Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :) - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-13, 18:28   #3121
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)

Cytat:
Napisane przez Lilka___ Pokaż wiadomość
Hej!!! Jestem tu nowa, dzisiaj zaczął się 9 tydzięń czyli zaliczam sie do "mamuś sierpniowych". Mam pytanie, biorę od ponad miesiąca folik (niestety wcześniej nie wiedziałam, ze jestem w ciąży),teraz lekarka zaleciła mi witaminy Centrum Materna w nich też jest kwas foliowy w dawce 0,4 mg, nie wiem czy mogę brać folik razem z witaminami, czy tylko witaminy?Poradźcie
ja tez biuore materne i nie musisz juz brac foliku bo w maternie jest 200% zapotrzebowanie dzienne na kwas folipwy
no i jesli jesli sie nie witalysmy to serdecznie witam

1 lipiec 2010 20:10 Lilianka
hexa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 18:39   #3122
niezawsze
Zakorzenienie

Mi gin juz powiedzial abym nie brala foliku, ale ja biore tak prewencyjnie jeszcze

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 18:45   #3123
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84

Cytat:
Napisane przez Alguien Pokaż wiadomość
Apropos - dziewczyny nie potrzebujecie skanera, zeby wklejac tu zdjecia z usg. Ja zawsze robie zdjecie ze zdjecia, tzn robie zdjecie temu wydrukowi, ktory dostalam

Obiecane zdjecie z mojego poniedzialkowego usg, czyli
moja dzidzia w 18 tygodniu

ale slodkie foto

1 lipiec 2010 20:10 Lilianka
hexa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 18:45   #3124
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
Też nie biorę żadnych witamin. Tylko kwas i magnez, bo pomaga na bóle podbrzusza. Zresztą kwas mam brac do końca opakowania a potem już nie. A Wasz gin jaka ma teorię na ten temat?
Ja biorę Falvit Mama,kwasu foliowego już nie,bo to ma sens tylko w I trymestrze,chyba,że ktos bierze z racji anemii.Poza tym też gin kazał mi bezwzględnie brać magnez 2 razy dziennie,mimo że w witaminach też jest.No i magnez faktycznie powinien pomagać w bólach podbrzusza i zapobiega nadmiernemu napinaniu się macicy (a moja się podobno napina) i rzucawce,stanom przedrzucawkowym.A zapotrzebowanie na ten pierwiastek w ciąży znacznie wzrasta,bo jest absorbowany przez łożysko i płód No to się wykazałam wiedzą z zajęć
farminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 18:59   #3125
Alguien
Zadomowienie

Dzieki Zgadzam sie, ze zdjecia z zarysowana twarzyczka sa rozczulajace Szczegolnie ten zadarty nosek

Co do kwasu i witamin - bierzcie tak, jak Wam lekarz zalecil. Tutaj to dopiero sa rozne szkoly. U nas wszyscy biora kwas (800mg)+witaminy przez cala ciaze. Takze nie ma sie co chyba sugerowac innymi i brac, tak jak nam lekarz zalecil.
Alguien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:01   #3126
Lilka___
Rozeznanie

GG do Lilka___

Dzięki Wszystkim za ekspresową odpowiedź, dużo można sie od Was dowiedzieć, chyba będę tu częściej zaglądać
Lilka___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:07   #3127
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzieki Zgadzam sie, ze zdjecia z zarysowana twarzyczka sa rozczulajace Szczegolnie ten zadarty nosek

Co do kwasu i witamin - bierzcie tak, jak Wam lekarz zalecil. Tutaj to dopiero sa rozne szkoly. U nas wszyscy biora kwas (800mg)+witaminy przez cala ciaze. Takze nie ma sie co chyba sugerowac innymi i brac, tak jak nam lekarz zalecil.
Ciekawe czy nasze maleństwo też będzie miało taki zadarty nosek.Raczej nie ma po kim takiego miec,ale w sumie wszystkie małe dzieci na początku taki mają No chyba wyjde z siebie zanim się doczekam na to usg... Chce już! Powinni zrobić takie przenośne w telefonie,żeby można było maleństwo w każdej chwili podglądać

A z tym 800mg to chyba miałaś na myśli 0,8mg,nie?? Bo taka dawka to toksyczna jak nic Sorry,że poprawiam,ale takie małe skrzywienie zawodowe
Stary 2010-01-13, 19:09   #3128
muminek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jaszczka Pokaż wiadomość
Kochana, Gratuluję Dziewczynki!!
A że mocno zareagowałaś, to się nie przejmuj, w końcu hormony buzują masz jeszcze ponad połowę ciąży, żeby przyzwyczaić się do myśli, że będziesz miała córcię

no i dlatego ja się staram nie nastawiać na żadną płeć, żeby potem się nie rozczarować, tylko już chyba za późno, bo ja tak strasznie bym chciała dziewczynkę...
u mnie miala byc dziewczynka (chociaz ja czulam ze syn) dzien przed porodem a nastepnego dnia wyszedl synek wiec moze nie wszystko przesądzone :P Teraz licze na corcie ale nie dam sie zwariowac

Cytat:
Napisane przez idealnecialo Pokaż wiadomość
Dziewczyny a moze zrobimy tez tabelke z dodatkowymi kilogramami? Tez ciekawie by było, która ile ma na minusie a potem ile na plusie.. Ja nadal marze by nie bylo +22 jak ostatnio.. Jestem na etapie -7kg + 1,5. Czyli 71/70 -ok7 = 63,5kg + 1kg +0,5.. czyli wychodze na 65 teraz.. Ehh Troche mi szybko to..
ja mam 164 cm, ważylam 78,4 na poczatku grudnia a teraz mam 76,6. W pierwszej do 22 tc nic nie tylam a potem 11 kg

Co do dzieci to chcielismy 3 ale ze wzglesu na duze dzieci i na cc zalecaja nam max dwa wiec na tym ma sie skonczyc...ale jak bedzie drugi chlopak to moze za pare lat sie zdecydujemy....

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

a i powiem wam tyle ze pare dni obserwuje ten wozek i mam na niego smaka ale 11 tc to chyba za wczas :P http://www.allegro.pl/item878078714_...dzo_tanio.html Ale z drugiej strony tak czy siak bede musiala kupic taki dla rodzenstwa a cena jest powalająca!!!
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:13   #3129
Alguien
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez farminka Pokaż wiadomość
Ciekawe czy nasze maleństwo też będzie miało taki zadarty nosek.Raczej nie ma po kim takiego miec,ale w sumie wszystkie małe dzieci na początku taki mają No chyba wyjde z siebie zanim się doczekam na to usg... Chce już! Powinni zrobić takie przenośne w telefonie,żeby można było maleństwo w każdej chwili podglądać

A z tym 800mg to chyba miałaś na myśli 0,8mg,nie?? Bo taka dawka to toksyczna jak nic Sorry,że poprawiam,ale takie małe skrzywienie zawodowe
Oj mialo byc 800 mcg Dziekuje za poprawienie
U nas tez nie ma miec po kim zadartego noska, ale tak wlasnie widac u prawie wszystkich bobasow na usg

a! jeszcze jedno widzialam farminka, ze juz dopisalas u mnie drukowanymi literami dziewczynke, to poprosze o usuniecie chlopca z malymi literkami. Zeby juz balaganu nie bylo

Edytowane przez Alguien
Czas edycji: 2010-01-13 o 19:20
Alguien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:28   #3130
aniaa22
Zakorzenienie

Alguien ale slicznotka

farminko pamietasz moze Ewelke z naszego watku slubnego? brala slub w 2008 r. tez czeka na dzidziusia jest w 24 tc i bedzie miala synka. no i mamy od niej pozdrowienia
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:34   #3131
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pszczolka87 Pokaż wiadomość
wstawisz linka jeszcze raz?? bo nie widziałam
http://moda.allegro.pl/item885016846...rach_l_xl.html

to jest link a bluzka naprawde fajna zwlaszcza ze na brzuszku jest luz i jeszcze super sie naciaga

Cytat:
Apropos - dziewczyny nie potrzebujecie skanera, zeby wklejac tu zdjecia z usg. Ja zawsze robie zdjecie ze zdjecia, tzn robie zdjecie temu wydrukowi, ktory dostalam

Obiecane zdjecie z mojego poniedzialkowego usg, czyli
moja dzidzia w 18 tygodniu

dzidzia przesliczna naprawde jeszcze tak pieknego zdjecia nie widzialam rewelacja! jaki slodki zadarty nosek i jak raczki w piastki zacisniete slicznie widac! super
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:42   #3132
agravka
Wtajemniczenie

wlasnie wrocilam z wizyty i wpadlam sie pochwalic. Lekarz mowil, ze 13tydzien to bardzo dobry czas na usg przesiewowe. Wszystko wyszlo w normie, czyli jestem bardzo zadowolona i w dodatku poznalam plec
na 89% jest to dziewczynka )) lekarz mowil, ze wg niego to lechtaczka, ale moze to byc "opadniety siusiak" ale on stawia na dziewczynke!!!
baaaardzo sie ciesze, choc liczylam na chlopaka)))
agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:45   #3133
myrka28
Przyczajenie

Cześć dziewczyny

Chętnie się do Was przyłącze, miło mieć z kim podzielić się wątpliwościami i wymienić doświadczeniami. Gratuluje wszystkim mamom a także tatusiom. Nasz maluch ma termin na 19 lipca.
myrka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:49   #3134
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Ja biorę Falvit Mama,kwasu foliowego już nie,bo to ma sens tylko w I trymestrze,chyba,że ktos bierze z racji anemii.Poza tym też gin kazał mi bezwzględnie brać magnez 2 razy dziennie,mimo że w witaminach też jest.No i magnez faktycznie powinien pomagać w bólach podbrzusza i zapobiega nadmiernemu napinaniu się macicy (a moja się podobno napina) i rzucawce,stanom przedrzucawkowym.A zapotrzebowanie na ten pierwiastek w ciąży znacznie wzrasta,bo jest absorbowany przez łożysko i płód No to się wykazałam wiedzą z zajęć
Bardzoładnie, siadaj 5 JA zawsze tego magnezu zapominam brać wieczorem. Ale muszę sobie wbić do głowy, że trzeba i już!!
Stary 2010-01-13, 20:18   #3135
myrka28
Przyczajenie

Tak sie zastanawiam czy dobrze robie chodzac do lekarza na NFZ a nie prywatnie, pierwsze usg miałam w 12 tygodniu i od lekarza dowiedziałam się tylko,że wszystko w porzadku jednak to dla mnie pierwsza ciaza i jestem kompletnie zielona a stwierdzenie, że wszystko w porzadku niewiele mi mówi.Dowiedzialam się jedynie o co z reszta sama zapytałam jaki jest wiek ciazy i jak duża jest dzidzia -10cm. Teraz jest 14 tydzien a nawet nie slyszalam bicia serduszka mojej dzidzi.
myrka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 20:19   #3136
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość

farminko pamietasz moze Ewelke z naszego watku slubnego? brala slub w 2008 r. tez czeka na dzidziusia jest w 24 tc i bedzie miala synka. no i mamy od niej pozdrowienia
Szczerze mówiąc akurat jej nie kojarzę... Ale fajnie,że przybywają nam kolejne mamuśki i dziękuję za pozdrowienia

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
wlasnie wrocilam z wizyty i wpadlam sie pochwalic. Lekarz mowil, ze 13tydzien to bardzo dobry czas na usg przesiewowe. Wszystko wyszlo w normie, czyli jestem bardzo zadowolona i w dodatku poznalam plec
na 89% jest to dziewczynka )) lekarz mowil, ze wg niego to lechtaczka, ale moze to byc "opadniety siusiak" ale on stawia na dziewczynke!!!
baaaardzo sie ciesze, choc liczylam na chlopaka)))
Gratuluję! Zmieniać już na liście na drukowane czy czekamy na więcej niż 89%?

Cytat:
Bardzoładnie, siadaj 5 JA zawsze tego magnezu zapominam brać wieczorem. Ale muszę sobie wbić do głowy, że trzeba i już!!
To już moja trzecia piątka dzisiaj Ale się kujon ze mnie zrobił w tej ciąży Chyba to maleństwo tak mamie pomaga Ja też jeszcze nie brałam wieczorem.To co, maszerujemy po tabletke?
Stary 2010-01-13, 20:33   #3137
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc akurat jej nie kojarzę... Ale fajnie,że przybywają nam kolejne mamuśki i dziękuję za pozdrowienia
ona niedlugo po slubie przestala do nas zagladac. miala sukienke hiszpanke koronkowe kozaczki a bukiet w ksztalcie wachlarza z czerwonych roz.
Stary 2010-01-13, 20:37   #3138
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:

Ja też jeszcze nie brałam wieczorem.To co, maszerujemy po tabletke?
Wzięłam a Ty?
Stary 2010-01-13, 20:40   #3139
aniaa22
Zakorzenienie

ooo jaka mobilizacja. tak to nie ma szans zapomniec mi by sie to przydalo przy smarowaniu brzucha bo zapominam niestety
Stary 2010-01-13, 20:45   #3140
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:
ona niedlugo po slubie przestala do nas zagladac. miala sukienke hiszpanke koronkowe kozaczki a bukiet w ksztalcie wachlarza z czerwonych roz.
Koronkowe kozaczki i wachlarz powinnam pamiętać... Może to było zanim się przyłaczyłam? Sama nie wiem i pewnie sobie nie przypomnę.

Cytat:
Wzięłam a Ty?
Ja też

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
ooo jaka mobilizacja. tak to nie ma szans zapomniec mi by sie to przydalo przy smarowaniu brzucha bo zapominam niestety
Ja też zapominam Jak raz w tygodniu posmaruję to jest dobrze...
Stary 2010-01-13, 20:47   #3141
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Koronkowe kozaczki i wachlarz powinnam pamiętać... Może to było zanim się przyłaczyłam? Sama nie wiem i pewnie sobie nie przypomnę.
e tam co ty opowiadasz przeciez od poczatku bylas poprostu nie pamietasz jej przeciez to bylo 1,5 roku temu okolo

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Cytat:
Ja też zapominam Jak raz w tygodniu posmaruję to jest dobrze...
i ja tak samo a na opakowaniu pisze zeby 2-3 razy dziennie smarowac
Stary 2010-01-13, 20:49   #3142
entertete
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez myrka28 Pokaż wiadomość
Tak sie zastanawiam czy dobrze robie chodzac do lekarza na NFZ a nie prywatnie, pierwsze usg miałam w 12 tygodniu i od lekarza dowiedziałam się tylko,że wszystko w porzadku jednak to dla mnie pierwsza ciaza i jestem kompletnie zielona a stwierdzenie, że wszystko w porzadku niewiele mi mówi.Dowiedzialam się jedynie o co z reszta sama zapytałam jaki jest wiek ciazy i jak duża jest dzidzia -10cm. Teraz jest 14 tydzien a nawet nie slyszalam bicia serduszka mojej dzidzi.
Myślę, że to zależy od lekarza (też chodzę na NFZ i sobie chwalę jednak, wyjaśnia sporo, ale też ja dużo pytam). Jeśli masz inne oczekiwania niż to co dostajesz i źle się czujesz w tej sytuacji to zmień.
entertete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 20:49   #3143
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

To ja sie pochwale ,że od tygodnia smaruję brzuszek, piersi, nogi, dekolt 2 razy dziennie!! Ciekawe jak długo będe tak systematyczna? A jakich kosmetyków używacie? JA na rozstępy Ziaje, na dekolt krem bambino a na nogi balsam dla dzieci Johnsona.
Stary 2010-01-13, 20:49   #3144
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:
e tam co ty opowiadasz przeciez od poczatku bylas poprostu nie pamietasz jej przeciez to bylo 1,5 roku temu okolo
No tak... A skleroza się rozwija w zastraszającym tempie
Stary 2010-01-13, 20:54   #3145
kociamborek
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny macie już jakieś specjalistyczne kremiki? Bo ja na razie smaruje sie tylko oliwką, kupiłam sobie krem przeciw rozstępom Pharmacerisa ale tam jest napisane zeby stosowac od 4 m-ca, wiec jeszcze miesiac musze poczekac

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Cytat:
No tak... A skleroza się rozwija w zastraszającym tempie
wiecie co, gdzieś czytałam, że zapominanie to taka ciążowa przypadłość
kociamborek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 20:59   #3146
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez kociamborek Pokaż wiadomość
Dziewczyny macie już jakieś specjalistyczne kremiki? Bo ja na razie smaruje sie tylko oliwką, kupiłam sobie krem przeciw rozstępom Pharmacerisa ale tam jest napisane zeby stosowac od 4 m-ca, wiec jeszcze miesiac musze poczekac

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------
Uważaj z tą oliwką. Ja dostałam uczulenia i do tej pory mam krostki które strasznie swędzą. Troszkę już mi sie udało je wyleczyć sudocremem i bambino.
Stary 2010-01-13, 21:01   #3147
aniaa22
Zakorzenienie

ja mam oliwke z rosmanna. dziewczyny o niej pisaly na poczatku jakos i tam pisze zeby stosowac na uda posladki brzuch i piersi od 1 miesiaca. ale jak tu sie rano wysmarowac taka tlusta oliwka i isc do pracy? ja bym rady nie dala. wieczorem mnie trafia jak taka tlusta sie spac klade

aaa no i jeszcze farminko jak moglam zapomniec! w poniedzialek miechel nam oznajmila ze tez spodziewa sie dzidzi ale ona zalapie sie juz chyba do mamus wrzesniowo-pazdziernikowych. swoja droga zajzalam do nich i sporo juz tam nowych zafasolkowanych

Edytowane przez aniaa22
Czas edycji: 2010-01-13 o 21:07
Stary 2010-01-13, 21:08   #3148
kociamborek
Raczkowanie

Cytat:
Uważaj z tą oliwką. Ja dostałam uczulenia i do tej pory mam krostki które strasznie swędzą. Troszkę już mi sie udało je wyleczyć sudocremem i bambino.
Smaruje sie kilka dni i na razie odpukac nic sie nie dzieje. Ale bede obserwowac Moze bylas uczulona na jakis skladnik?
kociamborek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 21:12   #3149
farminka
Wtajemniczenie

Też mam tą oliwkę i mnie denerwuje jak jestem tłusta
No proszę, Michel też Bedziemy się umawiać na spacery z wózkami jak przyjedziemy do rodziców w odwiedziny.Ja na przykład cały wrzesień tam spędze prawdopodobnie
Stary 2010-01-13, 21:12   #3150
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez kociamborek Pokaż wiadomość
Smaruje sie kilka dni i na razie odpukac nic sie nie dzieje. Ale bede obserwowac Moze bylas uczulona na jakis skladnik?
Nie mam pojęcia. Ale to oliwka dla dzieci więc myślałam, że jest bezpieczna. A tu zonk. Wysypało mi dekolt i brzuch.

aniu ja używałam oliwki w żelu, pomijając to, że mnie uczuliła to bardzo szybko sie wchłaniała i nie pozostawiała tłustej powłoki.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości