Prośba o radę - wypłata pieniędzy z konta exa - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-22, 14:45   #151
Hultaj
BAN stały

Dot.: Prośba o radę - wypłata pieniędzy z konta exa

Cytat:
A ona to co? Ubezwlasnowolniona? Cielak co wlasnego rozumu nie ma? Pewnie, ze beznadziejnie jej doradzil i rzucal slowa na wiatr, ale to ona ten kredyt wziela. Co z tego, ze za jego namowa, czy ona ponosi odpowiedzialnosc za swoje decyzje, czy nie? Wg mnie przydaloby sie spasowane z takimi okresleniami, nie mowiac o tym, ze po stronie autorki tez lezy masa odpowiedzialnosci.
No bardzo wygodne założenia, przypominam, że istnieje coś takiego jak umowa ustna.
Cytat:
Nie w porzadku, zdecydowanie, ale zalosne jest takie wyzywanie jego i dorabianie historii, ze to wrecz ona go utrzymywala itd.
Wiesz, jak w takim razie jedna ze stron bierze od drugiej na paliwo (w dodatku prawie 10% kwoty samego zapożyczenia) to jest w tym wg mnie coś z utrzymywania kogoś.

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Cytat:
Ja nie, ale jak widac masa osob w watku tak Co za roznica, wiedzial czy nie - jego pieniadze szly na wspolne wydatki, jej szly na wspolne wydatki, z jakiej racji on sie ma poczuwac do zwracania tych pieniedzy?
pomijając, że niemała, ale z takiej do kuźwy nędzy, że wyciągnąć rekę po kasę to umiał. Poczuwać to on się do niczego nie musi, bez nakazu sądowego to możesz nawet pyskować brzydko rodzicom - w temacie mamy, nie do czego pan się poczuwac powinien, ale czy ona może zachować się tak a nie inaczej.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 14:46   #152
Marseille
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pieluchomajtek Pokaż wiadomość
chyba jednak autorka moze skorzystac z tej kasy
Z tego co zrozumialam
http://forumprawne.org/dyskusja-ogol...bankowego.html

tez to dzis wyszukalam i przeczytalam
Stary 2010-01-22, 14:47   #153
pieluchomajtek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Aczkolwiek na ''imbecyla'' czy frajera to on raczej nie wyszedł.
Ciezko sie nie zgodzic :|

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Hultajka, a czy ja go kompelementuje? Nie, tylko irytujace jest robienie z niego niewiadomo kogo, a autorka biedna ani be ani me, raczki do tylka przyrosly nic nie widze nic nie slysze i jestem ubezwlasnowolniona.
Nikt z niego nie zrobil bezpodstawnie niewiadomo kogo. Zawarl umowe ustna, ze pomoze w splacie a teraz sie wypina, bo poznal mlodsza.
jeśli odejdziesz to już nie wracaj
jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj
zestarzeje się i już nie będzie zdradzał
lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość
pieluchomajtek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 14:49   #154
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
No bardzo wygodne założenia, przypominam, że istnieje coś takiego jak umowa ustna.

Wiesz, jak w takim razie jedna ze stron bierze od drugiej na paliwo (w dodatku prawie 10% kwoty samego zapożyczenia) to jest w tym wg mnie coś z utrzymywania kogoś.
Czyli jesli on wiecej dokladal do ich wspolnej kasy, to on ja utrzymywal i ona jest mu winna pieniadze ?

Bo albo wspolne i tyle, albo sobie kazdy liczy ile wklada i ile z tego wyjmuje. Bo wychodzi na to, ze luz, ze on wklada do ich wspolnych pieniedzy, ale jej jest winny, bo ona wklada do wspolnych pieniedzy min. z tego czy owego. Paranoja

Cytat:
pomijając, że niemała, ale z takiej do kuźwy nędzy, że wyciągnąć rekę po kasę to umiał. Poczuwać to on się do niczego nie musi, bez nakazu sądowego to możesz nawet pyskować brzydko rodzicom - w temacie mamy, nie do czego pan się poczuwac powinien, ale czy ona może zachować się tak a nie inaczej.
Jak juz pisalem - doradzil jej beznadziejnie, rzucal slowa na wiatr i powinien oddac wszystko, co wykorzystal na zasadzie - sa pieniadze na kredyt i on z nich bierze; ale jesli on doklada do wspolnych, ona doklada do wspolnych, to co i za co on ma jej oddawac?

Pieluchomajtek - juz pisalem, on rzucal slowa na wiatr, jak najbardziej, ale co do pomocy w splacie, to zalezy na co te pieniadze poszly i w jaki sposob.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2010-01-22 o 14:51
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 14:49   #155
sweetish
Zakorzenienie

Ciekawe co byście doradzali gdyby w grę nie wchodziła żadna młoda siksa tylko po prostu rozstanie(odwidzialo sie gościowi i już).... bo widzę, że tu o zemstę sie rozchodzi(bo ja zostawił dla młodszej i teraz sobie używa, bądź nie)...a nie o ten cały głupi kredyt.

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 14:50   #156
Hultaj
BAN stały

dzięki za informację.
Stary 2010-01-22, 14:53   #157
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
Ciekawe co byście doradzali gdyby w grę nie wchodziła żadna młoda siksa tylko po prostu rozstanie(odwidzialo sie gościowi i już).... bo widzę, że tu o zemstę sie rozchodzi(bo ja zostawił dla młodszej i teraz sobie używa, bądź nie)...a nie o ten cały głupi kredyt.
Ten aspekt jest dla mnie pyszniutki po prostu - ze on ja smial zostawic i jeszcze dla mlodszej. No, bo tylko ona mogla podjac taka decyzje przeciez, on mial przy niej trwac i tyle

Co nie zmienia faktu, ze potencjalnie faktycznie jej powinien oddac jakas sume pieniedzy, zaleznie od tego, jak bylo nimi rozporzadzane.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-22, 14:59   #158
Hultaj
BAN stały

ale mi nie chodzi o zemste tylko o sam kredyt w sobie. brany był dla nich oboje, a na jej osobę.

człowieku (Wyraku ;-)) pojmij, że to prawdopodobnie było czy jest dziewczę ze średnimi zarobkami, i nie kusiła jej być może idea kredytu, on ją może (bo może sami chcieli tego w równym stopniu, może ona też marzyła nieziemsko o tym aucie...) namowił w myśl zasady, damy radę, ona mu zaufała, że nie zostawi jej na lodzie. że ma nauczkę (do spółki to srają... ) to raz, dobrze, że za 12 tyś plus ods, a nie za 120, ale ona, jeśli jest szansa by się nie rujnować;-), nie ma obowiązku unoszenia się głupim w takiej sytuacji honorem, tylko może próbować odebrać co jej, dosłownie.

jeśli ona by wzięła pożyczkę na zasadzie: ach, wezmę sobie, przejem sobie, masz kochanie, kup sobie kontener papierosków, do 1szego ci starczy , a on, tak tak, żabulku, jakaś ty dobra dla mnie - to ona ma problem, ale podejrzewam, że kasę jak wzięli to zaczęli uszczuplać na wydatki, na czynsze, czasem zbytki w postaci pójscia do kina, to był kredyt wzięty na jedno nazwisko ale na 2 osoby w gruncie rzeczy i powtarzać mi się rzeczy trywialnych dalej naprawdę już nie chce.

Może Ty masz w zwyczaju tylko brać od swoich kobiet, albo pasuje Ci, gdy Twoje kobiety bez mrugnięcia tylko od Ciebie biorą, a jak się sprawa sypie, to ha ha, aleś ty naiwniusi/a (w zwyczaju tzn. dla Ciebie to normal ), no przecież czy ja cię o coś prosiłem/am - ale nie kazdy widzi zagadnienie tak samo.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-01-22 o 15:04
Stary 2010-01-22, 15:01   #159
Marseille
Rozeznanie

Cytat:

ale jesli on doklada do wspolnych, ona doklada do wspolnych, to co i za co on ma jej oddawac?

czekaj, czekaj.

Aha, ty w ten sposob myslisz, ze skoro on pracowal i dokladal sie do zycia, a ona nie pracowala(tak wnioskuje z twoich wypowiedzi) i brala pieniadze na zycie z kredytu, to z jakiej racji ma spacic kredyt, tak?

Tak sobie to wykombinowales, to jestes niezlym materialista
Prosze Cie, skoro oboje decydujemy sie na wziecie kredytu nie mozna, w czasie jego splaty isc ta drogą, która ty sobie wymysliles.
To dopiero jest żałosne

Po pierwsze skad wiesz, ze ona nie dokladala sie do zycia z zarobionych swoich pieniadzy. Teraz owszem ona nie pracuje, ale wiadomo, ze skoro kredyt jej przyznano musiala byc osoba pracujaca.

Edytowane przez Marseille
Czas edycji: 2010-01-22 o 15:03
Marseille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 15:03   #160
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Ten aspekt jest dla mnie pyszniutki po prostu - ze on ja smial zostawic i jeszcze dla mlodszej. No, bo tylko ona mogla podjac taka decyzje przeciez, on mial przy niej trwac i tyle

Co nie zmienia faktu, ze potencjalnie faktycznie jej powinien oddac jakas sume pieniedzy, zaleznie od tego, jak bylo nimi rozporzadzane.
A no właśnie...
Co do zwrotu części pieniedzy również podzielam twoje zdanie.

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 15:07   #161
erina22
Raczkowanie

a ja bym poszła do innego banku i zapytała pracującą tam osobę czy jest to kradzież czy nie. Wydaje mi się, że nie. Najlepiej powiedzieć, że to sytuacja teoretyczna.
erina22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-22, 15:18   #162
Hultaj
BAN stały

takie sprawy to jest ewentualnie szarpanina i tyle. osoba mając upoważnienie do dysponowania kontem zawsze może powiedzieć, że podjęła gotówkę za zgodą, bo np. w ramach zadośćuczynienia, konkubent odchodząc stwierdził, że chce honorowego rozstania i zamknięcia spraw itd, a potem zmienił zdanie i zażądał zwrotu i udowodnijcie teraz, że to będzie nieprawda, gdy jest tylko słowo przeciw słowu.

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Chyba na tym polega ta idea, upoważnienia, jak nie chcesz, by ktoś się dobrał do Twoich pieniędzy (nie ufasz mu do konca np., to sam ryzykujesz) to go nie upoważniasz.
Jak okradną Cię z konta a okaże się, że dałeś kartę z pinem bratankowi by zapłacił ci rachunki, a który cię oskubał korzystając z okazji, no to też wybacz.
Bank Cię oleje, a policja? Pewnie przyjmie doniesienie, nie wiem, ale o czym, chyba o nadużyciu?

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-01-22 o 15:20
Stary 2010-01-22, 15:22   #163
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Napisane przez pieluchomajtek Pokaż wiadomość
chyba jednak autorka moze skorzystac z tej kasy
Z tego co zrozumialam
http://forumprawne.org/dyskusja-ogol...bankowego.html
Ja właśnie myślę tak, jak Bedek w tamtym temacie. I nadal uważam, że mam rację.

Wypłacić z jego konta może i to będzie jak najbardziej legalne.
Użycie wypłaconych pieniędzy do spłaty swojego długu będzie przywłaszczeniem i tutaj popełni przestępstwo. Nie wypłacając pieniądze, tylko spłacając z cudzych pieniędzy swój kredyt.

Jedyna dobra rada to iść do prawnika i spróbować z nim, na drodze cywilnej, dochodzić od byłego zapłaty.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski

Edytowane przez srebrnykot
Czas edycji: 2010-01-22 o 15:26
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 15:26   #164
pieluchomajtek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez srebrnykot Pokaż wiadomość
Użycie wypłaconych pieniędzy do spłaty swojego długu będzie przywłaszczeniem i tutaj popełni przestępstwo. Nie wypłacając pieniądze, tylko spłacając z cudzych pieniędzy swój kredyt.
no powiedzmy, ze bedzie. Ale jak on jej to udowodni? Ona ma jakiegos tam sms ze jej pomoze, nie on dal jej upowaznienie do konta. jak jej to udowodni??
jeśli odejdziesz to już nie wracaj
jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj
zestarzeje się i już nie będzie zdradzał
lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość
pieluchomajtek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 15:37   #165
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Może Ty masz w zwyczaju tylko brać od swoich kobiet, albo pasuje Ci, gdy Twoje kobiety bez mrugnięcia tylko od Ciebie biorą, a jak się sprawa sypie, to ha ha, aleś ty naiwniusi/a (w zwyczaju tzn. dla Ciebie to normal ), no przecież czy ja cię o coś prosiłem/am - ale nie kazdy widzi zagadnienie tak samo.
Daruj sobie takie teksty pod moim adresem z laski swojej - bo tu piszesz to, gdzie indziej zem manipulator; ja jakos potrafie sie od takich tekstow powstrzymac pomimo czestej roznicy zdan i nie chcialbym zmienic swojego mniemania o Tobie, wiec milo by bylo, zebys przystopowala. Bo takie rozkminki, jesli uwazasz x, to znaczy ze y w Twoim zyciu to zdecydowanie ponizej Twojego poziomu. Dziekuje z gory

Co do opisanej przez Ciebie mozliwej wersji wydarzen - ja jej wcale nie wykluczam, tylko nie wiem po co i na jakiej podstawie niektorzy ja przyjmuja jako fakt, skoro nieco rzeczy jest niejasne.

Cytat:
Napisane przez Marseille Pokaż wiadomość
czekaj, czekaj.

Aha, ty w ten sposob myslisz, ze skoro on pracowal i dokladal sie do zycia, a ona nie pracowala(tak wnioskuje z twoich wypowiedzi) i brala pieniadze na zycie z kredytu, to z jakiej racji ma spacic kredyt, tak?

Tak sobie to wykombinowales, to jestes niezlym materialista
Prosze Cie, skoro oboje decydujemy sie na wziecie kredytu nie mozna, w czasie jego splaty isc ta drogą, która ty sobie wymysliles.
To dopiero jest żałosne

Po pierwsze skad wiesz, ze ona nie dokladala sie do zycia z zarobionych swoich pieniadzy. Teraz owszem ona nie pracuje, ale wiadomo, ze skoro kredyt jej przyznano musiala byc osoba pracujaca.
Ona pracowala, wyraznie o tym napisala. Zreszta, jakby nie pracowala, to jakby dostala kredyt na 12tys. Gdzie ja napisalem, ze ona nie dokladala do zycia z zarobionych pieniedzy? Wyraznie pisalem, ze zrozumialem jedna z mozliwych opcji wydarzen jako: ona dokladala ze swojej pensji + z kredytu.

Ze mnie materialista? Nie rozsmieszaj mnie prosze. Wychodzi na to, ze pieniadze, ktore on wkladal byly wspolne i juz, natomiast za pieniadze, ktore ona wkladala, jej sie nalezy splata. Faktycznie, ze mnie jest materialista

Zdecydujcie sie ludzie - albo pieniadze sa wspolne i nimi obydwie osoby rozporzadzaja, albo kazdy ma swoje i jedno przed drugim jest za uzyte srodki odpowiedzialne.

Nie wykluczam wcale opcji, ze on ja naciagal na kase, ale jesli bylo - ja dokladam, ty dokaldasz, to z jakiej racji on sie ma teraz do tego poczuwac, skoro jego pieniadze tez szly na zycie?

Do mnie tej sytuacji nie odnos, to nie ma sensu, bo bym sie w zyciu nie zedecydowal na wziecie kredytu gotowkowego na przebimbanie, a szczegolnosci juz na takich warunkach.

Cytat:
Napisane przez erina22 Pokaż wiadomość
a ja bym poszła do innego banku i zapytała pracującą tam osobę czy jest to kradzież czy nie. Wydaje mi się, że nie. Najlepiej powiedzieć, że to sytuacja teoretyczna.
No i oczywiscie, ze kazdy uwierzy, ze to sytuacja teoretyczna Nie mowiac o tym, ze pani w okienku w banku raczej odpowiedniej ekspertyzy prawniczej nie ma.

Stary 2010-01-22, 15:38   #166
aaricia8
Zakorzenienie

Jeśli ja upoważniam do konta mojego faceta a on pójdzie do banku i wyda kase na szpanerskie coś, to jest to moja sprawa, ze upoważniłam go do konta a on z tego skorzystał. To żadna kradzież. Natomiast nie fair jest mu kosić z konta całą kasę, ja bym wizela tyle, ile on wykorzystał. O ile to upoważnienie na koncie jeszcze jest.
I nie piszcie, ze to kradzież. Ona mu nie ma zamiaru ukraść karty do bankomatu. A potem co ten koleś w banku powie? Ze upowazniłem tę panią do dysponowania kontem w tym do wypłat, ale coś mi się pomerdało, i myślałem, ze tylko do wpłat upoważniam? Większośc z Was chyba nigdy konta w banku nie miala, przepraszam bardzo. Z całym szacunkiem.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 15:49   #167
Fresa
Zakorzenienie

To się porobiło w tym wątku...

Jasne, łatwo jest komuś doradzić: "tak, bierz kasę, masz prawo pobrać ją z konta".
Szkoda tylko, że jak przyjdzie co do czego to autorka wątku może mieć problemy.
Dlatego ja, dla jej świętego spokoju, radzę żeby jednak nie wypłacała tych pieniędzy.
Lepiej powoli oddawać kasę rodzicom i spać spokojnie.

Sorry, ludzie - dlaczego wszystko ma się kręcić wokół pieniędzy? w życiu nie one są najważniejsze - tym bardziej, że autorce pomogą rodzice, więc po co dodatkowo kusić los, gdy nie ma takiej potrzeby?

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 15:58   #168
aaricia8
Zakorzenienie

Jeśli pomogą jej rodzice, to inna sprawa. Gorzej gdyby sama zostala na lodzie bez środków do życia. Na szczescie to tylko 12 000 (chociaz i nie bardzo malo) a nie 120 000 zl. Mialam znajoma, ktora wziela kredyt dla misia zeby biznes rozkręcił. I kasy i misia nie ma. Jest kredyt do spłaty. Więc niech ten wątek będzie nauczką.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 15:59   #169
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Daruj sobie takie teksty pod moim adresem z laski swojej - bo tu piszesz to, gdzie indziej zem manipulator; ja jakos potrafie sie od takich tekstow powstrzymac pomimo czestej roznicy zdan i nie chcialbym zmienic swojego mniemania o Tobie, wiec milo by bylo, zebys przystopowala. Bo takie rozkminki, jesli uwazasz x, to znaczy ze y w Twoim zyciu to zdecydowanie ponizej Twojego poziomu. Dziekuje z gory
Bardzo Cię, proszę, Wyrak, żebyś przestał traktować rozmowy internetowe personalnie. Nie znam Cię, nie mam bladego pojęcia, choćby jakiego rodzaju związki między ludzkie masz za sobą czy w jakim tkwisz obecnie, myślałam, że to oczywiste.
Jeśli uważasz, że interesowaloby mnie kierowanie tekstów pod Twój adres, to cóż, jesteś w błędzie.

Jeśli chodzi o tą pogadankę zwyczajnie uważam, w oparciu o to, co tu napisałeś, że bardzo lekko traktujesz zagadnienie sprowadzając je głównie/wyłącznie do sytuacji wzięłaś, no to masz kłopocik, czegóz ty od niego oczekujesz.... Ale to już mój pogląd.
Prywatnie sądzę, że jednak to kobiety częsciej są wykorzystywane przez mężczyzn, niż mężczyźni przez kobiety, ale też, przyjmijmy, nie o tym rozmowa. Twoje tu wpisy kojarzą mi się z męskim szowinizmem nieco, ale to juz oczywiście kwestia odniesionego przeze mnie wrażenia, prawdaż.
To co napisałam kiedyś o manipulacji również było z przymrużeniem oka, czyż nie, i cóż można powiedzieć, sam wiesz najlepiej, jaka jest prawda.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-01-22 o 16:05

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-22, 16:00   #170
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Jeśli ja upoważniam do konta mojego faceta a on pójdzie do banku i wyda kase na szpanerskie coś, to jest to moja sprawa, ze upoważniłam go do konta a on z tego skorzystał. To żadna kradzież. Natomiast nie fair jest mu kosić z konta całą kasę, ja bym wizela tyle, ile on wykorzystał. O ile to upoważnienie na koncie jeszcze jest.
I nie piszcie, ze to kradzież. Ona mu nie ma zamiaru ukraść karty do bankomatu. A potem co ten koleś w banku powie? Ze upowazniłem tę panią do dysponowania kontem w tym do wypłat, ale coś mi się pomerdało, i myślałem, ze tylko do wpłat upoważniam? Większośc z Was chyba nigdy konta w banku nie miala, przepraszam bardzo. Z całym szacunkiem.
Z całym szacunkiem.
Nic w banku nie powie, bo nie będzie miał roszczenia wobec banku (bank chroni treść pełnomocnictwa), ale wobec niej.
Kwestia się rozchodzi o to, czy odpowie z art. 284. Moim zdaniem najprawdopodobniej odpowie i nie mam zamiaru pisać enty raz, dlaczego.
Poza tym nie kradzież, a przywłaszczenie.

Pieluchomajtek - może faktycznie nie w ten sposób. Mój błąd, źle napisałam.
Wg mnie w każdym przypadku można dochodzić tego na drodze sądowej. I w przypadku z linku, i z wątku. Musi być wola posiadania rzeczy dla siebie i będzie. Można sądowo dochodzić.
Teraz, jeśli chodzi o wykorzystanie pieniędzy, jest tylko ustna umowa między nimi. Jak ustna, to on stwierdzi, że z chwilą rozstania wygasła i tyle z tego będzie. I sms w tym momencie nic nie da.
W najlepszym wypadku dojdziemy do wniosku, że cała sprawa zależy od oceny sądu i wówczas i tak jest problem, bo nikt nie zagwarantuje, że to nie jest przestępstwo.

Nie mam czasu już teraz zgłębiać tematu. Wg mnie to będzie przestępstwo, dlatego lepiej, żeby Autorka nie korzystała z tej możliwości. I tyle.

PS Jeśli się mylę, a ktoś wie na pewno (nie podejrzewa, ale wie), to niech mnie poprawi.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 16:09   #171
Hultaj
BAN stały

srebrny Kocie ale gdy dajesz komuś upoważnienie do dysponowania swoimi pieniędzmi (możliwość podjęcia ich z konta takim jest) i nie ograniczyłeś tego uprawnienia, to jak zamierzasz udowodnić, że ktoś wziął pieniądze bez Twojej zgody?
Stary 2010-01-22, 16:11   #172
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo Cię, proszę, Wyrak, żebyś przestał traktować rozmowy internetowe personalnie. Nie znam Cię, nie mam bladego pojęcia, choćby jakiego rodzaju związki między ludzkie masz za sobą czy w jakim tkwisz obecnie, myślałam, że to oczywiste.
Jeśli uważasz, że interesowaloby mnie kierowanie tekstów pod Twój adres, to cóż, jesteś w błędzie.
Przestane jak tylko przestaniesz pisac, ze to jestem taki czy siaki i ze mi moze to czy tamto odpowiada, bo ja Ci nie pisze, ze skoro tak a nie inaczej sadzisz, to moze lubisz oskubywac facetow biorac od nich zwrot kasy za wspolne wydatki, prawda?

Cytat:
Jeśli chodzi o tą pogadankę zwyczajnie uważam, w oparciu o to, co tu napisałeś, że bardzo lekko traktujesz zagadnienie sprowadzając je głównie/wyłącznie do sytuacji wzięłaś, no to masz kłopocik, czegóz ty od niego oczekujesz.... Ale to już mój pogląd.
Prywatnie sądzę, że jednak to kobiety częsciej są wykorzystywane przez mężczyzn, niż mężczyźni przez kobiety, ale też, przyjmijmy, nie o tym rozmowa. Twoje tu wpisy kojarzą mi się z męskim szowinizmem nieco, ale to juz oczywiście kwestia odniesionego przeze mnie wrażenia, prawdaż.
To co napisałam kiedyś o manipulacji również było z przymrużeniem oka, czyż nie, i cóż można powiedzieć, sam wiesz najlepiej, jaka jest prawda.
Fajnie, tyle ze ja niczego do niczego nie sprowadzam, pisze wyraznie, ze przyjmuje kilka opcji i w ich czesci nie widze zadnych podstaw do tego, zeby ona sobie rozcila, ze on powinien splacic.

Ok, bylo z przymruzeniem oka, zrozumialem to nieco inaczej i dlatego teraz sie odnioslem, nevermind, podyskutujmy sobie luzno na necie dalej w takim razie

Stary 2010-01-22, 16:13   #173
Hultaj
BAN stały

Zresztą. Ja dziewczyny do działań niezgodnych z prawem bynajmniej nie namawiam i nie namawiałam. Pisałam, że moralnie wg mnie w opisanej przez nią sytuacji nie ma ona w stosunku do niego żadnych zobowiązań. Tym bardziej, że mieli między sobą umowę, że omawiane pieniądze miały stanowić jej zabezpieczenie. Jeśli ma możliwości prawne rozwiązać sytuację korzystnie dla siebie, to raczej nie powinna z nich rezygnować.
Stary 2010-01-22, 16:20   #174
visionAM
Zakorzenienie

Wyrak - miałam skomentować Twoje wypowiedzi, ale sobie odpuszczę, bo są żałosne Nie wiem kim jesteś, ile masz lat, czy żyjesz z jakąs kobietą czy nie... ale podejście masz tragiczne. Ale już mniejsza z tym.

Jestem podobnego zdania co Hultaj
Cytat:
to był kredyt wzięty na jedno nazwisko ale na 2 osoby w gruncie rzeczy i powtarzać mi się rzeczy trywialnych dalej naprawdę już nie chce.
dlatego jeżeli po konsultacji z prawnikiem okaże się, że ona może bez żadnych konsekwencji skorzystać z pieniędzy zgromadzonych na koncie, do którego ona ma upoważnienie to niech wypłaca. Nie chodzi tu o to, czy on ja zostawił dla młodszej czy tez z innych powodów - chodzi o to jak się zachował po odejściu.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 16:21   #175
eloi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez srebrnykot Pokaż wiadomość
Wypłacić z jego konta może i to będzie jak najbardziej legalne.

.
Opłotkami się staram powiedzieć , że jeśli by nie zrobiono bezpośredniego przelewu pieniędzy na konto pełnomocnika celem regulacji wierzytelności własnej tegoż , to nie ma dowodu , że nastąpiło przywłaszczenie . Dlatego orzeczenia w sprawach podobnych ( choć zazwyczaj to o sporo większe dobra chodziło ) , przy ewidentnej niemożności stwierdzenia , czy pieniądze podjęte z konta co do którego miało się pełne pełnomocnictwo to te same pieniądze , które wpłacono na konto prywatne pełnomocnika , i czy miało lub nie miało miejsce przekazania ich w drodze obopólnego zaufania wcześniej , były na korzyść pełnomocników . Ja takie postępowanie i ocenę takiego postępowania przez sędziów oceniam jako , hmmm, nieetyczne , ale zgodne z możliwym interpretowaniem prawa na korzyść pozwanego ( z założenia niewinnego , dopóki mu się tej winy nie udowodni ) . Nauka powinna wynikać jasna : jeśli dawać komuś jakieś pełnomocnictwa , to tylko wyraźnie określone i ograniczone , również czasowo , bo lepiej się parę razy pofatygować , niż potem się dziwić . Tak samo decydując się na bycie z kimś w związku , warto spisać umowę w kancelarii notarialnej okręslającą wszelkie możliwe aspekty ( prawnicy zazwyczaj doradzają formy najlepsze dla obojga partnerów ).
eloi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 16:28   #176
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Przestane jak tylko przestaniesz pisac, ze to jestem taki czy siaki i ze mi moze to czy tamto odpowiada, bo ja Ci nie pisze, ze skoro tak a nie inaczej sadzisz, to moze lubisz oskubywac facetow biorac od nich zwrot kasy za wspolne wydatki, prawda?
No może i lubię oskubywac facetów z forsy biorąc od nich zwrot kasy za wspólne wydatki (choć dla mnie raczej skubanie zaczyna się wtedy, gdy bierze się nie tylko za wydatki faceta, jego, na siebie ale i kobiece-człowiecze wydatki własne /w rzeczonej sytuacji ona wzięła kredyt, on, jak opisała, tankował również z niego paliwo czy z tej to pożyczonej przez nią kwoty, powiedzmy, że np. jadł kurczaka w restauracji. Bo, idąc dalej ona w analogicznej sytuacji przynajmniej płaciła sama za siebie, a skoro to jest tylko jej dług to znaczy, że mu fundowała, więc on wtedy za swoje się nie gościł...), czyż to nie powinno być moją prywatną sprawą? Jeśli ktoś uważałby, że inaczej, to chyba jego, na ten temat (i/mojej osoby), zdanie, mnie do niczego obligować by nie musiało? Mam nadzieję. ;-)
Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

Cytat:
Ok, bylo z przymruzeniem oka, zrozumialem to nieco inaczej i dlatego teraz sie odnioslem, nevermind, podyskutujmy sobie luzno na necie dalej w takim razie
wiesz jak jest, mówią, że głodnemu chleb na myśli, a zdradzający wietrzy zdradę.
Ale nie nie chce mi się wałkować głupot, myślę, że Tobie też.
Pozdrawiam.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-01-22 o 16:25
Stary 2010-01-22, 16:31   #177
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
w rzeczonej sytuacji ona wzięła kredyt, on, jak opisała, tankował również z niego paliwo czy z tej to pożyczonej przez nią kwoty, powiedzmy, że np. jadł kurczaka w restauracji.

No tak, racja. Ale patrząc z innej strony to ciekawi mnie, czy by mu to wypominała, gdyby nadal byli razem.
No i ciekawe też jest czy on jej pomagał spłacać ten kredyt do momentu tego feralnego sylwestra, czy może było tak, że na obiecankach się skończyło, ale się wcześniej o pomoc nie upominała, bo byli razem - no, a te 8 tysięcy na jego koncie to świadczy raczej o tym, że jednak były to obiecanki cacanki...

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 16:37   #178
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Opłotkami się staram powiedzieć , że jeśli by nie zrobiono bezpośredniego przelewu pieniędzy na konto pełnomocnika celem regulacji wierzytelności własnej tegoż , to nie ma dowodu , że nastąpiło przywłaszczenie . Dlatego orzeczenia w sprawach podobnych ( choć zazwyczaj to o sporo większe dobra chodziło ) , przy ewidentnej niemożności stwierdzenia , czy pieniądze podjęte z konta co do którego miało się pełne pełnomocnictwo to te same pieniądze , które wpłacono na konto prywatne pełnomocnika , i czy miało lub nie miało miejsce przekazania ich w drodze obopólnego zaufania wcześniej , były na korzyść pełnomocników . Ja takie postępowanie i ocenę takiego postępowania przez sędziów oceniam jako , hmmm, nieetyczne , ale zgodne z możliwym interpretowaniem prawa na korzyść pozwanego ( z założenia niewinnego , dopóki mu się tej winy nie udowodni ) . Nauka powinna wynikać jasna : jeśli dawać komuś jakieś pełnomocnictwa , to tylko wyraźnie określone i ograniczone , również czasowo , bo lepiej się parę razy pofatygować , niż potem się dziwić . Tak samo decydując się na bycie z kimś w związku , warto spisać umowę w kancelarii notarialnej okręslającą wszelkie możliwe aspekty ( prawnicy zazwyczaj doradzają formy najlepsze dla obojga partnerów ).
No i wszystko na ten temat.
Cytat:
jeśli dawać komuś jakieś pełnomocnictwa , to tylko wyraźnie określone i ograniczone , również czasowo , bo
.

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Cytat:
No tak, racja. Ale patrząc z innej strony to ciekawi mnie, czy by mu to wypominała, gdyby nadal byli razem.
No i ciekawe też jest czy on jej pomagał spłacać ten kredyt do momentu tego feralnego sylwestra, czy może było tak, że na obiecankach się skończyło, ale się wcześniej o pomoc nie upominała, bo byli razem - no, a te 8 tysięcy na jego koncie to świadczy raczej o tym, że jednak były to obiecanki cacanki...
wiesz, są kobiety, co wyniosą posłusznie za mężem szklankę do kuchni, bo ''zapomniał'', są takie, co zrobią o to 20ty raz awanturę, że czemu sam tego nie robi.
Mi tam w sumie rybka, jakie kto sobie (niegroźne dla innych, skoro musimy sprecyzować;-)) zwyczaje hoduje we własnych 4 kątach. :P
Po pierwsze, przejedli kredyt oboje. Po drugie, gdyby byli razem, to, o paradoksie, prawdopodobnie razem by go spłacili. Pech autorki, że rzucił ją wcześniej nim zdążyli spłacić dług.
Cytat:
no, a te 8 tysięcy na jego koncie to świadczy raczej o tym, że jednak były to obiecanki cacanki...
myslę, że mogło chodzić o chęć spłaty całości, a nie większej raty.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-01-22 o 16:39
Stary 2010-01-22, 16:39   #179
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Wyrak - miałam skomentować Twoje wypowiedzi, ale sobie odpuszczę, bo są żałosne Nie wiem kim jesteś, ile masz lat, czy żyjesz z jakąs kobietą czy nie... ale podejście masz tragiczne. Ale już mniejsza z tym.
Moje rozpatrywanie roznych opcji jest zalosne, za to ten podjazd personalny wyzej i Twoje podejscie, czyli na sile zakladanie ze bylo tak jak Ci pasuje, nie jest Jak mialas nie komentowac, to nie komentuj, jak chcesz to komentuj, a nie napiszesz, ze jestem taki czy siaki. Dobrze, ze Ty masz dobre podejscie, nie wiedzac na co ta kasa sie faktycznie rozeszla i jak wyglady ich wspolne finanse

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Jestem podobnego zdania co Hultaj
Jesli to do Ciebie nie dochodzi - gucio ma do rzeczy jakiego ktokolwiek jest zdania, bo jak to bylo faktycznie, to na chwile obecna nie wiemy. Dlatego tez, ja nie wykluczam roznych opcji. Naprawde mnie nie obchodzi, co Ty uwazasz, bo szczegolow brak. Proste? Proste.

Cytat:
No może i lubię oskubywac facetów z forsy biorąc od nich zwrot kasy za wspólne wydatki (choć dla mnie raczej skubanie zaczyna się wtedy, gdy bierze się nie tylko za wydatki faceta, jego, na siebie ale i kobiece-człowiecze wydatki własne /w rzeczonej sytuacji ona wzięła kredyt, on, jak opisała, tankował również z niego paliwo czy z tej to pożyczonej przez nią kwoty, powiedzmy, że np. jadł kurczaka w restauracji. Bo, idąc dalej ona w analogicznej sytuacji przynajmniej płaciła sama za siebie, a skoro to jest tylko jej dług to znaczy, że mu fundowała, więc on wtedy za swoje się nie gościł...), czyż to nie powinno być moją prywatną sprawą? Jeśli ktoś uważałby, że inaczej, to chyba jego, na ten temat (i/mojej osoby), zdanie, mnie do niczego obligować by nie musiało? Mam nadzieję. ;-)
Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

wiesz jak jest, mówią, że głodnemu chleb na myśli, a zdradzający wietrzy zdradę.
Ale nie nie chce mi się wałkować głupot, myślę, że Tobie też.
Pozdrawiam.
Hultajko, mi sie rowniez nie chce tego walkowac i sobie walkowanie odpuszcze

Stary 2010-01-22, 16:43   #180
Hultaj
BAN stały

Cytat:
To jest wszystko trochę jak z podziałem majątku przy rozwodzie.
ja zapłaciła/em za tą kanapę, ja wygrzebałam te sztućce na antykach, ja wylicytowałam ten obraz, a to są obrusy jeszcze od mojej stryjecznej babki.
Jakoś wtedy nie ma: nasze. :P

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-01-22 o 16:45
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości