![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Prośba o radę - wypłata pieniędzy z konta exa
są korzystne jesli ktoś ma słabą zdolność kredytową, bo płaci zawsze stałą kwotę raty. Poza tym czasami nie ma innego wyjścia: albo godzisz sie na annuitet albo nie dostaniesz kredytu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież - w sumie - on jej nie zmusił do wzięcia tego kredytu. Wzięła go autorka wątku i dysponowała nim według swojego uznania. ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Cytat:
Zwłaszcza gdy jest wzięty i przepuszczony - to już w ogóle nieopłacalna inwestycja.
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny kredyt był wzięty na tak długi okres bo chodziło o to, żeby rata nie przekroczyła 250 zł. Miał być spłacony wcześniej i będzie spłacony najpóźniej w marcu, więc te odsetki za następne 6 lat już mnie nie interesują. Nigdy w planach nie było że będę go spłacać przez 8 lat i oddam 2 razy tyle i tak się nie stanie, na szczęscie poza exem mam jeszcze rodziców i na nich moge polegać
![]() Dziękuję za wasze dalsze rady, ale nie zdecyduję się jednak na to. Chcę to zakończyć, wymazać go ze swojego życia. Jutro będę się z nim widziała bo ma moje rzeczy i chcę je odebrać. Jak uda mi się z nim dogadać jakoś to fajnie, ale nie liczę już na nic z jego strony. Nie chcę się szarpać, biegać po sądach itp. Może gdybym nie miała innego wyjścia to bym tak zrobiła, ale na szczęscie nie muszę. Trochę się go boję, on wie gdzie mieszkam, zna moich rodziców, ich nr telefonów. Boję się że mógłby zrobić coś głupiego, pisać do nich jakieś bzdury, a to już starsi ludzie, wystarczy że się zdenerwują i zawał albo wylew możliwy. Nie chcę tak ryzykować. Tak jak napisałam, okazało się że w ogóle go nie znałam i w tym momencie myślę, że jest zdolny do wszystkiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A po drugie. Jak będziesz chciała spłacić kredyt przed czasem to niestety ale odsetki nie zostaną Ci darowane ![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
tak czy owak - kawał buraka z gościa.
rządziło się fajnie za cudzą kasę ale jak przyszło oddać to już nie fajnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Rodzice nie wiedzieli wcześniej o kredycie, dowiedzieli się o tym dopiero 10 stycznia.
A odsetek nie będę płacic, tylko zadłużenie kapitału na dzień spłaty. Spłacam wcześniej, bank i tak przez te 2 lata na mnie już zarobił, nie muszę płacić odsetek za następne 6 lat jak nie będę już z niego korzystać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
To zależy od tego, jak jest skonstruowana umowa. Mam podobny kredyt jak autorka wątku, na nieco mniejszą kwotę i w umowie jest, że mogę spłacić dowolną ilość rat, a odsetki zostaną przeliczone na nową kwotę na pozostały okres spłaty. Więc w rezultacie przy takiej spłacie kredyt jest dużo tańszy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie pytanie - czy to 12tys poszlo juz wszystko? Od razu wlasciwie?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
I jeszcze, dziewczyny ja zdaję sobie sprawę, że to dużo kasy i sama pluję sobie w brodę, że to się rozeszło. Wiem o tym doskonale, ale czasu już nie cofnę.
Tak jak pisałam, miało być na samochód, nie wyszło nic z tego. Wiem że to głupota z mojej strony była bo powinnam to oddać od razu do banku Edytowane przez thekoracja Czas edycji: 2010-01-21 o 16:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szczerze mówiąc, spaliłabym się ze wstydu i zrobiła wszystko, żeby im kasę oddać albo uniknąć tego ich spłacania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem tutaj zbędnej dyskusji jak mogła wziąć kredyt z TAKIM oprocentowaniem bla bla bla... zanim coś takiego napiszecie to się zorientujcie jak wyglądają obecnie kredyty. Oprocentowanie 20% to standard, zresztą wyżej to już ktoś mądry wytłumaczył
![]() Myślałam jednak, że ta kasa to na coś konkretnego, a nie n życie ![]() Strasznie niepoważna decyzja... mój TŻ wprawdzie też wziął kredyt, jak się przeprowadzaliśmy - nazbierało się sporo wydatków, popsuł się samochód, a gotówki nam brakowało. Wziął z banku 3000 zł i powiem szczerze, że po kupnie wielu rzeczy i załatwieniu najpilniejszych potrzeb jeszcze mu pieniążki zostały... no ale my do restauracji rzadko chodzimy więc może to dlatego :P Poza tym ja zrozumiałam jakbyś Ty utrzymywała swojego byłego? Płaciłaś sama za mieszkanie, sama z tych pieniędzy robiłaś zakupy itd? Paranoja, ja bym się nie dała tak wykorzystać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Co to za kredyt z 50% odsetkami?????
![]() |
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Spokojnie mozna dostac kredyt za 15%: http://www.comperia.pl/kredyty_gotowkowe/ ale pytanie - po grzyba w ogole jej/im byl ten kredyt? Ja zupelnie inaczej to zrozumialem - ze oboje pracowali, a kasa z kredytu byla ekstra.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pieniądze miały być na wyjazd, potem na samochód... skoro obie sprawy nie wypaliły to trzeba je było zwrócić do banku.
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
No bez zartow, ze to on jest ten be i winny, bo jej beznadziejnie doradzil
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tylko napisałam obiektywną prawdę ![]() np. mój Tż też ma raty annuitetowe, akurat zdolność kredytową ma, ale nie chciał przez pierwsze lata płacić bardzo duzych rat kredytu bo potrzebował kasę na inwestycje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jasne że tak, co do tego prawie nikt nie miałby wątpliwości. "prawie" bo jak widać ktoś woli żyć na kredyt zamiast go spłacić i jak najszybciej pozbyć się problemu ![]() po prostu skomentowałam nasiąkniętą jadem wypowiedź gramwzielone ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Wiecie - jak ktoś nic nie wie o warunkach kredytowania, nie ma kredytu ani wyobraźni jak to wygląda to chyba lepiej się nie wypowiadać. Takich głupot jak w tym wątku to dawno nie czytałam
![]() Wyrak 2 lata temu nie było kredytów oprocentowanych poniżej 18% - wiem, ponieważ sama wtedy brałam kredyt. I chociaż to, co zrobiła autorka wątku nie było zbyt mądre to ona nie pytała co sądzicie o jej kredycie branym 2 lata temu tylko czy powinna wziąć od byłego faceta kasę na spłatę tego kredytu. Mogli sobie nawet wziąć kredyt na wakacje, to chyba ich sprawa na co wydali... liczy się czy wydawali oboje, czy tylko jedno z nich. Zresztą z tego co wyczytałam to autorka podjęła już decyzję więc chyba dyskusja o tym traci sens...
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jedynie zrozumiałam, że ona z tego kredytu sponsorowała swojemu facetowi sporo rzeczy - jednak te zakupy robili raczej wspólnie, do restauracji też sama nie chodziła. Facet okazał się kompletnym chamem skoro po skończeniu związku nie czuje się zobowiązany do oddania chociaż części pieniędzy. A skoro na konto tyle odłożył to znaczy, ze finansowych problemów raczej nie ma ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
stary jednooki dachowiec
|
Dobrze zdecydowałaś.
Wbrew temu, co niektórzy tutaj piszą, eks mógłby Cię oskarżyć o przestępstwo (przywłaszczenie, 284 KK) i najprawdopodobniej by wygrał, bo istotne znaczenie ma zamiar zagarnięcia rzeczy dla siebie, który w Twoim wypadku, z prawnego punktu widzenia, był (w końcu kredyt był na Twoje nazwisko). A sms niczego tutaj nie zmienia. Bzdura. Możesz podać taki paragraf?
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2010-01-21 o 20:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
"Nie stanowi przywłaszczenia rozporządzenie cudzą rzeczą w celu zaspokojenia słusznej wierzytelności. Będzie się to zdarzało zwłaszcza właśnie ze względu na ten brak zamiaru. Jeżeli ktoś ma słuszną wierzytelność w stosunku do uprawnionego do rzeczy, dlatego też by zrekompensować sobie tą wierzytelność – tu praktyka przyjmuje że nie jest to przywłaszczeniem (zaspokojenie słusznej pretensji wierzyciela tej rzeczy, np. prawo zatrzymania z prawa cywilnego, czy potrącenie wzajemnych wierzytelności)."( z orzecznictwa SN)
Pozostawałaby kwestia ustalenia słuszności ( i ewentualnej wysokości ) roszczenia . Sporo zabawy . Szkoda , że nauka na przyszłość odbywa się w efekcie kosztem rodziców Autorki wątku . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wg mnie powiedzenie autorce kilku rzeczy jest o tyle istotne, ze to jej decyzja jest przyczyna jej problemow, a nie ze eks to czy tamto. Zgoda tez z tym, ze ona decyzje juz podjela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Jej kredyt, jej nazwisko, środki weszły w życie, nie ma poręczenia z jego strony ani żadnego ważnego zobowiązania wobec Autorki. Nie ma słusznej wierzytelności wobec byłego. Jest tylko wierzytelność Autorki wobec kredytodawcy, z którą on nie ma prawnie nic wspólnego. W związku z tym, użycie pieniędzy eksa w celu spłaty własnego długu będzie działaniem z zamiarem przywłaszczenia rzeczy dla siebie. Także przesłanki odpowiedzialności z art. 284 kk byłyby spełnione.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2010-01-21 o 23:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Decyzja o kredycie była wielkim błędem. Wiem o tym doskonale. Gdyby jeszcze było za to coś konkretnego kupione to byłoby inaczej, ale świadomość że tyle kasy się rozeszło na nie wiadomo co, jest naprawdę straszna. Co do exa, to nie było tak, że ja go utrzymywałam. Owszem, przez pewien okres tak i też na niego swoje pieniądze wydawałam, ale też szczerze mówiąć muszę przyznać że wiele od niego dostałam i on też wiele na mnie wydał. To był długi związek, 6,5 roku, sporo czasu mieszkaliśmy razem i wszystkie pieniądze były wspólne. Tak jak napisałam na początku, to był tylko pomysł. A że coś chciałabym zrobić nie oznacza że to zrobię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Bo jak rozumieć Twoją odpowiedź na zdziwienie kilku Wizażanek, że w ogóle przyznano Ci kredyt: EDIT: ja słusznie zwróciła mi uwagę koleżanka Sine.ira (która ma dobry wzrok i umie czytać nagłówki postów - za co jej dziękuję) te dwie wypowiedzi pochodzą od dwóch różnych osób. Za niedoczytanie nicków przepraszam obydwie Wizażanki. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2010-01-22 o 07:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja to bym najpierw poszła do jakiegoś prawnika po poradę co z tym zrobić. Moja mściwa natura dałaby pewnie o sobie znać. I naprawdę darujcie już sobie teksty: jak można brać kredyt na taki procent, albo przewalić 12 kawałków na bzdury. Jak widać mozna, wszystko można. Z tym, ze niektórych kroków się potem żałuje. A prawienie morałów komuś jak jak już sie sprawa rypła, a tym bardziej jak ta osoba o to nie prosi, jest po prostu daremne i służy chyba tylko poprawieniu swojego samopoczucia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:45.