Dziwne sytuacje podczas spowiedzi - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-22, 04:41   #391
srubka
Zakorzenienie

Dot.: Dziwne sytuacje podczas spowiedzi

Cytat:
Napisane przez 84kasienka Pokaż wiadomość
oj nie wiem... niby katolicki kraj, a wszyscy jezdza po tych ksiezach... jak dla mnie bez sensu. ale poniewaz jestem katoliczka, to bede ich bronic w miare swoich możliwości. i powiem jeszczeże też miałam taki stosunek do księży i kościoła jak większośc tutaj zmieniło sie to dopiero niedawno.
no samo sie to nie bierze z niczego
Stary 2010-01-22, 09:28   #392
BoRZena
Przyczajenie

no cóż, ja do spowiedzi nie chodzę, gdyż zwyczajnie... nie lubię, taki oto uraz z dzieciństwa - przed I Komunią Św., przechodziliśmy przez tzw. szybki kurs przygotowania się do ceremonii.. ;p chodzenie do Kościoła, zajęcia z siostrami itd. wszystko byłoby ok, gdyby nie paniczny lęk przed pierwszą spowiedzią, bo kazano nam wyuczyć się na pamięć całej formułki... wiadomo, dzieci jak to dzieci, zestresowane, kombinowały co zrobić w przypadku gdy o czymś jednak zapomną :P wraz z kolegami ustaliliśmy, że podchodząc do konfesjonału, będziemy trzymać przy sobie (tak na wszelki wypadek ) książeczkę. i co oczywiście?;] ksiądz szybko zorientował się, co jest grane, nie dość, że skrzyczał mnie (wtedy 9-letnie dziecko -.-), to uznał na dodatek, że takie osoby jak ja, nie powinny mieć w ogóle wstępu do Kościoła... naprawdę, genialny sposób na to, by zrazić człowieka do spowiedzi na długie lata.

i jeszcze jedna historia... koleżanka poszła do spowiedzi, przyznała się do współżycia ze swoim chłopakiem, a ksiądz...? kazał jej PRZYSIĄC (bo bez tego nie udzieliłby rozgrzeszenia...:/), że już nigdy więcej tego nie zrobi i będzie czekała z następnym "razem" aż do ślubu o.O ... porażka jak dla mnie. dziewczyna zestresowana, obiecała mu to... choć jak wiadomo, niewiele to miało wspólnego z dalszą rzeczywistością :P
Stary 2010-01-22, 10:35   #393
sam1988
Raczkowanie

Tereska napisała: ,,Tak, ja też jestem za tym by ksiądz powiedział przy spowiedzi co się "delikwentowi" należy, ale wypytywanie o szczegóły intymne jest jak dla mnie ewidentną prowokacją w celu podniecenia się. Osobiście nie mam nic przeciw by ksiądz powiedział, że współżycie przed ślubem jest złe, bo wg nauk kościoła jest. Ale wmawianie, że facet na pewno dziewczynę zostawi jak już osiągnie swoje jest chyba nieporozumieniem. Ksiądz przy konfesjonale nie jest po to by wychowywać, lecz zwrócić uwagę na niewłaściwe zachowanie, oczywiście w sposób wyważony i delikatny, tak by grzesznik nie wystraszył się i przyszedł do spowiedzi następnym razem. Traktowanie ostro każdego, kto przychodzi do spowiedzi jest dużym nieporozumieniem."

zgadam się,
dodam że w naszym kraju jest około 30 % katolików (mówię o szacowanym stanie faktycznym, a nie o osobach ochrzconych), na ale na podstawie aktów chrztów i liczeniu wiernych po mszach w niedziele określa się ilość pomocy przekazywanej przez państwo na dany kościół

w wątku wypowiadało się wiele osób uważających się za ateistów, ale ciekawe ile z nich przystąpiło do aktu apostazji (wystąpienia z kościoła)
sam1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 11:21   #394
84kasienka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez srubka Pokaż wiadomość
no samo sie to nie bierze z niczego
a z czego to sie bierze??? we wszystkich grupach społecznych można znalezć pedofilów i zboczeńców złodziei i psychopatów...
84kasienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 12:57   #395
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sam1988 Pokaż wiadomość
Tereska napisała: ,,Tak, ja też jestem za tym by ksiądz powiedział przy spowiedzi co się "delikwentowi" należy, ale wypytywanie o szczegóły intymne jest jak dla mnie ewidentną prowokacją w celu podniecenia się. Osobiście nie mam nic przeciw by ksiądz powiedział, że współżycie przed ślubem jest złe, bo wg nauk kościoła jest. Ale wmawianie, że facet na pewno dziewczynę zostawi jak już osiągnie swoje jest chyba nieporozumieniem. Ksiądz przy konfesjonale nie jest po to by wychowywać, lecz zwrócić uwagę na niewłaściwe zachowanie, oczywiście w sposób wyważony i delikatny, tak by grzesznik nie wystraszył się i przyszedł do spowiedzi następnym razem. Traktowanie ostro każdego, kto przychodzi do spowiedzi jest dużym nieporozumieniem."

zgadam się,
dodam że w naszym kraju jest około 30 % katolików (mówię o szacowanym stanie faktycznym, a nie o osobach ochrzconych), na ale na podstawie aktów chrztów i liczeniu wiernych po mszach w niedziele określa się ilość pomocy przekazywanej przez państwo na dany kościół

w wątku wypowiadało się wiele osób uważających się za ateistów, ale ciekawe ile z nich przystąpiło do aktu apostazji (wystąpienia z kościoła)
wg oficjalnych danych kościelnych z 2007 roku w Polsce mamy 42,2% katolików. Oczywiscie ochrzczonych ludzi jest duzo wiecej, ale osoby np. niepraktykujace nie sa zaliczane wg koscioła do katolików itd.

mogłabys podac źródło z którego pochodzi to 30% ? To jakies nowsze niż 2007 r. wyniki?

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 14:32   #396
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Przeczytałam cały wątek i nasuwają mi się w związku z tym pytania. Dlaczego tak jest,że księża w Polsce tak piętnują osoby, które współżyją przed ślubem, czemu takie osoby mają trudności z uzyskaniem rozgrzeszenia I co w tym widzą złego i nieczystego skoro dwoje ludzi się kocha Dlaczego rodzice dziecka nie mający ślubu nie mogą go ochrzcić? Jak to się ma do tego, że czasami w tv pokazuja migawki z więzienia, gdzie przestępcy skazani wyrokami może i nawet za morderstwo, gdzie ktoś kogoś pozbawił życia, przystępują normalnie do komunii jak to się ma do seksu, kłamstw i innych, przecież waga takiego grzechu jest o wiele cięższa

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2010-01-22 o 14:35
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 14:56   #397
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Przeczytałam cały wątek i nasuwają mi się w związku z tym pytania. Dlaczego tak jest,że księża w Polsce tak piętnują osoby, które współżyją przed ślubem, czemu takie osoby mają trudności z uzyskaniem rozgrzeszenia I co w tym widzą złego i nieczystego skoro dwoje ludzi się kocha Dlaczego rodzice dziecka nie mający ślubu nie mogą go ochrzcić? Jak to się ma do tego, że czasami w tv pokazuja migawki z więzienia, gdzie przestępcy skazani wyrokami może i nawet za morderstwo, gdzie ktoś kogoś pozbawił życia, przystępują normalnie do komunii jak to się ma do seksu, kłamstw i innych, przecież waga takiego grzechu jest o wiele cięższa
Zdecydowanie masz rację Czym jest uprawianie seksu z miłości do morderstwa... Może bardziej chodzi o to, że gdy żałujemy nawet najcięższego grzechu to jest to inaczej postrzegane niż jak go nie żałujemy a spowiadamy się bo wypada Ja tego, że uprawiam seks z moim TŻ i wspólnie łączy nas silne uczucie nie będę żałowała nigdy, dlatego czuję, że jestem wykluczona ze spowiedzi, bo po co ja mam walczyć i wysłuchiwać od obcego faceta, że kocham mojego TŻ-ta. Seks jest elementem miłości i czy to się księdzu podoba czy nie. Owszem, gdy ktoś jest w związku małżeńskim i zdradza żonę/męża to rozumiem, że to jest złe, ale seks z jednym partnerem, którego się kocha chyba nie jest czymś złym I wychodzi na to, że to właśnie paradoksalnie księża oddalają ludzi od kościoła. Najpierw karcą człowieka a później grzmią, że ludzie nie chcą chodzić do kościoła, coś tu chyba jest nie tak.

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 16:12   #398
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Dlaczego rodzice dziecka nie mający ślubu nie mogą go ochrzcić?
A jednak mogą.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 16:16   #399
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Ja to powinnam chyba powoli wykupić sobie miejscówkę w piekle nie dość, że sypiam z chłopakiem to na dodatek biorę tabletki anty. Do spowiedzi nawet nie próbuję podejść, wiem czym to może się skończyć. Bóg pewnie i tak zna moje grzechy. A do kościoła chodzę wtedy, gdy jest pusto i cicho, nie robię tego na pokaz tak jak niektóre osoby

Mark Twain
Stary 2010-01-22, 18:02   #400
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja to powinnam chyba powoli wykupić sobie miejscówkę w piekle nie dość, że sypiam z chłopakiem to na dodatek biorę tabletki anty. Do spowiedzi nawet nie próbuję podejść, wiem czym to może się skończyć. Bóg pewnie i tak zna moje grzechy. A do kościoła chodzę wtedy, gdy jest pusto i cicho, nie robię tego na pokaz tak jak niektóre osoby
A to mozesz od razu rezerwować dwa miejsca, bo ja też sypiam z chłopakiem, biorę tabletki anty, a do kościoła nie chodzę prawie w ogóle

Stary 2010-01-22, 18:24   #401
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
A to mozesz od razu rezerwować dwa miejsca, bo ja też sypiam z chłopakiem, biorę tabletki anty, a do kościoła nie chodzę prawie w ogóle
Ja też poproszę!

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 18:27   #402
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Ja też poproszę!
Ale jesteśmy grzeczne

Stary 2010-01-23, 13:11   #403
karolka2211
Raczkowanie

GG do karolka2211

Przy ostatniej spowiedzi ksiądz mi tak nawtykał, że zraziłam się chyba na amen. Dobrze, że spowiadałam się przed 7 rano to osób w kościele było niewiele. Oczywiście poczułam się jak ostatnia tirówka kiedy wyznałam, że współżyłam ze swoim przyszłym mężem. Beszczelnie kazał mi powtórzyć co mówiłam (jakby niedosłyszał) no i potem zaczęło się kazanie na temat tego jaka to ja jestem niemoralna, nienormalna, zła i nieczysta. Od konfesjonału odeszłam z płaczem- a nadmienię, że do osób płaczliwych nie należę. Do tej pory do spowiedzi chodziłam z chęcią nieczęsto bo nie jestem dewotką, ale nie miałam z tym problemu.
Dziękuję temu księdzu, że otworzył mi oczy na pewne rzeczy i zniechęcił mnie do czynnego uczestniczenia w życiu katolickim
Stary 2010-01-23, 14:25   #404
yellowsunshine
Zadomowienie

Chciałam iść do spowiedzi, ale kiedy stałam w kolejce, ksiądz zaczął (dosłownie) wydzierać się, tak, że wszyscy słyszeli na kobietę, która chciała się wyspowiadać. Od tej pory mam jakieś opory

PS. ja jestem teraz na etapie własnych przemyśleń, apropo kościoła w dzisiejszych czasach

Edytowane przez yellowsunshine
Czas edycji: 2010-01-23 o 14:26
yellowsunshine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 17:05   #405
ola_108
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
Ale jesteśmy grzeczne
o ou... ja identycznie...w dodatku MIESZKAM Z TŻ BEZ ŚLUBU :O:O:O o jejku o jejku

a żeby nie było offa to moją siostrę ksiądz po usłyszeniu grzechów zapytał o imie, nazwisko, miejce zamieszkania, wypytał o rodziców itp... siostra miala wtedy ok 11 lat i wszystko wyśpiewała, ale tak się zastanawiam - po co zadawał te pytania ... tak po prostu jaki był tego cel? naprawde nie potrafie tego zrozumieć
ola_108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 18:24   #406
pyska17
Rozeznanie

GG do pyska17

ja też poproszę miejsce nawet niżej niżeli piekło
Ja do spowiedzi nie chodzę,do kościoła nie uczęszczam chociaż mamy w parafii bardzo fajnego księdza i nie mówi,że jak współżyjesz z kimś kogo kochasz to jest złe i wgle.Jest wyrozumiały.
Wiele lat temu jak był jeszcze stary ksiądz i wiadomo,że był okres,gdy przyjeżdżało kilka księży by spowiadać.No i mojej mamy siostra poszła wtedy do takiego starszego księdza,który ją wypytał ile razy współżyje,z kim i w jakiej pozycji.Ona odeszła od spowiedzi,bo po prostu przegiął.I po kilku latach od tego zdarzenia księżulka wyrzucono z tamtej parafii,gdzie był proboszczem,bo się okazało,że ma kochankę i dziecko
pyska17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 22:56   #407
caducada
Przyczajenie

nasuwa mi się tylko jedno pytanie.. po co chodzić do spowiedzi?
caducada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 23:23   #408
żanetka91
Rozeznanie

GG do żanetka91

Kiedys poszlam do spowiedzi i powiedzialam ze pilam alkohol(dawno ale od wtedy nie chodze) a ksiadz do mnie po co? to ja mowie ze wszyscy pili to i ja on do mnie ze jak by mi kazali uprawiac seks z bezdomnym to tez bym to zrobila(mialam wtedy z 16 lat;/) ja nic nie odpowiadalam to on do mnie z tekstem: a co ty sobie ze mnie jaja robisz,niechcesz to nie odpowiadaj nie pasuje ci to wynos sie stad jakos przekleczalam powiedzialam po cichu ze wiecej grzechow nie pamietam i dal mi rozgrzeszenie
juz wiecej napewno do spoedzi nie pojde;/
Stary 2010-01-24, 13:54   #409
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pyska17 Pokaż wiadomość
ja też poproszę miejsce nawet niżej niżeli piekło
Ja do spowiedzi nie chodzę,do kościoła nie uczęszczam chociaż mamy w parafii bardzo fajnego księdza i nie mówi,że jak współżyjesz z kimś kogo kochasz to jest złe i wgle.Jest wyrozumiały.
Wiele lat temu jak był jeszcze stary ksiądz i wiadomo,że był okres,gdy przyjeżdżało kilka księży by spowiadać.No i mojej mamy siostra poszła wtedy do takiego starszego księdza,który ją wypytał ile razy współżyje,z kim i w jakiej pozycji.Ona odeszła od spowiedzi,bo po prostu przegiął.I po kilku latach od tego zdarzenia księżulka wyrzucono z tamtej parafii,gdzie był proboszczem,bo się okazało,że ma kochankę i dziecko
O matko

Mark Twain
Stary 2010-01-24, 22:11   #410
MissHuffy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez żanetka91 Pokaż wiadomość
Kiedys poszlam do spowiedzi i powiedzialam ze pilam alkohol(dawno ale od wtedy nie chodze) a ksiadz do mnie po co? to ja mowie ze wszyscy pili to i ja on do mnie ze jak by mi kazali uprawiac seks z bezdomnym to tez bym to zrobila(mialam wtedy z 16 lat;/) ja nic nie odpowiadalam to on do mnie z tekstem: a co ty sobie ze mnie jaja robisz,niechcesz to nie odpowiadaj nie pasuje ci to wynos sie stad jakos przekleczalam powiedzialam po cichu ze wiecej grzechow nie pamietam i dal mi rozgrzeszenie
juz wiecej napewno do spoedzi nie pojde;/
nie wierze! to jakieś kpiny?! gdzie powołanie tych księży?!!!

mój ksiądź też lubił głośno mówić z konfesjonału, grzebał w nosie, pytał się o dane osobowe, wiek, miejsce zamieszkania.. zmieniłam spowiednika..
Stary 2010-01-24, 23:25   #411
Nija_
Zakorzenienie

Mój kolega kiedyś opowiadał, że ksiądz w czasie spowiedzi też go wypytywał o imię, nazwisko, ulicę i numer domu
Stary 2010-01-24, 23:28   #412
Neciak89
Zakorzenienie

Ja bym w życiu nie powiedziała. Pominę to, że proboszcz z mojej parafii doskonale wie gdzie mieszkam (ojciec mu naprawia komputery itp, różne takie sytuacje są blizsze). No ale oczywiście w zyciu bym mu nie powiedziala o seksie..

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-01-25, 21:14   #413
sam1988
Raczkowanie

Heledore - 30% to stwierdzenie mojego wykładowcy socjologa, zajmującego się również religiami, są to informacje szacunkowe

ale na myślę że liczba kształtuje się pomiędzy 30 a 40 %
na wsi trochę więcej, w mieście mniej
poza tym tendencja będzie spadkowa z tego co do tej pory widać

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

szczerze powiedziawszy po tym co tu przeczytałem, to gdybym miał sam taką akcję to bym się ostro zraził, ale i tak chodzę 1-2 razy do roku
sam1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 12:32   #414
tatooo
Raczkowanie

heh tydz temu byłam u spowiedzi... okazało się że przez 4 lata przyjmowałam komunie świętokradzko... ale masakra. aż mi sie głupio zrobiło ale ksiądz byl spoko powiedział że ludzka rzecz błądzić i żebym już nad tym nie myślała.
tatooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 12:36   #415
yellowsunshine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Mój kolega kiedyś opowiadał, że ksiądz w czasie spowiedzi też go wypytywał o imię, nazwisko, ulicę i numer domu
chore
Stary 2010-02-10, 14:12   #416
nadisko
Przyczajenie

Poza sytuacją kiedy ksiądz zaczął się 'wydzierać', że wychowałam się w dżungli i następnym razem (niedoczekanie) nie dostanę odpuszczenia...nie, żadnych dziwnych sytuacji... reakcja księdza w woli ścisłości była również na jeden z najcięższych i niewybaczalnych grzechów, jak opuszczenie mszy św. przykładowa pokuta- chodzić przez 2 tyg codziennie do kościoła
Za to bulwersacja księży odnośnie pomylonej kolejności np pominięcia podania wieku itp też się zdarza, mi się kiedyś udało, niestety inna dziewczyna została za to cofnięta od konfesjonału. Nie muszę chyba wspominać jaki to wstyd
Jeszcze jedna sytuacja, spowiedź do nieco przygłuchawego księdza, który nie bardzo zrozumiał o jakich grzechach mowa. Kiedy skończyłam mówić postanowił więc dopytać, szkoda że nie uwzględnił tonu głosu
ks: czyli alkohol tak?
ja: nie..
ks: papierosy..?
ja: nie...
(miałam z 14 lat, miejsce spowiedzi -wieś, świadkowie...no cóż)
nadisko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 17:21   #417
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadisko Pokaż wiadomość
Poza sytuacją kiedy ksiądz zaczął się 'wydzierać', że wychowałam się w dżungli i następnym razem (niedoczekanie) nie dostanę odpuszczenia...nie, żadnych dziwnych sytuacji... reakcja księdza w woli ścisłości była również na jeden z najcięższych i niewybaczalnych grzechów, jak opuszczenie mszy św. przykładowa pokuta- chodzić przez 2 tyg codziennie do kościoła
Za to bulwersacja księży odnośnie pomylonej kolejności np pominięcia podania wieku itp też się zdarza, mi się kiedyś udało, niestety inna dziewczyna została za to cofnięta od konfesjonału. Nie muszę chyba wspominać jaki to wstyd
Jeszcze jedna sytuacja, spowiedź do nieco przygłuchawego księdza, który nie bardzo zrozumiał o jakich grzechach mowa. Kiedy skończyłam mówić postanowił więc dopytać, szkoda że nie uwzględnił tonu głosu
ks: czyli alkohol tak?
ja: nie..
ks: papierosy..?
ja: nie...
(miałam z 14 lat, miejsce spowiedzi -wieś, świadkowie...no cóż)
Hmmm, nie rozumiem z tym wiekiem.. Że niby musicie mówić ile macie lat czy jak?

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-02-10, 18:07   #418
yellowsunshine
Zadomowienie

Cytat:
Hmmm, nie rozumiem z tym wiekiem.. Że niby musicie mówić ile macie lat czy jak?
chodziło o to, że zadawał jej pytania, głośno jako 14to latce, np. że "alkohol tak?", a to była wieś gdzie osoby się znają i plotkują all the time za pewne
Stary 2010-02-10, 18:49   #419
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yellowsunshine Pokaż wiadomość
chodziło o to, że zadawał jej pytania, głośno jako 14to latce, np. że "alkohol tak?", a to była wieś gdzie osoby się znają i plotkują all the time za pewne
Nie, nie, mi chodziło o to:
Cytat:
Za to bulwersacja księży odnośnie pomylonej kolejności np pominięcia podania wieku

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-02-10, 22:21   #420
tatooo
Raczkowanie

Cytat:
Nie, nie, mi chodziło o to:
bo w tej regułce co sie dzieci ucza jest chyba takie coś: mam lat... pokute wypełniłem. dokładnie nie wiem bo sie nie spowiadam wg tej regułki. mnie kiedyś ksiądz zaskoczył bo tam na koniec czasem mówi hasło wychwalajmy Pana bo jest dobry. i trzeba odpowiedziec, a ja nie wiedziałam co, normalnie kopara w dół ale nic mi za to nie rzekł.
tatooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości