|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MARCOWO-KWIETNIOWE 2010 r. CZ II
kochana mnie zgaga nie opuszcza odkad jestem w ciazy.
Jak sie kiedys obudze i nie bede jej miala stwierdze ze moze cos nie tak jest;D ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- uciekam na zajęcia do 21 dzisiaj;( buuu... Miłego dnia zyczę.
|
|
#3722 |
|
Raczkowanie
|
Izumi - wg statystyk policyjnych najwięcej wypadków zdarza się w obrębie kilku km od domu.
Dodam jeszcze, że w gondolach można przewozić dzieci, ale muszą to być specjalne gondole z pasami dla dziecka. W foteliku masz specjalną wkładkę, która trzyma głowę dziecka, zeby nie latała na boki. W gondoli jest dużo miejsca i nawet przy zwykłym hamowaniu, czy na wybojach główka lata, a to wystarczy, żeby chociażby kręgi wypadły. I nie daj sobie wejść na głowę, bo jeśli będziesz ustępować, to może być coraz gorzej. Sory, że to piszę, ale czasami trzeba na początku sprawę postawić jasno, bo to chyba Ty jesteś odpowiedzialna za dziecko, a nie teściowa. I pamiętaj, że najważniejszy jest Twój komfort psychiczny, Ty większość czasu będziesz siedzieć z dzieckiem i dziecko musi mieć zadowoloną i uśmiechniętą matkę madziwnia - dopisz mnie proszę do listy: Ola, 34 lata, tp 08.03, dziewczynka no-name ![]() Ja albumy robię w kompie - mix różnych zdjęć, jakieś dodatki i jak potrzeba, to drukujemy.
|
#3723 |
|
Zakorzenienie
|
grr irytuje mnie ci ludzie od tej poscieli....pieniadze mie na koncie 14.01....czyli liczac 7 dni dzisiaj mija 7 dzien...a ta mi pisze ze mija w poniedzialek...grrr ale paczka juz podobno zostala wyslana tylko kurierzy nie pracuja w weekendy i dostane ja dopiero w poniedzialek...
|
|
|
|
#3724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(niezbyt fajnie się czułam ) To są tzw. ćwiczenia Hoffmana. Tu masz stronkę:http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...eka_35316.html Kiedyś chciałam kupić te niplette ale jakoś nie jestem do nich przekonana...
|
|
#3725 |
|
Wtajemniczenie
|
Chcialam sie pochwalic ze zamienilam sie w Mleczarnie - tak jest
I do dosc sporo tego bo zdazylam upierdzielic moj bialy biustonosz...... Wiec musze sobie kupic wiecej wkladek Dla dziewczyn o plaskich sutkam polecam wkladki formujace - 30 zl - bajer ja nosze od grudnia i musze powiedziec ze daja rada..... nio my sie ubieramy do pana doktora - pierwszy raz ide tu do faceta nio ale musze cos wziasc bo inaczej nie dam rady
|
#3726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3727 |
|
Zakorzenienie
|
alescie natworzyły...
siąde wieczorkiem i nadrobię.... wczoraj byłam na szkole rodzenia, i wiecie co sie dowiedziałam?? była u nas na zajeciach kobietka co akurat na wczoraj miała termin... i połozna prowadząca się pyta: a magnez bierzesz?? okazało sie ze czasem dziewczyny biora magnez na skurcze łydek i przychodza do szpitala po terminie i ze zadnych skurczy porodowych nie czuja i jedza ten magnez ciagle a przeciez on skurczom zapobiega ![]() także połozna moja powiedziała: PO 35 TYG NIE BRAC MAGNEZU.. a jak bedą skurcze w łydkach to wcinac migdały... ot i ciekawostka taka
|
#3728 |
|
Zakorzenienie
|
O proszę- nie wiedziałam o tym magnezie. DObrze wiedzieć.
Ja też się idę szykować do lekarza.
|
#3729 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A z takim postawieniem sprawy jak mówisz, to może i dobry pomysł jest.... . Skoro moje argumenty do niego nie trafiają a jakieś pitolenie do niego trafia, to może faktycznie lepiej po prostu jak dziecko "chce i tyle" i mieć w nosie? ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
Nie no, ja myślę że już wystarczy że z wózkiem ustąpiłam. W sensie, ma to co chciała, ale to nie był ten wymarzony model . Chociaż po tym co wczoraj zobaczyłam, nie powiem, jestem zadowolona ![]() Natomiast zdrowiem i życiem MOJEGO dziecka napewno żadna durna baba kupczyć nie będzie! Tym bardziej że ten cholerny fotelik w komplecie 150zł kosztował!!! To co? 150zł ważniejsze od życia Mojego Dzidziusia? ![]() ---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
A mój Tż jest kurierem i w SOBOTY PRACUJE! O! |
|||
|
|
|
#3730 |
|
Zakorzenienie
|
A jaki Ty byś chciała mieć ten fotelik? Może jak więcej nas pobuszuje na allegro (zakładając że używany wchodzi w grę) to coś znajdziemy?
|
#3731 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
Ale nie ma potrzeby, jak trzeba będzie to wojnę o to zrobię! I co prawda wolałabym uniknąć spięć z Tż'em ale jak dla niego durna opinia jego matki i zaoszczędzone 150zł jest wazniejsze od życia naszego dzidziusia to..... na cholere mi taki tż? .... ? Kij mu w oko. Chociaż ja myślę, że jak przez weekend posiedzi w domu i z matką się widział nie będzie to będziemy mieć okazję żeby normalnie porozmawiać ![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- GRATULAAAAACJE! ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Cytat:
To ja odstawiam z dniem 1 kwietnia ;D!!! BO MUUUUUUSI się w Kwietniu urodzić! MUSI! xD
|
|||
|
|
|
#3732 |
|
Wtajemniczenie
|
Eh, eh, eh .... a tutaj mój "albumik" z fotkami z usg .... taka pierdoła .... no ale zawsze jakoś te zdjęcia z usg ładniej wyglądają, niż jak są luzem do jakieś pudła powrzucane nie?
... Mam co prawda... pewne opóźnienie w produkcji, ale nadrobię Weny nie mam .... i cielista kredka mi się skończyła ;P
|
|
|
|
#3733 |
|
Wtajemniczenie
|
A tu pęknięcia na brzuszku
....
|
|
|
|
#3734 | |
|
*sportaddict*
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#3735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja bratanica na kredkę cielistą mówi ciałowa ![]() Super ten Twój album!!!
|
|
#3736 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3737 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i zostały mi jeszcze dwie tabletki. Co do gynalginu to słyszałam że w ciąży nie wolno, ale w końcu w szpitalu to wiedzą co robią Jak się czujesz?? Lepiej Ci??Izumi album BAJKA!! Jak ja Ci zazdroszczę talentu!! Jestem takim kompletnym beztalenciem ![]() Dostałam wczoraj od koleżanki kawałek jakieś książki o tym jak dbać o skórę w ciąży żeby nie robiły się rozstępy (takie szczypanie) i w sumie powinno się robić to od jakiegoś 4m-ca ale ja zaczęłam wczoraj i jeszcze się da Zaraz spróbuję Wam wkleić
|
|
#3738 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3739 |
|
Wtajemniczenie
|
Zajmijmy się teraz krótko pielęgnacją figury kobiety ciężarnej.
Niewątpliwie jednym z największych atrybutów kobiecości jest wygląd zewnętrzny i dbałość o ten wygląd. Okres ciąży rozciąga nadmiernie i tym samym uszkadza skórę brzucha i piersi, okolic najbardziej powiększających swoją objętość, doprowadzając do licznych pęknięć podskórnej tkanki łącznej. Pęknięcia te zaczynają pojawiać się w ciąży około piątego miesiąca, a liczba ich zwiększa się stopniowo w ostatnich trzech miesiącach. Czasami mogą pojawić się wcześniej, szczególnie- u kobiet otyłych, nie uprawiających sportów, u których mięśnie są zwiotczałe i mało elastyczne. Pęknięcia wyglądają jak sinowiśniowe prążki, występują na brzuchu, udach i piersiach. Z chwilą gdy mięśnie i tkanka łączna podskórna przy nadmiernym rozciąganiu ulegną pęknięciu, to znaczy, gdy pojawią się sine pręgi, niewiele już można pomóc. W tych miejscach Pozostaną potem białe blizny, które marszczą brzydko powierzchnię skóry brzucha, powodując fałdowanie się jej i zwiotczenie po zakończeniu ciąży. Odpowiednia pielęgnacja brzucha i piersi, prowadzona w ciąży od momentu, gdy uszkodzenia jeszcze nie wystąpiły, to znaczy od czwartego miesiąca, zapobiega im skutecznie i pojędrniając mięśnie, pozwala po porodzie powrócić całkowicie do stanu sprzed ciąży. Nawet kobiety po ciąży bliźniaczej, jak przekonałam się wielokrotnie w swojej praktyce lekarskiej, już w kilka dni po porodzie, a czasem w ciągu kilkunastu godzin zaledwie, mają brzuch płaski i jędrny, bez żadnych nadmiarów skóry. Efekt jest tak niewiarygodny, że niejednokrotnie — jak relacjonowały mi pacjentki — towarzyszki z sali szpitalnej zdumiewały się różnicą wyglądu brzucha między kobietami stosującymi masaż a pozostałymi, które o swoje mięśnie w porę nie zadbały. Koniecznie trzeba o tym pamiętać, bo rzecz jest później nie do odrobienia.
|
#3740 |
|
Wtajemniczenie
|
Równie ważne jest utrzymanie ogólnej sprężystości sylwetki, co nietrudno osiągnąć wykonując wszystkie normalne zajęcia domowe (oczywiście bez cięższych prac). Podobny efekt dają także dłuższe spacery na świeżym powietrzu, odbywane dość szybkim elastycznym krokiem. Ponadto istnieje cały zespół ćwiczeń gimnastycznych i oddechowych, określanych wspólną nazwą szkoły bezbolesnego rodzenia. Ćwiczenia te służą wzmocnieniu mięśni brzucha, kręgosłupa i okolicy krocza, aby przygotować je do pracy porodowej. Obejmują one również naukę oddychania w czasie porodu, co ułatwia rodzenie i poprawia stan ogólny płodu. Dokładne informacje o gimnastyce związanej z bezbolesnym porodem znajdą zainteresowane Czytelniczki w specjalnych publikacjach poświęconych tej sprawie, np. w książce Włodzimierza Fijałkowskiego pt. Rodzi się człowiek.
Wracając do techniki masażu powłok brzusznych, opiszę, jak należy wykonywać takie masaże. Zaczynamy, jak już wspomniałam, około czwartego miesiąca ciąży, w okresie, gdy macica nie napina jeszcze zbytnio powłok brzusznych, które łatwo dają się uchwycić palcami. Chwytamy fałd skóry, podobnie jak do uszczypnięcia, możliwie głęboko, tak aby wypełniał prawie zagłębienie dłoni między kciukiem a pozostałymi palcami. Potem przyciskając lekko palce kciuk:;, robimy taki ruch, jak przy strzelaniu z palców -Melchior Wańkowicz nazwał kiedyś tę technikę szczypania „szczypem z zakrętasem" • i po wykonaniu właśnie tego zakrętasa pociągamy mocno, tak żeby fałd skóry, wymykając się między palcami, wydawał odgłos lekkiego klaśnięcia. W ten sposób fragment powłok ściany brzusznej pociągamy masujemy przekręcając palce i napinamy, pociągając na zakończenie. Skutkiem takich manipulacji jest intensywny przypływ krwi do tkanki łącznej podskórnej oraz mięśni brzucha, co powoduje ich pojędrnienie i zwiększa ich elastyczność. Szczypiemy w ten sposób drobnymi chwytami dookoła pępka i po linii spiralnej aż do bioder i okolic przepony. Jeżeli robią się rozstępy również na partiach ud przylegających bezpośrednio do pachwin, należy szczypać także i tę okolicę. Szczypanie takie wykonujemy codziennie przez dziesięć do piętnastu minut, pudrując uprzednio odrobiną talku powierzchnię skóry, aby jej nie poocierać. Po masażu brzuch powinien być zaczerwieniony i gorący. Masaż wykonuje się codziennie aż do końca ciąży. W miarę powiększania się objętości macicy, szczególnie w ósmym, dziewiątym miesiącu ciąży, bywają czasem trudności uchwyceniem mocno napiętej skóry na brzuchu, ale tym bardziej w tym okresie nie wolno zaprzestać masażu, ponieważ ciało takie otwierają bowiem drogę infekcji i sprzyjają powstawaniu ropni w piersiach. ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/abs/USTAWI%7E1/Temp/msohtml1/06/clip_image002.gif[/IMG] Coś zdjęć jak robić ten masaż wstawić nie umiem I zabija mnie ostatnie zdanie bo jak bum cyk cyk nie wiem o co w nim chodzi
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-01-22 o 16:48 |
|
|
|
#3741 |
|
Zakorzenienie
|
Witam mamuśki
Wczoraj moja znajoma urodziła bobaska i kurcze wiecie co?na każdym usg i 3d wychodziło jej,że ma dziewuszkę,wszystko czekało w kokardki i serduszka,wózek zakupiony różowy,pokój w różu i co?wyszedł chłopiec... Postanowiłam od teraz moje zakupy robic w kolorach uniwersalnych z wózkiem poczekam aż urodze-bo też mam wybrany różowy i powiem wam,że tak czekam na tą swoją córcie i jak mi chłopczyk wyskoczy....eh Kurcze dziewczyny miałam właśnie wczoraj zamawiac małej pościel kolor fiolet http://www.allegro.pl/item883615490_...ie_gratis.html,ale co?w razie czego głupio chłopca kłaśc do"fioletowego"łóżeczka,n ie?bo większośc pytanych osób nie widzi w tym nic dziwnego,dlatego pytam was? |
|
|
|
#3742 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Rozstępów na razie nie mam, na szczescie
|
|
#3743 |
|
Raczkowanie
|
Izumi - album cudny
Ja niestety do rysowania nie mam ani odrobiny zdolności - jak narysowałam na prośbę Dusi kotka, to mały podlec powiedział, że to świnka anakazar - jeśli ten fiolet byłby taki, jak na zdjęciu - jaśniutki, to może być. Ale często spotykam się ze zdaniem, żeby za dużo fioletów w wystroju nie było szczególnie w pokoju dziecka.
Edytowane przez Łaciata Czas edycji: 2010-01-22 o 17:08 |
|
|
|
#3744 | |
|
*sportaddict*
|
Cytat:
i tak na powierzchni całego brzucha. troche ponoc boli, ale warto. załączam roboczy szkic
|
|
|
|
|
#3745 |
|
Raczkowanie
|
Moje dziecie zaczeło wariować aaaałłłł ma czkawke i do tego zdeformowało mi brzuch
chyba mu ciasno
|
#3746 |
|
Wtajemniczenie
|
Oooooo Vadi dziękuję za uzupełnienie
Właśnie o takie skręcanie chodzi, a do tego "bólu" brzuch się szybko przyzwyczaja Sprawdziłam Niesamowite jest to że podobno juz parę dni/tygodni po porodzie można nie mieć "flaczka" skórnego
|
#3747 |
|
*sportaddict*
|
polecam się
![]() i tak jak mówiłam, moja Mama ma 50-tke na karku i ładny, gładki brzuch
|
|
|
|
#3748 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny - ja z powodu braku talentu kupilam gotowy album dla maluszka
wiec tez mam kilka rzeczy zapisanych nie jest to moze tak piekne jak u Izumi ale zawsze cosA teraz moje drogie powiem wam ze nie wiem po co w tym kraju sa lekarze nawet mnie nie osluchal - powiedziec zeby nie brac zadnych lekarstw ewentualnie panadol jak sie bede bardzo zle czula Potem posluchal serduszka dziecka taka plastikowa tuba!!!!!!! I stwierdzil ze wsio oki! To nic ze mam ponad 38stopni gorączki i gadam jak stara ropucha, nie mogę nic przełknąć bo mnie gardło tak napierdziela Stwierdził ze w pon mam iść do pracy i zdumiony był ze dziś sobie wzięłam wolne - nio załamałam się
Xawery mały zbój ale mój - 24.03.2010 Leon kochany klusek - 22.08.2013 Edytowane przez ita83 Czas edycji: 2010-01-22 o 17:22 |
|
|
|
#3749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczeście we wtorek usg i zobaczymy czy córcia jest nadal córcią
|
|
|
|
|
#3750 |
|
Zakorzenienie
|
to masz tak jak ja niekonczaca sie zgage
nic kompletnie nic na nia nie pomaga ani domowe sposoby ani nawet Renni ale nauczylam sei juz z nia zyc ciesze sie ze za 2 miesiace minei ![]() Izumi tutaj znalazlam cos takiego na temat w czym dziecko ze szpitala http://forum.dziecko-info.com/archiv.../t-149428.html a tu kochana masz wszystko o fotelikach i o testach mam nadzieje ze cos jeszcze znajde http://fotelik.info/ ja wrocialm od fryzjera wyszedl taki kolor jakiego nie chcialam kurcze to juz drugi raz jestem nie zadowolona ale bynajmniej sie pozbylam pasemek ja cala ciaze farbuje wlosy bo to nie szkodzi byly prowadzone testy na tym punkcie w kanadzie ja czytalam wyniki testow sa gdzies na jakiejs stronie instytutu jak znajde to wkleje i sie nie obawiam ze cos sie moze stac zreszta moja siostra tez farbowala z pierwszym i z drugim dzieckiem i wszytsko bylo dobrze dzieci sie zdrowe urodzily teraz jest z 3 w ciazy i tez farbuje bo te farby u fryzjera nie sa szkodliwe dla zdrowia no rozumiem jelsi ktos paletta albo jakimis rozjasniaczmi typu joanna ze sklepu farbuje wlosy to czego tu sie spodziewac ale te farby u fryzjera sa testowane dermatologicznie i nie podrazniaja nawet nie smierdza
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.

(niezbyt fajnie się czułam
siąde wieczorkiem i nadrobię....

Ale nie ma potrzeby, jak trzeba będzie to wojnę o to zrobię! I co prawda wolałabym uniknąć spięć z Tż'em ale jak dla niego durna opinia jego matki i zaoszczędzone 150zł jest wazniejsze od życia naszego dzidziusia to..... na cholere mi taki tż? .... ?
Kij mu w oko. Chociaż ja myślę, że jak przez weekend posiedzi w domu i z matką się widział nie będzie to będziemy mieć okazję żeby normalnie porozmawiać 
....

a pisałaś kiedyś, że masz jakieś globulki raz na tydzień, tak??dobrze kojarzę??
mam nadzieję, że się nie wda jakieś zakażenie
a w szpitalu dostałam 2 razy Gynalgin, ale ponoć stanu zapalnego żadnego już nie mam...
Ja nie wiem, w dobie internetu granic nie ma ;] Gdzies pewnie usłyszałam i powtarzam jak ta papuga