Dot.: Powiększanie piersi cz.4 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-13, 10:10   #1891
willma2
Raczkowanie

Dot.: Powiększanie piersi cz.4

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
pysia zauważ że im ładniejsza tym bardziej narzeka..takie głodne komplementów są chyba
tak, tak!! Mówcie mi mówcie..ja w ogólę jestem głodna!! Idę na śniadanko..jajko na szynce z kurczaka bez tłuszczu!! Pycha!! I kawa zbożowa z mlekiem 0% tłuszczu!!
willma2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 10:10   #1892
horo
Zakorzenienie

GG do horo

Cytat:
Napisane przez aga3331 Pokaż wiadomość
Dziękuje;-)
no duzy ale jak mi fajnie bez tej piłki z przodu
Horo chcialam tam zobaczyc w klubie fotki ale nie moge tam wejsc;-( nie wiesz czemu czy to trzeba nalezec czy co?
szkoda bo w kwietniu mam termin u Dr.Skwiercz i tak patrze na fotki zeby miec porównanie jaki rozmiar jak wyglada.Pozdrowienia
Listopadowa zarządza klubem
napisz do niej na PW

horo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 10:17   #1893
willma2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pysia222 Pokaż wiadomość
a wlasnie ja zaraz mykam na orbitreka , jesli chodzi o diety to ich nie lubie staram sie nie jesc slodyczy ( albo inaczej zamieniam je na batoniki sportowe) trzymam odpowiedni poziom bialka.

Moj maz smieje sie , ze jak jestem na diecie to jestem zmierzla - wiec tego nie robie ´dlatego tyle trenuje

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Wiesz, kiedyś tez byłam dzieckiem ..to moja pierwsza w życiu dieta!!

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Cytat:
Napisane przez horo Pokaż wiadomość
Listopadowa zarządza klubem
napisz do niej na PW

Horo, jak mała?
Stary 2010-01-13, 10:21   #1894
horo
Zakorzenienie

GG do horo

Cytat:
Napisane przez willma2 Pokaż wiadomość
Horo, jak mała?
chwilowo lepiej... po lekach

fajnie masz, że kiedyś byłaś dzieckiem ... bo ja to chyba nawet nie

Stary 2010-01-13, 10:24   #1895
willma2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez horo Pokaż wiadomość
chwilowo lepiej... po lekach

fajnie masz, że kiedyś byłaś dzieckiem ... bo ja to chyba nawet nie
Mój synek, jeden z dwóch..jest taki wrażliwszy..i kiedyś do mnie mówi..: Mamo Ty tak ciężko pracujesz ciągle coś robisz, czy chociaż trochę się bawiłaś jak byłaś dzieckiem??:hahah a::hahaha :
Stary 2010-01-13, 10:24   #1896
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Yagnaa Pokaż wiadomość
Ale Ty Listopadowa tam walczylas , ze Ci sie chcialo.. No i Mya i Sami.. Podziwiam bo to troche taka walka z wiatrakami..
nie lubię obrzucania błotem i licytowania się na pomysły, czyj lepszy i bardziej dokuczy "przeciwnikowi", ale na tamtym wątku jakiś czas temu poziom zszedł na tyle nisko, że nie było moim zdaniem sensu się kłócić (ciekawy pomysł z niekarmieniem dziecka piersią żeby nie trzeba ich było poprawiać )

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
Agnes jestem w szoku jak potraktowali Cię "znajomi" rodzina na dodatek..skąd w ludziach tyle chamstwa i jadu??
a ja niestety nie jestem zdziwiona wcale dlatego staram się jak najbardziej zachować tajemnicę w kwestii zabiegu
jeśli "znajomi" nie potrafią tego zrozumieć (spróbować zrozumieć) to po co w ogóle im mówić o tym

Listopadowa, pisałaś, że CC może wystąpić na każdym etapie tworzenia się torebki (coś o 1,5-2 lata było) - a potem po tym czasie już nie może?
na rozu były jakieś osoby, które miały po paru latach CC i poprawkę
to jak to w końcu...? ja się tego najbardziej obawiam
Samiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 10:25   #1897
agnes281
Wtajemniczenie

willma ochro..nie wie o op i nie moze sie dowiedziec!!!
a czy jest kandydatem? hmm...narazie mamy kontakt smsowy
Aga gratuluje dzidzi;-))

" W dzisiejszych czasach nie ma miejsca na milosc trzeba robic melanz i sie nie przyzwyczajac"
agnes281 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 10:27   #1898
pysia222
Zakorzenienie

co to jesc CC
Stary 2010-01-13, 10:33   #1899
Yagnaa
Raczkowanie

Czesc Dziewczyny
3mam kciuki za wszystkie na diecie lub sportowym rezimie. Ja caly czas w poczekalni jesli chodzi o intensywniejszy ruch, ale juz niedlugo - jutro mija mi 4 tygodnie (!), jeszcze raz tyle i wracam do moich ulubionych zajec

Horo - zyczenia szybkiego powrotu do zdrowia dla Twojej coreczki

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Czesc Sami !

CC bedzie czy tak czy siak - wazne zeby sie nie obkurczyla - i tu moj doktorek sugeruje czeste masaze, a np. lekarze amerykanscy spanie na.. brzuchu. No.. i zeby nie przesadzac z wapniem.
Ja tez mam pietra.. szczegolnie po tym co widzialam na youtubie..
Lukier zostawiam cukiernikom.
Yagnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 10:34   #1900
aga3331
Rozeznanie

GG do aga3331

Agnes281 dziekuje bardzo
aga3331 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 10:38   #1901
pysia222
Zakorzenienie

Wiecie co powiem wam , ze ja nic przed op. o powiklaniach nie czytalam
a i teraz niewiele wiecej wiem
Gdybym to wszystko przeczytala to znajac mnie codziennie bym sie czegos doszukiwala a tak kazal doktorek dac czas to daje

Tylko niech mi ktos wyjasni co to jest to CC

Edytowane przez pysia222
Czas edycji: 2010-01-13 o 10:39
pysia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 10:40   #1902
Yagnaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pysia222 Pokaż wiadomość
Wiecie co powiem wam , ze ja nic przed op. o powiklaniach nie czytalam
a i teraz niewiele wiecej wiem
Gdybym to wszystko przeczytala to znajac mnie codziennie bym sie czegos doszukiwala a tak kazal doktorek dac czas to daje

Tylko niech mi ktos wyjasni co to jest to CC
To jest Pysiu torebka, ktora sie Tworzy dookola ciala obcego, jakim jest dla naszego organizmu implant.
Stary 2010-01-13, 10:43   #1903
horo
Zakorzenienie

GG do horo

Cytat:
Horo - zyczenia szybkiego powrotu do zdrowia dla Twojej coreczki
Yagnaa,
dziękuję

A co do masażu to ja musiałam od 2 tygodni po op przez 7 tygodni ... 3 razy dziennie

Stary 2010-01-13, 10:45   #1904
pysia222
Zakorzenienie

Cytat:
To jest Pysiu torebka, ktora sie Tworzy dookola ciala obcego, jakim jest dla naszego organizmu implant.
dzieki
Stary 2010-01-13, 10:50   #1905
Yagnaa
Raczkowanie

Kontraktura kapsułkowa (CC)
Chodzi o najczęściej opisywaną komplikacę podczas augmentacji piersi. Dookoła implantu piersiowego zawsze wytworza się otoczka łącznotkankowa - kapsuła. Tkanka łączna w naturalny sposób reaguje na obecnośćciala obcego w organizmie. Kapsuły tworzą się u wszystkich pacjentek, ale mogą być cienkie lub grubsze. To jak wyglądają jest kwestią indywidualną. W 5% przypadków może dojść do skurczenia się - kapsuły wokół implantu, czemu towarzyszy ból, zdrętwienie i ztwardnienie piersi. Może to stać się na jednej piersi lub na dwóch jednocześnie. Istnieją sposoby zapobiegające tworzeniu się kapsuły lub przynajmniej minimalizujące ryzyko jej powstawania, np. odpowiednio wielki otwór na implant. Także implanty z teksturowaną powierzchnią obniżają ryzyko powstania tego zjawiska. Często skurczająca się w taki sposob kapsuła musi być poluzowana chirurgicznie. Są też znane przypadki kiedy to skurczanie się kapsuły wokół implantu powtarzało się, oraz sytuacje gdzie drętwienie piersi powtarzało się tak często, że jedynym możliwym rozwiązaniem bylo usunięcie implantu.
Stary 2010-01-13, 10:51   #1906
willma2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnes281 Pokaż wiadomość
willma ochro..nie wie o op i nie moze sie dowiedziec!!!
a czy jest kandydatem? hmm...narazie mamy kontakt smsowy
Aga gratuluje dzidzi;-))

Uwielbiam te początki..to rozeznawanie..te motyle w brzuchu!!
Stary 2010-01-13, 10:52   #1907
Yagnaa
Raczkowanie

Inne czeste powiklania to:
Wypadnięcie (wyparcie) implantu
Skóra w okolicy rany operacyjnej a także wielkość implantu jest w ciągłym napięciu co może doprowadzić do tego, że stopniowo stanie się cieńsza az pęka, co z kolei może spowodować wypadnięcie implantu. Ta komplikacja występuje częściej u pacjentek które mają skórę w jakiś sposób uszkodzoną lub pokrytą bliznami powstałymi np. podczas naświetleń przy terapii chorób nowotworowych.
Seroma
Chodzi o wytworzenie się płynu w okolicach implantu bezpośrednio po operacji lub później, co objawia się bólami i powiększeniem piersi. Najczęstszą przyczyną jest zbyt wczesne obciążenie fizyczne po operacji, nadmierna aktywność sportowa lub też uraz.
Krwiak wokol implantu - hematom
Najczęstszą przyczyną nagromadzenia się krwi w okolicy implantu jest niedotrzymywanie po operacji spokoju lub też zaburzenia związane z krzepliwością krwi.
Pęknięcie i przesiąkanie implantu
Trwałość implantu podawana przez producentów wynosi około 10-15 lat. Implant powoli niszczy się, jego powierzchnia jest ścierana i osłabiona co w konsekwencji może prowadzić do jego pęknięcia. Pierś może zmieniać kształt i sprawiać ból. W takim przypadku konieczna jest wymiana implantu. Rozerwanie może być związane z urazem, spowodowane wypadkiem lub ekstremalnym sportowym obciążeniem. Przez zewnętrzną powłokę implantu wypełnionego żelem, mogą przesiąkać mikroskopijne cząsteczki silikonu. Ich występowanie było stwierdzone w okolicy implantu i w innych częściach ciała. Nie udowodniono jednak ich szkodliwości.
Sfałdownie implantu
Sfałdowanie powłoki implantu, ujawnia się jako namacalne fale pod skórą. Może to powodować ból. Duże fałdy mogą też drażnić i uszkadzać tkankę w okolicy. Zdaża się to zazwyczaj u szczupłych pacjentek z cienką skórą, bardzo małym gruczołem piersiowym, przy podgruczołowym umieszczeniu implantu.
Wrażliwość brodawek
Po operacji często jest opisywana przez kobiety zmiana wrażliwości brodawki, a to w dosłownym znaczeniu zwiększonej jak i zniżonej wrażliwości. W większości przypadków w ciągu kilku miesięcy lub jednego roku, wszystko znów wraca do normy. Niekiedy jednak może być to zmiana trwała.
Asymetria piersi
Pierś powiększona przy pomocy implantu może z czasem opadnąć lub być obwisła. Dochodzi także do asymetrii, kiedy to jedna strona bardziej opadnie niż druga. Może to być wynikiem niestosowania sie do zaleceń pooperacyjnych. Podczas ruchu mięśnia piersiowego tuż po operacji implant może zmienić swoje położenie. Większe ryzyko przesunięcia jest w przypadku zastosowania implantów kropelkowych.
Wapnienie
W okolicy implantu mogą gromadzić się drobne cząsteczki wapnia, które niekiedy mogą być mylnie diagnozowane jako początkowe stadium raka piersi.
Drobna tromboza w naczyniach
Po operacji może dojść do zatkania małych naczynek krwionośnych skrzepem. Najczesciej zdaża sie to w okolicach pachy albo pod skórą ściany brzusznej. W ciągu kilku miesięcy zmiany te samoistnie znikają.
Stary 2010-01-13, 10:56   #1908
pysia222
Zakorzenienie

Yagnaa dzieki Tobie nadrobilam juz zaleglowsi z dziedziny powiklan
Stary 2010-01-13, 10:56   #1909
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
Czesc Sami !

CC bedzie czy tak czy siak - wazne zeby sie nie obkurczyla - i tu moj doktorek sugeruje czeste masaze, a np. lekarze amerykanscy spanie na.. brzuchu. No.. i zeby nie przesadzac z wapniem.
Ja tez mam pietra.. szczegolnie po tym co widzialam na youtubie..
Cytat:
nie chodzi mi o samo wytworzenie się torebki, tylko o jej przerost - to jest komplikacja

mój dr mówił że nie ma środków któe by realnie leczyły przerost torebki i jak już zacznie się zaciskać, to trzeba ją operacyjnie usunąć (tzn że nie miał pacjentek, którym by się udało to wyleczyć inaczej niż chirurgicznie)

i właśnie ciekawa jestem, bo o to już nie zapytałam dr heh czy faktycznie jest jakiś czas do którego moze się to zrobić czy nie
Stary 2010-01-13, 10:59   #1910
agnes281
Wtajemniczenie

yagnaa rewelka info
he,, ja mam teksturowane, wiec moze ryzyko mam male
a.el z tym faldowaniem piersi..mi sie lewa marszczy od jakiegos czasu dziewczyny mnie uspokajaja, ze nic sie zlego nie dzieje
wilmaa niech tylko ktos mi wezmie te motylki z brzusia to....

" W dzisiejszych czasach nie ma miejsca na milosc trzeba robic melanz i sie nie przyzwyczajac"
agnes281 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 11:01   #1911
pysia222
Zakorzenienie

Dobra zmykam na trening a pozniej do szkolypewnie znowu wieczorkiem bede

Mya z papierami jeszcze sie nie uporalam , ale juz przy koncu jestem mam nadzieje , ze do konca tygodnia sie wyrobie Nawet dzisiaj jak tu z Wami pisalam to robilam moje papiery .
Stary 2010-01-13, 11:03   #1912
Yagnaa
Raczkowanie

Sami - moj mowil, ze moze sie wytworzyc nawet kilka lub kilkanascie dobrych lat po op.
Ja osobiscie jestem swiezo po lekturze bestsellera w tej dziedzinie: "The best breast" - pozycja o najnowszych osiagnieciach w dziedzinie augmentacji piersi (St.Zj.) - ksiazka wywraca moje pojecie o powinnosciach pooperacyjnych np. do gory nogami..
To temat na dluzsza debate, ale meritum jest takie, ze mozna juz wspolczesnie tak poprowadzic zabieg - ze minimalizujesz praktycznie do zera komplikacje pooperacyjne..
Troche szkoda, ze w Polsce sie o tym nie mowi..

Buziaki
Stary 2010-01-13, 11:16   #1913
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
Sami - moj mowil, ze moze sie wytworzyc nawet kilka lub kilkanascie dobrych lat po op.
dzięki za info

ja myślę że są takie komplikacje, które zależą wyłącznie od naszych predyspozycji i własnie one są najgorsze

ale.. trzeba myśleć pozytywnie

w każdym razie już mi się rozjaśniło co i jak
Stary 2010-01-13, 11:29   #1914
Yagnaa
Raczkowanie

Sam - i w to myslenie pozytywne zaczynam coraz bardziej wierzyc
Z pewnoscia pamietasz moja panike tuz przed operacja i mojego ogromniastego dola "po" - nie lubilam, nie znosilam wrecz swoich piersi, przez ten caly bol, i to wrazenie, ze zaraz odpadna i fakt, ze zaraz "po" byly olbrzymie od spuchniecia - a ja nie wierzylam, ze to minie.. nie patrzylam w lustro, nie patrzylam na nie i wciaz plakalam.. a one bolaly i opuchlizna nie schodzila..
A potem porozmawialam z naprawde Kochana Pania Elzbieta, pielegniarka na tym oddziale - powiedziala mi - wiesz, jak Twoim piersiom jest teraz ciezko, ile przeszly, i to tylko dlatego, ze Ty tego chcialas - a teraz ich jeszcze nie lubisz.. Ciebie codziennie odwiedzaja po pare razy rodzice, non stop siedzi tu Twoj maz, przynosza Ci na co masz tylko ochote i wspieraja Cie.. a Twoje piersi sa same. Wiesz jak im ciezko?
I wtedy do mnie doszlo, ze musze zmienic nastawienie - kiedy tylko to zrobilam (wstyd sie przyznac, ale mialam taki przelomowy moment - poszlam do lazienki zaplakana, bo juz nie moglam wytrzymac - zdjelam stanik i zaczelam gadac do tych moich sycuszkow) - i wtedy, tego samego dnia - jak reka odjal - wszystkie moje dolegliwosci odeszly, nie potrzebowalam tez przeciwboli..
Umysl to potega.. nie mialam pojecia, ze wlasciwe podejscie do sprawy i pozytywne myslenie tak wiele potrafia zdzialac !
Stary 2010-01-13, 11:33   #1915
vichy
Raczkowanie

A ja mam 1 lutego kolejna konsultacje!! mam nadzieje,ze doktorek zobaczy we mnie kandydatke na jakies minimum 400cc
vichy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 11:35   #1916
Yagnaa
Raczkowanie

a teraz sa przepiekne.. i kiedy juz mysle, ze piekniejsze byc nie moga, nastepnego dnia okzauje sie - ze jeszcze bardziej mi sie podobaja.. normalnie odpadam ze szczescia..
Tak sie to wszystko moze zmienic..

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Napisane przez vichy Pokaż wiadomość
A ja mam 1 lutego kolejna konsultacje!! mam nadzieje,ze doktorek zobaczy we mnie kandydatke na jakies minimum 400cc
400 to juz jest spory cyc
To trzymam kciuki za tego 1. lutego
Stary 2010-01-13, 11:37   #1917
vichy
Raczkowanie

Dziewczyny mi tu pisaly,zebym za mniej niz 400 ciac sie nie dala!
Zobaczymy.
Stary 2010-01-13, 11:38   #1918
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
Umysl to potega.. nie mialam pojecia, ze wlasciwe podejscie do sprawy i pozytywne myslenie tak wiele potrafia zdzialac !
to prawda. ja przez baaaardzo długi okres nie mogłam sobie wypbrazić, że operacja jest w ogóle możliwa, już, teraz!
bo jeszcze studia, bo brak kasy i możliwości na pracę itd bla bla bla a wystarczyło naprawdę niewiele, i wszystko udało się zgrać

Cytat:
oby tak się stało powiedz, że nie wyjdziesz z gabinetu póki nie zgodzi się na minimum 400cc
Stary 2010-01-13, 11:41   #1919
vichy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Samiii Pokaż wiadomość
to prawda. ja przez baaaardzo długi okres nie mogłam sobie wypbrazić, że operacja jest w ogóle możliwa, już, teraz!
bo jeszcze studia, bo brak kasy i możliwości na pracę itd bla bla bla a wystarczyło naprawdę niewiele, i wszystko udało się zgrać

oby tak się stało powiedz, że nie wyjdziesz z gabinetu póki nie zgodzi się na minimum 400cc
a on powie OK i wszyje 250
Stary 2010-01-13, 11:43   #1920
horo
Zakorzenienie

GG do horo

Cytat:
a on powie OK i wszyje 250
wiesz co byśmy mu wtedy zrobiły ??? ...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości