|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#572 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Simpatica moja mama to karmiła by Iwa za każdym razem jak się "odezwie" a jak poruszy się w łóżeczku to od razu chce go na ręce jak jest w pobliżu. No i jej się dostaje i nie pozwalamy oczywiście
![]() Nie mam z nią dobrego kontaktu i tylko mi na nerwach gra... ![]() A pochwale się synusiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#573 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
A no i nie chce się chwalić ale...... jaaaaa to wiedziałam że trzeba buźkę przemywać
![]() ![]() ![]() No to się pochwaliłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#574 | |||
Zadomowienie
|
Witam mamusie
![]() ![]() ![]() Brombi wiem że już to pisałaś milion razy ale ja prosze ![]() Cytat:
Tak próby wątrobowe się robi też z krwi. Wiesz moja lekarka to sama mi te badania zlecała bo powiedziała tak: "Kasia na 99% to jest przedłużająca się żółtaczka fizjologiczna ale jeśli się okaże że to będzie ten 1 % to ona sobie nie daruje" (lekarka mnie zna od 20 lat więc to pewnie też dlatego) no i nam dała skierowanie do szpitala ale w szpitalu Nas nie przyjeli bo te wyniki nie były "aż takie złe". Więc ona nam zleciła wszystkie badanie które miały potwierdzić że nie jest źle. No i na szczęście okazało się że jest ale pamiątką po tej żółtaczce jest to że Wiki ma słabą morfologię a jak byśmy zrobili te badania w 2 tygodniu może bym tego unikneła. A piersią ja karmiłam cały czas ale dodatkowo podawałam min 100ml wody i po 10 dniach bilirubina spadła o ponad połowę. A i ja żadnych dodatkowych lekarstw nie dawałam bo lekarka mówiła że jak nam te wyniki wszystkie wyszły dobrze i pozoom bili spada to nie musimy nic podawać. [QUOTE=zebra666;16659612]I byłam u pediatry i jestem o niebo spokojniejsza Mam dopajać wodą z glukozą jak do tej pory, ale wcale wg. niej nie jest tak bardzo żólty i w oczkach ma śladzik tylko żółtaczki w kącikach, bardzo silny jest i piękne ma napiecie mięśniowe, ładnie przybiera na wadze. Mam mu podawać D3, esenciale forte do wody z glukoza, mam skierowanie na bilirubine, morfologię, alat i aspat, ale to za tydzień zrobić.Żóltaczka może nawet 6 tygodni się utrzymywać, a że mój wcześniak to już wogóle, bo teraz by był dopiero 40tydzień ciąży ![]() super ta babka!!! szkoda, że nie mogę do niej tlyko chodzić( za daleko i trzeba samochodem a my prawka nie mamy)ale na takie wypadki będę do niej się zgłaszała. Elalank więc nie martw się tak bardzo, bo damy radę ![]() ![]() Modyfikowanym nie kazała go karmić więc zostajemy na piersi zwłaszcza, że rośnie na niej tak ładnie. [/QUOTEż] Ja żelazo podaje Wikiemu 1 ml tak profilaktycznie bo jak pisałam to krew ma słabą. Mój Wiki się urodził w 38 tc więc może to też miało jakiś wpływ. A co do sikania to on musi sikać wodą a nie Twoim mlekiem bo melko matki tak tego nie wypłukuje. Ja Wikiemu to czasem nawet 5 razy dziennie dawałąm wode zawsze przed karmieniem bo wtedy udawało się że najwięcej wypił. A Twój synek ma który tydzień teraz??? TRZYMAM ZA WAS KCIUKI DZIEWCZYNY I BĄDZCIE KONSKEWENTNE Z TYM DOPAJANIEM BO TO NAPRAWDE WYPŁUKUJE TO CHOLERSTWO ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#575 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Wiki budzi się tylko raz w nocy? Może wcześniej się budzi, jak np. w dzień mniej podje. Ja zauważyłam, że jak Filuś mniej je ( ma czasami takie dni, że je krótko) to wtedy się wcześniej budzi. Może spróbuj smoczkiem go uspokoić, jak się o tej 3 budzi? Cytat:
![]() Iwuś słodki jest, a jaką ma fajną zdziwioną minkę ![]() Moje dziecko dzisiaj marudzi łokropnie ![]() Po południu spał tylko po 30 minut, mimo że widzę, że jest zmęczony, a teraz w ogóle nie chciał zasnąć, więc kąpiemy go zaraz, bo potem będzie za bardzo padnięty.
![]() |
#576 |
Zakorzenienie
|
no mamuski z tym przemywaniem buzki to mnie zdziwiłyscie,wiedzialam ze sie przemywa apf....jakos tam ale myslalam ze tylko wtedy gdy dziecko ma plesniawki
a mi synus sie najadl trzymalam go na odbibie i zacelam mu spiewac a on zasnał,tz sie smial ze tez nie chcial by słuchac takiego wycia i tez by wolal spac niz tego słuchac ![]() Sami to moj tz tak ma ze jak Mateusz troche marudzi a jadł z godzinke wczesniej to on twierdzi ze NAPEWNO dziecko jest glodne a ja jeszcze nie chce go nakarmic
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#577 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Mnie się nikt nie wtrąca i bardzo mi z tym dobrze ![]() ![]() Katekatee a to żelazo w kropelkach jest bez recepty? bo za tydzien mam zrobić małemu morfologię znów i jak spadłaby to bym podawała żelazo... Mały mi wypija dziennie może z 90 ml, w nocy mu już nie daję bo nawet jak mnie budzi na karmienie to nie wiem czy bym siłe miała robić mieszankę:\ Mój się urodził w skończonym 36 tygodniu i własnie mówiła pediatra, ze to też ma duyży wpływ na dłuższą żółtaczkę... no i morfologia też własnie spadła małemu więc pewnie będzie jak u Ciebie:\ A synuś skończy jutro 4 tygodnie Kachula bo przemywa się aphtinem jak ma pleśniawki, a wodą gotowaną przy codzienniej kąpieli ![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-01-24 o 18:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#578 |
Zakorzenienie
|
Bellus jak tam nasz najmłodszy watkowy maluszek sie miewa?
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#579 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sam, Iwo jest śliczny ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#580 |
Zakorzenienie
|
Gucia mój zazwyczaj juz jest zły jak mam myć buźkę(wymęczony wcześniejszymi zabiegami)i zawsze płacze a mi się ekstra myje wtedy ale po chwili milknie zaciska szczęki i trzyma tak albo ssie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#581 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a chyba nie doczytalam czy Wy myjecie te buzki teraz maluszkom?czym nasaczacie ten wacik?
---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#582 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wodą gotowaną przy użyciu pieluszki tetrowej na najmniejszym paluszku narzuconej ![]() ![]() Tzn tak mi w szpitalu pokazano i tak robię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#583 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#584 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Okąpaliśmy go o 18.30 i po 19 wzięłam go jeszcze na cycka, położyłam się z nim w łóżku ( jakoś wolę karmić na leżąco) , on taki spłakusiany ssał niemrawo, no i przysnęliśmy i ja i on ![]()
![]() |
#585 | |||||
Zadomowienie
|
cześć Mamuśki
Cytat:
Cały czas jednak w środku trzęsę się w obawie żeby to świństwo nie wyrządziło Olce szkód ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Norma jest do 1. Ale teraz będę robić badania w innym laboratorium, bo poprzednie robiłam w szpitalu. No nic napiszę w środę co wyszło, teraz nic nie zmienie. Na szczęście Olka wypija ponad 100 ml w dzień glukozy +czopek na noc, więc jestem dobrej myśli że się tego pozbędziemy i badania tez wyjdą dobre ![]() Teraz wiem co czułaś jak Twój maluszek to przechodził.. trzymajcie się Mamusie,ja uciekam się sprysznicować i wypłakać, nastroju nie mam ![]() Edytowane przez elalank Czas edycji: 2010-01-24 o 19:36 |
|||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#586 |
Zakorzenienie
|
Brombusia hehehe
![]() ![]() A Wasze pociechy też tak fajnie zaczynają płaklać? coś jakby"ułeeee, ułeee" ![]() Elalank ja też wylałam już morze łez przez wybroczyny w oczku najpierw, teraz przez żóltaczkę, ale wiem, że dla dobra małego nie mogę mu dawać odczuc po sobie takich emocji... więc staram się spokojnie już poczekać do wizyty następnej u pediatry, i wyników badań za tydzień... w końcu dopajam go drgi dzien dopiero więc muszę być cierpliwa... w razie złej morfologii zaczne mu dawać żelazo. Trzymam za nasze maluszki kciuki. wierzę, że uda im się wypędzić to cholerstwo ![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-01-24 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#587 |
Zakorzenienie
|
Zebra zobaczysz jak będzie fajnie, jak zacznie piszczeć w górnych rejestrach, aż uszy bolą
![]() Zmykam oglądać film z TŻ. To papa ![]()
#588 |
Zakorzenienie
|
Ja zaraz zapomne jak filmy wyglądają już tak dawno nie oglądałam rzadnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#589 | ||||
Zadomowienie
|
A bo zapomniałam wcześniej napisać dzieciaczki oczywiście urocze
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A ze smokiem jak najbardziej spróbuję. Jak będzie tak naprawdę głodny to i tak się nie da przekupić więc warto spróbować ![]() Cytat:
![]() Będzie dobrze trzymam kciuki ![]() |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#590 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a co do placzu, to moja, jak dopiero zaczyna, to czesto robi "meee" ![]() ![]()
![]() |
#591 |
Raczkowanie
|
Z myciem buźki to prawda, woda przegotowana, gazik i czyszczonko
![]() A na pleśniawki, jeśli nie ma ich dużo to polecam aphtin, ale nam najbardziej pomógł Cebion, po 3 kropelki na pieluszkę i ścieramy miejsca z pleśniawkami. Po Nystatynę do lekarza wybrałabym się w ostateczności, gdyby pleśniawki nie schodziły po 2-3 dniach, lub jeśli by ich przybywało, pomimo stosowania aphtinu lub cebionu. To jednak antybiotyk jest, a lepiej tego zawsze zaoszczędzić maluszkom i spróbować delikatniejszych metod ![]() My z bardzo zaawansowanymi pleśniawkami walczyliśmy około 2 tygodni, także cierpliwość przy nich jest wskazana ![]()
Jestem żoną ![]() http://s6.suwaczek.com/20090509570713.png Nasz mały skarb- Alicja http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911054965.html Czekamy na Marysię ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20130427724853.html |
![]() ![]() |
![]() |
#592 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jak np nie chce go wziac na rece to sie uspokoi rozejrzy co i jak i jeszcze wiekszy wrzask ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#593 |
Zakorzenienie
|
Laski pamietacie to:
http://www.youtube.com/watch?v=uQtpRjBLXic ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj aby nasze takie nie były ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#595 |
Zakorzenienie
|
Katekatee właśnie nie wiem, bo ta druga pani pediatra , u której byłam i mi bardziej pomogła to mówiła, że jak hemoglobina za bardzo spadnie znowu to żelazo w kropelkach, no ale w czwartek mysle zrobimy badania żeby mieć wyniki w piatek i zobaczymy co tam wyjdzie... boję się szczerze mówiąc choć staram się być dobrej myśli... no i od wczoraj podaje małemu pół kapsułki essentiale forte...
Dzisiaj wypił aż 110 ml wody sukces ![]() ![]() A jutro mamy neurologa tak, że trzymajcie kciuki... w czwartek badania, w piątek szpital okulistyczny... tydzień stresów przed nami i nieprzyjemności dla małęgo:\ jak pomyślę o tym badaniu oczek znów to wymiękam...znowu go wymęczą i musi być na głodniaka.... Asioczka mój też tak robi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#596 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#597 |
Zakorzenienie
|
Napewno się przydadzą... ciężki jest żywot matki... zanim mały dorośnie to ja już 5 razy osiwieje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#598 | ||
Zakorzenienie
|
Mamuśki szalejecie z tym pisaniem, jutro będę nadrabiać,
Poki co dla mnei goracy temat wiec odpowiedź dla Eli i Zebry, tyle co zdążyłam przelecieć: Cytat:
Cytat:
Co do odstawienia od piersi - jak pisalam- przechodziliśmy to dwa razy. Podejrzewali żóltaczke pokarmową, czyli ze ja przez pokarm przekazuję małemu część swojej bilirubiny, a dwa ze jest jakiś enzym, którego może maleństwu brakować żeby trawić te skladniki w mleku. Kazali nam odstawic na 24 h, za drugim razem do otrzymania wynikow, a że przyszly szybko tez wyszlo ponad dobę. I u nas okazało się że to nie to. Uważajcie z tym odstawianiem jesli chcecie dalej karmić... Mam nadzieję że i u Was będzie ok ale uważajcie na ta lekarkę, bo nie powinna z takim wynikiem kazać czekać. Spokojnej nocki i do jutra!
![]() |
#599 |
Rozeznanie
|
Dobry wieczór!
Tż na nocce, dziecko grzecznie śpi, więc i ja powinnam spać, ale o dziwo mi się nie chce ![]() U nas Łatwy Plan powoli zaczyna działać, widać ogromną różnicę w porównaniu z tym chaosem, który był na początku. Mam nadzieję, że ta nocka też będzie ok. A wszystko dzięki Waszym radom, za które bardzo dziękuję ![]() ![]() Co do pleśniawek to my też się z tym borykaliśmy/borykamy, bo ostatnio na wizycie lekarka stwierdziła, że to nie są pleśniawki tylko nalot po mleku, więc już sama nie wiem ![]() ![]() Domi pamietam ten filmik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#600 |
Zakorzenienie
|
Konspiracja jakoś wytrzymam do zrobienia tych badań... mały będzie miał wtedy nieskończone 5 tygodni... Przynajmniej dostaję już coś żeby chronić wątrobę, dopajam go... mm nadzieję, że będą efekty... Mnie pani mówiła, że dużo wyniak też z wcześniactwa małego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:19.