|
|
#2941 | ||
|
Doncia
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Cytat:
Z ciekawości musze zobaczyć na allegro po ile chodzą irygatory, może warto by zainwestować?? Ma któraś z was?? Cytat:
Dołu jeszcze nie mam ale orto mówiła że wyciągi - gumki będę miała właśnie od g3 do d6 Edytowane przez dwi071 Czas edycji: 2010-02-13 o 08:35 |
||
|
|
|
#2942 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ty to zawsze masz rację kobieto! Cytat:
mójkochanyangielski - lepiej wybierz się do jakiegokolwiek dentysty, bo to przecież męczarnia z takim wyjmowanym ząbkiem
|
||
|
|
|
#2943 |
|
Raczkowanie
|
no dobra jestem dziewczyny z zalozonym dolem wiec prosze mnie dopisac ze dol zalozony 12.01.2010
dodatkowo zmienila mi z lewej strony pierscien z 6 na 7 bo 6 zaczela uciekac w strone jezyka i dlatego pierscien na 7 mam a boli jak cholera teraz ta 7 ;/ bo za mocno mi wziela nalozyla pierscien tzn. za wysoko w dziaslo.. o na dole pierscieni raczej miec nie bede tylko tak dziwnie u gory mam pierscienie na 7 i 6 ;D ogolnie baardzo sie zdziwilam bo orto wproowadzila nowy cenik za te wszytskie aparaty itd.. np kiedys wizyta byla 50 za luk i 80 za dwa a teraz 80 za jeden i 100 za dwa ;/ plus 100 zl wizyta zalozeniowa aparatu wiec 100 za zalozenie dolu i 80 zl za zmiane luku na gorze.. a dodam ze jeszcze mialam 500 zl na wplate za dol [ja mam rozlozony na raty, ile chce to place] wiec mialam przy sobie 650zl.. i powiedzialam ze nie mam pieniedzy wiecej bo nie wiedzialam o zmianach wiec policzyla mi po starej cenie i dodatkowo wyklocilam sie o taka maść i dostalam za darmo i nie placilam 10zl :P nawet na mks bym nie miala zeby pod bankomat podjechac a siedziala w recepcji jakas starasza babka ok 55lat moze wiecej i ona do mnie z haslem ze ja niemam oplaconego gornego aparatu a ja z ryjem ' jak nie mam nakartce mam napisane ze mam zaplacone, i ze te cyferki pod wizyta to co sama sobie dopisalam?!' a ona ze tak ma w komputerze .. i mi pokazuje ;| a ja do niej ze nie obchodzi mnie co ma pani w komputerze i ze ja mam zaplacony gorny luk i nie bede placic jeszcze raz i pozniej sie skumala ze skoro wczesniej miala w kompie do zaplacenia 1800 a jak zaplacilam 500 wczoraj to jej zostalo 1300 wiec chyba wsio ok? ale na nastepnej wizycie jeszcze to wyjasnie.. nastepny raz jade 16 kwietnia. i wiecie laski ja mam za aparat 1500+300 za gore czyli aparat + hyrax i za dl 1500+300 czyli dol + jakas szyna ale nie wiem co to jest i nie wiem dlaczego mam za to placic skoro tego nie mam ;/// macie moze jakis pomysl co to moze byc ? i usluszalam takie cos ze jakies 'ze teraz skupimy sie na podnoszeniu dolu zeby pasowal do gory'.. wiecie moze o co chodzi ? dodam ze ja o poczatku slyszalam tylko o aparacie i hyraxie ;/// nie chce miec zadnej operacji pozatym niemam pieniedzy a dodatkowo ten pierscien na 7 tak mnie boli ze bajka nie moge nawet bzi domknac do konca bo boli... wiec dlatego na zdj tak to wyglada (pocieszcie mnie jakos bo sił juz nie mam :/ |
|
|
|
#2944 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Znaczek, ![]() Cytat:
Jakieś duze zamieszanie z tymi cenami, ale to nie w porządku jeśli umawiałaś na konkretną kwotę za aparat i za wizyty a orto zmienia i nawet Cię nie informuje, tylko stawia przed faktem. ![]() A szyna, to nie będzie aparat retencyjny po zakończeniu leczenia? Dlatego jej jeszcze nie masz? ![]() ![]() Masz śliczny zestaw gumasów, taki wiosenny-senny
Edytowane przez Twitter Czas edycji: 2010-02-13 o 11:14 |
||
|
|
|
#2945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz bedzie przypasowywanie dołu z górą, operacje to moege miec predzej ja niz ty ![]() 300pln to szyna ale po kiego grzyba teraz płatna? jak to za rok czy 2 będzie dopiero ? masz gdzieś to na papierze? umowe czy coś? jak płacisz to niech orto ci napisze za co, żeby potem nie było niedomówień
|
|
#2946 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje wam kochan e:d spoko loko ja ją opier.dole tam
ja sobie nie dam w kasze dmuchac :d wczoraj jak sie wydarłam przy ponad 10 ludzi to teraz wiecie :P jak jej nie pasuje to zmienie orto :P
|
|
|
|
#2947 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2948 |
|
Przyczajenie
|
wczoraj zostałam zadrutowana i mam kilka pytań, bo z wrażenia zapomniałam o wszystko zapytać mojej orto. mianowicie jak u was wygląda szczotkowanie zębów? najpierw zwykła szczoteczką z pastą, później wyciorkiem juz bez pasty, nitka i płyn?; ) i ile razy dziennie najlepiej? i odnośnie piaskowania zębów,czy się opłaca i co ile czasu można ten zabieg wykonywać?
|
|
|
|
#2949 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2950 |
|
Zakorzenienie
|
może trzeba by było zmienić nazwę FAQ na : odpowiedzi na nurtujące cie pytania które były tu juz zadawane ze 100 razy a odpowiedzi przewijają się w co 5 notcce ?
|
#2951 |
|
Raczkowanie
|
Gorzalka, nie bedziesz miala zadnej operacji. Spoko.
Ja tak mialam, ze jak oparlam jedynki gorne na dolnych, to mialam przerwy miedzy zebami, tymi dalszymi. I pewnie dltaego musi podniesc Ci gore, zeby takich luk nie bylo. A z tymi cenami, to przegiecie. Moja orto dawno podniosla ceny za wizyte, a ja ciagle place po staremu. Nawet siostra, ktora zalozyla aparat pozniej, tez dostala taki rabat. Bo w rodzinie liczy mniej, jak jest kilka osob, np. dwoje dzieci. To dobrze dla rodzicow, bo placa mniej. Poza tym, jak zaklada aparat, to nie place za wizyte, tylko sam aparat. |
|
|
|
#2952 |
|
Raczkowanie
|
ja place za wizytye zalozeniowa aparatu 100zl;/
i jak ja placilam w tamtym roku za hyrax 300zl to teraz juz kosztuje 600zl ! :O !!! jestem w SZOKU..;/ apropos aparatem da sie podniesc zeby ? ;> mnie jak zwykle gora nie boli tylko dol bo wczoraj zalozony.. to normalne ze mnie nawet po wymianie luku nie boli nic? jest mi przez dzien tak 'ciasno' a pozniej juz nic ;/ |
|
|
|
#2953 |
|
Raczkowanie
|
gorzalkaa - podejście Twojej orto wydaje się totalnie nieprofesjonalne. Żebyś musiała tyle nerwów na nią tracić i wykłócać się o coś, co powinno być wyjaśnione
|
|
|
|
#2954 |
|
Wtajemniczenie
|
wiecie co dziewczyny - taki mały szalony pomysł przyszedł mi do głowy, kiedy to kolejny raz wymieniałam sobie gumeczki. może by tak rozkręcić mały biznesik
oferowałabym usługę wymiany gumek w aparacie - za kwotę np. 10 zł, rózne kolory oczywiście najpierw ludzie musieliby mieć zgodę swojego lekarza na samodzielne bawienie się przy gumkach. co o tym myślicie?
|
|
|
|
#2955 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeszcze 5 dni uh
na razie nie moge sie doczekac, zobaczymy jak bedzie dalej hahapytanko do osob ktore maja/mialy aparat kosmetyczny juz jakis czas, wiem ze powinno sie unikac takich produktow bardzo barwiacych, ale jak to wyglada w realnosci? czy jak od czasu, do czasu spozywane byly/są takie produkty jak np. curry, czerwona papryka, czerwone wino - faktycznie odbarwia sie? zakladajac aparat licze na to, iz oducze sie jesc pewne rzeczy ktora sa mega pycha, ale tak na prawde złe, moze w koncu bedzie to dobry powod do motywacji i zmiany tryby zycia na zdrowszy, bo juz od nowego roku zabieram sie do zmian...
|
|
#2956 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() otóż oświadczam wszem i wobec, że wpiepszam co popadnie - curry, buraczki, barszczyk, sztuczne zupki i inne barwiące potrawy; piję herbatę i czerwone winko - i to dosyć często i zameczki nie zmieniają koloru, aparat noszę od maja i nigdy się nie ograniczałam. jedyne co się przebarwia - to przeźroczyste gumasy - ale i na to znalazłam sposób - po prostu je sobie wymieniam ![]() p.s. oczywiście mam aparat krysztalowy |
|
|
|
|
#2957 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oczywiscie zapytam sie jeszcze orto jak to wyglada - sadze i przeciez wie co zaklada i widzi na pacjentach, ale milutek dalas mi nadzieje juz nawet zaczelam kombinowac, ze jak cos - bede pic przez rurke hehehehee bo ja bardzo uwielbiam curry i czerwona slodka papryke -ehs... ![]()
|
|
|
#2958 |
|
Raczkowanie
|
milutek - ale te 10 pln to z dojazdem do mnie na dziki zachód polski?
bo jak nie, to mi się chyba bardziej opłaca poczekac do wizyty u orto![]() twitter - znaczki i koperty są pycha gorzalka - mądrego to ci nic nie powiem, nie miałam takich przepraw, zresztą ja się wyklócać nie umiem i co robią to biorę na klatę nie martw się na zapas tą operacją, przecież nie masz jakiegoś mega kosmosu. będzie dobrzeinglisz - ty to mega kalosza teraz jesteś z tym wyjmowanym zębem
|
#2959 | |
|
Doncia
|
Cytat:
dobrze wiedzieć, ja puki co też się nie ograniczam, piję hektolitry kawy, herbaty owocowe i spożywam całą masę kolorowych różności, także mam nadzieje że mój estetyczny pozostanie estetycznym do końca - przy następnej wizycie musze zapytać z czego on jest bo nie wiem nawet. Zameczki mam przeźroczyste - co to może być, bo chyba nie ceramiczny??
|
|
#2960 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bym Cię wytarmosiła ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2961 |
|
Raczkowanie
|
Dobry inglisz nie jest zly
Drugi dzien mija z protezka-klockiem Lego, hehe. milutek, bingo! Nalezy Ci sie nagroda. Niewiele Ci moge dac... O, chcesz moze moje opakowanie gum?!! Co prawda troche nadjedzone, ale tym nie mniej pyszne, jablkowe. ![]() 1000 days, dzieki za namiary! Wlasnie gdzies tak z tylu glowy pamietalam, ze wspomnial ktos o centrum calodobowym w wawie. Podpowiesz jak u nich jest cenowo? gorzalka, operacji nie bedzie. Takie rzeczy na bank omawia sie przed zalozeniem i musza byc one zapisane w planie leczenia. Badz dobrej mysli. ![]() A co do orto... wspolczuje. Osobiscie rozumiem Cie jak nikt inny bo tez nie zawsze umiem sie ze swoja dogadac... Ja ogolnie malo stanowcza jestem. Musze sie wybrac na jakis kurs asertywnosci, bo mnie ta moja grzecznosc czasami juz az zzera.
|
#2962 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale nie, nie - dziękuję, plomb mam tysiąc pięćset sto dziewięćset i wszystkie kocham
|
|
|
|
|
#2963 |
|
Raczkowanie
|
ale wiecie przeciez laski ze ja zadnego planu leczenia nie mam a na samym pocztaku babeczka mi powiedziala ze skupimy sie na poszerzaniu :P
ale jak powie cos o operacji to powiem jej zeby spier.. i poradzila sobie jakos bez tego bo ja sie nie zgadzam na takie cos i nie bylam o tym informowana.. ale juz nawet wiem co mi odpowie 'to wszystko wyszlo w trakcie leczenia' i w tej chwili krew mnie zalewa i noz sie w kieszeni otwiera..wrrrr
|
|
|
|
#2964 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale dlaczego operacja? Wspominała teraz orto coś o czymś takim czy to tylko Twoja wizja? Czasami nie da się przewidzieć czy jakie są Twoje kości, zęby.. Ja musiałam mieć operacje, jak narazie czeka mnie rok leczenia tyłozgryzu bo zęby mam już proste.. I tak w tym momencie myślę że wyrzuciłam w błoto 4000zł, bo nie widzę jakiś efektów.. No cóż..bywa. |
|
|
|
|
#2965 |
|
Raczkowanie
|
gorzkalka, ale ta Twoja umowa po czesci jest planem leczenia. Pani od poczatku wiedziala, ze bedzie potrzebny luk, prawda? Ze dol raczej trzeba zalozyc (na zdjeciu to widac sadzac z ulozenia zameczkow). Operacja to zbyt powana rzecz, zeby wychodzic w praniu. Spoko luzik.
Mysle, ze w naszych umowach niewiele wiecej jest napisane. Tam okresla sie tylko czas leczenia i to, czym bedziesz leczona+koszt. Brzmi bardzo podobnie do Twojej.
|
#2966 | |
|
Doncia
|
Cytat:
|
|
#2967 |
|
Raczkowanie
|
za gumki?? nie chcę! boję się!
![]() inglisz - ten twój ząb to mi się kojarzy z tym wkładanym okiem pirata z piratów z karaibów
|
#2968 |
|
Raczkowanie
|
No widzisz jak ciekawie! A wy mnie namawiacie na jakis kawalek gipsu zamiast takiej atrakcji.
Wieczorna pora, wkrotce powtorze operacje wyjmowania-zakladania.Ciekawostka dla tych, ktorzy mysla o wyjezdzie noszac aparat. Wlasnie napisala do mnie znajoma, ktora pracowala na statku chyba ze 3 razy juz. Nosila aparat i jezdzila na rejs. Nie pamietam tylko czy 3 czy 6 miesieczny. Jesli dobrze zrozumialam, to miala podkrecany drut dwukrotnie przed zdjeciem (wczesniej tez sie leczyla). Wiec chyba sie da. ![]() P.S. milutek, popieram pomysl na biznes. Pod warunkiem, ze to ja bede sprzedawac gumki.
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2010-02-13 o 21:13 |
|
|
|
#2969 |
|
Raczkowanie
|
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mam już dość!!!!! nie dość że boli to jeszcze to drętwienie mi nie przeszło byłam na kontroli u dentysty, ponoć to norma Mam antybiotyk,tonę leków przeciwbólowych. ok, boli to boli, musi Krater po ósemce nadal jest Ale to drętwienie? Najbardziej wkurza mnie to że mam zdrętwiałą prawą część twarzy łącznie z całymi ustami. Skóra jest tak przewrażliwiona że cholernie boli przy dotyku. Nic nie mogę normalnie jeść ;( Buuuuuu, pocieszcie że na Walentynki stanie się cud miód i się z małżem namiętnie pocałuje
|
|
|
|
#2970 | ||
|
Wtajemniczenie
|
ZA WSZYSTKO
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez milutek Czas edycji: 2010-02-13 o 21:43 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.

Nie do konca na serio teoria ale mi sie spodobala 

(