|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1771 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
kropka, madzia, malinka brombi
![]() Mam tak samo z tymi natręctwami. Jak wiem że TŻ wraca z pracy to w tym czasie mam w głowie jakieś wizje wypadków, śmierci. I tak codziennie. Najmniejszy ból jakiejkolwiek części ciała u kogoś z rodziny sprawia, że paralizuje mnie strach i od razu myslę, że to sie skonczy najgorszym. A o maleństwo to już same wiecie jaki jest strach. W ogóle mam obsesję śmierci, która też okresowo nie pozwala mi normalnie funkcjonować i obcować z ludźmi. Też sie uzewnętrzniłam ![]() brombi dziękuje za Twoje rady, jakoś postaram się do nich stosować i zobaczymy co się będzie działo.
#1772 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Sa takie poduszki z pestkami (zdaje sie, ze czeresni) w srodku...ja je podkladalam, ale tez czasami recznik zwykly... Sprobuj tez jak maly bedzie juz gleboko spal, wtedy przekrecic mu glowke we wlasciwa strone ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moze skok jakis? Albo kryzys laktacyjny? Ile twoja mala je naraz? Moze ociagaj mleczko, zebys wiedziala ile je i wtedy bedziesz wiedziala czy placze na pewno z glodu czy innego powodu... ![]()
![]() |
#1773 |
Raczkowanie
|
Żyję Brombusiu
![]() Mało ostatnio piszę bo nie mam nastroju ![]() ![]() No i jeszcze moje wszystkie usilne próby odchudzania i diety spełzły na niczym bo na smutki najlepsza dla mnie jest czekolada ![]() Chciałam jeszcze dodać, że jak widzę małą MIRIAM to nie mogę wyjśc z zachwytu nad jej fryzura a z tą spineczką wygląda obłednie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1774 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzień wygląda mniej więcej tak: ok 6 karmienie spanie do ok 8.30 gadanie, przewijanie, trochę aktywności i między 9.30-10 karmienie potem gdzieś do 11-11.30 aktywność drzemka do ok 13-13.30 i karmienie aktywność do ok 14.30-15 drzemka do ok 16-16.30, karmienie potem aktywność do ok 18, krótka drzemka, o 19 karmienie, kąpiel spanie ok 23-23.30 dokarmiam na śpiocha i zwykle przesypia mi przynajmniej do 5 Wiadomo, nie zawsze jest dokłądni o tych samych porach, bo jeśli Sandra obudzi się o 5.30 to już nakarmię, a ja jeszcze śpi o 6.30, to wtedy nakarmię na śpiocha Cytat:
![]() A odchudzaniem się nie martw, przyjdzie czas i na to. Najważniejsze, że Adi jest zdrowy. A jeśli musisz iść do sklepu, to weź go ze sobą. Ja już widzę poprawę i Sandra sama zaczyna nawet przez sen odwracać główkę w lewo. Mam nadzieję, że za chwilę nie będziemy musieli walczyć w drugą stronę ![]()
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2010-02-10 o 12:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1775 | |||
Raczkowanie
|
Ja też nie mam jeszcze miesiączki, a ostatnią miałam jakoś w grudniu. I ja nie karmię piersią!!!
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1776 |
Zadomowienie
|
piszecie o @
![]() ![]()
#1777 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja nie cały czas przed kompem tylko cały czas komp włączony ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1778 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ps. Doszła paczucha ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1779 |
Zadomowienie
|
heloł
![]() nie pamiętam czy już o tym pisałam, ale byliśmy na kontroli i pani dr po zbadaniu Olki stwierdziła, że wg niej to już żółtaczki nie ma wcale (kontrola 6 dni po badaniu krwi) więc się ucieszyłam. Jeszcze w poniedziałaek idziemy kontrolnie na badanie i we wtorek szczepienie, ufff... byłam na spacerze 2 h i zmarzłam że hej! tak więc troche Was nadrobiłam gaduły i lecę zrobić sobie gorącej herbaty póki Olka jeszcze śpi! ps. ja tez mam natręctwa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1780 |
Rozeznanie
|
Jak tu wprowadzić mojemu dziecku jakis plan, jak on albo w dzień śpi kilka razy po 5, 10 minut albo - tak jak dzisiaj - raz ale 3 godziny????
![]() Chyba sobie postanowił, że będzie taki nieprzewidywalny:rolleyes : suonko mój mały w ostatnim dniu 7.tygodnia ważył 4180 g, wiec tez jest malutki. Przy wypisie ze szpitala ważył 2960 g. Aha, zielonych kupek u nas brak. gucia dzięki za radę o SabSimplex. Tyle że to trzeba ponoć z Niemiec sprowadzać a ja bym wolała coś u nas zakupic (musze mieć polską ulotkę ![]() flower a dlaczego TŻ siedzi u mamy? Bo jeśli z nią wszystko ok, tzn. nie choruje, nie wymaga opieki, to powienien z Toba siedzieć. No chyba ze czegos znowu nie doczytałam. I nie łam się, tylko jak najczęściej tu pisz i sie żal a my pomozemy dobrym słowem i wypisywaniem głupot na pocieszenie ![]() ![]() moniam ja zakupiłam inną owieczke, taką z 4 dźwiękami do przypinania do łóżeczka lub wózka. Ale mój mały nie oszalał na jej punkcie tak jak Iwo samanthy. samantha jaką Ty tą owieczkę zakupiłaś?
#1781 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A miejsce parkingowe się znajdzie ![]() Cytat:
![]() Rozumiem, że zrobisz parapetówę ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Karenina i Gucia, dziewczyny ja mu przekręcam główkę jak śpi i podkładam potem pieluszkę, żeby jej z powrotem nie odwrócił. W dzień zawsze go tak obracam, żeby patrzył w lewą stronę, robię tak już od jakiegoś czasu, a główka dalej trochę krzywa ![]() Dobrze, że w piątek idziemy do neurologa, to sprawdzi to napięcie mięśniowe i może coś doradzi co do tej główki, bo te kaski mnie przerażają ![]() Ditu cytowałam Cię, a mi się nie zacytowało ![]() W każdym razie jeśli chodzi o powrót do pracy, to u mnie chodzi też o staż na mianowanego, bo jestem w trakcie i nie mogę mieć przerwy dłuższej niż rok, a kadrowa mi wyliczyła że to będzie 329 dni ![]() A Ty możesz na ten miesiąc iść na l-4, skoro dyrektor Ci zasugerował, żebyś nie wracała, pewnie coś w tym stylu miał na myśli. A czy nauczycielki mają jakieś przywileje z racji karmienia piersią? Bo wiem że normalnie jak się pracuje, to jest dzień pracy krótszy o godzinę . Co do ps. to się cieszę, szybko poszło ![]()
Edytowane przez brombusia Czas edycji: 2010-02-10 o 14:32 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1782 | ||||
Rozeznanie
|
hejka mamusie
![]() Cytat:
Cytat:
![]() tak wiem, jednak przy terapi lekami spada sie z wagi ![]() oj to juz niedlugo bedzisz posiadaczka domu ![]() Cytat:
ja rowniez na noc podaje mleczko h.a. i mi dok powiedziala, za kupki zielone i ze sluzem to efekt po mleczku za wzgledu na znaczne rozbicie bialka. ja podaje tylko raz dziennie - na noz przez caly dzien i rowniez w nocy karmie piersia. Cytat:
i ![]() ![]() ![]() moja miriam tez ma pieluszke ktora zaklada na twarz jak idzie spac ![]() ![]() i dziekuje za komplementy ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli chcesz wprowadzać plan, to trza czasem dziecko obudzić, jak już go wdrożysz w życie, to jakieś wahania go nie popsują, ale na początku trzeba troszkę bardziej pilnować tego. A jak się budzi po 5 minutach, to co Ty robisz? Bierzesz go od razu z łóżeczka? Dajesz mu jeść, czy jak? Mój jak się obudzi po 30 minutach , to ja przychodzę, włączam owcę, daje mu smoczka, pogłaszcze po główce i wychodzę. On nie płacze, bo jest jeszcze zaspany i w 99 przypadkach na 100 śpi dalej.
![]() |
#1784 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm....cos mi sie wydaje, ze te 50-60 ml to za malo...to bardzej podjadanie niz jedzenie...Podobno jak maluch odpowiednio duzo wazy i tyle je w nocy to lepiej dac mu wtedy smoczka ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1785 | |||
Raczkowanie
|
Hej
![]() Cytat:
Jak nie przepadam za piwem to to z soczkiem tak mi smakowało,mniam.Wiadomo, zakazany owoc smakuje najlepiej ![]() Zahario ![]() Twoja Miriam jest przesłodka ![]() ![]() Chętnie bym ją na synową widziała, ale pewnie zarezerwowana już dawno.Zresztą za taką pięknością na pewno chłopaki się będą uganiać, to będzia miała w czym wybierać. Co do czarnej krechy na brzuchu ,też mam niestety. Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Dziś robilismy zdjęcie do paszportu,porażka zrobić takiemu dziecku zdjęcie,żeby jakoś normalnie wyglądało.Pojechaliśmy do automatu a Młody w międzyczasie zasnął.No to zaczęło się wybudzanie i jakieś tam próby .Niestety nic z tego nie wyszło.Ale wpadlismy na pomysł że zrobimy mu fotkę w domu.Przed chwilą miał sesję zdjęciową,mamy z 10 zdjęć także z tego idzie już coś wybrac.Potem się pochwalę. Chciałabym dać na nk takie jedno zdjęcie składające się z kilku mniejszych ,ale nie wiem w jakim programie się to tworzy.Pomożecie??? Katarinko i jak założyłaś tę mirenę???jak tak to proszę napisz jak pierwsze wrażenia.Ja na razie zdecydowałam sie na Nuvaring. |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1786 |
Zakorzenienie
|
Właśnie wiedziałam, że o czymś zapomniałam
![]() Flower, cieszę się że jesteście zdrowi ![]() Co do czekolady, to ja tez kocham miłością zgubną ![]() A dlaczego Twój TŻ tak łazi do swojej mamy, ona potrzebuje pomocy czy jak? ![]() Co do pieluszki, to mój też lubi, chyba dzieci tak mają ![]()
#1787 |
Zadomowienie
|
wpadłam się pożalić
![]() ![]() była u nas teściowa i jak zwykle zaczęła gadać do Oliwki sepleniąc ![]() ![]() ![]() No wyszło że ja się domniej nie odpowiednio odzywam i dlatego wyszła no pięknie ![]() ![]() Czy wy też macie takie problemy?jej ale mnie wpieniła ![]()
#1788 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Uuuu Kochana pilnuje tego strasznie i również zwracam uwagę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1789 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie wiem czy mają przywileje, ale kiedy ja karmilam Piotrusia (wróciłam do pracy w marcu) to koleżanki będące w komisji ds planu ułożyły mi tak że miałam po 4 godz. na 8, a w piątek 3 godz. Ale ja tylko goły etacik miałam. Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez DiTu77 Czas edycji: 2010-02-10 o 14:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1790 |
Zakorzenienie
|
Marta ja tez nie daje seplenic do dzieci. uwazam ze to sa madre dzieciaki i nie jest potrzebne zdrabnianie kazdego wyrazu czy seplenienie.. brrrr...
nie daje sobie dzis rady ze swoim starszym dzieckiem. zle mi.
#1791 |
Wtajemniczenie
|
Jestem...
Nie zostaliśmy zaszczepieni! Pediatra źle wyliczyła date i dopiero za tydzień Iwo może być szczepiony bo brakuje mu dwóch dni do 6 tygodnia. Eh... Ja nie wiedziałam że dzidziuś musi miec ukonczone 6 tygodni zeby zostac zaszczepiony. No ale przynajmniej wiemy ile waży ![]() ![]() ![]() A moja Owca to ta http://www.allegro.pl/item909758344_...cie_serca.html Jest cudaśna ![]() ![]() ![]() Uciekam, nie mam dziś za bardzo czasu na nadrabianie, tylko Was przeleciałam - porządna lektura jutro albo wieczorem ![]() Miłego popołudnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1792 |
Raczkowanie
|
Brombusiu dzisiaj w nocy próbowałam jej dać smoczek, to był dwa razy taki płacz i łzy jakby ją ktoś torturował conamniej... Sama nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić.
Kareninko, ona tak je, w takich małych porcjach. Nie potrafi więcej, nawet jak ją przetrzymam. Taki jej urok, ale przybiera na wadze prawidłowo i robi ladne kupki ze trzy razy dziennie. Minnie no wlansie jeszcze nie założyłam. Zła jestem na to, że szok ![]()
#1793 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pocieszenie powiem, że nie tylko Ty - mój prawie dwuipółlatek zawsze jest delikatny wobec siostry, całuje ją srednio 20 razy na dzień chce głaskać i przytulać... Czasami wstępuje w niego diabełek (pocieszam sie, że mu przejdzie ten "bunt dwulatka"). Dziś przebierałam Madzię w salonie na dole na kanapie - nie chciało mi sie iść na górę do sypialni). Obok mały przekomarzał się z babcią. Nagle uderzył malutką nogą w główkę - myślałam, że zawału dostanę, zrobiło mi sie zimno i gorąco na zmianę. Mała przez chwilę płakała i potem zaczęła się uśmiechać - a ja do tej pory roztrząsam sytuację i wymyślam sobie od wyrodnych matek, aż mój mąż na mnie nakrzyczał... Buu ![]() Edytowane przez DiTu77 Czas edycji: 2010-02-10 o 16:47 Powód: lit. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1794 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
U mnie doł był wczoraj, bo byłam w żlobku zapytać o przyjęcia... i nie wiem jeszcze co zrobimy, ale ja mojego slonka tak szybko do żłoba nie oddam ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Chyba dzisiaj pieskie ciśnienie, głowa mnie boli ![]() Monia, cieszę się że spacer sie udał. Flower odzywaj się częściej. Dziewczyny już o to pytaly- czemu Tz siedzi u mamy a nie z Tobą i z Adim? Staraj się zrobić sobie jakąś przyjemność, coś co lubisz codziennie i wypatruj w tym wszystkim czegoś pozytywnego. I pamietaj, że wiosna w końcu nadejdzie ![]() Ela fajnie że Olka już zdrowa. Ja muszę też coś o tych drzemkach w dzień poczytać, bo Staś generalnie malo w dzień śpi. Poki sypia ladnie w nocy to mialam w to nie ingerowac, ale może on ma jednak za mało snu? juz sie obudził, owca działa ale tylko wieczorem ![]()
![]() |
#1795 |
Raczkowanie
|
Ha, odgapiłam i kupiłam małej przed chwilką owieczke
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Muszę uciekać z tego allegro, bo jeszcze kupiłam dla synka mojej siostry na pierwsze urodziny taki nocniczek http://allegro.pl/item906604205_fish...eta_p4326.html Fajny?? Myślę, że to dobry pomysł na prezent, do tego już wczesniej kupilam mu jeansy i taką elegancką kamizelkę ![]() ![]() ![]() ![]()
#1796 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bo ja na l-4 poszłam 4 maja, a wracam 11 maja a mimo to nie będzie to cały rok. Ja też będę miała pewnie goły etat, bo pozamykali teraz kilka oddziałów w szkołach wieczorowych. A nie wiesz, czy to że Ci tak poukładały plan, to wynika z ich dobrej woli czy jest na to jakieś rozporządzenie? Cytat:
Daj smoczka, uspokajaj, głaszcz, śpiewaj kołysanki, nawet weź na ręce ale spróbuj nie dawać od razu jedzenia. Może jej to przejdzie, ale jest niebezpieczeństwo, że tak jej się przestawi, że będzie jadła więcej w nocy a mniej w dzień. Cytat:
![]() To możemy zakładać owczarnię ![]() Kropciu ![]()
Edytowane przez brombusia Czas edycji: 2010-02-10 o 16:11 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1797 | |
Raczkowanie
|
flowerspower
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() A u nas wczoraj pierwszy raz Zosia się zaśmiała tak długo jakby ktos jej niezły kawał opowiedział, coś niesamowitego ![]() katekatee Ja też podaję żelazo i miałam takie same obawy. Zosia wcześniej robiła kupę raz na 2-3 dni a od kiedy dostaje żelazo kupa jest codziennie, jest lekko ciemniejsza i nie ma z nią najmniejszego problemu. Może u Wikiego też tak będzie ![]()
Zosia ![]() Edytowane przez zatoka Czas edycji: 2010-02-10 o 16:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Super uczucie ![]() A ja wpadłam się pochwalić że mój syn w końcu przewrócił się z brzuszka na plecki ![]() ![]() ![]() Leżał na brzuszku i przechylił najpierw tułów, jak już był na boku, to przerzucił nóżkę i tratatam był na pleckach ![]() Tak powoli to zrobił i strasznie się zdziwił dlaczego matka mu brawo bije ![]()
![]() |
#1799 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
tak ja dziewczyny pisaly, ze je zbyt malo jak na jedna porcje, wiec dlatego sie budzi w nocy czesciej. ja sprobowalam sposob brombi - karmienie przez sen i tak wieczorem po kapieli je swoje 60 a po 1, 5 -2 godz nie czekajac az sie obudzi na spiaco podaje drugie 60ml i w ten sposob ma brzuszek pelen i spi 5-6godzin ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
![]() ![]() a tak, zapobiegliwa mama zalozyla liste potencjalnych kandydatow ![]() wpisuje i Mikiego ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1800 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wyslalam Ci na priva nazwe biura podróży ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.