Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010 - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-05, 09:14   #481
drcron
Zakorzenienie

Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010

Cytat:
Napisane przez ita83 Pokaż wiadomość
Witam, i dolanczam w dniu dzisiejszym do marudow
Ktos tu narzekal na ZUS w Polsce nio wiec powiem wam ze Irlandzki przebil chyba wszystko!!!!!:m ur:
Dostalam wczoraj informacje ze nie dostane pieniedzy za chorobowe (ktore tu wyplacaja jak jestes na zwolnieniu dluzej niz 3 dni)
poniewaz UWAGA UWAGA
Nie maja dowodow na to ze jestem rezydentem UE

Wiec tak sie zastanawiam gdzie do cholery mieszkam
Obstawiam cos na pograniczu Azji i Afryki
Ewentualnie Grenlandia
a nie mozesz sie jakos odwolac ?? udowodnic im ze jednak jestes ?? moze wystarczy do nich zadzwonic albo podjechacn i to wyjasnic
ale to i tak nic ja po 2 zwolnieniach wyplaconych dostalam pismo ze 3 nie dostane bo nie ma mnie u nich jako osoby zarejstrowanej wiec zrobilam afere szefowi ze skladek za mnie nie odprowadza i dopiero od niego sie dowiedzialam ze nasz kochany ZUS zgubil gdzies moja deklaracje i wyslal do niego pismo zeby mu ksero moich dokumentow wyslal no doslownie szok myslalam ze to tylko w PL moze sie zdazyc ale widze ze u was podobnie

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 09:16   #482
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Ja tu mam akurat inne zdanie ale moze dlatego, że nigdy nie mieszkałam w domku. Z rodzicami mieszkałam w kamienicy a u teściów w bloku. Z tym, że w mieście rodzinnym mieliśmy działkę w pięknym miejscu bo na uboczu miasta, w polach, z dala od drogi i tylko jednego sąsiada. Wiec całe lato spędzaliśmy na działce śpiąc tam. Ale teraz wybierajac mieszkanie z teściami czy rodzicami a mieszkanie we dwoje choćby w kawalerce, wybrałabym to drugie... naprawdę. Ale wiem, ze tu sa różne zdania i ze mną sie nie zgodzisz i nawet nie chce

Teraz mieszkamy w bloku ale też tak na koncu osiedla gdzie kończy się ulica i na przeciw sa działki ogrodnicze. No i wlaśnie mamy zamiar tam wykupić jedną. Wtedy tylko myk przez ulicę i jesteśmy w "ogrodzie" Miałabym nawet widok na ta działkę Także to mi wystarczy... a w przyszłości... kto wie? może dorobimy sie domku
u nas jest inna sytuacja, bo my nie mamy ze tak powiem"wspolnych rzeczy" oprucz lodowki, lazienke mamy osobną, lubikacja jest osobna, do nas sie wchodzi pierwsze drzwi od wejsciowych do rodzicow idzie dalej, a robimy cale podasze 160m rowniez z osobnym wejsciem, wiec moze dlatego nam nic nie przeszkadza.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 09:20   #483
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
to mu powiedzialam ze podpalka do pieca sie skonczyla i w piecu drobnymi banknotami rozpalalismy
i jak Cię nie kochać?? heheh... aż się oplułam

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 09:22   #484
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
tzn jak chodza i rzeczy ruszaja? nie bardzo rozumiem, bo wejsc do pokoju to chyba moga, bez przesady, ale tego ruszania rzeczy?;/

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.. ..................<==to moj komentarz.
no normalnie ruszaja chocby moja pilka ciazowa do cwiczen < jedna dziwnym trafem sie popsula okazalo sie ze ma dziure ciekawe od czego jak ja jej nie ruszalam > wiec moja pilka zawsze jest po ich wizycie na dole a ja sie rano wkurzam bo musze po nia zchodzic i ja dzwigac do gory albo mielismy w szafie schowane rzeczy dla dzidziolka to szwagier sie pyta czy my im przypadkiem tego kosza < juz im go zabralam > nie pozyczymy i jeszcze paru drobiazgow no i co jak by tam nie zagladal to by nie wiedzial ze to mamy a tak niby skad rendgena ma w oczach czy co ??
Darusia ja jestem tak nauczona nie twoje nie ruszaj nie twoj pokoj nie wchodz nie mieszkasz tam to po co chodzisz po pokojach u gory i ogladasz co tam jest ?? a jak bym naprzyklad zostawila zakrwawione majtki na srodku pokoju albo pampersa z kupa ?? bo to moj pokooj wiec moge tak zrobic a on by wszedl denerwuje mnie takie cos przeciez jak nas nie ma u gory to po co wchodzi popatrzec co mamy ?? niech zapyta to mu pokazemy i powiemy a nie sami laza po gorze to jest denerwujace strasznie

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 09:26   #485
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Izaizula ja mam to samo wiec jak tylko listy meza przychodza odrazu je chowam do komody i on sam otwiera ja jako zona nawet nie ruszam a kiedys tesc wyskoczyl z tekstem bo w ciagu miesiaca wydalismy troche duzo bo ponad 5 tysiecy a on wyskoczyl jak filip z konopi na co my tyle kasy wydalismy to mu powiedzialam ze podpalka do pieca sie skonczyla i w piecu drobnymi banknotami rozpalalismy to juz nic nie powiedzial a ostatnio przyniosl moj list z poczty i byl otwarty w sumie w srodku byl sprzet dla meza ale adresowany do mnei to zrobilam mega awanture i na poczcie zglosilam zeby listy do mnie adresowane zostawiali na poczcie a ja raz w tygodniu bede sobie podchodzila i je osobiscie odbierala i listonosz jak paczki przynosi to albo daje mi osobiscie albo zostawia w domu obok u sasiadow nikomu wiecej

Baobabku ja mialam podobnie tylko z doprawianiem potraw wiec sie wkurzylam i przestalam gotowac i sie uspokoilo a mezowi powiedzialam na glos tak by tesc slyszal ze jak jeszcze raz ktos sie wtraci jak ja bede gotowala to pojade do sklepu kupie kuchenke gazowa i butle bede podlanczala i ustawie ja chocby nawet w sypialni ale bede u gory sobie gotowala bo mam dosc :/

a wiecie co mnie jeszcze wkurza bo jak brat mojego meza przyjezdza z zona to laza po naszych pokojach i skad ja mam pewnosc ze nie szperaja nam w rzeczach ?? my jak jedziemy do dziadka to nawet na gore do ncih nie zagladamy jak ich nie ma < jak sa to tez nie > a oni laza i ruszaja nasze rzeczy doslownie szlak mnie trafia chyba zamki w drzwiach pozakladam i bede zamykala pokoje

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

co do sprzatania to ja sprzatam tylko gore i schody i dywan na dole czasem odkurze no i lazienke bo jedna i kuchnie a tak to salon na dole u tescia nie tykam i jego sypialni tez nawet tam nie wchodze i jego kancelarii tez nie ruszam okien nie myje u niego tylko u nas na gorze myslalam ostatnio zeby polozyc tapete bo na scianach na korytarzu peerelowskie lamperie sa i mnie denerwuja bo takie obskubane ale tylko na gorze dolu nie ruszam bo nie bede sama tego finansowala tylko nie wiem czy tapeta przykllei sie do lamperii ?? wiecie moze ??
my na górze mamy pokój zamykany na klucz z tym, że klucz zawsze zostawiamy w drzwiach, ale jeszcze się nie zdażyło, żeby tam wszedł szfagier z żoną, teście też o dziwo tam nie wchodzą....gorzej z pokojem na dole-chwilowo tu śpimy i tu są oszklone drzwi bo teść zabronił to przedwojenne cacko wymieniać....i mnie wkurza jak szfagier przyłazi i co przechodzi to łeb przekręca i kuka przez szybę....
darusia też byś się wkurzała jakby do twojego prywatnego pokoju gdzie masz wszystkie swoje rzeczy ktoś włażił...zwłaszcza ktoś kog nie trawisz....
Cytat:
a nie mozesz sie jakos odwolac ?? udowodnic im ze jednak jestes ?? moze wystarczy do nich zadzwonic albo podjechacn i to wyjasnic
ale to i tak nic ja po 2 zwolnieniach wyplaconych dostalam pismo ze 3 nie dostane bo nie ma mnie u nich jako osoby zarejstrowanej wiec zrobilam afere szefowi ze skladek za mnie nie odprowadza i dopiero od niego sie dowiedzialam ze nasz kochany ZUS zgubil gdzies moja deklaracje i wyslal do niego pismo zeby mu ksero moich dokumentow wyslal no doslownie szok myslalam ze to tylko w PL moze sie zdazyc ale widze ze u was podobnie
jej ale wy macie z tymi zusami...na szczęścia ja mam tak jak Asiulek, pracodwca mi przelewa i zawsze tak jak normalną wypłatę dostawałam w tym samym dniu

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:
Darusia ja jestem tak nauczona nie twoje nie ruszaj nie twoj pokoj nie wchodz nie mieszkasz tam to po co chodzisz po pokojach u gory i ogladasz co tam jest ?? a jak bym naprzyklad zostawila zakrwawione majtki na srodku pokoju albo pampersa z kupa ?? bo to moj pokooj wiec moge tak zrobic a on by wszedl denerwuje mnie takie cos przeciez jak nas nie ma u gory to po co wchodzi popatrzec co mamy ?? niech zapyta to mu pokazemy i powiemy a nie sami laza po gorze to jest denerwujace strasznie
dokładnie mam takie samo podejście

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 09:28   #486
Darusiaaaa
Zakorzenienie

to ja wam zapomnialam opowiedziec moja historie w banku.
W tamtym miesiacu zrezygnowalismy z mężem z kont ktore mielismy w PKO i załozylismy sobie jedno wspolne w Polbanku.
Ja jeszcze nie mialam wymienionego dowodu i za 3 dni mialam odebrac, wiec Pani mi powiedziala zebym sie juz nowym nazwiskiem podpisala, a jak odbiore dowod to poszla do banku do nich i na nowe nazwisko mi wyrobia karte bo nie ma sensu teraz skoro za 3 dni dowod juz bede miala.
Wiec tak zrobilam, trafilam na jakas laske ktora sie uczyla - 1,5 godziny ponad siedzialysmy z mama a ona wyrabiala mi nowa karte i zmieniala dane. Wczoraj 1 raz przeszla na to konto moja wyplata wiec ide do bankomatu wyplacic pieniadze a tam ze nie mam zadnych srodkow i karta jest nieczytelna czy cos takiego, wiec weszlam do banku i co? okazalo sie ze w ogole mnie nie wklepala jako osobe ktora moze z tego konta korzystac, ze mnie w ogole nie ma , podczepila mnie pod jakis inny rachunek gotowkowy a mamy kase na koncie oszczedzajacym, kurde no 1,5 godziny siedzialam po nic!! oprucz tego ze dostalam karte ktora moglabym nie powiem co sobie wytrzec i byla wczoraj jakas kompetentna osoba i mi wszystkie bledy naprawili
A.Camus
Stary 2010-02-05, 09:29   #487
JoannM
Zadomowienie

Cytat:
troszke naturalnych zabawek
http://picasaweb.google.com/mone455/...ecasDePanoN05#
A tutaj pokazane jak zrobic przybornik na lozeczko i wiele innych fajnych reczy
http://picasaweb.google.com/gladys75...issuMohairALL#
ale super, razem z wykrojami i w ogole

Cytat:
w ciagu miesiaca wydalismy troche duzo bo ponad 5 tysiecy a on wyskoczyl jak filip z konopi na co my tyle kasy wydalismy to mu powiedzialam ze podpalka do pieca sie skonczyla i w piecu drobnymi banknotami rozpalalismy
hehehe,no to ladnie mu powiedzialas

moja przyszla tesciowa tez jest niezla, zawsze wie wszystko najlepiej!
jak przynioslam raz pomarancze i pyta sie czy myte, wiec mowie zgodnie z prawda, ze tak,myte, ale ona i tak myje jeszcze raz.
posmiac sie mozna, ale ma tez nie smieszne zagrywki.
My z Tztem nie mamy slubu,jestesmy zareczeni. I kiedys wyszla rozmowa o slubie, ja z racji tego ze moja mama byla innej wiary nie mam komuni ani bierzmowania. Wiec nie bede mogla wziac koscielnego slubu(tzn w sumie mozna wziac taki jednostronny,dla tzta) a ona do mnie ze chyba dla Tzta to przyjme komunie itd! ze mam przyjac wiare katolicka?! Wiekszosc z Was jest pewnie katoliczkami, wiec to tak jak by ktos Wam powiedzial, ze powinnyscie nie wiem, np przyjac wiare swiadkow jehowy!
No wtedy to juz mnie naprawde wkurzyla. jak mozna komus cos takiego sugerowac?

Razem z Gabrysią

Edytowane przez JoannM
Czas edycji: 2010-02-05 o 09:35
JoannM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 09:31   #488
Darusiaaaa
Zakorzenienie

a widzisz to ja zle zrozumialam, bo np ja sobie nie wyobrazam gdzies isc i sprawdzac co gdzie kto ma, jakas masakra;/ bo rozumiem pojsc do kogos i ktos chce mi cos pokazac i ide z nim ale tak to NEVER!!! OMG !!! nie nawidze takich rzeczy.

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

chyba bym zatlukla, nie nawidze nakich "najrzy kątów" wrrrrrr........
A.Camus
Stary 2010-02-05, 09:32   #489
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość

jej ale wy macie z tymi zusami...na szczęścia ja mam tak jak Asiulek, pracodwca mi przelewa i zawsze tak jak normalną wypłatę dostawałam w tym samym dniu
Dokładnie i ja bardzo się cieszę, że tak mam. Bo to zależy od tego ile osób liczy firma. Jeśli liczy mniej niż 20 osób to kaskę wyplaca ZUS, a jesli więcej to kaskę wypłaca zakład pracy. Chyba jakos tak jest Ja tam w każdym razie jestem mega szczęśliwa, że tak jest bo mam zawsze kaskę na czas

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 09:33   #490
asienka240
Rozeznanie

dzień dobry kochane

Wchodzę tu z samego rana i kurcze... już tyle do nadrobienia
Nie macie co robić z samego rańca??

Apropo mieszkania... my mieszkamy teraz z moimi rodzicami, ale za jakies 2, góra 3 miesiace przeprowadzamy się do domu
To jest dom od przyjaciółki mojej teściowej, ona razem z mężem od paru lat mieszkają w niemczech a ten dom tu stoi i nikt w nim nie mieszka
górę sobie wyremontowali bo czasem tu przyjeżdzają a my do użytku będziemy mieli dwa duże pokoje, kuchnie ze spiżarnią, dużą łazienkę z ubikacją przedpokój czy tam sień... ogródek i garaż
jestem taka szczęśliwa
Stary 2010-02-05, 09:33   #491
eppona
Przyczajenie

Witam szacowne grono Brzuchatek!

Czytam wasze posty, a tu od rana tu poważne tematy, egzystencjalno - mieszkaniowo-konfliktowe. Nie ma jak tematy "toksycznych teściów i ZUS'u od rana.
Więc apel: dla zdrowia naszych Maluchów mamy myśleć pozytywnie i uwalniać endorfiny do krwi, a nie się dołować. Hej!

Teraz "dzidziołowa" kwestia:
Czy do torby szpitalnej pakujecie laktator?
Jaka jest wasza opinia w kwestii używania gotowych wacików do uszu dla dzieci?Czy w waszych szkołach rodzenia, położne zalecają używania delikatnego wacika, czy tych groźnie wyglądających pałeczek z zabezpieczaniem?
Może "doświadczone" Mamy mają wyrobione zdanie na ten temat?

Teraz coś z zupełnie innej beczki
Temat już raz był poruszany, ale jestem ciekawa, która z Mamuś lutowo-marcowo-kwietniowych gra w złodzieja czasu farmvilla na Facebooku?
Mimo napiętego grafiku mnie to to strasznie wciągnęło i ja stary mieszczuch sadze marchewkę i ciesze się ze zbierania grantów. Wariactwo.
eppona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 09:35   #492
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JoannM Pokaż wiadomość
hehehe,no to ladnie mu powiedzialas

moja przyszla tesciowa tez jest niezla, zawsze wie wszystko najlepiej!
jak przynioslam raz pomarancze i pyta sie czy myte, wiec mowie zgodnie z prawda, ze tak,myte, ale ona i tak myje jeszcze raz.
posmiac sie mozna, ale ma tez nie smieszne zagrywki.
My z Tztem nie mamy slubu,jestesmy zareczeni. I kiedys wyszla rozmowa o slubie, ja z racji tego ze moja mama byla innej wiary nie mam komuni ani bierzmowania. Wiec nie bede mogla wziac koscielnego slubu(tzn w sumie mozna wziac taki jednostronny,dla tzta) a ona do mnie ze chyba dla Tzta to przyjme komunie itd! ze mam przyjac wiare katolicka?! Wiekszosc z Was jest pewnie katoliczkami, wiec to tak jak by ktos Wam powiedzial, ze powinnyscie nie wiem, np przyjac wiare swiadkow jehowy!
No wtedy to juz mnie naprawde wkurzyla. jak mozna komus cos takiego sugerowac?
a co ją to obchodzi jaką ty masz wiarę???ehhh normalnie nie cierpię teściów i teściówek....mnie się moja czepiała na początku po ślubie, że do kościoła w niedzielę nie chodze (ona chodzi zawsze na 6.00 rano) ja jej na to, że to moja sprawa i tż czy chodzę czy nie, a ona mi wypaliła z tekstem, że ślub kościelny braliśmy a wiary w nas żadnej i że w ten sposób nasz ślub jest nie ważny parodia....

Stary 2010-02-05, 09:37   #493
Darusiaaaa
Zakorzenienie

oooo nie!! boze za ludzie!!
my musimy po woli klepac termin na koscielny, chcemy koscielny a pozniej chrzest bo robilismy impreze na cywilnym slubie wiec teraz chcemy skromnie, tzn chrzeciny beda na 30 osob i bedzie to wygladalo tak ze najpierw mamy koscielny a od razu pozniej chrzciny maluszka. Nie chcemy 2 imprez robic bo to nie ma sensu i za duzo kosztuje.
A.Camus
Stary 2010-02-05, 09:38   #494
asienka240
Rozeznanie

Cytat:
a co ją to obchodzi jaką ty masz wiarę???ehhh normalnie nie cierpię teściów i teściówek....mnie się moja czepiała na początku po ślubie, że do kościoła w niedzielę nie chodze (ona chodzi zawsze na 6.00 rano) ja jej na to, że to moja sprawa i tż czy chodzę czy nie, a ona mi wypaliła z tekstem, że ślub kościelny braliśmy a wiary w nas żadnej i że w ten sposób nasz ślub jest nie ważny parodia....
ja tego nie rozumie... jesli człowiek odczuwa potzrebe to idzie, nie to nie, jego sprawa.
Ja akurat chodze co niedziele ale uwagi na ten temat tez mnie strasznie draznia...
Ile masz lat? 5? zeby ktos cie do kosciola gonil? bez sensu
Stary 2010-02-05, 09:38   #495
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Dokładnie i ja bardzo się cieszę, że tak mam. Bo to zależy od tego ile osób liczy firma. Jeśli liczy mniej niż 20 osób to kaskę wyplaca ZUS, a jesli więcej to kaskę wypłaca zakład pracy. Chyba jakos tak jest Ja tam w każdym razie jestem mega szczęśliwa, że tak jest bo mam zawsze kaskę na czas
dokladnie, ja sie ciesze bo zus mi wyplaca poki co wszystko w czasie i na miejscu.
A.Camus
Stary 2010-02-05, 09:38   #496
Łaciata
Raczkowanie

Ale żeście się rozpędziły z pisaniem od samego rana

Cytat:
ale mi nie chodzi o to ze jak w nocy nie spi to potem tez nie bedzie spalo w ksiazce wyczytalam ze dzecko przejmuje zwyczaje mamy i jesli ta jest bardzo aktywna to dziecko tez sie rodzi aktywne a jelsi ta ma spokojny tryb zycia to dziecie tez jest spokojne tylko o to mi chodzilo a czy moje bedzie diabekiem czy aniolkiem i tak bede je kochala najmocniej na swiecie bo to bedzie moje dziecie
Niekoniecznie jest to regułą, choć osobiście bardzo bym chciała. My z TŻtem chodzimy spać o bardzo późnych porach, wcześniej nie uśniemy, za to wstawanie o poranku jest koszmarem. Młoda niestety - godz. 19-20 pada na dziób, a o 6 rano jest wesoła i gotowa do zabawy Żadne przetrzymanie i położenie później spać nic nie daje - też budzi się o 6.00, tylko mniej wyspana jest...

Cytat:
czy tapeta przykllei sie do lamperii ?? wiecie moze ??
Wiemy - lamperię trzeba zeskrobać, ścianę zagruntować, tapetę przykleić. Podłoże do tapetowania musi być chłonne. Są jakieś wynalazki klejowe, co to niby kleją wszystko, ale szkoda tapet i pracy, bo często i tak po jakimś czasie odpada. Ew. tapety samoprzylepne - takie jak np. do oklejania szafek - tylko tu wzorów mały wybór i zależy też jak lamperia trzyma się ściany.

Cytat:
ale Ci zazdroszczę
Darusia u nas jakoś chyba ze 2 miesiące po weselu teściowa otwarła mój wyciąg z konta, że niby przez pomyłkę, bo myślała, że to ich (pomijając fakt że ona ma konto w innym banku)... minął chyba z tydzień i mówi do mnie "wiesz ja nie chcę się wtrącać, ale gdzie wy macie pieniądze z wesela, wydaliście już??na co????bo przez przypadek zauważyłam, że na koncie masz sporo mniej???" no to ja jej na to, że to już jest nasz sprawa co i gdzie zrobiliśmy z pieniędzmi...i następnym razem niech nie otwiera czyichś listów....a ona mi na to: "no ale przecież tyle pieniędzy....coście z nimi zrobili??" mój tż się tak wkur....ł, że za 2 dni byłam w banku i anulowałam sobie przysyłanie wyciągów i wogóle żałowałam, że podałam ich adres do korespondencji...tż przy okazji też anulował, bo tak wogóle to by szoku doznała ile mamy na jego koncie małpa jedna...to dopiero by nas teść znienawidził....
Moja matka ma takie zapędy - na szczęście już od długiego czasu nie mieszkamy razem, więc problem się rozwiązał, ale do tej pory słyszę pytania, co my robimy z pieniędzmi. Kiedyś się wnerwiłam i policzyłam jej ile wydajemy miesięcznie na stałe opłaty - wyszło ponad 3000, więc od tamtej pory temat się skończył.
Stary 2010-02-05, 09:44   #497
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eppona Pokaż wiadomość
Witam szacowne grono Brzuchatek!

Czytam wasze posty, a tu od rana tu poważne tematy, egzystencjalno - mieszkaniowo-konfliktowe. Nie ma jak tematy "toksycznych teściów i ZUS'u od rana.
Więc apel: dla zdrowia naszych Maluchów mamy myśleć pozytywnie i uwalniać endorfiny do krwi, a nie się dołować. Hej!

Teraz "dzidziołowa" kwestia:
Czy do torby szpitalnej pakujecie laktator?
Jaka jest wasza opinia w kwestii używania gotowych wacików do uszu dla dzieci?Czy w waszych szkołach rodzenia, położne zalecają używania delikatnego wacika, czy tych groźnie wyglądających pałeczek z zabezpieczaniem?
Może "doświadczone" Mamy mają wyrobione zdanie na ten temat?

Teraz coś z zupełnie innej beczki
Temat już raz był poruszany, ale jestem ciekawa, która z Mamuś lutowo-marcowo-kwietniowych gra w złodzieja czasu farmvilla na Facebooku?
Mimo napiętego grafiku mnie to to strasznie wciągnęło i ja stary mieszczuch sadze marchewkę i ciesze się ze zbierania grantów. Wariactwo.
ja laktator do szpitala biore, o patyczki pytalam znajoma mowila ze te z ogranicznikiem jej wystarczaly i bylo ok, ale to tez pewnie zalezy.... jednej z nas bedzie pasowalo to drugiej tamto...

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Cytat:
Napisane przez asienka240 Pokaż wiadomość
ja tego nie rozumie... jesli człowiek odczuwa potzrebe to idzie, nie to nie, jego sprawa.
Ja akurat chodze co niedziele ale uwagi na ten temat tez mnie strasznie draznia...
Ile masz lat? 5? zeby ktos cie do kosciola gonil? bez sensu
a ja znow jestem osoba wierzaca moj tz tez ale nie chodzimy w niedziele do kosciola, jak mam isc i sluchac o polityce to to pierd*** najzwyczajniej!!
Bede chciala pojde sie pomodlic, nie bede chciala to nie pojde. Podobnie ze spowiedzią
A.Camus
Stary 2010-02-05, 09:45   #498
asienka240
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
ja laktator do szpitala biore, o patyczki pytalam znajoma mowila ze te z ogranicznikiem jej wystarczaly i bylo ok, ale to tez pewnie zalezy.... jednej z nas bedzie pasowalo to drugiej tamto...

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

a ja znow jestem osoba wierzaca moj tz tez ale nie chodzimy w niedziele do kosciola, jak mam isc i sluchac o polityce to to pierd*** najzwyczajniej!!
Bede chciala pojde sie pomodlic, nie bede chciala to nie pojde. Podobnie ze spowiedzią
ja tez sie zastanawiam co z tym laktatorem czy brac czy nie... zawsze małż moze mi przywiezc albo mama przyniesc. a co do wacikow i patyczkow... mam to i to, zobaczymy ale na pewno bede korzystac z tych patyczkow...
Stary 2010-02-05, 09:49   #499
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja zdecydwalam ze biore, nie zajmuje duzo miejsca, zwlaszcza ze nie pakuje torby malego, tzn pakuje ale zostawiam w domu i malz przywiezie jak bedziemy wychodzic.

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

ale masz fajowo, juz tak blisko do waszego spotkania
A.Camus
Stary 2010-02-05, 09:53   #500
ita83
Wtajemniczenie

Ja sie zastanawialam nad laktatorem juz na poprzednim watku - ale chyba jednak nie wezme - bo w szpitalach zazwyczaj maja do wypozyczenia - wezme sobie tylko z dwie saszetki srodka odkazajacego plus wygotuje to to przed uzyciem i powinno byc dobrze

A propo rzeczy do szpitala - ILE wkladek laktacyjnych bierzecie???
Ja chyba zapakuje cale pudlo - trochu duzo miejsca zajmuje - ale lepiej wiecej niz mniej Prawda

W ogole co ile sie takie wkladki zmienia

Bo pieluchy to ponoc co 4 godz niezaleznie czy dziecko ma mokro czy sucho - oczywiscie oprocz nocy kiedy najlepiej nie zmieniac zeby male w miare przesypialo cala noc - nie liczac przerwy na karmienie
Stary 2010-02-05, 09:57   #501
Darusiaaaa
Zakorzenienie

mnie mowiono ze pieluchy co 3 godzinki bo maluszek przewaznie po karmieniu sie zalatwia;P
co do wkladek nie wiem
a laktator biore, miejsca zajmuje nie duzo, a wole swoj, nawet nie wiem jak ten szpital jest wyposazony;/ podobno teraz super ale.... dla jednych super bedzie inne niz dla drugich:P
A.Camus
Stary 2010-02-05, 10:02   #502
asienka240
Rozeznanie

jednym słowem... się zobaczy :P
wyjdzie w praniu

kurcze w pon wizyta u cipkonurka... ciekawe jak sie ze mna dogada... ahhh
Stary 2010-02-05, 10:06   #503
Darusiaaaa
Zakorzenienie

nie bedzie zle Ja za tydzien w czwartek jade ciekawa jestem ile klucha wazy:P znowu sie bedzie smiala ze niedzwiadka nosze;p
A.Camus
Stary 2010-02-05, 10:06   #504
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ita83 Pokaż wiadomość
Ja sie zastanawialam nad laktatorem juz na poprzednim watku - ale chyba jednak nie wezme - bo w szpitalach zazwyczaj maja do wypozyczenia - wezme sobie tylko z dwie saszetki srodka odkazajacego plus wygotuje to to przed uzyciem i powinno byc dobrze

A propo rzeczy do szpitala - ILE wkladek laktacyjnych bierzecie???
Ja chyba zapakuje cale pudlo - trochu duzo miejsca zajmuje - ale lepiej wiecej niz mniej Prawda
ja tam wole swój, bo ja do tych brzydliwych należę a wkładki ja zamierzam wyjąć i wezmę np 1o do kosmetyczki jak coś to tż mi przywiezie

Cytat:
Napisane przez asienka240 Pokaż wiadomość
jednym słowem... się zobaczy :P
wyjdzie w praniu

kurcze w pon wizyta u cipkonurka... ciekawe jak sie ze mna dogada... ahhh
nonono żebyś Ty jeszcze przed naszą megi nie wyskoczyła hehe

Stary 2010-02-05, 10:11   #505
Łaciata
Raczkowanie

Ja laktatora nie biorę - pierwsze dni i tak tylko mała produkcja, najmłodsze chcę jak najczęściej przystawiać. Poprzednio w szpitalu nie udawało się odciągać większych ilości, co najwyżej różne modele sobie w szpitalu potestowałam. Zorientujcie się jak to jest w Waszych szpitalach, bo laktator trzeba sterylizować po każdym użyciu - część szpitali nie bierze do sterylizacji tych "prywatnych", bo im się mylą i za dużo roboty przy pilnowaniu każdego

Pieluchy całą dobę po karmieniu trzeba zmieniać - u takiego maluszka raczej nie zdarza się sucha pielucha - zakładam oczywiście standardowe karmienie co ok. 3 godz., a nie usypianie malucha na cycu No i oczywiście przy kupie na bieżąco.
Stary 2010-02-05, 10:14   #506
asienka240
Rozeznanie

Cytat:
ja tam wole swój, bo ja do tych brzydliwych należę a wkładki ja zamierzam wyjąć i wezmę np 1o do kosmetyczki jak coś to tż mi przywiezie

nonono żebyś Ty jeszcze przed naszą megi nie wyskoczyła hehe

hihi, raczej nie aż tak mi się nie spieszy
szkoda tylko, że małej tak... to rozwarcie...
i od początku pokazuje, jaka z niej indywidualistka... dupą na świat się pcha a nie tak jak wszyscy z basi
Stary 2010-02-05, 10:14   #507
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Witam!!

buuuuuuuuuuuu na włąsne zyczenie mam teraz znowu 7 stron do nadrobienia!!!
ależ wy szalone jesteście... nawte nie wiem co pisać..

Będę mało aktywna bo za 2 godz. odbieram z dworca przyjecaiółke z gdanska na cały weekend mnie nawiedza a w niedziele moja babcia konczy 70 lat i jest imprezka rodzinna..

Wyniki odbiore dziś to dam Wam znac czy z ta cukrzyca wszystko ok...
zrobiłam sama dla siebie też wyniki ALAT I ASLAN chyba sie tak pisze na ta cholestazę ciążową..

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 10:16   #508
Darusiaaaa
Zakorzenienie

moj tez wczoraj rozprawial nad tym jak to bedzie, ze teraz to taka odpowiedzialnosc wychowac porzadnego czlowieka, i zalozyl na palce dwie male skarpetusie i sobie "chodzil" palcami po lozku- ja sie czasami zastanawiam czy nie bede miala 2 dzieci ale ciesze sie ze on taki zaangazowany we wszystko jest
A.Camus
Stary 2010-02-05, 10:16   #509
Izumi
Wtajemniczenie

Dzień Dobry Drogie Mamuśki

Jak się macie?

Ja musze przyznać wczoraj się strachu jak nigdy najadłam Owszem, zawsze przed ,np. wizytą u gin. była jakaś tam niepewność, czy zdarzały się jakieś stresiory, że np. małe się mało rusza. Ale wczoraj autentycznie spanikowałam . Wieczorem wrócił Tż. leżałam sobie w łóżeczku i z nim rozmawiałam i nagle poczułam coś co bym opisała jak "eksplozję" brzuszku Duży ból, cały brzuch, w każdym miejscy nagle się uniósł! Normalnie jak małe się rozpycha, to w konkretnym miejscu, a tym razem to było WSZĘDZIE! Tak jakby na raz napieło rączki, nóżki, główkę, pupkę, kolanka i co tam tylko jeszcze ma. Aż mi się ciemno przed oczami zrobiło . No i potem ... NIC! Żadnego ruchu, żadnego znaku życia, mimo proszenia i stukania . Dopiero po kilkunastu minutach mocniej przycisnęłam brzuszek i poczułam że się ruza delikatnie pod ręką, ale jakoś dalej byłam zdenerwowana i nie wiedziałam co to było. .... Dziś już CHYBA wiem. Chyba się w końcu obróciło główką w dół. Tak myślę bo wcześniej czułam kopniaki z boku brzucha a dziś czuję że mi coś pod żebra wchodzi .... MASAKRA! Myślałam, że naprawdę zgłupieje i zacznę włosy z głowy rwać jak się zaraz nie dowiem co się stało. W sumie jeszcze mi dreszczyk emocji nie opadł. Bo jak nigdy się malutko rusza ..... może się tym "wyczynem" zmęczyło???

A jeszcze mi się przypomniało! Któraś pytała o pakowanie torby i w linku który podała drakonik były wypisane dokumenty jakie trzeba mieć ze sobą i jakie trzeba mieć ze sobą badania.Chciałam wtrącić swoje 3 grosze . Nie wiem jak w waszych miastach ale u nas KONIECZNIE trzeba mieć przy sobie dokument potwierdzający grupę krwi! Może to być np. stary dowód osobisty w którym jest to wpisane (pisze cały, bo mama mówi, ze niektóre kobietki tylko kartkę wyryają i nawet nie można dojść czyj to dowód ;] ), może to być wynik z laboratorium (tak mi się wydaje), a może to być "krew karta". Ja mam taką. Wyrobienie krew karty u mnie kosztuje 11zł. O tak to wygląda : http://ii.yebood.com/files/krewkarta_113.gif . Polecam, bo jest wielkości dowodu osobistego i może się przydać w razie nawet wypadku czy coś...

Drakonik, matko i córko, co za historie! Po takich horror stories to faktycznie bym chyba nie chciała w tamtym szpitalu rodzić ;]. Ale powiem Ci, że dużo nieprzyjemnych historii słyszy się też przez to, że ktoś np. procedur nie zna, ale możliwych komplikacji itd. Np. ja już kilka razy słyszałam psioczenie na to, że "głupi szpital, dziecko mi żółtaczką zarazili!" ... no i w sumie gdyby nie szkoła rodzenia w której się dowiedziałam, że jest coś takiego jak "żółtaczka fizjologiczna" to pewnie też jakby moje dziecko zrobiło się nagle żółte to bym się wkurzyła ;]
A pokrowiec... pierwsza klasa Tylko Małej nie będzie wewnątrz gorąco/duszno???

AniaP kołyska śliczna
A w ogóle to ładnie to tak się przyczajać na koleżanki ;d? Mów skąd wiedziałąś jak Łaciatą wychaczyć?? MÓW!

fasolka73 co do hemoroidów, to mnie już w czasie ciąży przez kilka tyg. męczyły . Moja mamuśka mnie pocieszyła i powiedziała, że będzie gorzej jeszcze bo hemoroidy u nas rodzinne .... THX MUM! Tutaj cosik jest do poczytania: http://www.dzieciowo.pl/2009/11/hemo...o-ciazy-i.html
No i współczuję nocek . Ale mam nadzieję, że będzie tak jak u mnie. Kilka nocy jest strasznych, ale później jestem już tak zmęczona, że w końcu któraś noc jest BOOOSKA! Śpię jak suseł i nic mnie nie rusza ;] Tego Ci życzę

EciaPecia, pokoik prześliczny Zazdraszczam że masz tyle miejsca .A ten psiowiaty kochany, uszka ma jak gacek... SŁOOODZIAK <ciuma>

Claire9 niezłe przeżycia :/ Kochana, nie szalej! Masz być zdroa i dzidziulek też! Dasz radę! Jeszcze tylko 3 tyg!!! wytrzymaj

La_wenda, Ciebie nie da się zapomnieć Wszystkie do zieloności Ci ogrodu zazdroszczą i wielkiej hacjendy Jakby więc mogły zapomnieć ;d? Hihihi

megi-megi ... czytam Twojego posta o tych skurczach i główce którą czujesz i ja z kolei czuję jak mnie zimne poty zalały i serce mi walić zaczęło ..... O_o <gulp>

Pop70 no byłoby fantastycznie jakby Oliwka 10.02 wróciła do domku A co do kupki, to musiało być wbrew pozorom rozczulające ;d???

JoannM,zupełnie Cię rozumiem z tą wiarą. Prawda jest taka, że teściowa zachowując się w ten spośób wcale jak katoliczka się nie zachowuje ;] W ogóle większość tych "wspaniałych katolików" zachowuje się ostatnie bezbożniki ;] Trzeba na tym przejść do porządku dziennego, bo reformowanie nic nie daje ;]. Ja z Tż mam ślub tylko cywilny. Mimo to dziecko chcielibyśmy ochrzcić (reszta - komunia, bierzmowanie - zależy już od niego). Ale u nas na podkarpaciu, województwie skrzywionym religijnie, będzie nielada problem żeby Młode ochrzcić, przez to właśnie że nie mamy ślubu kościelnego ;/ Wkurza mnie to ;/ Powinni się cieszyć ;/

eppona, nie wiem czy laktator brać. W sumie położna mówiła że największy nawał pokarmu to ok. 3 doby. A w szpitalu się spędza własnie 2-3 doby. Więc może jak masz na tyle miejsca w torbie to warto?
Izumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 10:17   #510
asienka240
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Witam!!

buuuuuuuuuuuu na włąsne zyczenie mam teraz znowu 7 stron do nadrobienia!!!
ależ wy szalone jesteście... nawte nie wiem co pisać..

Będę mało aktywna bo za 2 godz. odbieram z dworca przyjecaiółke z gdanska na cały weekend mnie nawiedza a w niedziele moja babcia konczy 70 lat i jest imprezka rodzinna..

Wyniki odbiore dziś to dam Wam znac czy z ta cukrzyca wszystko ok...
zrobiłam sama dla siebie też wyniki ALAT I ASLAN chyba sie tak pisze na ta cholestazę ciążową..
trzymam kciuki zeby wszystko było w porząsiu z wynikami oczywiscie...
no i baw sie dobrze z psiapsiola

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości