![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Imię coś znaczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Ja mam na imię Dagmara. Średnio popularne imię. Kojarzy mi się raczej z taką powagą, a z tym to nie bardzo u mnie
![]() ![]() Nie podobają mi się żadne Jessiki, Oliwki, Szymonki, Kubusie. Za to podobają mi się imiona typu Aniela, Pola, Aleksander (żadne 'x'), Karol itd. A w bardzo dalekiej przyszłości, jak już będę mieć dzieci to dla chłopca mi się mnóstwo imion podoba typu Tymon, Kryspin, Tytus (mój tata stwierdził, że jak tyfus albo tofik ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jakbym była pracodawcą to miałabym w głębokim poważaniu kto jak ma na imię, patrzyłabym na kwalifikacje ![]() ![]() Właśnie takie osoby jak Ty pytają się mnie czy jestem Ukrainką albo dziwią się, że nie jestem dresiarą w biało-różowych dresikach i ze złotymi tipsami ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Angelika
![]() Swoją drogą moja ciocia zmieniła imię mając 18 lat. Ochrzczono i zarejestrowano ją jako Bernardeta Anna, ale całe życie wszyscy mówili do niej używając drugiego imienia. Co lepsze to były lata 70-80 i w szkole w dziennikach, na świadectwach miała wpisane Anna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka została nazwana Anna Katarzyna, ale jako, że jej się nie podobało jak podrosła, to zmieniła na Katarzyna Anna
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
ja jestem Aleksandra, w moim wieku jest pełno Olek dlatego szukałam dla swojej córci (która powinna już się urodzić ale coś nie śpieszno jej na ten świat) nietypowego imienia ale znowu bez przesady, żadnych Kaś, Baś, Anek ani teraz bardzo modnych Wiktorii, Julii, Amelii-choć te 2 ostatnie bardzo mi się podobają ale teraz własnie jest taka moda na nadawanie tych imion i nie chcę żeby jak dziecko pójdzie do przedszkola czy szkoły było ósmą Julką czy Wiktorią w grupie. Całą ciążę wymyślałam imię, czytałam te wszystkie znaczenia i na nic nie mogłam się zdecydować ale chyba jednak zostanie Judytą-szkoda tylko, że za bardzo nie ma do tego imienia zdrobnienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Bardzo ładne jest Weronika i ja na przykład znam tylko jedną.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to tak jakby powiedziec, ze kolor sciany w pokoju ma wplyw na charakter czlowieka ![]()
![]() |
![]() |
#74 | ||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
![]() Cytat:
To imię trzeciej żony proroka Mohammeda, oznacza w języku arabskim "Ta, która żyje".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Lubię to imię. Takie międzynarodowe jest ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
w klasie mojej córki są dwie Weroniki, u syna co najmniej jedna - coraz wiecej tych Weronik
Mój syn ma na imię Ireneusz - rzadko spotykane, a jednak Irek nie wzbudz kontrowersji. A przy okazji każdy "zatrzymuje sie" przy tym imieniu, mówiaz, że rzadkie, że zna kogos o takim samym imieniu. Aisza - jak zmienisz imie na oryginalna pisownie to same kłopoty, ja mam niepolskie nazwisko i wiecznie kazdemu muszę tłumaczyć jak sie pisze. Dzieci nie zwracają tak na to uwagi, wiec przynoszą spolszczone wersje a jeszcze w tych odmianach polskich (np. dla .....) - cos strasznego A wracając do głównego wątku - uważam, ze coś w tych imionach jest - pamiętajcie, ze ludzie którzy wybierają imiona tez mają jakieś cechy charakteru - mnie moje imię zgadza się w 95% z tym co znalazłam w imienniku, tak samo jak mój horoskop. ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- no niby to charakter człowieka ma wpływ na kolor ściany w pokoju, ale zauważ jak przebywasz w róznych pomieszczeniach - w czerwonym bedziesz bardziej agresywna, a zielony cię uspokoi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Jeśli przyjmiemy za pewnik, że dźwięki rozchodzą się falami, to odpowiednie brzmienie i długość fali odpowiada odpowiedniej literze. W imionach nie chodzi o samo imię, lecz o brzmienie tego imienia. To samo dotyczy kolorów. Zamiast agresywnie ironizować proponuję Ci poczytać trochę więcej literatury niż "Pudelka" <- nie jestem w temacie, to jakiś nowy magazyn dla miłośników psów tej rasy w Polsce?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W każdym razie: imiona mają przypisane jakieś cechy i często było tak ( i w niektórych przypadkach nadal jest), iż nadanie danego imienia dziecku miało wyrazić życzenie aby te cechy dziecko miało w przyszłości. W przypadku mojego imienia sprawdzają się te cechy, więc mam podstawy (nie mikroskopowo-naukowo-popularnonaukowe) aby uważać, że coś w tym jest ![]() Edytowane przez Madia Czas edycji: 2010-01-21 o 08:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jego mama zawsze się śmieje, że jako dziecko był strasznym lobuzem, sprawiającym wiele problemów i mawiała, że "żaden z Ciebie dar, raczej Skaranie Boskie"" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba fantazja Cię poniosła nieco. Tak, społeczeństwo ocenia po nadanym imieniu, stąd tyle tych dyskusji na temat obciachowych imion jak Nikola, Dżesika czy Brajan. Nie spotkałam się z rodziną inteligencką, która nadawałaby takie imię własnemu dziecku, za to z marginesu społecznego albo zdecydowanie o niższym wykształceniu i statusie społecznym - owszem. I biegają wtedy te Wanessy w otoczeniu żywo kontrastującym z ich "arystokratycznym" imieniem ![]() Poza tym, no sorry, kto normalny w naszym kraju da dziecku na imię Princessa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na ile to jest udowodnione naukowo, nie potrafię powiedzieć, bo badań żadnych nie czytałam, ale z własnych obserwacji mogę powiedzieć, że na pewno ma to jakieś odzwierciedlenie w rzeczywistości.
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Słyszałam profesorów socjologii wypowiadających się tak samo na temat tego typu imion, więc coś na pewno w tym jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem Martyna. Znam chyba dwie, trzy
![]() Jeśli chodzi o imiona dla dziewczynek to strasznie podoba mi się Łucja ![]() ![]()
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Ja musialam znalezc imie, ktore latwo bedzie wymowic i Polakom, i Dunczykom. Agnieszka, Bozena, czy nawet Malgorzata niestety, nie wchodzily w gre, bo Dunczyk bedzie to przeinaczal na sto roznych sposobow. W gre nie wchodzily takze bardzo popularne dunskie imiona typu Rikke czy Mae-Britt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
imię nie wpływa na osobowość, ale na pewno na ''poczucie wartości'' (dziwne imiona wywołują komentarze i niepotrzebne dociekania)
rodzice mnie pokarali (a właściwie ojciec ) - mam starodawne imię , odziedziczone po babci , jeszcze nigdy nie spotkałam swojej rówieśniczki o takim imieniu... jeśli już spotkałam swoją imienniczkę , to miała ona lat najmniej 40 ![]() nigdy moje imię mi się nie podobało , rodzina uważała że wybrzydzam, a babcia dumna z tego imienia , obrażała się ![]() jestem miłośniczką imion ładnych, uniwersalnych (jeśli chodzi o wiek , mi się zdarzało że jak słyszano moje imię spodziewano się pani w średnim wieku ![]() ![]() np: Anna ( chciałam zmienić imię na takowe , ale ze względu na to że mam ciotkę o tym imieniu , a mamy te same nazwiska wniosek nasuwa się sam ![]() z męskich imion np Adam, Maximilian, Alexander, itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Imię Emila też mi się dobrze kojarzy bo mam przyjaciółkę Emilie.Nazywam ją Milka :P
Proszę,zatrzymaj świat-ja wysiadam... ![]() Edytowane przez Bezwstydnica Czas edycji: 2010-01-21 o 10:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.