|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#12301 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Naturalne loki, loczki, fale i ich pielęgnacja cz. III
Wiesz co, nie pamiętam pierwszych kolorów pasemek, farby nie podam, bo robiłam wszystko u fryzjera, zarówno pasemka jak i farbowanie. Ale teraz mam miedziany brąz wymieszany z czekoladą. Mieszałam z tą miedzią, żeby się tak te pasemka nie rzucały
|
#12302 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
Dawno się tu nie odzywałam, ale podczytuję niemal codziennieJeśli chodzi o zimowe warunki- przerzuciłam się na silikoony! Po myciu używam odżywki Ziaji z czarną rzepą. No i fakt- moje włosy zdecydowanie lepiej się kręcą po silikonach w "takich warunkach atmosferycznych". Trochę nad tym ubolewam, bo muszę przez to zarzucić na jakiś czas mycie OMO, oraz włosy jednak są bardziej obciążone, szybciej się przetłuszczają i wyglądają drugiego dnia na dość oklapnięte i takie bez życia... Ale za to pierwszego dnia są naprawdę super kręcone, pyszyste i pełne życia....
|
|
|
|
#12303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12304 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#12305 |
|
Zakorzenienie
|
wilczex gratuluje pięknych wŁosów
dŁugośc marzenie jak dla mnie chociaz mialam juz w ubiegle wakacje niezle zadatki na taką dŁugośc - niestety poszlam do fryzjerki na pasemka i skonczylo sie na scieciu o polowe a potem jeszcze degażówki i brzytwa - szkoda ze tak późno trafiŁam na to forum nastepnym razem juz nie będe taka gŁupia
|
#12306 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O matko-bosko-i-córko! I gdzie ja tu se swoim marnym włosiem, no gdzie?! p.s. Ale dodałaś mi otuchy, że przy dosyć mocnym skręcie można mieć zrobione bardzo fajne cieniowanie V. I że w ogóle takie cieniowanie, bo wydawało mi się to średnio realistyczne i ciągle nad tym ubolewałam. W takim razie muszę się wziąć za siebie i zintensyfikować kuracje porostowo-wzrostową, żeby w końcu mieć w swoim życiu długie włosy (bo nigdy nie miałam dłuższych niż do łopatek).
|
|
#12307 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe77 dzięki za cynk ze ścierką
![]() Dziewczyny, a mogłabym wrzucić tu Wam sqad szamponu brązującego Accent? bo widzę że jest mowa o odżywce; ja używam tego szamponu po olejowaniu i już od dłuższego czasu zastanawiałam się jaka byłaby Wasza opinia ... nadaje się czy średniacko a nie chcę wątku zaśmiecac
|
|
|
|
#12308 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12309 |
|
Zakorzenienie
|
fajowo
no to leci:![]() Accent brąz szampon: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, Coco-Glucoside, Propylene Glycol, PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, Panthenol, Polyqaternium-10, Quaternium-80, Tocopheryl Acetate, Parphum, Citric Acid, Sodium Formate, PEG-7-Glyceryl Cocoate, Benzophenone-4, PEG-35 Castor Oil, Sodium Hydroxide, Juglans Regia Seed Extract, Glucose, Lactic Acid, Potassium Sorbate, Caramel, Basic Brown 16, Basic Brown 17, Basic Blue 99. Skład osobiście wydaje mi się niezbyt agresywny, jest SLS co prawda -ale do olejów się przydaje, do zmycia silikonów jakby co chyba też tylko te Polyqaternium i Quaternium to surf. kationowe które podobno nie są zbyt dobre dla kręconych włosów, ale to w końcu szampon nie odżywka![]() Poprawcie mnie jeśli się mylę |
|
|
|
#12310 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Posiadam brylantynę joanny - ale tę (nie wiem czy piszesz o tej samej): https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-8...yna-w-zelu.htm (pisałam o tym kiedyś tu w wątku ale w innym kontekście) Obciążenia absolutnie nie ma... Ładnie utrwala loki na jakieś super imprezy (ostatnio sylwester) i mam po niej po prostu efekt sztywnych loczków, jak po żelu i tyle.. No ale albo masz na myśli inną brylantynę albo moje włosy są jakieś mega suche i nieobciążowalne ![]() Wilczex ![]() Piękne włosy!!! Moje może i by mogły tak wyglądać (podobny skręt i kolor) gdyby nie to że są kilka razy krótsze (od tej fotki już trochę urosły
|
|
|
|
|
#12311 | ||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Trzymam kciuki za zapuszczanie. Przyjemnnie popatrzeć, że ktoś ma wspaniałe i do tego długie włosy, podczas gdy samemu nigdy się takich nie miało Cytat:
a resztki loków (bo tego, co obecnie mam na głowie trudno tak po prostu lokami nazwać) pokryły się puchem. I puchu było coraz więcej. Dlatego tak sobie teraz myślę, że z rzadka humektant nie zaszkodzi, a po nałożeniu odzywki b/s z emolientami - dokładnie tak, jak pisała Syrenka - nie zaszkodzi.Cytat:
Takie "błyski" są ok, wyglądają bardziej naturalnie Poza tym - nie wiem, czy też masz takie wrażenie - ale podkreslają skręt! Cytat:
Ale to moje zdanie i moja mania spania A jak się nie wyśpię, jestem, delikatnie mówiąc, nieznośna ![]() Cytat:
Skleroza. Pamiętam, że gdzieś oglądałam. Dziekuję ![]() Cytat:
Cytat:
miło usłyszeć, że coś z nich zostało. Czyli nie wydaje mnie się, że urosły? Bo kiedy walczę z ich włażeniem za ciuchy, to stwierdzam, że są dłuższe, a jak porównuję zdjęcia, to dochodzę do wniosku, że jednak nie ![]() Piłam buerlecitin (zawiera alkohol , więc było wesoło i optymistycznie Cytat:
)Do usług Napisz, jak wyglądąły po wyschnięciu.A co do szamponu, to masz tam SLES (laureth robi różnicę ). Wychodzę z założenia, że im prostszy skład, tym lepiej. Kosmetolog1 a w jakim celu w tym szamponie Agison pojawia się caramel (dobrze rozumie, że to karmel, czy za bardzo uprościłam?) - jako zagęszczacz? Będę wdzięczna za info ![]() Convallaria nie, nie ta brylantyna. W wosku. Pachnie klasa, rozprowadza się jeszcze lepiej, choć twardnieje na mrozie (sprawdziłam). I nierozwaga w jej użytkowaniu przynosi obciążenie. Odżywiania raczej brak, bo to, co dobre (choćby olej z migdałów) nie dość, że daleko w składzie, to za parafinką i wazelinką. Nie widzę szans na przejście ![]() Za to, jeśli się nie przesadzi, włosy pięknie błyszczą ( i tu chyba swoje zadanie spełnia olejek ) A włosy możesz mieć nieobciążliwe. Ja mam cienkie i mało, więc szybko odczuwam nadmiar. ![]() Moje włosy dziś się nieco ożywiły, choć to normalne - w kolejne dni wyglądają lepiej i latwiej nad nimi zapanować. Myślałam, że zmiana pielęgnacji sprawi, że ta prawidłowość się skończy, a tymczasem nadal ją dostrzegam. Czyli mam włosy dnia drugiego...
|
|
#12312 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. to jest chyba coś w rodzaju ekstraktu (ale nie wiem jakiego) bo on ma konsystencję wody. mi sie wydaje że on może troche osiadać na włosach i nadawać kolor, może nabłyszczać, ale nie jestem pewna. może też trochę nawilżać i przede wszystkim zabarwiać szampon (oprócz tych barwników z końca składu). jeszcze co do tego szamponu to Quaternium-80 to silikon.
|
|
|
|
|
#12313 |
|
Rozeznanie
|
Podczytuję Was od jakiegoś czasu - od kiedy postanowiłam nie prostować już swoich włosów. Prostowałam je na szczotce kilka lat, potem prostownicą przez 1,5 roku a ostatnio Rowentą Brush Active. Od kilku dni dałam im spokój i jestem trochę zaniepokojona, bo na razie wyglądam jak nie uczesana, rozczochrana i dosyć niefajnie. Nastawiłam się też na mycie odżywką, wykupiłam w Auchanie Glorię, kupiłam Hegron i zrobiłam sobie żel lniany. Chciałam Was prosić o radę czy z tymi moimi włosami to lepiej będzie? Wklejam zdjęcia jak wyglądają teraz. Kiedyś się kręciły-bardziej falowały, ale to było około 8 lat temu. No i były dlugie, ale źle obcięte i źle pielęgnowane.
|
|
|
|
#12314 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko pewnie trudno będzie Ci odstawić raptownie prostownicę, bo masz krótkie włosy i nieraz trudno będzie je ułożyć. Nie poddawaj się, walcz, odżywiaj, nawilżaj, stylizuj i odstaw wszystko, co szkodliwe!
|
|
#12315 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki. Kiedyś naprawdę ładnie się kręciły. Poszukam zdjęcia to wkleję. Z tym odstawieniem prostowania to faktycznie najtrudniej, ale uparłam się więc wytrwam. Jak oglądam dziennik regeneracji i inne zdjęcia dziewczyn to jestem pełna optymizmu.
|
|
|
|
#12316 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli włosom służy, to wydaje mi się, że możesz używać bez przeszkód, ale ja ekspertem nie jestemCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A powiedz, on jest rozpuszczalny w wodzie/łatwo zmywalny, czy raczej cięższy?Cytat:
|
|||||
|
|
|
#12317 |
|
Rozeznanie
|
Oleje mam : kokosowy i z migdałów. Tylko nie wiem czy odżywka je zmyje czy wtedy użyć szamponu(np.hipp). Odżywek bez spłukiwania trochę się obawiam, bo moje włosy przetłuszczają się - chociaż liczę że to się wyreguluje choć troche, bo przestanę codziennie używać suszarkę. Co do maski zastanawiałam się nad Waxem.
|
|
|
|
#12318 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli nie możesz stosować oleje np. co 3 mycie i wtedy zmywać hippem. Możesz też dodać trochę oleju do Glorii, potrzymać pół godziny pod czepkiem i ręcznikiem i spłukać dokładnie wodą. Waxy są bardzo fajne (oprócz zagranicznego z SLSem), polecam.
|
|
|
|
|
#12319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zmieniłam pielęgnacje włosow o 180 stopni miesiąc temu, stosuję się do Waszych wskazań i pierwsze efekty już widać![]() Kosmetolog1, wypowiedz się na temat Quaternium-80 plizz ... bo będzie mi spędzał sen z powiek ![]() Eloe77 - po ręcznikowaniu ścierką rewelka wlosy się lepiej skręciły i jakby uniosły u nasady, jestem bardzo z nich dumna, dziękuje Ci Kochanatakich jak Wilczex niestety nigdy nie będę miała ...Wilczex - masz przepiękne włosy, włosy prosto z moich marzeń |
|
|
|
|
#12320 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poczekajmy co odpowie Kosmetolog1, jeśli jest on rozpuszczalny w wodzie, to nie ma się czym przejmować. Jeśli nie jest, też nie musisz całkowicie z niego rezygnować, wystarczy, że co jakiś czas użyjesz innego bardziej oczyszczającego szamponu. Cytat:
![]() PS: Agison a Ty nam się już chwaliłaś swoimi włosami?
|
||
|
|
|
#12321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to zrobię jak mówisz, czyli qpię jakiś inny mniej podstępny szampon![]() nie chwaliłam się bo nie ma czym pozwoliłam sobie zerknąć na Wasz dziennik regeneracji i przy Waszych włoskach moje wyglądają mizernie
|
|
|
|
|
#12322 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12323 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Wilczex - wloski cudo
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() i tez zgadzam sie z tym, ze refleksy innego koloru podkreslaja skret ![]() i urosly, nawet niespostrzegawcza ja to zauwazam ![]() co do spania, to mozemy sobie podac rece. przedwczoraj polozylam sie o 20.30 i spalam (z przerwa 2 godzinna w nocy) do 8.30 rano ![]() Cytat:
czasem tylko trzeba wiecej niz raz, ale nie zdarzylo mi sie niedomycie.
|
|||
|
|
|
#12324 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12325 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za wszystkie informację. Jesteście skarbnicą wiedzy.
|
|
|
|
#12326 | |
|
Zakorzenienie
|
to dobra wiadomość
dziękujęCytat:
dążę do wyeliminowania silikonów z diety moich włosów gdyby nie mój ulubiony Accent to już by mi się udało
|
|
|
|
|
#12327 |
|
Raczkowanie
|
Witam.
Włosy myję 3 razy w tygodniu. Czy mogę wobec tego nakładać po każdym myciu WAXA? Na dzień dzisiejszy najpierw myję włosy szamponem Head&Shoulders. Wykończę jedną butelkę i sięgnę chyba po inny tylko jeszcze nie wiem jaki. Później maska. Zazwyczaj trzymam całą noc , rano spłukuję i nakładam balsam podkręcający . Tyle wystarczy by wyczarować piękne loki. A tak w ciągu dnia używam jeszcze takiej odżywki regeneracyjnej w sprayu - dwufazowa WAXA. Co sądzicie? |
|
|
|
#12328 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny.
Pogoda się zmieniła i moje włoski wracają do siebie. Co do tej maski, którą sobie ostatnio zastosowałam to chyba przegięłam z olejami. Dzisiaj nałożyłam coś podobnego. Gloria + 2 łyżeczki oleju kokosowego + łyżeczka amli. Potrzymam pół godzinki i zmyję Babydream'em. Tylko zastanawiam się co po myciu nałożyć. Mam WAX do suchych i Kallosa mlecznego. A po tych maskach do spłukiwania nakładać jeszcze Ziaję z rycynowym albo Joannę Nautrię z miodem i cytryną? |
|
|
|
#12329 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#12330 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez zauwazam poprawe wlosów wraz ze zmianą pogody
dziewczyny pisalyscie pare razy o żelu aloesowym paloma - ja mam taki - stosuje go na twarz , po depilacji na nogi i na rece czasem jako maseczke nawilżającą - wiec czy sŁuzyc on ma do odżywiania wŁosów czy jako srodek stylizujący ? czy 2w1 ? i jak sie ma jego skŁad do tych punktów rosy ? bo ja początkująca raczej wiec jak juz bylo o tym to przepraszam
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.

Po myciu używam odżywki Ziaji z czarną rzepą. No i fakt- moje włosy zdecydowanie lepiej się kręcą po silikonach w "takich warunkach atmosferycznych". Trochę nad tym ubolewam, bo muszę przez to zarzucić na jakiś czas mycie OMO, oraz włosy jednak są bardziej obciążone, szybciej się przetłuszczają i wyglądają drugiego dnia na dość oklapnięte i takie bez życia... Ale za to pierwszego dnia są naprawdę super kręcone, pyszyste i pełne życia....
nastepnym razem juz nie będe taka gŁupia
a nie chcę wątku zaśmiecac

a resztki loków (bo tego, co obecnie mam na głowie trudno tak po prostu lokami nazwać) pokryły się puchem. I puchu było coraz więcej. Dlatego tak sobie teraz myślę, że z rzadka humektant nie zaszkodzi, a po nałożeniu odzywki b/s z emolientami - dokładnie tak, jak pisała Syrenka - nie zaszkodzi.
Ale to moje zdanie i moja mania spania
Skleroza. Pamiętam, że gdzieś oglądałam. Dziekuję