Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :) - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-28, 14:01   #4621
Zuziunia
BAN stały

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)

basienka no właśnie ja chcę mieć kochającą się rodzinę, luksusy nie są dla mnie najważniejsze...
nie chcę siedzieć sama w domu po całych dniach, z sąsiadami się dogam a albo i nie... a zawsze będę mogła pójść do teściowej na kawkę z maleństwem..
a on uparł się myśli chyba w tej chwili tylko o sobie.... bo nie zdaje sobie sprawy że ja po całych dniach będę sama w 100m domu... i myśli że wielkość domu i działki da mi szczęście?
On zadowolony rano do pracy cały dzień z ludźmi których zna... a ja co jak pustelnik....

bardzo podoba mi się tamten domek.... ale są rzeczy wazne i wazniejsze...

Edytowane przez Zuziunia
Czas edycji: 2010-01-28 o 14:03
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 14:05   #4622
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość
mam ale jakoś mi się średnio widzi być daleko... z maleństwem...
a mój się upiera.... ech...
Pocieszę Cię , że ja od września też mieszkam dalej od "cywilizacji", nasze poprzednie mieszkanko wynajmujemy takiej pani a my teraz mieszkamy blisko lasu, na początku nie chciałam tu mieszkać bo mówiłam że wszędzie daleko,że nic tu nie ma i mała ma daleko do przedszkola, do lekarzy też, rodzinkę i tak zawsze mieliśmy daleko więc po długich namowach mojego TŻ zgodziłam się i wiesz, teraz strasznie się z tego cieszę, jeśli ma się prawo jazdy wszędzie można podjechać.Jak chcę pobyć bliżej ludzi to jadę do miasta połazić, po sklepach ale wiem że zawsze jak wrócę do domku to mogę odpocząć od tego wszystkiego.Im dłużej tu jestem, tym bardziej mi się podoba, nawet przedwczoraj powiedziałam do Daniela że dziękuję mu za to że mnie namówił żeby tu zamieszkać Dokładnie przemyśl wszystko za i przeciw.
jusdan77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 14:05   #4623
bassienkaw
Zakorzenienie

Karolcia mamy bardzo pdobne podjescie... ja tez sie ciesze z wszystkiego co mamy. Mamy siebie, jest praca, jest gdzie mieszkac, mamy jedna zdrowa coreczke, drugie dziecko w drodze... a tak ciezko teraz o dziecko. Ludzie dorabiaja sie, koncza studia, wyjezdzaja na wakacje, szaleja i korzystaja z zycia,a potem jak przychodzi czas na dziecko wkoncu, to tego dziecka nie ma, nie da sie itd...
My tez mamy stara kuchnie,ale nie narzekam... jest taka,ze normalnie sie ja uzytkuje, nic sie nie rozpada, wyglada w miare w miare... nie mam jakis mega wysokich pragnien tutaj. Bedzie kasa, bedzie kuchnia.
Tak samo jak mielismy troche wiecje, byla tylko Łucja, za duzo wydatkow nie bylo, nie bylo kredytu na samochod... Daiman chcial plaski tv, to mowie,ze mamy stary, ktory jest dobry, dziala, nic sie nie dzieje... to ze bedzie plaski duzo przestrzeni nam nie da... to po co zmieniac jak pieniazki mozna zaoszczedzic na cos innego.

Zuziunia ja tez stawiam na rodzine. A co do tego domu, to powiedz mu co i jak, powiedz to co napisalas nam tutaj... jak ty to widzisz, jak do tego podchodizsz...

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

Edytowane przez bassienkaw
Czas edycji: 2010-01-28 o 14:07
bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 14:10   #4624
Zuziunia
BAN stały

Mieszkanie tam wyjdzie drożej niż w mieście.... ja już 20 lat mieszkałam na wsi więc wiem jak to jest, coś za coś....

dobrze że jadę na zakupy później to sie trochę rozerwę....

jusdan a siedzisz po całych dniach sama? tzn od 7 do 19?
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 14:16   #4625
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość
Wiecie co Wam powiem, ja ogólnie jestem zdania, że przesyt nie jest najwazniejszy. Owszem fajnie gdy kogoś stać na wiele rzeczy, nie mówię, że nie. Bo przyznaje, że nie byłoby źle gdyby można było sobie pozwolić na wszystko, nie zastanawiać się co kupić, a czego nie, i ile można wydać w sklepie. A z drugiej strony wiem, że kasa szczęścia nie daje. Że jest to kosztem czegoś najczęściej.
Cudownie jest umieć gospodarować tym co się ma, i to gospodarować dobrze. Gdy człowiek jest zaradny i daje sobie radę. Najbardziej śmiesza mnie ludzie, którzy mają, źle im się nie powodzi a ciągle biadolą jak to mają źle, jak to mają mało i to może wkurzyć.
My mieszkamy z babcią, w dwupokojowym mieszkaniu, w jednym ona, w drugim my... Łucja już jest, drugie bejbi w drodze i nie narzekam na warunki. Jest Nam dobrze, czasem są sytuacje, że babcia potrafi wkurzyć, ale to normalne. Damian tez potrafi zdenerwowac, i kazdy inny. Najwazniejsze umiec sobie radzic w kazdej sytuacji.
Gdy zaszlam w ciaze ludzie sie pukali niektorzy w glowe, ze jak to w jednym pokoju, my i dwojka dzieci? No tak to, kiedys ludzie tak przez cale zycie mieszkali i byllo dobrze, potrafili sie dogadac, potrafili rozmawiac, szanowali sie... a teraz... teraz to z tym jest roznie. Jakos inaczej sie zylo, latwiej Wiadomo,ze babcia nie bedzie zyc wiecznie, choc przyznaje,ze dobrze mi z tym, ze jest. Bo nieraz cos pomoze, cos przygotuje... bo zajmie sie czasem Łucja...
Tak samo byl to okres,ze nie mialam pracy,ze jedna wyplata, ze jak to... ze przeciez szkole mam i wogole. Praca sie znalazla, wyplata druga jest, nawet jak przez 4 miesiace pracy nie mialam,dawalam rade... wiec nie ma co sie martwic na zapas
co ma byc to bedzie - bedzie dobrze i tak

Jusdan co do ciast to polecam dwa... jedno drozdzowe a drugie takie zwykle ale super sie prezentuje

KWIATY DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI:
mąka, 5szklanek
drożdże, 3/4 kostki (tej 10dag)
cukier, 4 łyżki
mleko, 1szklanka
masło, 1 kostka
sól, szczypta
konfigura jagodowa, 2słoiki (z biedronki)
cukier puder, do posypania

OPIS PRZYGOTOWANIA:
1. Mleko podgrzać na gazie (nie do zagotowania - PODGRZAĆ). Wrzucam do tego pokruszone drożdże, dodaję cukier, mieszam, aż wszystko ładnie się rozpuści. Odstawiam z pieca, by trochę przestygło

2. W drugim garnuszku daję masło, stawiam na mini ogniu, do rozpuszczenia.

3. W tym czasie, do miski wsypuję całą mąkę, wlewam do niej drożdże, dosypuję szczyptę soli i mieszam łyżką. Dodaję rozpuszczone (przestudzone) masło, mieszam na początku łyżką, resztę ugniatam rękami. Wyrabiam.

4. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość.

5. Wyrosniete ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na placek, posmarować konfigurą i zwinąć w roladę..

6. Kroimy ją na plastry ok 5centymetrowe i układamy na blasze, jeden obok drugiego. (Niekoniecznie bardzo blisko siebie, nie musi być upchane, gdyż ciasto jeszcze i tak urośnie). Odstawić na jakieś 20min, pod przykryciem, by ciasto jeszcze trochę wyrosło.

7. Ciasto piec ok 40minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem

8. Gotowe posypać cukrem pudrem Choć moje następne będzie polewane lukrem cytrynowym

9. Konfigura wcale nie musi być kupna, może być właśnej roboty ja z lenistwa zrobiłam z kupnej

KOLOROWA BABKA PASKOWA
Składniki (wprawdzie na oko,ale postaram się zobrazować, ta babka zawsze wychodzi... ja najczęściej robię tak murzynka, ale tutaj pokombinowałam i jest)
1 kostka margaryny albo masła
1 szklanka cukru (w przepisie jest 2 szklanki,ale dla mnie to jest nie do przejedzenia, natomiast dla lubiących słodkości radzę maksymalnie dać 1,5 szklanki cukru)
1 cukier waniliowy
9 łyżek wody

To wszystko do garnuszka, poczekać aż masło/margaryna się stopi, zmiesza z cukrem, odstawić do ostygnięcia. Na górze może się zrobić kożuszek. Ja go zostawiłam, nie odrzucałam. Do tego dodałam 3 szklanki mąki wymieszane z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, oczywiście stopniowo dodawałam. Następnie 5 żółtek ( do tego momentu używam miksera), a na koniec pianę (ubitą) z 5 białek z odrobiną soli. To delikatnie, w jedną stronę mieszam warzechą. Nabierając ciasto od dołu do góry, półobrót i tak w kółko. Wiecie o co chodzi? By ciasto było takie delikatne... Z tego odlałam dwie kielnie ciasta do jednej miseczki, dwie do drugiej, a resztę zostawiłam w garnku... do garnka dodałam 3,5łyżki gorzkiego, ciemnego kakao... wymieszałam. A do miseczek, do jednej kisiel (ten proszek) wiśniowy a do drugiej kisiel jabłkowy, też ładnie wymieszałam.

No i na tortownicę wyłożoną papierem wylewałam na przemian. Dwie łyżki różowego ciasta (zaczynając od środka blachy), na to dwie łyżki ciemnego ciasta, na to dwie łyżki żółtego ciasta, na to czekoladowe, na to różowe... itd itp

Piec 180 stopni na ok 50 min. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, dopiero na sam koniec, by spradzić patyczkiem czy patyczek nie jest mokry, a ciasto się upiekło...

Na górę lukier zrobiony z niecałej połowy szklanki cukru pudru i połowy dużej cytryny... wymieszane i polukrowane
Dziękuję Ci za przepis, szczerze mówiąc mam dylemat które zrobić, może to drugie bo na zdjęciach smacznie wygląda
Stary 2010-01-28, 14:17   #4626
karolcia228
Zakorzenienie

GG do karolcia228 Send a message via Skype™ to karolcia228

Cytat:
Karolcia mamy bardzo pdobne podjescie... ja tez sie ciesze z wszystkiego co mamy. Mamy siebie, jest praca, jest gdzie mieszkac, mamy jedna zdrowa coreczke, drugie dziecko w drodze... a tak ciezko teraz o dziecko. Ludzie dorabiaja sie, koncza studia, wyjezdzaja na wakacje, szaleja i korzystaja z zycia,a potem jak przychodzi czas na dziecko wkoncu, to tego dziecka nie ma, nie da sie itd...
My tez mamy stara kuchnie,ale nie narzekam... jest taka,ze normalnie sie ja uzytkuje, nic sie nie rozpada, wyglada w miare w miare... nie mam jakis mega wysokich pragnien tutaj. Bedzie kasa, bedzie kuchnia.
Tak samo jak mielismy troche wiecje, byla tylko Łucja, za duzo wydatkow nie bylo, nie bylo kredytu na samochod... Daiman chcial plaski tv, to mowie,ze mamy stary, ktory jest dobry, dziala, nic sie nie dzieje... to ze bedzie plaski duzo przestrzeni nam nie da... to po co zmieniac jak pieniazki mozna zaoszczedzic na cos innego.

Zuziunia ja tez stawiam na rodzine. A co do tego domu, to powiedz mu co i jak, powiedz to co napisalas nam tutaj... jak ty to widzisz, jak do tego podchodizsz...
Kuchnie tez zyje, meble sie zapuscily lekko bo przez 3 miesiae nie mialam pochlaniacza dlatego, ale nie sa nagorsze, moge gotowa , wiec luz...co do telewizora dostalismy od moich rodzicow 3 letni 29calowy nie plaski ale nie taki stary moj tz tez chcial plaski do PS3 ale powiedzialm ze kupie jak sie popsuje, tak samo mam kuchenke stara wymienie jak padnie

Jedyne szaleństwo to paznokcie na ktore chodze i to moj nalog....nio ale to nie jest chyba az takie straszne
...Nasz Aniołek...20.08.2009...

http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png

Edytowane przez karolcia228
Czas edycji: 2010-01-28 o 14:19
karolcia228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 14:18   #4627
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
to chyba najszybsza zupa

ok 10 duzych pieczarek
kostka rosolowa
3 serki topione naturalne
oregano sol pieprz

pieczarki zetrzec na tarce z grubymi oczkami. do tak ok 3 litrow gotujacej wody wrzucam kostke rosolowa i pieczarki. w czasie jak sie gotuja w malym rondelku topie serki z niewielka iloscia wody (mozna je wrzucic w calosci do zupy ale czasem grudki zostaja) jak sie stopia wlewam do zupy doprawiam sola pieprzem i oregano i gotowe. ja lubie z makaronem lubelli kolanka ozdobne nr 33
Muszę kiedyś wypróbować, brzmi ciekawie,dobry pomysł na szybki obiadek
Stary 2010-01-28, 14:19   #4628
bassienkaw
Zakorzenienie

Jesli lubisz ciasta drozdzowe, i nie masz z nimi problemow to polecam to drozdzowe... ale jak chcesz cos pewniejszego to polecam te kolorowe...

Karolcia widze,ze mamy bardzo pdobne podejscie... ja chce jedynie DVD kupic, bo mamy takie stare,ale juz ledwo chodzi... no i laptopa zmienimy, jak dostaniemy zwrot z podatku za dziecko... bo teraz nie mam na to pieniazkow. Niestety stary laptop byl zalany, poza tym co chwile sie wylacza, za duzo kasy by trzeba bylo w niego wlozyc. Wiec odpada...

Czas edycji: 2010-01-28 o 14:21
Stary 2010-01-28, 14:21   #4629
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez karolcia228 Pokaż wiadomość
Zgadzam sie , my jestesmy malzenstwem od 3 lat, mamy mieskzanie spoldzielcze po mamie TZ ktora zmarla 4 lata temu, 2 pokojowe z lazienka i jeden pokoj z ankesem, drugi to nasza sypialnia i tam bedzie tez lozeczko, po tem pomyslimy jak i co ulozyc
Bywa ciezko, bo zeby mieszkania doprowadzic do uzytku potrzbena kasa byla wiec skad jak nie kredyt, wole z banku niz od ludzi. Mamy autko Golfa 3, dbamy o niego wiec spokojnie pojezdzimy, chcialbym nowa kuchnie, ale wszystkiego naraz nie moge miec, ciesze sie ze mam w domu cieplo, telewizje, pralke nowa, lodowke, laptopa, jak na 24 letnia osobe mam duzo, jestem zdrowa TZ tez, oboje praca na stale, dobre zarobki, dziecko w drodze, teraz modlic sie tylko o zdrowie, dlatego jesli ktos chce mi pomoc nie widze problemu ciesze sie z tego, a pieniadze przydadza sie na chrzciny, szczepienia i inne rzeczy

Ciasto ja mam na takie z owocami jesli chcesz
Nie pytaj czy chcę, tylko daj bo nawet jak nie teraz to sobie zapiszę i później napewno wypróbuję.Mój mąż uwielbia ciasta, najlepiej jak co 2-3 dni piekła bym mu nowe
Stary 2010-01-28, 14:22   #4630
kociamborek
Raczkowanie

Czesc Dziewczyny
Wczoraj nie mialam sily wejsc was poczytac bo tak potwornie bolala mnie glowa, ale dzisiaj jest juz duzo lepiej!

bassienkaw ciesze sie bardzo ze na wizycie wszystko dobrze, maluszek slodki, ja tez mam teraz wizyte za 5 tygodni.

niezawsze gratuluje serdecznie zareczyn! Pierscionek śliczny, podobaja mi sie takie klasyczne zareczynowe, sama mam podobny tylko z zółtego złota

muminek88 dobrze ze z mężem nie okazało sie nic powaznego!

hexa84 brzuszek śliczny i ciuszki też a szczególnie te słodkie ogrodniczki
kociamborek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 14:24   #4631
bassienkaw
Zakorzenienie

Kociarombek ja tez teraz wizyte mam za 5 tygodni, 5 marca wiec calkiem fajnie... przynajmniej mniej kasy pojdzie, muzse tylko zrobic badanie moczu, morfologie i coombsa...

Jusdan, to ja ci wrzuce jeszcze jakies ciacho...

Stary 2010-01-28, 14:30   #4632
bassienkaw
Zakorzenienie

KULECZKI KOKOSOWE ALA BAUNTY
Składniki na około 25 kulek:
* 200 g wiórków kokosowych
* 100 ml kremówki
* 70 g cukru pudru
* 70 g masła
* opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
* 200 g mlecznej czekolady (taka ilość jest podana do obtoczenia wszystkich kulek - a że mi nie wyszło dałam jedną polewę gotową biało-czarną, co się roztapia tylko i polewa)

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.

Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, tak ugniatać, bo kulać się nie da. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Tak by stwardniały.

Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki). U mnie ta operacja się nie powiodła, a ta gotowa polewa zastyga bardzo szybko. Kwestia 10-15minut
Przechowywać w lodówce

DROŻDŻOWE ŚWINKI Z CZEKOLADĄ
Na ciasto drożdżowe:
1/2 mąki
2 jaja
5dkg drożdży
1/4 kostki masła (roztopionego)
2 łyżki cukru
1 szkl mleka

Wszystko razem zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, wstawić do lodówki na mniej więcej godzinę czasu, do wyrośnięcia. Potem rozwałkować ciasto na cienki placek, ok 0,5cm grubości.
Na jedną świnkę potrzebujemy dwa kółka wycięte szklanką, jedno kółko wycięte kieliszkiem, dwa trójąty, ja nożem po prostu wycinałam, trochę czekolady, marmolady, serka białego, jabłuszek przetartych obojętnie, kilka groszków czekoladowych (u mnie były to pozostałe literki czekoladowe, pociełam na groszki).
Na jedno duże kółko dajemy większa ilość np. czekolady, na to dajemy drugie kółko, nim zaciśniemy razem obydwa, wsadzamy również dwa trójkąty, na uszka, by zagnieść to razem... na to dajemy małe kółko kieliszkowe, robimy oczy i nosek.
Rogaliki natomiast robię z długich trójkątów, z kółka wycinam takie trójkąty, zawijam...
Pierożki wiadomo
Wszystko układam na blaszcze wyłożonej papierem, smaruje białkiem moje drożdżówki, wsadzam do piekarnika mniej więcej na ok 15-20 minut - temperatura ok 180 stopni - aż do zarumienienia

EKSPRESOWE CIASTO Z MALINAMI
Kostka margaryny/masła
8 jajek
1 i 3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru kryształ
3/4 szklanki cukru pudru
kisiel wiśniowy
kubełek malin
Masło utrzeć z cukrem pudrem, potem dodawać do tego 2 całe jajka, potem połowa mąki z proszkiem do pieczenia... potem 6 żółtek (białka oddzielić, dać do osobnego naczynia, najlepiej coś wysokiego, będziemy potem ubijać pianę)... Ciasto wykładamy na blachę prostokątną, taką normalnej wielkości... Do rozgrzanego piekarnika (175stopni) na 20 minut. W mięczyczasie ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty soli, do tego potem dodajemy 1/3 szklanki cukru zwykłego, a na koniec dodajemy kisiel (proszek - całość)... po 20 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, rozsypujemy na nim maliny, zakrywamy pianą i do piekarnika na kolejne 20 minut, ja nie podkręciłam temperatury, ale myślę, że jakby podkręcić do 190 stopni to góra tak ładnie się spiecze

KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI AMER. ALBO INNYMI OWOCAMI
Składniki:
1/2 kg mąki
30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
owoce
Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę. Piecz ciasto 40 minut w temp. 160-170°C.

CIASTO MELONOWE POD KAKAOWĄ PRZYKRYWKĄ
2,5 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 kostka masła albo margaryny
5 jaj
3/4 szklanki cukru

Melona pokroiłam w kosteczkę (miałam tego słodkiego siateczkowego)... skropiłam mocno sokiem z cytryny - dużo dużo. Odstawiłam na jakiś czas.

Kostkę masła rozpuściłam na mini ogniu, odstawiłam do ostudzenia. Jajka w całości ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie na koniec przestudzony tłuszcz.

Ciasto wylewam na blachę, ja zawsze daję na wyłożoną papierem, ale można też na wysmarowaną tłuszczem. Wysypałam na ciacho melona (oczywiście mogą być wszystkie inne owoce).

Robię kruszonkę. Rozpuscic niecałe 1/2 kostki masł/maragyny, do przestudzonego tłuszczu dodać 1/3 szklanki cukru i 1 szklankę mąki, zagnieść albo zmiksować i wsadzić do zamrażalnika na jakieś co najmniej 20 min by stwardniało.

Na ciasto robię piane z białek i kisielu. 3 białka (bo małe jajka miałam) - ubić ze szczyptą soli. Jak już będzie taka, że jak się przechyli garnuszek to ni rusz, to dodałam 2 łyżki płaskie cukru i kisiel cytrynowy, zmiksowałam, wyłożyłam pianę na owoce, zakrywając je całe.

Ztwardniałe ciacho wyciągam z zamrażalnika, trę na tarce o dużych oczkach na górę ciacha, zakrywając całą piankę. Na ok 45-50 minut w temperaturze 180stopni.

ok starczy wam tyle

Czas edycji: 2010-01-28 o 14:31
Stary 2010-01-28, 14:36   #4633
kociamborek
Raczkowanie

Dziewczyny tez mam takie zdanie jak wy, trzeba cieszyc sie z tego co mamy! Najwazniejsze ze nasze rodziny i my jestesmy zdrowi a na reszte mozna zapracowac. My planowalismy rozpoczac budowe, bo dzialeczke bysmy mieli, jest tyle miejsca kolo domu moich rodzicow zeby postawic jeszcze jeden domek i mojego meza ojczym pomogl by nam duzo przy postawieniu tego domku ale stwierdzilismy ze wolimy jednak mieszkac z moimi rodzicami i nie pakowac sie w kredyt na 30lat i martwic sie co miesiac zeby wystarczylo na wszystko. Na pewno nie ma to jak mieszkac osobno, ale taki duzy kredyt mnie przeraza, nigdy nie wiadomo co bedzie za kilka lat, co z praca itd. A tak bedziemy mieli pokoik dla siebie i dzieciatko tez bedzie mialo swoj maly pokoik i wystarczy. Kuchnia i lazienka wspolna ale nam to nie przeszkadza.

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Cytat:
Kociarombek ja tez teraz wizyte mam za 5 tygodni, 5 marca wiec calkiem fajnie... przynajmniej mniej kasy pojdzie, muzse tylko zrobic badanie moczu, morfologie i coombsa...
Ja wizyte mam 2 marca i tez musze zrobić morfologię i badanie ogólne moczu
Stary 2010-01-28, 14:38   #4634
bassienkaw
Zakorzenienie

Kociarombek jak tylko macie taka mozliwosc, to dlaczego by nie skorzystac... super sprawa

Stary 2010-01-28, 14:40   #4635
kociamborek
Raczkowanie

Basiujakie Ty tu pyszności podajesz Twoja rodzinka to ma z Tobą dobrze! mniam mniam, a tymi świnkami pewnie Łucja była zachwycona?
Stary 2010-01-28, 14:44   #4636
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
niezawsze pierścionek śliczny

ciekawe kiedy mi się mój oświadczy 2 miesiące do ślubu zostało...

ech a ja mam dylemat

no bo mieliśmy wynajmować mieszkanie od kwietnia jakoś, fajne ponad 100m działka z 500m... takie osiedle domków segmentowych na wsi, właściwie jakby w parku krajobrazowym...

i nie wiem... zero apteki w pobliżu, zero rodziny, najbliższa z 30km, zero sklepu spożywczego, o lekarzu nie wspominając...
M pracuje... jak rano wychodzi tak dopiero wieczorem wraca...

a co jeśli zasłabnę? Co jeśli dzidzia zachoruje? Ja sama na takim pustkowiu... co z tego że sąsiedzi... obcy ludzie... mający swoje życie..
a M sie uparł że zdrowsze powietrze i jest gdzie na spacery chodzić...

tylko nie bierze pod uwagę że będę sama, jak zostaniemy w mieście to jego mama 16-17 jest w domu, zawsze będę mogła do niej przyjść, bo tak samo tu nikogo nie znam...

wolałabym na początek wynająć tu w mieście mieszkanie... dla własnego bezpieczeństwa....

już nie wiem jakich argumentów mam użyć aby go przekonać... tam faktycznie jest pięknie... ale co z tego... trzeba myśleć realnie...
kochana my tez wiosna bedziemy sie przeprowadzac do domku ktory znajduje sie 30 km od obecnego mojego miejsca zamieszkania gdzie mieszka moja rodzina i tak na wieksze zakupy bedziemy przyjezdzac tutaj mam prawo jazdy mam samochod wiec jakos specjalnie sie tego nie boje ta wioska na ktora sie wyprowadzamy to zmowu moj maz tam sie wychowywal a ja tam nikogo nie znam on pracuje za granica wiec tez bede sama ale niesamowicie cieszy mnie to ze bede mogla dzidzie wystawic na dwor w wozku i bedzie spala na swiezym powietrzu tak samo jak to ze wypuszcze pieska i bedzie mogl sobie swobodnie biegac no ale u nas to nie bedzie wynajem tylko nasz domek a ja mysle ze twoj TZ poprostu chce dla was dobrze

Cytat:
Anoxa co do wózka czy łóżeczka to rozumie, że chcecie nowe... no bo to pierwsze dziecko i wogóle. To normalne. Natomiast co do ciuchów to nie widzę większego sensu by wszystko musiało być nowe, nic używanego... te najmniejsze rzeczy najczęściej są w idealnym stanie, bo co takie dziecko zepsuje, czy ubrudzi, praktycznie nic...
Jak dla mnie jak macie mozliwosc dostac wszystko od kogos... to lepiej te pieniadze co na to meiliscie przeznaczyc dac na cos innego
no to przeciez napisalam ze wozio nowy lozeczko nowe ale ubranka moga byc a najlepsze jest to ze dostalam teraz od siostry kocyki ktore sama kiedys kupilam jej starszej corce wiec takch grubszych kocykow napewno juz nie bede kupowala

ale u nas to nie jest tak ze jakos sie obnosimy z tym co mamy bo tez mamy po 23 lata i mysle ze wiele juz osiagnelismy a mamy nadzieje na wiecej ale w tej chwili to maz do tego wszystekigo dochodzi tylko i wylacznie jego ciezka praca a kupowanie nowych ubranek dla dzidzi strasznie mnie cieszy teraz praktycznie sobie nie mam ochoty nic kupowac tylko to co musze a dla dzidzi caly czas bym cos kupowala

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

kociamberek tez jestem zdania ze nie ma co sie pakowac w kredyty z moim podejsciem to bym wogole nocami nie sypiala...

kolkarolcia ja pazurki robie sama bo jestem po szkoleniu wiec sporo zaoszczedzam

basienka a nie mowilam ze nastepny tytul musi byc zwiazany z jedzeniem??
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 14:46   #4637
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Mieszkanie tam wyjdzie drożej niż w mieście.... ja już 20 lat mieszkałam na wsi więc wiem jak to jest, coś za coś....

dobrze że jadę na zakupy później to sie trochę rozerwę....

jusdan a siedzisz po całych dniach sama? tzn od 7 do 19?
Siedzę sama niestety ,ale tam gdzie wcześniej mieszkaliśmy też siedziałam sama.Może nie od 7-19 ale mój TZ jest wojskowym i wychodzi rano o 6.00 i wraca 16:15,chyba że musi zostać dłużej do 17.00.Na dodatek nieraz zdarzają mu się służby, średnio ok 4 w miesiącu i wtedy nie ma go na noc i wraca do domu po 30 godzinach.Wiem że to nie jest łatwe, ale ja nauczyłam się z tym żyć, pocieszam się tym że już wiele mu do emerytury nie zostało , bo może przejść po 15 latach a zostało mu 7.Jak urodziłam Martynkę w listopadzie to był przy mnie tylko 2 dni a potem zostałam z dzieckiem sama( dosłownie bo rodzinkę mam na śląsku) a on musiał pojechać na 2 tyg na poligon, zresztą poligony sezonowo się powtarzają i nie ma go wtedy na dłużej.Jak mała miała 3 latka wtedy dopiero oddałam ja do przedszkola i znalazłam pracę, było mi łatwiej i czas szybciej leciał ale niestety mała tak często chorowała że postanowiliśmy że zrezygnuję z tej pracy.Wiem że mojego męża to dużo kosztuje i też nie jest mu łatwo ale dzięki jego pensji ja mogę siedzieć w domu i byc przy córce kiedy mnie potrzebuje, wiem jak to zabrzmiało ale nie jest tak że ja siedze a wszystko na jego głowie bo w sumie z tym moim zwolnieniem i z tym że mam nie pracowac to inicjatywa mojego męża, on nie może pozwalać sobie na częste zwolnienia żeby brać opiekę na małą a ona naprawdę potrafiła być tydzień w przedszkolu i 2 tyg.w domu na antybiotykach.Dopiero teraz jak poszła do 5 latków przestała chorować, więc ja stwierdziłam że nareszcie poszukam pracy a mój TŻ rzucił propozycję że może by tak pomyśleć o rodzeństwie dla małej bo w sumie to teraz najlepszy czas.On mi ciągle powtarza że jak mam mieć byle jaką pracę to lepiej jak jestem w domku i jak wraca ma obiadek ugotowany i ma kto małą odebrać.Trudno było mi dopasowac grafik jak pracowałam bo bywało że on miał właśnie poligon a ja popołudniową zmianę i nie miał kto odebrać małej i siedzieć z nią np. do 22.00.
Stary 2010-01-28, 14:49   #4638
bassienkaw
Zakorzenienie

Kociarombek wlasnie planuje jedzonko na weekend co na obaidy i powoli na przyszly tydzien by miec to z glowy... i potem nie musiec myslec... no i zkaupy przez weekend z tejze okazji zrobic,by w tygodniu nie latac

Anoxa, nie chcialam nikogo urazic... nie gniewaj sie na mnie co do watku o jedzneiu, no to chyba cos takiego powinno byc odchudzac sie nie mozemy,wiec trzeba sobie dogadzac

Jusdan, podziwiam

Stary 2010-01-28, 14:51   #4639
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
KULECZKI KOKOSOWE ALA BAUNTY
Składniki na około 25 kulek:
* 200 g wiórków kokosowych
* 100 ml kremówki
* 70 g cukru pudru
* 70 g masła
* opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
* 200 g mlecznej czekolady (taka ilość jest podana do obtoczenia wszystkich kulek - a że mi nie wyszło dałam jedną polewę gotową biało-czarną, co się roztapia tylko i polewa)

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.

Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, tak ugniatać, bo kulać się nie da. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Tak by stwardniały.

Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki). U mnie ta operacja się nie powiodła, a ta gotowa polewa zastyga bardzo szybko. Kwestia 10-15minut
Przechowywać w lodówce

DROŻDŻOWE ŚWINKI Z CZEKOLADĄ
Na ciasto drożdżowe:
1/2 mąki
2 jaja
5dkg drożdży
1/4 kostki masła (roztopionego)
2 łyżki cukru
1 szkl mleka

Wszystko razem zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, wstawić do lodówki na mniej więcej godzinę czasu, do wyrośnięcia. Potem rozwałkować ciasto na cienki placek, ok 0,5cm grubości.
Na jedną świnkę potrzebujemy dwa kółka wycięte szklanką, jedno kółko wycięte kieliszkiem, dwa trójąty, ja nożem po prostu wycinałam, trochę czekolady, marmolady, serka białego, jabłuszek przetartych obojętnie, kilka groszków czekoladowych (u mnie były to pozostałe literki czekoladowe, pociełam na groszki).
Na jedno duże kółko dajemy większa ilość np. czekolady, na to dajemy drugie kółko, nim zaciśniemy razem obydwa, wsadzamy również dwa trójkąty, na uszka, by zagnieść to razem... na to dajemy małe kółko kieliszkowe, robimy oczy i nosek.
Rogaliki natomiast robię z długich trójkątów, z kółka wycinam takie trójkąty, zawijam...
Pierożki wiadomo
Wszystko układam na blaszcze wyłożonej papierem, smaruje białkiem moje drożdżówki, wsadzam do piekarnika mniej więcej na ok 15-20 minut - temperatura ok 180 stopni - aż do zarumienienia

EKSPRESOWE CIASTO Z MALINAMI
Kostka margaryny/masła
8 jajek
1 i 3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru kryształ
3/4 szklanki cukru pudru
kisiel wiśniowy
kubełek malin
Masło utrzeć z cukrem pudrem, potem dodawać do tego 2 całe jajka, potem połowa mąki z proszkiem do pieczenia... potem 6 żółtek (białka oddzielić, dać do osobnego naczynia, najlepiej coś wysokiego, będziemy potem ubijać pianę)... Ciasto wykładamy na blachę prostokątną, taką normalnej wielkości... Do rozgrzanego piekarnika (175stopni) na 20 minut. W mięczyczasie ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty soli, do tego potem dodajemy 1/3 szklanki cukru zwykłego, a na koniec dodajemy kisiel (proszek - całość)... po 20 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, rozsypujemy na nim maliny, zakrywamy pianą i do piekarnika na kolejne 20 minut, ja nie podkręciłam temperatury, ale myślę, że jakby podkręcić do 190 stopni to góra tak ładnie się spiecze

KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI AMER. ALBO INNYMI OWOCAMI
Składniki:
1/2 kg mąki
30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
owoce
Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę. Piecz ciasto 40 minut w temp. 160-170°C.

CIASTO MELONOWE POD KAKAOWĄ PRZYKRYWKĄ
2,5 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 kostka masła albo margaryny
5 jaj
3/4 szklanki cukru

Melona pokroiłam w kosteczkę (miałam tego słodkiego siateczkowego)... skropiłam mocno sokiem z cytryny - dużo dużo. Odstawiłam na jakiś czas.

Kostkę masła rozpuściłam na mini ogniu, odstawiłam do ostudzenia. Jajka w całości ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie na koniec przestudzony tłuszcz.

Ciasto wylewam na blachę, ja zawsze daję na wyłożoną papierem, ale można też na wysmarowaną tłuszczem. Wysypałam na ciacho melona (oczywiście mogą być wszystkie inne owoce).

Robię kruszonkę. Rozpuscic niecałe 1/2 kostki masł/maragyny, do przestudzonego tłuszczu dodać 1/3 szklanki cukru i 1 szklankę mąki, zagnieść albo zmiksować i wsadzić do zamrażalnika na jakieś co najmniej 20 min by stwardniało.

Na ciasto robię piane z białek i kisielu. 3 białka (bo małe jajka miałam) - ubić ze szczyptą soli. Jak już będzie taka, że jak się przechyli garnuszek to ni rusz, to dodałam 2 łyżki płaskie cukru i kisiel cytrynowy, zmiksowałam, wyłożyłam pianę na owoce, zakrywając je całe.

Ztwardniałe ciacho wyciągam z zamrażalnika, trę na tarce o dużych oczkach na górę ciacha, zakrywając całą piankę. Na ok 45-50 minut w temperaturze 180stopni.

ok starczy wam tyle
O rany,rany ale przepisy aż głowa boli!!!!Kurczę muszę koniecznie to z malinami,jeny jak mi się malin chce aż ślinka cieknie.Ostatnio juz szukałam w sklepie jakiś mrożonych malin.Zapiszę wszystkie i będę czasem zaskakiwać swojego TŻ
Stary 2010-01-28, 15:00   #4640
anoxa
Zakorzenienie

basienka ja sie absolutnie nie gniewam

jusdan tez mam ochote na to z malinkami

uwielbiam ciasta drozdzowe ale strasznie sie icho boje i nigdy jeszcze nie robilam hmmm moze sie odwaze takie pycha z mlekiem zjesc...

a ja wyslalam meza na zakupy bo zachcialo mi sie knedli ze sliwkami i pojechal kupic bo ja cos zasmarkana jestem i sie nie ruszam z domu no i dla niego mam obiad z glowy bo babcia dzwonila ze zrobila fasolke po bretonsku i tez po nia pojechal... a ja ostatnio codziennie wciagam kiwi

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

mysle ze sie skusze na te kwiaty drozdzowe
Stary 2010-01-28, 15:06   #4641
bassienkaw
Zakorzenienie

Anoxa ja doceniam w tym przypadku ciasta ktore robi babcia... te drozdzowe ma najlepsze, ja dopiero sie wprawiam... z checia bym zjadla taka ciepla swinke, bo super wyszly...

Jej ja jeszcze niecala godzika i do domu... a tam czeka na mnie maz i pyszny obiadek bedzie sie szykowal niebawem. Kobiety dajcie jakies fajne pomysly na szybkie i niedrobie obiadki...
Jutro beda nalesniki z serkiem waniliowym
W sobote planuje zrobic udka z kurczaka zapiekane z ziemniakami i warzywami
W niedzielę chce zrobic kluski z szynką usmażoną plus buraczki
W poniedziałek będzie zupa szpinakowa
We wtorek zrobię chyba lasagne
I myślę co dalej... Może coś ala racuchy jakies czy cos

Stary 2010-01-28, 15:20   #4642
aniaa22
Zakorzenienie

Basia ja jeszcze nie wiem co dzisiaj na obiad zrobie a ty na 5 dni

zauwazylyscie ze pszczolka sie dawno nie odzywala? pisala ze zle sie czula i poszla na l4 mam nadzieje ze wszystko ok u niej
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 15:29   #4643
karolcia228
Zakorzenienie

GG do karolcia228 Send a message via Skype™ to karolcia228

anoxa -
Ja kiedys probowalam, ale jakos tak...przynajmniej sie odchamie

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
Basia ja jeszcze nie wiem co dzisiaj na obiad zrobie a ty na 5 dni

zauwazylyscie ze pszczolka sie dawno nie odzywala? pisala ze zle sie czula i poszla na l4 mam nadzieje ze wszystko ok u niej
Wlasnie o niej myslalam...
ja wcinam kapusniak juz 2 miske, pycha...
...Nasz Aniołek...20.08.2009...

http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png
karolcia228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 15:30   #4644
bajka1807
Zakorzenienie

basienka ale tu pysznosci pokazujesz... az normalnie zrobilam sie mega glodna hehe ;D

ja sobie siedze w pracy ostatni dzien na szczescie i od poniedzialku L4 w koncu sie porzadnie wyspie

z pszczolka chyba wszystko dobrze, pewnie ma co robic jak jest na zwolnieniu
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 15:31   #4645
anoxa
Zakorzenienie

basienka a jak robisz zupe szpinakowa?

ja polecam makaron pene z sosem szpinakowym i jak ktos lubi z filetem z kurczaka

szpinak mrozony rozdrobnioy
2-3 zabki czosnku
smietanka slodka 18% 200ml
makaron penne
ewentualnie piers z kurczaka kto ile lubi

przygotowanie:
czosnek zeszklic, dodajemy pokrojona w kostke piers z kurczaka (lub bez) przyprawiamy sola pieprzem smazymy az sie lekko zarumieni, dodajemy jesli uda nam sie rozmrozic szpinak a jesli nie ja dodaje zamrozony z tym ze trzeba czesto mieszac czekamy az sie rozpusci lub rozpuszczony dusimy okolo 7 min na koniec dodajemy smietanke i czekamy az sie wygotuje a sos zgestnieje do gotowego juz sosu dodajemy ugotowany makaron penne i mieszamy wszystko razem gotowe do jedzenia

aniaa tez ostatnio o niej myslalam zreszta lazurowa tez sie nie odzywa i kilka innych dziewczyn dobrze ze kassandra sie odezwala
Stary 2010-01-28, 15:38   #4646
bassienkaw
Zakorzenienie

ZUPA SZPINAKOWA
Ziemniaczki kroję w kostkę, gotuję na masełku. Tzn w wodzie, plus masełko. (Żadnych kostek, ani mięs, warzyw itd). Gotuję, aż będą prawie, że miękkie.
Dodaje mrożony szpinak taki ze śmietaną (do kupienia w aldi czy lidlu). Ten taki drobniony
Czekam do zagotowania, dodaję do tego dość sporo vegetty, pieprzu, czosnku, wiadomo szpinak zjada bardzo smak potraw.
Na koniec dodaje jedno albo dwa rozbełtane jajka, i wlewajac mieszam.
I tyle

Czas edycji: 2010-01-28 o 15:50
Stary 2010-01-28, 15:46   #4647
anoxa
Zakorzenienie

czyli bez wody bez niczego takiego?? a duzo tego masla do ziemniakow? zeby je zakryc czy jak? szkoda ze maz juz pojechal po zakupy bo akurat jechal do lidla i kupil by szpinak bo tez tam czesto kupuje

jej powiem wam ze jak nigdy nie lubialam zup teraz bym caly czas takie warzywne jadla zupki

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

basienka moge tez ci polecic z winiary pomysl na zapiekanke z miesem mielonym i ziemniakami

bardzo latwo sie ja robi i jest smaczna z tym ze ja ja robie z makaronem grube gniazdka takie tasmy bo duzo szybciej sie robi i jest smaczna maz tez ja uwielbia
Stary 2010-01-28, 15:47   #4648
aniaa22
Zakorzenienie

mi nie wychodza rzeczy ze szpinakiem. jakos nie mam do szpinaku reki chyba. zawsze wszystko w koszu laduje
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 15:50   #4649
bassienkaw
Zakorzenienie

Jeju zle sie wyrazilam... ugotowac ziemniaki na masle, chodizlo mi ze normalnie w wodzie, wkoncu to jest zupa... ale nie daje zadnego miesa, warzyw czy kostki, tylko na maselku gotuje te ziemniaki... wiesz o co chodzi?

Co do zup to uwielbiam rowniez ogorkowa z ziemniaczkami. Najczesciej robie na kostce drobiowej, bo najszybciej... gotuje ziemniaczki pokrojone w kostke. Jak juz sa miekkie, dodaje potarte ogorki i duzo wody z ogorków, doprawiam pieprzem... i troche zagęszczam, choć nie zawsze

Aniaaa cały sekret dobrego dania ze szpinaku to jest odpowiednie przyprawienie.... duzo duzo przypraw...

Tak samo szpinak na gęsto z makaronem uwielbiam. Dodaje czesto albo serek topiony,albo ten taki bialy z czosnkiem... duzo duzo duzo

Czas edycji: 2010-01-28 o 15:52
Stary 2010-01-28, 16:03   #4650
Alguien
Zadomowienie

hey
ale dzis naskrobalyscie od rana zaraz postaram sie nadrobic, widzialam tylko, ze bardzo tu rodzinnie i kuchenno dzisiaj
Na wstepie mam tylko szybkie pytanie - kiedy ma przyjsc naprawde lepsza pogoda w pl? Wiecie cos??
Alguien jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości