![]() |
#2641 |
Przyczajenie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
do starababa Madziu dzieki za info. rzeczywiście fuks, mozna by rzec szczęście w nieszczęsciu.Bardzo sie cieszę,że tak to sie zakończyło, widać w medycynie wszystko możliwe,życzę Ci dużoooo zdrówka
pozdr.magda a czy mozesz mi jeszcze powiedzieć , czy robili Ci w Gliwicach scyntografie? Edytowane przez magda67 Czas edycji: 2010-01-15 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#2642 |
Raczkowanie
|
Cześć! Czytam ten wątek od paru dni, znalazłam go przeszukujac w internecie wiadomości na temat guzków tarczycy. Powiem szczerze, że trochę mnie uspokoiły informacje z jakimi się dzielicie. Moja historia z tarczycą wygląda tak: w październiku wyczułam sobie przypadkiem guzka na szyi, poszłam do internisty, pani doktor zrobiła oczy jakbym miała za chwilę umrzeć i dała skierowanie do chirurga. chirurg zrobił USG i orzekł- nie jeden guz, ale kilka, na obu płatach tarczycy, tarczyca do usunięcia. teraz czekam na biopsję i badanie poziomu hormonów. Ale powiem szczerze, że odkąd wiem o tych guzkach to wydaje mi się, że guzy to mam wszędzie, wszystko mnie boli, w gardle dławi...przedtem tego nie miałam, może to nerwy, Wy też tak macie??W środę idę do chirurga na rozmowę, ale sporo osób twierdzi, że powinnam też pójść do endokrynologa, bo chirurdzy to lubią od razu ciąć. Sama nie wiem..Może coś doradzicie. Pozdrawiam wszystkich. Pozdrawiam serdecznie Cucinę i gratuluję szczęśliwego zakończenia
Edytowane przez Adasia01 Czas edycji: 2010-01-18 o 11:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2643 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
Jestem dopiero co po operacji usunięcia całej tarczycy. Sama operacja przebiegła ok, ale teraz po kilku tygodniach okazało się że blizna i fragment skóry nad blizną jest przyrośnięty do tchawicy. Nad blizną zrobiła mi się okrągła i bardzo twarda opuchlizna a sama blizna jest również bardzo twarda. Czy spotkałyście się z czymś podobnym bo lekarz twierdzi że jest to bardzo częsta przypadłość i powinna minąć po około 3 miesięcy od operacji. Jeżeli nie to czeka mnie kolejna operacja dotycząca tylko oddzielenia tkanek. |
![]() ![]() |
![]() |
#2644 |
Przyczajenie
|
Witam, jestem nowa i mam kilka pytań dotyczących tarczycy. Zaszłam w ciążę i dzięki badaniom w niej robionych wykryto, że mam problemy z tarczycą. Prawdopodobnie mam nadczynność ale jednoznacznie jej nie stwierdzono. Wyniki tsh mam 0,005 najczęściej, ft3,ft4 w normie, po badaniach usg wyszło, że mam guz w prawym płacie 3,5 cm. na szczęście biopsja nic nie wykazała. Obecnie jestem po porodzie i muszę mieć usunięty ten guz, mam skierowanie do szpitala, czekam na termin. Ale nie wiem jak długo się jest na zwolnieniu chorobowym po takiej operacji i kiedy można wrócić do pracy bo niestety niedługo kończy się mi macierzyński. Czy może mi ktoś polecić endokrynologa w Poznaniu lub Gorzowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2645 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2646 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2647 |
Raczkowanie
|
1969 joanita bardzo dziękuje ci za odpowiedź.trochę mnie uspokoiło, to że ty też miałaś podobne problemy. Moi znajomi również mnie uspakajają, że przecież nie tak dawno, gdy wogóle jeszcze nie wiedziałam nic o moich guzkach to nie miałam żadnych problemów, a teraz bez przerwy gdy tylko gdzieś mnie zakłuje, zaboli to od razu sprawdzam czy nie mam kolejnych guzków. Chwilami dochodzę do wniosku, że oprócz endokrynologa potrzebny mi też chyba psychiatra... A z drugiej strony może przecież się zdarzyć, że mam jakiegoś paskudnego raka i może to juz przeżuty... No właśnie to cała ja
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2648 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2649 |
Raczkowanie
|
1969joanita - masz rację, najpierw trzeba poznać wyniki, potem się zobaczy. Z twoich wypowiedzi dowiedziałam sie, że byłaś operowana w klinice w Bytomiu, ja że jestem bytomianką też najprawdopodobniej tam tarfię. Na razie jestem pod opieką chirurga , jutro mam się zgłosić na rozmowę i zaplanawanie badań, z racji że jestem panikarą trochę boję się biopsji, ale jak widzę z przytaczanych tu wypowiedzi - da się przeżyc.
Pozdrowienia dla wszystkich, a szczególnie dla klapeczki, która ma dziś operację jeśli dobrze doczytałam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2650 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2651 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2652 |
Raczkowanie
|
Adasia01
Jakbym siebie czytała z czasów przed operacją. Przeczytaj kilka stron wcześniej moją historię i naprawdę nie martw się póki jeszcze nie ma o co ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2653 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie,bardzo bardzo potrzebuję waszej pomocy.Jestem dwa lata po zabiegu operacyjnym, miałam guza o śr. 3 cm przed zabiegiem wszystkie wyniki w normie,mam usunięte obydwa płaty tarczycy w 75% po zabiegu novothyral 100 prze14 miesięcy potem na zmianę 100/50 wyniki różne raz nadczynność raz niedoczynność 0,001/6,560.Bardzo zależy mi aby ktoś odpowiedział na pytanie co się stanie i ewentualnie po jakim czasie gdy nie będę brała leku.Proszę o odpowiedź
|
![]() ![]() |
![]() |
#2654 |
Rozeznanie
|
skoro brałaś novothyral to znaczy że masz problem z przetworzeniem T4 do T3. To lek który zawiera oba te hormony. Jak odstawisz to wpadniesz w niedoczynność w ile? to zależy do organizmu.
http://forum.gazeta.pl/forum/f,94641...hashimoto.html - zapraszam tu, dziewczyny mają tu doświadczenie z tym lekiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#2655 |
Raczkowanie
|
Lidkaa, bardzo dziękuję za słowa pociechy, wiem, że czasami człowiek martwi się na zapas, ale taka już chyba nasza natura.Najpierw wyniki, a potem się zobaczy. Pozdrawiam serdecznie
---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- 1969joanita - czytając to forum to zauważyłam, że faktycznie kilka osób było operowanych w Bytomiu i wszystkie wypowiadają się o tym szpitalu bardzo pozywtywnie. A tak wczoraj sobie myślałam, że właściwie to wszystko da się wytrzymać, i biopsję, i operację, i jak trzeba to coś innego,byle dało to dobre efekty. Cóż, właśnie wróciłam od chirurga, poświęcił mi całe dwie minuty, w trakcie których wypisał skierowanie na biopsję na piątek 22 stycznia, czyli pojutrze... tochę będę się bała wyniku. Acha, zdążyłam jeszcze zapytac, czy tak na oko to z USG wynika, że może to być coś nieciekawego te moje guzki, bo mam ich kilka, a pan doktor stwierdził, że niepokojący jest ten największy 11mm. Nie wiem czy mi się wydaje , ale cały czas myślałam ,że 11mm to nie jest taki strasznie wielki guz, czytałam, że niektóre z Was miały guzki o średnicy 3 cm a wcale nie były czymś złym, a może tylko staram się pocieszać... Edytowane przez Adasia01 Czas edycji: 2010-01-20 o 16:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2656 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ten ucisk to może być kwestia nerwów... ja miałam bardzo podobnie po diagnozie. Poza tym czasem guzy powiększają się jak się denerwujemy. Jeżeli chodzi o wielkość to ja miałam guza 4,5 cm i zajmował mi cały płat tarczycy i naciskał na tchawicę... biopsja nie wykazała nic a badanie histop. po operacji wykazało, że to postać łagodna- więc nie martw się na zapas. Wielkość w żaden sposób nie oznacza, że to coś groźnego. Jeżeli chodzi o dodatkową wizytę u endokrynologa to ja bym poszła. Mnie endokrynolog kierował na operację a wcześniej na badania krwi, biopsję i scyntygrafię. Z chirurgiem spotkałam się jak już miałam skierowanie i ten zalecił mi dodatkowe badania już pod kontem operacji. Jeżeli chodzi o zwolnienie lekarskie po operacji to ja miałam ok miesiąca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2657 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, czy jeśli będę miała scyntygrafię całego ciała w czerwcu to jest koniecznosc robienia cytologii? W końcu scyntygrafia wykrywa komorki rakowe w calym organizmie
#2658 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wow!!!Aga,strasznie się cieszę z Twojego szczęścia i pozytywnie nakręca mnie myśl właśnie o Tobie...poza tym całkiem niedawno pisałam do Ciebie,czy Twój nr.tel.jest aktualny.?serdecznie pozdrawiam i trzymaj się mocno,buziaki... ![]()
![]() |
#2659 |
Raczkowanie
|
Gratulacje, to super wiadomość! Możesz zdradzić jaki był odstęp czasu między operacją a zajściem w ciąże? Wykrycie guza przerwało mi starania, dlatego ten temat mnie tak interesuje. Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2660 |
Raczkowanie
|
Kochane dziewczyny, na pewno już gdzieś była odpowiedź na moje pytanie, ale pewnie ciężko mi będzie znaleźć. Dlatego proszę powiedzcie czy biopsja trwa długo, czy dają jakieś znieczulenie, acha i czy jest problem jak mam miesiączkę???? Bardzo się boję , bo jestem panikarą jeśli chodzi o igły
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2661 |
Raczkowanie
|
Adasia01
Biopsja trwa 1-2 minuty, jest robiona bez znieczulenia, miesiączka nie ma znaczenia. Mnie akurat bolało pobieranie materiału-bo guz po części był lity, ale jest to ból do wytrzymania. Ja na wynik czekałam 3 dni i odbierałam go osobiście w szpitalu, gdzie robiłam biopsję (zwykle czeka się na niego ok. 2 tygodni). Możesz zapytać lekarza pobierającego materiał, jak on go ocenia. Mnie patomorfolog od razu powiedziała, że wygląda to łagodnie (może dlatego czekałam tylko 3 dni). Edytowane przez Lidkaa Czas edycji: 2010-01-21 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#2662 |
Raczkowanie
|
Lidkaa!!bardzo ci dziękuję za tak szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
|
![]() ![]() |
![]() |
#2663 |
Raczkowanie
|
Adasia01 - biopsja nie jest taka straszna - u mnie obyło się bez bólu, poczułam tylko ukłucie. Wyniki odbierałam sama kilka dni później. Diagnoza patomorfologa była napisana po polsku, łącznie z zaleceniem usunięcia chirurgicznego, więc już przed wizytą u endokrynologa wiedziałam, czego mogę się spodziewać. Często jednak rozpoznanie podawane jest po łacinie. Głowa do góry, nie będzie źle!
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2664 |
Raczkowanie
|
sprawdzam czy mi działa forum...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2665 |
Raczkowanie
|
Kochane dziewczyny! Bardzo Wam wszytkim dziękuję za informacje i słowa otuchy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2666 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny! Wczoraj byłam w Bytomiu umówić termin operacji i mam niestety dopiero na 16go czerwca więc długie oczekiwanie. A najgorsze jest to,że ten termin może się sporo przesunąć ponieważ teraz operują jeszcze osoby, które miały termin na październik, listopad i grudzień 2009r. Pozostaje mi czekać i być dobrej myśli.Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#2667 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zwykle jednak chyba takie cuda się nie dzieją ![]() Trzymam za Ciebie kciuki!!! Bądź dzielna i daj znać wieczorem jak poszło. Pozdrawiam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2668 |
Raczkowanie
|
a ja napiszę, że chociaż jestem straszna panikara i mdleję przy pobieraniu krwi i uciekam (21 lat a cyrk na pół laboratorium ^^)
to biopsja była całkiem ...miła? Uprzedziłam o moim schizowaniu i podeszli do mnie z wielką delikatnością ![]() (a wynik biopsji i to jak się miał do rzeczywistości to inna kwestia^^) |
![]() ![]() |
![]() |
#2669 |
Raczkowanie
|
Carlitosek - to rzeczywiście strasznie długo musisz czekać. A do którego chirurga trafiłaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2670 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:50.