Rosną nam bobasy rosną, wnet raczkować będą wiosną (07 -08. 2009r) cz. IV - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-09, 09:46   #2161
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Dot.: Rosną nam bobasy rosną, wnet raczkować będą wiosną (07 -08. 2009r) cz. IV

czesc dziewczyny
dziekuje wszystkim za kciuki
a wiec mialam polozyc sie wczoraj wczesniej - mialam bo maly sie zaczal budzic i wiercic, jeczec i trwalo to do 23.30 gdzies, w koncu zasnal....obudzil sie ok 2 dalam mu tym razem butle i pospal do 5, o 5 wzielam go juz do lozka i spal prawie do 8
w sumie nie tak tragicznie, nawet widze na oczy

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
a w ciagu dnia ile takich drzemek po40min?

a ja myslalam ze flache to mu robilas za kazdym razem i ze mimo to pobudki byly czeste
Wyczytalam ze jak jest skok rozwojowy to rowniez mozna zauwazyc zdecydowanie wiekszy apetyt

tzn oblizana przez ciebie?
czy tą co mu dawalas?

ma dwie drzemki, ktore trwaja od 40min do 1,5 godz

zawsze mu robie butle przed zasnieciem ale potem jak sie budz w nocy daje cyca a dzis dalam raz butle w nocy

a propo tej lyzczeczki - to mi podchodzi pod paranoje
ja daje malemu ze sloika i potem wkladam go do lodowki jak nie dokonczy i zyje, i jeszcze nigdy nie popsulo sie jedzenie z tego powodu
samej tez czasem zdarzy mi sie oblizac lyzeczke
Cytat:
Napisane przez Tulipfever Pokaż wiadomość
:

Dla kochanego Marcelka moc calusow i usciskow od cioci
dziekujemy
Cytat:
.

Svinecko i Unholy, Angy czy wy tez moglybyscie potwierdzic ze z pierwszym dzieckiem to sie cacka, chucha i dmucha a przy drugim nie ma sie tyle czasu itp?w sensie juz sie tak nie pielegnuje i juz sie czlowiek tak bardzo nie martwi i wszystkim nie przejmuje itp, ma juz dystans do roznych spraw i inne podejscie w niektorych kwestiach niz przy pierwszym dziecku?
jesli chodzi o wiedze to wiadomo ma sie ja wieksza

ale ja uwazam, ze wlasnie przy drugim bardziej sie swiruje, bardziej sie z nim cacka i jest sie bardziej przewrazliwionym - wlasnie z powodu wiekszej wiedzy

jak bylam w ciazy z Erykiem to polowe rzeczy nie wiedzialam, mialam 3usg w trakcie calej ciazy na jakims beznadziejnym sprzecie i nie zastanawialam sie czy wszystko jest ok, po prostu myslalam, ze jest, potem jak sie urodzil tez wszystko przychodzilo samo a teraz juz od ciazy mialam fiola, jakies badania prenatalne itp.....i w ogole ma sie wiekszego bzika

chyba po prostu w moich stronach jest inaczej niz w Waszych bo moje kolezanki tez bardziej wariuja przy drugim
Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Sto lat dla Marcelka - daj kochanie pospać Mamusi
dziekujemy
Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Marcelku kochany bądź dobry dla Mamy, całusów moc które sprawią ,że prześpisz całą noc!!
ooooooo to to to
dziekujemy

jaaaa to juz 7 miesiecy

a ja jade niedlugo zlozyc wniosek do funduszu alimentacyjnego

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
Marci tyle co tobie winszowałam i znów swietujesz, ale ten czas leci
Tak wiec snu,duzo snu i wytchnienia dla mamy
i rowniez dziekujemy
ten sen to sie najbardziej przyda
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 09:49   #2162
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
mi teściu ukatrupi
jeszcze o tym nie wie zakomunikuje mu przy najbliższej okazji
dla wnusi na pewno zrobi wszystko

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość

hehe a moja teściowa wczoraj dostała za swoje ... zawsze mówie, ze Bartek ma leżeć, i zeby go nie brali na ręce, póki ładnie sie bawi ... ale moja teściowa juz nie mogła wytrzymać, stanęła nad łóżkiem i mówi do Bartka "no, to juz sobie polezałaeś, chodz babcia Cie ponosi"
I ponisiła go na chwile a zaraz przyszła i mówi, ze on cieżki ... i buch go na łóżko, a Bartosz w płacz ... no to wzieła go spowrotem i"dziadziuś masz, ponos wnuka"

Cytat:
aaa dzisiaj Wercia 1 raz jechala w foteliku tym wiekszym juz (dostalismy Maxi cosi od ciotki z niemiecco prawda uzywany po jej wnuczce ale nie widac)i super jest bo ma oparcie regulowane na siedzaco albo bardzie lezaco jak w tym malym foteliku

fajny ja chciałabym taki montowany jeszcze tyłem do kierunku jazdy, no ale one skubańce drogie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Jutro musze pojechac kupic warzywa dla malego. Jakos boje sie podawac mu miesa ze sklepu, bo niewiadomo czym faszerowane itp . Te warzywa typu organic zreszta wcale nie wychodza mnie taniej niz sloiczki, ale wiem, ze potrzebuje odmiany, moze tez zechce zjesc cos innego. Dzis mial odruch wymiotny, gdy niania podawala mu jego ulubiony sloiczek Ech..
no to mnie właśnie jeszcze przy słoikach trzyma...nawet warzywa jakoś mnie nie przekonują... no ale kiedyś będę musiała zacząć dawać małej "sklepowe" jedzenie... znalazłam wczoraj w necie sklep z produktami eco zgadnijcie jakie ceny? Pierś z kurczaka - 33 zł za kilo, pietruszka korzeń - 7 zł za kilo

Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ząbek nam się przebija! Dolna jedynka Wyraźnie już go widać na dziąśle, ale numer A Tymek w związku z tym nawet nie dał nam jakoś specjalnie popalić (tylko normalnie ), czy może jeszcze wszystko przede mną?

no to może nic mu nie mów, nie zorientuje się i przejdziecie to spokojnie

Dzień dobry

wyspałam się świetnie, mała wstała dopiero o 7.15 Ciekawe jak tam nocki naszych mamuś biednych?
Czekam aż mała zaśnie żeby kawkę sobie zrobić ale ostatnio w dzień z tym ma ciężko, jęczy coś tam w łóżeczku, oczka trze..a zresztą same dobrze wiecie

Cass wczoraj chyba zabalowała że jej nie było...

Chryzolit, powodzenia z tą przeprowadzką, babsko wredne już niedługo pożegnacie, pociesz się...a swoją droga chciałabym widzieć to pismo, które wysmarowałaś i miny tych, którzy będą je czytali

Gorgulku, dziękuję za pamięć u małej bez zmian, jeden sutek normalny, drugi powiększony, ten "guzek" nie powiększa się, zobaczymy co powie pediatra, poczekam na wizytę ze szczepieniem po 20 tym lutego, no chyba że cos zacznie się dziać. Zmniejszyłam jej iliść mięska, częściej daję same jarzynki..zobaczymy

Dziewczyny waga mi drgnęła malutko ale widzę, że ten zastój, który przez półtora miesiąca miałam powoli mija

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 09:50   #2163
syla39
Wtajemniczenie

Ja znowu na chwilke/. Jedziemy z Lena do lekarza. Cala noc miala goraczke ponad 38 stopni. Nie wiem nawet czy moj termometr dobrze mierzy bo jest tak goraca ze az parzy.
Trzymajcie kciuki zeby to nie bylo nic powaznego

syla39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 09:56   #2164
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez syla39 Pokaż wiadomość
Ja znowu na chwilke/. Jedziemy z Lena do lekarza. Cala noc miala goraczke ponad 38 stopni. Nie wiem nawet czy moj termometr dobrze mierzy bo jest tak goraca ze az parzy.
Trzymam kciuki
Nie martw się, będzie dobrze
Stary 2010-02-09, 09:57   #2165
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tulipfever Pokaż wiadomość

Aneczka przebudzila sie i zaczela wzywac mame nowym dzwiekiem- robieniem baniek. W ciagu dnia nauczyla sie tak ze mna rozmawiac. Wyglada to mniej wiecej tak:

ja:brrr brrr!
Ania: a brrrr! a brrr!!
ja: a brrr? brr brr?
Ania: aaaa bruuuum, brrrum brrum!

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny
a wiec mialam polozyc sie wczoraj wczesniej - mialam bo maly sie zaczal budzic i wiercic, jeczec i trwalo to do 23.30 gdzies, w koncu zasnal....obudzil sie ok 2 dalam mu tym razem butle i pospal do 5, o 5 wzielam go juz do lozka i spal prawie do 8

a ja jade niedlugo zlozyc wniosek do funduszu alimentacyjnego

-

no to nawet, nawet jak na Marciego

to trzymam żeby sprawnie poszło

Marcelku kochany, pozwól teściowej wyściskać Cię wirtualnie rośnij zdrowo, bądź dumą mamusi i sypiaj troszkę dłużej Martynia przesyła nieśmiałego całusa

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Cytat:
ojj, trzymamy mocno

Stary 2010-02-09, 10:03   #2166
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Syla 3mamu kciuki

Co do tego przewrażliwienia na punkcie dzieciaków, to O mnie pewnie byście powiedziały,że ja jakaś nie teges....

Po pierwsze jak daje Małemu ze słoiczka to zawsze prosto z niego i jak nie doje to dokańcza na drugi dzień(nic się nie psuję). Po drugie notorycznie oblizuje łyzeczkę i próbuje jedzonka ze słoiczka, a potem tą samą łyżeczką mu daję(zaznaczam że nie ma próchnicy itp-wszystkie zęby wyleczone). Z mlekiem robię tak samo i z kaszką-patrze czy ciepłe pijąc prosto z butelki. Po trzecie nie wyparzam ciągle butelek, zabawek itp. Po czwarte nie zawsze wycieram pupe i siusiaka przy zmianie pieluszki. A już o umycie oczek wacikami jak pisała Eleeri to dla mnie to czysta abstrakcja. O używaniu fridy nie wspomnę bo to naprawdę okazyjnie.
Stary 2010-02-09, 10:05   #2167
Cassandra 23
Zakorzenienie

Siemka

Dziewczynki melduje sie, ze żyje potem was nadrobie i napisze wiecej. Teraz musze pozmywac gary i cos zjesc.
Od wczoraj jade na ONZ

Chciałabym bardzo podziękować za wszystkie śliczne życzenia Jesteście wspaniałe i kochane. Dobrze mieć takie wirtualne przyjaciółki

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 10:08   #2168
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
czesc dziewczyny

ja daje malemu ze sloika i potem wkladam go do lodowki jak nie dokonczy i zyje, i jeszcze nigdy nie popsulo sie jedzenie z tego powodu

ale ja uwazam, ze wlasnie przy drugim bardziej sie swiruje, bardziej sie z nim cacka i jest sie bardziej przewrazliwionym - wlasnie z powodu wiekszej wiedzy
czyli niesmialo mozna stwierdzic ze mlody byl glodny?
poobserwujemy kilka nocy to bedziemy pewne

mi tez i tez tak robie.Nie przekladam na miseczeke, ale w zasadzie tak zalecaja.Napewno dluzej nie trzymam jak nie zje na drugi dzien

hmmm, no to inaczej u ciebie
Siorka pierwszemu same najlepsze rzeczy pampersy,gerbery itp
ciuchy,kosmetyki, zabawki
a druga nie tyle ze poszkodowana, ale chustki dady, pampki rossmanowskie czy inne itp-bardziej pod tym wzgledem myslalam ze jest inaczej.
Po czesci to tez z z oszczednosci tak robi, bo pewnie by ja nie bylo stac na takie luxusy dla dwoch dzieciakow

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość

Dziewczyny waga mi drgnęła malutko ale widzę, że ten zastój, który przez półtora miesiąca miałam powoli mija

Cytat:
trzymam kciuki
daj nam znac
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2010-02-09 o 10:18
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 10:12   #2169
aannuullaa
Wtajemniczenie

Dziewczyny nie chcę smęcić od rana ale tak mnie napadło...cały czas myślę o tej kobiecie, o której pisała frida a teraz jeszcze artykuł na stronie GW czytam:

Magdalena, 45 lat, wreszcie może to z siebie wyrzucić. Mówi szybko, zachłannie, z urywanym szlochem: - Kilka tygodni temu, gdy były te straszne mrozy, córeczce wysuszyła się skóra na buzi. Kremu już od trzech miesięcy nie kupowałam, nie miałam czym posmarować jej tych ranek. Wiedziałam, że w portfelu tylko wiatr świszcze. Poszłam do sklepu i ukradłam krem Bambino. Wsadziłam do kieszeni kurtki i udałam, że czegoś szukam. Całą drogę do domu wyłam. Wstyd mi. Przysięgam, że gdy tylko odbijemy się od dna, oddam pieniądze za ten cholerny krem.

ahh, łzy się do oczu cisną...
(frida, dobra z Ciebie duszyczka )

Stary 2010-02-09, 10:18   #2170
angy
Zakorzenienie

Dzień dobry
Więc tak: noc nie taka zła. Zośka obudziła się dwa razy na jedzenie i ogólnie spała do 7.00. Coś tam jęczała w nocy, ale nie na tyle żeby do niej wstać. Teraz drzemie. Nastawiłam zupkę dla niej i czekam na ciocię-nianię, bo już niedługo do pracy...

Cytat:
a u nas jest na odwrot - TZ trzyma lape na kasie, gdyby bylo inaczej to bysmy poplyneli i na rachunki by nie bylo bo ja bym wszystko na ciuchy przewalila
TZ ciagle nie moze sie nadziwic jak mozna tak szastac kasa, on to zawsze cos odklada, planuje, inwestuje.........aa ja? troche kasy w reku i heja - jak nei moge do sklepu to przez neta
mam manie ciuchow, butow, torebek....tak samo z ciuchami dla dzieci
To u nas jest tak, że mamy dwa konta, bo ja płacę czynsz, a Małż ratę kredytu. Poza tym nikt nikogo nie pilnuje. Ja potrafię przykitrasić kasę, chociaż mam wiele pokus (torebki, buty, kosmetyki), a Seba to juz w ogóle mało wydaje. Chociaż nie mówię, że jesteśmy sknerami. Bo lubimy kupować rzeczy dobre czasami i niekoniecznie tanie

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
jeśli za zwolnienie płacił ci zakład pracy a nie zus, to pit dostaniesz z zakładu pracy
Dzięki

Cytat:

Dokładnie tak myślę

I gorące całuski na Matiego!!

Cytat:
Trzymam mocno

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość

Po pierwsze jak daje Małemu ze słoiczka to zawsze prosto z niego i jak nie doje to dokańcza na drugi dzień(nic się nie psuję). Po drugie notorycznie oblizuje łyzeczkę i próbuje jedzonka ze słoiczka, a potem tą samą łyżeczką mu daję(zaznaczam że nie ma próchnicy itp-wszystkie zęby wyleczone). Z mlekiem robię tak samo i z kaszką-patrze czy ciepłe pijąc prosto z butelki. Po trzecie nie wyparzam ciągle butelek, zabawek itp. Po czwarte nie zawsze wycieram pupe i siusiaka przy zmianie pieluszki. A już o umycie oczek wacikami jak pisała Eleeri to dla mnie to czysta abstrakcja. O używaniu fridy nie wspomnę bo to naprawdę okazyjnie.
Robię identycznie

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
angy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 10:20   #2171
mariolasl
Zakorzenienie

Moc calusow dla Marcelka
Cytat:

Napisze wam cos, co ma zwiazek rowniez z pytaniem Katarzynki. Antonio
jest moim pierwszym dzieckiem, ale dzieki mojej prefesji mam luzny stosunek do wielu spraw i inaczej na wiele rzeczy patrze. (mimo posiadanej wiedzy na temat noworodkow, niemowlakow i malych dzieci). Mimo wady i choroby genetycznej staram sie go traktowac normalnie i nie trzasc nad nim z byle powodu. Zalecenia sa zaleceniami i albo sie do nich stosuje albo nie. Zbyt duzo paranoi w swym zyciu widzialam.
U nas np zaleceniem jest, aby swieza wode na mleko przegotowywac tuz przed zrobieniem butli. Czyli ma to wygladac tak: swieza woda do czajnika- zagotowac- ostudzic do wymaganej temperatury- wsypac mleko- podac. I tak za kazdym razem. nie ma mowy o trzymaniu wody gotowej w butli itp.
Powody te same, co niepodawanie pokarmu ze sloiczka w ktorym byla maczana lyzeczka.
Uwazam, ze dobrze jest, jak dziecko ma kontakt z domowymi bakteriami, zycie w sterylnych warunkach to nic dobrego. O ile wazne
bylo dla mnie np sterylizowanie butelek, gdy byl malutki, tak teraz, gdy jest duzy robie to od czasu czasu.
Dla wielu mam krostka na buzi jest tragedia, dla mnie egzema u Antosia
w obliczu innych powaznych chorob jest tylko egzema, nie az egzema.

Od razu napisze, ze to moj punkt widzenia i niniejszym wcale nie uwazam, ze jak ktos robie inaczej, to robi zle albo jest przewrazliwiony.

Podobny stosunek mam do wielu, wielu spraw zwiazanych z macierzynstwem, dzieckiem itp

Zbyt duzo czasu stracilam bedac w ciezkiej depresji, aby teraz przejmowac sie *******ami IMO. Zyj i daj zyc innym, takze swojemu dziecku . Ciesz sie maicierzynstwem i kazda jego chwila , nie utrudnia j sobie zycia i nie idz zawsze pod gorke
Takie motta mam + to w podpisie

Edit: widze, ze Katarzynce chodzilo o ci innego

Cytat:
kochana , trzymajcie sie cieplutko. Jeszcze raz duzo zdrowka dla Lenki.

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2010-02-09 o 10:34
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 10:45   #2172
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Edit: widze, ze Katarzynce chodzilo o ci innego
w zasadzie wszystko kręci sie w kolo tego tematu, wiec nie byla to wypowiedz nie na temat, bo rzucilam co u siorki i dziewczyny opisaly inne przypadki w takim razie niech dyskusja trwa

U mnie -9, ale nie wiem czy wieje i czy isc na spacer
Mloda pochlania biszkopta a ja spijam kawke
W ddtvn bylo dzis o automatach do chleba.U mnie akurat sie piecze jakis wynalazek z 3mąk
Eleeri jak wlecisz to podpowiesz mi z jakiego przelicznika korzystalas za czasow swietnośći twojego automatu, jesli chodzie o drożdże piekarskie?w wiekszosci przepisow sa suche a ja mam aktualnie mokre a kojarze ze ty tylko na mokrych pieklas

Stary 2010-02-09, 10:48   #2173
Cassandra 23
Zakorzenienie

Kuba usnał wiec mam chwilke na Wizaż.
Wczoraj Was podczytywałam ale TŻ zabrał lapcia i niestety na stacjonarnym znow mi wizaz szwankuje i nic nie mogłam napisać
Jeszcze raz dziekuje za wszystkie życznia
Wczorajszy dzien był jak każdy, nie obchodze urodzin dlatego tez nic nie wyprawiałam. Przyjechała tylko moja ukochana ciocia, złożyła życzenia, wypiła kwake i pojechała.

Kubunio przespał całą nocke w łóżeczku. Postanowiłam oduczac go spac ze mna. Myslałam, ze ciezko bedzie mu usnac, ale jak tylko go położyłam, przytulił sie do kołderki, zaczał ją miętosic i gdy tylko na chwilke wyszłam przyciszyc telewizor on juz spi usnał w ekspresowym tempie
W nocy 3 razy sie obudził, dałam smoka i spał do 7.10. Nawet mleko nocne opuscił.
Moje dziecie nie chce wogole buteki. Pije tylko herbatke ale max.100 ml na dzień.
Jak usypia i dostaje mleko w butli to wypije 20 ml i tak zacisnie usta,ze igły by nie wcisnał. Wiec musz mu dawac łyzką.
Do butli dosypuje kleiku lub kaszki i zjada po 160 ml.

Z nowości: Kuba nauczył sie siadac z pozycji leżącej - sam bez trzymania i podpierania. Najpierw ustawia sie do raczkowania a potem kic na pupkę i juz siedz. Wczoraj widziałam to pierwszy raz a dzisiaj to juz kilka razy tak robił. A jaki jest zadowolony jak usiadzie sam, bije brawo

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Moja wampirka śpi dzisiaj Tż ją obrabiał, że tak powiem tzn kąpanie itd
Mój TŻ tylko owija małego w recznik i wyciera, wszystko inne robie JA

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
no i wykapał małego - ale myślałam że padnę jak zobaczyłam jak
np. oczka przemywał jednym i tym samym płatkiem kosmetycznym
Ja nie myje wacikiem oczek. Jak Kuba lezy w wannie ręką przemywam mu buzie i tyle. Buzke ma śliczna, gładką i bez krostek. Potem oczywiscie smaruje kremem.

Cytat:
My już po obiadku - dzisiaj marchewka z groszkiem i indykiem.
Wczoraj kupiłam zapas słoików za 100 zł. Nie kupiłam żadnej bobovity na wszelki wypadek
A my sie powoli przechodzimy na jedzenie domowe.
Zrobiłam zapasy mięsno-warzywne: mrozonki z Hortexa, i swieże warzywka. Wszystko juz poporcjowane, w zamrażarce.
Kupiłam tez najlepszą oliwe z oliwek, kasze jaglaną, kukurydzianą, ryż brązowy.
Dzisiaj np. ugotowałam małemu zupke wiosenna: brukselka, ziemniak, marchew, kalafior, groszek, fasolka, seler + mięsko z udka kurczaka+ kasza jaglana+ oliwa z oliwek.
Mały uwielbia takie jedzonko.
Gotowe słoiczki bede dawała od czasu do czasu jak nie zechce mi sie gotować Desereki będą dadej ze słoiczków.

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
ja wczoraj robiłam Oliwce barszczyk i muszę przyznać, że jej posmakował!
Kubie tez smakował barszczyk

Cytat:
oczywiście nie soliłam niczego
mięska nie dawałam (chwilowo nie daję ze wzglęgu na te gruczoły powiększone u Zuzi)
Ja tez nie sole i nie doprawiam.
A zamiast kurczaczka mozna dac chudego schabiku

Cytat:
idę poczytać
Co czytasz?

Dziewczynki wpadłam dzisiaj na pewien pomysł, zeby załozyc w naszym klubie taka dyskusje na temat obejrzanych ostatnio filmów i przeczytanych ksiażek.
Co o tym myślicie?
Kazda z Was jak obejrzy jakis film albo przeczyta ksiazke napisze pare zdan na ten temat. Czy warto obejrec/przeczytac, itp.

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
hehe a moja teściowa wczoraj dostała za swoje ... zawsze mówie, ze Bartek ma leżeć, i zeby go nie brali na ręce, póki ładnie sie bawi ... ale moja teściowa juz nie mogła wytrzymać, stanęła nad łóżkiem i mówi do Bartka "no, to juz sobie polezałaeś, chodz babcia Cie ponosi"
I ponisiła go na chwile a zaraz przyszła i mówi, ze on cieżki ... i buch go na łóżko, a Bartosz w płacz ... no to wzieła go spowrotem i"dziadziuś masz, ponos wnuka"
e he a to jaka babcia, dziadka wrobiła

Moi rodzice bardzo lubia nosic małego a on to uwielbia.
Tata potrafi trzymac go bardzo długo, chodzi z nim po mieszkaniu, wszystko pokazuje, opowiada. I jeszcze nigdy nie narzekał, ze cieżko czy bolą go plecy Teść z kolei wezmie Kube na minute i juz sapie, dyszy, ze nie ma siły.

Cytat:
a reszta wara od dziecka
powtarzam jeszcze raz dla mnie dziecko to nie jest zabawka, czy zwierzątko, żeby ktoś się nim bawił

może dziwią Was moje poglądy, ale takie mam
może jestem już stara,
może miałabym inne podejście mając 20 lat
może
Przyznam, z masz dziwne podejscie do tego
Ale każdy robi jak uważa

Cytat:
Super

A u mnie waga stoi. Nawet sie wczoraj nie ważyłam. Zaczełam kolejna ture ONZ wiec po 9 dniach wskocze na wage.

Cytat:
Napisze wam cos, co ma zwiazek rowniez z pytaniem Katarzynki. Antoniojest moim pierwszym dzieckiem, ale dzieki mojej prefesji mam luzny stosunek do wielu spraw i inaczej na wiele rzeczy patrze. Mimo wady i choroby genetycznej staram sie go traktowac normalnie i nie trzasc nad nim z byle powodu. Zalecenia sa zaleceniami i albo sie do nich stosuje albo nie. Zbyt duzo paranoi w swym zyciu widzialam.
U nas np zaleceniem jest, aby swieza wode na mleko przegotowywac tuz przed zrobieniem butli. Czyli ma to wygladac tak: swieza woda do czajnika- zagotowac- ostudzic do wymaganej temperatury- wsypac mleko- podac. I tak za kazdym razem. nie ma mowy o trzymaniu wody gotowej w butli itp.
Powody te same, co niepodawanie pokarmu ze sloiczka w ktorym byla maczana lyzeczka.
Uwazam, ze dobrze jest, jak dziecko ma kontakt z domowymi bakteriami, zycie w sterylnych warunkach to nic dobrego. O ile wazne
bylo dla mnie np sterylizowanie butelek, tak teraz, gdy jest duzy robie to od czasu czasu.
Dla wielu mam krostka na buzi jest tragedia, dla mnie egzema u Antosia
w obliczu innych powaznych chorob jest tylko egzema, nie az egzema.
W zupełności zgadzam sie z Tobą

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2010-02-09, 10:56   #2174
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Cass z góry przepraszam za wścibstwo ale dlaczego nie obchodzisz urodzin???nie musisz odp jak nie chcesz

a z tymi filmami i ksiazkami to dobry pomysl
Stary 2010-02-09, 10:57   #2175
katarzynka00
Zakorzenienie

za kolejne postepy

Ja nie oglądam filmow, a ksiazki to jak mnie wezmie to pochlone kilka a potem znow dlugo nic nie czytam wiec ja bede marnym uczestnikiem dyskusji, ale sa "czytate" mamy i te co lubia ogladac filmy wiec pomysl dosc dobry

Stary 2010-02-09, 11:13   #2176
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Gorgulku śliczny avatarek

Cytat:
Napisane przez morska Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ząbek nam się przebija! Dolna jedynka Wyraźnie już go widać na dziąśle, ale numer A Tymek w związku z tym nawet nie dał nam jakoś specjalnie popalić (tylko normalnie ), czy może jeszcze wszystko przede mną?
...
I jak? Bo ja ją mam w domu chyba ze 3 lata i jeszcze nie zebrałam się do przeczytania
gratuluję ząbka

zanim się do niej zabrałam to najpierw poczytałam opinię na necie bo jest gruba
na początku ciężko mi się ją czytało, nie mogłam się wgryźć
podoba mi się coraz bardziej (jestem prawie w polowie książki)

Cytat:
dla wnusi na pewno zrobi wszystko
...
no to mnie właśnie jeszcze przy słoikach trzyma...nawet warzywa jakoś mnie nie przekonują... no ale kiedyś będę musiała zacząć dawać małej "sklepowe" jedzenie... znalazłam wczoraj w necie sklep z produktami eco zgadnijcie jakie ceny? Pierś z kurczaka - 33 zł za kilo, pietruszka korzeń - 7 zł za kilo
...
Gorgulku, dziękuję za pamięć u małej bez zmian, jeden sutek normalny, drugi powiększony, ten "guzek" nie powiększa się, zobaczymy co powie pediatra, poczekam na wizytę ze szczepieniem po 20 tym lutego, no chyba że cos zacznie się dziać. Zmniejszyłam jej iliść mięska, częściej daję same jarzynki..zobaczymy

dla wnusi i synowej (zdecydowanie lepiej dogaduję się z teściem)
to jego pierwsza wnuczka a teść bardzo lubi dzieci
Zuźkę to najchętniej by cały czas zabawiał i ja nie mówię, że nosi ją ciągle na rękach bo właśnie nie

o ja! ale ceny

mam nadzieję, że będą coraz mniejsze

za wagę

Cytat:
zaciśnięte
oby nie było to nic poważnego

Cytat:
Dziewczyny nie chcę smęcić od rana ale tak mnie napadło...cały czas myślę o tej kobiecie, o której pisała frida a teraz jeszcze artykuł na stronie GW czytam: ....
niestety wiele jest takich rodzin...

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Z nowości: Kuba nauczył sie siadac z pozycji leżącej - sam bez trzymania i podpierania. Najpierw ustawia sie do raczkowania a potem kic na pupkę i juz siedz. Wczoraj widziałam to pierwszy raz a dzisiaj to juz kilka razy tak robił. A jaki jest zadowolony jak usiadzie sam, bije brawo
...
Ja tez nie sole i nie doprawiam.
A zamiast kurczaczka mozna dac chudego schabiku
...
Co czytasz?

Dziewczynki wpadłam dzisiaj na pewien pomysł, zeby załozyc w naszym klubie taka dyskusje na temat obejrzanych ostatnio filmów i przeczytanych ksiażek.
Co o tym myślicie?
Kazda z Was jak obejrzy jakis film albo przeczyta ksiazke napisze pare zdan na ten temat. Czy warto obejrec/przeczytac, itp.
Zuzia też tak umie
nie umie jeszcze raczkować (przybiera pozycję jak do raczkowania ale nie wie jak ruszyć do przodu) ale jak już jest w tej pozycji to ładnie sama wraca do siadu
z siadu do raczkowania i tak w kółko ćwiczy

wiem, że mogę dać schab np. ale ja chciałam calkiem ograniczyć jej mięsko
niby te słoiczkowe lepsze ale widać, że na niezłych sterydach skoro po nim Zuzi takie guzki się porobiły

pisałam, że czytam "Cień wiatru" Zafona
jestem prawie w połowie książki
podoba mi się chociaż na początku ciężko się czytało

ja jestem za

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

nawet nie przywitałam się

dzień dobry i miłego dnia

aaa i sto latek dla Marcelka i dużo snu
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 11:15   #2177
UnholyOne
Ola-Unhola

Cass, brawa dla Kubcia
My też przechodzimy na jedzonko domowe za kilka dni. Tylko czekam na blender
Kupować będziemy tylko deserki i pyszną kaszkę manną hippa z owocami lub waniliową (troszkę też dla mnie ). No i kaszki tradycyjne.

Kasiu, jeżeli chodzi o zakupy dla pierwszego i drugiego dziecka, to u nas trochę się rózniły, ale w drugą stronę z przyczyn finansowych. Przy Bartku nie było mnie stać na tyle co teraz, owszem miał to co najlepsze, ale w mniejszych ilościach. Przy Antku trochę się bardziej rozszalałam.
Myslę, ze dyby wtedy było Allegro Bartuś miałby więcej markowych ciuszków, a tak miał drogie ze smyka, ale tylko najpotrzebniejsze wykorzystane max
Stary 2010-02-09, 11:24   #2178
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

heloł mamuśki i szkrabusie

w końcu od wczoraj mam net, ale to był ból nie móc was odwiedzać. teraz mam straszny wir bo w niedz sesja bardzo ciężka i od jutra mam urlop żeby się w końcu pouczyć. musz e wam sie pochwalic że moja gwiazdeczka zaczyna chodzić za r ączki, później wrzuce filmik i woła kci khhh na kotka także u nas pierwsze słowo to nie mama ani tata tylko kici kici i tak się nauczyła i każdego tak przywołuje. teraz musz espadać do pracy się pindrzyć
Stary 2010-02-09, 11:37   #2179
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Kubunio przespał całą nocke w łóżeczku.
(...)

Co czytasz?

Co o tym myślicie?
Brawa dla naszego watkowego Gwiazdora

Wiesz, na wizazu sa watki o obejrzanych filach i przeczytanych ksiazkach. Na Kulturze. Chociaz tam czesto panuje moda na ksiazki, filmy itp . "wypada" cos czytac lub obejrzec, a ja nie zawsze mam ochote na ambitna literature czy film, chociaz i takowe bardzo lubie. Rozumiem, ze jednak chcialabys wiedziec, co MY czytamy ogladamy

chetnie bede sie wypowiadac w takim watku , tylko szkoda, ze nie wczesniej, kiedy siedzialam w domu i mialam mnostwo czasu
Ogladam namietnie filmy i czytam ksiazki.
Cytat:
Napisane przez marica5 Pokaż wiadomość

w końcu od wczoraj mam net, ale to był ból nie móc was odwiedzać. teraz mam straszny wir bo w niedz sesja bardzo ciężka i od jutra mam urlop żeby się w końcu pouczyć. musz e wam sie pochwalic że moja gwiazdeczka zaczyna chodzić za r ączki, później wrzuce filmik i woła kci khhh na kotka także u nas pierwsze słowo to nie mama ani tata tylko kici kici i tak się nauczyła i każdego tak przywołuje. teraz musz espadać do pracy się pindrzyć
My rowniez tesknilismy

I kolejna Gwiazda

chetnie zobacze filmik

Czas edycji: 2010-02-09 o 11:40
Stary 2010-02-09, 11:39   #2180
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

jeeeny ale te dzieciaki zdolne
raczkuja a nawet rwą się do chodzenia

Polozylam mala spac i zaraz mam misje...
Na podjezdzie lezy goląbek i przy łebku ma krople krwi
zeszlam z psem i myslalam z daleka ze ktos wrzucil nam robocza rekawice szara, ale jak podeszlam blizej to sie zdziwilam, bo nikt mi go nie wrzucil, ani kabli nie ma nad nami.Z reszta ptaki nie piesci na kablach, to tak jaby w locie spadl
dobrze ze pies w pysk go nie wzial, tylko obwachala i szczekala zeby przyszla zobaczyc

Stary 2010-02-09, 11:43   #2181
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Kasiu dzisiaj to ja swiruje bo mala ciepla jakas i jak sie obudzi zaraz zmierze jej temp. a zasnac nie mogla, poplakiwala , musialam ja utulic

Cytat:
czesc dziewczyny

ooo super nie bylo juz tak tragicznie
a ma byc coraz lepiej, slyszysz Marcelku??
Cytat:

fajny ja chciałabym taki montowany jeszcze tyłem do kierunku jazdy, no ale one skubańce drogie

powiem Tobie ze ja sie ciesze ze uniknelismy wydatku wlasnie i nie musimy wydawac kasy na fotelik i ze kojec tez od nich dostalismy

o super
u mnie drgnela wtedy o pol kilo i znowu zastoj

Cytat:
bedzie dobrze

Cytat:
Siemka

Dziewczynki melduje sie, ze żyje potem was nadrobie i napisze wiecej. Teraz musze pozmywac gary i cos zjesc.
Od wczoraj jade na ONZ
ze jak torta nie zjadlas w urodziny???
Cytat:
Kuba usnał wiec mam chwilke na Wizaż.
Wczoraj Was podczytywałam ale TŻ zabrał lapcia i niestety na stacjonarnym znow mi wizaz szwankuje i nic nie mogłam napisać
Jeszcze raz dziekuje za wszystkie życznia
Wczorajszy dzien był jak każdy, nie obchodze urodzin dlatego tez nic nie wyprawiałam. Przyjechała tylko moja ukochana ciocia, złożyła życzenia, wypiła kwake i pojechała.

aaa teraz rozmumiem

ja jestem ciekawa kiedy Wercia sama usiadzie bo posadzona siedzi twardo i juz wogole sie nie przewraca nawet do tylu
ostatnio zostawilam ja na macie -siedziala i bawila sie organkami a za chwile wchodza a ona na brzuchu lezy i sie bawi

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 11:54   #2182
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

a wiecie chcialam kupić mojej małej kojec ale tak sobie pomyslałam że moze jej sie nie spodobac tam siedziec i troche duzo tak wydac 300 zł a mała by nie siedziała i znalazłam coś takiego http://www.allegro.pl/item906342465_...rmy_intex.html
i powiem wam ze jest super mała go uwielbia aż sie rwie jak go widzi, no i przede wszystjkim nie musze sie bac ze sobie krzywde zrobi bo jest dmuchany
Stary 2010-02-09, 11:59   #2183
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Kasiu dzisiaj to ja swiruje bo mala ciepla jakas i jak sie obudzi zaraz zmierze jej temp. a zasnac nie mogla, poplakiwala , musialam ja utulic

powiem Tobie ze ja sie ciesze ze uniknelismy wydatku wlasnie i nie musimy wydawac kasy na fotelik i ze kojec tez od nich dostalismy

ze jak torta nie zjadlas w urodziny???

ja jestem ciekawa kiedy Wercia sama usiadzie bo posadzona siedzi twardo i juz wogole sie nie przewraca nawet do tylu
ostatnio zostawilam ja na macie -siedziala i bawila sie organkami a za chwile wchodza a ona na brzuchu lezy i sie bawi

a mi sie dzis nic nie wydaje, i dzis nie mierzylam, ale dzwonilam do siory i mlody ok a mloda w nocy miala39.Zbijala okladami,czopkiem i nurofenem.Dawala jej tez pic i cala noc czuwala.Mowi ze z nerwow nic zjesc nie moze

musze mame dzis zapytac czy mi odpali fotelik, bo ma go na stale zamontowanego u siebie i czasem dzieciaki siory w nim wozi.Mnie juz męczy noszenie fotela z mala, bo sam w sobie ciezki i do tego moj Klops i waga jest naprawde sluszna

Jak juz temat urodzin, to powiem jak jest u mnie.Wielkiej imprezki nie ma, a napewno nie ma takiej z kolacja.Za to napewno jest tort,kawka i prezenty.
Najczesciej swietuje ze swoim bliskim gronem.Mama,siostra,cioci a,a z rodziny męża nikt Nie utrzymujemy tak bliskich kontaktow

U nas lezenie na brzuchu wraca do lask.Mala jak siedzi to sie walnie na brzuch i probuje do czegos siegnac.Tylek troche w górę podnosi, ale nie umie sie przesunac, chyba ze jej nózki zablokuje moja reka to sie posunie, ale to centymetry,nic wielkiego.

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Fajny ten kojec, kto da wiare ze mi sie podoba?
nawet wymiary nienajwieksze, tylko gdzie ja go postawie...jeszcze koty by mi dziure zrobily...hmmm

Stary 2010-02-09, 12:04   #2184
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

też mam kocurka ale sie tego boi i omija z daleka
Stary 2010-02-09, 12:06   #2185
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
a wiecie chcialam kupić mojej małej kojec ale tak sobie pomyslałam że moze jej sie nie spodobac tam siedziec i troche duzo tak wydac 300 zł a mała by nie siedziała i znalazłam coś takiego http://www.allegro.pl/item906342465_...rmy_intex.html
i powiem wam ze jest super mała go uwielbia aż sie rwie jak go widzi, no i przede wszystjkim nie musze sie bac ze sobie krzywde zrobi bo jest dmuchany
a Martynka jaka zadowolna hehe

Cytat:

a mi sie dzis nic nie wydaje, i dzis nie mierzylam, ale dzwonilam do siory i mlody ok a mloda w nocy miala39.Zbijala okladami,czopkiem i nurofenem.Dawala jej tez pic i cala noc czuwala.Mowi ze z nerwow nic zjesc nie moze

Jak juz temat urodzin, to powiem jak jest u mnie.Wielkiej imprezki nie ma, a napewno nie ma takiej z kolacja.Za to napewno jest tort,kawka i prezenty.
Najczesciej swietuje ze swoim bliskim gronem.Mama,siostra,cioci a,a z rodziny męża nikt Nie utrzymujemy tak bliskich kontaktow
o kurde a poszla do lekarza a nia??

ja tez nie wyprawiam wielkiej imprezy-tylko rodzinka jest tzn. moi rodzice, brat z narzeczona, tż rodzice i jego siora z mezem i dziecmi, bo brat tż to dzwiny typ(zaproszenia potrzebuje a ja nie zapraszam nikogo bo uwazam ze o urodzinach sie pamieta i kto chce ten przyjdzie)
ja robie zawsze jakas zagryche i to roznie czasem z kolacja a czesm tylko jakies kanapeczki

macie jakies plany na Walentynki??? jakies prezenty kupujecie??
bo mi malz powiedzial ze ma niespodzianke i nie wiem czego sie spodziewac no chyba ze zartowal

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 12:14   #2186
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
o kurde a poszla do lekarza a nia??

macie jakies plany na Walentynki??? jakies prezenty kupujecie??
bo mi malz powiedzial ze ma niespodzianke i nie wiem czego sie spodziewac no chyba ze zartowal
lekarz byl u nich
mala bierze ten sam antybiotyk co jej brat, mimo to ciezko zbić temp.

Ja do walentynek mam luzny stosunek.
Kocham caly rok i nie daje sie zwariowac amerykanskim nalecialoscia.
Pewnie dostane kwiatka i laurke
A ja dam tylko laurke, bo mozliwosci finansowych nie mam zadnych zeby prezent jakis zrobic.Moze extra obiadek, cos, musze wlasciwie cos extra znalezc

Stary 2010-02-09, 12:18   #2187
mariolasl
Zakorzenienie

Marica, jak sliczna kluseczka z Twojej Niuni

Walentynki... Hmm.. w Walentynki mam nocke , jak co roku zreszta Od meza dostane prezent, ktory sama sobie wybiore , jemu tez wybiore, ale nic szczegolnego, bo wkrotce ma urodziny i juz spedzil na ten cel sporo kasy.

Rowniez mam luzny stosunek do tego dnia, bo staramy sie, aby wyjatkowo bylo zawsze, a nie tylko jeden dzien w roku. Chociaz poprzytulalbym sie na kanapie z lampka wina w rece...

Czas edycji: 2010-02-09 o 12:20
Stary 2010-02-09, 12:20   #2188
gorgulek
Zakorzenienie

witaj Marica
milo, że zajrzałaś

Martynka urocza

Katarzynko zwykły kojec ma wymiary 100x100 a ten co Marica ma to nawet 117x117
ja mam mały metraż (niecałe 50 m2) a zamierzam zakupić
na pewno znajdzie się gdzieś miejsce żeby postawić go
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 12:30   #2189
Ania0104
Zakorzenienie

dzień dobry

Bartosz siedzi w leżaczku i gniecie koope ... teraz mu przynajmniej wygodnie

Zaraz lecę do sklepu ... muszę sobie jakąś tapete strzelić, bo masakra

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 12:32   #2190
Cassandra 23
Zakorzenienie

Mama zabrała Kube na spacer a ja biore sie za sprzatanie

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Cass z góry przepraszam za wścibstwo ale dlaczego nie obchodzisz urodzin???nie musisz odp jak nie chcesz
Wredzioszku oczywiscie, ze Ci odpowiem na pytanie.
Zawsze uważałam, ze urodziny obchodzi sie do 18-go roku życia, tzn. urodziny obchodzą dzieci a imieniny dorosli. Zreszta w naszej rodzinie tak sie przyjeło.

Cytat:
pisałam, że czytam "Cień wiatru" Zafona
jestem prawie w połowie książki
podoba mi się chociaż na początku ciężko się czytało

ja jestem za
Nie czytałam.
Teraz przybieram sie do ksiażki Grocholi "Osobowosc ćmy" (lubie jej ksiażki).

Cytat:
Cass, brawa dla Kubcia
My też przechodzimy na jedzonko domowe za kilka dni. Tylko czekam na blender
Kupować będziemy tylko deserki i pyszną kaszkę manną hippa z owocami lub waniliową (troszkę też dla mnie ). No i kaszki tradycyjne.
Blender jest bardzo przydatny.
A u nas cieżko jest dostac kaszki Hippa Razy były w Kauflandzie truskawkowe wiec wziełam 2 + gratis metalowe pudełko.
A Ty gdzie kupujesz?

Cytat:
Brawa dla naszego watkowego Gwiazdora

Wiesz, na wizazu sa watki o obejrzanych filach i przeczytanych ksiazkach. Na Kulturze. Chociaz tam czesto panuje moda na ksiazki, filmy itp . "wypada" cos czytac lub obejrzec, a ja nie zawsze mam ochote na ambitna literature czy film, chociaz i takowe bardzo lubie. Rozumiem, ze jednak chcialabys wiedziec, co MY czytamy ogladamy
Dokładnie tak
Wiem, ze są takie wątki na kulturze bo mam je w subskrybcjach ale chciałabym żebysmy tak między sobą dzieliły sie wrazeniami z obejrzanego filmu albo przeczytanej ksiażki

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości