Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :) - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-20, 15:49   #3871
karolcia228
Zakorzenienie

GG do karolcia228 Send a message via Skype™ to karolcia228
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)

Cytat:
Napisane przez wikimi Pokaż wiadomość
Ojej ale wątek się szybko rozwija

No właśnie czytałam wszęcie, że powinno się mieć pierwsze USG chociaż w 12tyg Jestem na nią bardzo zła!!!
Pytałam czy dostane skierowanie to stwierdziła, że TYLKO kobiety powyżej 30 roku życia mają wcześniej USG!!

W tym dłu dużo par miało śluby bo to był piękny dzień! prawda?
Ach Czas tak szybko leci!
No właśnie!Martwię się bo właściwie badania krwi nic mi nie mówią czy dzidziuś jest zdrowy i czy wszystko gra.A tylko takie dostaam jak narazie!A pozatym nie mogę się doczekać ,mój TZ też, żeby zobaczyć nasze maleństwo!

A czy badasz się prywatnie, bo może dlatego ja nie dostałam Skierowania na USG!

Gdybym miała możliwość to chętnie, ale chyba tylko prywatnie, bo u nas w przychodni to jest tylko jedna pani ginekolog i wdodatku przyeżdza z łodzi i przyjmuje raz na tydzień tylko! tragedia wogóle, ale iść prywatnie to duży koszt Jak mogę wymusić na niej żeby dała mi skierowanie? teraz mam wizyte za 3 tygodnie!
Mysle ze powinnas zmiec lekarza ja za kazdym razem mam USG wiec nie wiem czemu tobie nie robi???
Jem wlasnie barszcz bialy
...Nasz Aniołek...20.08.2009...

http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png
karolcia228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 15:49   #3872
Alguien
Zadomowienie

Chcialabym napisac pare slow do Ciebie anoxa

Strasznie mi przykro z powodu brata. Przeciez to Twoja najblizsza rodzina i wiadomo, ze lacza Was ogromne wiezi. Nawet nie potrafie sobie wyobrazic, jak musisz sie teraz czuc. Z jednej strony powinnas sie cieszyc ciaza, a z drugiej masz teraz takie smutki. Badz silna i wierz, ze wszystko bedzie dobrze. Trzymam kciuki bardzo mocno za zdrowie brata i czekam na pozytywne wiadomosci o nim wkrotce.
A Ty trzymaj sie cieplo i staraj jak najmniej zamartwiac
Pamietaj o swojej dzidzi caly czas
Alguien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 15:53   #3873
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość
Podaje przepis na ciasto czekoladowe

-3 czekolady gorzkie
-2 czekolady mleczne
-1 czekolada biała ( nie muszą być one jakieś najlepsze kiedyś robiłam z takich po 1.80 i też wyszło pyszne ciacho
- 375 g masła
- 6 jaj
-1 łyżka esencji waniliowej
-1 łyżeczka soli
-350 g cukru
-225 g mąki

2 i pół gorzkiej czekolady ( reszte zjadamy ) i 1 mleczną zagotować z masłem ( najpierw rozpuścić masło). Poczekać aż porządnie wystygnie i dodawać po 1 jajku po czym energicznie wymieszać i tak wszystkie jajka po kolei ( zwrócić uwage żeby naprawde nie było gorące żeby się nie zrobiła jajecznica). Dodać esensje waniliową, sól, cukier, wymieszać. Dodać mąke , wymieszać. Czekolade mleczną i białą pokruszyć na małe kawałki ( w orginalnym przepisie było po 100 g draży czekoladowych białych i ciemnych nie wiem czy wiecie o co chodzi ale u mnie w sklepach nie ma więc daje pokruszoną czekolade) Delikatnie wymieszać. Wylać na blache wyłożoną folią. Piec 25 min w 180 stopniach. Wierzch powinien zjaśnieć w trakcie pieczenia. Uważać żeby się nie przypaliło od spodu Można posypać cukrem pudrem ale nie koniecznie bo i tak jest strasznie słodkie

To jest strasznie łatwe ciasto ja się tylko tak opisałam żeby wszystko dobrze wytłumaczyc
Faktycznie łatwe. Powiedz mi kochana te jajka to mikserem ubijać z masa czy trzepaczką?
Stary 2010-01-20, 16:08   #3874
wiolek1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
Faktycznie łatwe. Powiedz mi kochana te jajka to mikserem ubijać z masa czy trzepaczką?
nie łyżką poprostu ja taką drewnianą to robie bo chodzi o to tylko żeby one się połączyły z masą
wiolek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 16:19   #3875
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość
nie łyżką poprostu ja taką drewnianą to robie bo chodzi o to tylko żeby one się połączyły z masą
Aha. Dziękuje
Stary 2010-01-20, 16:19   #3876
wikimi
Raczkowanie

GG do wikimi

Cytat:
Napisane przez jusdan77 Pokaż wiadomość
Wikimi - Ja na Twoim miejscu nie zastanawiała bym się ani chwili nad zmiana lekarza, co to za lekarz który mydli Ci oczy o USG w tak późnym tygodniu, przecież już nawet w 12 tygodniu ciąży można wykryć różne nieprawidłowości i leczyć je już w łonie matki a im później tym mniejsze prawdopodobieństwo ich wykrycia.Jeśli ważne dla Ciebie jest zdrowie dzidziusia to pomyśl o tym jak najwcześniej.Dobry lekarz to nie znaczy od razu prywatny,można znaleźć dobrego specjalistę z NFZ-u
Wiem, dlatego bardzo mi zależało żeby dała mi to USG!!!
U nas naprawdę nie ma innych ginów chyba ze bym udała sie do szpitala w drugiej miejscowości lub prywatnie a z tym to nie bedzie problemów bo prywatnych lekarzy to u nas na pęczki tylko pożądnego w przychodni brak!!!
Postaram sie z nia porozmawiac zeby dała mi to skierowanie, jak zwolnienie lekarskie to bardzo chętnie by dała.Ona wogóel ma jakieś dziwne podejście, widzi ze pierwszy raz jestem w ciąży i jakieś pretęsje do mnie nie wiadomo o co, że wcześniejszych badań zapomniałam zanim jeszcze sie dowiedziałam, że jestem w ciąży- przeciez nie jestem dzieckiem, czasem udaje miłą a czasem gburowatą. A najlepsze to to że stwierdziła ze dziennie bedzie przyjmowac 10 osób z nfz-tu a ,reszte prywatnie w przychodni to chyba niedopuszczalne , a tam tyle kobitek do niej przychodzi , jak byłam ostatnio to czekało nas z 15 osób a przed jeszcze było już 10przyjętych, tragedia - bo przyjmuje raz w tygodniu lub w niesiacu jak jej sie nie zachce przyjechać, a ponoć zawsze się spóżnia - wiem bo rozmawiałam z jej pacjętkami. I co mozna poradzić , ale ubezpieczenie to płać -płać i narzekaj!

nasz cudny ślub 08.08.2009
wikimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 16:32   #3877
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez hexa84 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny!!!!
zuziunia to jutro razem na wizyte idziemy ja na 14 mam umowiona troche sie boje bo mnie brzuch pobolewa
ja mam na 20 dopiero, ciekawe czy mi usg jutro czy w pn zrobi

anoxa

ale sie najadłam.... mam brzuch jak balon

wy tak o odzywkach, czym zregenerować włosy aby do ślubu ładnie wyglądały, mam suche poniszczone na końcach...
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 16:45   #3878
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alguien Pokaż wiadomość
Chcialabym napisac pare slow do Ciebie anoxa

Strasznie mi przykro z powodu brata. Przeciez to Twoja najblizsza rodzina i wiadomo, ze lacza Was ogromne wiezi. Nawet nie potrafie sobie wyobrazic, jak musisz sie teraz czuc. Z jednej strony powinnas sie cieszyc ciaza, a z drugiej masz teraz takie smutki. Badz silna i wierz, ze wszystko bedzie dobrze. Trzymam kciuki bardzo mocno za zdrowie brata i czekam na pozytywne wiadomosci o nim wkrotce.
A Ty trzymaj sie cieplo i staraj jak najmniej zamartwiac
Pamietaj o swojej dzidzi caly czas
dzieki kochana jestes no niestety teraz sie jeszcze dowiedzialam ze ma tak silna anemie ze musza mu przetoczyc krew...

Cytat:
Napisane przez wikimi Pokaż wiadomość
Wiem, dlatego bardzo mi zależało żeby dała mi to USG!!!
U nas naprawdę nie ma innych ginów chyba ze bym udała sie do szpitala w drugiej miejscowości lub prywatnie a z tym to nie bedzie problemów bo prywatnych lekarzy to u nas na pęczki tylko pożądnego w przychodni brak!!!
Postaram sie z nia porozmawiac zeby dała mi to skierowanie, jak zwolnienie lekarskie to bardzo chętnie by dała.Ona wogóel ma jakieś dziwne podejście, widzi ze pierwszy raz jestem w ciąży i jakieś pretęsje do mnie nie wiadomo o co, że wcześniejszych badań zapomniałam zanim jeszcze sie dowiedziałam, że jestem w ciąży- przeciez nie jestem dzieckiem, czasem udaje miłą a czasem gburowatą. A najlepsze to to że stwierdziła ze dziennie bedzie przyjmowac 10 osób z nfz-tu a ,reszte prywatnie w przychodni to chyba niedopuszczalne , a tam tyle kobitek do niej przychodzi , jak byłam ostatnio to czekało nas z 15 osób a przed jeszcze było już 10przyjętych, tragedia - bo przyjmuje raz w tygodniu lub w niesiacu jak jej sie nie zachce przyjechać, a ponoć zawsze się spóżnia - wiem bo rozmawiałam z jej pacjętkami. I co mozna poradzić , ale ubezpieczenie to płać -płać i narzekaj!
ale to chyba nie ona sobie ustalila tylko nie dostala na wiecej miejsc umowy z nfz'tu bo wiem ze u mnie w przychodni nfz dam im umowe tylko na 8 pacjentek dziennie ale z tym usg to ona przegiela

a mnie boli brzusio chyba od tego zapalenia pecherza...

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

hexa a jak wizyta?

zuziunia trzymam kciuki zeby bylo wszystko dobrze no i zeby bylo usg! czekam na fotki

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

zuziunia to czy uda ci sie zregenerowac wlosy zalezy od tego jakie sa grube chude geste? polecam ci maske z cytryny jajka dwuch stolowych lyzecz oleju rycynowego (kupich w aptece) no i jesli masz mozliwosc zdobycia witami b w ampulce to wszystko wymieszac i nalozyc na umyte wlosy na to czepek foliowy trzymac okolo 30-40 min pozniej znowu umyc wlosy zeby to splukac nie pachnie ladnie ale odrzywia wlosy kolejna maska jaka moge polecic to z najtanszych kosmetykow fryzjerskich mila maska mleczna chyba kolo 30zl kosztuje ale mozna ja kupic tylko w sklepach z kosmetykami fryzjerskimi typu poll well no i ewentualnie moge ci polecic maske z sayoss z pomaranczowym ona jest do wlosow zniszczonych no i ja nakladac raz w tygodniu na okolo 30 min (maska to jest ta w tubce chyba 250ml0
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 17:00   #3879
muminek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość
Muminek super,ze juz jestes po USG i wszystko dobrze... 4 sierpien to urodziny mojego meza.... w sumie fajnie by bylo w tej okolicy urodzic, choc ja mam termin na polowe miesiaca...

Co do Łucji, to wie ze w brzuszku jest dzidzius, ze bedzie braciszek albo siostrzyczka... ze bedzie musiala dzieciatko uczyc siadac, raczkowac, chodzic, mowic... ze bedzie starsza siostra. Ze nie moge jej brac na rece, ze musi sama wchodzic po schodach, ze mame nieraz cos tam boli,albo sie zle czuje... jak jej kiedys mowie,ze jest mi niedobrze to ona mi haslo, zygac ci sie chce? aaaaa a ona ma dopiero 2 lata
moj nie wie do konca bo ma 13 miesiecy :P

ja bede miec cc wiec bede tez w lipcu miala dzidzię

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
ciesze sie ze wszystko dobrze nie ma piekniejszego widoku niz nasze malenstwa wklej fotki chetnie zobacze
tz sobie nie zyczy wiec wybaczcie

Cytat:
[B]
bardzo sie ciesze ze wsyztsko w porzadku ja tez sie strasznie stresuje jutrezjsza wizyta czy wszystko jest ok[COLOR="Silver"]
tez mialam stresa przez te naczytanie sie :/

Cytat:
Napisane przez jusdan77 Pokaż wiadomość
Cieszę się że jesteś zadowolona z wizyty i że z dzidziuniem wszystko w porządku.Mnie też ostatnio przez 2 dni bolała głowa, tylko tak mocno jak nigdy,normalnie nie mogłam wytrzymać.Mam nadzieję że tobie szybko minie!!
juz mi lepiej wiec u was siedze...najgorsze bylo te marudzenie synka wiec nic nie moglam sie polozyc
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 17:38   #3880
Alguien
Zadomowienie

aniaa Ty jestes chyba z Gdanska prawda? Do jakiego lekarza gin chodzisz i gdzie?
Jest tu moze jeszcze ktos inny z Trojmiasta?
Stary 2010-01-20, 17:53   #3881
Lilka___
Rozeznanie

GG do Lilka___

wikimi ja nie chodzę prywatnie tylko na NFZ i wiem, że nawet jak lekarz nie ma w gabinecie usg to u nas skierowanie dostaje się bez problemu. Jakaś dziwna ta Twoja Pani doktor i pierwsze słyszę, że tylko kobiety po 30 roku życia mają robione wcześniej usg, bo ono się należy każdemu niezależnie od wieku.
Lilka___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 17:53   #3882
roztrzepaniec989
Rozeznanie

Ja jestem z Gdyni a chodzę do dr Sznurkowskiego z przychodni studenckiej w Gdańsku
roztrzepaniec989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 18:04   #3883
Lilka___
Rozeznanie

GG do Lilka___

Właśnie odebrałam moje wyniki na toxo i hcv, ale za chol....nie wiem co znaczą, może któraś z Was wie?
toxo IgG ujemny 0,0
toxo ujemnu 0,119
HCV ujemny
Lilka___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 18:06   #3884
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
aniaa Ty jestes chyba z Gdanska prawda? Do jakiego lekarza gin chodzisz i gdzie?
Jest tu moze jeszcze ktos inny z Trojmiasta?
mieszkam w gdansku a chodze do endomedu na żabiance do dr Pankrac. tam mam wykupiona opieke zdrowotna z pracy
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 18:25   #3885
Alguien
Zadomowienie

planuje pojsc na usg 3d/4d jak przyjade do Polski. I myslalam o Invicta - slyszalyscie moze, czy dobrze tam robia?
Stary 2010-01-20, 18:50   #3886
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
planuje pojsc na usg 3d/4d jak przyjade do Polski. I myslalam o Invicta - slyszalyscie moze, czy dobrze tam robia?
no wlasnie ja sie tam wybieram ale jeszcze nie wiem kiedy chce kolo 20 tc. ale nie wiem nic ile kosztuje ani jak robia

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Cytat:
Napisane przez roztrzepaniec989 Pokaż wiadomość
Ja jestem z Gdyni a chodzę do dr Sznurkowskiego z przychodni studenckiej w Gdańsku
a gdzie bedziesz chciala rodzic?
Stary 2010-01-20, 18:57   #3887
roztrzepaniec989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
a gdzie bedziesz chciala rodzic?
Jak na razie najbardziej podoba mi się pomysł z porodem w Pucku - jak słucham opinii na temat trójmiejskich szpitali to mi słabo. A tam są pojedyncze sale, możliwość porodu w wodzie i co dla mnie ważne chronienie krocza a nie chlastanie nożyczkami byle szybciej poszło
roztrzepaniec989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 19:07   #3888
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roztrzepaniec989 Pokaż wiadomość
Jak na razie najbardziej podoba mi się pomysł z porodem w Pucku - jak słucham opinii na temat trójmiejskich szpitali to mi słabo. A tam są pojedyncze sale, możliwość porodu w wodzie i co dla mnie ważne chronienie krocza a nie chlastanie nożyczkami byle szybciej poszło
to widze ze mamy podobne odczucia myslalam o Pucku ale to kawelek drogi a poza tym rozne opinie sa na temat bezpieczenstwa dzidziusia. ja chyba zdecyduje sie na kliniczna bo tam moja gin pracuje, ale najpierw chce z nia porozmawiac na temat nacinania wlasnie no i upewnic sie ze zzo jest rzeczywiscie podawane na zyczenie. no i kliniczna jest po rwmoncie porodowki i tez sa pojedyncze sale. no ale tak jak mowie wszystko sie wyjasni po rozmowie z gin

Alguien poczytalam troche opini o 3/4D i Invicta ma dobre. nie znalazlam ani jednej niezadowolonej osoby wiec chyba bedzie ok

ja tutaj na bierzaco sprawdzam opinie o szpitalach
http://www.rodzicpoludzku.pl/

Edytowane przez aniaa22
Czas edycji: 2010-01-20 o 19:10
Stary 2010-01-20, 19:12   #3889
papeteria
Zakorzenienie

anoxa mam nadzieje ze stan brata poprawi sie...
ja mam cyste okolojajowodowa, ale nic sie z nia nie robi juz ja miałam jak poszłam pierwszy raz do gina kupe lat temu ,nie rosnie caly czas ma 2cm a do operacji kwalifikuje sie gdyby miala 4cm, lekarz mi kiedys mowil, ze jak bede w ciazy to moze sie nawet wchlonac, ale byla ostatnio.
jaka duża już twoja dzidzia
muminek dobrze, ze wszystko ok
KINIU GRATULACJE I WITAJ
niezawsze jak robisz ten ser z kalafiorem
Zdałam chemię kosmetyczną na 4 , a w sobotę fizykoterapia i anatomia , a na pracowni pedicure
Kupilam sobie dziś mrożone śliwki, narazie są w zamrażarce, bo miałam ochote na świeże, ale to nie ten sezon.
Poza tym zjadłam princesse carmelove bo podziała na mnie siła reklamy i była wstrętna , a obiadku dziś nie mam, bo się uczyłam a zjadłabym tego kalafiorka
papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 19:15   #3890
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84

anoxa ja mam wizyte jutro tak jak zuziunia ale coraz bardziej mnie brzuch boli tzn podbrzusze wiecie taki ciazki brzuch jak na okres jakby mial spasc na kolana boje sie ze mnie na oddzial wezmie

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

papeteria gratuluje zdanego egzaminu

a ja wlasnie biore sie za robiemie pasty jajecznej

1 lipiec 2010 20:10 Lilianka
hexa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 19:19   #3891
anoxa
Zakorzenienie

papateria ta princessa to jest zrobiona na wzor holenderskich takich ich narodowych ciastek z karmelem kladzie sie je na herbatke i robia sie mieciutkie sa przepyszne

hexa cos sie nie odzywa po wizycie

---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

a cos mi sie ubzduralo ze to dzisiaj macie te wizyty
Stary 2010-01-20, 19:20   #3892
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
anoxa ja mam wizyte jutro tak jak zuziunia ale coraz bardziej mnie brzuch boli tzn podbrzusze wiecie taki ciazki brzuch jak na okres jakby mial spasc na kolana boje sie ze mnie na oddzial wezmie
lepiej niech wezmie niz gdyby mialo sie stac cos zlego. to niepokojace objawy. ostatnio duzo czytalam na ten temat. nie chodzi mi zeby cie wystraszyc mam nadzieje ze tak tego nie odbierzesz oby to nie bylo nic powaznego. bede trzymac kciuki za wizyte
Stary 2010-01-20, 19:37   #3893
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Właśnie dzwoniła do mnie kuzynka i poprosiła mnie na chrzestną. Chrzciny są w tą niedzielę. I tak miałam jechać, ale nie w takiej roli. Zgodziłam się bo wiem, że nie ma kogo. Chciała siostrę, ale ona ze względu na to, że żyje w nieformalnym związku nie może być chrzestną. Nie wiem tylko czemu tak póxno się o tym dowiedziała.
Moja mama wpadła w panikę bo jest jakis przesąd, że kobieta w ciąży nie powinna być chrzestną. Normalnie średniowiecze!!!! Słyszałyście o takim przesądzie? Bo ja nie.
Stary 2010-01-20, 19:38   #3894
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

papeteria gratuluje zdanego egzaminu

a ja wlasnie biore sie za robiemie pasty jajecznej
hexa dzięki a co do ciężkiego brzucha nie przejmuj się będzie coraz cięższy a tak na poważnie ja czuję taką ciężkość ( nie tak jak ty opisałaś na @ ale inaczej)jak się przewracam z boku na bok i jak wstaje czasami.Nie martw się moze to maly rozrabiaka.Przedwczoraj miałam taki ucisk w dole na pęcherz ze chyba z dwadziescia razy latalam siku i jestem pewna ze to sprawka mojego malego lokatora .Ale nospe warto miec pod ręka, sama chyba z tydzien temu wzielam jedna bo tak mnie brzuch cos bolal , a jak lezalam to ponad miesiac bralam 2 x dziennie nospa forte , bo macica sie buntowala...ale tak kazal lekarz
A teraz mam smaka na tę twoją pastę
anoxa chyba moja herbatka nie byla wystarczajaca ciepla bo nie wygladało to jak na reklamie nie smakowało mi moze te holenderskie sa lepsze.
marta nie wierz w głupie przesady, powiedz mamie, ze jak sie w Boga wierzy to sie nie wierzy w przesady.Ja mam byc swiadkiem w kwietniu, ale chyba nie bede nie z powodu przesadow, bo chyba nawet takich nie ma , ale swiadkowa ma troche roboty przy mlodej a potem sesja itp... nie chca mnie meczyc (przynajmniej to oficjalna wersja)

Edytowane przez papeteria
Czas edycji: 2010-01-20 o 19:41
Stary 2010-01-20, 19:38   #3895
aniaa22
Zakorzenienie

marta ja tez nie slyszalam o czyms takim
Stary 2010-01-20, 19:48   #3896
anoxa
Zakorzenienie

marta moze to smiesznie zabrzmi ale ja pierwszy raz o takim przesadzie "slyszalam" dopiero na wizazu

a ja zjadlam pyszedgo loda truskawkowego w bialej czekoladzie z takimi chrupeczkami mniam

jutro chyba usmarze nalesniki z dzemem i serkiem hogemonizowanym bo ostatnio caly czas mam na nie ochote a na dzisiejsza kolacje mam niestety kupne pierozki ze szpinakiem

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

hexa tez mnie podobnie boli brzusio i okazalo sie ze to zapalenie pecherza lekarz kazal mi kupic urosept i nospe brac a jutro bedziemy to potwierdzali badaniem moczu a jak bylam w poniedzialek prywatnie u tego ginka to mowilam mu ze jakos dziwnie boli mnie brzuch ze tak ciagnie na dol i ze co chwile chodze siusiu a robie tylko troszke i to olal
Stary 2010-01-20, 19:50   #3897
katia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
Właśnie dzwoniła do mnie kuzynka i poprosiła mnie na chrzestną. Chrzciny są w tą niedzielę. I tak miałam jechać, ale nie w takiej roli. Zgodziłam się bo wiem, że nie ma kogo. Chciała siostrę, ale ona ze względu na to, że żyje w nieformalnym związku nie może być chrzestną. Nie wiem tylko czemu tak póxno się o tym dowiedziała.
Moja mama wpadła w panikę bo jest jakis przesąd, że kobieta w ciąży nie powinna być chrzestną. Normalnie średniowiecze!!!! Słyszałyście o takim przesądzie? Bo ja nie.
Hej dawno się nie odzywałam i nie wiem czy mnie pamiętacie ale podczytuje Was czasem i w tej sprawie stwierdziłam, że muszę się wypowiedzieć. Ja też zostałam poproszona na chrzestną i odmówiłam. Jest przesąd taki i to nie tylko w mojej okolicy jak się okazuje bo zadzwoniłam do teściowej 100km prawie ode mnie i tam też absolutnie ciężarna nie powinna się zgodzić. Ja może nie jestem za bardzo przesądna ale zdarzyły się w mojej rodzinnie 2 przypadki kiedy się ktoś zgodził i nic dobrego z tego nie wyszło... nie chcę straszyć nikogo tylko ja po wysłuchaniu od babci i wszystkich w okolicy stwierdziłam że nie będę się zamartwiała... jest przesąd też, że dziecku się nie odmawia ale ponoć nie obowiązuje kobiet w ciąży. Uważam jednak, że to decyzja indywidualna i każdy robi jak uważa. Co do przesądu to chodzi o to że kobieta nie powinna być w ciązy trzymając inne dziecko do chrztu(coś podobnego do tego że narzeczeni nie powinni razem świadkować-bo para powinna tylko raz stawać razem przed ołtarzem-na swoim ślubie-ale to taka mała dygresja wyjdę na jakąś zaboboniarę może ale to jest tylko to co słyszałam)Podobno w takiej sytuacji prosi się rodziców czy nie zechcieli by poczekać do rozwiązania a jeśli nie chcą poczekać to nie powinni żywić urazy.

U mnie mówi się, że oboje dzieci, źle się chowają po czymś takim a w stronach mojej teściowej, że tylko jedno dziecko przeżywa sytuację.Wiem że to straszne głupoty się wydają ale na oba mam przykłady.
W 1 przypadku-jakieś dziesięć lat temu u mojego kuzynostwa było tak i potem jak ta ciężarna chrzestna urodziła to dziecko miało wadę serduszka i przechodziła kilka operacji a to dziecko, które było chrzczone bardzo jest chorowite i mizerne, nawet jeździli z nim po jakiś zielarzach bo strasznie często się przeziębiał.
W 2 przypadku- w zeszłym roku na chrzestna do mojej bratanicy poproszono też ciężarną i się zgodziła, była nawet u księdza się dowiadywać to powiedział jej właśnie że jak się w Boga wierzy to się w przesądy nie wierzy . Jeszcze przed chrztem poroniła...
Z góry Cię Marto przepraszam jeżeli Cię w jakiś sposób wystraszyłam ale prosiłaś o poradę a w moim przypadku to właśnie świeża sprawa bo w zeszłym tygodniu dostałam taką propozycję i się długo zastanawiałam.Jestem zżyta z kuzynką i bardzo się ucieszyłam na tą propozycję, też mówiła że nikogo nie ma ale jednak kogoś tam znaleźli. Porozmawiałyśmy szczerze i nikt się na nikogo nie gniewa. Pozdrawiam.

Wiem, że w XXI wieku mogę wydać się śmieszna z tą swoją decyzją ale mój dzidziuś w brzuszku jest dla mnie najważniejszy teraz, stwierdziłyśmy z kuzynką i z całą rodziną, że lepiej dmuchać na zimne, a poza tym ja nie powinnam się zamartwiać, pewnie non-stop o tym bym myślała jeśli bym się zgodziła...

Edytowane przez katia_
Czas edycji: 2010-01-20 o 20:12
katia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 19:52   #3898
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katia_ Pokaż wiadomość
Hej dawno się nie odzywałam i nie wiem czy mnie pamiętacie ale podczytuje Was czasem i w tej sprawie stwierdziłam, że muszę się wypowiedzieć. Ja też zostałam poproszona na chrzestną i odmówiłam. Jest przesąd taki i to nie tylko w mojej okolicy jak się okazuje bo zadzwoniłam do teściowej 100km prawie ode mnie i tam też absolutnie ciężarna nie powinna się zgodzić. Ja może nie jestem za bardzo przesądna ale zdarzyły się w mojej rodzinnie 2 przypadki kiedy się ktoś zgodził i nic dobrego z tego nie wyszło... nie chcę straszyć nikogo tylko ja po wysłuchaniu od babci i wszystkich w okolicy stwierdziłam że nie będę się zamartwiała... jest przesąd też, że dziecku się nie odmawia ale ponoć nie obowiązuje kobiet w ciąży.
To musial byc przypadek , to tak jak z horoskopem kazdy do siebie dopasuje
Stary 2010-01-20, 19:53   #3899
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

No ja też nigdy o czymś takim nie słyszałam. A moja mama na poważnie. To jej powiedziałam, że to grzech w takie bzdury wierzyć. Najbardziej mi się chciała śmiać, jak się jej zapytałam jakie to są niby te przeciwwskazania. Ale nie wiedziała. Oj ta moja mama. Ale wierzy tez w przesąd, że sie nie odmawia bycia chrzestna. I tu ją mam. Powiedziałam, że chyba ten argument jest ważniejszy

katia jestem wierząca i nie mam zamiaru wierzyć w takie przesądy. Nie strasz mnie proszę. Absolutnie nie mogę się zgodzić bo co? Strace dziecko?. Proszę Cię, to jakieś farmazony rodem z baśni.

Pytanie z zupełnie innej beczki ale męczące mnie od dawna. Czy w ciąży można sie golić depilatorem. Używałam depilatora jakieś 5 lat. Jak teraz mam sie maszynką golić to mnie chce trafić. Włosy już na drugi dzień sie pojawiają. Koszmar jakiś!!

Edytowane przez marta_d1
Czas edycji: 2010-01-20 o 19:55
marta_d1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 19:57   #3900
anoxa
Zakorzenienie

marta nie mam pojecia jak to jest z tym depilatorem

a z tym byciem chrzestna to chyba chodzi o to ze kobieta w czasie ciazy i po porodzie jest uwazana za "nieczysta" a jako chrzestna powinna byc nieskazitelna...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości