|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Co do tych kolczyków, to ja wlasnie slyszalam, ze lepiej jak jest male dziecko, bo jeszcze wtedy tak sie nie wierci i nie rusza, a im starsze to bardziej boli. Sama nie wiem co mam robić. Poszukam w necie jakiś opinii...
Jejku wy piszecie, ze Wasze malenstwa jedza po 120ml czy 160 ml na raz, a moja mała je góra 60-70ml, co 2, 3 godziny, w nocy starczy jej na okolo 6 godzin. I nie wiem co zrobić, żeby jadla wiecej. Na wadze przybiera prawidlowo, to moze nie potzrebuje wiecej?? Dziewczyny jak wy sie teraz zabezpieczacie?? Ja w przyszlym tygodniu ide do gina zalozyc wkładke Mirena, podobno jedyna 100% i nie ma sie okresu ![]() ![]() ![]() No wlasnie co do pierwszego okresu po ciąży to ja już jestem po, a wy?? Szybko strasznie co nie?? Kareninko pochwal sie ta sukieneczka ![]() ![]()
#152 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Ja nie karmię piersią więc ograniczeń nie mam i tym samym motywacji ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
co do przebijania uszu niemowlakom to ja jestem zdecydowanie na nie.
dla mnie bez sensu. tylko niepotrzebny bol ktorego dzieco nie rozumie. Taka starsza dziewczynka wie o co chodzi a niemowle nie. poza tym obawialabym sie zerwania uszka np na placu zabaw. dopkoki dziecko by nie poprosilo o przebicie uszu napewno bym sie na to nie zdecydowala. bo niby z jakiej racji??
#154 |
Raczkowanie
|
Ja też już jestem po pierwszym okresie i obyło się bez bólu
![]() A co do zabezpieczeń to my tradycyjnie prezerwatywa. Przez 7 lat mnie nie zawiodła ![]() Tabletek stosować nie mogę bo wątroba nie wyrabia. |
![]() ![]() |
![]() |
#155 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co naszych dzieci to ma sie rozumiec ![]() Cytat:
a u nas tez ropieje - wedlug naszej pediatry to kanalik lzowy jest przypchany ja nie podgrzewam - jezeli jest w temp pokojowej to czytalam ze nie ma koniecznosci |
||
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, zaraz poczytam co napisalyscie tylko chcialam napisac, co moj synio wymyslil...lezal sobie w lozeczku gadal do konikow z karuzeli a po lewej stronie lozeczka ma ta ksiazeczke Tiny Love...ja odkurzalam a jak skonczylam to wchodze do niego do pokoju a on...ta ksiazeczke na glowie ma!!
![]() Cala oderwal od barierki (bo byla przywiazana, nie na kokardki, ale tylko tak na raz no ale jednak byla!) trzymal w raczkach i sobie nia rzucal na wszystkie strony i te szeleszczace elementy sciskal... ![]() ![]() ![]()
#157 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() i Olka tez ma te spodenki z H&M i sa rewelacyjne ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Madzia-biedny Grześ. Ależ się musiałaś wystraszyć ![]() czyli?? bo ja nie skumałam ![]() DiTu77- też bym się wystraszyła, ale to pewnie naczynko poszło. A katarek pewnie zaraz minie, a jak nie to idź może znów do lekarza. A powiedz mocno wsysasz tą fridą?? bo ja właśnie nie wiem jak mocno można, boje sie żeby nie wsysnąć Olce Oczu ![]() Cytat:
Ja tak jak dziewczyny osobiście jestem przeciwna przekłuwaniu uszu tak małym dzieciom ![]() no pewnie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() I ważę 58 kg, a przed ciążą ważyłam 63 ![]() ![]() Przed ciążą nie mogłam sie oprzeć czekoladzie, nie umiałam odłożyć po kilku kostkach i tez pochłaniałam całą tabliczkę ![]() Olka śpi, więc i ja się zdrzemnę ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#158 | |||
Zadomowienie
|
dziamkuje
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() moje dziecie cos dzisiaj jakies takie padniete.. zawsze wytrzymywal nie spiac 3 godziny a teraz usypia po poltorej i nie moge go dobudzic.. jak mi si eobudzi w nocy to zwariuje normlnie ![]()
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kolorowych snów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmmm...to ja przezywam jak maly ma szczepienie obowiazkowe, ze go cos zaboli wiec na pewno bym takiemu malenstwu nie fundowala dodatkowego bolu na kolczyki...zreszta po co niemowlakowi kolczyki?? ![]() ![]() A sukienka to taka... ![]()
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobry ten Twój Mały. Będzie mały rozrabiaka chyba ![]() Mniej Żreć ![]() Ale mam lenia dzisiaj ![]() Nic mi się nie chce ![]() Dobrze, że obiad od wczoraj został.
![]() |
#162 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A co do odciagania pokarmu to ja podziwiam te mamy, ktore tak robią... Dla mnie to byl koszmar. Jak nam pozwolili wrocic do karmienia to maly jadł prawie cały dzień. Wydaje mi sie że już jedna doba wystarczyla, ze mialam za malo pokarmu. Tak jak Madzia mówi, dziecko to najwspanialszy laktator i nie ma lepszego. A tak karmic na dłuzsza metę, najpierw butla, potem siadać do dojarki, to nic tylko sie pociąć...
![]() |
#163 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję za podziw ![]() Ja już sobie nawet to zgrabnie tłumaczę - laktator to istny ratunek dla moich ciężkich i przepełnionych mlekiem piersi, dzięki niemu są puste i nie bolą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#165 | |
Zadomowienie
|
aaaaaa!!!!!!!!!!!!
![]() ![]() Cytat:
![]() Jutro pojadę ją zbadać. Dzięki za odpowiedź ![]() dobra, teraz juz ide spać, bo zaraz Olka się obudzi i znów nie zdążę pospać. papa, do później ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#166 | |||
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,meldujemy sie i my odchowalni.
Moje dziecko co wieczór budzi się ok 22-23 i walczymy do 1(jest najezony,przebrany , nic go nie boli po prostu chce się wtedy bawić).Nie wiem jak go tego oduczyć, chciałam budzić go częściej w ciągu dnia coby był bardziej zmęczony ale nie wiem czy to dobry pomysłJak myślicie??? Cytat:
Cytat:
![]() Czy to już czas na ząbki???tak szybko? Cytat:
![]() Katarinko z nieba mi spadłaś-Właśnie lekarz polecił mi Mirenę i na razie się zastanawiam i czytam opinie na internecie.Powiedz mi czy może któraś z Twoich znajomych używa tej wkładki?dlaczego zdecydowałaś sie akurat na nią??a co do okresu to czytałam,że różnie z tym bywa(co niektóre laski mają.)sama nie wiem, ale też pewnie zdecyduję się na tę wkładkę. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#167 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ty mówisz o oczach a mój tż się śmiał, żebym uważała bo mózg wyssę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Raczkowanie
|
Minnie mi poleciła ja moja gin. Powiedziała, ze jest najlepsza na rynku i jedyna 100%!!!! Moje dwie kolezanki je mają i są bardzo zadowolone. Jedna ma juz 4 lata, a druga 1 rok. Wczesniej miala inna 3 lata i nie czula sie dobrze, a po tej rewelacja. I ani jedna, ani druga nie ma okresu. Ja tez duzo czytalam na ten temat na internecie i raczj trafialam na pozytywne opinie. Dziewczyny pisaly, ze nie mialy po tym problemu z zajsciem w ciaze!!!
Kareninka super ta sukienusia ![]() ![]()
#170 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
jakoś tak "psują nam nastrój"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Rozeznanie
|
hej mamusie
Melduję się na odchowalni! Przeczytałam wszystko i na poczekalni i tu ale jak zwykle brak czasu nie pozwala mi napisać wszystkiego co bym chciała. U nas dosyć intensywnie, ostry dyżur w niedzielę i wizyta u kolejnego lekarza w poniedziałek. nie dałam zostawić małej w szpitalu i nadal walczymy z brzuszkiem, choc jest juz lepiej. Na razie jestem na diecie bezmlecznej, a mała na dokarmianie dostaje mleko bez laktozy. Te przeboje z brzuszkiem moga być spowodowane, jak to lekarka nazwała przejściowa nietolerancja laktozy, ale to jeszcze nic pewnego. Jutro idziemy na usg brzuszka i mam nadzieję,że niczego nowego sie nie dopatrzą. Mam pytanko do mamuś, których dzieci są mniej więcej w tym samym okresie co moja Lenka (6 tyg) -co jaki czas robia kupki? Moja wcześniej robiła kilka razy dziennie a teraz od 2 dni jest problem. i teraz nie wiem czy to po tym nowym mleku czy już po prostu będzie robiła rzadziej ![]() Ogólnie to zmęczona jestem na maksa. Cały dzień mała marudzi isię pręży.....gdyby nie pomoc mamy pewnie bym nic nie jadła i chodziła jak ostatni brudas ![]() Postaram sie zaglądać w miarę możliwości a teraz lecę sie odciągać ![]() pozdrawiam
#173 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A okresu jak na razie ani widu ani słychu ![]() Moje dziecko jest uzależnione od smoczka. A najlepiej się bawi jak mamusia go przytrzymuje, a ona go sobie liże ![]() ![]()
![]() |
#174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieci karmione mleczkiem zastępczym moga robić kupki jedna na dzień lub nawet jedna na dwa dni - kupka powinna być wtedy musztardowa i objętościowo "dorodna". A czasami może być oliwkowo-zielona, to czesciej na mleku zastepczym, lub jak mamusia coś podje. Tak powiedziała mi położna. Edytowane przez xpressja Czas edycji: 2010-01-20 o 16:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |||
Zadomowienie
|
![]() bo wg mnie ciężko wyczuć ta fridę ![]() ![]() Cytat:
![]() mi moja ginka odradziła wszystkie wkładki, ja tabletek nie chce, wiec pozostają prezerwatywy ![]() Cytat:
![]() a moja Olka wciąż ma kilka kupek dziennie, generalnie co zmieniam pieluchę to cos tam jest, raz mniej, raz więcej. ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#176 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A dlaczego Twoja ginka odradziła Ci wkładki?? I czemu nie chcesz tabletek??
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
Domi pisalas do operatora w sprawie Kasiuch?? i co??
I ciekawe co tam u Bravurki ![]()
#178 |
Raczkowanie
|
Witajcie, kochane mamusie!!
Melduję się w końcu i ja z moim kochanym Bartusiem!!! W niedzielę wieczorem wyszliśmy ze szpitala i się aklimatyzujemy w nowym świecie ![]() Bartuś jakoś nie pchał się na drugą stronę, miałam 3 dniową indukcję, która niewiele dawała (taką lajtową), a potem 13 godzin porodu od początku do końca wywoływanego, szyjka za chiny nie chciała się zgładzić... przez pierwsze 9 nikt się nami nie interesował, i gdyby nie obecność i pomoc TZta to bym tam zwariowała z bólu i niepewności... generalnie nic nie działało - ani oxytocyna, ani taki żel na rozwarcie szyjki (rano poprzedniego dnia dostałam), ani przebicie pęcherza - a że już 15 dni po terminie, to było ciśnienie na poród z ich strony silne. Po przebiciu pęcherza dostałam silnych skurczy, co z tego skoro po 4 godzinach nie dość, że zaczeły być coraz rzadsze, to ja dalej byłam zamknięta na 4 spusty. Dostałam zatem następną kroplówkę z oksytocyny, pooprzedoną tak bolesnym masażem szyjki, że miałam ochotę skopać położną - i tutaj już było masakrycznie, byliśmy cały czas z TZtem sami, on próbował mnie masować, a ja nie miałam na nic już siły. Najgorszy był komunikat ze strony tej położnej - że będą mnie trzymać na kroplówce 6 godzin (a już minęło 6 od przebicia pęcherza) plus jeszcze 6 poza kroplówką i jak się nic nie wydarzy, to będzie cc. Totalnie straciłam nadzieję i tak dogorywałam po prostu trzepana skurczami. Na szczęście, po 8 godzinach od przebicia pęcherza stał się cud ![]() ![]() ![]() ![]() ZZO dało mi jakąś godzinę spokoju - potem przestało działać, akurat na skurcze parte, których siła i ból przeszly moje najśmielsze oczekiwania... byłam tak obolała i skołowana, że właściwie bardzo trudno było mi słuchać się naszej położnej, musiała czasami na mnie nawet nakrzyczeć (i bardzo dobrze - potrafiła mnie przywrócić do pionu choć trochę). TZ był ze mną cały czas, pomagał niesamowicie, stanowił dla mnie taką kotwicę w rzeczywistości i ogromne wsparcie. W końcu... po 13 godzinach, w momencie kiedy już miałam ochotę dosłownie umrzeć, na jednym skurczu wyskoczył mój piękny, tak długo wyczekiwany synek!!!! Przez 1,5 godziny leżeliśmy sobie razem, euforia totalna naszła mnie w momencie, kiedy położna przystawiła mi go do piersi... fala miłości zalała mnie od stóp do głów. Bartuś jest małym ssakiem, po kryzysie 3 doby kiedy był mega wyczerpany, bo ssał ciągle a okazało się że ja prawie nie mam mleka i musiałam go dokarmiać przez dobę, teraz powoli się wszystko rozkręca. Ale maluszek chce jeść prawie non stop - np. co pół godziny - godzinę do późnego popołudnia, potem się powoli wycisza i już drugą noc z rzędu miał 4-godzinną przerwę od mniej więcej 3 rano do 7. Mam mnóstwo pytań i wątpliwości, ale ogólnie jesteśmy bardzo szczęśliwi i nie mogę się na mojego synka napatrzeć! Warto było czekać ![]() Podobno Bart ma wielkie stopy ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez belladonna78 Czas edycji: 2010-01-20 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Och, Bella ale się wzruszyłam
![]() Dobrze, że już za Wami te trudne chwile, a przed wami te najpiękniejsze ![]() Fakt, stopy duże, ale wiesz co mówią o facetach z wielkimi stopami ![]() A dlaczego Bartuś miał w szpitalu różowy paseczek na rączkę? ![]() I oczywiście chciałam jeszcze napisać, że mamy kolejnego przystojniaka ![]()
Edytowane przez brombusia Czas edycji: 2010-01-20 o 19:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Zadomowienie
|
bella, cały ból jak sama wiesz szybko mija, a szczęście nieopisanie wielkie!
jeszcze raz gratuluje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.