![]() |
#151 | |||
BAN stały
|
Dot.: Prośba o radę - wypłata pieniędzy z konta exa
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tez to dzis wyszukalam i przeczytalam ![]()
![]() |
![]() |
#153 |
Rozeznanie
|
Ciezko sie nie zgodzic :|
Nikt z niego nie zrobil bezpodstawnie niewiadomo kogo. Zawarl umowe ustna, ze pomoze w splacie a teraz sie wypina, bo poznal mlodsza.
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo albo wspolne i tyle, albo sobie kazdy liczy ile wklada i ile z tego wyjmuje. Bo wychodzi na to, ze luz, ze on wklada do ich wspolnych pieniedzy, ale jej jest winny, bo ona wklada do wspolnych pieniedzy min. z tego czy owego. Paranoja ![]() Cytat:
Pieluchomajtek - juz pisalem, on rzucal slowa na wiatr, jak najbardziej, ale co do pomocy w splacie, to zalezy na co te pieniadze poszly i w jaki sposob.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2010-01-22 o 14:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe co byście doradzali gdyby w grę nie wchodziła żadna młoda siksa tylko po prostu rozstanie(odwidzialo sie gościowi i już).... bo widzę, że tu o zemstę sie rozchodzi(bo ja zostawił dla młodszej i teraz sobie używa, bądź nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
BAN stały
|
dzięki za informację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co nie zmienia faktu, ze potencjalnie faktycznie jej powinien oddac jakas sume pieniedzy, zaleznie od tego, jak bylo nimi rozporzadzane.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
BAN stały
|
ale mi nie chodzi o zemste tylko o sam kredyt w sobie. brany był dla nich oboje, a na jej osobę.
człowieku (Wyraku ;-)) pojmij, że to prawdopodobnie było czy jest dziewczę ze średnimi zarobkami, i nie kusiła jej być może idea kredytu, on ją może (bo może sami chcieli tego w równym stopniu, może ona też marzyła nieziemsko o tym aucie...) namowił w myśl zasady, damy radę, ona mu zaufała, że nie zostawi jej na lodzie. że ma nauczkę (do spółki to srają... ![]() jeśli ona by wzięła pożyczkę na zasadzie: ach, wezmę sobie, przejem sobie, masz kochanie, kup sobie kontener papierosków, do 1szego ci starczy ![]() Może Ty masz w zwyczaju tylko brać od swoich kobiet, albo pasuje Ci, gdy Twoje kobiety bez mrugnięcia tylko od Ciebie biorą, a jak się sprawa sypie, to ha ha, aleś ty naiwniusi/a (w zwyczaju tzn. dla Ciebie to normal ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-22 o 15:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
czekaj, czekaj. Aha, ty w ten sposob myslisz, ze skoro on pracowal i dokladal sie do zycia, a ona nie pracowala(tak wnioskuje z twoich wypowiedzi) i brala pieniadze na zycie z kredytu, to z jakiej racji ma spacic kredyt, tak? Tak sobie to wykombinowales, to jestes niezlym materialista ![]() Prosze Cie, skoro oboje decydujemy sie na wziecie kredytu nie mozna, w czasie jego splaty isc ta drogą, która ty sobie wymysliles. To dopiero jest żałosne ![]() Po pierwsze skad wiesz, ze ona nie dokladala sie do zycia z zarobionych swoich pieniadzy. Teraz owszem ona nie pracuje, ale wiadomo, ze skoro kredyt jej przyznano musiala byc osoba pracujaca.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie." Edytowane przez Marseille Czas edycji: 2010-01-22 o 15:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do zwrotu części pieniedzy również podzielam twoje zdanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Raczkowanie
|
a ja bym poszła do innego banku i zapytała pracującą tam osobę czy jest to kradzież czy nie. Wydaje mi się, że nie. Najlepiej powiedzieć, że to sytuacja teoretyczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
BAN stały
|
takie sprawy to jest ewentualnie szarpanina i tyle. osoba mając upoważnienie do dysponowania kontem zawsze może powiedzieć, że podjęła gotówkę za zgodą, bo np. w ramach zadośćuczynienia, konkubent odchodząc stwierdził, że chce honorowego rozstania i zamknięcia spraw itd, a potem zmienił zdanie i zażądał zwrotu i udowodnijcie teraz, że to będzie nieprawda, gdy jest tylko słowo przeciw słowu.
![]() ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Chyba na tym polega ta idea, upoważnienia, jak nie chcesz, by ktoś się dobrał do Twoich pieniędzy (nie ufasz mu do konca np., to sam ryzykujesz) to go nie upoważniasz. Jak okradną Cię z konta a okaże się, że dałeś kartę z pinem bratankowi by zapłacił ci rachunki, a który cię oskubał korzystając z okazji, no to też wybacz. ![]() Bank Cię oleje, a policja? Pewnie przyjmie doniesienie, nie wiem, ale o czym, chyba o nadużyciu? Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-22 o 15:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
![]() Wypłacić z jego konta może i to będzie jak najbardziej legalne. Użycie wypłaconych pieniędzy do spłaty swojego długu będzie przywłaszczeniem i tutaj popełni przestępstwo. Nie wypłacając pieniądze, tylko spłacając z cudzych pieniędzy swój kredyt. Jedyna dobra rada to iść do prawnika i spróbować z nim, na drodze cywilnej, dochodzić od byłego zapłaty.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2010-01-22 o 15:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Rozeznanie
|
no powiedzmy, ze bedzie. Ale jak on jej to udowodni? Ona ma jakiegos tam sms ze jej pomoze, nie on dal jej upowaznienie do konta. jak jej to udowodni??
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do opisanej przez Ciebie mozliwej wersji wydarzen - ja jej wcale nie wykluczam, tylko nie wiem po co i na jakiej podstawie niektorzy ja przyjmuja jako fakt, skoro nieco rzeczy jest niejasne. Cytat:
Ze mnie materialista? Nie rozsmieszaj mnie prosze. Wychodzi na to, ze pieniadze, ktore on wkladal byly wspolne i juz, natomiast za pieniadze, ktore ona wkladala, jej sie nalezy splata. Faktycznie, ze mnie jest materialista ![]() Zdecydujcie sie ludzie - albo pieniadze sa wspolne i nimi obydwie osoby rozporzadzaja, albo kazdy ma swoje i jedno przed drugim jest za uzyte srodki odpowiedzialne. Nie wykluczam wcale opcji, ze on ja naciagal na kase, ale jesli bylo - ja dokladam, ty dokaldasz, to z jakiej racji on sie ma teraz do tego poczuwac, skoro jego pieniadze tez szly na zycie? Do mnie tej sytuacji nie odnos, to nie ma sensu, bo bym sie w zyciu nie zedecydowal na wziecie kredytu gotowkowego na przebimbanie, a szczegolnosci juz na takich warunkach. Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ja upoważniam do konta mojego faceta a on pójdzie do banku i wyda kase na szpanerskie coś, to jest to moja sprawa, ze upoważniłam go do konta a on z tego skorzystał. To żadna kradzież. Natomiast nie fair jest mu kosić z konta całą kasę, ja bym wizela tyle, ile on wykorzystał. O ile to upoważnienie na koncie jeszcze jest.
I nie piszcie, ze to kradzież. Ona mu nie ma zamiaru ukraść karty do bankomatu. A potem co ten koleś w banku powie? Ze upowazniłem tę panią do dysponowania kontem w tym do wypłat, ale coś mi się pomerdało, i myślałem, ze tylko do wpłat upoważniam? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
To się porobiło w tym wątku...
Jasne, łatwo jest komuś doradzić: "tak, bierz kasę, masz prawo pobrać ją z konta". Szkoda tylko, że jak przyjdzie co do czego to autorka wątku może mieć problemy. Dlatego ja, dla jej świętego spokoju, radzę żeby jednak nie wypłacała tych pieniędzy. Lepiej powoli oddawać kasę rodzicom i spać spokojnie. Sorry, ludzie - dlaczego wszystko ma się kręcić wokół pieniędzy? w życiu nie one są najważniejsze - tym bardziej, że autorce pomogą rodzice, więc po co dodatkowo kusić los, gdy nie ma takiej potrzeby?
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Jeśli pomogą jej rodzice, to inna sprawa. Gorzej gdyby sama zostala na lodzie bez środków do życia. Na szczescie to tylko 12 000 (chociaz i nie bardzo malo) a nie 120 000 zl. Mialam znajoma, ktora wziela kredyt dla misia zeby biznes rozkręcił. I kasy i misia nie ma. Jest kredyt do spłaty. Więc niech ten wątek będzie nauczką.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli uważasz, że interesowaloby mnie kierowanie tekstów pod Twój adres, to cóż, jesteś w błędzie. Jeśli chodzi o tą pogadankę zwyczajnie uważam, w oparciu o to, co tu napisałeś, że bardzo lekko traktujesz zagadnienie sprowadzając je głównie/wyłącznie do sytuacji wzięłaś, no to masz kłopocik, czegóz ty od niego oczekujesz.... Ale to już mój pogląd. Prywatnie sądzę, że jednak to kobiety częsciej są wykorzystywane przez mężczyzn, niż mężczyźni przez kobiety, ale też, przyjmijmy, nie o tym rozmowa. Twoje tu wpisy kojarzą mi się z męskim szowinizmem nieco, ale to juz oczywiście kwestia odniesionego przeze mnie wrażenia, prawdaż. To co napisałam kiedyś o manipulacji również było z przymrużeniem oka, czyż nie, i cóż można powiedzieć, sam wiesz najlepiej, jaka jest prawda. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-22 o 16:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Nic w banku nie powie, bo nie będzie miał roszczenia wobec banku (bank chroni treść pełnomocnictwa), ale wobec niej. Kwestia się rozchodzi o to, czy odpowie z art. 284. Moim zdaniem najprawdopodobniej odpowie i nie mam zamiaru pisać enty raz, dlaczego. Poza tym nie kradzież, a przywłaszczenie. Pieluchomajtek - może faktycznie nie w ten sposób. Mój błąd, źle napisałam. Wg mnie w każdym przypadku można dochodzić tego na drodze sądowej. I w przypadku z linku, i z wątku. Musi być wola posiadania rzeczy dla siebie i będzie. Można sądowo dochodzić. Teraz, jeśli chodzi o wykorzystanie pieniędzy, jest tylko ustna umowa między nimi. Jak ustna, to on stwierdzi, że z chwilą rozstania wygasła i tyle z tego będzie. I sms w tym momencie nic nie da. W najlepszym wypadku dojdziemy do wniosku, że cała sprawa zależy od oceny sądu i wówczas i tak jest problem, bo nikt nie zagwarantuje, że to nie jest przestępstwo. Nie mam czasu już teraz zgłębiać tematu. Wg mnie to będzie przestępstwo, dlatego lepiej, żeby Autorka nie korzystała z tej możliwości. I tyle. PS Jeśli się mylę, a ktoś wie na pewno (nie podejrzewa, ale wie), to niech mnie poprawi.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
BAN stały
|
srebrny Kocie ale gdy dajesz komuś upoważnienie do dysponowania swoimi pieniędzmi (możliwość podjęcia ich z konta takim jest) i nie ograniczyłeś tego uprawnienia, to jak zamierzasz udowodnić, że ktoś wziął pieniądze bez Twojej zgody?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ok, bylo z przymruzeniem oka, zrozumialem to nieco inaczej i dlatego teraz sie odnioslem, nevermind, podyskutujmy sobie luzno na necie dalej w takim razie ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
BAN stały
|
Zresztą. Ja dziewczyny do działań niezgodnych z prawem bynajmniej nie namawiam i nie namawiałam. Pisałam, że moralnie wg mnie w opisanej przez nią sytuacji nie ma ona w stosunku do niego żadnych zobowiązań. Tym bardziej, że mieli między sobą umowę, że omawiane pieniądze miały stanowić jej zabezpieczenie. Jeśli ma możliwości prawne rozwiązać sytuację korzystnie dla siebie, to raczej nie powinna z nich rezygnować.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Wyrak - miałam skomentować Twoje wypowiedzi, ale sobie odpuszczę, bo są żałosne
![]() Jestem podobnego zdania co Hultaj Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Rozeznanie
|
Opłotkami się staram powiedzieć , że jeśli by nie zrobiono bezpośredniego przelewu pieniędzy na konto pełnomocnika celem regulacji wierzytelności własnej tegoż , to nie ma dowodu , że nastąpiło przywłaszczenie . Dlatego orzeczenia w sprawach podobnych ( choć zazwyczaj to o sporo większe dobra chodziło ) , przy ewidentnej niemożności stwierdzenia , czy pieniądze podjęte z konta co do którego miało się pełne pełnomocnictwo to te same pieniądze , które wpłacono na konto prywatne pełnomocnika , i czy miało lub nie miało miejsce przekazania ich w drodze obopólnego zaufania wcześniej , były na korzyść pełnomocników . Ja takie postępowanie i ocenę takiego postępowania przez sędziów oceniam jako , hmmm, nieetyczne , ale zgodne z możliwym interpretowaniem prawa na korzyść pozwanego ( z założenia niewinnego , dopóki mu się tej winy nie udowodni ) . Nauka powinna wynikać jasna : jeśli dawać komuś jakieś pełnomocnictwa , to tylko wyraźnie określone i ograniczone , również czasowo , bo lepiej się parę razy pofatygować , niż potem się dziwić . Tak samo decydując się na bycie z kimś w związku , warto spisać umowę w kancelarii notarialnej okręslającą wszelkie możliwe aspekty ( prawnicy zazwyczaj doradzają formy najlepsze dla obojga partnerów ).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam. ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
![]() Ale nie nie chce mi się wałkować głupot, myślę, że Tobie też. ![]() Pozdrawiam. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-22 o 16:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, racja. Ale patrząc z innej strony to ciekawi mnie, czy by mu to wypominała, gdyby nadal byli razem. No i ciekawe też jest czy on jej pomagał spłacać ten kredyt do momentu tego feralnego sylwestra, czy może było tak, że na obiecankach się skończyło, ale się wcześniej o pomoc nie upominała, bo byli razem - no, a te 8 tysięcy na jego koncie to świadczy raczej o tym, że jednak były to obiecanki cacanki...
![]() |
![]() |
#178 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
Mi tam w sumie rybka, jakie kto sobie (niegroźne dla innych, skoro musimy sprecyzować;-)) zwyczaje hoduje we własnych 4 kątach. :P Po pierwsze, przejedli kredyt oboje. Po drugie, gdyby byli razem, to, o paradoksie, prawdopodobnie razem by go spłacili. ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-22 o 16:39 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jesli to do Ciebie nie dochodzi - gucio ma do rzeczy jakiego ktokolwiek jest zdania, bo jak to bylo faktycznie, to na chwile obecna nie wiemy. Dlatego tez, ja nie wykluczam roznych opcji. Naprawde mnie nie obchodzi, co Ty uwazasz, bo szczegolow brak. Proste? Proste. Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ja zapłaciła/em za tą kanapę, ja wygrzebałam te sztućce na antykach, ja wylicytowałam ten obraz, a to są obrusy jeszcze od mojej stryjecznej babki. ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-22 o 16:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:27.