|
|
#1891 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Powiększanie piersi cz.4
|
|
|
|
#1892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
napisz do niej na PW
|
|
#1893 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiesz, kiedyś tez byłam dzieckiem ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Horo, jak mała?
|
|
|
|
|
#1894 |
|
Zakorzenienie
|
chwilowo lepiej... po lekach
fajnie masz, że kiedyś byłaś dzieckiem
|
#1895 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1896 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
jeśli "znajomi" nie potrafią tego zrozumieć (spróbować zrozumieć) to po co w ogóle im mówić o tym ![]() Listopadowa, pisałaś, że CC może wystąpić na każdym etapie tworzenia się torebki (coś o 1,5-2 lata było) - a potem po tym czasie już nie może? na rozu były jakieś osoby, które miały po paru latach CC i poprawkę to jak to w końcu...? ja się tego najbardziej obawiam |
||
|
|
|
#1897 |
|
Wtajemniczenie
|
willma ochro..nie wie o op i nie moze sie dowiedziec!!!
a czy jest kandydatem? hmm...narazie mamy kontakt smsowy Aga gratuluje dzidzi;-))
|
#1898 |
|
Zakorzenienie
|
co to jesc CC
|
#1899 |
|
Raczkowanie
|
Czesc Dziewczyny
![]() 3mam kciuki za wszystkie na diecie lub sportowym rezimie. Ja caly czas w poczekalni jesli chodzi o intensywniejszy ruch, ale juz niedlugo - jutro mija mi 4 tygodnie (!), jeszcze raz tyle i wracam do moich ulubionych zajec Horo - zyczenia szybkiego powrotu do zdrowia dla Twojej coreczki ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Czesc Sami !CC bedzie czy tak czy siak - wazne zeby sie nie obkurczyla - i tu moj doktorek sugeruje czeste masaze, a np. lekarze amerykanscy spanie na.. brzuchu. No.. i zeby nie przesadzac z wapniem. Ja tez mam pietra.. szczegolnie po tym co widzialam na youtubie..
|
#1900 |
|
Rozeznanie
|
Agnes281 dziekuje bardzo
|
|
|
|
#1901 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co powiem wam , ze ja nic przed op. o powiklaniach nie czytalam
a i teraz niewiele wiecej wiem ![]() Gdybym to wszystko przeczytala to znajac mnie codziennie bym sie czegos doszukiwala a tak kazal doktorek dac czas to daje ![]() Tylko niech mi ktos wyjasni co to jest to CC
maraton 05.2011 Edytowane przez pysia222 Czas edycji: 2010-01-13 o 10:39 |
|
|
|
#1902 |
|
Raczkowanie
|
To jest Pysiu torebka, ktora sie Tworzy dookola ciala obcego, jakim jest dla naszego organizmu implant.
|
#1903 |
|
Zakorzenienie
|
Yagnaa,
dziękuję A co do masażu to ja musiałam od 2 tygodni po op przez 7 tygodni
|
#1904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1905 |
|
Raczkowanie
|
Kontraktura kapsułkowa (CC)
Chodzi o najczęściej opisywaną komplikacę podczas augmentacji piersi. Dookoła implantu piersiowego zawsze wytworza się otoczka łącznotkankowa - kapsuła. Tkanka łączna w naturalny sposób reaguje na obecnośćciala obcego w organizmie. Kapsuły tworzą się u wszystkich pacjentek, ale mogą być cienkie lub grubsze. To jak wyglądają jest kwestią indywidualną. W 5% przypadków może dojść do skurczenia się - kapsuły wokół implantu, czemu towarzyszy ból, zdrętwienie i ztwardnienie piersi. Może to stać się na jednej piersi lub na dwóch jednocześnie. Istnieją sposoby zapobiegające tworzeniu się kapsuły lub przynajmniej minimalizujące ryzyko jej powstawania, np. odpowiednio wielki otwór na implant. Także implanty z teksturowaną powierzchnią obniżają ryzyko powstania tego zjawiska. Często skurczająca się w taki sposob kapsuła musi być poluzowana chirurgicznie. Są też znane przypadki kiedy to skurczanie się kapsuły wokół implantu powtarzało się, oraz sytuacje gdzie drętwienie piersi powtarzało się tak często, że jedynym możliwym rozwiązaniem bylo usunięcie implantu.
|
#1906 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1907 |
|
Raczkowanie
|
Inne czeste powiklania to:
Wypadnięcie (wyparcie) implantu Skóra w okolicy rany operacyjnej a także wielkość implantu jest w ciągłym napięciu co może doprowadzić do tego, że stopniowo stanie się cieńsza az pęka, co z kolei może spowodować wypadnięcie implantu. Ta komplikacja występuje częściej u pacjentek które mają skórę w jakiś sposób uszkodzoną lub pokrytą bliznami powstałymi np. podczas naświetleń przy terapii chorób nowotworowych. Seroma Chodzi o wytworzenie się płynu w okolicach implantu bezpośrednio po operacji lub później, co objawia się bólami i powiększeniem piersi. Najczęstszą przyczyną jest zbyt wczesne obciążenie fizyczne po operacji, nadmierna aktywność sportowa lub też uraz. Krwiak wokol implantu - hematom Najczęstszą przyczyną nagromadzenia się krwi w okolicy implantu jest niedotrzymywanie po operacji spokoju lub też zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Pęknięcie i przesiąkanie implantu Trwałość implantu podawana przez producentów wynosi około 10-15 lat. Implant powoli niszczy się, jego powierzchnia jest ścierana i osłabiona co w konsekwencji może prowadzić do jego pęknięcia. Pierś może zmieniać kształt i sprawiać ból. W takim przypadku konieczna jest wymiana implantu. Rozerwanie może być związane z urazem, spowodowane wypadkiem lub ekstremalnym sportowym obciążeniem. Przez zewnętrzną powłokę implantu wypełnionego żelem, mogą przesiąkać mikroskopijne cząsteczki silikonu. Ich występowanie było stwierdzone w okolicy implantu i w innych częściach ciała. Nie udowodniono jednak ich szkodliwości. Sfałdownie implantu Sfałdowanie powłoki implantu, ujawnia się jako namacalne fale pod skórą. Może to powodować ból. Duże fałdy mogą też drażnić i uszkadzać tkankę w okolicy. Zdaża się to zazwyczaj u szczupłych pacjentek z cienką skórą, bardzo małym gruczołem piersiowym, przy podgruczołowym umieszczeniu implantu. Wrażliwość brodawek Po operacji często jest opisywana przez kobiety zmiana wrażliwości brodawki, a to w dosłownym znaczeniu zwiększonej jak i zniżonej wrażliwości. W większości przypadków w ciągu kilku miesięcy lub jednego roku, wszystko znów wraca do normy. Niekiedy jednak może być to zmiana trwała. Asymetria piersi Pierś powiększona przy pomocy implantu może z czasem opadnąć lub być obwisła. Dochodzi także do asymetrii, kiedy to jedna strona bardziej opadnie niż druga. Może to być wynikiem niestosowania sie do zaleceń pooperacyjnych. Podczas ruchu mięśnia piersiowego tuż po operacji implant może zmienić swoje położenie. Większe ryzyko przesunięcia jest w przypadku zastosowania implantów kropelkowych. Wapnienie W okolicy implantu mogą gromadzić się drobne cząsteczki wapnia, które niekiedy mogą być mylnie diagnozowane jako początkowe stadium raka piersi. Drobna tromboza w naczyniach Po operacji może dojść do zatkania małych naczynek krwionośnych skrzepem. Najczesciej zdaża sie to w okolicach pachy albo pod skórą ściany brzusznej. W ciągu kilku miesięcy zmiany te samoistnie znikają.
|
#1908 |
|
Zakorzenienie
|
Yagnaa dzieki Tobie nadrobilam juz zaleglowsi z dziedziny powiklan
|
#1909 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
mój dr mówił że nie ma środków któe by realnie leczyły przerost torebki i jak już zacznie się zaciskać, to trzeba ją operacyjnie usunąć (tzn że nie miał pacjentek, którym by się udało to wyleczyć inaczej niż chirurgicznie) i właśnie ciekawa jestem, bo o to już nie zapytałam dr heh czy faktycznie jest jakiś czas do którego moze się to zrobić czy nie
|
||
|
|
|
#1910 |
|
Wtajemniczenie
|
yagnaa rewelka info
he,, ja mam teksturowane, wiec moze ryzyko mam male a.el z tym faldowaniem piersi..mi sie lewa marszczy od jakiegos czasu dziewczyny mnie uspokajaja, ze nic sie zlego nie dzieje wilmaa niech tylko ktos mi wezmie te motylki z brzusia to....
|
#1911 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra zmykam na trening a pozniej do szkoly
pewnie znowu wieczorkiem bede ![]() Mya z papierami jeszcze sie nie uporalam , ale juz przy koncu jestem .
|
#1912 |
|
Raczkowanie
|
Sami - moj mowil, ze moze sie wytworzyc nawet kilka lub kilkanascie dobrych lat po op.
Ja osobiscie jestem swiezo po lekturze bestsellera w tej dziedzinie: "The best breast" - pozycja o najnowszych osiagnieciach w dziedzinie augmentacji piersi (St.Zj.) - ksiazka wywraca moje pojecie o powinnosciach pooperacyjnych np. do gory nogami.. To temat na dluzsza debate, ale meritum jest takie, ze mozna juz wspolczesnie tak poprowadzic zabieg - ze minimalizujesz praktycznie do zera komplikacje pooperacyjne.. Troche szkoda, ze w Polsce sie o tym nie mowi.. Buziaki
|
#1913 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja myślę że są takie komplikacje, które zależą wyłącznie od naszych predyspozycji i własnie one są najgorsze ale.. trzeba myśleć pozytywnie w każdym razie już mi się rozjaśniło co i jak |
|
|
|
|
#1914 |
|
Raczkowanie
|
Sam - i w to myslenie pozytywne zaczynam coraz bardziej wierzyc
![]() Z pewnoscia pamietasz moja panike tuz przed operacja i mojego ogromniastego dola "po" - nie lubilam, nie znosilam wrecz swoich piersi, przez ten caly bol, i to wrazenie, ze zaraz odpadna i fakt, ze zaraz "po" byly olbrzymie od spuchniecia - a ja nie wierzylam, ze to minie.. nie patrzylam w lustro, nie patrzylam na nie i wciaz plakalam.. a one bolaly i opuchlizna nie schodzila.. A potem porozmawialam z naprawde Kochana Pania Elzbieta, pielegniarka na tym oddziale - powiedziala mi - wiesz, jak Twoim piersiom jest teraz ciezko, ile przeszly, i to tylko dlatego, ze Ty tego chcialas - a teraz ich jeszcze nie lubisz.. Ciebie codziennie odwiedzaja po pare razy rodzice, non stop siedzi tu Twoj maz, przynosza Ci na co masz tylko ochote i wspieraja Cie.. a Twoje piersi sa same. Wiesz jak im ciezko? I wtedy do mnie doszlo, ze musze zmienic nastawienie - kiedy tylko to zrobilam (wstyd sie przyznac, ale mialam taki przelomowy moment - poszlam do lazienki zaplakana, bo juz nie moglam wytrzymac - zdjelam stanik i zaczelam gadac do tych moich sycuszkow) - i wtedy, tego samego dnia - jak reka odjal - wszystkie moje dolegliwosci odeszly, nie potrzebowalam tez przeciwboli.. Umysl to potega.. nie mialam pojecia, ze wlasciwe podejscie do sprawy i pozytywne myslenie tak wiele potrafia zdzialac !
|
#1915 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam 1 lutego kolejna konsultacje!!
mam nadzieje,ze doktorek zobaczy we mnie kandydatke na jakies minimum 400cc
|
|
|
|
#1916 | |
|
Raczkowanie
|
Tak sie to wszystko moze zmienic.. ![]() ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
To trzymam kciuki za tego 1. lutego
|
|
#1917 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mi tu pisaly,zebym za mniej niz 400 ciac sie nie dala!
![]() Zobaczymy. |
|
|
|
#1918 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo jeszcze studia, bo brak kasy i możliwości na pracę itd bla bla bla a wystarczyło naprawdę niewiele, i wszystko udało się zgrać Cytat:
|
||
|
|
|
#1919 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#1920 |
|
Zakorzenienie
|
Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.

ja się tego najbardziej obawiam 

.