Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 4 - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-12, 09:56   #4771
zytek
Raczkowanie

Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 4

ciekawa jestem czy waga ruszy, tez jestem po PW 3 dniowym, a teraz tylko bialka..

tez u mnie pada.. juz mnie zima meczy ;p
zytek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 09:57   #4772
ruda_niunia
Rozeznanie

Dobry

po pierwsze - Berlinianka - laska jestes ze fiu fiu!!! kopara opada!
po drugie - gratki za spadki i tym co sie wczoraj nie skusili na paczki i inne tluste slodkosci

Czemu stres nie odchudza? wczoraj przezylam taki maksymalny jak u mnie w bloku byl pozar i z malym na rekach zbiegalam z 10-tego pietra bo nie wiedzialam gdzie i co sie pali a dymu w cholere bylo i wszystkie alarmy w bloku wyly...

Przedwczoraj mialam wynik jak elianka - piekne 78 a dzisiaj? 79 - z jakiej paki sie pytam? nic niedozwolonego nie jadlam no nic... licze ze to chwilowe, niedlugo zbieram tylek najpierw na stepper a potem do cwiczen, dzisiaj robie zielona herbate w dzbanku i bede do bolu pila... tylko obawiam sie ze po tych moich nalesnikach z nadzieniem co je na obiad zrobie to i tak nic nie spadnie... a jeszcze teraz warzywka sie zaczely... no ale MUSI wrocic na 78!

walcze ze swoja slaba silna wola
ruda_niunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:00   #4773
agula_11
Przyczajenie

Bardzo dziękuje, za Was też trzymam kciuki .
agula_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:02   #4774
ktsw
Zakorzenienie

witam, chciałabym sie przyłączyc jestem zrozpaczona bo pomimo szczerych chęci nie dam rady przeczytac wszystkich części wątku ile cennych informacji nie przeczytam, ehh
tak czy siak - zaczęłam we wtorek, dzis 4ty dzien fazy I - zamierzam robic 5 dni (wg testu miało byc 4, ale co tam )
Grzechy do tej pory - chyba pije za duzo coli zero, ale za to wczoraj siedziałam przy tej coli w knajpie i patrzyłam jak znajomi piją, piwko, świetnie bylo

i prosze nie bijcie bardzo jak bede zadawac pytania - mam książke nr1, ale tez trochę wątpliwości
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:02   #4775
elianka
Zakorzenienie

ruda niunia- co Ty biedna musiałaś przeżyć

Dziewczyny powiedzcie mi. Czy ja dlatego tak wolno chudnę, że jem za dużo słodzików otrąb i skrobii?

Staram się nie przekraczać dziennej dawki, nie jem tego codziennie,a waga spada wolno.. mam mówi, ze to dlatego, ze jem za dużo tolerowanych, że powinnam przestać
Ale ona nie je a chudnie w takim samym tempie... tylko, ze wszyscy mają lepsze efekty niż ja
Gwoli wyjaśnienia, ja zastojów nie ma, ale chudnę od 0,7 do 0, 4 kg na tydzień z takim tempem dzo dżo mi nie grozi, skóra jest w rewelacyjnym stanie, ale cel osiągnę w lutym 2011... a Doktor wróży mi lipiec ,

Edytowane przez elianka
Czas edycji: 2010-02-12 o 10:07
elianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:06   #4776
domank
Raczkowanie

megilay nasz jadłospis jest bardzo podobny. Tylko, że ja jak wracam z pracy to jem jaja i mięsko ok 18.00 - 18.30 a później już nie jem kolacji. Właściwie to nie mam już ochoty, ponieważ porcaj obiadowo-kolacyjna jest zazwyczaj tak duża, że nie mam już na nic ochoty a o 22.00 idę spać, bo pobudkę mam o 5 rano.

Mój cel to
55 kg
domank jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:08   #4777
jolka65
Raczkowanie

Witam wszystkich.
Gratulacje wszystkim spadków, wytrwałości dla tych którzy zastój mają. Domank trzymaj się ty też swoje osiągniesz.
Ja dziś nie wytrzymałam i na wagę myk, oj jak dobrze zrobiła. Od 9 dni na diecie i 4 czyli już 101 jest. Jak zniknie 1 z przodu to świętować będę serniczek upiekę ( dukanowy oczywiście ). Od jutra znowu B chyba będzie łatwiej ten serniczek osiągnąć.
jolka65 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:14   #4778
domank
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
witam, chciałabym sie przyłączyc jestem zrozpaczona bo pomimo szczerych chęci nie dam rady przeczytac wszystkich części wątku ile cennych informacji nie przeczytam, ehh
tak czy siak - zaczęłam we wtorek, dzis 4ty dzien fazy I - zamierzam robic 5 dni (wg testu miało byc 4, ale co tam )
Grzechy do tej pory - chyba pije za duzo coli zero, ale za to wczoraj siedziałam przy tej coli w knajpie i patrzyłam jak znajomi piją, piwko, świetnie bylo

i prosze nie bijcie bardzo jak bede zadawac pytania - mam książke nr1, ale tez trochę wątpliwości
Witam i życzę powodzenia i wytrwałości
Mi też jest najciężej w wieczorne weekendy jak mój mąż popija piwko a ja siedzę z butelką wody. Ale on może - je je je i nie tyje - takim to dobrze

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Cytat:
Napisane przez jolka65 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich.
Gratulacje wszystkim spadków, wytrwałości dla tych którzy zastój mają. Domank trzymaj się ty też swoje osiągniesz.
Ja dziś nie wytrzymałam i na wagę myk, oj jak dobrze zrobiła. Od 9 dni na diecie i 4 czyli już 101 jest. Jak zniknie 1 z przodu to świętować będę serniczek upiekę ( dukanowy oczywiście ). Od jutra znowu B chyba będzie łatwiej ten serniczek osiągnąć.

Serniczek - ja niestety nie mogę (nawet dukanowego) obawiam się, że jeszcze bardziej spowolni mi moją stojącą w miejscu wagę

Właśnie tak pomyślałam, że może moja waga się zepsuła, albo ma stare baterie - co prawda kupiona 2 tygodnie temu z okazji decyzji o przejściu na dietę, ale nie oznacza to, że nie leżała tam długo. Muszę to sprawdzić.
Poza tym wydaje mi się, że spodnie ostatnio jakieś luźniejsze są. Hmmm
Jeszcze dziś sprawdzę jakie mam baterie i kupię nowe

Mój cel to
55 kg
Stary 2010-02-12, 10:16   #4779
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domank Pokaż wiadomość
Witam i życzę powodzenia i wytrwałości
Mi też jest najciężej w wieczorne weekendy jak mój mąż popija piwko a ja siedzę z butelką wody. Ale on może - je je je i nie tyje - takim to dobrze
mój TŻ robi diete ze mna - on wczoraj wypił setke wódki (drinka z colą zero,hehe) a ja nie jestem z siebie dumna

dziewczyny jak jest z ćwiczeniami w czasie diety?? czy nie dostarczając węglowodanów i ćwicząc nie robimy sobie krzywdy?? po pierwszych dniach juz sie troche przystosowałam i tak sobie mysle ze może by sie jednak wybrać na siłownię
Stary 2010-02-12, 10:17   #4780
Monia_35
Raczkowanie

domank :we wtorek byłam 2 godziny na siłowni i "zdycham" do dziś.
Macie jakieś sposoby na zakwasy, bo mam wrażenie, że mi to nigdy nie przejdzie.

Witam...moze maślanke lub kefir pij to dobre na zakwasy. Jesli Cwiczysz mozesz sobie zapodac CLA z zielona herbata to wspomoze odchudzanie. Ja zawsze biore L-karnityne przed bieganiem. Nastepnym razem zrób porzadna rozgrzewke przed siłownia a teraz kilka dni przerwy...daj odpoczac mięśniom

26.04.2010 faza III (90 dni do 25-go lipca)
mniej mnie o -8.0kg
obecnie IV faza od 26.07.2010
Monia_35 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:19   #4781
Berlinianka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez megilay Pokaż wiadomość
Berlinianka - lachon jesteś taki, że szczena mi opadła! Z wrażenia oczywiście
A za kozaki mogłabym dać się zamordować

ZŁOTY PIĘĆDZIESIĄT DZIEWIĘĆ kosztował
No kozaki pierwsza klasa są Kiedyś śmiałam się z bab co mają hopla na punkcie butów... teraz je rozumiem.
Też mam ten kardamon, kupiony wczoraj w Auchan. Bardzo dobry, smaczny i daje super efekty

Cytat:
Napisane przez elianka Pokaż wiadomość
dokładnie

Właśnie wcinam omleta berlinianki z nutellą i jogurtem cynamonowym. Orgazm
Elianka, jak niewiele Ci trzeba, żeby dogodzić...

Cytat:
Napisane przez ruda_niunia Pokaż wiadomość
Czemu stres nie odchudza? wczoraj przezylam taki maksymalny jak u mnie w bloku byl pozar i z malym na rekach zbiegalam z 10-tego pietra bo nie wiedzialam gdzie i co sie pali a dymu w cholere bylo i wszystkie alarmy w bloku wyly...
Rany... współczuję. Ale wszystko dobrze się skończyło?

Cytat:
Dziewczyny powiedzcie mi. Czy ja dlatego tak wolno chudnę, że jem za dużo słodzików otrąb i skrobii?
Ja wpierniczam słodzików mnóstwo, kakao codziennie, teraz doszło mleko w proszku, wczoraj suche żarłam... ale nie czuję, że coś wolniej idzie. Nie martw się, lepiej dla Ciebie, wolno znaczy zdrowo. Ja właśnie się dziś logowałam z tym o to problemem!

Bo ja za szybko chudnę, aż się o to martwię. Przedwczoraj -0,3 Wczoraj -0,4 Dzisiaj znowu -0,4!
Ja się na serio obawiam, że jak tylko ruszę coś z III Fazy, a już na pewno jak przejdę na IV to jojo nie z tej ziemi. Wiem, że nie musi tak być, ale się tego boję

Tym samym dziś przekroczyłam 8kg wysłanych do atmosfery
Ale wcale się z tego nie cieszę, że to tak szybko idzie, nic a nic
I smarkata jestem po kokardę, o

Ile to jeszcze dni

Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86
Berlinianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:19   #4782
kaaania
Raczkowanie

GG do kaaania

witam w piąteczek
musze się pochwalić, ze nie skusiałam się ani jednego pączka, chociaż w pracy tak dużo kupili, że jeszcze stoją, bo wczoraj nie dali rady zjeść

Cytat:
Amani- a jadłaś wcześniej rybę maślaną...? Bo bardzo dużo ludzi nie toleruje tłuszczu tej ryby i ma sensacje żołądkowe, z białą biegunką na czele

a ja wyprosiłam ten spadeczek jednak

Równe 78 dziś waga pokazała , co daje -7 kg
też raz jadłam tę rybkę, a na pewno była świeża, bo od znajowego rybaka i na moich oczach wędzona. jakie później sensacje żołądkowe, juz się raczej na nią nie skuszę
a co do wagi to powiem tylko: A NIE MÓWIŁAM
Cytat:
Napisane przez ruda_niunia Pokaż wiadomość

Przedwczoraj mialam wynik jak elianka - piekne 78 a dzisiaj? 79 - z jakiej paki sie pytam? nic niedozwolonego nie jadlam no nic... licze ze to chwilowe, niedlugo zbieram tylek najpierw na stepper a potem do cwiczen, dzisiaj robie zielona herbate w dzbanku i bede do bolu pila... tylko obawiam sie ze po tych moich nalesnikach z nadzieniem co je na obiad zrobie to i tak nic nie spadnie... a jeszcze teraz warzywka sie zaczely... no ale MUSI wrocic na 78!
rany, ale miałaś dzień . teraz to już tylko lepiej będzie

Cytat:

Staram się nie przekraczać dziennej dawki, nie jem tego codziennie,a waga spada wolno.. mam mówi, ze to dlatego, ze jem za dużo tolerowanych, że powinnam przestać
Ale ona nie je a chudnie w takim samym tempie... tylko, ze wszyscy mają lepsze efekty niż ja
Gwoli wyjaśnienia, ja zastojów nie ma, ale chudnę od 0,7 do 0, 4 kg na tydzień z takim tempem dzo dżo mi nie grozi, skóra jest w rewelacyjnym stanie, ale cel osiągnę w lutym 2011... a Doktor wróży mi lipiec ,
to wszystko zależy od organizmu, a poza tym szybciej wcale nie znaczy że lepiej, więc spokojnie i na Ciebie przyjdzie pora
ja codziennie wcinam słodzik , otręby obowiązkowo (2 łyżki owsianych + 1 łyżka pszennych), a skrobię to akurat nieczęsto
kaaania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:20   #4783
domank
Raczkowanie

Cytat:
mój TŻ robi diete ze mna - on wczoraj wypił setke wódki (drinka z colą zero,hehe) a ja nie jestem z siebie dumna

dziewczyny jak jest z ćwiczeniami w czasie diety?? czy nie dostarczając węglowodanów i ćwicząc nie robimy sobie krzywdy?? po pierwszych dniach juz sie troche przystosowałam i tak sobie mysle ze może by sie jednak wybrać na siłownię
Ćwiczenia są nawet zalecane. Większość dziewczyn na forum ćwiczy. Ja też zaczęłam we wtorek, ale do dziś mam okropne zakwasy. Jak mi przejdzie wybieram się ponownie.

Mój cel to
55 kg
Stary 2010-02-12, 10:20   #4784
Berlinianka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Monia_35 Pokaż wiadomość
Poćwicz i dzisiaj trochę, musisz rozgrzać mięśnie, szybciej kwas mlekowy się rozłoży.

Ile to jeszcze dni

Stary 2010-02-12, 10:22   #4785
domank
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Monia_35 Pokaż wiadomość
domank :we wtorek byłam 2 godziny na siłowni i "zdycham" do dziś.

Witam...moze maślanke lub kefir pij to dobre na zakwasy. Jesli Cwiczysz mozesz sobie zapodac CLA z zielona herbata to wspomoze odchudzanie. Ja zawsze biore L-karnityne przed bieganiem. Nastepnym razem zrób porzadna rozgrzewke przed siłownia a teraz kilka dni przerwy...daj odpoczac mięśniom

Dzięki za rady. Ćwiczyłam pod okiem trenera i była rozgrzewka na początku oraz rozciąganie na końcu. Polecił mi również na zakwasy piwo z imbirem, ale nie mogę , więc nie skorzystałam z rady.

CLA z zieloną herbatą - zapamiętam i zakupię oczywiście

Mój cel to
55 kg
Stary 2010-02-12, 10:29   #4786
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

elianka wcale wolno nei chudniesz. Mi spadalo o wiele wolniej 0.5kg na 2 tygodnie o ile wcale

zrobilam ptasie mleczko z galaretek (bez cukru) i sera i TaZ mi wyjada. Mowi ze tak dobre ze moglby cale wyjesc

Do pracy zaopatruje sie jak na wojne. Lepiej miec w zapasie niz mam zglodniec i rzucic sie na te wszystkie slodycze ktore wiecznie zalegaja w biurze. I tak: wiesniak, maslanka, jogurt, twarozek, plus obiadowa porcja: ryba, piers kurczaka etc. W szufladzie biurka mam paczke otrab na wszelki wypadek

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:33   #4787
elianka
Zakorzenienie

domank- ale herbatę z imbirem możesz, moze pomoże

Ja ćwiczę sobie w domku na stepperze i 8 min , po pierwszej sesji miała mini zakwasy, etraz już nie. A jak fajnie pot leci z tyłka
Stary 2010-02-12, 10:35   #4788
Mo_Nika
szamanka

Witam o poranku
Ja nadal boję się wejść na wagę... zaczekam jak @ się skończy...
Lepiej powoli, ale systematycznie chudnąć niż stać w miejscu
Stary 2010-02-12, 10:39   #4789
Antena 2010
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agula_11 Pokaż wiadomość
Witam w piątkowy poranek.
Dzisiaj mija 3 miesiące jak jestem na diecie ,pozbyłam się balastu o wadze 14,5 kg ,w pasie -12 cm,w biodrach -8 cm.
Gdyby nie Wy i to forum nie dałabym rady .DZIĘKUJE WAM ZA TO ŻE JESTEŚCIE.
Gratulacje dla Was wszystkich za wytrwałość.Pozdrawiam

też tak chce
Wielkie gratulację - takie rzeczy budują
Antena 2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 10:40   #4790
ktsw
Zakorzenienie

tez mam stracha przed wagą - od roku tylko szła w góre, ale powiem wam ze faza I działa pozytywnie 2 kilo za mną, wiem wiem wodaaaa
Stary 2010-02-12, 10:41   #4791
zytek
Raczkowanie

z ta waga to wlasnie nijako Dziewczyny, wiecie napewno, polecono mi kupig miare krawiecka, bo ona podobno pokazuje skutki Dukana a nie waga.. zatem glowki do gory (pisze tak bo do wagi nie mam dojscia, w domu nie ma ;p)
Stary 2010-02-12, 10:41   #4792
Berlinianka
Zadomowienie

Elianka, a 1 kiedyś byłaś?

Ile to jeszcze dni

Stary 2010-02-12, 10:41   #4793
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Korlat Pokaż wiadomość
EDIT: Czy ktoras z Was jest moze z Krakowa i moze mi przekazac sekretne miejsca gdzie mozna skrobie kukurydziana zakupic...? Bo szukam i szukam i znalezc nie moge Z gory dziekuje
Skrobię kukurydzianą kupisz w sklepach sieci "Jubilat" na stoisku ze zdrową żywnością
Stary 2010-02-12, 10:44   #4794
elianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Berlinianka Pokaż wiadomość
Elianka, a 1 kiedyś byłaś?

No niestety. Ale ja nie umiem gotować
Stary 2010-02-12, 10:44   #4795
domank
Raczkowanie

Cytat:
tez mam stracha przed wagą - od roku tylko szła w góre, ale powiem wam ze faza I działa pozytywnie 2 kilo za mną, wiem wiem wodaaaa

Woda, ale motywuję - gratuluję pierwszego spadku

Mój cel to
55 kg
Stary 2010-02-12, 10:47   #4796
Berlinianka
Zadomowienie

Idę spreparować jakieś śniadanie (omleta) i muszę iść do mięsnego po indycze skrzydła w promocji, bo świat się zawali jak nie pójdę...

Ile to jeszcze dni

Stary 2010-02-12, 10:47   #4797
hapolka
Przyczajenie

Witajcie dzielne Dziewczęta , czytam i czytam te Wasze wypowiedzi i nadziwić się nie mogę tą Waszą wytrwałością, więc postanowiłam naskrobać parę słówek. Gratulacje, pokłony niskie !!!!! Trochę o sobie, nie mam za dużej nadwagi, ale która z nas jest z niej zadowolona..... zawsze jest cosik do zrzucenia. Postanowiłam więc,że wypróbuje metody Dukana bo mi po prostu "podeszła", lubię nabiał, rybki, i jak opisujecie " cycki" (kuraka oczywiście). Waga radykalnie nie poszła w dół ale po centymetrach widać efekty. Nie powiem, ćwiczę, prawie codziennie, godzinkę :to Step, to BUP (Brzuch-Uda-Pośladki), to ćwiczenia wzmacniające w jednej z pobliskich szkół (zajęcia grupowe) i jest ok. Do czego dążę, jestem na II fazie i dzięki Dukanowi zaczęłam piec ciasta i wiem jak obsługuje się piekarnik! Pierwsze wypieki nie należały do wykwintnych ale zjadalne były. Serdeczne dzięki za przepisy . To ja sobie tu już zostanę i będę z wami, co ?
Stary 2010-02-12, 10:48   #4798
zytek
Raczkowanie

Berlinianko, a powiedz tak szczerze naprawde czym konkretnie zawdzieczasz taki piekny ubytek po 3mies kuracji, hm?
Stary 2010-02-12, 10:59   #4799
Berlinianka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zytek Pokaż wiadomość
Berlinianko, a powiedz tak szczerze naprawde czym konkretnie zawdzieczasz taki piekny ubytek po 3mies kuracji, hm?
Jakie 3 miesiące, 42 dni
A zawdzięczam faktowi, że jestem grzeczna jak aniołek i nie jem niczego czego nie wolno
Czasami tylko... albo nie, bo zaraz będzie, że szerzę herezję

A waga zaczęła strasznie lecieć od kiedy robię naleśniki z parafiną. Nie wiem co się z nią dzieje po podgrzaniu (i pewnie wolę nie wiedzieć), ale dopiero w tej formie czuję, że działa.

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Wg Dukana powinnam ważyć 62,1 i osiągnę to 9 marca........

Chyba przechytrzyłam system
Albo czeka mnie teraz proroczy dukanowski zastój, żeby wszystko się zgadzało...

W wykresie zmieniłam sama daty, bo robiłam test 3 dni po tym jak faktycznie zaczęłam. (a w ogóle test zrobiłam 2 razy i Dukan raz zaproponował mi wagę 61,8 a potem 62,1 a wszystko wypełniałam tak samo )

Ile to jeszcze dni

Edytowane przez Berlinianka
Czas edycji: 2010-02-12 o 11:00
Stary 2010-02-12, 10:59   #4800
Wisienka_81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Berlinianka Pokaż wiadomość
Jakie 3 miesiące, 42 dni
A zawdzięczam faktowi, że jestem grzeczna jak aniołek i nie jem niczego czego nie wolno
Czasami tylko... albo nie, bo zaraz będzie, że szerzę herezję

A waga zaczęła strasznie lecieć od kiedy robię naleśniki z parafiną. Nie wiem co się z nią dzieje po podgrzaniu (i pewnie wolę nie wiedzieć), ale dopiero w tej formie czuję, że działa.

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Wg Dukana powinnam ważyć 62,1 i osiągnę to 9 marca........

Chyba przechytrzyłam system

W wykresie zmieniłam sama daty, bo robiłam test 3 dni po tym jak faktycznie zaczęłam. (a w ogóle test zrobiłam 2 razy i Dukan raz zaproponował mi wagę 61,8 a potem 62,1 a wszystko wypełniałam tak samo )
A powiedz mi czy jeśli nie mam skrobi i w jej miejsce dałbym otręby to by wyszły te twoje naleśniki?

Wisienka_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości