|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 | |||
Rozeznanie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
A w czwartek na egzaminie to nie wiem co będę pisać
![]() [/QUOTE] Na pewno dasz radę, trzymam kciuki za egzamin ![]() Cytat:
![]() Cytat:
[QUOTE=gucia6;16748644] To ja się będę bronić ![]() Skoro wiem, że Sandra budzi się o tych samych porach niezależnie od tego, czy była dokarmiania, czy nie o tej 23, to dla mnie znak, że jest to kwestią przyzwyczajenia. Poza tym wiem, że jest w stanie przespać 7 godzin bez jedzenia, bo już się kilka razy tak zdarzało. Do tego, jeśli byłaby na prawdę głodna, to nie wzięłaby smoczka i nie spałaby dalej kolejnych 2-3 godzin. Dlatego wiem, że jest to kwestia marudzenia. A zaspokajanie potrzeb? Ileż razy mi się zdarzyło, że przystawiałam Sandrę do piersi, a ta płakała jeszcze bardziej jak ssała i mleko jej leciało i się krztusiła, skoro ona tylko chciała sobie coś possać, np. smoczek. I jeszcze pytanie. Czy ty też jesz w ciągu nocy? Bo ja nie. Noc jest przecież od spania. A teraz pewnie zabrzmię jak wyrodna matka, ale dlaczego moje życie ma się kręcić wokół dziecka? Przecież powinnam je tak wychować, żeby przystosowało się do otaczającego ją świata, a nie na odwrót. [QUOTE] Ja się za wyrodna nie uważam i podobnie myślę ![]() Cytat:
![]() Brombi Filuś cudny ![]() ![]() A co do naszych wieczornych przygód to mała jadła przed 19, potem już spać nie chciała i TŻ nakarmił ja normalnie o 21.30. Potem była akcja kupa(znowu czytaj nie mogę jej zrobić) i zasnęła o 23. Miałam ją dokarmić o 24 ale tak mi jej żal było po tej kupie że dałam spokój. Nastawiłam się na karmienie o 2 i rzeczywiście zaczęła się kręcić. to ja do niej hop i próbowałam dać smoka, ale Lenka dzioba nie chciała otworzyć , więc ja tylko pokołysałam w łóżeczku i znowu zasnęła. Obudziła się dopiero 4.30 i wtedy juz normalne karmienie. Tak więc może przez przypadek ale jakos udało się bez tego jednego karmienia a mała jednym ciągiem wytrzymała 7 h. A jednak się dało......Dziś dalszy ciąg nocnych manewrów ![]() A i pytałaś czy ostatnie karmienia u nas są na śpiocha....niestety rzadko. Mała jest bardzo aktywna wieczorem i zasypia dopiero w oklicach 23. Chyba tez musze nad tym popracować. Dobra spadam pod prysznic bo to już po południu ![]()
![]() |
#842 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Cytat:
![]() ![]() ![]() Moja waga praktycznie zatrzymała się 2 tyg temu i tylko 0,7kg schudłam.. Waże ciągle 3kg więcej niż przed ciążą,ale 2 kg mniej niż przed moim wielkim odchudzaniem (przez rok, najpierw schudłam 5kg i to utrzymałam cały rok, później jeszcze 2 kg i później zaszłam w ciążę...) A karmienie na żądanie,ja tylko tak karmię, ale przy butelce to chyba zupełnie inna sprawa, bo nie ma tego "wiszenia na cycu", Blanka dostaje butle jak się jej domaga i jest naprawdę głodna, kończy jedzenie i jest spokojna ![]() Ehh moja księżniczka się budzi, a ja wczoraj pojechałam na mój wydział po notatki, miałam taki poważny, naukowy plan.. Położyłam je przy drzwiach wejściowych i do tej pory nie ruszyłam heh. Potrzebuję silnej motywacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#843 | |
Raczkowanie
|
cześć wam
![]() Berni śpi, ja powinnam korzystać z chwili i gotować, ale jakoś wolę przelecieć wizaż ![]() Cytat:
jedna mówi że najważniejsze jest dziecko i matka powinna dla dziecka poświęcić wszystko odpowiadając na jego potrzeby - i to oznacza karmienie na żądanie, brak smoczków, butelek, bo raz że zaburzają technikę ssania (prawda, sama tego doświadczyłam) a dwa że dziecko ma się rozwijać emocjonalnie przy mamie i jej cycku druga szkoła mówi, że halo, ale to rodzice wychowują dziecko i ono ma się do nich dopasować a nie odwrotnie - tutaj autorytetem jest pani Tracy Hogg i jej książki; TH zakłada że dziecko ma żyć wg schematu spanie-jedzenie-aktywność, przy czym aktywość to w żadnym wypadku nie jedzenie, więc dzieć nie może na cycu wisieć i wisieć, noc jest od spania a nie zabawy i nie od jedzenia itd .... a czemu akurat 3h między karmieniami to nie mam pojęcia ![]() sama nie mogłam się zdecydować świadomie na żadną opcję wychowawczą, bo każda ma wg mnie minusy, więc życie mi wypośrodkowało - wiem mniej więcej o której i jak długo Berni śpi w ciągu dnia, mogę więc coś sobie zaplanować, ale nie ustawiałam mu tego na sztywno, ani nie mam mu za złe że popsuł plan jeśli danego dnia wymyśli sobie nie spać wcale; karmię go butelką prawie na żądanie, bo staram się żeby między posiłkami było minimum 1,5-2h przerwy (dla jego dobra - w przeciwnym wypadku boli go brzuch z przejedzenia i jest strasznie płaczliwy); jedyne co próbuję wprowadzić w życie to żeby przesypiał noc w schemacie 6+3 a nie 3+6 czyli od 20 do 6 z przerwą na karmienie o 23 a nie o 3; niestety na razie nam to nie wychodzi, mały dostaje dodatkową butlę przed północą i jest przeszczęśliwy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#844 | |
Zadomowienie
|
Dzieciny jak zwykle przekochane!!
![]() Domi my czapke po kapieli zakladamy i sciagam jak Maja usnie porzadnie. recznik na 3 kapiele-4 (no chyba, ze sie jej uleje albo sie zsiusia na niego ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() a co mu czytasz po ang.? nie przejmuj sie ta nocka, z kazda kolejna bedzie lepiej! tylko trzeba byc konsekwentnym. pisalam wczesniej, ze Maja tez sie z poczatku po 1ej budzila, ale szybko jej to minelo. widzisz, ze skoro sobie smoka ciamkal do 9, to nie byl glodny ![]() gucia6dobrze prawi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja piersia juz dawno nie karmie, wiec odpada dylemat "karmienia a zadanie". choc przeciez, jak sie Bąbal przyzwycza, to żąda cycusia wlasnie co mniej wiecej 3 godziny ![]() olalicious07 gratulacje z okazji 12 tygodni! ![]() ![]() ![]() z Henrym Tadeuszem to moze byc ciezko ![]() ![]() ![]() jak bączki puszcza porzadne, to nie ma sie o co martwic. jesli nie ma twardego brzuszka, nie pręży sie i nie marudzi- wszystko jest ok ![]() a plan chyba dobry, jesli Tobie odpowiada i Dzidzi tez, to chyba nie trzeba nic zmieniac? a u nas w porzadku noc ![]() ![]() ![]() i tak jak fruzia01 pisze- najlepiej zalezc ZLOTY SRODEK ![]()
Maja jest z nami od godziny 1.40 dnia 18.11.2009 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Majusia http://www.suwaczki.com/tickers/1usaqps60jfvd5cq.png Natka 16.06.2012 ![]() ![]() ![]() Edytowane przez asioczka Czas edycji: 2010-01-27 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale pro amerykańskie wychowanie spanie-jedzenie-zabawa-spanie-jedzienie... itd. to troszke jak na obozie szkoleniowym - bez przesady to dzieci nie robociki! sukcesem jest, moim zdaniem - złoty środek - to moje zdanie. ja karmię i butelką i piersią, staram się by odstępy pomiedzy karmieniami były 2-3 godz ( w nocy 4-5 ) jednak czasami nie da rady! Nocne jedzenie to w naszym przypadku początek wydłużania tych godzin - Lenka ma dopiero 6 tydzień. idealnie mieć wszystko zaplanowane i rozplanowane... ale wiecie co mówią o ideałach ![]() p.s. ... przepraszam idealne są TYLKO NASZE DZIECIACZKI !!!! Edytowane przez xpressja Czas edycji: 2010-01-27 o 11:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#846 | |||||
Zakorzenienie
|
Trzymam kciuki, żeby poszło bez płaczu
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja nie odciągam, bo śpię ![]() Wiadomo, że ścieranie kurzu i podłogi będzie trza powtórzyć, ale ja to i tak robię co dwa dni co najmniej. Chodzi mi o firanki, pranie pokrowców z foteli, odświeżanie dywanu (przy okazji uporządkowałam ciuszki Małego i znowu jest kilka już za małych) itd. Cytat:
![]() Staruuuszeeek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do Filusia, to nie wiem jak on wytrzyma porównanie z Henrym Tadeuszem, z tym jego większym prawym uszkiem ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#847 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=brombusia;16752230]
Przecież nikt Was nie zmusza, każdy wychowuje swoje dziecko jak uważa ![]() /QUOTE] brombi, absolutnie nie chciałam uderzać w ten ton - krytykowania sposobu wychowania! chciałam bardziej poznac wasze zdanie tak abym mogła odszukac w tym wszytskim swoją metodę. Jestem początkująca mamusią, bez doświadczenia, zasypywana informacjami w stylu "moja racja jest jedyną racją" głowa puchnie! tak jak napisałam złoty środek wydaje się najrozsądniejszy i tak jak piszecie, wsłuchać się we własne maleństwo i w jego potrzeby ale z zachowaniem zdrowego rozsądku i z myślą o sobie również. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#848 |
Wtajemniczenie
|
Kupiłam właśnie na All Zaklinaczke
![]() ![]() A wiecie co, my z Tż mamy dyżury w nocy ![]() ![]() ![]() Ale zagroził że mi na książke nie da ![]() I dziękuje za pocieszenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#849 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Chodzi o to, żeby nauczyć dziecko, że nie śpi się zaraz po jedzeniu, żeby nie robiło sobie z cycusia usypiacza. Trzeba być elastycznym, jeśli dziecko po poprzednim karmieniu spało krótko i teraz jest zmęczone to nie zabawiam go na siłę, tylko kładę spać. I biorę pod uwagę to, że mój syn jest Człowiekiem, małym co prawda, ale jest i ma gorsze i lepsze dni, czasami jest bardziej głodny, czasami mniej, czasami chce się poprzytulać, a czasami woli sam się leżeć na macie albo oglądać karuzelkę. Cytat:
![]()
![]() |
#850 |
Wtajemniczenie
|
Asioczka a po angielsku czytam pioseneczki dla dzieciaczków
![]() ![]() Ale on wtedy jest taki fajny jak mu czytam, jak robie przerwy to on takie śmieszne dzwieki z siebie wydaje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#851 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#852 |
Zakorzenienie
|
My juz po szczepieniu,zadziwia mnie to moje chłopisko bo nawet nie zapisnał jak go szczepiono,dopiro pozniej jak byl ubierany(tzn jak mu czapeczke ubieralam ale wtedy zawsze placze)Jestem dumna z mojego synusia,za to dostanie jakis prezencik od mamusi,juz przegladam allegro
![]() ![]() ![]() No i zamowilam sobie wlasnie zaklinaczke i jezyk niemowlat i dwulatka a co!! Dziecie śpi wiec mamusia pobuszuje troszku po necie ,musze chyba zablokowac sobie swoje konto bo ostatnio zbyt czesto na all przesiaduje i oszczednosci topnieja w oczach ![]() ![]() ![]()
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#853 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() my tez mielismy dyzury jak TZ mial na druga zmiane. tylko, ze to nic nie daje, bo "ja sie budze, zeby go obudzic, bo Maja sie obudzila" ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() aaa Samanta jaki tytul tych bajeczek? ![]()
![]() |
#854 |
Wtajemniczenie
|
Asioczka jakbyś pisała o mnie i o moim Tż
![]() ![]() ![]() A te pioseneczki to "Sing a song Junior - this is my world" ![]() Ale mój Malutki dziś marudny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#855 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#856 |
Zakorzenienie
|
asoiczka jeszcze nic nie wybralam.podoba mi sie to
http://www.allegro.pl/item899069392_...za_30_pln.html ale Matik jeszcze za maly no i miejsca w pokoju nie mam tyle aby zabawki takie rozstawiac,musze poszukac cos innego
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#857 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#858 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny widzialyscie jakie teraz cuda mozna kupic
http://www.allegro.pl/item887025416_...y_chrzest.html ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Mały mi spi,w domu posprzatane,obiad z wczoraj został wiec nic nie robie wiec siedze i sie nudze ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#859 |
Zadomowienie
|
Dziewczynki jadę jutro na echo serca z Tomkiem wiec prosze o kciuki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#860 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ten Twój synuś to jest gość ![]() Cytat:
![]() W ogóle, to pytałam pediatrę o schemat rozszerzania diety i nic ponad to co juz wiedziałam, się nie dowiedziałam ![]() W każdym razie, wprowadzać nowe produkty będziemy za jakieś 5-7 tygodni, może wtedy mój syn zacznie dłużej wytrzymywać bez jedzenia w dzień ![]() ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Malinko trzymam ![]()
![]() |
#861 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#862 |
Zakorzenienie
|
Malinko ja wierze ze bedzie dobrze
![]() maly dzis caly dzien sie chce przytulac i gapi sie wciaz na mnie ![]() nawet obiadu dzis nie udalo mi sie zrobic bo moje dzieci dzis sie przykleily co do skoczkow ![]() my mamy skoczka jeszcze po Adiku co sie go wiesza na framudze w drzwiach lecz korzystalismy z niego okazjonalnie i jako hustawka bardziej niz jako bouncer
Edytowane przez kropka241 Czas edycji: 2010-01-27 o 14:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#863 |
Rozeznanie
|
czesc mamusie!!
przeleciec was, pomiedzy karmieniami i goscmi graniczy z cudem. i tak wlasnie jest niby na wizazu caly dzien ale, zeby cos napisac to juz mi czasu brakuje. widzialam dzisiaj przecudne buziaczki na tym forum - brombi, domi , kachula, zebra... kurcze bylo ich troche ale juz nie pamietam kto, dziewczyny bobaski sa cudowne, te minki, usmieszki b.czesto doprowadzaja mnie do lez. miriam slodko spi z tatusiem wiec mam chwilke dla siebie i wizazu ![]() domi ja tez nie zmieniam pampersa w nocy, tylko w takim przypadku jak jest kupa. a jak z odbijaniem u polusi??? brombi- po jakim czasie dostalas okres???
![]() |
#864 |
Zakorzenienie
|
Nie, bo będę musiała wracać chyba do pracy przed wakacjami, a nie dam rady tyle odciągać, poza tym nie widzi mi się prowadzenie lekcji z cieknącymi cyckami
![]() Można karmić tylko piersią do ukończenia 6 miesiąca, ale można zacząć wprowadzać nowe produkty w 5 miesiącu życia ![]() Jak Mały miał 2 i pół miesiąca mniej więcej.
#865 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() dziewczyny można jeśc kiełki rzodkiewki? |
![]() ![]() |
![]() |
#866 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymamy kciuki z Polusia ![]() Cytat:
![]() Mamusie jakie pieluszki uzywacie?Bylas dzis zrobic w Rossmanie zakupy dla Malej i kupilam jedne Baby dream te najmniejsze na sprobowanie...jakie polecacie? ta rossmanowskie Baby dream dobre? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#867 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 |
Zakorzenienie
|
najpierw były huggies-y potem pampersy a teraz kupiliśmy na spróbowanie jakieś tescowe zwykłe ale muszę przyznac że jak narazie ok - nie ma odparzeń, chłoną dobrze. chcemy jeszcze wypróbowac jakieś z biedronki "dada" czy coś w tym stylu (koleżanka mi polecała). narazie nafajniejsze dla nas były pampersy tylko cena trochę duża...
|
![]() ![]() |
![]() |
#869 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja pogadam na ten temat z pediatrą, ale chyba zaczniemy coś wprowadzać po 4 miesiącu No dobra mamuśki. Tz już w domu, to ja zmykam na basen ![]()
![]() |
#870 |
Wtajemniczenie
|
No to ja się pochwale że dziś Iwuś je co 3 h (raz tylko o 12.00 a potem o 14.00 ale to już wyjątkowo głodny był) no i rano musiałam go dwa razy wodą oszukać i oczywiście bez problemu wytrzymał - czyli nie potrzebował po 2h mleka
![]() ![]() No i zobaczymy jak to w nocy bedzie... Po 1.00 spróbuje mu dać wode - może mu się odechce po jakimś czasie wstawać na wodnistą butle ![]() ![]() Malinka 3mam kciuki ![]() Domi ja używam (znaczy Iwo ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.