Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :) - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-20, 11:54   #3841
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)

Cytat:
Napisane przez entertete Pokaż wiadomość
mam taką broszurkę, co prawda reklamową, ale pisaną przez lekarza niby, i akurat punkt "kiedy gnać do ginekologa, czyli przyklady objawów naglących" wydaje mi się niereklamowy
zawiera podpunkt:
- macica twarda "jak kamień";

Wydaje mi się, że to czy macica jest twarda, może sprawdzić tylko ginekolog. Tu nie ma co debatować. Tylko wizyta u gina pomoże.
Stary 2010-01-20, 11:56   #3842
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
Aniu nie chciałam żebyś to tak odebrała, że zanudzasz. Ja nie wiem co czujesz Ty, jeśli nie panikujesz i naprawdę czujesz się zaniepokojona to marszem do lekarza jak najszybciej czy to państwowo czy prywatnie. Widzę, że większość z nas cierpi na podobne "dolegliwości". Jeśli Twoje są o wiele silniejsze niż na początku to faktycznie może martwić.
Jeśli mnie by coś powaznie martwiło to nie zastanawiałabym się nad tym za długo, nie pisała na forum nawet i nie czekała aż samo zniknie. Ja mam tak, że jak cos mnie martwi to zbieram du..sz..ę w troki i wio do lekarza.
Szczególnie, że nie chodzi o katar czy kaszelek bo to można jakos samemu wyleczyć ale jeśli chodzi o dzidzie czy cokolwiek co mnie spotyka po raz pierwszy to owszem.
ale to nie bylo odnosnie twojej wypowiedzi uswiadomilam sobie poprostu ze o niczym innym nie gadam
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 11:57   #3843
bassienkaw
Zakorzenienie

Nie jestem tradycyjnie w stanie nadrobic... widzialam,ze Marta robila ciasteczka... kurcze nie wiem od czego to zalezy, ale wg tych proporcji co dodalam, wyszly mi tak kruchutkie, i nic sie nie kleilo... wiec nie wiem czemu ja mam tez przepis na super pieguski... lepsze od kupnych, zaraz wruzce przepis, uwielbiam... robi sie tez ekspresem

Poza tym cos mnie przeziebienie lapie, siedze w pracy, chce juz do domu... ale pol dniowki za mna,wiec nie ma tragedii

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 12:04   #3844
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość
Nie jestem tradycyjnie w stanie nadrobic... widzialam,ze Marta robila ciasteczka... kurcze nie wiem od czego to zalezy, ale wg tych proporcji co dodalam, wyszly mi tak kruchutkie, i nic sie nie kleilo... wiec nie wiem czemu ja mam tez przepis na super pieguski... lepsze od kupnych, zaraz wruzce przepis, uwielbiam... robi sie tez ekspresem

Poza tym cos mnie przeziebienie lapie, siedze w pracy, chce juz do domu... ale pol dniowki za mna,wiec nie ma tragedii
Basiu juz po upieczeniu ciasteczka są bardzo kruche i pyszne. Tylko jak ciasto robiłam to się potwornie kleiło. A robiłaś je już z 2 jajkami? Bo może wtedy trzeba więcej mąki dac. Ale przepis super i czekam na pieguski
Stary 2010-01-20, 12:09   #3845
Siala_Bala
Zakorzenienie

Uhh.. nawet nie wiecie jak cierpię jak słucham o Tych Waszych wypiekach czy pysznych obiadkach ja to jestem dwie lewe ręce i wszystko co gotuję jest zazwyczaj "pierwszy" raz, jak usiłuje zrobic tak samo to juz mi nie wychodzi.
Jedyne co mi zawsze wychodzi to ciasto bez pieczenia - krówka pychotka-słodkotka.
Ale jak ja mam korzystać z tych Waszych przepisów jak nie mam piekarnika mam tak małą kuchnię... własciwie to meble na ściance długości 1,60m ! Gdzie mam zlew, kuchenke i blat 40cm xD
Coby miejsce na produkty i inne pierdoły było to zrezygnowaliśmy z piekarnika a teraz żałuję bo tyle pyszności mnie omija ;(

Chyba, że macie jakiś przepis na jakie pycha ciacho, mało roboty, tanio, dobre, dużo bez pieczenia

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 12:13   #3846
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość
Ja pije herbatę z sokiem malinowym i zrobiłam syrop z cebuli jakoś chemią nie chcę się faszerować, mam tylko kaszel.

Byłam na badaniach... pobrała mi pieleęgnirka z 20ml krwi... zrobiło mi się słabo ale na szczęscie szybko przeszło...

większość wyników dop w pn

a jutro już wizyta u normalnej ginekolog ciekawe czy mi usg zrobi, bo zapisana jestem na pn na specjalistyczne, moze przezierność będzie badać jutro się wypytam.
Czytałam u mojej gin. w poczekalni w gazecie że bezpieczny na kaszel dla kobiet w ciąży jest Stodal- homeopatyczny syrop ale może wstrzymaj się i spróbuj najpierw domowym sposobem
jusdan77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 12:15   #3847
wiolek1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justynacz80 Pokaż wiadomość
Nie jestem lekarzem, ale mój ginek sprawdził co mnie może boleć- jajniki i jakieś inne sprawy, a potem stwierdził, że to "bóle wiązadłowe".

Chyba za wcześnie na czucie ruchów. Możliwe, że to jelita, bo w ciaży one zwalniają pracę i wiecej gazów się zbiera
A może jesteś szczęściarą i już coś czujesz
też mi się wydaje że za wcześnie ale to takie dziwne nawet nie przewalanie się w brzuchu jak dziewczyny pisały tylko jakby fikołki i puknięcia czasem w brzuch ale to pewnie moje wkręty

marta_d1 to właśnie chyba przez to 2 jajko bo tego co pamiętam to bassienkaw robiła z 1 ja miałam wczoroaj zrobić ciacha ale w końcu nie zrobiłam bo robiłam to co ty podawałaś linka do tych tortilli z kurczakiem pyszne było a ciasteczka pewnie dzisiaj zrobie

a co do przepisów niestety nie mam bez pieczenia ale mam przepis na pyszne czekoladowe ciasto nigelli lawson ale to tylko dla maniaków czekoladowych takich jak mój tż jeżeli chcecie moge podać

Edytowane przez wiolek1
Czas edycji: 2010-01-20 o 12:17
wiolek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 12:19   #3848
anoxa
Zakorzenienie

czesc dziewczyny

ale mialam nadrabiania...

alguien chyba pytalas co jest w moim bratem tak wiec on jest po amputacji jednej nerki to juz bylo kupe lat temu byla torbielowatosc i musieli ja amputowac w piatek wieczorem stracil przytomnosc zamknal sie w pokoju mama rano myslala ze on chrapie niestety to bylo charczenie kolo 14 przez to ze nie odpowiadal i nie wychodzil jak mama wrocila wylamali drzwi od pokoju natychmiast wezwali pogotowie okolo 16 godz byl nieprzytomny jak go zabierali cisnienie mial 50/20 lezal przez 3 dni na intensywnej terapi okazalo sie ze druga nerka nie funkcjonuje do tego przez to ze lezal tyle godzin w jednej pozycji poobumerialy mu tkanki miesniowe i enzymy miesniowe zatruwaja organizm jest spuchniety jak balon norma tych enzymow to 200 a on ma 150tys lekarze mowia ze nigdy takiego wyniku nie widzieli do tego przestala pracowac mu watroba i ma paraliz lewej nogi... wczoraj jego stan sie ustabilizowal i wywiezli go na nefrologie do zielonej wczorajn mial pierwsza dialize dzisiaj kolejna... nie wiadomo co bedzie lekarz powiedzial nam ze stan jego jest bardzo ciezki... plusem jedynym jest to ze jest przytomny

a ja bylam dzisiaj u ginki i mam infekcje pecherza i powieksza mi sie miesniak ale dzidzi nic nie zagraza i jest zdrowa ma juz 13.6cm i wedlug usg jest to 16tydzien i 4 dni teraz ide na usg 19.01.2010 zrobic polowiczne no i mamy nadzieje ze wtedy podejrzymy plec

Załącznik 2799741
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 12:20   #3849
justynacz80
Rozeznanie

Dziewczyny, pamiętacie na której stronie jest ten przepis na ciesteczka? Bo mi to jakoś umknęło, a tak apetycznie opowiadacie, że ślinka cieknie

Edytowane przez justynacz80
Czas edycji: 2010-01-20 o 12:28
justynacz80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 12:35   #3850
bassienkaw
Zakorzenienie

Ja robilam z jednym duzym jajkiem... nie robilam z dwoma. Moze racja, wiecej maki przy dwoch jajkach... wiadomo jajko jajku nie rowne, bo sa male i duze... jak ktos da dwa duze, no to moze i wiecej maki...

PIEGUSKI (BOSKIE)
2 szkl maki tortowej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka Kasi
cukier waniliowy
niecałe 1/2 szkl cukru pudru
1 jajko
4-5 łyżek słodkiego kakao
paczka orzechów włoskich (rozkruszyć)
1 czekolada mleczna albo obojetnie jaka inna
kilka kropel aromatu (ja daje cytrynowy)

Miękka margaryna zmiksować z cukrem pudrem, waniliowym i jajkiem, aromatem, potem dodawać mąkę z proszkiem i kakao, zagnieść rękami. Dodać pokrojone w mini kawałki czekoladę, i pogniecione orzechy. Nakładać ciasto małą łyżeczką (kawową) takie kuleczki, bez formowania, pieguski same sie uformuja w trakcie pieczenia. Piec ok 10 minut w temperaturze 190stopni. Po wyciagnieciu sa dosc miekkie, w momencie gdy ostygna robia sie takie twardsze, jak typowe pieguski

Edytowane przez bassienkaw
Czas edycji: 2010-01-20 o 12:43
Stary 2010-01-20, 12:37   #3851
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynacz80 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pamiętacie na której stronie jest ten przepis na ciesteczka? Bo mi to jakoś umknęło, a tak apetycznie opowiadacie, że ślinka cieknie

strony nie pamietam ale mam skopiowany przepis prosze

1,5szkl mąki
2 jajka (ja dziś dałam jedno bo tak w przepisie miałam, ale jedna dziewczyna w komentarzach gdzie znalazłam przepis zalecała dodać jeszcze jedno)
10dag masła
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka kopiasta proszku

Wszystko razem wymieszać, masło posiekać, zagnieść ciacho. Podzielić na dwie części, do jednej dodać z 1,5 łyżki kakao, dodawałam na oko.
Rozwałkować jasne ciasto, rozwałkować osobno ciemne ciasto, mniej więcej na taki sam placek. Delikatnie by się nie rozleciało.
Jasne ciasto, na to ciemne ciasto, zwinąć w rulon. Ciąć na kawałeczki, dognieść, układać na blasze

Ok 10 min w temp 180 stopni
Stary 2010-01-20, 12:37   #3852
bassienkaw
Zakorzenienie

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/przepisy/ciasta-i-d...limaczki,30168
przepis na ślimaczki.... dajcie lepiej jedno jajko...

Stary 2010-01-20, 12:39   #3853
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
dziewczyny, a ten twardy brzuch to zle? mi sie wydaje ze wcale nie! przeciez caly czas jest napiety, a nie taki jak wczesniej-tluszczyk czy miesnie-musi byc troche napiety, bo przeciez skora caly czas sie rozciaga, macica rosnie i dzidzia tez!
moim zdaniem to nie jest powod do obaw.
mam pytanie- jestem w 14 tyg i w 4 dniu i wczoraj cos mi strasznie bulgotało w brzuchu- czy to dzidzia, czy jedzonko?
Termin porodu mamy taki sam i też wczoraj mój brzuch się dziwnie zachowywał, miałam takie uczucie jakby nerw mi "skakał"i co jakis czas od południa w tym samym miejscu no ale przedwczoraj byłam na wizycie i moja gin. powiedziała że dopiero ok.17-18 tygodnia mogę się spodziewać ruchów dzidzi więc ciągle sobie powtarzam że to nie to ale nigdy nic nie wiadomo, może akurat są wyjątki, chyba nawet kiedyś czytałam na necie że jakaś dziewczyna miała w 16 tygodniu.Przy pierwszym dziecku miałam ok 19 tygodnia a też niby powinno być dopiero ok 20.Sama nie wiem, zobaczę co będzie dalej Daj znać jak tak twój brzuszek!!!
Stary 2010-01-20, 12:47   #3854
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
Och ja uwielbiałam te wafle!!!! Mama je robiła zawsze na moje urodziny. A jak robisz masę?
masa do wafli:
1kostka margaryny(kasi)
1/5 szkl cukru
1/2szkl wody
-> zagotowac i lekko przestudzic

2szkl mleka w proszku(moze byc laciete w proszku)
3łyżki kaka0 wymieszac i dodac do masy wystudzic bardziej:/ i nalozyc na wafle

ostrzegam przepis stary jeszcze nie uzywany przez mnie ale przez moja bacie i mame mam nadzieje ze dobry wyjdzie

1 lipiec 2010 20:10 Lilianka
hexa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 12:54   #3855
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny

ale mialam nadrabiania...

alguien chyba pytalas co jest w moim bratem tak wiec on jest po amputacji jednej nerki to juz bylo kupe lat temu byla torbielowatosc i musieli ja amputowac w piatek wieczorem stracil przytomnosc zamknal sie w pokoju mama rano myslala ze on chrapie niestety to bylo charczenie kolo 14 przez to ze nie odpowiadal i nie wychodzil jak mama wrocila wylamali drzwi od pokoju natychmiast wezwali pogotowie okolo 16 godz byl nieprzytomny jak go zabierali cisnienie mial 50/20 lezal przez 3 dni na intensywnej terapi okazalo sie ze druga nerka nie funkcjonuje do tego przez to ze lezal tyle godzin w jednej pozycji poobumerialy mu tkanki miesniowe i enzymy miesniowe zatruwaja organizm jest spuchniety jak balon norma tych enzymow to 200 a on ma 150tys lekarze mowia ze nigdy takiego wyniku nie widzieli do tego przestala pracowac mu watroba i ma paraliz lewej nogi... wczoraj jego stan sie ustabilizowal i wywiezli go na nefrologie do zielonej wczorajn mial pierwsza dialize dzisiaj kolejna... nie wiadomo co bedzie lekarz powiedzial nam ze stan jego jest bardzo ciezki... plusem jedynym jest to ze jest przytomny

a ja bylam dzisiaj u ginki i mam infekcje pecherza i powieksza mi sie miesniak ale dzidzi nic nie zagraza i jest zdrowa ma juz 13.6cm i wedlug usg jest to 16tydzien i 4 dni teraz ide na usg 19.01.2010 zrobic polowiczne no i mamy nadzieje ze wtedy podejrzymy plec

Załącznik 2799741
Przykro mi z powodu brata,życzę ci dużo siły i wytrwałości no i oby z dnia na dzień czuł się lepiej.
Co do dzidziusia to duży już, nie moge się nadziwić że np w ciągu 2 tygodni dziecko potrafi prawie podwoić swój wzrost, szok!!!Bo u mnie w 14 tyg. miał 7,7 cm a tu w 16 twój ma już ponad 13 cm.Dobrze, dobrze- niech nam rosną zdrowo te maleństwa!!!
A z tym mięśniakiem to coś poważnego??Miałaś go już przed ciążą?
Stary 2010-01-20, 13:05   #3856
bassienkaw
Zakorzenienie

Jusdan mi taki nerw tez nieraz skacze... w brzuchu... i nieraz mam takie cos jakby normalnie dziecko sie ruszalo, ale to jest niemozliwe, bo jestem dopier w niecaly 11 tygodniu. I sie zastanawiam co to na pewno to nie sa ruchy

Stary 2010-01-20, 13:12   #3857
muminek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martix25 Pokaż wiadomość

Dzisiaj moja 3letnia córka pierwszy raz zrobiła coś dla fasolki...pogłaskała dokładnie mój wydęty brzuch(po ruskich pierogach mnie wydęło,mam nadzieję,że ostatni raz były to ruskie z paczki),no więc pogłaskała i powiedziała:
-Mamusiu masuję Ci brzuszek i dzidzię też.
Wcześniej miałyśmy rozmowę,że na mamusi brzuch trzeba teraz bardzo uważać to było urocze i pomyślałam sobie,że Kalinka będzie super siostrą
moj pewnie nie wie co to dzidzia ale podoba mu sie mamy bębenek bo tez mnie czasem smyra jak sobie głaszcze brzusio

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość
dziewczyny ale ja to chyba jestem nienormalna albo mi sie w głowie coś pi......li bo jak tak leżałam to czułam jak mi się tam coś rusza takie jakby ruszanie i odbijanie od brzucha bardzo bardzo delikatne ale to czułam a nigdy nie miałam czegoś takiego . ale ja dopiero dzisiaj zaczynam 12 tydzień więc to chyba jednak mam coś nie tak z głową !!!!
moze masz tak jak ja ze tak bardzo ich pragniesz ze ruchy perysaltyczne za nie wzielas :P>

ja dzis bylam na usg. Nie wiedzialam ze zrobi mi przesiewowe a tu niespodzianka. Dzidzia wszystko w normie ma, ma juz 5,5 cm od pupy do glowy a tak to ok 8 powiedizal lekarz. Termi nmi sie przesunal do przodu ale lakarz powiedzial ze tak moze by i mam nadal na 4.08. Male sie strasznie ruszalo, kopalo nozkami i sie wiercilo ale udalo sie pomierzyc i pofotografowac. Ale jestem szczesliwa. A szlam dzis z niemalym stresem bo jak czytalam te wasze straszne historie to wciaz mi sie horrory snily...Ja sie czuje jako tako tylko glowa mnie od wczoraj boli
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 13:29   #3858
xxxKiNiUsxxx
Raczkowanie

Witam, więc dopisuję się i ja 11 tydzień termin na 11 sierpnia już się nie mogę doczekać. Wczoraj bolał mnie jajnik ale mam nadzieję, że z maleństwem wszystko dobrze.. czy któraś z Was też miewa bóle lub kłucie w jajnikach?

22.08.2010 Nasz Skarb jest nareszcie z nami
Juleczka
xxxKiNiUsxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 13:31   #3859
bassienkaw
Zakorzenienie

Muminek super,ze juz jestes po USG i wszystko dobrze... 4 sierpien to urodziny mojego meza.... w sumie fajnie by bylo w tej okolicy urodzic, choc ja mam termin na polowe miesiaca...

Co do Łucji, to wie ze w brzuszku jest dzidzius, ze bedzie braciszek albo siostrzyczka... ze bedzie musiala dzieciatko uczyc siadac, raczkowac, chodzic, mowic... ze bedzie starsza siostra. Ze nie moge jej brac na rece, ze musi sama wchodzic po schodach, ze mame nieraz cos tam boli,albo sie zle czuje... jak jej kiedys mowie,ze jest mi niedobrze to ona mi haslo, zygac ci sie chce? aaaaa a ona ma dopiero 2 lata

Stary 2010-01-20, 13:58   #3860
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jusdan77 Pokaż wiadomość
Przykro mi z powodu brata,życzę ci dużo siły i wytrwałości no i oby z dnia na dzień czuł się lepiej.
Co do dzidziusia to duży już, nie moge się nadziwić że np w ciągu 2 tygodni dziecko potrafi prawie podwoić swój wzrost, szok!!!Bo u mnie w 14 tyg. miał 7,7 cm a tu w 16 twój ma już ponad 13 cm.Dobrze, dobrze- niech nam rosną zdrowo te maleństwa!!!
A z tym mięśniakiem to coś poważnego??Miałaś go już przed ciążą?
w sumie to nie wiem zaczal mi sie robic w czasie ciazy na poczatku ale pani doktor mowila ze w czasie ciazy nic sie z nim nie robi czytalam w necie ze to nie jest jakos specjalnie grozne

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
moj pewnie nie wie co to dzidzia ale podoba mu sie mamy bębenek bo tez mnie czasem smyra jak sobie głaszcze brzusio

moze masz tak jak ja ze tak bardzo ich pragniesz ze ruchy perysaltyczne za nie wzielas :P>

ja dzis bylam na usg. Nie wiedzialam ze zrobi mi przesiewowe a tu niespodzianka. Dzidzia wszystko w normie ma, ma juz 5,5 cm od pupy do glowy a tak to ok 8 powiedizal lekarz. Termi nmi sie przesunal do przodu ale lakarz powiedzial ze tak moze by i mam nadal na 4.08. Male sie strasznie ruszalo, kopalo nozkami i sie wiercilo ale udalo sie pomierzyc i pofotografowac. Ale jestem szczesliwa. A szlam dzis z niemalym stresem bo jak czytalam te wasze straszne historie to wciaz mi sie horrory snily...Ja sie czuje jako tako tylko glowa mnie od wczoraj boli
ciesze sie ze wszystko dobrze nie ma piekniejszego widoku niz nasze malenstwa wklej fotki chetnie zobacze
Stary 2010-01-20, 14:10   #3861
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84

marta_d1 jesli bedziesz robic ta mase to tlumacze ze lekko wystudzic to znaczy poczekac ok2min wlasnie zrobilam wafle musialaam dwa razy bo jedna poracje od razu zjedli mi mami i moj m wyszla super
jesli ktoras z was bedzie robic te wafle przekladane to niech na koniec poolozy cos na nich zeby je dobrze sprasowac i zeby sie nie wywijaly na koncach

no i wiatm nowa koleznake tak tak pare z nas bolalo cos jakby jajnik ale koniec koncow wyszlo ze sie rozciagamy i ze duzo trzeba odpoczywac

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Cytat:
bardzo sie ciesze ze wsyztsko w porzadku ja tez sie strasznie stresuje jutrezjsza wizyta czy wszystko jest ok

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

anoxa słodka dzidzia

1 lipiec 2010 20:10 Lilianka
hexa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 14:50   #3862
roztrzepaniec989
Rozeznanie

Cytat:
Jak ja Ci zazdroszczę.... Też mam termin na 4 sierpnia a skierowanie na pierwsze usg dostanę dopiero na następnej wizycie, czyli 11lutego
roztrzepaniec989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 15:02   #3863
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

wiolka ja bardzo bardzo proszę o przepis na ciasto czekoladowe bo takie uwielbiam!!!

anoxa bardzo mocno trzymam kciuki za Twojego brata. Najważniejsze sie nie poddawać.

hexa84 dziękuje za przepis. Mysle, że niedługo go wykorzystam. Zrobie sobie powrót do dzieciństwa

Siala_Bala podam Ci łatwy przepis na ciasto bez pieczenia. Ja je uwielbiam.
- 2 woreczki śmietany 30% lub 2 śnieżki miksujemy i dodajemy 3 łyżeczki żelatyny ( robimy ja według przepisu na opakowaniu)
- do ubitej śmietany dodajemy wiśnie bez pestek, rodzynki, ananas pokrojony w kosteczkę, brzoskwinie, orzechy, kawałki czekolady co tam masz
- na blaszce układamy nasączone w soku z ananasa okrągłe biszkopty
- zalewamy masa i do lodówki aż stężeje
- można polać galaretką.
I gotowe, szybko, prosto i pysznie!!!
Stary 2010-01-20, 15:10   #3864
wikimi
Raczkowanie

GG do wikimi
Unhappy Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)

Ojej ale wątek się szybko rozwija

Cytat:
Napisane przez pszczolka87 Pokaż wiadomość
witaj! Z tym usg to nie wiem na jakiego lekarza trafiłaś. ale między 11 a chyba 14 tyg powinnaś zrobić obowiązkowe usg przesiewowe które wykrywa różne wady dzidziusia... niektórzy lekarze nic nie mówią o tym usg ale generalnie przydalo by się je zrobić... ale z tym 20 tygodniem to chyba lekarz lekko przesadził... ja pierwsze usg miałam w 8 tygodniu, drugie miałam między 10 a 11 tyg (dlatego że zmieniałam lekarza i poza tym chciałąm żeby mąż zobaczył fasolkę bo na 1 usg go nie było) no i teraz idę na przesiewowe w 12 tyg.
No właśnie czytałam wszęcie, że powinno się mieć pierwsze USG chociaż w 12tyg Jestem na nią bardzo zła!!!
Pytałam czy dostane skierowanie to stwierdziła, że TYLKO kobiety powyżej 30 roku życia mają wcześniej USG!!

Cytat:
Napisane przez farminka Pokaż wiadomość
Witaj wikimi! widzę,że brałyśmy ślub tego samego dnia Usg robi się zdecydowanie przed 20tyg.Nigdy nie słyszałam,żeby jakiś lekarz powiedział,że dopiero po dwudziestym... Dziewczyny tutaj miały już po kilka,a żadna z nas chyba jeszcze nie dotarła do 20tc.
W tym dłu dużo par miało śluby bo to był piękny dzień! prawda?
Ach Czas tak szybko leci!
No właśnie!Martwię się bo właściwie badania krwi nic mi nie mówią czy dzidziuś jest zdrowy i czy wszystko gra.A tylko takie dostaam jak narazie!A pozatym nie mogę się doczekać ,mój TZ też, żeby zobaczyć nasze maleństwo!

Cytat:
Napisane przez Lilka___ Pokaż wiadomość
Witaj mamo sierpniowa, ja mam termin na 16 sierpnia. Miałam usg robione bez problemu w 8 tygodniu, ale może dlatego, że usg jest w gabinecie mojej Pani doktor więc nie było potrzebne skierowanie. A na 15 lutego jestem zapisana na usg genetyczne to będzie 13 tydzień i pierwsze słyszę żeby usg robiło się dopiero od 20 tygodnia
A czy badasz się prywatnie, bo może dlatego ja nie dostałam Skierowania na USG!

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
jej no chyba przesadzil z tym 20tc pierwsze powinno sie robic chyba w 12 tc tzn oczywiscie wczesniej tez jest robione ale tak jak np w anglii robia tylko 3 razy pierwsze w 12tc drugie jakos w polowie i trzecie przy koncu ale nigdy pierwszego w 20tc wiec moze idz na porade do innego ginka?
Gdybym miała możliwość to chętnie, ale chyba tylko prywatnie, bo u nas w przychodni to jest tylko jedna pani ginekolog i wdodatku przyeżdza z łodzi i przyjmuje raz na tydzień tylko! tragedia wogóle, ale iść prywatnie to duży koszt Jak mogę wymusić na niej żeby dała mi skierowanie? teraz mam wizyte za 3 tygodnie!

nasz cudny ślub 08.08.2009
wikimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 15:14   #3865
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:

Cieszę się że jesteś zadowolona z wizyty i że z dzidziuniem wszystko w porządku.Mnie też ostatnio przez 2 dni bolała głowa, tylko tak mocno jak nigdy,normalnie nie mogłam wytrzymać.Mam nadzieję że tobie szybko minie!!
Stary 2010-01-20, 15:17   #3866
itakasia
Zakorzenienie

witajcie
zrobilam wszystko co mialam w planie i teraz chwila relaksu
anoxa
super fotka i ciesze sie ze wszystko ok

co do ruchow to spokojnie dziewczyny, zazwyczaj sa one wyczuwalne ok 20tc, niezwykle rzadko mozna poczuc wczesniej, przy kolejnych ciazach jest zazwyczaj wczesniej

aania
jesli cie to nadal niepokoi to ja bym gnala do lekarza

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

muminek
super ze wizyta udana
Stary 2010-01-20, 15:22   #3867
niezawsze
Zakorzenienie

Wikimi a nie znajdziesz innego gina nigdzie? Moze w jakims innym miescie czy cos bo to raczej chore zebys Ty do 20 tyg czekala!!!! Ona jakas nienormalna z tym usg jest, nie mam pojecia jak mozesz na niej wymusic chyba, ze cos nasciemniasz, ze sie zle czujesz czy cos zeby ja zmusisc do sprawdzenia wczesniej

Anoxa sliczny dzidzius czy on jezyczek pokazuje nam na zdjeciu ? I jaki wielki juz jest niesamowite

A ja dzisiaj na obiad smazony ser robie z kalafiorem i jajkiem sadzonym.
Na te pieguski teraz mam chec kurcze, ale ja piec nie umiem ciast zawsze mi jak ceglowki twarde wychodza a i moja dentyska tez ma odlegle terminy w razie jakby mi zeby sie polalamy ;P

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 15:35   #3868
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Wikimi - Ja na Twoim miejscu nie zastanawiała bym się ani chwili nad zmiana lekarza, co to za lekarz który mydli Ci oczy o USG w tak późnym tygodniu, przecież już nawet w 12 tygodniu ciąży można wykryć różne nieprawidłowości i leczyć je już w łonie matki a im później tym mniejsze prawdopodobieństwo ich wykrycia.Jeśli ważne dla Ciebie jest zdrowie dzidziusia to pomyśl o tym jak najwcześniej.Dobry lekarz to nie znaczy od razu prywatny,można znaleźć dobrego specjalistę z NFZ-u
Stary 2010-01-20, 15:42   #3869
wiolek1
Zadomowienie

Podaje przepis na ciasto czekoladowe

-3 czekolady gorzkie
-2 czekolady mleczne
-1 czekolada biała ( nie muszą być one jakieś najlepsze kiedyś robiłam z takich po 1.80 i też wyszło pyszne ciacho
- 375 g masła
- 6 jaj
-1 łyżka esencji waniliowej
-1 łyżeczka soli
-350 g cukru
-225 g mąki

2 i pół gorzkiej czekolady ( reszte zjadamy ) i 1 mleczną zagotować z masłem ( najpierw rozpuścić masło). Poczekać aż porządnie wystygnie i dodawać po 1 jajku po czym energicznie wymieszać i tak wszystkie jajka po kolei ( zwrócić uwage żeby naprawde nie było gorące żeby się nie zrobiła jajecznica). Dodać esensje waniliową, sól, cukier, wymieszać. Dodać mąke , wymieszać. Czekolade mleczną i białą pokruszyć na małe kawałki ( w orginalnym przepisie było po 100 g draży czekoladowych białych i ciemnych nie wiem czy wiecie o co chodzi ale u mnie w sklepach nie ma więc daje pokruszoną czekolade) Delikatnie wymieszać. Wylać na blache wyłożoną folią. Piec 25 min w 180 stopniach. Wierzch powinien zjaśnieć w trakcie pieczenia. Uważać żeby się nie przypaliło od spodu Można posypać cukrem pudrem ale nie koniecznie bo i tak jest strasznie słodkie

To jest strasznie łatwe ciasto ja się tylko tak opisałam żeby wszystko dobrze wytłumaczyc
wiolek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 15:45   #3870
anoxa
Zakorzenienie

no duza duza z mezem linijka mierzylismy ile to jest a wierci sie niesamowicie a mama jeszcze nic nie czuje

siala bala masz tu przepis na pyszne ciacho ktore mozna zrobic bez pieczenia

rafaello(biszkopt mozesz kupic gotowy jesli nie mozesz go sama upiec)
0,5 l. śmietany kremówki (36%)
1 śmietana 18%
2 śnieżki
2 czekolady (białe milki) rozpuścić na parze
1,5 paczki wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Zmiksować kremówkę, śmietanę, śnieżki i rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe.Śmietany mają pozostać nie ubite

Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą część nasączyć (spirytus + cukier + woda + sok z cytryny)-ja namaczam sama woda z sokiem z cytryny. Przekładać masą. Udekorować np. migdałami.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości