Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud. 2009) - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-11, 11:28   #1861
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.

Cytat:
Napisane przez malina81 Pokaż wiadomość
A ja myslałam ze wczoraj był czwartek i zjadłam 2 pączki a dziś też bym zjadła ale musze poczekać na TZ-ta z dostawą Bo póki co mam tylko takiego pączusia:
Tylko? Chyba AZ...

Cytat:
Napisane przez tarasia Pokaż wiadomość
a oto nasze próby podnoszenia głowy
Noooo jakie udane te proby juz sa

Cytat:
Napisane przez brombusia Pokaż wiadomość
No nieźle.
To niech babcia go nakarmi z butelki a Ty się przy tym wygłupiaj i gadaj

Aaaaaa zapomnialam napisac - André dostaje zawsze wieczorem przed spaniem piersi plus mleczko z butelki jeszcze i...moj synek trzyma sobie od przedwczoraj sam butelke pod koniec karmienia!!

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
a to dla was moje mamuski kochane http://www.paczekdlaciebie.pl/117772
Dzieks...tym samym dzieki tobie zjadlam dzisiaj mojego paczka nr 3 juz...

Cytat:
Napisane przez xpressja Pokaż wiadomość
aaaaaaaa!
dziewczyny ja tu się żale że mała nie podnosi główki...
oto fotorelacja z małego WIELKIEGO postępu który miał miejsce przed chwilą

mama tu wizażuje a mała robi postępy!
Ależ jestem dumna
Super!

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:32   #1862
Maria2008
Zadomowienie

GG do Maria2008
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.

Ale dzień mam... nie dość, że nic mi się nie chce to same problemy... wrrr jeszcze kupiłam plaster na pępek amłęgo... 8zł i co? dupa, bo się dziadostwo zaraz odkleiło a rzekomo i moczyć można w czasie kąpieli... Napewno[/QUOTE]

Najlepszy jest taki guzik jak kiedyś były w pościeli taki zakładany i przykleić plasterkiem
Maria2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:36   #1863
malina81
Zadomowienie

Cytat:
aaaaaaaa!

Ależ jestem dumna
ślicznie

Kropciu duzo zdrówka dla moich chłopców

Kareninko masz racje- ale takiego pączka z lukrem tez bym zjadła
malina81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:43   #1864
moniam85
Raczkowanie

Cytat:

A jesli chodzi o zapachy to mój Tomuś jest raczej tolerancyjny

długo bedziesz czekałą na tą dostawe paczków??bo ja aż do 16.30
Twój pączuś jak Malina - cudowniutki
A na pączki czekam do tej samej godziny co Ty...

Cytat:
aaaaaaaa!

Ależ jestem dumna
Mój tez już od kilku tygodni tak podnosi ale na chwilkę... Strasznie nie lubi leżeć na brzuszku i nie wiem co z tym zrobić, chce aby polubił....

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

zamówiłam OWCĘ - stary mnie zabije
Stary 2010-02-11, 11:46   #1865
xpressja
Zadomowienie

ale smaka robicie z tymi pączkami !!!

ode mnie góra wirtualnych słodkości dla was!

xpressja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:48   #1866
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

xpresja nawet farowki sa

Malinko ale Paczus slodki

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:49   #1867
asioczka
Zadomowienie

Domi polecam stronke-
https://mamotoja.pl/kalendarz_rozwoj...year=&cac_no=1

mozna wybrac zakladki-rozwoj tydzien po tygodniu, rozwoj w poszczegolnych miesiacach lub w danych latach. wszystko podzielone na rozwoj fizyczny, intelektualny i spoleczny

pytalas o cwiczenia. najprostsze, od 2 miesiaca, sa tutaj:
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...aca_zycia.html

my wykorzystujemy je np przy przewijaniu albo ubieraniu, lub po prostu w zabawie

Mamusie sliczne te Wasze pączusie do schrupania
A Maja mi dorasta- od niedzieli spi do 6 rano nadal karmie przez sen o 23ej, ale jak jeszcze kilka dni tak mi ladnie bedzie dosypiac, to sprobuje dawac mleczko troche wczesniej. zobaczymy jak bedzie.

Majusia przesyla usmiechy dla Ciotek Wizazowych i zyczy slodkiego tlustego czwartku

http://www.suwaczki.com/tickers/1usaqps60jfvd5cq.png Natka 16.06.2012
asioczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 12:07   #1868
karenina19
Zakorzenienie

Asioczka sliczny usmiechniety cukiereczek!!

A to moj synio jak ostatnio tak si rozgladal wokol az padl...

Stary 2010-02-11, 12:11   #1869
xpressja
Zadomowienie

asioczka, Maja śmieje sięcała buźką!
kareninka, synus to cała Ty !!!!

Stary 2010-02-11, 12:38   #1870
DiTu77
Zakorzenienie

Cytat:
malinka - pączuś boski!
agusia - w takim razie spotkanie wiosenne teraz jest obowiązkowe !

dziewczyny mam pytanie, jak wasze dzieciaczki reagują na perfumy których używacie ?

p.s. ja tez czekam na tż'tową dostawe paczków i faworków - a co! raz w roku można sobie pozwolić!
czy to ja napisałam raz w roku - ??? - hahahaha !
Ja jestem maniaczką perfumową - straciłam rachubę ile flakonów już mam (moje skarby mają swoją własną szafkę nawet)
Na razie grzecznie tam czekają aż Madzia ciut podrośnie, ale czasem nie mogę sobie odmówić jednego psika na nadgarstek... - mała nic wtedy nie mówi więc spoko. Kiedy wychodzę z domu parę kropli też nie zaszkodzi
Cytat:
ja się narazie rozstałam z perfumami właściwie tak na wszelki wypadek bo maluszki najbardziej lubią zapach mamy.

malinko twój pączuszek jest przesłodki

Cytat:
aaaaaaaa!

Ależ jestem dumna

Cytat:
Napisane przez olalicious07 Pokaż wiadomość
czeeeeeeeeeeeeść
Ale mnie długo nie było... Miałam jakiegoś komputerowego lenia i zaczęłam jeszcze siłownię i jogę, więc czas mi się strasznie skurczył.. A mojej Blance zaczęły się chyba kolki... Tak od 18 do 22 wrzeszczy straasznie, ciężko ją uspokoić, ledwo wtedy je i jest taka nieszczęśliwa, że mi serce pęka Dostaje espumisan, brzuszek jej rozgrzewamy, nosimy ją, ale nic tak na dłużej nie pomaga. Od piątku kupki nie zrobiła, w pon byliśmy u pediatry i kazała się nie przejmować i dawać troszke soczku jabłkowego i ja mam brać debitrat. Wczoraj nie wytrzymałam, dałam jej czopek i nawet on nie pomogł Więc już w ogóle masakra...
A tak poza tym to postaram się Was nadrobić, ale już widze, że będzie baaaardzo ciężko, gaduły!
A i już zjadłam pączka i kilka faworków.... nienawidzę tłustego czwartku, no po prostu nienawidzę!! durne świeto...

Cytat:
Napisane przez Maria2008 Pokaż wiadomość
Ale dzień mam... nie dość, że nic mi się nie chce to same problemy... wrrr jeszcze kupiłam plaster na pępek amłęgo... 8zł i co? dupa, bo się dziadostwo zaraz odkleiło a rzekomo i moczyć można w czasie kąpieli... Napewno
Cytat:
Najlepszy jest taki guzik jak kiedyś były w pościeli taki zakładany i przykleić plasterkiem
Moja teściowa coś o pieniążku mówiła
Cytat:
Napisane przez moniam85 Pokaż wiadomość
Twój pączuś jak Malina - cudowniutki
A na pączki czekam do tej samej godziny co Ty...

Mój tez już od kilku tygodni tak podnosi ale na chwilkę... Strasznie nie lubi leżeć na brzuszku i nie wiem co z tym zrobić, chce aby polubił....

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Może nie będzie tak źle kiedy zobaczy jak malutkiemu się podoba...

Cytat:
ale smaka robicie z tymi pączkami !!!

ode mnie góra wirtualnych słodkości dla was!

Cytat:
Napisane przez asioczka Pokaż wiadomość
Domi polecam stronke-
https://mamotoja.pl/kalendarz_rozwoj...year=&cac_no=1

mozna wybrac zakladki-rozwoj tydzien po tygodniu, rozwoj w poszczegolnych miesiacach lub w danych latach. wszystko podzielone na rozwoj fizyczny, intelektualny i spoleczny

pytalas o cwiczenia. najprostsze, od 2 miesiaca, sa tutaj:
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...aca_zycia.html

my wykorzystujemy je np przy przewijaniu albo ubieraniu, lub po prostu w zabawie

Mamusie sliczne te Wasze pączusie do schrupania
A Maja mi dorasta- od niedzieli spi do 6 rano nadal karmie przez sen o 23ej, ale jak jeszcze kilka dni tak mi ladnie bedzie dosypiac, to sprobuje dawac mleczko troche wczesniej. zobaczymy jak bedzie.

Majusia przesyla usmiechy dla Ciotek Wizazowych i zyczy slodkiego tlustego czwartku
słodkości
Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość

Cukiereczek:l ove:

Edytowane przez DiTu77
Czas edycji: 2010-02-11 o 12:40
DiTu77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 12:41   #1871
elalank
Zadomowienie

witam z rana

tak piszecie ze jecie pączki, że tez sie skusiłam na jednego. Przyznam ze sie bałam, bo w końcu one sa smażone

śliczne bobaski i fakt Karenina- Synuś to całą Ty!! ślicziutki

dziś jest mi troche smutno, bo to ostatni dzień kiedy są w PL moje siostry.jutro obie wyjeżdżają i znów sama zostaję

elalank jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-11, 12:57   #1872
kamilla123
Rozeznanie

Witam w Tłusty Czwartek

Właśnie delektuję się kawą zbożową i pączkiem, niestety mam jeszcze 2 w zapasie

Brombi dzięki za namiary na galerię, postaram się tam zameldować w tym tygodniu. Na razie byłam tam tylko oglądać zdjęcia

Gratuluję dzieciaczkom nowych ząbków, pierwszych kaszek, jabłek, świadomych uśmiechów, podnoszeń główki, przewrotów z brzuszków na plecki!!klaski :

Te zdjęcia do albumiku to trzeba pomniejszać? Zaraz coś wybiorę ale pewnie będzie ciężko
kamilla123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 13:09   #1873
katekatee
Zadomowienie

Witam mamusie
Wszystkie dzieciaczki jak zwykle śliczności

Wiki wczoraj w końcu zrobił kupę. Dzwoniłam do lekarki rano żeby zapytać co robić i ona mnie ochrzaniła że jak mały nie robi kupy 2 dni to na 3 mam mu dać czopek:confused : Zgłupłam Powiedziała żeby posmarować brzuszek maśćią majerankową, dać czopek i masować brzuszek i po godzinie zrobił. Także myślę że to wszystko naraz poskutkowało. Rade mi dała dobrą ale kogo jak mam słuchać jak wszędzie trobią że dzieci na piersi rzadko kupy robią a ta mu tu z takim newsem

Kamila jak Andre robi tak rzadko kupki to jakiego one są koloru??
Brombi my dziś idziemy na kontrolę do neurologa w sprawie główki Wikiego, mam nadzieje że będzie wszystko ok. A możesz napisać co Ciebie skłoniło do wizyty u neurologa i co z tymi łzami?? Pytałaś kogoś? Bo mi pare osób mówiło że łzy się różnie pojawiają. Zapytam o to neurologa dziś.
Ela super że u Was powoli wszystko dochodzi do normy.
Zebra trzymam kciuki żeby i u Was tak było.

A co do Waszegu uzewnętrzniania to widzę że wszystkie mamy podobnie. Tylko niestety u mnie ten strach się odbija na zdrowiu i mam straszne bóle brzucha. I niestety nie da się tego niczym leczyć bo to jest moja psychika. Ale jak tu się nie denerować jak tu żółtaczka, tu bioderka tu spłaszczona główka

Ja dziś pączka nie zjadłam bo mnie strasznie brzuch przez neurologa boli i jak zjem coś tłustego to wogóle będzie maskraAle za to ile kalori będe do przodu

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

katekatee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 13:14   #1874
malina81
Zadomowienie

Cytat:
sama słodycz

Cytat:

cudnie a ostatnie zdjęcie rozkoszne. Moj w takiej pozycji nie pada

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ----------

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Witam mamusie
Wszystkie dzieciaczki jak zwykle śliczności

Wiki wczoraj w końcu zrobił kupę. Dzwoniłam do lekarki rano żeby zapytać co robić i ona mnie ochrzaniła że jak mały nie robi kupy 2 dni to na 3 mam mu dać czopek:confused : Zgłupłam Powiedziała żeby posmarować brzuszek maśćią majerankową, dać czopek i masować brzuszek i po godzinie zrobił. Także myślę że to wszystko naraz poskutkowało. Rade mi dała dobrą ale kogo jak mam słuchać jak wszędzie trobią że dzieci na piersi rzadko kupy robią a ta mu tu z takim newsem

Brombi my dziś idziemy na kontrolę do neurologa w sprawie główki Wikiego, mam nadzieje że będzie wszystko ok. A możesz napisać co Ciebie skłoniło do wizyty u neurologa i co z tymi łzami?? Pytałaś kogoś? Bo mi pare osób mówiło że łzy się różnie pojawiają. Zapytam o to neurologa dziś.
Ela super że u Was powoli wszystko dochodzi do normy.
Zebra trzymam kciuki żeby i u Was tak było.

A co do Waszegu uzewnętrzniania to widzę że wszystkie mamy podobnie. Tylko niestety u mnie ten strach się odbija na zdrowiu i mam straszne bóle brzucha. I niestety nie da się tego niczym leczyć bo to jest moja psychika. Ale jak tu się nie denerować jak tu żółtaczka, tu bioderka tu spłaszczona główka

Ja dziś pączka nie zjadłam bo mnie strasznie brzuch przez neurologa boli i jak zjem coś tłustego to wogóle będzie maskraAle za to ile kalori będe do przodu
Trzymam kciuki za wizytę. A z tymi lekarzami to faktycznie jest dziwnie że każdy ma inną teorię
malina81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 13:21   #1875
xpressja
Zadomowienie

Cytat:
cA mojej Blance zaczęły się chyba kolki...
oj biedna malutka kolki to wstrętna sprawa...
jedyne co mogę polecić to Sab Simplex - ja jestem zachwycona jego działaniem, jest polski odpowiednik o mniejszym stężeniu subst. czynnej - Infacol - i wiem że mamusie też sobie chwalą.
Leki te podaje się zapobiegawczo i objawowo. Ja Sab Simplex podaje codziennie co 2-3 karmienia.

Stary 2010-02-11, 13:23   #1876
katekatee
Zadomowienie

Kamila proszę o namiary na tą poduszkę z pestkami o której mówiłaś plis

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

katekatee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 13:28   #1877
xpressja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DiTu77 Pokaż wiadomość
Ja jestem maniaczką perfumową - straciłam rachubę ile flakonów już mam (moje skarby mają swoją własną szafkę nawet)
Na razie grzecznie tam czekają aż Madzia ciut podrośnie, ale czasem nie mogę sobie odmówić jednego psika na nadgarstek... - mała nic wtedy nie mówi więc spoko. Kiedy wychodzę z domu parę kropli też nie zaszkodzi
ja podobnie uwielbiam zapachy!
i też je minimalnie dawkuję, mała upodobała sobie 2 zapachy i reszty totalnie nie toleruje, wierci się i odpycha od mamy

ciekawa byłam jak to wygląda u was

Stary 2010-02-11, 13:30   #1878
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
kareninka, synus to cała Ty !!!!

Cytat:
Napisane przez DiTu77 Pokaż wiadomość
Cukiereczek:l ove:

Cytat:
Napisane przez elalank Pokaż wiadomość
śliczne bobaski i fakt Karenina- Synuś to całą Ty!! ślicziutki

Cytat:

Nieeeee...nie mozna tak od razu dawac czopka, bo jelita sie rozleniwia i nie beda umialy same dobrze pracowac...
Sa rozne opinie ile mozna czekac - czy tydzien czy 10 dni, ale pierwszy ra slysze, ze 2-3 dni...

A kolor jest taki jasno-brazowy, konsystencja plastelinowata...

Cytat:
cudnie a ostatnie zdjęcie rozkoszne. Moj w takiej pozycji nie pada
Moj wlasnie tak kochal zawsze spac

Stary 2010-02-11, 13:42   #1879
konspiracja
Zakorzenienie

Witam "tlustoczwartkowo"
Cytat:

Ty się tak nie ciesz, bo ja mam ciotkę we Wrocławiu, to jeszcze kiedyś Ciebie mogę molestować o spotkanie

Jak już dziecko je pokarmy stałe to stopniowo pije coraz mniej mleka, to produkcja się normuje na właściwym poziomie
A Ty jak chcesz dać do żłobka, to będziesz się odciągać i dawać odciągane czy jak?
To odciąganie mnie przeraża nieco
To zapraszam do odwiedzenia ciotki!
Jak wroce do pracy to koniec z karmieniem. Ja musialabym karmic o 7 rano, a nastepnie ok 17-17.30 jak dobrze pojdzie...
Nie tak jak Ditu pisała o 12...
Do tego pałętanie się po firmie z latatorem i codziennie wkladki laktacyjne...
I dlatego nie usmiecha mi sie to na pewno.

Cytat:
Napisane przez Katarina081 Pokaż wiadomość
Ja jestem z Wrocławia i już sie umawiałam z Xpresja na wiosenne spacerki która jeszcze do nas dołączy??? Zapraszamy Brombusie i Kareninkę jak przyjedzie odwiedzić mamęKareninka tekst super!!!Kurcze mi tez cos wizaz szwankuje, nie wstawia buziek ani nie chce pogrubiac!
To może i ja sie przyłączę?

Cytat:
katarina teskni mi sie juz za wroclawiem Na pewno przyjade w wakacje a wtedy fajnie byloby sie spotkac
zapraszamy!

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość

Stwierdzilam, ze karmie ja co 3 h. Nakarmilam ja o 7 rano, idcagnelam 120 ml (przepisowe dla tego wieku i tyle zazwyczaj je jak odciagne, nawet po nocy) i bede karmila ja o 10.
Oczywiscie dzis rano sobie znow wyciagnela smoczka, trzymala go w raczce a wsadzila druga do ssania
Domi prosze powiedz mi czemu nie karmilas o 10 normalnie tylko odciagniętym pokarmem

czytam Was dalej

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-11, 13:43   #1880
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Kamila proszę o namiary na tą poduszkę z pestkami o której mówiłaś plis

Kurcze, przykro mi, ale kupilam ja w De...jakbys chciala to moge ci wyslac

A wyglada tak:

http://cgi.ebay.de/Bio-Dinkelkissen-...item2a04a1f876

http://cgi.ebay.de/KIRSCHKERNKISSEN-...item335a14c8b8

Stary 2010-02-11, 14:00   #1881
olalicious07
Zadomowienie

GG do olalicious07

Ja z takimi pestkami nie mam poduszki, ale takiego pluszaka-łosia, którego się grzeje w mikrofali i rozgrzewa brzuszek

W takim razie dziękuję za pomoc, musze kupić ten polski odpowiednik sab simplex.. Może sie uda Bo jak już nawet czopek nie pomógł to ja nie wiem... Już 6 dzień nie robi kupki

Z nadrabianiem doszłam do momentu jak Brombi nazwała mnie "lachonem" i już dalej wolę nie czytać
Chyba zamówie to hula-hop o którym pisała Katarina... Chociaż dzis mam 10 dzień 6 weidera i efekty są ogromne wg mnie.. Brzuszek zaczyna się ładnie rzeźbic, jest bardziej jędrny i płaski i na wadze 1kg mniej, bo to dość męczące ćwiczenia.. Jeszcze tylko 2kg i będzie tyle co przed ciążą Znajoma dała mi ten czeski lek adi... i czekam tylko aż skończę karmić
olalicious07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 14:05   #1882
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Ale uśmiechnięta od uszka do uszka

Cytat:

Słodki
Szkoda, że mój na brzuszku nie chce spać, na pewno pomogłoby to jego główce

Cytat:

Mnie pediatra, na pytanie co mam robić, żeby mój syn częściej kupki robił, powiedziała, że nic nie trzeba robić, bo do 10 dni to w normie.
A może ta lekarka zapomniała że Ty piersią karmisz?

Trzymam za kontrolę u neurologa, my idziemy jutro.
Już pisałam, chodzi mi o to, że kiedyś płakał i mu łezki poleciały ale tylko z jednego oczka.

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
To zapraszam do odwiedzenia ciotki!
Jak wroce do pracy to koniec z karmieniem. Ja musialabym karmic o 7 rano, a nastepnie ok 17-17.30 jak dobrze pojdzie...
Nie tak jak Ditu pisała o 12...
Do tego pałętanie się po firmie z latatorem i codziennie wkladki laktacyjne...
I dlatego nie usmiecha mi sie to na pewno.
Ale jako matka karmiąca masz prawo do dwóch przerw albo do wyjścia godzinę wcześniej. A może spróbuj uregulować sobie tak laktację że będziesz karmić np. tylko rano i wieczorem, a np. w żłobku dostanie mieszankę, zawsze to lepiej dla Stasia, niż być tylko na modyfikowanym.
Gdyby mnie się udało, żeby mi plan ustawili po 4 godziny od 8, to 4 lekcja kończy się o 11.05 Ale wątpię, że będzie aż tak kolorowo

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Cytat:
Z nadrabianiem doszłam do momentu jak Brombi nazwała mnie "lachonem" i już dalej wolę nie czytać
No przecież to komplement był

Kate na allegro też są poduszki z pestkami
http://www.allegro.pl/item904840804_..._termofor.html

brombusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 14:09   #1883
DiTu77
Zakorzenienie

konspiracjo, brombusiu - znalazłam coś takiego:
"Jeżeli zdecydowałaś się na naturalny sposób karmienia niemowlęcia, pamiętaj, że kodeks pracy wspiera cię w tym postanowieniu. Będąc zatrudniona na cały etat masz prawo do dwóch półgodzinnych, a w przypadku dwójki lub większej ilości karmionych dzieci 45-minutowych przerw w pracy w ciągu dnia. W zależności od ustaleń z pracodawcą, możesz je wykorzystać osobno lub łącznie w dowolnym momencie dnia pracy: przed, po lub w trakcie. W przypadku gdy jesteś zatrudniona na 3/4 lub pół etatu, przysługuje ci jedna taka przerwa.
...Czyli jeśli pracujesz więcej niż sześć godzin, masz prawo do dwóch przerw półgodzinnych Jeżeli pracujesz więcej niż cztery godziny, ale nie więcej niż sześć, masz prawo do jednej przerwy. Przerwy możesz połączyć i wyjść wcześniej z pracy...
Prawo nie nakłada na matkę karmiącą obowiązku przedstawiania pracodawcy zaświadczenia od lekarza o tym, że karmi. Podobnie lekarz nie jest zobowiązany, aby wystawić takie zaświadczenie. Przerwa na karmienie udzielana jest jedynie na wniosek i na podstawie osobistej deklaracji karmiącej matki i przysługuje jej tak długo jak długo karmi dziecko.
Pamiętaj również, że jako matka karmiąca masz prawo do zmiany warunków pracy w sytuacji, gdy mogą one zagrażać zdrowiu twojemu, a co za tym idzie dziecka."

edit. to na podstawie kodeksu pracy (art. 187)

Edytowane przez DiTu77
Czas edycji: 2010-02-11 o 14:14

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-11, 14:12   #1884
brombusia
Zakorzenienie

Kochana, a jaka jest konkretnie podstawa prawna?
Kodeks pracy czy coś innego?

Edit: Czyli kodeks pracy. Ale nas w wielu przypadkach nie obowiązuje kp tylko KN, nie mam pojęcia jak to wygląda jeśli chodzi o nauczycielki, muszę w końcu się wybrać do związku, to mi tam chyba wszystko wyjaśnią.

Edytowane przez brombusia
Czas edycji: 2010-02-11 o 14:15
Stary 2010-02-11, 14:17   #1885
DiTu77
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana, a jaka jest konkretnie podstawa prawna?
Kodeks pracy czy coś innego?

Edit: Czyli kodeks pracy. Ale nas w wielu przypadkach nie obowiązuje kp tylko KN, nie mam pojęcia jak to wygląda jeśli chodzi o nauczycielki, muszę w końcu się wybrać do związku, to mi tam chyba wszystko wyjaśnią.
Ja też nie wiem - no właśnie. Ale ja chyba jednak do pracy wrócę we wrześniu - malutka będzie miała prawie 9 miesięcy - wtedy to juz luzik
Stary 2010-02-11, 14:24   #1886
kolanosia
Rozeznanie

Hej mamusie!

Dzięki Guciu za odpowiedź Wychodzi na to, że moja mała za mało śpi w dzień i musze to zmienić. Spróbuję jakos powolutku i może się uda.

Przez ostatnie 2 dni miałam książkowe dziecko, ładnie spała, nie płakała, pobudka o 5 potem o 8.cud - miód- malina!
Niestety dziś juz troszke gorzej Je jakoś mało jakna swoje możliwości i w trakcie jedzenia(z butli) zaczyna się szarpać i wypluwa smoczek. Ostatnio słyszałam, że córka znajomych miała pleśniawki na żołądku i cały czas o tym myślę. Mam nadzieję, że to nasze przejściowe, jednodniowe kłopoty i żadnych pleśniawek nie ma -- to tak odnośnie fobii Widać, większośc z nas ma je na jakimś punkcie

I podobnie jak Brombi martwi mnie główka małej. Ma spłaszczenie z tyłu i ciężko mi ją obracać. Jak chce by poleżała na boczku to tak się wierci, że za moment albo leży znów na wznak albo na boczku a główka na wprost - uparciuch jeden. Nie mam już na nią pomysłu!
Do tego jak oglądam zdjęcia waszych pociech (bodajże Xpresjii, Tarasi i Kareninki) z uniesioną główką to zazdrość mnie zżera. Moja Lenka jak zaklęta nie podnosi główki, a położenie jej na brzuszku kończy sie mega spazmem. Co jest? Wcześniej tak nie było????

Ale mi się maruda włączyła.....to powiem jeszcze, że tez prawdopodobnie już na wakacje do roboty muszę wrócić i też jakoś teraz szybko mi się to wydaje....ale z drugiej strony jak chce się mieć pracę to trzeba...najgorsze, że muszę opiekunke do małej wziąć i to niestety mnie przeraża

Zdjęcia wszystkich dzieciaczków super!Nie chce nikogo pominąć ale z tego co pamiętam były pociechy Malinki, Asioczki i jak zwykle wpadłam w zachwyt

Pączka z anatolem też wtrząsnęłami myślę, że na tym nie koniec!
Pozdrowionka!
Stary 2010-02-11, 14:27   #1887
minnie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
xpresja nawet farowki sa

Malinko ale Paczus slodki

U mnie też są farówki
Cytat:

Kareninko Andre jest przesłodki:lo ve:i baaaaaaaaaardzo podobny do Ciebie.Nie mogę się na niego napatrzeć.

Zresztą wszystkie dzieciaczki śliczne, Tomuś Malinki i uśmiechnięta Majusia
minnie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-11, 14:39   #1888
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Słodki
Szkoda, że mój na brzuszku nie chce spać, na pewno pomogłoby to jego główce

Kate na allegro też są poduszki z pestkami
http://www.allegro.pl/item904840804_..._termofor.html

Ale ja jestem slepota....szukalam tych poduszek na all i oczywiscie nie znalazlam...

Cytat:
Napisane przez minnie Pokaż wiadomość
Kareninko Andre jest przesłodki:lo ve:i baaaaaaaaaardzo podobny do Ciebie.Nie mogę się na niego napatrzeć.
Dziekujemy slicznie

Kolanosia nie przejmuj sie, moj maly dlugo byl leniuszek i nie chcialo mu sie glowki podnosic a na brzuszku tylko sobie smacznie spal....a twoje malenstwo jest przeciez sporo mlodsze

Dziewczynyyyyyyyyy zabierzcie ode mnie te paczki

Stary 2010-02-11, 15:29   #1889
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:

Pęknie
Cytat:
aaaaaaaa!

Ależ jestem dumna
Nie dziwie się Sama uwielbiam patrzeć na postępy małego i piję jak kogut z radości
Cytat:
Napisane przez moniam85 Pokaż wiadomość
hehe skąd ja to znamnarobiłyście mi smaka na tę owce... a już kupiłam butelkę na picie niebieską i pojemnik styropianowy na nią, nie mówiąc o języku niemowląt też niedawno...
Cytat:
Piękności
Cytat:
Mój tak pada po leżakowaniu na macie ale duży synuś już

A to nasze podnoszenie główki... nigdy nie mogłam fotki zrobić, bo nim się zebrałam z telefonem mały już leżał:P ale teraz trzyma długo główkę pewnie żeby mama mogła zdjęcie zrobić

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 15:33   #1890
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Pęknie
oj chyba flaszka, skoro

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
piję jak kogut z radości

Piotruś to silny chłop
A jakie robi boskie miny

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości