|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
P
śniadanie: bułka z ziarnami; pół z serkiem topionym Hochland Cheddar i Camembertem, drugie pół z masełkiem czosnkowym, serem żółtym i rzodkiewką 2 jaja gotowane na miękko herbata z sokiem malinowo-cytrynowym 2śniadanie: babeczka z bitą śmietaną i owocami, banan, garść nerkowców, kakao skrzyp+pokrzywa obiad: pieczony kurczak (pałka i udko), ziemniaczki + gotowana marchewka 2 szklanki kompotu jabłkowego podwieczorek: lód z McDonald's w wafelku z polewą czekoladową, ciastko z truskawką (również z McDonald's) kolacja: bułka z ziarnami; pół z pastą z tuńczyka, drugie pół z masełkiem czosnkowym, Camembertem i ogórkiem parówka z ketchupem sałatka warzywna z majonezem herbata z sokiem malinowo-cytrynowym po: jabłko; garść nerkowców; garść migdałów 2 piwa, raffaello (przed chwilą) |
|
|
|
#3692 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ryby lubię ale tylko wsw/duszone/na parze, natomiast wędzonych nie tknę (nie tylko ryb, w ogóle nie jadam wędzonych rzeczy), jaja jak najbardziej uwzględniam w jadłospisie. wędlin nie jadam w ogóle nabiał już ograniczam tylko że nie zrezygnuję z jogurtu na śniadanie...bo muszę coś dodać do mojej owsianki/musli które jem codziennie rano![]() dzisiejsze R/U 1. kromka grahama z łyżką oliwy z o. i łyżeczką dżemu brzoskwiniowego niskosłodzonego ; mała miseczka surówki (seler, marchew, cząber, imbir i czosnek w proszku, oliwa z o., jogurt nat *); * na duża miskę <wielkości sporego garnka> surówki było 50 g jogurtu więc w tej małej porcji są jego śladowe ilośći jogurt nat 180g <8,3 g białka> + łyżka owsianych+ łyżka otrąb owsiano-pszenno-żurawinowych+ łyżka musli(pszenne, żytnie, owsiane) + pół łyżki zarodków pszennych+ łyżka ziołomiodu głogowego+ garść orzechów włoskich+ garść rodzynek+ garść suszonej żurawiny+ 2 suszone morele+ 2 suszone śliwki+ 2suszone daktyle+ cynamon 2. jajko z teflonu <7> + 4 ziemniaki gotowane polane oliwą z.o., + porcja surówki jw., + porcja buraków gotowanych + porcja kiszonej kapusty z marchewką 3. cały wiejski lekki <16,5> z tartym prażonym jabłkiem z rodzynakami; 2łyżki twarogu 10% <5-6> z tartym surowym jabłkiem + rodzynki + 2 orzechy włoskie + 3 garści płatków migdałowych + 2 daktyle suszone + cynamon; spora porcja surówki jw. ilość białka zredukowana do 36,8 - 37,8 g (po wczorajszym 'przedawkowaniu' ok. 140 g... w zasadzie nie tylko wczorajszym bo od dawna jadłam nadmierne jego ilości), mam nadzieję że zrobiłam to w miarę prawidłowo Edytowane przez Cherokee Rose Czas edycji: 2010-02-13 o 21:34 |
|
|
|
|
#3693 |
|
Raczkowanie
|
P pt. 48 kg
1. "Owsianeczka" - 1/2 szklanki płatków (owsiane, orkiszowe, gryczane itp.); 2 łyżki otrębów, 2 ł. zarodków pszennych, 2 szklanki mleka 3,2 i pół budyniu czekoladowego (z łyżką cukru) po garści: jaśków, krążków miodowych i kulek czekoladowych, owoców suszonych, orzechów nerkowca, pestek dyni, żurawiny, rodzynek i pewnie coś jeszcze bo mega bogata wyszła sok z selera i jabłka 2. Chałka grubo posmarowana masłem; Miska sałatki warzywnej z ryżem (głównie brokuły, groszek, kukurydza, fasola, papryka) Duży jogurt Serduszko Kakao 3. Kotleciki z kaszy gryczanej z pieczarkami (szklanka kaszy, kilka pieczarek, warzywa suszone, 2 jajka, kilka plasterków szynki) z sosem grzybowym z mięsem mielonym Sałatka: 2 banany, pomarańcza, kiwi, sok z limonki, serek naturalny 4. 1/2 torebki ryżu białego na 1,5 szklanki mleka z cukrem waniliowym, wiśniami z kompotu i 2 paskami startej czekolady (takie domowe belriso )5. Omlet z 3 jajek, 2 ł. otrębów, 2 ł. płatków owsianych, kilka plastrów polędwicy; Puszka tuńczyka z ryżem, papryką i koncentratem pomidorowym; jabłko, schrupane kilka marchewek podczas oglądania skoków
|
|
|
|
#3694 |
|
Zadomowienie
|
U:
Śniadanie ok7 : 2 duże kawałki chleba ciemnego z ziarnami: - jeden z masłem, dżemem truskawkowym i żółtym serem - jeden z masłem, serkiem topionym fit Hochland paprykowym, jednym całym pomidorem i jednym całym ogórkiem kiszonym; "deser smakija panna cotta z sosem czekoladowym"(nowość); kawa inka z mg z mlekiem; II śniadanie ok 10.40: cały twarożek z łyżką masła orzechowego, banan, śliwka renkloda czerwona, kawa z mlekiem Obiad 14.15: kasza jęczmienna, golonka- chuda z kapustą got. Podwieczorek15.30: serek danio homogenizowany waniliowy+ garść mixu bakaliowego, baton milkyway ten taki owsiany niebieski, kawa z mlekiem Kolacja 19.00: 2 duże kawałki chleba ciemnego z ziarnami- tosty: -jeden z masłem,serkiem tostowym w plastrach hochland fit, pomidorem i ogórkiem konserwowym -jeden z masłem, metką, serkiem camembert, ogórkiem kiszonym herbata z mlekiem tzw. bawarka z cukrem i jak? nie za dużo? mam do zrzucenia 2-3kg.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3695 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze R:
1.10.00 owsianka na chudym mleku+ duża pomarańcza (5 łyżek owsianych), zielona herbatka 2.13.00 kapuśniak (2 ziemniaki, marchewka, cebula, dużo kapusty kiszonej, jogurt) 40g kaszy gryczanej, 5 kotletów sojowych (w przyprawach podgrzewanych w halogenie) surówka z kapusty trening:10km sprintem na rowerze (40km/h), 30 minut ćwiczeń siłowych (górna część ciała), 15 minut rozciąganie 250ml isostaru 3.17.00 bułka żytnia z ziarnami na ciepło z indykiem (50g+50g) , jedna papryka nadziewana serkiem greckim (30g), pół makreli (100g) 4. 19.30 500ml napoju sojowego czekoladowego, plasterek złotego lazura (20g) 5. 21.00 łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem (150g), ogórek wężowy [wiem, że dwa ostatnie źle, ale to w ramach pocieszania, bo jutro walentynki a Tż daleko ]Staram się dopracować posiłki okołotreningowe, póki co czytam co i jak , potem będę wprowadzać w życie, więc proszę nie bić . Gdyby mógł ktoś ocenić byłabym wdzięczna .
|
#3696 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
warzywka jedz bo to bomba witaminowa![]() Cytat:
zaraz pewnie się ktoś przyczepi, że podw i 2 śn za małe itp itd ale ważne, że Ty czujesz się z tm menu dobrze![]() Cytat:
![]() Cytat:
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||||
|
|
|
#3697 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
up
|
|
#3698 |
|
Raczkowanie
|
piękne dzięki
zdaje sobie sprawę, że niektore posilki takie jak 2 śniadania i podwieczorki są.... delikatnie mowiąc dziwne . Jedynym usprawiedliwieniem na to jest to , że niedawno było o wiele wiele gorzej. ( chęć zrzudzenia kilka kilo oraz chęć zaoszczedzenia = coś mega głupiego.. Poszłam po rozum do głowy i oszczedzam na czym innym )odpowiadając na pytanie " jaki serek wcinam" - otóż serek wiejski piątnica .. z biedronki xD cóż.. jeszcze tak do końca nie zrezygnowałam z oszczedzania na jedzeniu . Jednak teraz przynajmniej coś trafia do tego mojego biednego żołądka..oj chyba będzie miał mi jeszcze dłuuuugo za złe tą wcześniejszą obojętność wobec niego Dzisiaj postaram sie podejsc z szacunkiem do drugiego i czwartego posiłku ( 2śn i podwieczorek )
|
#3699 | |
|
Zakorzenienie
|
R
ś: omlet z 2 jaj, 50g płatków owsianych + konfitura truskawkowa, banan, zielona herbata 2ś: kanapka (chleb razowy) z serem żółtym light, wędliną, papryką. o: 100g ryżu + 2 zrazy (ok 100g mięsa + pół cebuli + 3 ząbki czosnku) + 200g warzyw na patelnię, zielona herbata okołotreningowe: 2 jajka na twardo, potem ryż + tuńczyk k: serek homo + słonecznik, 1 jajko na twardo, papryka Trochę mi ta kolacja nie pasuje, zazwyczaj przy treningowych jem kurczaka, a na kolację jajka, ale dzisiaj tak jakoś wyszło, więc już nie będę kombinować za bardzo ![]() ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Cytat:
Ja mam wrażenie, że jem sporo, a nawet w stolicy (nie ukrywając - jedzenie jest tu naprawdę droższe, zresztą nie tylko to ) więcej niż 350zł miesięcznie na jedzenie nie wydaję. A i w to wliczone już wszelkie 'grzeszki' są. ;-)
|
|
#3700 |
|
Raczkowanie
|
Witam, czy ktos moze ocenic moja dzisiejsza R
IŚ-bulka pelnozarnista (mak, slonecznik, otreby i cos jeszcze, nie wiem co to), kilka plasterkow wedlinki drobiowej, salata( nie ma wiecej warzyw, bo to posilek przedtreningowy) trening na dolna partie (cw z sylwetki) zaraz po zjadlam pol wafla ryz. (nie wiem czy dobrze) IIs-pol godz po zjadkam tunczyk z wody130g (chyba troche duzo) 30g makaronu raz. , pomidor (tylko p. bo to po treningu) O- piers, ryz brazowy 60-70g salatka (miesznka roznego rodzaju salaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek) P-makrela, jajko+bialko brokuly, kalafior/ jogurt grecki, orzechy nerkowca, salata, pomidor, rzodkiewka K-serek wiejski, pomidor, szczypiorek Bardzo prosze o ocene. K- |
|
|
|
#3701 |
|
Zakorzenienie
|
Moja R - musialam zamienic obiad z IIsn bo za pozno wstalam a obiadek dzis rodzinny byl
prosze o ocene i rady ![]() S: owsianka z pestkami dyni,slonecznikiem,morela mi,rodzynkami,suszonymi wisniami,migdalami + WHEY O: pulpety z miesa drobiowego z marchewką gotowane na wodzie + marchewka duszona na teflonie, warzywa + olej z orzechow wloskich P: garsc orzechów brazylijskich + jogurt naturalny P: tunczyk z warzywami K: ser biały chudy
|
#3702 |
|
Raczkowanie
|
wiec moje dzisiejsze chybaUUU:
sniadanie ( 8:00): jajko na twardo+ 2 kromki chlebka razowego z masłem do tego pomidor i ogórek zielony+ kawa zbożowa z mlekiem+ duuuze jabłko sniadanie( 10:30- nie za mała przerwa???zwłąszcza że nie miałam ruchu w tym czasie): jogurt danio waniliowy z wrzuconymi nerkowcami i pestkami dyni+ kawa ala latte+ 2 mandarynki duuuze obiad 12:45): miska rosołu drobiowego z makaronem orkiszowym+ pierś duszona w cebulce i czosnku+ oggrom surówki( pekinka, papryka, pomidor, ogórek zielony, soso czosnkowy- czosnek+ jojo naturalny+ zioła+ pieprz)podwieczorek( 16:00): kawa w coffee heaven+ wpadnie pewnie jabłko duuze+ mały lód z mcadonalda kolacja: (19:00) serek wiejski+ wrzucone: pestki słonecznika + orzechy nerkowca+ pestki dyni+zioła+ 2 kromki chleba razowego posmarowane masłem z pomidorem+ herbata z cytryna+ kubek barszczu czerwonego instant i???niesmiało pytam...dzis tylko troszke ruchu bedzie...rajd po galerii...a tak to siedzenie na tyłku i ,,tulmisianie sie" z TŻ![]() ![]() :p rosi:
|
|
|
|
#3703 |
|
Zadomowienie
|
wczorajsze imprezowe osiemnastkowe U/P
śn. buła duża poznańska z maselkiem, twarogiem półtłustym, jedna z miodem na to, a druga z ogórkiem i sałata; kakao na mleku 3,2 1h łazenia po mieście i zakupy IIśn. jogurt 400ml migdałowo-kokosowy, do niego wrzuconych troche rafaelek; orzeszki w miodzie ob. miska jarzynowej, do tego obgryziona szyjka z porcji; talerz klusek kladzionych z sosem mięsnym z lopatki orzeszki w miodzie, wafelek chałwowy podwieczorek i kolacja rozciągnięte w czasie (18.00-3.00): kawał tortu na bitej smietanie z owocami w międzyczasie duuuuużo tańca umierałam z przejedzenia, ale wszystko było tak pyszne, że nie mogłam sobie odmówić, ale w sumie potrzeba mi kg
|
|
|
|
#3704 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
lepiej wstaw jakies porzadne P. i nie zapychaj sie owocami. |
|
|
|
|
#3705 |
|
Zadomowienie
|
Uuu
z góry dziekuję za komentarze. p.s. tyję |
|
|
|
#3706 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3707 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3708 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też się nie dziwie. Irysh Lady jesz w kółko to samo pizza w Twoim jadłospisie jest częstym jak nie bardzo częstym gościem. Zresztą do tego non stop jakieś piwko, dwa jak nie piwko to winko, szampan. Mało pełnowartościowych posiłków a dużo badziewia moim skromnym zdaniem.
|
|
#3709 |
|
BAN stały
|
Rozwijam myśl: Irish Lady 28 tyje bo je za mało pełnowartościowych posiłków.
tym samym spowalnia sobie metabolizm ( *przepraszam za określenie):zaśmiecając się zjadaną kilka razy w tyg pizza, zapiekankami itp. Nie wspominając o CODZIENNIE zjadanym kabanosie. Nie jestem przeciwniczką mięsa, pizzy, słodyczy, wina czy nawet PIWA (*chociaż osobiście piwa nie lubię.)- wszystko jest dla ludzi. Ale na pewno NIE DLA TAKICH jak Irish lady 28, która notorycznie wkleja praktycznie ten sam jadłospis, w którym składniki odżywcze giną pośród kabanosów, piwa, wina, pizzy Nie pisałabym tego, gdyby np zjadła zdrowy obiad (NIE, NIE MOWIE TUTAJ O KURCZAKU GOTOWANYM i warzywach na parze :/ ) a do niego wypiła kieliszek wina ( ALE SPORADYCZNIE a nie CODZIENNIE kilka razy! na Boga!) Dlatego wg mnie NAJZDROWSZA & najodpowiedniejsza dieta na U, to dieta zbilansowana. A >>to<< co prezentuje Irish Lady 28, przykładem TAKIEJ DIETY z pewnością: NIE JEST. Przykro mi. Edytowane przez Black Cat Czas edycji: 2010-02-14 o 16:48 |
|
|
|
#3710 |
|
Raczkowanie
|
wczorajsze walentynkowo/ostatkowe P:
śniadanie. Kasza jaglana na mleku z cynamonem, bananem i cukrem trzcinowym posypana zmielonymi orzeszkami laskowymi soczek pomarańczowy IIśniadanie. 2 kromy cięzkiego domowego chleba razowo-dyniowo-slonecznikowego (sama pieklam pycha!) z masłem osełkowym, -sałatą, szynka,serem zoltym,papryka,pomidorem i szczypiorem -twarogiem tlustym i konfitura porzeczkowa kawa ze spienionym mlekiem 3,2 dużo sprzątania i chodzenia (zakupy) Obiad: barszczyk czerwony z uszkami ziemniaki pieczone w mundurkach, duzy stek z łososia, surowka z bialej kapusty deser; cappuccino z likierem kawowym Podwieczorek. Serek wiejski 200gr+ potarkowane jablko+ miod spory kawal ciasta z jablkami i posypka kokosowa Kolacja; Lasagne szpinakowo-miesna (spora porcja), talerzyk salatki z tunczyka,ryzu,kukurydzy,j ajek i majonezu , 2 lampki czerwonego wina tańczenie od 23 do 4 rano! wódka z cola w ilosci blizej nieokreslonej ![]() aaa...dobilam do 40 kg
|
#3711 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
niedlugo znaczniesz tyc od listka sałaty!!! ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
piekny jadłospis!
|
||
|
|
|
#3712 |
|
Raczkowanie
|
Moje wczorajsze U:
ŚNIADANIE(10.00) Grahamka obie połówki z masłem, pasztetem pieczarkowym, 2 plasterkami ogorka, 2 platerkami pomidora, 2 plasterkami papryki. 2 małe paroweczki drobiowe(drobisie). Herbata. IIŚNIADANIE(13.00) 2 gałki lodów (cookis, jogurt z owocami) OBIAD(14.30) Duza miseczka leczo. PODWIECZOREK(17.30) 2 kromki razowca z maslem i powidlami śliwkowymi. Kakao. KOLACJA(20.00) Miseczka musli ze szklanka mleka. Pomaranczka. Dzisiejsze U: ŚNIADANIE(9.30) Serek homogenizowany waniliwoy, 2 tosty z masłem. Herbata. IIŚNIADANIE(12.00) Jabłko, paczuszka lu go zielonych. OBIAD(15.30) Spaghetti wegetarianskie(z brokulami, pieczarkami, groszkiem, kukurydza, sosem bolonskim). Deser: pół czekolaowego serduszka terravity. PODWIECZOREK (ok. 17.30) Pomaranczka, serek wiejski z lyzka masla orzechowego, 2 kruche ciasteczka z cukrem(mama wlasnie upiekla). Herbata. KOLACJA(ok.20) i tu mam problem bo brak mi pomyslu, moze cos zaproponujecie? ewentualnie bedzie: 2 kromki razowca z maslem i szynka i warzywkami (ale jakos średnio mam na to ochote). Jak moje jadłospisy? Bardzo prosze o ocenke bo sama nie wiem czy ide w dobra strone czy sie cofam :/ |
|
|
|
#3713 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
cofasz sie. |
|
|
|
|
#3714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeszcze raz prosze o ocenke Ryzu bylo mniej ok 50-60g
Edytowane przez malagwiazda3 Czas edycji: 2010-02-14 o 18:03 |
|
|
|
|
#3715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3716 |
|
BAN stały
|
black cat, bez przesady, cristina@ je teraz jak normalny człowiek i mysle, że to lepiej niz jakby na siłe dodawała wszedzie kcal i wszystko temu podporządkowała. Rozumiem, że musi przytyć, ale jakim kosztem..
|
|
|
|
#3717 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje za ocenke
![]() postaram sie jutro zmieniac (dopracowac jadlopsis) wedlug rad ![]() z tym serduszkiem z terravity to bylo tak ze pies mi zjadl druga polowke a mialam tylko jedno bo dostalam od 2 letniego kuzyna ![]() spaghetti wegetarianskie bo mame na takie naszlo. wiec zjadlam co bylo
Edytowane przez Cristin@ Czas edycji: 2010-02-14 o 17:35 |
|
|
|
#3718 |
|
BAN stały
|
ok. rozumiem
po prostu w przypadku Cristiny ograniczanie jedzenia jest objawem niepokojącym. dlatego namawiam do zrobienia kroku na przód --> P. |
|
|
|
#3719 |
|
Raczkowanie
|
eeeee z R coś mi dzisiaj nie wyszło
![]() ś: ciemna bułka, sałata, szynka, ogórek zielony, ogórki z curry (ze słoika, robota mojej mamy) ![]() o: żeberka pieczone w rękawie , ziemniaki z koperkiem, surówka : kapusta pekińska, marchew, kukurydza, cebulka, łyżka majonezu, łyżeczka cukru. podwieczorek: mc flurry, 150g galaretki, ciastko narazie 1245 kcal, na kolację pewnie dojdzie jabłko
105 --> 102,4 --> 75 kg Edytowane przez natul Czas edycji: 2010-02-14 o 17:51 |
|
|
|
#3720 |
|
Rozeznanie
|
wczorajsze U:
śń: miseczka płatków kukurydzianych na mleku 2%; 2 kromki pszennego chleba z masłem, szynką drobiową i pomidorem; herbata zielona IIśń: bułka pszenna z serkiem toppionym i poszatkowaną kapustą pekińską; pysio marchewkowy z brzoskwinią ob: ok. 1/2 woreczka kaszy gryczanej, gulasz z indyka, ogórek konserwowy; herbata zielona podw: spora krucha babeczka z jabłkiem kol: 2 kromki mieszanego chleba z masłem, szynką drobiową, papryką i sałatą; herbata zielona ------------ i dzisiejsze: śń: owsiana z 5łych płatków, szklanki mleka sojowego, jabłka i cynamonu; herbata zielona IIśń: kajzerka pszenna z masłęm, szynką wiejską, ogórkiem i cykorią; pomarańczka ob: ok.1/2 woreczka ryżu parabolied, kurczak pieczony, brokuł gotowany; herbata zielona podw: baton-grzesiek w czekoladzie deserowej kol: (będą) 2 kromki chleba z masłem, łosesiem wędzonym, rzodkiewką i koperkiem; herbata zielona bardzo proszę o szczere/konkretne oceny i komentarze. pzdr.!
Edytowane przez warrior_mortal Czas edycji: 2010-02-14 o 18:00 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.

kombinuj 

]
.

105 --> 102,4