|
|
#151 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Fakty, Mity i Ciekawostki jedzeniowe
Cytat:
spadek liczby plemnikow to nie podwiazanie nasieniowodow. fruktoza jest be, bo jest magazynowana tylko w watrobie, a potem w oponce
|
|
|
#152 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jasne, ze lepiej. zeby przekroczyc limity glikogenu w watrobie trzeba by bylo zjesc ze 2kilo owocow za jednym posiedzeniem, fruktoza to nie jest w koncu jedyny cukier tam. zdradzieckie sa za to produkty dla diabetykow i rafinowana fruktoza wespol z wszechobecnym syropem glukozowo-fruktozowym. wysoko przetworzone podbijacze kalorii, nic w tym dobrego nie ma. pomijam juz zupelnie utwardzone tluszcze w batonikach i wafelkach
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2010-01-13 o 20:35 |
|
|
|
|
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#155 |
|
Raczkowanie
|
Kierowcy ciezarowek podczas dlugiej jazdy nawet po te 12 godzin w pozycji siedzacej w pewnym sensie 'ocieplaja swoje jadra', natomiast plemniki by dobrze sie rozwijac potrzebuja nizszej temperatury, wysoka im wybitnie nie sluzy. W koncu natura umiescila jadra mezczyznom w worku mosznowym 'na zewnatrz' dodatkowo nie dajac tam nawet zbyt wiele tkanki tluszczowej.
Co do fructozy to zgadzam sie z boangelina, jest blyskawicznie zamieniana w kwasy tluszczowe, gdyz wlazi do glikolizy pomijajac zuzycie 1 ATP, co jest oplacalne. Dodatkowo moze tez szybko zmieniac sie w glukoze. Jasne ze lepiej zjesc ananasa niz snickersa, ale podloze tego raczej takie ze w samym snickersie jest o wiele wiecej jakiegos syfiastego cukru... Jeszcze jedna uwaga. ZELAZO: niby w szpinaku i innych zielonych warzywach jego ilosc jest wystarczajaca, to jednak fityniane i fosforany tworza z nim sole nierozpuszczalne, co utrudnia wchlanianie. Zelazo z miesa (hemowe) wchlania sie bardzo latwo i ulatwia dodatkowo wiazanie tego niehemowego. Wegetarianie powinni zelazo suplementowac (specjalne takie medykamenty maja odpowiednia, i normalnie wchlaniajaca sie forme) |
|
|
|
|
#156 |
|
BAN stały
|
Czytałam kiedyś, że nadmierna jazda na rowerze jeśli chodzi o panie przyczynia się do 'oziębłości', że niby coś tam z uniewrażliwieniem łechtaczki...
![]() Co do zupek chinskich, nie wiem, czy chodziło o glutaminian sodu bo ten jest chyba wszędzie. Btw, z tego co wiem, nie ma czegoś takiego jak sok bez cukru, jest jakaś dopuszczalna ilość, której mozna oficjalnie nie wykazywać (czyli mówić, że coś nie zawiera cukru ), logiczne zresztą, sam sok byłby raczej, hm, trudny do przełknięcia.
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc powinni pisać ewentualnie "niedosładzany" Druga sprawa to... czytanie składu produktu. Ostatnio mnie naszło na sok porzeczkowy. Stanęłam w hipermarkecie przed wielką ścianą soków porzeczkowych i łapię w ręke te z wielkim napisem BEZ CUKRU na froncie kartonika, odwracam, czytam skład, a tam oczywiście soku z owoców około 20-30% i zgadnijcie co? cukier lub syrop glukozowy jakiś tam. O ile kojarzę, to glukoza to cukier ![]() Sprawdziłam wszystkie porzeczki na półce (a 5 czy 6 różnych prodecentów było) i nie znalazłam takiego bez dosładzacza
|
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.☠☠☠☠☠☠.pl/product/5901886...ukru.xhtml?x=c i kurka wydawała mi sie, że on ma zero dosładzaczy! Sprawdzałaś go?
|
|
|
|
#159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- PYTANIE DO SPECJALISTÓW!! Zawsze miałam problem z tymi cukrami więc googlam i wyszło mi, że...CUKIER, ten sypki, ten, co to go niby nie dodają do soków to sacharoza. A sacharoza, z tego co wygooglałam to dwucukier składający się z glukozy i fruktozy. Tak? Więc jak ktoś wpisuje w składzie soku "syrop glukozowo-fruktozowy" to tak naprawde funduje nam sok "bez dosypywania cukru", ale z jego dolewką, dobrze to rozumiem...?
|
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem, ze ja z sokow pijam jedynie raz na kilka m-cy Tropicane (sok pomaranczowy nie s koncentratu, taki swiezy) oraz jak jestem w domu raz na 2 lata to z wyciskarki, domowej roboty. Kiedys mieszkajac na wyspach pijalam tez Smoothie, jak Tropicane, swiezy, bez dodatkow z krociutka (kilka dni) data waznosci. Innych swinstw sie nie tykam
|
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
Ja piję tylko świeży cytrusowy wyciskany własnoręcznie
Ale tak mnie naszło na tamtą porzeczkę, poczytałam składy i mi odeszło i raczej nie wróci
|
|
#163 |
|
Zakorzenienie
|
wycisnij porzeczke!
^^
|
|
#164 |
|
Zakorzenienie
|
te jednodniowe soki, Marvit bodajże, one też są dosładzane?
|
|
|
|
|
#165 |
|
Rozeznanie
|
Nie są... przynajmniej wg producenta
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#166 |
|
Raczkowanie
|
Ja polecam soki dr Maurera - one nie są produkowane z zagęszczonego soku. Są tłoczone i próżniowo zamykane bez żadnych konserwantów itp. Kupuję taki 5 litrowy i można go pić 30 dni od otwarcia (ma taki kranik, który zabezpiecza, żeby nie dostało się tam powietrze i się nie zepsuł). Mniejsze są w butelkach w supermarketach. Polecam aroniowy
śliwkowy też pycha. Spokojnie można je mocno rozcieńczać wodą, a i tak są pyszne i owocowe.
|
|
|
|
|
#167 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
zalezy od owocu, wiadomix.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-14 o 01:45 |
|
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo pomocny wątek, nie wpiszę pewnie nic nowego przynajmniej do czasu aż się nie zapoznam co tu już jest zamieszczone
|
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
Nie znalazłam konkretnej informacji, a widzę tu wiele mądrych głów więc proszę mi wyjaśnić jak to jest z piciem wody mineralnej.
![]() To, że zdrowa, że niezbędna dla organizmu wszyscy wiemy , ale jak to jest naprawdę z tą wodą - załóżmy przy odchudzaniu . To znaczy, czy jeśli nie wypijam 2 litrów wody dziennie to z tego powodu mogę wolniej zrzucać wagę ? Aha i jeszcze coś ostatnio słyszałam, że jak się wypija za dużo wody to też niedobrze (np. 5 litrów dziennie )W jakim stopniu ta woda wpływa na redukcję masy tak naprawdę ? I nie mam tu na myśli trików typu wypicie szklanki wody przed popsiłkiem aby mniej zjeść, tylko ogólnie rzecz ujmując . |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie trzeba pić aż 2 litrów, każdy powinien pić tyle na ile ma ochotę, nie ma co przesadzać. Wypicie naraz 5 litrów wody destylowanej z kolei może mieć skutek śmiertelny. |
|
|
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
wodę trzeba pić także dlatego, że to ona wypłukuje toksyny z organizmu. Przy odchudzaniu jest to szczególnie ważne, bo spora część różnego "syfu" siedzi u ludzi w tkance tłuszczowej. Podczas odchudzania tkanka tłuszczowa ulega spaleniu i uwalnia przy tym zawarte w sobie toksyny, których trzeba się pozbyć.
Nadmiar wody natomiast może nasz "wypłukać" z minerałów, więc nie ma co przesadzać.
|
|
#172 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
, ale się zmuszałam ostro, skoro piszecie że to nie musi być dokładnie 2 litry to kamień z serca, odpuszcze trochę |
||
|
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
Warto siebie obserwować i patrzeć czy organizm więcej nie potrzebuje po prostu. Zaobserwowałam, że sporo dziewczyn z wątków dietetycznych ma problemy z zaparciami przez za mała ilość wody, bo tak jak napisała cerveza - przy jedzeniu sporej ilości błonnika i za małej ilości wody, może dochodzić do zaparć, bo sam błonnik "zatyka" układ pokarmowy.
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo fajny wątek. wiele się z niego dowiedziałam.
Dziewczyny a jak to jest z mlekiem? jest jakas norma jego picia dziennie czy coś?? |
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
Coś pamiętam z biologii, że mleko nie jest najlepszym pomysłem dla dorosłych, bo tylko do pewnego wieku organizm wytwarza jakieś enzymy, które są potrzebne do jego trawienia. A potem bardziej wartościowe są jogurty, kefiry itp. Tak coś mi świta. Wiecie więcej na ten temat?
I druga rzecz: znacie artykuł z Twojego Stylu na temat "detoksowej ściemy"? http://www.styl.pl/piekno/news-po-co...etoks,nId,4386
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
aaa widziecie. bo mój mąz od 3 miesiący codziennie na sniadanie zjada muskę mleka z musli i ... non stop ma wzdęcia. tak sie zastanawiałam od czego, bo nie jada rzeczy wzdymającyh jak fasola, kapusta itp a jednak ten problem ma. kiedys czytałam ,ze moze miec na to wpływ mleki a wy to własnie potwierdziłyscie.
czyli lepiej aby to mleko zastapił maslanką lub kefirem, jogurtem tak??
|
|
|
|
|
#178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
wielkie dzięki za podpowiedź.
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.

. To znaczy, czy jeśli nie wypijam 2 litrów wody dziennie to z tego powodu mogę wolniej zrzucać wagę ? Aha i jeszcze coś ostatnio słyszałam, że jak się wypija za dużo wody to też niedobrze (np. 5 litrów dziennie
)