Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :) - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-14, 20:37   #3271
niezawsze
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)

Cytat:
Napisane przez justynacz80 Pokaż wiadomość
Niezawsze, to zrobiłaś super interes
Jak głęboka jest ta kołyska Coneco? Bo ja patrzę na zdjęcia na allegro to mam wrażenie, że bardzo płytka. Nie ma obawy, że dzidzia jakoś z niej wypadnie?
Nie znam wymiarow,ale jest do 6 miesiecy wiec wystarczy jak ns poczatek a pozniej mam nadzieje tz pzekonac aby kupil wieksze mieszkanie ze mna i wtedy juz bedzie dzidzi mialo swoj pokoik i lozeczko normalne. Sasiadka byla bardzo zadowolona zreszta na poczatku to dzidzi sie nie rusza prawie i nie podnosi, tak slyszalam bo sama to dopiero pierwszy raz dzidzie dzis przewijalam i nie wiedzialam, ze to taki klopot, zreszta ja prosto nalesnika nie umiem zrobic a tu pieluszke jedna reka wsunac drugo podniesc dzidzie, rzepy przykleic prosto o losie... zreszta nigdy nie mialam zdolnosci manualnych.

Martad11 tak chce lozeczko, ale pozniej i nie w tym mieszkaniu zobaczyy zreszta

Maciuś

Edytowane przez niezawsze
Czas edycji: 2010-01-14 o 20:45
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 21:13   #3272
anoxa
Zakorzenienie

justynacz80 ta kolyska jest sporo glebsza niz wozek gleboki tylko sprawia wrazenie takiej plytkiej generalnie jest wieksza niz to sie wydaje na zdjeciach naprawde polecam

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

aniaa22 pewnie uda sie nastepnym razem a teraz czekam na fotki z usg

niezawsze fajna kolyska co? na zywo wyglada lepiej niz na zdjeciach

Lilka ja mialam robione usg genetyczne na kase chorych ale nie wiem czy to jest dla wszystkich czy moze dlatego ze jestem po jednej ciazy obumarlej

basia super z tymi ruchami dzidzi musi byc to wspaniale uczucie

kasandra ale mi smaka narobilas na te nalesniki chyba tez jutro zrobie ale wole z dzemem lub serkiem hogemonizowanym

a dzisiaj wcinam takie gotowe gofry
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 21:38   #3273
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lilka___ Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was wie, czy usg genetyczne jest refundowane jeśli ma sie poniżej 35 lat i żadnych obciążeń genetycznych bo nigdzie nie mogę znaleźć?
Nie jest Trzeba iść prywatnie i zapłacić.

A ja dzisiaj mam chyba dzień szaleństw,ale po prostu nie mogłam się oprzeć... Bylismy w tesco na zakupach,a tam takie promocje na dziecięce artykuły. No i nie mogłam przejść obojętnie.Bodów był ogrooomny wybór za 5,5zł sztuka,a takie ładne,z fajnymi wzorkami i dobre gatunkowo.W końcu wzięłam 2 sztuki,chociaż to i tak było duże ustępstwo z mojej strony,bo podobało mi się chyba z 6 wzorów conajmniej No i jeszcze butelki Tommee Tippee były na promocji-kosztują tyle co na all,a nie trzeba płacić za przesyłkę,więc też wzieliśmy
farminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 21:39   #3274
aniaa22
Zakorzenienie

ja z tego USG nie mam zdjec bo ona powiedziala ze to nie USG tylko podgladanie. zreszta mam z tego aparatu fotke z 7 tygodnia to widac tylko rozmyta plame wiec nawet nie prosilam bo wiedzialam ze nic nie bedzie widac.

nie wiem o co chodzi ale od 18 co chwila wymiotuje. teraz bylam z psem i 3 razy wymiotowalam a czwarty jak tylko weszlam do domu. wstyd wychodzic normalnie. dobrze ze nikogo nie bylo
jutro wracam do pracy mam nadzieje ze bedzie lepiej bo od mojego biurka do wc jest spory kawalek drogi. nie ma szans dobiec
uciekam zbierac sie do spania bo wstaje o 6 jutro masakra jakas
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 21:42   #3275
farminka
Wtajemniczenie

Łoj Ania współczuje.Niby już powinno przechodzić,a jeszcze tak Cię męczy. A może to jakaś grypa żołądkowa albo zatrucie,a nie mdłości od ciąży?
farminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 21:47   #3276
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez martix25 Pokaż wiadomość
Dziś byłam u lekarza i mam ospę jestem załamana,ciągle ryczę.
Moja córcia przywlokła ospę z przedszkola.Sama przeszła ją łagodnie.
W sobotę mamy jechać w góry,ten rok zaczyna się fatalnie
Wracaj szybciutko do zdrowia i nie płacz bo dzidzia też to przeżywa razem z tobą.
jusdan77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 21:49   #3277
aniaa22
Zakorzenienie

e chyba nie bo jedyny objaw to wymioty zreszta cos dluga ta grypa bo juz 3 miesiac trwa hi hi
ja uciekam
dobranoc
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 21:58   #3278
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez astlk Pokaż wiadomość
Witam kobietki Dopisuje sie do letniego wątku.. u mnie termin na 27.08.. wiec pewnie będę zamykać lipcowo-sierpniowy wąteczek :P Zabieram się teraz do nadrabiania zaległości..
Witaj mamusiu no to masz co nadrabiać

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Cytat:
Napisane przez hexa84 Pokaż wiadomość
no wlasnie tego sie boje:/jemu wlasnie dzis stoperan dalam ale dopiero jak skonczyly sie wymioty.a my mozemy brac stoperan czy lepiej z lekarzem uzgodnic??

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

dzis wreszcie przyszly buciki ktore kupilam na allegro i iecie co? sa rozkoszne: w ogóle nie widac ze uzywane!!

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

myslalam ze tylko ja juz to robie ale widze ze to glaskanie brzuszka to jakies automatyczne
ja zazwyczaj to robie przed snem albo jak siedze i ogladam tv

astlk witaj i gratuluje
My chyba raczej nie możemy brać Stoperanu w ciąży więc dbaj o siebie

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
jestem juz. z dzidziolem wszystko ok spal sobie wiec sie nie ruszal za bardzo. ale niestety nie wiemy dalej czy to dziewczynka zrobila mi usg ale tylko na tym swoim starym aparacie. sprawdzila tetno. widzialam caluchny kregoslup i potem sie bobas odwrocil przodem wiec widzialam cala buzke nastepna wizyta dopiero 18.02 jak ja wytrzymam??? troche zawiedziona jestem ta wizyta. no ale nic to wazne ze wszystko dobrze. dostalam skierowanie na morfologie i mocz
aaa z waga stoje waze 60 kg dalej
Kochaniutka to dobrze że z dzidziusiem wszystko w porządku.A po buźce nie mogłaś poznać czy to dziewczynka? Śpioszek z twojego maleństwa.
Stary 2010-01-14, 22:05   #3279
olakola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lilka___ Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was wie, czy usg genetyczne jest refundowane jeśli ma sie poniżej 35 lat i żadnych obciążeń genetycznych bo nigdzie nie mogę znaleźć?
to zależy chyba od województwa, tu masz dla Warszawy listę komu się "należy": http://www.nfz-warszawa.pl/index/programy5

Nie wiem skąd jesteś, ale np. we Wrocławiu na Joannitów jest niedrogo - ok 120zł (+20 za CD), w corfamedzie 150(CD gratis) a w medexie 200 (+50 za CD). Warto popytać o ceny. Zawsze możesz zapytać lekarza w którym szpitalu/przychodni mają dobry sprzęt i wykonują dokładne badanie bez skierowania.

Ja następne USG będę miała dopiero 4 marca - połówkowe, nie wiem jak wytrzymam te prawie 2 miesiące . Już mam zarezerwowaną godzinę 19, ma trwać 30min. mam nadzieję, że będzie śliczna zdrowa dziewczynka

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
dziewczyny tez macie cos takiego ze co chwile glaszczecie brzuszek? ja normalnie nie moge przestac...
mam dokładnie to samo - to jest jakiś odruch niekontrolowany; najgorzej w pracy, muszę się cały czas pilnować, bo ręka jakby była przyciągana do brzusia

wczoraj i przedwczoraj przed zaśnięciem miałam wrażenie, że czuję ruchy, teraz nie ma nic, potrzymam rękę, może maleństwo teraz śpi?
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 22:08   #3280
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez Basia84 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny wczoraj poczulam pierwsze ruchy maluszka tak jakby mnie cos muskalo od srodka rano jak sie obudzilam to poczulam znowu, nie wiem czy to lokcie czy nozki ale ktos sie zaczyna rozpychac
Gratuluję, też bym już chciała poczuć ruchy dzidziusia no ale jeszcze muszę trochę poczekać
Stary 2010-01-14, 22:26   #3281
muminek88
Zadomowienie

fajnie macie z tymi lumpkami bo ja jak jeszcze mieszkalam w pl to ciuszki nie jakies bomba byly i tak po ok 10 zl a tu w de wcale nie ma ale mamy rozne tanie sklepy :P

o co biega z tą poduszka do spania ?? ja tylko na koldre sie wspieram i jakos daje rady ale moze moglo by mi byc tez wygodniej :P??
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 22:44   #3282
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość

niezawsze fajna kolyska co? na zywo wyglada lepiej niz na zdjeciach
No swietna jest i sliczna i dla chlopca i dla dziewczynki

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
to zależy chyba od województwa, tu masz dla Warszawy listę komu się "należy": http://www.nfz-warszawa.pl/index/programy5
Tak tylko, ze u nas sie poprostu tak porobilo jak powinno byc wszedzie, szkola rodzenia sponsorowana przez miasto i sa rozne darmowe, grube informatory gratis co i jak gdzie mozna rodzic, gdzie darmowe szkoly rodzenia, zlobki, przedszkola stany urzedu cywilnego ze wskazowkami jak zarejestrowac dzidzi, o becikowym itd i to wszystko w obszernym biuletynie za darmo poprostu super jak na zachodzie ;P

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
fajnie macie z tymi lumpkami bo ja jak jeszcze mieszkalam w pl to ciuszki nie jakies bomba byly i tak po ok 10 zl a tu w de wcale nie ma ale mamy rozne tanie sklepy :P

o co biega z tą poduszka do spania ?? ja tylko na koldre sie wspieram i jakos daje rady ale moze moglo by mi byc tez wygodniej :P??
Muminek tez masz super bo masz o wiele tansze rzeczy i wiekszy wybor, ja zawsze jak jezdze do berlina to sobie nakupuje mnostwo kosmetykow i zelkow
A ta poduszka do spania to masz tu linka i jest rewelacyjna juz dzis druga noc z nia mnie czeka i nie moge sie doczekac juz
http://allegro.pl/item883591503_moth...t_w_ciazy.html

Maciuś
Stary 2010-01-14, 22:51   #3283
muminek88
Zadomowienie

a to u nas na to gadają rogal do karmienia i kosztuje jakos 5 czy 10 euro....
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 23:25   #3284
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
a to u nas na to gadają rogal do karmienia i kosztuje jakos 5 czy 10 euro....
A też taki jest duże, że można z nim spać w ciąży? Jak tak to kupuj i sprzedawaj u nas na wątku JA jestem chętna!!
Stary 2010-01-14, 23:29   #3285
Alguien
Zadomowienie

Dziewczyny, to jak kupicie cos dla bobasow, to wklejajcie zdjecia tutaj Tak milo jest ogladac te malutkie ubranka
Alguien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 23:32   #3286
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez Alguien Pokaż wiadomość
Dziewczyny, to jak kupicie cos dla bobasow, to wklejajcie zdjecia tutaj Tak milo jest ogladac te malutkie ubranka
Ja jeszcze nic nie kupuję. Nawet nie bardzo o tym myślę. Jakoś ciuszki wydaja mi się najmniej istotne. Zresztą nie mam ich narazie gdzie trzymać.
Stary 2010-01-15, 00:32   #3287
serduszkoiz
Zadomowienie

ja dzis bylam na badaniu przeziernosci karkowej, wyszlo 16 mm wiec swietnie
dlugosc ciemieniowo siedzeniowa 71 mm
stopka 12 mm
pani powiedziala ze prawdopodobnie chlopak ale 1oo proc nie da

Wizazanka
Bloggerka
www.aajonaa.blogspot.com/
serduszkoiz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 01:12   #3288
niezawsze
Zakorzenienie

Jej gratuluje to pierwszy chlopak u nas
Ja tez chce!!! sliczna dzidzia

Maciuś
Stary 2010-01-15, 08:53   #3289
annabel_lee
Raczkowanie

GG do annabel_lee

Cytat:
Napisane przez serduszkoiz Pokaż wiadomość
stopka 12 mm
Chyba 1,6 mm?
Emilka 2. 12. 2008 (*)
Lubelskie Żonki prywatnie
annabel_lee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 09:18   #3290
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Dzień dobry dziewczynki!! Ale się nie wyspałam. Idę dziś do pracy. Trochę mi się nie chcę ale się wkońcu muszę ruszyć bo mi korzenie wrosną w podłogę. Miłego dnia
Stary 2010-01-15, 09:38   #3291
bassienkaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eleonoremio Pokaż wiadomość
Tak tak podszykowuję wieczorem i jak wracam z pracy to kończę, a samochodu nie mamy niestety dlatego cieszę się że mi Bastka przyprowadzają, i powiem Ci że on też nie chce wracać, a rano jak wstanie zanim ja wyjdę to woła moja mamę nie mnie, jest z 11 września 2007.Talibek mały
Ja sobie nie wyobrazam siebie bez samochodu, albo nie majac prawo jazdy. Cale szczescie,ze zrobilam od razu po 18stce. Ogromne ułatwienie Co do obiadow, no to tak najlepiej. A co do dzieciaczka, no to moja córcia jest z grudnia (18), choc miala sie urodzic 16 stycznia

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
jestem juz. z dzidziolem wszystko ok spal sobie wiec sie nie ruszal za bardzo. ale niestety nie wiemy dalej czy to dziewczynka zrobila mi usg ale tylko na tym swoim starym aparacie. sprawdzila tetno. widzialam caluchny kregoslup i potem sie bobas odwrocil przodem wiec widzialam cala buzke nastepna wizyta dopiero 18.02 jak ja wytrzymam??? troche zawiedziona jestem ta wizyta. no ale nic to wazne ze wszystko dobrze. dostalam skierowanie na morfologie i mocz
aaa z waga stoje waze 60 kg dalej
Ciesz sie,ze waga stoi w miejscu. Nie bedzie za wiele do zrzucania tez bym tak chciala.

Cytat:
Napisane przez Basia84 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny wczoraj poczulam pierwsze ruchy maluszka tak jakby mnie cos muskalo od srodka rano jak sie obudzilam to poczulam znowu, nie wiem czy to lokcie czy nozki ale ktos sie zaczyna rozpychac
Ktory to tydzien? Ja do pierwszych ruchow doliczylam rowne 20 tygodni, znajoma mi o tym powiedziala i wyszedl mi termin porodu... pomylilam sie wg tych obliczen o jeden dzien. A wg OM termin byl miesiac do przodu, a wg pierwszych ruchow wsystko wyszlo tak jak powinno.

Cytat:
Napisane przez Alguien Pokaż wiadomość
hey mamuski
bassienkaw witamy z powrotem i mam nadzieje, ze dasz rade czesciej zagladac! I pewnie, ze wszystkie Cie pamietamy!

Ale sie ciesze, ze ten watek tak fajnie nam sie rozwija! Dla wszystkich Was tutaj wielki

No i witam nowe uzytkowniczki
Dziekuje... fajnie,ze ktos pamieta, to bardzo mile

Cytat:
Napisane przez farminka Pokaż wiadomość
Nie jest Trzeba iść prywatnie i zapłacić.

A ja dzisiaj mam chyba dzień szaleństw,ale po prostu nie mogłam się oprzeć... Bylismy w tesco na zakupach,a tam takie promocje na dziecięce artykuły. No i nie mogłam przejść obojętnie.Bodów był ogrooomny wybór za 5,5zł sztuka,a takie ładne,z fajnymi wzorkami i dobre gatunkowo.W końcu wzięłam 2 sztuki,chociaż to i tak było duże ustępstwo z mojej strony,bo podobało mi się chyba z 6 wzorów conajmniej No i jeszcze butelki Tommee Tippee były na promocji-kosztują tyle co na all,a nie trzeba płacić za przesyłkę,więc też wzieliśmy
Tanie bodziaki, super. A co do butelek, no to super... nawet nie wiedzialam,ze w sklepach je tez mozna dostac. My pewnie drugiemu bejbi tez kupimy, Łucja na poczatku tez miala TT.

Cytat:
stopka 12 mm
Co ma byc to bedzie byle zdrowe. Dobrze,ze wszystko dobrze

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 09:44   #3292
pszczolka87
Zadomowienie

Dziewczyny ile wy zapisałyście przez wczorajszy dzień??? Mnie wczoraj nie było bo nie poszłam do pracy.... Strasznie źle się czułam, jak wstałam tylko z łóżka to strasznie mi się w głowie kręciło i prawie zemdlałam w drodze do łazienki, bolała mnie strasznie głowa i czułam się jakby ktoś zpuścił ze mnie powietrze.. Szczerze mówiąc dziś nie czuję się wcale dużo lepiej, ale przyszłam do pracy, w sumie nie wiem po co:/ Ja to jestem jedyna taka porządna, wszystkie 4 dziewczyny ode mnie z oddziału które zaszły w ciążę mniej więcej w tym samym czasie co ja od razu pobrały zwolnienia chociaż nie miały żadnych przeciwskazań i tylko ja zostałam.... Mam nadzieję że ktoś to później doceni
pszczolka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 09:48   #3293
bassienkaw
Zakorzenienie

Pszczolka lepszego samopoczucia zycze i tego by docenili ciebie, a gdize pracujesz? w prywatnej firmie? Co wogole robisz?
U mnie nie ma szans na powrot do pracy nawet jak bym pracowala do konca ciazy... wczoraj mi dziewczyna, ktora pracuje tu od 2 lat powiedziala,zeby spieprzac na L4 jak tylko bede miala taka mozliwosc

Stary 2010-01-15, 09:56   #3294
pszczolka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość
Pszczolka lepszego samopoczucia zycze i tego by docenili ciebie, a gdize pracujesz? w prywatnej firmie? Co wogole robisz?
U mnie nie ma szans na powrot do pracy nawet jak bym pracowala do konca ciazy... wczoraj mi dziewczyna, ktora pracuje tu od 2 lat powiedziala,zeby spieprzac na L4 jak tylko bede miala taka mozliwosc
ja pracuję w banku, także pracę mam siedzącą przed komputerem.Umowę mam na czas określony więc tak naprawdę muszą mi przedłużyć umowę tylko do dnia porodu a reszta to ich dobra wola ewentualnie. Mi niby dyrektor powiedział że będzie mnie chciał spowrotem, ale w tej firmie jest wszystko możliwe więc biorę na to dużą poprawkę
Stary 2010-01-15, 10:16   #3295
Lilka___
Rozeznanie

GG do Lilka___

olakola dzięki za podpowiedź, ja jestem z okolic Opola i znalazłam w NFZ jeden szpital w którym robią za darmo, zaraz będę dzwonić

Edytowane przez Lilka___
Czas edycji: 2010-01-15 o 10:18
Lilka___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 10:38   #3296
bajka1807
Zakorzenienie

hej dziewczyny

mam pytanie, brala cos ktoras z was na przeziebienie ? bo mnie chyba powoli dopada, juz mi sie katar przypaletal i zaczyna pobolewac gardlo help....
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 10:41   #3297
pszczolka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

mam pytanie, brala cos ktoras z was na przeziebienie ? bo mnie chyba powoli dopada, juz mi sie katar przypaletal i zaczyna pobolewac gardlo help....
od jutra weekend więc wskakuj w cieplutki dresik i nie ruszaj się spod pierzyny przez 2 dni i wypoć się porządnie.. Pij cherbatkę z sokiem malinowym albo mleko z miodem i powinno Ci przejść
Ja uważam że nie ma co się faszerować lekami jeżeli nie ma takiej potrzeby, oczywiście jeśli to nie pomoże to wtedy można o czymś pomyśleć
Stary 2010-01-15, 10:48   #3298
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84

czesc dziewczyny
ja dzis odespalam wczorajsza noc(chory maz-caly swiat sie wali)od zmeczenia wczoraj brzuch mnie zaczal bolec-tak sadze ze od tego:/

nacztalam sie sporo o tym spaniu tzn jak poiwnnysmy spac i w nocy budze sie i lapie na tym ze spie na plecach od razu sie schiza zalacza ze niedotleniam dobrze dziecka i czy wszystko z nim w porzadku i ze Wy juz po malu czujecie dzidzie w brzuszku a ja tylko raz laskotanie dobrych pare tygodni temu i nie wiem nawet czy to byla dzidzia czy jelita ehhh dzis chyba mam gorszy dzien

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

ja sie wlasnie mecze z kataremjuz4dzien

1 lipiec 2010 20:10 Lilianka
hexa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 10:53   #3299
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
stopka 12 mm
No to świetnie!!!
Jak ładnie kręgosłup widać No cieszę się że przełamałaś passę dziewczynek, mam nadzieję że już teraz chłopcy polecą ...przynajmniej do mojej poniedziałkowej wizyty
Stary 2010-01-15, 10:53   #3300
bassienkaw
Zakorzenienie

Hexa nie ma co sie martwic i wogole smutac... kazdy moze miec przeciez gorsze chwile

co do przeziebienia, to wlasnie dzisiaj znalazlam na jednym watku zlepek informacji,zaraz tu wrzuce... pobrane z watku planowanie dzidzi na 2010 rok

BEZPIECZNE LEKI W CIAŻY:
GORĄCZKA:
Paracetamol, Codipar
KATAR: Euphorbium
KASZEL: Hedelix
BÓL GARDŁA: Septolete, Tetesept, Neoangin, Sebidin, Tantum Verde
PRZEZIĘBIENIE: Rutinoscorbin, Witamina C, Pyrosal, Echinacea, Aliofil, Biogarlic, Scorbolamid
BOL GŁOWY:Amol
SUCHY KASZEL: homeopatyczny syrop Stodal
NA ROZWIJAJĄCĄ SIĘ GRYPĘ: homeopatyczne tabletki pod język Gripp- Heel

APTECZKA MAMY I DZIECKA:
*** Leki homeopatyczne, kompleksowe od pierwszych godzin życia:
ALERGIE, ZMIANY SKÓRNE:R-23;
KATAR SIENNY: Luffa compolitum Heel, Euphorbium compositum S;
ASTMA: Santhaherba, Tussistin
ANGINA:Angin-Heel SD, R-1, Mercurius 41
BIEGUNKA:Aloe Compase, China Complexe nr107, R-4, Diarrheel S
BOLESNE ZĄBKOWANIE:Viburcol N
KASZEL:Husteel, Homeotuss, Drosetux, Phytotux, Stodal
KATAR:L52,R-6, Coryzalia, Homeodose8, Noso-Heel, Euphorbium compositum S, Nasivin (tylko dla dziecka; w czasie karmienia może doprowadzić do mniejszej produkcji mleka)
NADPOBUDLIWOŚĆ,BEZSENNOŚĆ :Passiflora G.H.L. Acidum phosporicum complexe nr5
PRZEZIĘBIENIE, GRYPA:Gripp-Heel, Oscilllococcinum, Dolicoccil, Dolivaxil
ZAPARCIA:Carominthe, Nux vomica complexe Chelidonium compose, Alumina19, Alvia

JAK SIĘ LECZYĆ:
BOL GLOWY - siegnij po srodki przeciwbolowe na bazie paracetamolu. Moga byc stosowane przez caly okres ciazy i karmienia. Bezpieczna dawka to 4g na dobe, czyli okolo 8 tabletek. Zapomnij jednak o Ibuprofenie i aspirynie.
PRZEZIEBIENIE- Zrezygnuj z aspiryny - jest szkodliwa dla plodu. Zamiast tego rozgrzej sie naparem z lipy lub herbata z sokiem malinowym. Lukaj wit.C, nie jest grozna dla dziecka. Jesli masz goraczke, zazyj paracetamol i zglos sie do lekarza. Przyczyna goraczki moze byc infekcja, ktora trzeba jak najszybciej wyleczyc. Jezeli boli cie gardlo, siegnij po tradycyjne pastylki do ssania, mozesz je przyjmowac, gdyz dzialaja miejscowo.
WYMIOTY, NUDNOSCI - jedz malo, ale czesto, nie pij w czasie posilku. Unikaj tez ostrych i ciezkostrawnych potraw. Siegnij po ziolowe lub homeopatyczne leki przeciwwymiotne (Avioplant, Cocculine).
INFEKCJE UKLADU MOCZOWEGO - wymagaja konsultacji z lekarzem, doraznie jednak mozna przyjmowac Furaginum oraz witamine C.
BOL ZEBA - Zazyj srodek przeciwbolowy z paracetamolem, a potem szybko udaj sie do dentysty. Ewentualne infekcje moga przedostac sie do calego organizmu, a wiec tez do plodu. Mozesz poprosic o znieczulenie, ale zaznacz, ze jestes w ciazy, aby podano ci zastrzyk bez adrenaliny.
BOL BRZUCHA - na niestrawnosc i problemy z zoladkiem wes srodki ziolowe, np. Raphacholin lub leki zobojetniajace kwasy (Ranigast, Reni). Na zaparcia pomoze ci dzialajaco miejscowo czopek glicerynowy, a na rozwolnienie wegiel. Na zgage najlepsze sa leki zobojetniajace, albo ziola - np. napar z rumianku. Jesli odczuwasz skurcze, bole lub kluciie w dole brzucha, idz do ginekologa. to moze zwiastowac przedwczesny porod.
INFEKCJE DROG RODNYCH - Takie dolegliwosci moga spowodowac przedwczesne odplyniecie wod plodowych i przedterminowy porod. Dlatego wszystkie objawy powinnas zglosic swojemu ginekologowi. Byc moze konieczne bedzie podanie antybiotyku albo przynajmniej clotrimazolu. Raczej nie stosuj irygacji.

NATURA LECZY PRZYSZŁĄ MAMĘ:
PRZEGOŃ KATAR: to pora częstych katarów. Jeśli trwają długo, noskowi pomogą inhalacje z olejku mięty pieprzowej, eukaliptusa lub kosodrzewiny, jak również herbata z rumianku z łyżeczką soli kuchennej (najlepiej kamiennej) i łyżeczką sody oczyszczonej. Przy uporczywym katarze poprawa często przychodzi po naświetlaniu lampą Solux (czerwonym światłem) lub okłady z woreczka wypełnionego rozgrzanym piaskiem.]Jesień to pora częstych katarów. Jeśli trwają długo, noskowi pomogą inhalacje z olejku mięty pieprzowej, eukaliptusa lub kosodrzewiny, jak również herbata z rumianku z łyżeczką soli kuchennej (najlepiej kamiennej) i łyżeczką sody oczyszczonej. Przy uporczywym katarze poprawa często przychodzi po naświetlaniu lampą Solux (czerwonym światłem) lub okłady z woreczka wypełnionego rozgrzanym piaskiem.
BÓL ZĘBA: na ból zęba - goździk
Gdy pojawi się znienacka silny ból zęba, zanim dotrzesz do dentysty, możesz go złagodzić olejkiem z goździka. Jego kropelkę nałóż na bolący ząb albo właśnie nim ostrożnie rozgryź cały goździk, ściskając szczęki przez dłuższą chwilę. Przy pulsującym bólu i spuchniętym policzku pomaga Belladonna D4. Przy kłuciu poleca się Coffee D12. Przeciw przeziębieniu uzbroisz się dzięki kuracji napotnej, pijąc herbatkę z około 30 gram kwiatu bzu i kwiatu rumianku oraz 40 gram kwiatu lipy. Jedną łyżeczkę tej wybuchowej mieszanki zalej filiżanką gotującej się wody, odstaw na 5 minut, aż naciągnie, odcedź i pij gorącą.

WYRZUC ZE SWOJEJ APTECZKI !!!!!
ASPIRYNA: to tzw. salicylan, ktory nie pozostaje obojetny dla plodu. Szczegolnie niebezpieczna jest w III trymestrze - nawet jedna jej dawka moze wplynac na wzrost dziecka. Ma tez znaczenie przy porodzie - przedluza ciaze oraz akcje porodowa. Poniewaz rozrzedza krew, moze doprowadzic do silnego krwawienia zarowno u matki jak i u dziecka.
IBUPROFEN: niesteroidowy lek przeciwzapalny i przeciwbolowy. Hamuje czynnosc porodowa, moze tez wywolac reakcje uczuleniowe.
WITAMINA A: jej nadmiar moze doprowadzic do uszkodzenia cewy nerwowej plodu, a w efekcie do roszczepu kregoslupa i wad mozgu.
PREPARATY JODOWE: w czasie ciazy w organizmie matki dochodzi do wzmozonej aktywnosci tarczycy. Dlatego suplementowanie jodu nie jest wskazane.
LEKI NA POPRAWĘ ODPORNOŚCI ORAZ LEKI HORMONALNE: odpornosc organizmu ciezarnej kobiety jest nizsza niz normalnie, a gospodarka hormonalna calkowicie inna. Dlatego ingerencja w uklad immunologiczny i hormonalny jest niewskazana.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości