnie, to może powinien się zastanowić dlaczego. Cytat:
Tak, lepiej zakończmy ten off top, bo któraś z urzędujących tu moderatorek nas pogoni ![]() A poza tym to jest wątek o pielęgnacji, zakorzenionej w naszych głowach, rewolucjonistki za drzwi (albo do off topów)! |
|||||
|
|
|
#12166 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wybacz, nie zauważyłam tego "zakorzenionej w naszych głowach". Bardzo ładne, metaforyczne, a przez co dwuznaczne stwierdzenie
Edytowane przez Pinsleepe Czas edycji: 2010-01-06 o 14:30 |
|
|
|
|
#12167 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12168 | ||
|
Zadomowienie
|
![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Cytat:
Cytat:
Ten krem wciera się w skórę głowy jednak dobrze ze wcześniej się zapytałam o ten skład
|
|
#12169 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale pamiętajmy, że ten krem ma dwa dziwnie brzmiące, ale możliwie, że wartościowe składniki, które może faktycznie są pomocne w przypadku wypadania włosów czy też ich wzmocnienia, nie wiadomo też jak ta emolientowa formulacja sprawdzi się na włosach, czy np. ich nie obciąży u nasady, ale to już trzeba by sprawdzić na sobie.
|
|
|
|
#12170 | |||
|
|
Cytat:
Znaczy - uświadomionych w jakim sensie.Cytat:
Zaczynam stawać okoniem - wrr!"Zinternalizowany" jeju, jak dawno nie słyszałam tego słowa! Nie wyobrażam sobie sięgania po botox czy skalpel ku uciesze gawiedzi oglądającej mnie co dzień, ale dobry krem, odżywka, relaksująca wizyta w SPA lub u kosmetyczki nie zawadzą Podstawowe zasady pielęgnacji cery (mycie, tonizowanie, nawilżanie etc.) stosuję od 12 roku życia i nie położę się spać bez umytych zębów. Cytat:
|
|
#12171 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A uświadomione to dla mnie takie, że np. farbuję włosy, bo chcę ładnie(j) wyglądać, nieuświadomione to np. farbuję, bo wszystkie kobiety w okolicy to robią, bo co o mnie ludzie pomyślą, bo z siwymi nie wypada. Mnie zawsze np. rozczula widok starszych pań, które już niewiele tych włosów mają, ale ufarbowane, plus koniecznie do tego czerwona/różowa szminka na usta.Mam nadzieję, że przyjdzie mi starzeć się z godnością |
|
|
|
|
#12172 |
|
Raczkowanie
|
koloryzuję włosy nie ze względu na te trzy siwki
tylko aby nadać im ładniejszy odcień, może zresztą nie potrzebnie pewnie raczej z przyzwyczajenia, farbuję na kolor zbliżony do mojego naturalnego, czyli odcienie brązu, może się przerzuce na te szamponetki ...
|
|
|
|
#12173 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewuszki
to znowu ja!Po pierwsze- dziękuję Syrence za post dotyczący keratyny. Dużo mi to rozjaśniło. Stosuję więc ją od czasu do czasu dalej. Po drugie- także wielkie dzięki za ten punkt rosy. Do tej pory też nie zwracałam na niego uwagi w ogóle, wydawało mi się to zbędne (jak to któraś z Was powiedziała: "by nie dać się zwariować"), ale dużo mi to rozjaśniło w głowie. No i mam jeszcze do was pytanie- używałyście Pottersa z ginko? Jak się sprawował? Poszłam wczoraj do Carrefoura i miałam do wyboru aloes i ginko, więc dla odmiany wzięłam ten drugi. Nie wiem, czy to był dobry wybór (składy mają b. podobne, ale.....zawsze może być jakieś "ale" )?
|
#12174 |
|
Zadomowienie
|
No i zapomniały o moim pytaniu!!! Buuu
|
#12175 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-9...ger-Balsam.htm Czy hegronem? http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...-do-wlosow.htm Abstrahując od użytej odżywki, pamiętaj o bardzo dokładnym spłukaniu mocnym strumieniem wody. |
|
|
|
|
#12176 |
|
Wtajemniczenie
|
To ja się postaram odp. na Twoje pytanie, a raczej zasugerować to, co nasunęło mi się po przeczytaniu Twojego posta:
1. A czy przed przystąpieniem do mycia odżywką usunęłaś wszelkie silikony i inne "ciężkie produkty" z włosów? 2. Seboradin- o którego Ci pewnie chodziło, może być do odżywkowania trochę za ciężki, stąd przetłuszczenie. My go tutaj używamy jako odżywki do spłukiwania, ale raczej nie do mycia. 3. Czy zmyłaś odpowiednio odżywkę z włosów i skalpu? 4. Może powinnaś wypróbować inną odżywkę, o uboższym składzie- Potter's, Yung, Gloria itd...? p.s. zrobiłam aktualizację dziennika. Matko, jak cholernie ciężko zrobić sobie zdjęcie "tyłu"! < stąd przeprosiny za marną jakość> Poza tym...Wy to macie takie ładne galerie, a moja jakaś taka od Sasa do Lasa, bez ładu i składu... :-/
|
#12177 |
|
Wtajemniczenie
|
O psychologica całkiem mi się podoba, brzmi dumnie
![]() wilczex jeśli zmiana odżywki nie pomoże zawsze możesz przerzucić się na OMO ![]() Muszę sobie sprawić jakąś nową odżywkę, bo WAX i Gloria powoli mi się kończą. Zastanawiam się nad tymi dwiema i nie mogę się zdecydować ![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...-jedwabiem.htm https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...-wypadania.htm |
|
|
|
#12178 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Fakt, Seboradin dziewczyny używają raczej do odżywkowania a nie mycia, może być z ciężki. Inne wypróbowane odżywki do mycia to np. Rossmann Yung różowa, Mrs Potters aloes, Hegron. Fakt, zdjęcia tyłu głowy robi się ciężko, ale Twoje wyszły fajnie, nie mówiąc o zadbanych lokach ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
![]() O Natur Vital pisałam wcześniej, CeCe wygląda przyzwoicie: Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Propylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Palmitate, Hydrolyzed Wheat Protein, Quaternium-80, Hydrolyzed Silk, Methylparaben, Propylparaben, Wheat Germ Oil, Citric Acid, Benzophenone-4, Parfum. (04.02.2009) woda, emolient, humektant, antystatyk, emolient, proteiny, antystatyk-silikon, proteiny jedwabiu, konserwanty... Czyli powinna być wygładzajaco-nawilżająco-regenerująca. |
||
|
|
|
#12179 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny, gdzie kupujecie tą odżywkę z joanny z lnem i rumiankiem? Nalatałam się po realach i tesco i wszystkich rossmanach i naturach w zasięgu i nigdzie nie moge jej znaleźć.
|
|
|
|
#12180 |
|
Zadomowienie
|
myłam hegronem, nie seboradinem. Nie usuwałam nic z włosów, ale za pierwszym razem też tego nie robiłam i było cacy. A czy to możliwe, że po prostu to było przedobrzenie już? Bo ja zawsze po myciu coś nakładam na włosy a to olej kokosowy, a to waxa. A do stylizacji używam zwykle joanna professional krem do loków i ostatnio palomy. Nie wiem, czy są tam silikony czy nie, bo się nie znam i czytanie składu też by mi nie pomogło. A spłukiwałam dokładnie. Za pierwszym razem tez myślałam,że nie spłukałam dobrze i następnym razem poprawiłam, ale było to samo.
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

)

i teraz pytanie czym

,np dziś chodząc po drogeriach
,ale ja to mam tak jakby właśnie zakorzenione
jednak dobrze ze wcześniej się zapytałam o ten skład
Zaczynam stawać okoniem - wrr!
to znowu ja!