|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
nie tylko
![]() ![]() Cytat:
Ale głowa do góry. Trochę pracy i Iwo zacznie przesypiać noce. W końcu to dopiero jego 4 tydzień. Ja do jako takiego porządku z Sandrą doszłam po 5 tygodniu, a dokarmianie przez sen i smoczek w nocy, to stosujemy dopiero od jakichś 3 tygodni (w środę mamy 10) A co do ilości zjadanego mleka to też się nie przejmuj. Zdarzyło mi się kilka razy, że Sandra wypiła z butli 130 ml i potem jeszcze wisiała na cycu (chociaż wtedy to prawdopodobnie był skok)
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2010-01-25 o 19:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#692 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Cytat:
![]() ![]() Jutro TZ idzie na szczęście ze mną więc będziemy działać.Znajoma mi poleciła jakiegoś dobrego pediatrę prywatnego (150 zł za wizytę ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A czopki Luminalum- na zbicie bilirubiny, Naczytałam sie tez o nich, ze raczej się od nich odchodzi, no ale cóż, dałam Olce, może coś jednak pomogą. To sa jakies na uspokojenie, ale na przedłużającą żółtaczkę też pomagają. mi położna tez mówiła ze żółtaczka ustępuje. i co? jest do dzis. trzeba zrobić badanie krwi i tyle, nie słuchac,bo moja czujność tez uśpiła Edytowane przez elalank Czas edycji: 2010-01-25 o 20:20 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#693 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no właśnie mówią że Mała podobna do tatusia ![]() ![]()
![]() |
#694 |
Wtajemniczenie
|
To może mój Iwo też ma skok?
![]() ![]() Dzięki Guciu ![]() ![]() ![]() ![]() A i zapomniałam Guciu napisać że gratuluje prawdziwego śmieszku ![]() ![]() ![]() A tak w ogóle mówiłam Wam ostatnio ze mam ta Zaklinaczke ale okazało się że sciągnełam cos innego ![]() ![]() Ma któraś ebooka? Może Domi? ![]() ![]() A chciałabym poczytać bo ponoć to lepsze od jezyka niemowląt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#695 |
Zakorzenienie
|
Elalank w sumie nam zeszło u neurologa sporo czasu i nie było kiedy tak dopajać a jak wrócilismy to wiadomo, że trzeba było nakarmić po tylu godzinach i to porządnie
![]() Ale wypił przed snem 40 ml czyli w sumie dzisiaj 120 to źle nie jest... jutro będziemy mieli cały dzień na dopajanie więc może pójdzie lepiej. Co do połoznej to wiem, że sie zmniejszyła bo widzę po białkach w oczach chociażby i po ciałku... wszystko powiedzą te wyniki badań...W końcu chodzi tu o to jaki jest poziom tego paskudztwa... Jak będe miałą wyniki bilirubiny to zapytam pediatre o te czopki... jeśli wyniki będą nieładne ![]() Ty siebie obwiniasz o coś czego nie mogłaś wiedzieć... bo skąd? a ja że może to moja wina, że mały się urodził wcześniej o miesiąc i może gdyby urodził się w terminie nie miałby tego cholerstwa i wielu innych problemów i niepokojów!!! Czytałam, że praktycznie wszystkie wcześniaki mają żółtaczkę ![]() Dlaczego maluszki muszą tak cierpieć ![]() dzisiaj u neurologa w kolejce czekała dziewczyna z 3 miesięczną dziewczynką, która cały czas miała drgawaki jakby- no trzęsła się cała... najbardziej po główce było to widać... aż się serce krajało, ze takie maleństwo musi tak cierpieć ![]() Marta śliczna córusia ![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-01-25 o 20:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#696 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do mycia jamy ustnej dziecka, to ja nie myje. Boje się, że wiecej szkody z tego by było niż pożytku. Zresztą w szkole rodzenia nic nie mówili, ani w książkach nic nie ma o tym. Jednak na wszelki wypadek najbliższej wizycie zapytam lekarza czy trzeba. Tu w ogóle wszystko jest inaczej. Nie robią USG bioderek, nie daja witaminy D, witamine K podobno mały dostał w szpitalu zastrzyk i wiecej nie trzeba, na spacery nie chodzić aż skończy 3 miesiące, bo jest (!) zimno, a temperatura na zewnątrz jest taka, jak w Polsce jesienią, spokojnie w swetrze można chodzić.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą podawanie witaminy K, to wymysł dopiero kilku ostatnich lat. A z tym spacerem to dziwnie. A ile macie stopni teraz? W jakim stanie mieszkasz ? ( Ja z tych ciekawskich jestem ![]()
![]() |
#698 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Nio Madzia też coś cicho ostatnio ![]() Cytat:
![]() Mi też położna mówiła że schodzi ![]() Cytat:
Nie pisz mi takich rzeczy bo ja już siedze i rycze. Strasznie się wrażliwa na krzywdę dzieci zrobiłam odkąd się Wiki urodził. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#699 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jamy ustnej nie trze się jak pumeksem ![]() ![]() ![]() ![]() Katekatee ja też:\ wogóle od ciązy mi została już ta płaczliwość i jak zobaczyłam ta małą to pomyslałam, ze mogło to spotkać moje dziecko... ja urodziłam w 36:\ i w sumie nie oszczędzałam się przez całą ciążę- wiadomo nie nosiłam mebli no ale nie umiałam tak coś pomału po troszku tylko jak zaczęłam to musiałam skończyć:\ plus przejmowanie sie wszytskim i Wigilia była chybana to okresem najgorętszym toteż w nocy po Wigilii się zaczęły nasze problemy...Z tą wiedzą co teraz mam olałabym przejmowanie się innymi sprawami, albo innymi osobami, które bardzo chciały to poczucie winy we mnie obudzić... Ale co się stało to się nie odstanie i trzeba zrobić teraz wszytsko żeby było jak najlepiej ![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-01-25 o 20:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#701 |
Zadomowienie
|
A to ja już tamtą foteczkę widziałam. Dziewczyny po tyłach som
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#702 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Alicje karmiłam równo co 3 godziny, czasem dawałam jej 15-20 minut wcześniej jak płakała, że jest głodna. Ale gdy spała zawsze w dzień budziłam ją na karmienie co 3 godziny. Na początku też nam potrafiła po dwóch godzinach włączyć syrenę, że che jeść, ale nie martw się to wszystko się unormuje. Jak bardzo płakała to podawałam jej wodę między karmieniami. Jeśli nie ulewa po jedzonku to dawaj mu 120, w końcu zbliża się do 2 miesięcy, więc może potrzebuje już więcej. W nocy Ala przez około 5-6 tygodni budziła się co 3 godziny, czasem 3,5 na jedzonko, a potem jakoś tak zaczęła te przerwy sobie wydłużać do 4 godzin, później do 5. Jakoś tak naturalnie to wyszło, jedyne co zrobiłam to jak zaczęła wydłużać godziny snu, to przestawiłam ostatnie karmienie (o pół godziny wcześniej co dwa dni, na początku jadła na noc o 23) tak, że teraz je o 21 i śpi do 6-7 rano. (ale tak o 4-5 muszę podać smoka, żeby ja troszkę oszukać i przedłużyć sen) Im Iwo będzie starszy tym dłużej będzie spał, a pory posiłków też się unormują, trzeba tylko troszkę cierpliwości. ![]()
Jestem żoną ![]() http://s6.suwaczek.com/20090509570713.png Nasz mały skarb- Alicja http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911054965.html Czekamy na Marysię ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20130427724853.html Edytowane przez Ravenne Czas edycji: 2010-01-25 o 20:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#703 | |
Zakorzenienie
|
U nas -16
![]() I co, siedzisz z Małym w domu? Czy jednak wychodzisz na spacerki? Cytat:
Można jeszcze lekko go wybudzić, wtedy burzy się mu schemat. W "Zaklinaczce" jest napisane dokładnie tak: "Obudzić, żeby spało? Tracy, chyba żartujesz Rodzice są często zszokowani, gdy mówię im o strategii budzenia, by spało w przypadku nawykowego budzenia nocnego. Nastaw budzik godzinę wcześniej niż pora budzenia dziecka i idź do jego pokoju. Potrząśnij nim lekko, pomasuj mu brzuszek i wetknij mu smoczek do buzi - wszystko to doprowadzi niemal do jego wybudzenia. Następnie wyjdź. Dziecko z powrotem zaśnie. Dzięki temu to Ty będziesz mieć kontrolę, zamiast siedzieć i zastanawiać się, czy nawyk Twojego dziecka w jakiś czarodziejski sposób zniknie ( nie zniknie, zapewniam). Budząc je godzinę wcześniej, zburzysz wzorzec nawykowego budzenia się." Kurcze, jakbym miała skaner, to bym Wam zeskanowała całą książkę ![]()
![]() |
#704 |
Zadomowienie
|
16 stopni i zimno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#705 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zebra, dobry kurczakowy przykład ![]() ![]() A to się myje raz dziennie, czy po każdym posiłku? ![]() Edytowane przez bogus85 Czas edycji: 2010-01-25 o 20:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ivo zbliza sie do miesiaca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#707 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#708 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zastanawiam sie czy tej ksiazki nie zamowic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#709 |
Rozeznanie
|
Marta śliczne maleństwo
![]() Brombi jutro idę na poszukiwania tego smoczka, jak nie znajdę to przez allegro ![]() A ja byłam dzis na wizycie kontrolnej u gina. no i jak zwykle...przez 11 miesięcy wstrzemięźliwość, poród cc a ja mam stan zapalny....no skąd??? Także przed przywróceniem mnie mężowi jeszcze musze kurację gynalginem walnąć....ale już bliżej jak dalej ![]() ![]() A oprócz tego wszystko dobrze sie goi ![]() Moja niunia juz dokazuje....ciekawe jaka będzie nocka ![]()
#710 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że to moje najlepiej wydane 37 zł.
![]() Zwłaszcza, że jest też o jedzeniu i zachowaniu, buncie dwulatka i treningu toaletowym ![]()
#711 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A ja skapitulowałam po 3 wypluciu smoka bo on mi się o 3.30 darł wniebogłosy a tżt o 4.30 do pracy wstawał i nie chciałam żeby go obudził. Ale dziś już nie wstaje. ALe zrobie tak że nastawie sobie budzik na 2.40 i mu dam smoka. Zobaczymy co to będzie ![]() Dobra idę się szykować do spania i nakarmić Wikiego. Dobranoc mamusie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#713 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak mi się przypomniało a propos tego krzyżyka w smoczku, że moja Mama mówiła, że jadłam tak łapczywie jako niemowlak, że zawsze nałykałam się powietrza, więc ona zamiast dziurki w smoczku wycinała krzyżyk i zaraz lepiej było ![]()
![]() |
#714 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma sie co obwiniać, w końcu to nasze pierwsze dzieci, więc skad mamy to wszytsko wiedzieć. W sumie nie powinni wypisywać ze szpitala z taką żółtaczką ![]() Mi też serce pęka jak widzę, jak takie maluszki cierpią ![]() Cytat:
Wydaje mi się, że nie narodziny dzieci sa pisane na górze, a nie powodowane tymi "wywołaczami" wiec sie nie zadręczaj ![]() a powiedz, w końcu dowiedziałaś sie jaka była przyczyna żółtaczki? czy raczej jest to niemożliwe do zdiagnozowania? zazdroszczę takiej temperatury ![]() Cytat:
Zapomniałam napisać, że dziś Olkę oszukałam smoczkiem. Karmiłam ją wczoraj o 21, po czym kolejne karmienie było o 3 a o 5:30 znów chciała jeść, więc poszedł smok w ruch i pospała do 8 ![]() Dobra uciekam spać. Trzymajcie proszę kciuki, żeby jutrzejsze badania były dobre! ![]() dobranoc Mamusie |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I chyba też kupię sobie tą książkę, tyle, że po angielsku, co by tz też się mógł dokształcać ![]()
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2010-01-25 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#716 |
Raczkowanie
|
Źle się wyraziłam, chodziło mi, że zbliża się do rozpoczęcia drugiego miesiąca. Jak już źle formułuje myśli to sygnał, że trzeba iść spać
![]()
Jestem żoną ![]() http://s6.suwaczek.com/20090509570713.png Nasz mały skarb- Alicja http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911054965.html Czekamy na Marysię ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20130427724853.html |
![]() ![]() |
![]() |
#717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tracy Hogg, Melinda Blau I żeby było jasne, to nie ja jestem taka mądra, Kate ![]() Ja tylko stosuję się do przeczytanych porad ![]() Ja to bym jeszcze do pełni szczęścia potrzebowała, żeby książki dr Karpa były u nas dostępne, juz nawet nie muszą być przetłumaczone ![]() Edit: znalazłam ![]() ![]() http://www.empik.com/happiest-toddle...,prod1449396,p
Edytowane przez brombusia Czas edycji: 2010-01-25 o 21:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#718 | ||||
Wtajemniczenie
|
asioczka, gucia, maria, kolanosia śliczne dzieciaczki! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#719 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie zamówiłam "Język niemowląt" pomimo, że mam na kompie to nie cierpie tak czytać książek a w sumie na allegro wyjdzie mnie to jakieś 20 zł... ale tą zaklinaczke też bym chciała
![]() ![]() Elalank ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#720 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Marta a jak malenstwo Twojej siostry?
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.