|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 | ||||
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Witam ponownie
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A co do nocnego karmienia to z Naszym Guru to wszystko jest możliwe ![]() ![]() Cytat:
![]() Co do wyników to piszczie mi jaką macie Hemoglobine czyli HGB (Konspi napisz mi też ile wy macie). Wiki miał na początku 11 ale spadła do 9. Także uczulam CIe że u Was też tak może być. Bo po pierwsze między 2 a 4 miesiącem dzieciaczki zawsze mają najsłabszą krew bo tracą zapas z okresu ciąży a nie jedzą jeszcze owoców itp żeby sobie naturalnie krew wzmacniać. Aspat i Alat to są próby wątrobowe. Widać że są troszkę powiększone synek koleżanki miał ją powiększoną kilkaset krotnie także nie jest tak źle . Być może lekarka przepisze coś na regeneracje wątroby. A co do spadku bilirubiny to nam też jak zrobiłąm badanie po 4 czy 5 dniach to spadła troche a potem spadłą już znacznie więc może to tak jest że to się musi rozkręcić ![]() Trzymam kciuki za jutro ![]() Jak sobie przypomniałam to pobieranie krwi to normalnie aż mną trzepie z nerwów. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
No Filuś kawał ślicznego byka ![]() ![]() Domi malutka też prześliczna ![]() Idem dziołchy zakuwać ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#812 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Milego zakuwania oby szybko i wszystko do głowy wchodziło
![]() ![]()
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#813 |
Zadomowienie
|
A Konspi bo tak teraz szukałam. Hematokryt to jest HCT. Macie 25? my mamy 28 a norma jest od 30 do 41. Napisz mi jakie masz HGB. I ile dajesz żelaza vit b6 i kwasu foliowego??
Dobra idę już bo Czeki i weksle wzywają ![]() ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Thenkju ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#814 |
Zadomowienie
|
witam
![]() Ja zaczełam czytać "Język niemowląt" i zamiar mam kupić "Zaklinaczke" Domi ja zmieniam pieluszke jeszcze koło 24 a potem już tylko rano koło 8 no chyba że zrobi kupke no to trzeba ![]() Czapeczke też zakładam po kąpieli tak na 30 min |
![]() ![]() |
![]() |
#815 |
Zakorzenienie
|
No to u mnie kupka jest zawsze w nocy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#816 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#817 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale u nas tez kiedys kupka byla co zmienialam pieluszke i zawsze sie smialam bo zawsze jak przychodzila polozna(była5razy) zawsze sie zapowiadala ze bedzie na ktora godzine to ja zawsze jeszcze tak z 5 minut przed wyznaczona godzina Matika przewijalam a polozna przychodzila zaraz,ogladala go,rozwija pieluszke a tam za kazdym razem kupa!!Az mi głupio było czasami bo normalnie za kazdym razem ,juz nawet do tz mowilam ze sobie pomysli o mnie ze jakas wredna matka jestem bo dziecko ciagle w kupie lezy ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Dobra kobietki czas nocnego karmienia na śpiku sie zbliza wiec uciekam,zycze dobrej nocki a Katekete zakuwaj ![]()
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#818 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a takie body to Tomi tez powinien miec ![]() jaka malusia ![]() ![]() no ten.. ten.. no tego.. o tak chyba ![]() Cytat:
wczoraj byla plyta w wyborczej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#819 |
Zakorzenienie
|
Heloł środowo
![]() Dziękujemy za komplementy dotyczące Filusia ![]() U nas dobrze, Mały nie dostał gorączki, tylko troszkę bardziej zmierzluszkowaty jest, ale ogólnie ok. Lecę sprzątać, bo w sobotę impreza z okazji 30-tki TŻta, więc muszę się zabrać ostro do roboty ![]()
#820 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki
![]() musze sie chyba wziasc za wychowanie mojego syna, bo do tej pory byl aniolek a od tygodnia w nocy bardzo zle spi...kilka razy sie budzi z rykiem i w ogole... ![]() ![]() Ide sprobowac poczytac co u was od wczoraj... ![]()
#821 |
Zakorzenienie
|
Hej mamusie a co tutaj dzis takie pustki??hmm?
My szykujemy sie powoli na szczepienie wiec uciekam oko podmalowac ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() zamówiłam sobie wczoraj ksiązki na allegro z linka który podawał Asioczka. jak przyjdą, poczytam i zaczne wdrażac łatwy plan ![]() ![]() a ja niedługo jadę do dentystki na piaskowanie i przegląd ząbków. mam nadzieje że po noszeniu aparatu nie będzie zbyt dużo ubytków ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#823 | |||
Zakorzenienie
|
Witajcie!
![]() ![]() Impreza po wizycie u pediatry ![]() Wczoraj chcialam srobować karmienia na śpiaco. Zakradlam sie do lóżecza, wyciągnełam pacjenta, cyca mu do buzi a tu krolewicz ani drgnie...po kilku probach zrezygnowałam, zanioslam go z powrotem. Tylko go wlozylam, zabulgotalo w brzuszku, wielka kupa, zmiana pieluszki i dopiero karmienie... tylko to juz nie bylo na śpiochu ![]() w ogole cos nie teges ta nocka, marudzil poźniej o 4. Dziewczyny jak ja karmię koło 20 po kapieli to ile powinien wytrzymac? zazwyczaj jemy później o 2-3 lub czasem o 4. Czasem jak ja póżno idę spać to karmie go jeszcze raz kolo 24. wtedy śpi do 6. Cytat:
![]() Właśnie to mnie też interesuje - eliminujecie jedno nocne karmienie tylko co z pokarmem? Brombi tez odciągasz? Bo jak mam ściągać to juz wolę dziecko przystawić... No i musze tu zagrzmieć ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#824 |
Wtajemniczenie
|
Hej
No coż - od czego tu zacząć ![]() ![]() ![]() ![]() Chciałam się pochwalić że nauczyłam mojego Iwusia samodzielnego usypiania w łóżeczku ![]() ![]() ![]() A no i wczoraj przyszedł nasz nowy wózek ![]() ![]() I nawet sobie nie wyobrażacie jak moje dziecko "śpiewa" jak mu czytam po angielsku ![]() ![]() U nas noce oczywiście beznadziejne. Dziś karmienie na śpiocha o 23.00 potem pobudka o 1.30, 4.00, 6.00........... Jak nakarmiłam go o 6.00 to już o 8.00 darł się że znowu chce jeść ![]() ![]() Dobrze tak? Czyli była ta przerwa 3 godzinna. Teraz zamierzam tak samo zrobić jeśli się obudzi za wcześnie i bedzie sie dopominał o butle - dam mu wode a dopiero o 12.00 mleczko. Musze jakoś wydłużać te godziny... Ide w końcu coś zjesc... eh Boże jaki to jest głodomór ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#825 | ||
Zakorzenienie
|
Domi, córcia śliczna
![]() Cytat:
![]() Brombi, wszystkiego najlepszego dla tzta. W ogóle to młodego masz mężczyznę ![]() A u nas nocka jako taka. To rozbudzanie na godzinę przed standardowym budzeniem się Sandry na nie wiele się zdało. Spróbuję znów za kilika dni. Jedynie to się cieszę, że dziś po porannym karmieniu dała mi pospać do 9. Właściwie to obudziłam się przed, bo miałam okropny sen. Śniło mi się, że byliśmy z tztem i jakimiś znajomymi w Chile, chodziliśmy po ulicach Santiago i okazało się, że nikt nie zabrał Sandry z domu, a byliśmy jakieś 2 godziny od domu. Obudziłam siię z takimi wyrzutami sumienia, bo ileż to dziecko musiało się napłakać samo. Ale na szczęście to był tylko sen, a mała sobie spokojnie spała w pokoju obok ![]() Cytat:
![]() Skoro wiem, że Sandra budzi się o tych samych porach niezależnie od tego, czy była dokarmiania, czy nie o tej 23, to dla mnie znak, że jest to kwestią przyzwyczajenia. Poza tym wiem, że jest w stanie przespać 7 godzin bez jedzenia, bo już się kilka razy tak zdarzało. Do tego, jeśli byłaby na prawdę głodna, to nie wzięłaby smoczka i nie spałaby dalej kolejnych 2-3 godzin. Dlatego wiem, że jest to kwestia marudzenia. A zaspokajanie potrzeb? Ileż razy mi się zdarzyło, że przystawiałam Sandrę do piersi, a ta płakała jeszcze bardziej jak ssała i mleko jej leciało i się krztusiła, skoro ona tylko chciała sobie coś possać, np. smoczek. I jeszcze pytanie. Czy ty też jesz w ciągu nocy? Bo ja nie. Noc jest przecież od spania. A teraz pewnie zabrzmię jak wyrodna matka, ale dlaczego moje życie ma się kręcić wokół dziecka? Przecież powinnam je tak wychować, żeby przystosowało się do otaczającego ją świata, a nie na odwrót. No to się wygadałam ![]()
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2010-01-27 o 09:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#826 | |||||||
Zadomowienie
|
Cześć Mamusie!
Wczoraj Olka zasnęła po kąpieli o 19 30 i ok 23 30 wyjęłam ją z łóżeczka i na śpiocha nakarmiłam (wcześniej jadła ok 16, ![]() ![]() Pogadała sobie trochę ze zwierzakami, dostała glukozę i znów poszła spać. Taka biedna jest moja kruszynka. Cytat:
![]() U nas kąpiel wypada tak pomiędzy karmieniami ![]() Cytat:
![]() No ja nie wiedziałam, że to bardziej boli ![]() Jak badaliśmy pierwszy raz tydzień temu bilirubinę w szpitalu, to zabrali mi Olkę i nie mogłam przy niej być. To jak mi ją oddali widziałam ślady na obu rączkach, a plasterek miała po wew str na nadgarstku ![]() Cytat:
Trzymam kciuki za Stasia! Będzie dobrze! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A solenizantka piękna ![]() Cytat:
![]() Olka ma hemoglobinę 11,4 (norma 9,4-13) to mnie pocieszyłaś że te wątrobowe nie są takie złe, bo własnie nie miałam zielonego pojęcia czy to duże odchylenie od normy. I że u Was ten spadek też był na początku niewielki. Mam nadzieję, że dziś dowiem sie czegoś więcej ![]() też teraz jak sobie pomyślałam, jak Olka płakała, a ta babka jej wirciła w rączce ta igłąto chce mi się płakać ![]() I też chciałam napisać, ze podziwiam Cię za łączenie nauki + Dzidziuś. Jak sobie przypomnę to zakuwanie do egzaminów to mnie trzęsie, a miałam ciszę i spokój i dziecko mi wtedy nie płakało ![]() Cytat:
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#828 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje za komplementy mojej Poli
![]() ![]() U nas laska poszla spac ok. 20 a wstala o 3.30 dopiero a potem przed 8 ![]() ![]() a ja mam pytanko z serii infantylne pytania dominisi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie Konspi, gratki z okazji 2 miesięcy synka ![]()
![]() |
#830 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A te lekarstwa zapisał lekarz Stasiowi, tak? Czy na własną rękę podajesz? Cytat:
![]() mi sie wydaje ze Olka tez jak była mniejsza to jadła, dłuzej,częściej. Teraz co 3 godziny i karmienie trwa 10 minut, wiec chyba to sie normuje u dziecka. Wklej fotki wózka ![]() i chyba poliglota Ci rośnie ![]() I chciałam sie pochwalić, ze ważę 57 kg, a przed ciążą ważyłam 63 kg ![]() ![]() I tez jade dziś po nowy wózek dla Olki ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#831 | |
Zakorzenienie
|
Kachula nie ma za co
![]() Brombusia, Domi dzieciaczki ![]() Domi ja zakładam jeszcze na pół godziny po kąpieli czapeczkę Samanthhha ależ ten Twój Iwo to głodomór ![]() Cytat:
![]() ![]() Elalank przynajmniej coś spadło... a i widzę, że macie hemoglobine w normie...no i Twoja mała chce to pić i to dość dużo, a u nas sukces to 140 i więcej ni huhu:\ Ja się boję tych badań, ze szok i miałam je robić w piątek a przecież do kliniki okulistycznej jedziemy i u mnie dopiero we wtorek pobierają krew do badań ![]() W szpitalu pobierali z główki i zgięcia w łokciu i też nie mogłam znieść tego płaczu ![]() Jak leżeliśmy w szpitalu tydzień to mały miał ciągle wenflonik i już nie mieli gdzie go wkłuć to w główce miał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#832 | ||||
Zakorzenienie
|
No to kciuki sa zacisniete...
![]() Cytat:
Tak tak, ale to jest tylko takie "niby-oszukiwanie", zeby wyeliminowac przyzwyczajenie, bo jak male jest glodne to i tak smoczka wywali i bedzie plakalo o mleczko i tylko przez kilka nocy, bo pozniej dziecko juz w ogole sie nie bedzie budzilo ani na mleczko ani na smoczka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() zebra edukacja udana jak widac a miny super!! ![]() Konspi wszystkiego naaaaaj dla Stasia ![]() ![]() ![]() Domi Pola slodziutka, a pierwsza fotka ![]() ![]() Konspi fajnie, ze pokazalas nam swojego skarba ![]() ![]() ![]() ![]() Brombi jaki twoj Filipek duzy juz!! W tj koszulce z kolnirzykiem.... ![]() ![]()
![]() |
#833 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko czy to się nie miało nazywać "karmieniemna żądanie"? ![]() Cytat:
A właśnie Gucia, do postu wczesniej - rozumiem, że sobie też zmieniasz ręcznik po 2krotnym użyciu? ![]() Cytat:
Ela jak Ci sie pokarm kurczy to przystawiaj Olke częściej i herbatka na latację. Ja po tym przymusowym odstawieniu tez mialam mniej i juz sie martwilam ze nie wykarmie mojego małego smoka, ale udalo się wrocic do normy. Cytat:
Cytat:
![]() A Staś nie taki malutki bo przedwczoraj przekroczyl juz 6 kg ![]() ![]() Dobra laski, bo sie spóźnię do potem, pa!
![]() |
#834 |
Zadomowienie
|
witam mamusie i cudne dzidziusie !
tak sobie podczytuje was kochane o ile mi malutka pozwoli ![]() i zastanawiam się jak to jest z tym karmieniem... niby "obowiazuje" zasada kamienia na żądanie, więc dlaczego tak silnie trzymacie się zasad 3 godzinnych przerw pomiędzy posiłkami ??? Przecież dzidziuś może chcieć się tylko "napić" w międzyczasie. przecież my, jak jesteśmy głodne lub chcemy pić - to nie patrzymy na to która jest godzina i czy od ostatniej herbatki minęły już 3. ...a skąd te pomysły z dopajaniem wodą dzieci ? To za poradą położnej, pediatry ? jest taka konieczność ? wszędzie radzą aby do 4 m-ca nie dopajac dzieci, chyba że jest upał... https://mamotoja.pl/mamo_to_ja_niemo...ykul,5101.html 3mam kciuki za wszystkie chorowite maluszki! |
![]() ![]() |
![]() |
#835 |
Zadomowienie
|
dzień dobry
![]() Domi - Polunia słodziunia ![]() ![]() Brombi - Filuś już zajęty, tak przyszłościowo? Chciałam moją Blankę wydać za Henry'ego Tadeusza, ale kto wie.. ![]() apropos planu dnia, proszę o opinie dotyczące naszego planu,czy jest ok,co wyeliminować,czego brakuje itd; Blanka wstaje ok 8-9 i je, po jedzeniu ok 2 godzinek czuwa lub podsypia (ja wtedy odciagam mleko i też śpie ![]() ![]() Domi, pytałaś o nocne przewijanie - ja przed każdy karmieniem przewijam, w nocy też. Jeszcze sie Blance nie zdażyło jeść na śpiocha, ewentualnie podsypiała pod koniec, ale budziła sie znów przy odbijaniu(a po butelce przeciez trzeba zawsze...). A ręczniki zmieniam jej co 2-3 kąpiele Wiem,że ten temat był już wielokrotnie poruszany, ale jak zwykle zapomniałam jak to dokładnie było - Blanka od dwóch dni nie robi kupki, ale gazy oddaje normalnie, martwić się? Nie zmieniłam nic w mojej diecie.. ![]() A my dziś kończymy 12 tygodni... ![]() ![]() Edytowane przez olalicious07 Czas edycji: 2010-01-27 o 10:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak inne mamusie, ale ja absolutnie nie jestem za karmieniem na zadanie ![]() ![]() ![]() Sorry - jestem mama, kocham swojego synka i zwariowalam na jego punkcie, ale jestem tez istota ludzka i nie musze rezygnowac z wlasnego zycia... ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#837 | ||||
Rozeznanie
|
Witam!
![]() Pola i Filipek ![]() ![]() Cytat:
![]() Kąpiel zazwyczaj pomiędzy karmieniami, bo na głodniaka to on by tych wszystkich zabiegów higienicznych chyba nie zniósł. Czapeczka tak na godzinę. Okrycia używamy tak 2-3 razy. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Dobre ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() No i oczywiście ![]() ![]() Miłego dnia! |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#838 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() w takim razie pytanie, jeżeli dzidzia dostała jedzonko mineło np 1,5 godz i już pcha łapki, i zaczyna płakac po czym drze sie w niebogłosy... czekać na siłę do 3 godzin ? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#839 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A ręcznik... hmmm... swój zmieniam co tydzień. A wiadomo, wilgoć, ciepełko, ewentualne resztki naskórka które się ściera = idealne miejsce do życia wszelkiego rodzaju bakterii i grzybków ![]() ![]() Cytat:
![]() Wg mnie plan dnia masz bardzo ładny ![]() A z kupką to do 7 dni nie ma się czym martwić Xpresjo, 3 godziny to tylko wytyczna. Wiadomo, jak dziecko jest głodne już po 1,5 godziny, to nakarmić. A z drugiej strony, po co też wpychać na siłę jeśli dziecko nie jest jeszcze głodne po 3 godzinach i ze spokojem mogłoby jeść dopiero po 4. Oczywiście dobrze jest utrzymać w miarę stałe pory posiłków, ale nam przecież też zdarza się głód czasem gdzieś między posiłkami i nie jest to przyjemne uczucie
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2010-01-27 o 11:11 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic na sile, ale poprobowac dac troche smoczka, odwrocic uwage i stopniowo wydluzac ten czas o 10-15 minut tak az po jakims czasie naturalnie maluch sie przestawi dojdzie sie do tych 3 godzinek ![]() Ja sie martwie juz, bo André robil ostatnio w piatek zdaje sie a do dzis nic.... ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.