|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz
Widze ze wiekszosc towarzystwa na diecie
. Super .Miramej mam nadzieje ze to nic powaznego i da sie "wyleczyc" witaminkami Dziewczyny polecam ta ramke do ktorej wklejalam wczesniej linka. jak narazie wszystko idzie gladko. masa byla miekka i latwa do uformowania i odcisniecia raczki i stopki. Zobaczymy jeszcze jak bedzie schlo ![]() Cass gratuluje pierwszego slowka aannuullaa babcia wymiata
|
#3602 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz
syla a my pozalowalysmy i kupilysmy ramki za 20zl
tylko, ze ja 3 potrzebowalama poza tym nawet jakbym miala teraz kupic inna to juz za pozno bo dzien babci tuz tuz
|
|
#3603 | |
|
Zakorzenienie
|
Mała aktywnosc dzisiaj.
Gdzie jestescie? Też sie martwie o Miramejka Może jutro sie odezwie...Aannulla babcie masz odlotową A wracając do tematu nocniczkow to pisałam dzisiaj ze znajomą, ktora ma coreczke starszą o miesiac od Kuby i ona juz od jakiegos czasu sadza ja na nocnik. Wg mnie to troszke za wczesnie Ale ona chce zeby mała jak najszybciej sie nauczyła. Czyli nie tylko Twoja babcia ma takie pomysły Kasiu Laurka juz sama siedzi i bawi sie zabawkami? Kuba sie jeszcze chwieje, zreszta ostatnio nie lubi siedziec, jak go probuje posadzic to prostuje nogi, prezy sie i chce stac. Czytam od czasu do czasu watek majowo-czerwcowy i jestem zaskoczona postępami dzieciaczkow. Niektore z nich juz stoją, trzymajac sie np. o regał, raczkuja jak błyskawica, potrafia robic papa, koci-koci, przybic piątke, dac buzi, cześć. Tak sobie mysle, ze Kubie jeszcze daleko do tego... Cytat:
![]() A ja dzisiaj jezdziłam na rowerku 22 minuty podczas M jak miłość ![]() Nie wiem czy juz pisałam ale ostatnio kupiłam w Rossmanie taka glinke ujędrniającą na brzuch. Była w cenie na dowidzenia, kosztowała ok 8 zł. Dermaglin czy jakos tak (nie chce juz mi sie isc do łazienki). Producent zapewnia, ze po uzycia skora bedzie max. napieta i gładka. ![]() Już od kilku dni zabieram sie za nałożenie maski i jakis nie moge sie zmobilizowac. Jak beda efekty napisze ![]() Dzisiaj na kolacje zjadłam wiesniaka. Kasiu podziwiam Cie, ze tak duzo ich wcinasz. Mi po 2 łyzkach rosło w gardle. No nie smakuje mi ten serek, a jadłam jeszcze taki light. Z warzywami jeszcze gorszy Uciekam juz. Miłej nocki Pa pa
|
|
|
#3604 |
|
Zakorzenienie
|
a to zescie naplodzily
![]() i ja zmykam jak tu taki ruch poczytam ksiazke bo w dzien dziesiec razy do niej zasiadalam ale ta moja maruda dala mi przeczytac moze 5 stron z ktorych i tak nic nie pamietam ![]() dobrej |
|
|
|
#3605 | |
|
Zakorzenienie
|
a na mnie po pol roku nadeszla wielka pora
a jak dzis jeszcze naczytalam sie poradnika od Cass o obtluszczonych wnetrznosciach to juz w ogole odrzuca mnie na sama mysl... Cytat:
jesli sie uda to z przypadku, tak male dziecko jeszcze nie umie kontrolowac zwieraczy musialabym poszperac od kiedy mozna konsekwentnie wymagac, ale jeszcze czas oby nie doszlo do tego ze mala bedzie miala stresiaka przed koopa... No zaczelam wam pisac kilka dni temu ze nie chce lezec i sie bawic.Najlepsza zabawa jest przegarnianie zabawek z prawa na lewą.Chwyta w raczkach i ja obraca nie chwiejac sie, ale czasem zdazy sie ze poleci na boczek wiec zawsze przy niej jestem no i obstawiam ją poduchami albo nasza kołdrą zwinieta w rogalik Z tym piciem to tez blyskawiczny postep.Nic ,nic a nagle sama...Zaskakuje mnie moje dziecko, tyloma nowosciami na raz, bo nic nie zwiastuje niespodzianki a tu nagle jak grom z jasnego nieba. I jak tu wrocic do roboty i opuscic tak istotne sprawy? ![]() co to za magiczna liczba 22 minut? ja nie spotkalam wiesz kiedy beda takie ceny czy przypadkiem trafilas?Lightu nie jem, jem zwykly z Biedrony, smakuje mi z pomidorami z mikrofali na cieplo, jak dodam ciutke soli to juz w ogole moje zajadac.Mi rosnie kurza piers...na sama mysl mi sie zbiera...brrrr
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() Edytowane przez katarzynka00 Czas edycji: 2010-01-18 o 22:46 |
|
|
|
|
#3606 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
wiecie co? do kitu ta glina
wyglada to jak kupa, w ogole nie ladnie i nieestetycznie ale moj Tz wpadl na super pomysl rozrobimy go, uformujemy i odcisniemy w nim lapke - schnie szybciej i nic sie nie deforumje ![]() co do sadzania na nocnik: Większość dzieci zaczyna korzystać z sukcesami z nocnika mniej więcej w drugim roku życia. Wiek 18 miesięcy jest przyjęty jako uśredniony, a nie ostateczny. Niektórzy rodzice chcą sadzać dziecko na nocnik ledwo ono nauczy się w ogóle siadać. To duży błąd! To, że Twoja pociecha usiądzie na komendę na nocniku i nawet zrobi siku, nie jest to oznaka, bynajmniej, że jest ona już gotowa aby pożegnać się z pieluchą – bo nie jest gotowa na to ani fizycznie ani neurologicznie i psychicznie wiecej tutaj: http://www.babyboom.pl/dzieci_1_2/wy...na_nocnik.html Eryka zaczelam sadzac jak byl juz w pelni swiadomy co robi i potrafil to zakomunikowac - ale nie byl chetny ktoregos letniego dnia, sciagnelam mu pieluche w domu i wytlumaczylam, ze teraz jak zrobi siusiu to bedzie mial mokre majtki i bedzie tak chodzil, i co zrobilo moje dziecko? poszlo do lazienki, wyciagnelo ptaszka i zrobilo siusiu do muszli katarzynko a mialam pytac o tego wiesniaka - robilas juz na patelni? bo bym sprobowala ale nie wiem czy to na tluszczu sie robi? i jak dlugo sie smazy? i czy sie cos dodaje poza pomidorami?
|
|
#3607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta nie mam już siły na dodatkową minute musze poprawic najpierw kondycje ![]() Te glinki w cenie regularnej są chyba za 24 zł. A te ceny promocyjne są czasami, trzeba poprostu trafic. Ja lubie kurczaczka Teraz juz naprawde zmykam spać. TŻ woła
|
|
|
#3608 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo niektórych podobno bardzo boli i macica jest bardzo unaczyniona i unerwiona itp. - to podobno sprawia, ze mdleją i nie mogą prowadzić samochodu nawet mi się udzieliła ta psychoza i kazałam małzowi się tak zawieźć na wszelki wypadek ![]() generalnie na fotelu ginekologicznym pomagałam lekarzowi trzymać hak (cytuje: "weź Ola i mi tu potrzymaj" ) i w pewnym momencie poczułam taki skurcz - coś jak bóle miesiączkowe i koniecteraz zaczęłam trochę krwawić i brzuch boli mnie jak w pierwszym dniu miesiączki, więc do przeżycia opisałam wyżej - dziękuję za pamięć Cytat:
![]() moje jeszcze nie przyszły, ale już nie mogę na nie patrzeć ![]() Cytat:
Cytat:
zwykle siadam za nim i oglądam sobie TV albo czytam, bo zdarza mu się jeszcze przewrócić do tyłu, bo na boczki to się już podpiera rączkami mój też przybija piątki i klaszcze rączkami, a jak siedzi przy stole to uderza rączkami o blat i jak coś leży na stole to wyraźnie pieje do tego czegoś i jakby odpycha się rączkami żeby dosięgnąć to coś ![]() ostatnio pięknie się bawił miseczką z mandarynkami - dziecka nie było przez pół godziny na Twojego też przyjdzie czas - mój do tej pory się nie przekręca, ale ja się nie martwię, bo widocznie nie ma takiej potrzeby - Ty też się nie martw
|
|
|
#3609 | |||
|
Zakorzenienie
|
oglądałam, dzięki za cynka
![]() Cytat:
![]() współczuję gości i zachowania ... z gratulacjami się wstrzymam, ale daj znać jak ząbek się przebije Cytat:
taaa jasne ![]() Cytat:
mam nadzieję, ze TŻ w końcu zrozumiał i juz wszystko będzie ok! ale jak odcisnęłaś w takiej twardej glinie? My też tak próbowaliśmy ale nawet palec nie wyszedł ![]() ![]() ale robisz smaka
|
|||
|
|
|
#3610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zaraz widac ze ocieplenie stosunkow u was.Jak milo ![]() A to Frida z patelni jadla.Pisala ze troszke musiala go potrzymac, ja bym nic nie dawala, bo np taki z biedronki cos tluszczu ma, wiec nie powinien przywrzec Ja narazie tylko z pomidorami jadlam, ale jak cos nowego dorzuce i bedzie zjadliwe to ci zdradze Ja wygodnicka jestem, sprzetu kupa to nie daje im odpoczywac tylko maja mi pomagac i umilac ![]() pieczony to juz tzw insza inszosc ![]() moze bez skory bym mogla bo na tluszczu nigdy nie pieke a sie wytapia w piekarniku Mariolko czy wlasnie takiego jesz? Frida a ty jak jesz ta pieczona wolowine?z piekarnika z folii alu?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
|
#3611 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Teraz juz za pozno. A tak poza tym przyszla mi ze stluczona szybka wiec musialam jeszcze dolozyc i ja wymienic .Jak narazie mysle ze warto bylo Co to ten wiesniak czy jak mu tam???? ![]() Cass wstawilam kolejne zdjecie do albumu
|
|
#3612 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
moja gin mowila, ze wlasnie dlatego zaklada spirale jak jest polozna zeby mogla jej asystowac i przytrzymywac bo wtedy jest sprawniej i szybciej ja dzis bylam u gin ale na spirale sie jeszcze nie zdecydowalam ![]() wzdryga mnie na sama mysl, ze cos bedzie zaczepione o moja szyjke ![]() hmmmmmm Wasze dzieciaczki siedza same a moj nie proboje go puszczac zeby chwile sam posiedzial a on siup albo do tylu albo na boki ![]() no ale Eryk tez zaczal sam siedziec jak mial 8 miesiecy ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- wiesniak = serek wiejski hmmm kat a ja mam tylko lighty a one tylko 3% tluszczu maja
|
|
|
#3613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzis tez dluuugo bawila sie miseczka metalowa, az jej spadla na plytki halasu narobila i byla beksa zmykam i ja wlasciwie nigdy nie zastanawial sie nad spirala, sama nazwa przyprawia mnie o ciarki.Musialabym wklepac w google na jakiej zasadzie to dziala, bo chyba jestesm zielona... Zatrzymalam sie na etapie spiral kolezanki mamy ktora ją sobie zalozyla by nigdy wiecej nie miec dzieci
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
|
#3614 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
p4w jeszcze te ramki Ci nie przyszly? a glina musi schnac 3-4 dni
lepiej kup od razu gips tez
|
|
#3615 |
|
Zakorzenienie
|
nie podlewaj niczym, ja sprobowalaby bez
najwyzej zmarnujesz ale warto 1 poswiecic na przyszlosc wciaz zapominam, kto wstawial przepis na muffinki z otrab, bo w tym łatwiejszym przepisie w skladzie nie ma jaja a w wykonaniu jest o pianie, no ale z ilu jaj ja sie pytam
|
|
|
#3616 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
dziewczyny a patrzcie na to:
http://www.zatrzymajczas.net/index.p...mart&Itemid=54 kurcze ciekawe nie powiem sa tez odlewy doroslych dloni i samych dloni i raczek maluszka
|
|
#3617 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kurcze. tez załuje ze kupiłam tą ramke ... przereklamowana ![]() Cytat:
Cytat:
a jak nie ma pampersa to sika do butów i dopiero wtedy mówi, ze jej sie chciało dla Laurki za postepy!grrr jak czytam o tym wieśniaku na ciepło to mnie ciarki przehodzą nie wiem czy bym wzięła takie cos do ust ![]() Cytat:
... myślałam, ze moze da się je skleić ale duupa! ... dzwonie do małza a on mi mówi ... co? no, co? hehe wymyślił to samo co Twój TŻ ![]() ale masz mądre dziecko Cytat:
![]() Ale dobrze, ze jakoś to przeżyłaś ... ale lekarz świetny ![]() No i mam nadzieję, ze Twoje ramki jakoś wyjdą!!! Poczytasz co należy robić, a czego nie i juz będziesz mądrzejsza od nas Cytat:
Ale coś nam tu ściemniasz , przecież Marcel tak ładnie w wanience siedział
|
||||||
|
|
|
#3618 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
(moj TZ naremontowal sie tych biur i hal to obcykany) 2. luuuudzie no zeby ginekolodzy takie bzdury wygadywali? rozumiem ktos kto sie nie zna ale ginekolog? o matko skoro po spirali nie moze sie miec dzieci to dlaczego dziala ona np 3 albo 5 lat? tak by sie mowilo, ze na cale zycie to raz a dwa, ze teraz sa nawet spirale dla nierodek! pewnie o tym Twoja gin tez nie slyszala ![]() 3. a nie widziala, ze Marcelka tata caly czas trzymal?
|
|
|
#3619 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak z ciekawości - co mówiła o spiralce Twoja ginka? Cytat:
![]() Cytat:
a jak gips dopasujecie do ramek? ja tą glinę wypalę w piekarniku ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3620 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja Tośka nie obkladam, ale swietnie mu to wychodzi w gniazdku lub na tej macie z oparciem w ksztalcie malpy (kiedys wstawialam zdjecia). Bawi sie praktycznie w kazdej pozycji Gratuluje samodzielnego picia Cytat:
![]() moj maz czasami nie mysli, np w zeszlym tygodniu zapowiedziala sie nasza znajoma na sobote, a ja bylam po nocy i przed noca, wiec nie mialam czasu ani ochoty nikogo zabawiac, bo to taki dzien, kiedy spie, odpoczywam, a popoludniu zajmuje sie Antosiem. Poprosilam, aby zadzwonil i powiedzial, ze przeprasza, ale zapomnial, ze mam dyzury w weekend i zapropnowal inny dzien na spotkanie. Oczywiscie moj maz sie troche wstydzil, ale to zrobil. Gdyby wstydzil sie dlugo, to sama zadzwonilabym bez krepacji trudno moja praca sprawia, ze nie mam czasu w weekendy, ale mam czas np kiedy inni ludzie pracuja ![]() Od razu mowie, ze nie lubie udek . Piersi wiec sole, pieprzem, obtaczam w ziolach jakie mam i robie w parowarze. Pycha . Czasami lacze z jajkiem i super dietetycznym majonezem.Przypomnialo mi sie, ze jajecznice robie na patelni teflonowej na tluszczu i bardzo fajnie wychodzi. ---------------- Patrzylam na te odciski na Ebay i chyba na poczatku kupie taka ramke na zdjecie i odcisk w tuszu , zobacze, czym sobie z takim czyms w ogole radze , bo ja to nie mam zdolnosci manualnych wcale.Takie zestawy do odlewow 3D raczki i nozki tez widzialam, ale nie wiem, czy sobie poradze . Gipsowe zas, ktore mi sie podobaly sa jakies bardzo drogie... Nie wiem, musze pomyslec. Raczej nie bede robic dla dziadkow, tylko dla nas Dziadkowie dostana kubki. Widzialam tez takie zegary z ramkami na zdjeciach (Czekoladka miala podobny?)
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2010-01-18 o 23:36 |
||
|
|
|
#3621 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dużo zakłada, więc jak go zapytałam właśnie o ew ciąże pozamaciczne i inne powikłania, to powiedział, ze od 20 lat zakłada i miała kilka ciąż pozamacicznych, ale chyba jedna była po spirali - wg niego bez związku ze spiralą---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- mariolko, jak jesteś to Cię zapytam, bo już nie chcę o tej porze dzwonić do mojego lekarza - ja jeszcze nie miesiączkuję od porodu, a po załozeniu spirali zaczełam krwawić - czy to w wyniku załozenia czy mam to traktować jak miesiączkę
|
|
|
#3622 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dlatego to wymyślił ![]() nie no, gin nie mówła, ze po spirali nie można mieć dzieci, tylko to zakłada kobietom, które juz nie chcą dzieci ja nie wiem ... ale juz nie chodze do tej ginki, bo ona na NFZ przyjmowała ... odkąd zaszłam w ciąże chodzę prywatnie ![]() hehehe a widziałam, ale i tak pięknie się bawił w tej wanience ![]() matko! co ja tu robie jeszcze ... jutro znów będę nieprzytomna ... a małż dzisaij jechał w delegację i wczoraj sie zegnalismy ![]() to idę! doranoc |
||
|
|
|
#3623 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
ale sie boje - jakos mnie to przeraza, ze mam to tam miec zakleszczone ![]() no i boje sie bolu hmm moja gin bardzo poleca a zalozyc mi chciala taka: http://www.medicline.pl/wkladka-anty...old-p-457.html ona jest ze zlotem co do gipsu - rozrobimy go w ramce...to zn wyloze ramke taka cienka folia spozywcza i wyleje ten gips wypalenie w piekarniku nic Ci nie da jesli nie uda Ci sie zrobic odcisku poza tym mi glina pekala wlasnie podczas robienia odcisku juza jak sie bawisz w formowanie jej od nowa to w ogole jest kupa poza tym ona po wyschnieciu nie wyglada ladnie w tej ramce a co do odlewow 3d....strasznie mi sie to spodobalo, na stronie jest nawet filmik jak to zrobic ![]() ---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ---------- Aniu my bedziemy robic w takiej gladzi: http://www.artbud.pl/Gladz_gipsowa_S...25KG-6161.html i jeszcze jedno - posmaruj raczke grubo wazelina kosmetyczna zeby sie nie przykleila
|
|
|
#3624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam jakąś szwedzką spiralę - taka byłam zdenerwowana i przejęta rozmową na temat powikłań, że o samą wkładkę nawet dobrze nie wypytałam ![]() ---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ---------- no chyba nie przeżyję tego, że wyrzuciłam ponad 100 zł w błoto (glinę ) i jeszcze nie mam prezentów na dzień babci i dziadka normalnie chyba przyjadę do Ciebie i będziemy razem odciskać w tej gładzi - będziesz mnie uczyć
|
|
|
#3625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty masz normalna spirale prawda. Bez hormonow? bo wiem, ze sa spirale np Levonova, ktore maja hormony i przy nich nie krwawi sie wcale, tzn nie ma okresu (przynajmniej takie powinny miec dzialanie).
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2010-01-18 o 23:58 |
|
|
|
|
#3626 | |
|
Zakorzenienie
|
aż obejrzałam komentarze tego sprzedającego od gliny i osoby, które to kupiły wystawiły pozytywne komentarze
![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ---------- Cytat:
|
|
|
#3627 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale mysle, ze Ci ludzie wystawili te opinie przed odciskaniem ja tam jutro cwicze z gladzia ![]() ide spac (a moze nie tylko dobranoc
|
|
|
#3628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() widzę, że sytuacja się poprawiła - baw się dobrze ja też już zmykam spać - do jutra do wieczora, bo oczywiście laptopa nadal nie mam
|
|
|
#3629 |
|
Zakorzenienie
|
Wcale nie glupie
Tez ide spac. Moje dziecko odmowilo dzisiaj mleka przed zasnieciem Ciekawe kiedy sie w zwiazku z tym obudzi? I wazniejsze pytanie- czy potem zasnie? Baaaaardzo chcialabym sie wyspac, bo kolejna noc spedze w pracy I nastepna tez
|
#3630 |
|
Przyczajenie
|
Tylko uważajcie, rączki dziecka nie można wkładać bezpośrednio do gipsu, gdyż podczas wiązania gips wytwarza bardzo wysoką temperaturę i dziecko może się dotkliwie poparzyć !!!!!!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:40.

. Super
.

tylko, ze ja 3 potrzebowalam
Może jutro sie odezwie...
Wg mnie to troszke za wczesnie 

No nie smakuje mi ten serek, a jadłam jeszcze taki light. Z warzywami jeszcze gorszy 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

moze napisze potem
ale robisz smaka

. Piersi wiec sole, pieprzem, obtaczam w ziolach jakie mam i robie w parowarze. Pycha
. Czasami lacze z jajkiem i super dietetycznym majonezem.