|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)
Cytat:
Pościel cudna mi sie takie pościele kojarzą z niewinnością dziecięcą taka pościel dla pokazuje jak nasze dzieciątko jest kruche małe delikatne i tak kochane ![]() ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Cytat:
Jest cudna Ja dzis rano byłam odwiedzić małego Kubusia tz od mego męza bratanka 29 stycznia Kubuś skończył miesiac i wychowyje go brat mojego tz i dziadkowie bo mamusia Kubusia zmarla 3 dni po porodzie na swinską grype e szkoda gadać młody chłopak zaledwie 23 lata poł roku po ślubie a juz wdowiec Kubus jest taki słodki i rosnie w oczach i dowiedziałam sie ze moja kuzynka wcoraj urodziła dziewczynke Oliwcie no zobacze tylko fotki niestety bo kuzynka jest w australii ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
to tak jak u mnie w rodzinie od zeszłego roku dzieci rodzą sie co 4 miesiace hihihih ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
no no ladniutkijuz ten twój brzuszek
|
|
#3122 |
|
Raczkowanie
|
Mój TŻ sfiksował
...co wieczór i czasem rano wącha mój brzuszek bo twierdzi, że mu pachnie niemowlęciem. Nie neguję tego bo sama aż tak się nie zegnę
|
#3123 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Mój czasami troszkę twardnieje wieczorem, ale poleżę chwilę i jest dobrze. [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16325689] No i wreszcie my! Chłopak potwierdzony, siusiok jak się patrzy. ![]() ![]() [/QUOTE] Gratuluję chłopca Łożysko może jeszcze z dzieckiem się przemieścić. A tak swoją drogą cc nie jest takie straszne. Trzeba tylko dłużej w szpitalu poleżeć i wiadomo troche szwy ciągną, ale da się przeżyć ![]() Nie martw się, będzie dobrze Czuję się już trochę lepiej, to wiszenie chyba pomaga. I masaże męża wieczorne chyba też. kees, a moi faceci mówią, że od brzusia bije takie mocne ciepło
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-01-08 o 11:32 |
|
|
|
#3124 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
he he mój o zapachu nic nie mówi - za to przykłada ucho i słucha jak małe baraszkuje i też mu się podoba
|
|
#3125 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=tygrysek99;16324333]yolanda nie wiem który u ciebie tydzień ale ja w mądrej książeczce wyczytałam że na na pleckach to nie bardzo dobrze leżeć bo macica jest zbyt ciężka i uciska na jakieś narzady i utrudnia oddychanie Tobie i maluszkowi, nie wiem czy brzuch z tego moze być twardy ale wiem że twardnieje po wysiłku, zmęczęniu itp więc chyba potrzeba więcej odpoczynku
no i leżenia na bokachkurcze za dużo czytamy :P ja wyczytałam ze lepiej spac na lewym boku, Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. Jeśli pojawi się kołatanie serca , mroczki przed oczami czy duszność, wtedy szybka zmiana na lewy bok przywróci prawidłowe funkcjonowanie. Na lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu. W związku z przytoczonymi argumentami spanie na lewym boku zaleca się jako profilaktykę hemoroidów oraz obrzęków. Jeśli z jakiś powodów nie możesz spać na lewym boku, nie oznacza to, że coś złego się stanie. Wiele kobiet nie wie o zalecanej pozycji i wybiera dla siebie najwygodniejszą (czasem nawet na plecach) i nic złego się nie dzieje. Jeśli pozycja jest niekorzystna to zaczynasz się w niej po prostu źle czuć. Poza tym często dzieje się tak, że pomimo że ułożysz się kładąc do snu na lewym boku, kiedy się przebudzisz już jesteś na prawym lub na plecach. I trudno z tym walczyć. Można podpierać się poduszką - wałkiem pod plecy i małą poduszeczką pod brzuch. Między nogi też najlepiej włożyć poduszkę. Wtedy spanie staje się wygodniejsze i można się łatwiej przyzwyczaić do zalecanego boku.
|
#3126 |
|
Raczkowanie
|
może i masz rację z tym czytaniem - choć u mnie akurat teoria z leżeniem na plecach i trudnościami w oddychaniu się sprawdza i o wiele wygodniej mi na boku
ostatnio na lewym
|
#3127 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=lea
jestem, jestem, ale wczoraj wróciliśmy o 23:00 do domu, i byłam padnięta. Spóźniliśmy się na usg, bo mgła taka, że na 15m nie było widać. więc te 20km tłukliśmy się żółwim tempem, ![]() Potem w gabinecie kobieta przed nami 50minut miała usg, ale coś nie dobrego tam było, tylko przez drzwi słyszelśmy, że kręgosłup rozszczepiony, że wodogłowie...że ciąże trzeba wcześniej przerwać i ratować dziecko już na zewnątrz....i więcej nie chciałam słyszeć, wyszłam na korytarz. ![]() No i wreszcie my! Chłopak potwierdzony, siusiok jak się patrzy. ![]() ![]() Z dzidkiem wszystko oki, ma ponad 15cm, główka, kręgosłup, serduszko, nerki, ..... wszystko prawidłowe i na swoim miekscu. Tyle, że moje łożysko nie teges. Już na usg w 13tc mi powiedziano, że jest przodujące i całe ujście do szyjki zakrywa, ale może się jeszcze cofnąć... no i póki co nie cofło się. Im później tym mniejsze szanse na to, i według lekarza byłoby cc. No i dzidek leży poprzecznie, jeszcze się nie odwrócił (ale to chyba ma jeszcze szac- nie dopytałam).A ja nie chcę cc! Jejku, na kolejne usg mam się zgłosić między 28-36 tc. , i mam nadzieję, że do tego czasu to łożysko się cofnie. No i lekarz powiedział, żeby nie dźwigać, nie przemęczać się, itp... bo można do krwawień doprowadzić. Jak nie urok, to.... Kurcze dobrze ze z dzidkiem wszystko ok ja tez sie panicznie boje porodu ale nie chce cc kurcze ja tez jestem panikara i boje sie za kazdym razem kiedy ide do lekarza a on milczy przy usg ![]() miałam juz 4 razy usg i za kazdym razem mówił ze jest wszystko w najlepszym porzadku ale ja sie dalej boje nie dzwigaj rób wszystko co doktor powiedział dzidek najważniejszy kolezanka tez miała przodujace ale potem wszystko sie naprawiło i poród miała szybki i sprawny Po drugie ja to panikara jestem [COLOR="Silver"]---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- [/COLOR]aa byłam dzis na pobraniu krwi i glukozie bleeeee normalnie jakbym kg cukru pudru z woda zjadła pielegniarka sie pyta a ma pani może cytrynke to nie bedzie takie nieprzyjemne ja oczywiscie zapomniałam ja w domu i myslałam ze mi pobiora krew z palca jak przy badaniu cukru a ona prosze wystawić zyłke ja znów ??!!!!!!!!!!!!! ała 2 razy mnie kuła wiec dziewczyny które ida na glukoze bierzcie ze soba połowke cytrynki i wkropcie sobie ja do tej glukozy przy pielegniarce nie jest to takie wstretnie a i nie wiem jak ta glukoza działa ale na mnie to jakos głodniczo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bo a sniadanie zjadłam 3 byłki z pasztetem i kubek kawy inki i dalej mi w brzuchu burczy a mała mi wyprawia takie harce ze hej ( chyba po tej glukozie )![]() dostałam pare rzeczy od mojej bratowej powiem wam ze mam super bodziaki firmy kolorino sparawdzałam na necie i duzy wybór jest powiem wam ze maja duzo zapinn wiec dzieciakiem sie nie kreci zreszta same zobaczcie materiał jest super 4 zapiecia boczne i 3 na dole bodziaki rozkłada sie jak rożek i zapina dzidka http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠.pl/okazje/inn...towe-r-56.html
|
#3128 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkie "stare" i "nowe" mamuśki
![]() Lea -gratulacje za dorbre wyiuki i synusia, a łożysko na pewno sie "ustawi" ![]() Yolanda -ja tez ma czasem twardy brzuch jak jestem zmęczona np. w pracy, ale zazwyczaj przechodzi dopoiero nastepnego dnia po dobrze przespanej nocy, nic nie biorę na to. Iza240 - ja równiez wrqacam po macierzyńskim, ale przyznam, że Ty mnie zadziwiasz. Ja sie boje, że będzie mi okrutnie żal zotawic 5cio miesięczne dziecko, a co dopiero miesięczne...na pewno wykorzystam cały macierzyński + 2 tygodnie fakultatywne. Dziewczyny a czy od początku gdy poczułyście ruchy maleństwa były wyraźne czy takie delikatne? Bo ja czuję takie hmm......musnięcia...?I to dość rzadkie, więc z niecierpliwościa czekam na każdy kolejny aby sie upewniać, czy to to...
Zosia 26.06.2010 Edytowane przez kasiaaX Czas edycji: 2010-01-08 o 12:06 |
|
|
|
#3129 | |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny a ja mam pytanie o wózek - u nas jakaś taka moda panuje na x-landery i kogo nie zapytasz to tylko taki...a ja sama już nie wiem - faktycznie są takie fajne???????
---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
ja też czuję tak delikatnie i czasem mam wątpliwości czy coś mi sie bzdurzy ![]() a co do macierzyńskiego to ja cały a dodatkowy tatuś
|
|
#3130 |
|
Zakorzenienie
|
lea, trzymam kciuki za Twoje łożysko
|
|
|
|
#3131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do macierzyńskiego - ja zamierzam wykorzystać cały ten przedłużony. do tego dojdą mi dodatkowe wolne dni za L4 w trakcie ferii i jakichś innych wolnych dni. wyliczyłam, że chyba gdzieś z początkiem drugiego semestru musiałabym wrócić do pracy. ale prawdopodobnie nie będę miała z kim zostawiać dziecka, więc pójdę na wychowawczy aż maleństwo ukończy rok. wtedy zastanawiam się nad powrotem początkowo na pół etatu, żeby zobaczyć, czy niania w postaci mojego taty da sobie radę ![]() no chyba, że życie napisze inny scenariusz i mama będzie mogła wrócić do siebie - wtedy być może pójdę do pracy od razu po macierzyńskim, a ona zajmie się dzieckiem. |
|
|
|
|
#3132 | ||
|
Raczkowanie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16326216]
I wciąż mam mętlik jeśli o imię chodzi.... ![]() TŻ sam od siebie żadnej propozycji nie da, ale moje prawie wszystkie neguje. A ja wczoraj w poczekalni dorwałam kalendarz i znów wszystkie imiona przerabiałam i podobają mi się:Nikodem, Julian A TŻ-owi tylko Aleksander (mi najmniej ) lub Mateusz- też ładnie, ale za dużo Mateuszów dookoła. Co sie położenia dzidka mojego tyczy- to wiem, że ma jeszcze czas na obrócenie się, ma sporo miejsca , to jeszcze się kręci, wierci. Bardziej mnie to łożysko martwi. Czy któraś z Was rodziła sn mając przodujące łożysko? [/QUOTE]Lea gratuluję synusia ![]() Julian to bardzo ładne imię, było moim jedynym typem dla chłopca zanim okazało się, że będzie dziewczynka. Gdyby jednak jeszcze jakimś cudem moja dziewczynka okazała się chłopcem to pewnie też byłby Julek ![]() Podoba mi się też Tymoteusz. A i jeszcze Emilian mi się podoba (pasował by Ci do Maksymiliana) ![]() Dbaj o siebie, jak pan doktor mówił ![]() A dzidziuś jeszcze nie raz pozycję zmieni. Mój na każdym usg leży inaczej, a usg mam często. Cytat:
Cytat:
Ja to bym chyba nawet wolała cc Przynajmniej na dzień dzisiejszy. Strasznie boję się normalnego porodu, ale może mi jeszcze przejdzie
|
||
|
|
|
#3133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tako mają więcej kolorów, w x-landerach ta barierka ochronna w spacerówkach wydaje mi się być dziwnie za wysoko, nie wiem czy to nie przesłania dziecku widoku...
jesteś tym, co czujesz, jesteś tym, co wiesz, jesteś tym, co potrafisz, jesteś tym, kim być chcesz Ewcia Przemek Edytowane przez margo80 Czas edycji: 2010-01-08 o 12:12 |
|
|
|
|
#3134 |
|
Zakorzenienie
|
iza240, mnie to się wydaje, że trzeba wykorzystać chyba 14 tygodni macierzyńskiego
My się dzisiaj smialiśmy, bo TŻ mi rano powiedział, że w nocy maleństwo go kopało jak się do mężulka przytuliłam
|
|
|
|
#3135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na poczatku czułam taka rybke która bulgotała potem i teraz to tak jakby ktos mnie od srodka szmyrał a czasem włozył palca miedzy zeberko lub watrobe a najbardziej w żołądek
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2010-01-08 o 13:05 |
|
|
|
|
#3136 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a co do wózka ja nie mam takiego komfortu że pójde i zobacze kiedy chce
|
|
#3138 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale jak kobieta wyszła, to brzuch miała większy niż ja. tak, chciałam, przeczuwałam i mam hot-doga. Maksiowi już powiedziałam, że będzie mieć braciszka. Pytam go jak się będzie nazywać braciszek, a on mi na to: -Żówinka. -Nie może się nazywać Żółwinka, bo żółwinka to dziewczynka , a Ty będziesz miał braciszka- chłopczyka. To jak się będzie nazywać Twój braciszek? -Maksiu! Tak jak Maksiu. Cytat:
Wystarczy jak jedna blizna mnie targa na zmianę pogody. ![]() Cytat:
A im większy, tym kop mocniejszy.Cytat:
Macałam w sklepie i jak dla mnie jest nie odpowiedni. Nie ma tego czego potrzebuję w wózku i ma bardzo lichą amortyzację, a ja lubię jak wózek się tak delikatnie buja. Więc wybrałam inny- Roan Marita- taki miałam też dla Maksia- bo ma duże pompowane koła i zawieszenie super miękkie, obszerną gondolę i kosz na zakupy pod wózkiem pojemny i wutrzymały na duże obciążenia , a ja z wózkiem na zakupy chodzę, i tam się pod spód cały koszyk wiklinowy zmieści. Dzięki wszytskim za gratki. |
|||||
|
|
|
#3139 |
|
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16328549]mi ginekolog powiedział, że łożysko przodujące to mocne wskazanie do cc, tym bardziej, że moje póki co, zakrywa całe ujście do szyjki.
![]() [/QUOTE] Poszłam aż sprawdzić jak to u mnie jest i mam napisane "łożysko na przedniej ścianie macicy" więc to co innego. |
|
|
|
#3140 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry !
Melduje sie po wizycie na USG. Potwierdzone, nasz dzidzius ma juz 20 tyg+4 dni i jest Amelia... . Tatus zachwycony , bo od poczatku nastawial sie na dziewuche, ja szczesliwa, bo mnie bylo wszystko jedno.Mala rozwija sie swietnie!!!! Prosze o zmiane na liscie i wykasowanie Martina. Dzieki
|
|
#3141 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak jest na przedniej ścianie to mniej odczuwalne są kopniaki. ![]() ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
już pędzę zmienić na liście. |
||
|
|
|
#3142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16329094]tak, to coś innego, ja też mam na przedniej ścianie, a oprócz tego przodujące. ![]() Jak jest na przedniej ścianie to mniej odczuwalne są kopniaki. ![]() [/QUOTE] Na brak kopniaków nie mogę narzekać, mały lubi poszaleć zwłaszcza w nocy
|
|
|
|
|
#3143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rybulka masz rację co do koniecznosci wykorzystania 14 tygodni urlopu macierzyńskiego. Pisałam juz o tym wcześniej. Ustawodawca stwierdził, że tyle wymaga dojście do siebie organizmu kobiety po porodzie. kasiaaX ja na początku czułam delikatne łaskotanie w brzuchu. Teraz(21 tydzień) mały tak kopie, że już mąż czuje te szturchnięcia. Aż sie boje co będzie jak bąbel podrośnie i te kopniaki staną się duuużo mocniejsze. Moja mama wyladowała kilka razy w czasie ciąży w szpitalu- kopałam ją z taką siłą w narządy wewnętrzne, że prowadziło to do omdleń |
|
|
|
|
#3145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3146 | |
|
Zadomowienie
|
Lea, gratulacje chlopczyka
Cytat:
jakie sliczne zdjecie i jak Niuna fajnie zwinieta Milego dnia kochane. Ja dzisiaj zle sie czuje i pracy mam troche duzo. Buziaczki
|
|
#3147 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuje wszystkim za mile slowa!!!
|
|
#3148 | ||
|
Rozeznanie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;16328549]
też o nim myślałam- i się rozmyśliłam. Macałam w sklepie i jak dla mnie jest nie odpowiedni. Nie ma tego czego potrzebuję w wózku i ma bardzo lichą amortyzację, a ja lubię jak wózek się tak delikatnie buja. Więc wybrałam inny- Roan Marita- taki miałam też dla Maksia- bo ma duże pompowane koła i zawieszenie super miękkie, obszerną gondolę i kosz na zakupy pod wózkiem pojemny i wutrzymały na duże obciążenia , a ja z wózkiem na zakupy chodzę, i tam się pod spód cały koszyk wiklinowy zmieści. Dzięki wszytskim za gratki. Fajne te wózki Roan Marita, super wyglądają ztego co widze na allegro, miałas/masz wielofunkcyjny? Chyba takie koła to akurat na nierówny teren na wieś ![]() Cytat:
Piękne imię ![]() Cytat:
|
|
#3149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gratuluje!Margo coś pisałaś o Tako Jumper My się chyba na niego zdecydujemy macalam wczoraj w sklepie.. i podpasował mi i Tzowi teraz siedze na all i ciągle go oglądam Z chęcia bym już kupiła
|
|
|
|
|
#3150 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Bardzo sobie chwaliłam, z podanych wcześniej powodów. Poluję na kolor brązowo-błękitny w kwiatuszki- ale rzadko pojawia się w tej tapicerce używka na allegro. ... choć troszkę obawiam się, że ten brąz- jak to ciemny kolor- będzie wyblaknięty od słońca na budce. ![]() Ze względu na kolorystykę podoba mi się też Bebecar (fotka nr 2) , ale tych w ogóle mało na allegro używanych, no i koszyk pod wózkiem nie taki jakbym chciała.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:15.

mi sie takie pościele kojarzą z niewinnością dziecięcą taka pościel dla pokazuje jak nasze dzieciątko jest kruche małe delikatne i tak kochane
Kubus jest taki słodki i rosnie w oczach 
Ja niestety jeszcze nie kupuję,mąż jest przesądny

...co wieczór i czasem rano wącha mój brzuszek bo twierdzi, że mu pachnie niemowlęciem. Nie neguję tego bo sama aż tak się nie zegnę 
więc te 20km tłukliśmy się żółwim tempem,
Już na usg w 13tc mi powiedziano, że jest przodujące i całe ujście do szyjki zakrywa, ale może się jeszcze cofnąć... no i póki co nie cofło się. 

Bo ja czuję takie hmm......musnięcia...?I to dość rzadkie, więc z niecierpliwościa czekam na każdy kolejny aby sie upewniać, czy to to...

[/QUOTE]

My się chyba na niego zdecydujemy